15 maj 2024

Livet går vidare

 













Titel: Livet går vidare
Författare: Maria Wensund

Utgiven år: 2024
Sidantal:
372
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Nästan ett år har passerat sedan vi lämnade Hemsjö och på pensionatet går livet sin gilla gång. Tills pensionatsägaren Oskar en dag försvinner. Amanda och Vera söker efter honom medljus och lykta när en ny gäst dyker upp på pensionatet. En gäst som tycks bära på en hemlighet. Samtidigt som sökandet efter Oskar pågår, kämpar Amanda med sina skuldkänslor gentemot sin dotter Klara. Hur ska hon berätta för henne vem hennes far är? Och vad håller på att hända med Vera? Hon känner inte alls igen henne.

Livet går vidare är fortsättningen på debutsuccén Tillbaka till Hemsjö, som ska filmatiseras av Colin Nutley och Helena Bergström Nutley

__________

Underbar uppföljare!

Som jag längtat på att få läsa den här boken. Jag älskade ”Tillbaka till Hemsjö” och jag älskade även den här boken otroligt mycket 😍

Det här är en varm, gripande och fin historia med hemligheter och drama och där man åter igen får komma till fantastiska Hemsjö och det underbara pensionatet.

Persongalleriet är så fint gestaltat och det känns som dom är mina vänner. Och miljöbeskrivningarna är så målande att jag kan se allt framför mig.

Boken är välskriven och lättläst och riktigt svår att lägga ifrån sig långa stunder. Avslutas med lite lösa trådar som jag hoppas få svar på i tredje boken.

En bok som jag varmt rekommenderar och missa inte att läsa den första först om du inte har gjort det. Nu längtar jag efter filmen som ska komma 😍

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris & @maria.wensund för en fin läsupplevelse 💓🙏

__________


13 maj 2024

Sandslott

 











Titel: Sandslott
Författare: Niklas Turner Olovzon

Utgiven år: 2024
Sidantal:
452
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Gemenskapen i Tassby, Dalarna ligger i spillror efter dramatiska händelser något år tidigare, och byns matriark Liss-Kulla gräver efter sanningen om en försvunnen thailändsk bärplockare. Samtidigt på svenskön Koh Lanta i Thailand firar en överklassfamilj påsk i paradiset när deras tonårsson försvinner en ovädersnatt. Modern Sophie söker honom alltmer desperat över stränder och genom djungel men möter mystiskt motstånd från omgivningen. Har korruptionen på ön något att göra med det som döljer sig i de mörka dalaskogarna hemma i Sverige?

SANDSLOTT är den andra, fristående delen i Doldasviten, som utforskar det vi människor döljer för omvärlden.

__________

Välskriven & Spännande!

WOW! Efter boken istid som jag gillade massor så har Niklas gjort det igen, skrivit en fantastisk bok som är omöjlig att lägga ifrån sig. En riktig bladvändare.

Det här är andra delen i serien DOLDASVITEN och även om det står att den är fristående så rekommenderar jag att man läser första boken ”Istid” innan den här för att få ett bättre sammanhang.

Boken är otroligt välskriven och skickligt gjord, med ett språk som flyter på genom hela historien. Man får vara med omväxlande både i Sverige och Thailand och jag undrar ganska länge vad dessa platser har gemensamt och det är riktigt spännande.

Karaktärerna är fint gestaltade och jag gillar att det är en blandning av både lite udda personer och ”vanliga” och det känns äkta. Miljöbeskrivningarna är helt fantastiska och jag kan känna värmen och mig själv på plats i Thailand.

Jag får förutom spänning, mycket mystik, hemligheter, sorg, djup och även humor. Boken berör och väcker känslor med aktuella ämnen. Det blir en överraskande upplösning och detta ”pussel” fogas samman. Såå otroligt bra!

Jag blir extra gripen av dedikationen i början av boken ”Till mamma” – Jag vill ju va som du……..och i slutet på boken fastnade jag vid orden ”Sandslott handlar om kvinnlig råstyrka och om moderskap” och alla andra fina ord om sin mamma 💓

Har du missat den här serien så måste du bara läsa om du gillar spänning och även djup!!
Det här är en av dom bästa serier jag läst och jag skulle verkligen vilja se den som film/serie 😍

 

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐+/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris & @turnerolovzon_author för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💓🙏

__________


10 maj 2024

Gränsvärd

 













Titel: Gränsvärd
Författare: Martin Eklund

Utgiven år: 2023
Sidantal:
425
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Bilen skvalpar över rötter och gropar och slirar ibland till i snön som är befläckad av djurskit. Chefen talar rakt ut i luften framför sig medan han girar mellan hindren. - Norrmännen ville bygga en motorväg, men inte svenskarna, i varje fall inte efter regeringsbytet. Det var under kriget. Det kan inte vara så många år sen träden bröt igenom asfalten.Allt är mycket spännande, och jag skrattar nästan hela tiden. Chefen å sin sida tycks mer sammanbiten än äventyrslysten och verkar försöka mana den fortsatta vägen framåt, in i existensen med sin rena vilja. Han besvärjer den. Tillber den.

- Kom igen, vägjävel, håll undan skogshelvetet ett tag till. Håll ut. Snälla! Jag mediterar över hans beteende och över det faktum att vissa varningslampor har börjat lysa på instrumentbrädan medan jag inser att min tidigare fråga kanske var viktigare än jag trott. Jag ställer den igen.

- Är du kär, Chefen? Eller vad fan håller du på med?

__________

Annorlunda!

Ja det här var verkligen inte en ”vanlig” bok utan mycket annorlunda men det är ju tjusningen med att läsa 😀

Boken är lättläst med härliga karaktärer som man kan relatera till. Den var lite svår att få grepp om och kändes lite rörig i början men det släppte efter hand.

Jag har skrattat, funderat, tänkt efter och haft en härlig läsupplevelse. Det här är författarens debutroman och jag läser gärna fler böcker i framtiden!

Omdöme: ⭐⭐⭐/5

Tack för att jag fick läsa @mek.lund & @lavaforlag
__________


På samma strand

 













Titel:
På samma strand
Författare: Birgitta Gunnarsson

Utgiven år: 2023
Sidantal:
270
Förlag: Modernista

📖


När Tora motvilligt går med på att flytta in hos sin moster Maud under hennes sista tid i livet tänker hon att det är sista gången hon behöver ha med släkten att göra, sedan ska hon återgå till sin lugna, ordnade tillvaro. Men när Tora kallas in till advokatkontoret och informeras om Mauds testamente får hon en smärre chock. Försöker mostern håna henne från andra sidan graven?
Mauds död får Toras tankar oundvikligen att dras till det förflutna. Till vännen som aldrig svarade på hennes brev. Till moderns beslut att aldrig låta henne träffa sin italienska far. Samtidigt har stämningen på hennes jobb försämrats och påfrestande konflikter blossar upp. Toras omsorgsfullt konstruerade försvarsmurar börjar stegvis krackelera, och hon tvingas både konfrontera sina djupaste rädslor och ompröva sanningar hon levt med i hela sitt liv. När sommaren närmar sig är inget som det brukar.

__________

Tänkvärd & lättläst

Jag tycker mycket om Birgittas böcker, har läst 2 nu och boken ”Så länge hjärtat kan slå” är kvar, likaså ”En snöängel till jul” som hon skrivit tillsammans med sina döttrar 💓

Den här boken är välskriven med ett lågmält och fint språk. Lättläst med karaktärer som man tycker om och miljöbeskrivningar som är mycket målande. 

Jag har varit i Italien, I Rimini och Riccione för många år sen, ett fantastiskt land och det känns som jag är där i boken. 

