11 januari 2022

Som om ingenting hänt

 













Titel:
Som om ingenting hänt
Författare: Anette Nyberg

Utgiven år: 2021
Förlag: Lava

📖 📖
Boken:

Lisa och hennes familj har flyttat tillbaka till Glättringe efter några år i USA där Lasse, hennes man har arbetat samtidigt som hon roddat med familjen. I Glättringe ska hon i lugn och ro inreda det nya huset i lugn och ro och samtidigt ta hand om både Lasse och barnen. Dock blir det inte som Lisa tänkt, hon behöver hoppa in och arbeta i Mammans café och beslutar sig sedan att ta över det tillsammans med sin syster. Allt mer tid läggs för att caféet ska bli iordningställt och gå med vinst, samtidigt som Lasse lägger allt mer tid utanför hemmet vilket leder fram till en händelse som gör att Lisa måste omvärdera både familjelivet och framtidsplanerna

📖 📖
Mina tankar:

Det här är första boken i en bokserie och författarens debutbok. Handlingen kretsar kring Lisa och hennes utveckling och man får följa hennes relation till sin syster, sina anställda och även hur hon är som affärskvinna och renoveringen av sitt café. En riktig feelgood som är välskriven, beroendeframkallande (sträckläste) och berättelsen känns så äkta att jag kan känna doften av nybakat från caféet. Jag ser interiören, människorna och köket framför mig så det känns som jag är där själv. Det märks att Anette vet hur ett café fungerar, allt verkar så trovärdigt. Så mysig bok och jag är så glad att jag har bok 2 kvar att läsa framöver! Tack snälla @anette.nyb för att du var så snäll och skickade ett ex av denna första bok så jag kan läsa i ordning! En eloge till illustratören @emmagravesdesign för ett fantastiskt vackert bokomslag!

Omdöme: 4/5

🌸 🌸 


09 januari 2022

Porten till friheten

 

















Titel: Porten till friheten

Författare: Monica Ivesköld
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖 📖
Boken:
I väntan på svaret om hon hade överlevt natten eller redan var död passerade livet revy.⁠ Dramatiken slog knockout, likt inflammationen i bukspottskörteln. Inom sig såg hon den undertryckta tonårsflickan Henrietta som var på väg till släktingen Volfgang. Skulle hon orka överleva det förnedrande övergreppet som upprepades varje lördag?⁠ Varför är det ingen som ser, ingen som reagerar, ingen som hjälper henne? Hur ska hon bli så stark att hon orkar sätta stopp för hans tilltag? Vågar hon berätta för morföräldrarna? Samtidigt är hon rädd för att hennes alkoholiserade morfar ska konfrontera den elake och självupptagne gubben Volfgang.⁠

📖 📖
Mina tankar:
En bok som jag fastnade i direkt, en riktig bladvändare och författarens debutroman. Innehållet är mörkt och tungt men det finns även lyckliga stunder. Välskriven och med karaktärer som jag tyckte var bra beskrivna. Har hört att det kommer fler böcker i serien som är fristående och jag ser fram emot att läsa fler böcker av Monica. Rekommenderas!
Omdöme: 4/5

🌸 🌸

Heder före samvete


 















Titel:
Heder före samvete

Författare: @thepatrickryanmazza
Utgiven år: 2021
Förlag: @lavaforlag

📖 📖
Boken:
Polisen Petra Svärd har handplockats till en nystartad antiterroristgrupp vi Malmöpolisen. Omgående ställs hon inför sitt livs största utmaning som polis, att sätta stopp för en islamistisk terroristcell som smällt av en bilbomb i centrala Malmö och tagit livet ett 60-tal ungdomar. För Petra och hennes grupp blir det en kamp mot klockan. De islamistiska extremisterna planerar nämligen ytterligare terrordåd. De håller på att utveckla ett biologiskt vapen, ett dödligt virus, som de tänker fyra av över Rosenbad och den svenska regeringen.

