Cias Bokhylla

Snabblänkar

11 mars 2024

Den sista livbåten

 













Titel: Den sista livbåten
Författare: Hazel Gaynor

Utgiven år: 2024
Sidantal:
344
Förlag: LB Förlag
Recensionsexemplar

📖
1940, Kent: Alice är varken modig eller vågad. Hon håller sig helst till äventyren på sidorna i sina böcker. Men hotet om en tysk invasion hägrar och krigstider kräver mod.

 

När ett plan kraschar nära Alices hem väcker det en styrka hos henne som sedan länge legat gömd. Fast besluten om att dra sitt strå till stacken, finner hon sitt kall.

Hon ska hjälpa till att rädda brittiska barn ur landet. 1940, London: Lily brukade drömma om att använda sin matematiska talang till något mer än att göra tabeller över livsmedelskostnader, men livet och kärleken lade ut en annan kurs för henne. Hennes två livliga barn och kärleksfulle make är allt för henne men en dag skiljer kriget dem hjärtlöst åt.

 

Plötsligt är hennes make borta och Lily ställs inför ett omöjligt val: att låta barnen stanna kvar hos henne i England, där hon inte kan garantera deras säkerhet, eller sätta dem på ett fartyg över Atlanten, där säkerheten är långt borta från henne själv.

 

När nazisternas ubåtar sänker ett av skeppen med brittiska barn på väg till Kanada, klarar sig endast en livbåt undan och flyter nu fritt på Atlantens stormande hav. Alice och Lily, som aldrig tidigare mötts, blir varandras största hopp när deras liv ödesmättat flätas samman.
__________

Känslosam bladvändare!

Den här boken bygger på verkliga händelser kring den evakuering av barn från England som skedde under 2:a världskriget. Barnen skickades till Kanada med fartyg, men ett av fartygen blev torpederat och dom sattes i livbåtar och den ena drev iväg och hittades inte förrän flera dagar senare. En otroligt känsloladdad berättelse.

Man får följa livbåten parallellt och deras kamp om överlevnad. Brist på mat och vatten och den fruktansvärda kylan som råder.

En mycket välskriven bok där karaktärerna och deras kamp tar tag i mig och jag känner med dom. Mycket fint gestaltade och miljöerna är målande.

Det här är en lättläst bok, varm och kärleksfull och en riktig bladvändare som jag varmt rekommenderar 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @lbforlag & @hazelgaynor för en fantastisk läsupplevelse 🙏💕

__________


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar