Romaner


 


Titel: Alix St Pierres tre liv
Författare: Natasha Lester

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
461
Förlag: Bazar
Recensionsexemplar

📖 Året är 1943 och kriget rasar. Den unga Alix St. Pierre värvas som spion för de allierade och på uppdrag i Frankrike kommer hon nära en källa som är villig att hjälpa henne med information. Men kan hon verkligen lita på honom? Innan hon hinner dra sig ur går något fruktansvärt fel. Efter kriget flyttar Alix till Paris för att börja ett nytt liv och får jobb på modehuset Christian Dior. Plötsligt dyker en person från hennes förflutna upp och Alix framtid hotas. Hon inser att hon måste göra något drastiskt om såren efter gamla oförrätter ska kunna läkas och rättvisa skipas. Bästsäljande Natasha Lester är tillbaka med en ny storslagen roman om en dold identitet och en hemlighet som inte får avslöjas.
_________

Spännande & stark berättelse!

Jag bara älskar historiska romaner och Natasha Lesters fantastiska böcker och den här tyckte jag också mycket om!

Boken är mycket välskriven och det märks att det ligger mycket research bakom. Sen att det är ”verkliga” människor som tas upp i boken gör den mycket intressant.

Fantastiska miljöbeskrivningar och vackra kläder ser jag framför mig och karaktärer som känns äkta gör berättelsen otroligt levande.

Det här är en bok som växer och blir starkare ju mer jag läser och den är svår att lägga sig ifrån sig längre stunder.

Betyg: ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Tack @natashalesterauthor och @bazarforlag för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💓🙏

______________

 

Titel: Lycksalighetens ö – Svartåsviten del 2
Författare: Christina Erikson

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
383
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar

📖
Svartå, 1789. När Christinas bror Marcus går bort efter en tids sjukdom ställs Svartå herrgårds framtid på spel. Utan en manlig arvinge till godset blir vikten på Christinas axlar större än någonsin och kravet om att hitta en make gör sig återigen påmint. Christina måste på nytt ta upp kampen om Svartå herrgård. Samtidigt kan hon inte glömma sin ungdomskärlek, murarsonen Gustaf, som sju år tidigare tvingades lämna byn.

I bakgrunden utspelar sig en maktkamp i samhällets övre skikt, där kung Gustav III får allt fler fiender inom adeln medan franska revolutionen sprider stor oro över Europa.

Lycksalighetens ö är den andra delen i historien om kvinnorna som styrt på Svartå herrgård. Sviten som sträcker sig över 250 år berättar om kvinnornas oförtrutna kamp för rätten att styra över sina egna liv, från slutet av 1700-talet ända fram till modern tid. Det är en historia om kvinnlig list, omöjlig kärlek och maktspel i samhällets översta skikt.

__________

Vacker bokdiamant!

Det här är en fantastisk historisk roman. Jag bara älskade första boken och den här är inget undantag.

Otroligt välskriven och lättläst med ett vackert språk. Sidorna bara flög iväg och jag kunde inte släppa boken längre stunder.

Jag dras in i handlingen som en svamp och där stannade jag kvar till sista sidan. Mitt hjärta ömmar för Christina. Tyckte mycket om hennes farmor också som gav ett starkt intryck 💓

Älskar dessa starka kvinnoporträtt med sin historia och drivkraft. Karaktärerna är mycket fint gestaltade och miljöbeskrivningarna är otroligt målande.

Boken innehåller alla ingredienser som en bra bok ska göra. Romantik, dramatik, sorg, glädje, maktspel och kvinnlig list.

Älskar den här tidsepoken och nu längtar jag mycket efter nästa bok. 

Missa inte den här bokdiamanten, börja med första delen!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐+/5

Tusen tack @eriksonchristina & @bookmark_forlag  för en fantastisk läsupplevelse 💓😍🙏

__________

 

Titel: Snedsteget – Off Campus 2
Författare: Elle Kennedy

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
331
Förlag: Bookmark

📖

John Logan har allt. Han är populär, anses vara skolans nästa hockeylöfte och kan få vilken tjej han vill. Vad ingen vet är att det bakom den lyckliga fasaden döljer sig ett mörker. Logan bär nämligen på en tryckande ångest och han gör allt för att distrahera sig själv med fester, sprit och tillfälliga hook-ups. Men när han träffar Grace Ivers vänds hans värld upp och ned.

Den blyga förstaårseleven Grace har en tendens att bli en nervös pratkvarn bland killar. Speciellt bland snygga killar. Men när hon möter den heta hockeyspelaren Logan känner hon något hon aldrig känt förut: en himlastormande förälskelse. Grace kan inte få nog av honom tills ett ödesdigert snedsteg förändrar allt.


__________


Gripande & Berörande


Det här är en bok som innehåller både romans, dramatik, passion, hetta och ett djup. Boken är andra delen i ”Off Campus” serien.

Välskriven och lättläst med blandade karaktärer som är fint gestaltade. Miljöbeskrivningarna är målande och det är en sträckläsarbok, i alla fall var det så för mig.

Tyckte du om första boken så kommer du nog garanterat att tycka om även den här!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________

 


Titel: Släppa taget?
Författare: Marie Sammeli

Utgiven år: 2024
Sidantal:
269
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
Småstad, medelålder, vardagskatastrof … kan det sluta lyckligt?

Cecilia är allt man ska vara: engagerad mamma, kärleksfull fru, lojal dotter, snäll lillasyster, före detta firad skönhet, arkitekt. Men vad hjälper allt det när tonårsdottern Maja mest suckar, mannen Simon mest håller på med en Tysklandsaffär, mamma Ingrid är trött, storasyster Emily lever det glada livet i London och alla i Ljungstenar bara vill ha snarlika verandor.

Förutom det är hon också konstant stressad, väldigt irriterad och proffs på att skriva listor. Det är kanske mindre uppskattat av hennes familj och arbetskamraterna på byrån.
Livet i Ljungstenar borde vara enkelt, lustfyllt och tryggt. Men en dag vänds Cecilias liv plötsligt upp och ner, och i en småstad är det svårt att gömma sig. Är det kanske dags att släppa taget om det som varit och ge sig in i något nytt?


__________

Engagerande bladvändare!

Det här är Maries första bok i en ny serie. Och vilken fantastisk start det var att få läsa den här boken!

Marie är fantastisk på att skildra miljöer och fina persongestaltningar och det är värme, kärlek och härlig humor i fin blandning som gör även den här boken fantastisk.

Jag sträckläser och har svårt att lägga den ifrån mig längre stunder och nu när den är slut så känns det tomt. Det som jag tycker mycket om är dom vardagliga bekymren och livet som tas upp och det som utspelar sig i en liten ort och det är charmigt.

Det är mycket i den här boken som man kan känna igen sig i och den innehåller alla ingredienser som behövs i en härlig feelgoodroman!

Jag rekommenderar den verkligen och nu ser jag fram emot nästa bok 😍

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack @mariesammeli och @harpercollins_nordic för att jag fick möjlighet att läsa 💓🙏

__________

 

Titel: 
Fenixkronan
Författare: Kate Quinn & Janie Chang

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
350
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
Två kvinnoöden flätas samman i en hisnande resa, från jordbävningen i San Francisco till Versailles glittrande palats.

San Fransisco 1906. I en stad full av nyblivna miljonärer och spänningssökande uppkomlingar hoppas två mycket olika kvinnor kunna påverka sitt öde: Gemma, en guldblond, skönsjungande sopran vars karriär desperat behöver återupplivas, och Suling, en brodös från Chinatown som är fast besluten att undkomma ett arrangerat äktenskap. Deras vägar korsas när de dras in i den charmige järnvägsmagnaten Henry Thorntons omloppsbana, vars extraordinära samling av kinesiska antikviteter inkluderar den mytomspunna Fenixkronan, från det legendariska fallna Sommarpalatset i Beijing.

Genom Henry får Gemma och Suling en ny chans, men den hoppingivande tillvaron förvandlas till kaos när en förödande jordbävning tillintetgör San Francisco. Thornton försvinner och lämnar efter sig ett mysterium som sträcker sig längre än någon kunde ha föreställt sig.

Paris 1911. Den mystiska Fenixkronan dyker upp igen, och för samman Gemma och Suling i en sista desperat strävan efter rättvisa.


__________

Spännande & Välskriven

Jag har läst många av Kate Quinns böcker och älskar dom. Den här boken är bättre än jag hade förväntat mig. Då hon skrivit den tillsammans med en annan så hade jag inga större förväntningar och trodde den skulle vara dålig, men ack så fel jag hade. Man ska inte ha förutfattade meningar 😁

Den är både dramatisk och spännande och den växlar i tempo. Tycker mycket om när man får följa flera tidsaspekter i böcker och det får man göra här. San Fransisco 1906 och Paris 1911.

Boken är välskriven och otroligt genomtänkt med en underbar historisk miljö som bara luktar Kate Quinn och miljöbeskrivningarna är otroligt målande.

Karaktärerna är fint gestaltade och en del av dom är verklighetsbaserade, likaså händelser som gör att historien får en sann inlevelse. Boken är spännande, lättläst och har ett bra flyt!

Mycket läsvärd!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tack @harpercollins_sverige @katequinn5975 @janiechang33  för en fantastisk läsupplevelse 💓🙏

__________

 

Titel: Gränsvärd
Författare: Martin Eklund

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
425
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Bilen skvalpar över rötter och gropar och slirar ibland till i snön som är befläckad av djurskit. Chefen talar rakt ut i luften framför sig medan han girar mellan hindren. - Norrmännen ville bygga en motorväg, men inte svenskarna, i varje fall inte efter regeringsbytet. Det var under kriget. Det kan inte vara så många år sen träden bröt igenom asfalten.Allt är mycket spännande, och jag skrattar nästan hela tiden. Chefen å sin sida tycks mer sammanbiten än äventyrslysten och verkar försöka mana den fortsatta vägen framåt, in i existensen med sin rena vilja. Han besvärjer den. Tillber den.

- Kom igen, vägjävel, håll undan skogshelvetet ett tag till. Håll ut. Snälla! Jag mediterar över hans beteende och över det faktum att vissa varningslampor har börjat lysa på instrumentbrädan medan jag inser att min tidigare fråga kanske var viktigare än jag trott. Jag ställer den igen.

- Är du kär, Chefen? Eller vad fan håller du på med?

__________

Annorlunda!

Ja det här var verkligen inte en ”vanlig” bok utan mycket annorlunda men det är ju tjusningen med att läsa 😀

Boken är lättläst med härliga karaktärer som man kan relatera till. Den var lite svår att få grepp om och kändes lite rörig i början men det släppte efter hand.

Jag har skrattat, funderat, tänkt efter och haft en härlig läsupplevelse. Det här är författarens debutroman och jag läser gärna fler böcker i framtiden!

Omdöme: ⭐⭐⭐/5

Tack för att jag fick läsa @mek.lund & @lavaforlag
__________


 

Titel: 
På samma strand
Författare: Birgitta Gunnarsson

Utgiven år: 2023
Sidantal:
 270
Förlag: Modernista

📖


När Tora motvilligt går med på att flytta in hos sin moster Maud under hennes sista tid i livet tänker hon att det är sista gången hon behöver ha med släkten att göra, sedan ska hon återgå till sin lugna, ordnade tillvaro. Men när Tora kallas in till advokatkontoret och informeras om Mauds testamente får hon en smärre chock. Försöker mostern håna henne från andra sidan graven?
Mauds död får Toras tankar oundvikligen att dras till det förflutna. Till vännen som aldrig svarade på hennes brev. Till moderns beslut att aldrig låta henne träffa sin italienska far. Samtidigt har stämningen på hennes jobb försämrats och påfrestande konflikter blossar upp. Toras omsorgsfullt konstruerade försvarsmurar börjar stegvis krackelera, och hon tvingas både konfrontera sina djupaste rädslor och ompröva sanningar hon levt med i hela sitt liv. När sommaren närmar sig är inget som det brukar.

__________

Tänkvärd & lättläst

Jag tycker mycket om Birgittas böcker, har läst 2 nu och boken ”Så länge hjärtat kan slå” är kvar, likaså ”En snöängel till jul” som hon skrivit tillsammans med sina döttrar 💓

Den här boken är välskriven med ett lågmält och fint språk. Lättläst med karaktärer som man tycker om och miljöbeskrivningar som är mycket målande. 

Jag har varit i Italien, I Rimini och Riccione för många år sen, ett fantastiskt land och det känns som jag är där i boken. 

Det är en mycket tänkvärd historia som dröjer sig kvar länge. Jag har känt alla känslor i kroppen och det är underbart. Så fint skrivet, fortsätt så Birgitta 😍

 

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________

 

Titel: Segla på ett moln
Författare: Birgitta Bergin

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
354
Förlag: Piratförlaget
Recensionsexemplar

📖
NÄRA VÄNSKAP SÄTTS PÅ PROV

Ett telefonsamtal från Chanelle förändrar allt i Tones liv. Under hela uppväxten var de bästa vänner, men gled senare ifrån varandra. Nu föreslår Chanelle helt plötsligt en segeltur tillsammans och för Tone låter det fantastiskt. Hennes man har lämnat henne, hennes trygga tillvaro har slagits i spillror och hon behöver lära sig att leva på nytt. Men det är först när seglatsen går mot sitt slut som hon får veta vad Chanelle egentligen är ute efter. Och Tone ställs inför ett livsavgörande val.


__________

Tänkvärd & Berörande bladvändare!

Det här är en oerhört gripande, känslosam, varm och berörande berättelse. Och det här är nog den bästa boken jag läst av Birgitta (Har några i min tbr) Hennes sätt att skriva om vänskap, sorg, kärlek mm är otroligt beundransvärt!

Jag har både skrattat och fällt en och annan tår. Boken är mycket välskriven med ett fint språk som flyter fram och den är lättläst. Jag kunde inte pausa långa stunder så jag läste ut den på en dag!

Karaktärerna är fantastiskt gestaltade och känns mycket äkta. Och miljöbeskrivningarna är mycket målande. Tycker mycket om att berättelsen utspelar sig i både nutid och dåtid.

Det här är en bok som stannar kvar länge, länge och nu ser jag mycket fram emot att läsa nästa del i serien om Tove 💓

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐+/5

Tusen tack @birgittaberginforfattare & @piratforlaget för en fantastisk läsupplevelse 💓🙏

__________

 

Titel: 
Bidrottningen
Författare: Veronica Linarfve

Utgiven år: 2024
Sidantal:
 287
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
En dag hittas Gabriella Lind under ett skrivbord fast övertygad om att hon är ett bi. Före det var hon en fullt fungerande projektledare, fru och kapabel mamma som till och med gjorde barnens läxor. Dessutom tog hon - trots insektsallergi - hand om sin hemtjänstvägrande farfar och hans sexhundratusen bin. En dag är kollapsen oundviklig.
För att få möjlighet till vila flyr hon till farfars gård och med bina som guider börjar hon se på livet ur ett nytt perspektiv.

__________

Annorlunda bladvändare!

Det här är en bok som går rakt in i hjärtat. Fantastisk berättelse. Välskriven och lättläst med ett fint språk och mycket igenkänning.

Boken tar upp stress på ett mästerligt och annorlunda sätt och jag både skrattar och gråter. Fenomenalt!

Det handlar mycket om bin i boken och efter att jag läst ut den så har jag lärt mig massor som jag inte visste tidigare. Mycket intressant.

Karaktärerna är fint gestaltade och miljöbeskrivningarna otroligt målande och jag kan se allt framför mig som i en film.

Det är en varm berättelse som berör mig på djupet. Gabriellas relation med sin farfar är verkligen varm och fin och påminner mig om min egen morfar.

Jag rekommenderar verkligen den här boken

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack till @veronicalinarfve & @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 💓🙏

__________

 

Titel: 
Spelet – Off Campus 1
Författare: Elle Kennedy   

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
405
Förlag: Bookmark


📖

Hannah Wells har äntligen hittat någon som intresserar henne. Problemet är bara att han inte vet att hon existerar. Även om hon är självsäker på alla andra sätt så är just förförelse en färdighet hon saknar. Den enda lösningen är att ta till svartsjuka som vapen, även om det innebär att hon måste stå ut med att hjälpa en irriterande hockeykapten att höja sina betyg.

Garrett Graham har alltid drömt om att bli en professionell hockeyspelare. Men hans fallande betyg hotar drömmen och han behöver nu en privatlärare. Vem passar bättre än Hannah? Speciellt när det enda som behövs för att säkra betygen är att göra en annan kille svartsjuk. Men när en oväntad kyss leder till mer inser Garrett snart att han inte bara vill vara en bricka i Hannahs spel. Nu måste han bara visa henne att killen hon behöver är närmre än hon tror.

__________

Lättläst bladvändare!

Den här köpte jag på bokrean i år och likaså del 2 då jag fått del 3 som recex och ville läsa från början!

Det är en välskriven bok med mycket romantik, vänskap, allvar, mörker och humor. Den var mycket lättläst och jag slukade den.

Fint gestaltade karaktärer och miljöbeskrivningar. ”Spelet” är den första delen i den här serien. Nu ser jag fram emot att läsa nästa bok i serien.

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________

 

Titel: Närmare himlen
Författare: Biljana Savic Lundell             

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
312
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Isabella Crona är en känd och välbärgad före detta affärskvinna. Hon befinner sig tillsammans med sina tre barn på ett skyddat boende på en okänd ort i Sverige. Vad händer med en människa som alltid sprungit fort i maktens korridorer som plötsligt står still och har enbart sina inneboende demoner och minnen att tas med? Hon är rädd att inte behövas längre. Att inte vara någons Du. I väntat på den stundande rättegången söker hon svaren om sitt liv hos Gud men han vill inte lyssna. Istället skickar han henne tillbaka till Vadstena Kloster och till det barn som föddes där för decennier sedan. Ett besök med ett dramatiskt slut.

Ett målsägandebiträde från Stockholm kallas till det skyddande boendet. När hon redogör för Isabella om den stundande rättegången har Isabella svårt att urskilja vad som är vad. Är hon den kyliga ensamma kvinnan som ingen kom riktigt nära eller en under ytan en misshandlad kvinna? Men en sak är alldeles säkert, Isabellas parallella liv har en sak gemensamt, det förflutna.


Närmare himlen är en stark och övertygande roman om en kvinna som i fyrtioårs-ålder upptäcker att det går att börja om - och att bli någons Du.
__________

Stark & Fängslande

Jag tyckte mycket om debutboken ”Allt till rätta” och jag blev inte besviken på den här heller. Boken är en fortsättning där man får följa Isabella.

Riktigt bra och välskriven med ett fint språk som är känslosamt och varmt.
 Fint gestaltade karaktärer och målande miljöbeskrivningar.

Huvudkaraktären besitter en enorm styrka och visar även sina sköra sidor. Viktigt ämne tas upp om våld i nära relationer!

En bok som dröjer sig kvar efter jag slagit ihop boken. Mycket fin berättelse som jag varmt rekommenderar!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tack @lavaforlag & @biljanasaviclundell för en fin läsupplevelse 💓

__________

 

Titel: Hej döden, kan du hjälpa mig leva?
Författare: Hasse Carlsson

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
136
Förlag: Whip media
Ljudbok: 
Katarina Ewerlöf
Recensionsexemplar

📖
Har du någon gång funderat på varför det viktigaste i våra liv är relationer, samtidigt som det vi har svårast för är just relationer? Allt galet, vackert, mörkt, roligt, smärtsamt och fullständigt underbart som dessa relationer bjuder på i vår resa genom livet. Ett liv som dessutom tar slut en dag vi dör. Finns det något som ger oss mer av det där vi kallar livet?

Följ med den medelålders Holmfrid på ett hisnande äventyr med sin granne Ann-Britt. Hon är över åttio år och är allt det som han genuint avskyr och retar sig på, samtidigt som hon älskar Black Sabbath och redan verkar känna honom. Skenet kanske bedrar? Ann-Britt introducerar Holmfrid för sina väninnor, som också är åttio plus. De har precis som Ann-Britt märkliga förmågor och bär på ovärderliga visdomar och perspektiv: vikten av att bli tidspessimist, hur stillheten kan växa i rörelse, varför alla patriarkala strukturer är skit och allt gott som kommer med att tro på ett liv före döden. Detta och mycket mer förändrar Holmfrids liv i grunden.

__________

Varm & Tankeväckande!

I den här boken tar Hasse Carlsson upp ett mycket tydligt budskap och det är TIDEN!
Boken är en aning märklig men jag blev tagen av berättelsen och sträckläste boken.

Det är en hyllning till livet och att man ska tro på ett liv innan man dör!
Välskriven, lättläst och med äkta karaktärer.

Man får följa den medelålders Holmfrid när han med sin granne Ann-Britt hamnar i olika dimensioner och får ta del av olika händelser som gör att han får annan syn på livet.

En bok som verkligen manar till eftertanke. Kärleksfull, varm, hoppfull och som stannar kvar efter jag slagit ihop den!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack @hassecarlsson68 & @whipmedia för en fin läsupplevelse 💓

__________

 

Titel: Det perfekta offret
Författare: Nora Roberts

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
572
Förlag: Albert Bonnier
Recensionsexemplar

📖
Morgan Albright har egentligen inte tid att dejta, men ger till slut vika för Luke, den flirtiga killen i baren där hon jobbar. Kort därefter upptäcker hon att någon brutit sig in i huset som hon delar med vännen Nina. På golvet ligger Nina död. Den fruktansvärda sanningen är att Morgan själv har släppt in monstret: "Luke" visar sig vara en efterlyst bedragare och seriemördare. Nina var inte hans vanliga typ. Men det är Morgan. Utblottad flyr Morgan till sin mammas och mormors hem i Vermont. Hon kämpar för att bygga upp sitt liv, hantera sorgen och våga släppa in vänskap - och kärlek - på nytt. Men hon vet att hennes mardröm bara har börjat. Bedragaren har inte glömt bort Morgan, offret som kom undan.
__________

 

En bok skriven av Nora Roberts brukar alltid vara ett säkert kort. Den här boken är tyvärr inte en av dom bästa, men den är läsvärd i alla fall!

Det här är en bok som innehåller en blandad mix av både kärlek, passion, spänning, starka kvinnor och familjeband. Intressanta karaktärer och bra beskrivna miljöer.

Boken är ju ganska tjock på nästan 600 sidor men den är otroligt lättläst och en bladvändare så det gick snabbt att ta sig igenom den för jag vill ju veta hur det fortsätter.

Omdöme: 3,5/5

Tack @albertbonnierforlag för att jag fick läsa 💓

__________

 

Titel: Det du önskar ska du få
Författare: Lucy E Cajliden
Utgiven år: 2023
Sidantal: 342
Förlag: Visto
Recensionsexemplar
📖
Nina vill ha jobbet som chefredaktör. Erik längtar efter barn. Oscar vill bara att hans älskade systerdotter ska få fortsätta leva. De känner inte varandra, men snart kommer deras liv och öden vävas samman på ett obegripligt och grymt sätt. En sak har de dock gemensamt de har alla ägt samma lyckopeng, ett europeiskt mynt från Belgien, anno 1999. Alla har de hållit i pengen och önskat det de så innerligt vill ha och snart visar det sig att: Det du önskar ska du få!
__________
Spänning & Tantsnusk!
Vilken härlig debutroman. Innehåller en härlig blandning av humor, drama, vänskap, tantsnusk och lite till.
Karaktärerna är fint gestaltade, trovärdiga och levande. Välskriven med ett fint språk och bra flyt genom hela boken.
Hoppas få läsa mer av författaren framöver. Jag rekommenderar att läsa den!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
Tack @lucycajliden för en fantastisk läsupplevelse 🤗😍
__________

 

Titel: Kniven i elden
Författare: Ingeborg Arvola

Utgiven år: 2024
Sidantal: 364
Förlag: Albert Bonnier
Recensionsexemplar

📖
Vintern 1859 spänner Brita Caisa Seipajærvi på sig skidorna och stakar sig hela den långa vägen från Finland till Norge tillsammans med sina två söner. Kvar i hembygden lämnar hon sitt skamfilade rykte, vid resans slut hägrar en annan framtid. Brita Caisa har tvingats stå i kyrkotukt som straff för sitt förhållande med en gift man. Hon har förmågan att hela djur och människor. Hennes mål är fiskebyarna längs ishavskusten, där det sägs att havet kokar av torsk.
"Kniven i elden" är första delen i en planerad trilogi som berättar om människorna som levde i nordnorska Finnmark.

__________

Gripande & Fängslande!

Det här är första delen av tre om NordNorges historia.

Boken och historien fängslade mig totalt. Vilken fantastisk bok. Fint språk och mycket välskriven. Så imponerande och episk berättelse.

Miljöbeskrivningarna är målande och karaktärerna mycket intressanta och fint gestaltade. Mycket känslosam och gripande.

Författaren fick Bragepriset (Norges Augustpris) för denna 2022 och det kan man verkligen förstå när man läst den här boken!

Nu ser jag fram emot nästa bok i serien!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @albertbonnierforlag & Ingeborg för en fantastisk läsupplevelse

__________

 


Titel: Den sista livbåten
Författare: Hazel Gaynor

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
344
Förlag: LB Förlag
Recensionsexemplar

📖
1940, Kent: Alice är varken modig eller vågad. Hon håller sig helst till äventyren på sidorna i sina böcker. Men hotet om en tysk invasion hägrar och krigstider kräver mod.

 

När ett plan kraschar nära Alices hem väcker det en styrka hos henne som sedan länge legat gömd. Fast besluten om att dra sitt strå till stacken, finner hon sitt kall.

Hon ska hjälpa till att rädda brittiska barn ur landet. 1940, London: Lily brukade drömma om att använda sin matematiska talang till något mer än att göra tabeller över livsmedelskostnader, men livet och kärleken lade ut en annan kurs för henne. Hennes två livliga barn och kärleksfulle make är allt för henne men en dag skiljer kriget dem hjärtlöst åt.

 

Plötsligt är hennes make borta och Lily ställs inför ett omöjligt val: att låta barnen stanna kvar hos henne i England, där hon inte kan garantera deras säkerhet, eller sätta dem på ett fartyg över Atlanten, där säkerheten är långt borta från henne själv.

 

När nazisternas ubåtar sänker ett av skeppen med brittiska barn på väg till Kanada, klarar sig endast en livbåt undan och flyter nu fritt på Atlantens stormande hav. Alice och Lily, som aldrig tidigare mötts, blir varandras största hopp när deras liv ödesmättat flätas samman.
__________

Känslosam bladvändare!

Den här boken bygger på verkliga händelser kring den evakuering av barn från England som skedde under 2:a världskriget. Barnen skickades till Kanada med fartyg, men ett av fartygen blev torpederat och dom sattes i livbåtar och den ena drev iväg och hittades inte förrän flera dagar senare. En otroligt känsloladdad berättelse.

Man får följa livbåten parallellt och deras kamp om överlevnad. Brist på mat och vatten och den fruktansvärda kylan som råder.

En mycket välskriven bok där karaktärerna och deras kamp tar tag i mig och jag känner med dom. Mycket fint gestaltade och miljöerna är målande.

Det här är en lättläst bok, varm och kärleksfull och en riktig bladvändare som jag varmt rekommenderar 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @lbforlag & @hazelgaynor för en fantastisk läsupplevelse 🙏💕

__________

 

Titel: Espana por favor
Författare: Åsa Hellberg

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
316
Förlag: Forum
Recensionsexemplar

📖
Tre saker händer samtidigt i Fjällfors: Mias man dör, Nooras dotter blir gravid och Lotta tvingas flytta hem till sin exman i Luleå. Bostäder ska säljas på en övermättad marknad, där elpriserna skjutit i höjden och räntekostnaderna är svindlande till och med för ett hus i Norrlands inland. 


