29 juli 2023

Den blå gardinen

 












Titel: Den blå gardinen
Författare: Stina Nilsson Bassell

Utgiven år: 2021
Sidantal:
473
Förlag: Lumenos
Recensionsexemplar

📖
Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Olga och Helga är två fattighjon som mirakulöst hamnar på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete. Vi befinner oss i Östergötland i mitten av 1800-talet. Ett mord sker, mystiska samtal viskas, rättegångssalen ekar, förälskelserna tumlar runt, bildandet av en kvinnoförening slår näven i bordet. Könsroller och klasskillnader är tydliga i de unga kvinnornas liv. Och i staden pulserar det av textilindustrier, fattigdom och droskor. De skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjliga.
__________

En välskriven bok som innehåller otroligt mycket fakta och man märker att det ligger mycket research bakom. Boken handlar om flera fiktiva karaktärer med ett brett persongalleri med få ordliga introduktioner (utöver huvudkaraktärerna Olga och Helga). Det är ett skiftande berättande mellan nutid och dåtid samt karaktärsperspektiv. Ibland hängde jag tyvärr inte med men det gav sig så småningom.

Boken är väldigt scenisk, med målande miljöbeskrivningar. Detta är både en mordhistoria och en skildring av livet på botten. Det är också ett vackert språk, nästan poetiskt och jag blir berörd när jag läser.

Berättelsen innehåller vänskap, värme, om att kämpa mot fördomar och att skapa ett bra liv trots fattigdomen dom varit med om. Längst bak i boken finns det källor och extra material som jag tyckte var intressant att ta del av!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @forfattarestinanilssonbassell och @_lumenosforlag för att jag fick förfrågan om att läsa din fina bok 🙏💕

__________


1 kommentar:

stinanilssonbassell sa...

Åh, vilken fin recension! Tack!

Lögnspiran - Marduriens ljus 1

  Titel: Lögnspiran – Marduriens ljus 1 Författare: Joseph A. Davis Utgiven år: 2021 Sidantal: 334 Förlag: Pärlan Vinst 📖 Ke...

Populära inlägg