📖 📖
Mina tankar:
Wow vilken bok! Otroligt bra, spännande, välskriven och svår att lägga ifrån sig. Riktigt spännande, nagelbitare och fartfylld från början till slut, som en snabbspolad actionfilm. Gillade karaktärerna och handlingen och hoppas man får läsa mer om Petra och hennes antiterroristgrupp i framtiden!
Tack @lavaforlag och @thepatrickryanmazza för att jag fick chansen att läsa den här boken!
Omdöme: 5/5

🌸 🌸

Vilse i verkligheten


 











Titel: Vilse i verkligheten
Författare: @elisabetkallin
Utgiven år: 2021
Förlag: @vistoforlag @idusforlag

📖 📖
Boken:
Handlar om att vara anhörig till någon som drabbas av en demenssjukdom och att stå bredvid och se sin livspartner, förälder eller mor- och farförälder bli allt sämre och personlighetsdrag bli förändrade. Och det är både tufft, känslomässigt och en stor sorg att bearbeta. En dagboksliknande bok om hur det är att vara anhörig till någon som drabbas av demenssjukdom. Här drabbas en make och far, i ganska tidig ålder. Från början vet de knappt om det själva men när diagnosen finns kan vissa situationer klart kopplas till hans försämring. En vardag skildras, på gott och ont. Först läser vi om hur de tar sig an utmaningarna med att ha honom boende hemma. Vilket går rätt bra till en början, men när sjukdomen eskalerar blir det snart ohållbart. Det är en kamp både för den drabbade och de anhöriga.

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken tycker jag är otroligt viktig, välskriven, en
sann berättelse och stundtals jobbig och tung att läsa. Men med en stark, rak och öppen beskrivning som ger en bra och tydlig bild hur påfrestande det kan vara för en anhörig att kämpa med bristande stöd från samhället. Boken berörde mig mycket och den har fått mig att både le och känna smärta. Den fick mig även att känna igen mig själv i mycket då jag haft en nära anhörig med demens och även i mitt arbete! Rekommenderas varmt!

🌸 🌸

Patient 43

 












Titel: Patient 43
Författare: Kia Hedman
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖 📖
Boken:
Jag tänker inte skriva så mycket om själva handlingen för jag tycker att baksidestexten avslöjar liiite för mycket. Men jag kan säga så här: Tänk om du skulle bli inlåst på en psykiatrisk institution mot din vilja och vara oskyldig!

📖 📖
Mina tankar:
Vilken fantastisk debutbok! En riktigt ruskig historia och sååå spännande att jag knappt kunde släppa boken. Ganska korta kapitel och det tycker jag om. Det här är en psykologisk triller eller spänningsroman, vilket man själv väljer att kalla den. Historien är trovärdig, spännande och välskriven. Kia vet precis hur det fungerar inom psykiatrin och det här kan hända vem som helst, tänk att bli inlåst, usch hemska tanke. Kanske det finns psykisk ohälsa inom din närhet. Jag har ganska bra inblick inom psykiatrin då jag jobbar på boende inom psykiatrin och sen har jag varit med om psykisk ohälsa inom familjen. Jag har inte varit inne på någon låst avdelning men kan tänka mig hur fruktansvärt det måste vara. Slutet överraskar och det var inte alls som jag trodde från början och precis så ska en bra bok vara. Rekommenderar att läsa den! (Om du törs) Ser fram emot att få läsa fler böcker av Kia Hedman i framtiden!

Omdöme: 5/5

🌸 🌸

05 januari 2022

MeloDrama Queens – Vad kan gå fel?

 



Titel: 
MeloDrama Queens – Vad kan gå fel?

Författare: Nanne Grönvall
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag
Finns även som ljudbok och Nanne läser boken själv!

📖 📖
Boken:
Mimmi och Pirjo - två artister vars storhetstider har passerat bäst-före datum, åker motvilligt på en gemensam turné i förhoppning att slippa tomma lokaler och inställda konserter. Båda lever kvar i sina divabubblor och dessutom har de alltid avskytt varandra ända sedan de träffades i mitten på nittiotalet. Mimmis livlina i den tuffa nöjesbranschen är hennes trogna vänner - MeloDrama Queens. Välkommen in i en galen nöjesvärld! Att hålla sig aktuell i underhållningsbranschen är en konstart. Att dessutom åldras och försöka hålla jämna steg med digitalisering, influencers och sociala medier, visar sig inte vara helt lätt. I en vardag präglad av konkurrens tar sig MeloDrama Queens igenom glädje, sorg, fram- och motgång tillsammans. Jakten på att känna sig behövda och bekräftade leder MeloDrama Queens ut på hisnande äventyr. Ena dagen är man en stor stjärna och i nästa stund är det knappt någon som ens änner igen en. Vem vet vad som kan gå fel i en MeloDramatisk värld?

📖 📖
Mina tankar:
WOW! Vilken debut, vilken fantastisk bok och handling. Jag har inte skrattat så här mycket på länge, en härlig, lättläst och humoristisk bok. Så många dråpliga händelser som man får vara med om och karaktärerna är sååå härliga. En riktigt tokrolig bok! Man förstår ganska snart att Nanne verkligen har erfarenhet och stenkoll av artistlivet och att det inte alltid är en dans på rosor utan det finns även ibland en ganska hård tillvaro och en svår baksida med till exempel sociala medier och journalister som vränger om saker och ting och att allt man läser inte är sant alla gånger. Jag skulle absolut vilja hänga med på flera äventyr med detta härliga MeloDrama Queens-gäng både i bokform och den hade gjort sig fantastiskt bra även som film! Missa INTE att läsa den här toppenboken, eller lyssna för nu finns den även som ljudbok!
Omdöme: 5/5
Tack @nannegronvall för en underbar bok och tack @lavaforlag för recensionsexemplaret!
🌸 🌸

02 januari 2022

Räkna hjärtslag – Del 1 om Betty

 












Titel: Räkna hjärtslag – Del 1 om Betty
Författare: Katarina Widholm
Utgiven år: 2021
Förlag: Historiska media
Ljudbok: Katarina Ewerlöf

📖 📖
Boken:
Räkna hjärtslag är författaren Katarina Widholms romandebut om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som på många sätt liknar vår egen. Det är en spännande och varm roman med färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till tiden strax före andra världskriget. Året är 1937 när den 17-åriga Betty lämnar sin norrländska hemstad för att bli hembiträde hos en doktorsfamilj på Östermalm i Stockholm. Betty får det genast kämpigt – hennes goda hushållskunskaper räcker inte till i doktorinnans ögon, som tar alla tillfällen i akt att klaga och vara vass mot Betty. Som tur är finner hon tröst hos nyblivna vänner, som det glada hembiträdet Viola som bor i grannhuset. Viola hjälper Betty tillrätta i huvudstaden och de delar vardagens bekymmer och glädjeämnen med varandra. I hennes omgivning finns också den varme och uppmärksamme Martin Fischer, en universitetslektor av judisk börd. Betty, som älskar att läsa, skriver ett entusiastiskt brev till Fischer, som tar med henne djupare in i böckernas värld. Så småningom inleder de en på många sätt omöjlig kärleksrelation och förlovar sig. När Martin plötsligt en dag försvinner under oklara omständigheter, förbyts Bettys glädje i förtvivlan.

📖 📖
Mina tankar:
Vilken fantastisk bok och historia! Svårt att tro att det är författarens debutbok. Ett underbart språk, målande miljöbeskrivningar, karaktärer som man bara älskar och där flera samhällsklasser framställs. En berättelse som fängslar och är otroligt skickligt välskriven och gripande. Boken trollbinder mig från första kapitlet. Den är spännande och otroligt romantiskt och en riktig bladvändare. Jag älskar historiska berättelser hur man levde och hade det förr i tiden och det märks att författaren gjort noggrann research. Ser fram emot kommande böcker om Betty!
🌸 🌸

De sorgsna pilarna

 












Titel: De sorgsna pilarna
Författare: Gustav Rydergård
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖 📖
Boken:
Jasmina går i skolan och njuter av livet på väg in i vuxenvärlden när kriget bryter ut i Bosnien. Från att ha lekt med sin bästa Jovan utan ett enda riktigt bekymmer i världen vänds livet upp och ner när det viktigaste av allt blir vad du heter och vilken etnicitet du har. Bästa vänner blir fiender, Jasmina och hennes familj flyr, men Jasmina tvingas ändå in i vuxenlivet med och får bära både förödande sorg och ansvar för stort för någon att bära. Över en natt så kastas Jasmina in i en värld där ens hjältar är någon annans bödlar och där ens namn blir det som avgör om man ska få leva eller dö. Efter att ha förlorat allt ställs hon inför ett val: Ge upp eller slåss för rätten att få leva.