Hur går det nu med de tre bästisarnas dröm om Spanien? Skulle inte livet bli bättre efter 60? I kyrkokören sjunger Lotta Y viva España så högt att Gud kan höra henne, på pizzerian jobbar Pedro som får änkan Mia att dåna, och när Noora spår sig får hon veta att Spanien och en änglabutik kanske inte är en lysande idé just nu.

Men så kommer stumma 81-åriga Dolores med sin halmhatt och hemlängtan, och då ändras allt ännu en gång.

__________

 

Älskar att läsa om kvinnor i min egna ålder och Åsa kan verkligen konsten att förmedla dom rätta känslorna och skriva om människors öden och äventyr 💕

Massor av känslor får man känna av i den här berättelsen och att man aldrig ska ta livet eller något för givet. Ta chansen när den kommer!

Jag tyckte mycket om karaktärerna som var fint och äkta gestaltade. Miljöbeskrivningarna var mycket målande och jag såg allt framför mig, kände även värmen och alla dofter.

Boken är välskriven och mycket lättläst. Jag läste ut den på en dag. Jag har skrattat och gråtit och har haft många känslor i kroppen. En fantastisk bok!

Det här är del 1 i en planerad serie som heter ”Alla vill till Spanien” och vem vill inte dit liksom. Jag vill 😁

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack snälla @asahellberg & @bokforlagetforum för härlig läsning 🤗 Ser fram emot nästa bok 💕

__________


 

Titel: Floden sjunger ditt namn
Författare: Eleanor Shearer

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
367
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖

__________

Tankeväckande & Gripande!


Det här är författarens debutroman och det är verkligen en fin debut på många sätt 💕

Boken är välskriven och har ett fint språk och var lättläst så det var svårt att pausa. Karaktärerna fint gestaltade och miljöbeskrivningarna lika så.

 

Boken innehåller mycket grymhet, om människor som lever under hemska förhållanden men innehåller även kärlek, hoppfullhet, familj och stort mod.
En mycket gripande berättelse som stannade kvar efteråt.

Jag hade inte några kunskaper om Karibien innan jag läste den här boken men fick lära mig ganska mycket och det var intressant.


Boken tar upp två viktiga ämnen som är berörande, starka och gripande. En bok som jag varmt kan rekommendera!

 Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @historiskamedia för en fin läsupplevelse 🤗💕

__________

 

Titel: Innan fåglarna vänder åter
Författare: Merja Mäki

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
400
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖
Det är februari 1940 i finska Karelen. Tjugotreåriga Alli har två önskningar: att undkomma kriget och att få leva som fiskare som sin far. Men livet tar inte hänsyn till hennes drömmar.

Finska vinterkriget slutar med en dyrköpt fred och stora delar av Allis älskade Karelen tillfaller Sovjetunionen. Hon tvingas lämna sitt hem och fly västerut.
Väl i Österbotten väntar ytterligare utmaningar – nya levnadsvillkor, stora kulturella skillnader och vardagen på ett militärsjukhus.
I Karelen är stränderna tomma och de enda som vänder åter är fåglarna.
Kan en fiskardotter, van vid sjön Ladogas friska vindar och låga vågor rota sig på nytt i Österbottens flacka landskap?
__________

Vacker, Stark & Gripande!

Innan fåglarna vänder åter är finska Merja Mäkis glimrande debutroman om tillhörighet, exil, krigets brutalitet och människans förunderliga förmåga att knyta nya band.

Vilken vacker bok, både på utsidan och insidan. Den grep tag i mig och mitt hjärta svämmade över av känslor allt eftersom jag kom in i boken. Blev djupt berörd 💕

Det här är en oerhört gripande berättelse om svåra livsförhållanden och överlevnadsförmåga under kriget och Karelen i Finland. Vacker trots all smärta.
Jag lärde mig mycket om Karelen och Finland som jag inte visste något om och det var mycket lärorikt!

Språket är fantastiskt och boken är lättläst. Karaktärerna fint gestaltade och kändes mycket trovärdiga. Sen var miljöbeskrivningarna otroligt målande.

En oerhört magisk och stark läsupplevelse. Tycker man om historiska romaner och mångas liv under kriget så missa inte den här fantastiska boken 💕


Omdöme:
 ⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack till @historiskamedia & @merja.e.maki för att jag fick möjlighet att läsa 💕🙏

_________

 

Titel: Djävulsdansen
Författare: Kiran Millwood Hargrave

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
313
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

📖

En het sommardag i Strasbourg 1518 börjar en ensam kvinna dansa på torget. Och hon slutar inte, hon dansar i dagar. Fler och fler kvinnor ansluter och snart är de flera hundra. Myndigheterna kallar in musiker för att spela Djävulen ur kvinnorna. En bit utanför staden bor Lisbet med sin man och svärmor där de är verksamma som biodlare. I kölvattnet efter danspesten på stadens gator återvänder Lisbets svägerska Nethe från bergen där han avtjänat ett straff för ett brott som ingen vågar nämna. Lisbet är fast besluten att avslöja Nethes hemlighet. Medan staden rämnar under tusen stampande fötter trasslar hon in sig i ett nät av svek och hemlig passion men det är en dans med farliga steg.
__________

Fängslande & Gripande bladvändare!

Jag är mycket fascinerad över författarens sätt att skriva, så välskrivet och vackert språk som trollband mig och jag kunde knappt lägga den ifrån mig.
Boken är baserad på verkliga händelser som gör den extra intressant och fängslande!

Det här är en bok med gripande kvinnoöden. Det var verkligen brutalt att vara kvinna på den här tiden!