Det är en mycket tänkvärd historia som dröjer sig kvar länge. Jag har känt alla känslor i kroppen och det är underbart. Så fint skrivet, fortsätt så Birgitta 😍

 

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________


09 maj 2024

Elva smaker av kärlek

 













Titel: Elva smaker av kärlek
Författare: Frida Gråsjö

Utgiven år: 2024
Sidantal:
206
Förlag: Modernista
Recensionsexemplar

📖
Elsa Blom njuter av livet. Att vara bankdirektör är allt hon någonsin velat. Men när bankens styrelse beslutar sig för att slå ihop Rosnäs båda bankkontor är det inte längre Elsa som ska leda arbetet, utan en man som är betydligt yngre och mindre erfaren än hon. Att bli omkörd för sin ålder på det sättet är inte ett alternativ, så när en möjlighet dyker upp att köpa ett företag med gedigen affärsplan och goda vinstmöjligheter hoppar Elsa på den. Det enda problemet är att hennes nya företag är en glassfabrik, och att hon inte kan ett dugg om glass. Elsa är van vid att ha många bollar i luften men det här kan blir för mycket även för henne. Med en tight budget behöver hon ordna allt själv: från renovering och marknadsföring till att lista ut vilka - och hur många - glassmaker som är de ultimata. Frågan är hur hon ska lyckas ta sig ur den knipa hon hamnat i, och bevisa att gammal trots allt är äldst?

__________

Underbar feelgood både på insidan och utsidan

Den här serien om Rosnäs tycker jag mycket om så det var underbart att vara tillbaka där igen. Och omslaget är ju såå magiskt vackert 😍

Karaktärerna är såå fint gestaltade och känns mycket äkta och levande. Likaså miljöbeskrivningarna och inte tala om glassbaren där jag kan se mig sittandes.

Det här är en riktig bladvändare som bjuder på olika ingredienser som titeln avslöjar. En glassbägare som innehåller en mängd smaker av kärlek!

Älskar glass så jag blir riktigt sugen på att leta upp en riktig glassbar snart. 

Det här är den femte boken i Rosnäs-serien.

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tack @modernistared & @frida_grasjo för att jag fick läsa 💓🙏

__________


07 maj 2024

Segla på ett moln

 













Titel: Segla på ett moln
Författare: Birgitta Bergin

Utgiven år: 2024
Sidantal:
354
Förlag: Piratförlaget
Recensionsexemplar

📖
NÄRA VÄNSKAP SÄTTS PÅ PROV

Ett telefonsamtal från Chanelle förändrar allt i Tones liv. Under hela uppväxten var de bästa vänner, men gled senare ifrån varandra. Nu föreslår Chanelle helt plötsligt en segeltur tillsammans och för Tone låter det fantastiskt. Hennes man har lämnat henne, hennes trygga tillvaro har slagits i spillror och hon behöver lära sig att leva på nytt. Men det är först när seglatsen går mot sitt slut som hon får veta vad Chanelle egentligen är ute efter. Och Tone ställs inför ett livsavgörande val.


__________

Tänkvärd & Berörande bladvändare!

Det här är en oerhört gripande, känslosam, varm och berörande berättelse. Och det här är nog den bästa boken jag läst av Birgitta (Har några i min tbr) Hennes sätt att skriva om vänskap, sorg, kärlek mm är otroligt beundransvärt!

Jag har både skrattat och fällt en och annan tår. Boken är mycket välskriven med ett fint språk som flyter fram och den är lättläst. Jag kunde inte pausa långa stunder så jag läste ut den på en dag!

Karaktärerna är fantastiskt gestaltade och känns mycket äkta. Och miljöbeskrivningarna är mycket målande. Tycker mycket om att berättelsen utspelar sig i både nutid och dåtid.

Det här är en bok som stannar kvar länge, länge och nu ser jag mycket fram emot att läsa nästa del i serien om Tove 💓

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐+/5

Tusen tack @birgittaberginforfattare & @piratforlaget för en fantastisk läsupplevelse 💓🙏

__________


04 maj 2024

Stormvakt

 