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken är baserad på verkliga händelser. Historien tar oss rakt in i Balkans hjärta mitt under det brutala inbördeskriget. En historia som innehåller kärlek och lidande och den präglas av alla dom man saknar. En välskriven, stark, välgestaltad och skickligt berättad bok. Svår att lägga ifrån sig och det är svårt att sätta sig in i, hur en människa/människor tvingas bära på allt jobbigt och samtidigt orka genomlida det men ändå fortsätta kampen. Hela den här historien kryper under skinnet på mig och den väcker mycket starka känslor, ilska och frustration då ingen ska behöva vara med om det här. Genom hela boken kastas både Jasmina och jag som läsare, genom hopp och förtvivlan. Det är en tänkvärd, omskakande, hemsk, rå och sorglig bok om krigets fasor. En mycket viktig bok. För vi får aldrig glömma bort kriget och dess fasor på Balkan. LÄS DEN!!

🌸 🌸

Ghettolegender – Ghettokungen 3

 












Titel: Ghettolegender – Ghettokungen 3
Författare: Sammy Jeridi
Utgiven år: 2021
Förlag: Bokfabriken

📖 📖
Boken:
Leon, Stockholms ghettokung, sitter på Norrtäljeanstalten dömd för ekobrott. När Prästen, en grå eminens i förorten, kräver in en gammal skuld tvingas Leon rymma för att betala tillbaka den. För man säger inte nej till Prästen. Leon får ett sjukt uppdrag. Han ska hitta Rommels guld, som enligt ryktet ska vara gömt någonstans i Nordafrika. Till sin hjälp har han ärkefienden Jambolo Jobo. Men det finns ett problem - Jambolo har svurit att döda Leon när de hittat det legendariska naziguldet.

📖 📖
Mina tankar:
WOW! Jag säger bara WOW! Sammy du gör det igen! Jag har svårt att hitta dom rätta orden för att beskriva Ghettolegender! Hela serien är fantastisk bra, fartfylld, välkomponerad och såå spännande och den här boken är inget undantag, tvärtom så tycker jag att den är bättre och det är fart, driv och ett högt tempo i 180 hela vägen. Historien innehåller mycket våldsamheter, ondska och vidrigheter men det finns även värme och mycket humor. Den här boken skiljer sig lite från dom tidigare böckerna om Leon då handlingen för läsaren utanför Stockholm någonstans i Nordafrika. Miljöerna är så fantastiska att det känns som jag är där på platsen. Läsaren får även stifta bekantskap med några nya karaktärer och det ska bli roligt och intressant om dom kanske dyker upp i kommande böcker. Saknade några av dom gamla karaktärerna men hoppas att dom kommer tillbaka i kommande äventyr. Sammy är otroligt skicklig på att skriva spänningsromaner och har ett språk som är helt fantastiskt. Den här boken är en riktig bladvändare och nagelbitare och otroligt svår att lägga ifrån sig för det händer saker hela tiden och det gillar jag. Nu längtar jag efter nästa bok om Leon för jag saknar honom redan! Har du inte läst dom 2 tidigare böckerna så GÖR DET BARA och sen är du säkert lika fast som jag!

Omdöme: 5+/5

🌸 🌸

Mörker - Novellsamling

 












Titel: Mörker
Författare: Yvette Klang
Utgiven år: 2021
Förlag: Noble Beast

📖 📖
Boken:
En novellsamling som innehåller berättelser som undersöker hur människors olika perspektiv och agerande kan få begrepp som ondska, sanning, godhet, verklighet, missförstånd och förstånd att befinna sig på en glidande skala. Olika berättelser om människans mörkare sidor.