Boken innehåller passion, vänskap, sorg och längtan, maktlöshet, familjehemligheter, satthet och förbjuden kärlek,

Har du inte läst den så rekommenderar jag den varmt om du tycker om historiska romaner 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokfabriken för att jag fick läsa den här fängslande boken 💕

__________

 

Titel: Tanner & Louise
Författare: Colleen Oakley

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
397
Förlag: LavenderLit

📖
Tjugoettåriga Tanner Quimby behöver någonstans att bo. Så när hon erbjuds husrum mot att hon tar hand om en åttiofyraårig dam tackar hon motvilligt ja. Ett litet ynka fall. Det var allt som behövdes för att Louise Wilts dotter skulle kräva att Louise skaffar en sköterska på heltid. Strunt samma att Louise fortfarande kan ta sig fram för egen maskin, lösa korsord utan minsta problem och hälla upp två fingrar vodka åt sig varje eftermiddag. Tanner och Louise gör sitt bästa för att ignorera varandra, men det dröjer inte länge förrän Tanner börjar lägga märke till saker. Märkliga saker. Varför är trädgårdsskjulet låst som rena rama fängelset? Varför pratar lokalnyheterna om jakten på en brottsling som är kusligt lik Louise? Och varför dyker Louise plötsligt upp i Tanners rum, klockan ett på natten med väskorna packade, och säger att de måste fly stan?
__________

Humoristisk & Härlig bladvändare!

Den mestadels sanna historien om Tanner och Louise är en fullständigt oförglömlig feelgoodroman full av hjärta, charm och humor.

Först så vill jag bara säga att det här är en helt underbart vacker bok på omslag och blad 💕 Tror inte jag sett något så här ljuvligt på länge, eller inte alls faktiskt 😁

Boken är välskriven och lättläst och har ett härligt driv i handlingen som gör att det blir sträckläsning. Den är också väldigt roligt skriven.

Jag bara älskar karaktärerna som känns äkta och är härligt gestaltade. Miljöbeskrivningarna är målande!

En underbar feelgood som innehåller vänskap mellan yngre och äldre i fin samklang, ja berättelsen är som ljuv musik 🤗

Det här är en bok som verkligen är i riktig ”Thelma och Louise” anda.

 Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

 

Titel: Tjuvlyssnaren
Författare: Maria Ernestam

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
140
Förlag: LB
Recensionsexemplar

📖

Karl-Gunnar Hammarkvist är 64 år, revisor och ensam. Så hade det nog förblivit om han inte tvingats lämna lägenheten han bott i under nästan hela sitt liv för att tillbringa några veckor i en provisorisk våning. Här gör han sig hemmastadd och ser det hela som ett rätt trevligt avbrott i vardagen tills han en kväll råkar höra ett samtal som pågår på andra sidan väggen. Det han uppfattar skär rakt igenom det pansar han byggt upp omkring sig sedan årtionden, och han blir besatt av att hitta kvinnan som sagt det hon sagt hos grannen. I jakten på den okända tvingas Karl-Gunnar ompröva allt sitt arbete, sina relationer och sin moral. Framför allt konfronteras han med det han så länge förträngt. Det fruktansvärda misstag som ledde till en katastrof och till att kärleken för alltid försvann ur hans liv.
Men är det möjligt att försonas också med det värsta? Går det att börja om på nytt?

__________

Finstämd & Tänkvärd!

Tjuvlyssnaren är berättelsen om ett liv som blev som det blev på grund av omständigheterna och att det inte går att göra något åt. Tills den dag det gör det.

En välskriven, finstämd och lättläst bok, men tragisk och lågmäld på ett fint sätt. Den är annorlunda och jag kan inte sluta läsa även om det inte händer så mycket.
Mycket av nyfikenhet så läser jag ut den ganska snabbt och mycket stannar kvar efteråt! Tycker om karaktären Karl-Gunnar och alla hans kloka tänkligheter 
💕

En annorlunda och läsvärd bok!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @lbforlag och @mariaernestam för att jag fick möjlighet att läsa 🙏💕

__________


 

Titel: En sista helg
Författare: Charlotte Wood

Utgiven år: 2019
Sidantal: 
171
Förlag: Bazar
Recensionsexemplar

📖
Tre kvinnor i 70-årsåldern samlas under en livsförändrande helg i sin avlidna väninnas strandhus. Deras långa vänskap har alltid präglats av respekt, värme och lojalitet. Men efter väninnans död tycks allt förändrat. När de återförenas i Sylvies strandhus - så som de gjort vid jultid varje år - är det inte för att fira utan för att städa ut allt innan huset ska säljas. Gräl, missförstånd, en gammal, döv hund, ovälkomna gäster och alltför mycket vin leder till en urladdning som river upp gamla sår och hotar att förstöra deras vänskap för all framtid. Med humor, värme och gnistrande intelligens utforskar Charlotte Wood hur det är att bli gammal och vad som händer när vi måste tvingas möta lögnerna vi tvingat oss själva att tro på.
__________

Vacker & Varm!

Vilken fantastisk bok 💕 Underbar och vacker vänskap mellan kvinnor i övre medelåldern. Och hur åldrandet förändrar dom och deras relationer.

Berättelsen är både underhållande och livsbejakande. Välskriven och lättläst. Med karaktärer man älskar och som är fint gestaltade och miljöbeskrivningarna är målande.

Handlingen lägger sig som bomull runt hjärtat och jag slår ihop boken med ett leende på läpparna!

 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bazarforlag för att jag fick möjlighet att läsa 🙏💕

__________

 

Titel: Jävla karlar
Författare: Andrev Walden

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
376
Förlag: Polaris


📖
"En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant."

Julen 1983 skakas en villa i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Som en indian, säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå. Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans.

__________

Gripande & Charmig

WOW vilken bok! Jag sträckläste och även lyssnade på den ( inläst av Gerhard Hoberstorfer ) när jag gjorde annat, kunde inte släppa taget!