Titel: Stormvakt – Del 1 Strindbergserien
Författare: Kristina Ohlsson

Utgiven år: 202
Sidantal:
490
Förlag: Forum

📖
Efter en räcka framgångsrika spänningsromaner startar Kristina Ohlsson med "Stormvakt" en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han anländer till Hovenäset i Bohuslän samma blåsiga natt som den mycket omtyckta läraren Agnes spårlöst försvinner. Bakom sig har August lämnat en framgångsrik karriär för att förverkliga sin dröm och öppna "Strindbergs second hand". Äntligen ska han få ägna sig åt något han älskar, och dessutom på en plats som han längtat efter att återse. Men hela västkustidyllen skakas av Agnes försvinnande. Polisen, med den empatiska och drivna Maria Martinsson i spetsen, söker efter henne dag och natt. Hoppet om att Agnes ska hittas vid liv blir allt mindre. Vad är det hon har råkat ut för? Och varför får August den obehagliga känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning?
__________

Spännande bladvändare!

Det här är första boken som jag läser av författaren men absolut inte den sista. Har fler böcker i den här serien att utforska.

Boken är spännande, välskriven och lättläst. Det är en lågmäld deckare som successivt för dig närmare gåtans lösning.

Författaren beskriver personerna och miljön så väl att du upplever dig vara med i gemenskapen och att du fysiskt befinner dig i Hovenäset med omnejd. 

Korta kapitel som gör att jag sträckläser då jag vill veta hur det slutar. Är glad att jag har nästa bok här hemma i hyllan som snart ska läsas!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________


Hemligheternas skafferi

 













Titel: Hemligheternas skafferi
Författare: Caroline Säfstrand

Utgiven år: 2017
Sidantal:
304
Förlag: Massolit förlag

📖
Ina och hennes man Erik lever ett till synes harmoniskt liv tillsammans. Men när Ina får veta att hon bär på en obotlig sjukdom tar hon sig tillbaka till barndomsön Ven för att söka efter svar på ouppklarade frågor. Varför minns hon inte sina år på ön? Vad hände egentligen den där dagen när hon var sex år gammal? Svaren hon finner lämnar hon efter sig som ledtrådar i ett korsord.

Ett halvår senare kommer Erik till ön för att uppfylla Inas önskan om att lösa korsordet. För varje ord han fyller i kommer han inte bara närmare hennes sanning, utan också sin egen. På ön möter han en udda skara människor. Hundraåriga Signe som lever med sina uppstoppade
djur, excentriska Liv som driver krogen Hemligheternas skafferi och Maj som på ett mystiskt sätt vunnit en vistelse på ön, utan att ha tävlat. Det visar sig att de alla finns nämnda i Inas korsord och att rutorna avslöjar sanningar som förändrar allt.

__________

Varm feelgood med djup!

Caroline är en av mina favoriter när det gäller feelgood. Det här är en fantastisk berättelse med parallella historier som vävs samman fint i slutet.

Roligt att korsordet finns med längst fram i boken. Boken är välskriven och lättläst och har ett fint språk rakt igenom. Varm, kärleksfull och mysig!

Fint gestaltade karaktärer och fantastiska miljöbeskrivningar. Jag har aldrig varit på Ven men måsta absolut göra ett besök där. 

Det här är en sträckläsarbok som jag varmt kan rekommendera 💓

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________


02 maj 2024

Mörkrets cirklar - 3

 













Titel:
Mörkrets cirklar – Del 3
Författare: Lou Berg

Utgiven år: 2024
Sidantal:
443
Förlag: Piratförlaget
@piratforlaget
Bokvinst 2023

📖


Efter den lyckade auktionen i London är Nea Hallgren och Nadezhda Volkova överens om att sluta med de riskfyllda konstförfalskningarna. Nadezhda ska äntligen få visa sina egna målningar på galleri. Men kan Nea nöja sig med att gå tillbaka till sitt gamla liv?

Varningssignalerna blir allt fler: nattliga besök i ateljén, en polis som kommer allt närmare sanningen, en rysk underrättelseagent som är ute efter en tavla som Nadezhda har i sin ägo. När Nea och Nadezhda inser vidden av det hot de står inför börjar en desperat kamp för att hitta en väg ut

Mörkrets cirklar är den avslutande delen i Lou Bergs trilogi om Nea Hallgren och Nadezhda Volkova, som inleddes med Gryning Falsk och följdes av Och skuggan faller. Böckerna är en fartfylld och mörk skildring av hur extrema omständigheter drar in helt vanliga människor i en skuggvärld som utmanar deras moraliska gränser och allt de trott sig veta om sig själva.