📖 📖
Mina tankar:
18 mycket välskrivna dystopiska noveller som är hisnande spännande och med överraskande slut, extra knorr. Och det är en svärta som väcker suget efter mer och jag kan inte sluta läsa för jag vill veta hur det går även när jag nästan håller andan av obehag och förstår i mitt undermedvetna hur det ska sluta. Berättelserna berör verkligen och Mörker är den första boken jag läser av Yvette Klang som är en ny bekantskap för mig. Jag älskar psykologiska triller, sci-fi, famtidsdystopier så den här boken var verkligen en fantastisk och positiv överraskning. Så det här är en bok jag verkligen rekommenderar dig att läsa om du gillar genren!
🌸 🌸

Glimmer

 












Titel: Glimmer
Författare: Mats Samuelsson
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖 📖
Boken:
"Allt, precis allt, kommer att bli bra. Allt kommer att bli bra. Allt."
En man på Rörstrandsgatan i Stockholm, med italiensk pudertvål i portföljen och titeln beteendedesigner på visitkortet. En kvinna i 1920-talets Uppsala, hängiven vetenskapen och sina känslor för en viss tysk gästforskare. En man i Östberlins maktelit, med uppdrag att producera guldmedaljer åt republiken. De är hängivna sina projekt. De är övertygade om att skapa lycka, renhet, styrka och framgång. För allas bästa, eller åtminstone nästan alla till gagn. Med sina såväl korta som längre nedslag tecknar Glimmer en bild av människans ibland underbara men ofta föga smickrande väsen. Är detta en lustig skrattspegel eller ett hotfullt skräckkabinett? Glimmer är en samling noveller och andra bokstavskombinationer om kärlek, lust, längtan, passion och skönhet. Samt hat, missunnsamhet, galenskap och desperation. Inte minst tonar en berättelse fram om den blinda tron och hur den kan leda oss in i det totalitära, in mot undergången. Glimmer spänner över hundra år av mänskliga steg och snedsteg. Inte minst idag är den mer brännande aktuell än du anar. "Jag ska bara se på när månen trillar ner. När midnattståget passerar vandrar jag längs rälsen. Och ser på när månen trillar ner."

📖 📖
Mina tankar:
Det här är en bok med mycket humor mellan raderna av intressanta händelser som får mig att tänka till och vända blad efter blad och vill bara läsa mer. Boken är skrivet i novellform om olika slags människor, olika händelser i olika tidsåldrar. En annorlunda och lite galen bok som fick mig att känna både hopp, glädje och desperation. Intressant språk och välskriven bok. Första boken som jag läst av den här författaren som även gett ut böckerna: Debutromanen Muren och roman nummer två som heter Hatten. Läs den om du inte gjort det än!
Omdöme: 4/5
🌸 

Stumt ljus

 












Titel: Stumt ljus
Författare: Boris Zetterlund
Utgiven år: 2021
Förlag: Hoi förlag

📖 📖
Boken:
Året är 1912. Filmens pionjärtid har just inletts och den unge Vilhelm får i uppdrag att resa till Trieste för ett möte med en filmdistributör. Vägen genom Europa blir en karusell av vandringar i okända städers mörka kvarter, möten med märkliga karaktärer – både levande och möjligen döda – på caféer, kabaréer och tågresor, och diskussioner om tillvarons och filmens villkor. En dag träffar Vilhelm den några år äldre Simone som arbetar för ett franskt filmbolag. Hon har, liksom Vilhelm, ett tragiskt förflutet. Men är det verkligen en slump att deras vägar korsas? Den utmanande resan och mötet med Simone kommer att påverka Vilhelms syn på existensen, konsten och framtiden inom filmens värld. Simone får anledning och tid att fundera över sin relation till män, kvinnor och livet.

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken var verkligen en bok för mig som älskar historiska berättelser. Liite svårt i början att komma in i berättelsen och dom olika karaktärerna utan att veta vem eller vad som sker, saknades nog någon form av introduktion. Men det lossnade efter ett tag när man väl kom in i bokens handling. Jag tyckte mycket om den här boken. Författaren har verkligen noga koll och har läst på om sin historia och språket är vackert, fina miljöskildringar och handlingen intressant. Vissa händelser och personer är baserade på verkliga händelser till en viss del av vad jag förstått. Stumt ljus är en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmens banbrytare, särskilt kvinnorna och deras framträdande roll. En berättelse om att förhålla sig till sig själv, sanningen och ödet. Hur svårt det än kan vara. En bok jag rekommenderar att läsa!

Omdöme: 4/5

🌸 🌸

Mörkrets cirklar - 3

  Titel: Mörkrets cirklar – Del 3 Författare: Lou Berg Utgiven år: 2024 Sidantal: 443 Förlag: Piratförlaget @piratforlaget Bokvinst...

Populära inlägg