__________

Fantastisk & Briljant!

Det här är den 3:e och avslutande delen om Nea Hallgren och Nadezhda Volkova.

WOW! Vilken avslutning på en fantastisk bokserie men lite vemodigt och tomt är det allt att serien är slut. Skulle gärna vilja läsa mer!

Boken är otroligt välskriven, lättläst och oerhört spännande. En bok som har allt och den här serien har bara blivit bättre och bättre.

Karaktärerna känns trovärdiga och huvudkaraktärerna har något visst, helt oförutsägbara och det gillar jag massor.

Miljöbeskrivningarna är sååå målande och känns som i en film och det här hade verkligen passat för det.

Man dras in i olika händelser som man inte trodde var möjligt. Konststölder är ju en helt annan brottslighet än vad jag vanligtvis brukar läsa om men så intressant och spännande.

Jag sitter som på nålar i slutet och sträckläser för jag vill ju veta hur det slutar och slutet är briljant och jag sitter alldeles mållös med hakan nere vid knäna!

Har du inte läst den här serien så har du missat något fantastiskt bra 😍

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐+/5

Tack @louberg.author för en fantastisk läsupplevelse och extra tack för att jag hade turen att vinna boken förra året i er tävling 💓🙏

__________


Under attack - Jack Ryan JR

 













Titel: Under attack – Jack Ryan JR-Serien
Författare: Don Bentley (Tom Clancy)

Utgiven år: 2024
Sidantal:
430
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar

📖
JACK RYAN JR TAR ÖVER STAFETTPINNEN

Jack Ryan Jr tycks bära världens problem på sina axlar. När en övervakningsoperation med goda intentioner får en dödlig utgång måste presidentsonen stå upp mot en okänd fiende som verkar ha siktet inställt på att förgöra Kollegiet.
En oförklarlig kollision mellan två flygplan från rivaliserande nationer blir gnistan till den konflikt som varit på väg att brisera. Samtidigt utsätts Kollegiets högkvarter för en förödande attack. När dammet lagt sig är Jack en av få som klarat sig och den enda som kan leda Kollegiet i jakten på den okända fienden och förhindra att två stornationer ger sig in i ett fullskaligt krig.

UNDER ATTACK utforskar världsfredens brytpunkt i denna Jack Ryan-spin off. När Jack Ryan Jr övertar stafettpinnen är konflikten över nationsgränser lika välmejslad som actionscenerna fängslande ett signum för en klassisk Clancy-thriller.

__________

Spännande action!

Välskriven och lättläst bok som jag tyckte kändes mycket trovärdig. Actionfylld bladvändare. Jack Ryan JR är otroligt lik sin far.

Det här är en intressant story med fint gestaltade karaktärer. Dom gröna baskrarna var en av dom som jag blev intresserad av lite extra.

Don Bentley är fantastisk som författare och kan konsten att trollbinda sina läsare. Han har ett speciellt sätt att skriva på som gör att man sträckläser!

Miljöbeskrivningarna är målande och då det är action så ser jag händelserna som i en film rulla framför mina ögon.

Ett extra plus är det gedigna persongalleri i början av boken för annars hade jag nog inte haft en susning eller kunnat hålla isär alla.

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tack @bookmarkforlag för spännande läsning 💓🙏

__________


01 maj 2024

Ett land av snö och aska

 













Titel: Petra Rautiainen
Författare: Ett land av snö och aska

Utgiven år: 2022
Sidantal:
276
Förlag: Norstedts

📖
Ett land av snö och aska är en vacker och stark berättelse om andra världskrigets fasor som utspelar sig i vårt nordiska grannland. En berättelse om tystad historia och samernas förtryck, om mänsklig brutalitet och om överlevnad.

Finska Lappland, 1944: En ung soldat kallas in för att arbeta som tolk i ett nazistiskt fångläger. Ett av hundratals som i hemlighet ligger spridda över västra Lappland. Fyllda av landsförrädare, rasförrädare, samer och andra som Tredje riket vill bli av med. Förhållandena i lägret är ohyggliga, ständigt omgiven av grymhet, död och stanken från de olika tälten. Men bland fångarna i lägret märker han snart att en står ut från mängden. En finsk man som behandlas annorlunda än de andra.

1947: Journalisten Inkeri Lindqvist anländer till Lappland för att skriva om den snabba återuppbyggnaden efter kriget. Men hennes egentliga motiv är mer personligt än så. Hon följer ett spår efter sin man, som försvann några år tidgare. Men byborna vill inte uppehålla sig vid det förflutna, och Inkeris frågor provocerar fram fientlighet och misstänksamhet. Först när hon lär känna sin fåordiga hyresgäst, Olavi, och får kontakt med en ung samisk flicka, börjar hon förstå omfattningen av de fasansfulla händelser som aldrig var tänkta att komma fram.

__________

Välskriven & Intressant!

Även om den är både intressant och välskriven så fångade den mig inte riktigt som jag trodde den skulle göra.

Intressant så tillväga att Finska Lappland har varit ett tillhåll för nazismen under andra världskriget för det hade jag ingen aning om.

Boken ger en historisk bild om den här mörka tiden. En vemodig och sorgsen bok men viktig.

Omdöme: ⭐⭐⭐/5

__________


Städerskan

 













Titel: Städerskan
Författare: Nita Prose

Utgiven år: 2023
Sidantal:
335
Förlag: Albert Bonnier

📖
Molly arbetar som städerska på det anrika Regency Hotell. Hon är exceptionell på sitt jobb, men har desto svårare i kontakten med andra människor. Mollys kära mormor har nyss gått bort, dessutom lyckades en så kallad pojkvän lura av Molly och mormor alla deras sparpengar. Så Molly mår inte speciellt bra, verkligen inte. När Molly ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen...

Städerskan är en charmig spänningsroman med en udda hjältinna man lätt tar till sitt hjärta.

__________


Det här är en lite annorlunda bok som jag tycker är en blandning av feelgood och deckare. Den är välskriven och lättläst med karaktärer som jag gillade.

Spänningen i boken kommer krypande så sakteliga och med oväntade vändningar. En bok jag rekommenderar.

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________


Bidrottningen

 













Titel:
Bidrottningen
Författare: Veronica Linarfve

Utgiven år: 2024
Sidantal:
287
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
En dag hittas Gabriella Lind under ett skrivbord fast övertygad om att hon är ett bi. Före det var hon en fullt fungerande projektledare, fru och kapabel mamma som till och med gjorde barnens läxor. Dessutom tog hon - trots insektsallergi - hand om sin hemtjänstvägrande farfar och hans sexhundratusen bin. En dag är kollapsen oundviklig.
För att få möjlighet till vila flyr hon till farfars gård och med bina som guider börjar hon se på livet ur ett nytt perspektiv.

__________

Annorlunda bladvändare!

Det här är en bok som går rakt in i hjärtat. Fantastisk berättelse. Välskriven och lättläst med ett fint språk och mycket igenkänning.

Boken tar upp stress på ett mästerligt och annorlunda sätt och jag både skrattar och gråter. Fenomenalt!

Det handlar mycket om bin i boken och efter att jag läst ut den så har jag lärt mig massor som jag inte visste tidigare. Mycket intressant.

Karaktärerna är fint gestaltade och miljöbeskrivningarna otroligt målande och jag kan se allt framför mig som i en film.

Det är en varm berättelse som berör mig på djupet. Gabriellas relation med sin farfar är verkligen varm och fin och påminner mig om min egen morfar.

Jag rekommenderar verkligen den här boken

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack till @veronicalinarfve & @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 💓🙏

__________


Livet går vidare

  Titel: Livet går vidare Författare: Maria Wensund Utgiven år: 2024 Sidantal: 372 Förlag: Polaris Recensionsexemplar 📖 Näst...

Populära inlägg