Lysande språk, lättläst och välskriven och en riktig bladvändare. En fin, rolig, gripande, allvarlig historia om en pojkes uppväxt. .

Levande och färgstarka karaktärer, målande miljöbeskrivningar.och intressant livsöde. En bok som ligger i toppen redan i början av året på min lista över bästa lästa böcker 💕

Jag rekommenderar verkligen den här boken till alla! Läs eller lyssna. Det är ren kärlek ⭐️

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Vilken tur att detta var en bokvinst till mig förra året 🙏
Tusen tack 💕 @morsansbokhylla & @adlibrisgbg

__________
Titel: Big in Borås
Författare: Marcus Magnusson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
144
Förlag: 
@bod_sverige

Recensionsexemplar

📖
I en park med utsikt över Borås träffas fyra vänner inför Alphavilles spelning. Det är bibliotekarien Moa som har bjudit in till en mysig vinstund i gräset, men egentligen är det inget annat än ett bakhåll. De kastas in stormen av sin ouppklarade historia. Nu väntar en kort, och samtidigt evighetslång, kväll då gamla oförrätter måste lösas. Vissa saker har givetvis aldrig tagits upp. Fram tills nu. Och vad gör du när din vän inte slutar prata i tid? Big in Borås är en blixtrande kortroman om kroppskomplex, osmält gymnasieångest och all den möda vi lägger ner på att sätta krokben för oss själva.

__________

Underhållande & Gripande!

Jag kastades tillbaka till det glada 80-talet…eller var det 90. Allt kanske inte var så glatt, i alla fall inte i den här historien.

Här hittar man några pratglada och kanske inte så lyckade karaktärer, mestadels 😁

Boken är lättläst och har ett enkelt språk. Persongalleriet är lagom att hantera. Miljöbeskrivningarna bra och slutet på boken var oväntat! En smårolig bok med mycket allvar och funderingar!

Big in Borås finns även som ljudbok.

I Borås har man ju varit ett antal gånger i sin ungdom när man bodde i Göteborg och då var inte Borås en ”rolig” stad enligt många, men vad vet jag. Djurparken finns ju där  😁

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @marcusforfattare för recex och härlig läsupplevelse.

__________

 

 

Titel: Hur blir det med julen?
Författare: Jessica & Annika Devert

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
346
Förlag: Printz publishing
Ljudbok: 
@klarazimmer 
Recensionsexemplar

📖
Systrarna Anki, Susanne och Jenny har trots sina olikheter alltid stått varandra nära. Men när deras pappa går bort och sista länken till barndomen försvinner blir det tydligt att de haft vitt skilda relationer till honom. Det är första advent och julen har alltid firats traditionsenligt i det stimmiga och trivsamma föräldrahemmet men i år - hur blir det med julen? Mitt bland julförberedelser och bodelning får systrarna ett besked som får deras värld att gunga. Kan det finnas syskon som de inte känt till? Medan snön faller över deras lilla stad och systrarna helst vill mysa med julklappsinslagning och glögg tvingas de att öppna dörren till sin pappas förflutna. Hur många kommer att samlas runt julbordet i år?
__________

Rolig & varm bladvändare!

Det här är en lättläst och mysig julfeelgood även om jag kanske inte fick någon riktig julkänsla. Jag lyssnade mestadels på boken när jag inte orkade läsa den fysiska och Klara är perfekt som berättarröst!

Mycket varm och stundtals humoristisk bok om systerskap och familj och hur olikheter kan vara både bra och dåligt och om familjehemligheter. Berättelsen känns trovärdig och realistisk.

Det är riktig en bladvändare som jag läste/lyssnade klart på 1,5 dag för det gick inte att pausa för länge 😁

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack för recex och fin läsupplevelse @printzpublishing @devert @annikadevert 🤗💕

 __________

 

Titel: Önskedottern
Författare: Anna Sundbeck Klav

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
370
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
För arbetarsonen Gunnar är Ingrid mer än vad han någonsin hade kunnat drömma om. En vacker, driftig och förmögen ung kvinna som dessutom är upp över öronen förälskad i honom. De gifter sig 1951 och i bröllopspresent får de Villa Tennsoldat, en sekelskiftesdröm i skånska Mölle. När den efterlängtade dottern Agneta kommer till världen borde deras äktenskap bara bli starkare, men dotterns ankomst väcker istället nya sidor hos Ingrid. En oro börjar stiga i henne, och den är så stark att den riskerar att stjälpa inte bara äktenskapet utan även relationen till Agneta. För Ingrid bär på en hemlighet som en dag måste få komma fram i ljuset
__________

Kärleksfull & Mysig

Det var underbart att få komma tillbaka till Mölle. Boken är en riktig feelgoodpärla precis som den förra boken!

Boken innehåller en rafflande hemlighet, vänskap, kärlek, hoppfullhet, förtvivlan, skratt och tillhörighet samt vänskap över generationsgränserna.

En lättläst, välskriven bladvändare med målande miljöer och fina karaktärer. En sträckläsarbok.

Det här är andra delen om Mölle, första boken heter Sommargästen! Missa INTE!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @harpercollins_sverige och @annasundbeckklav för ännu en pärla till bok 🤗💕

__________

 

Titel: Insnöade till jul
Författare: Sarah Morgan

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
382
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
Lucy Clark kommer göra allt hon kan för att inte bli av med jobbet lagom till jul. Även om det innebär att personligen leverera ett vackert inslaget marknadsföringspaket till Ross Millers föräldrahem i Skottland. Väl på plats är förvirringen total ? hans familj tror att hon är Ross flickvän och Ross spelar av någon anledning med i missförståndet. Dessutom gör en snöstorm att Lucy inte kan ta sig tillbaka till London. Motvilligt dras hon in i gemenskapen och lockas av tanken på ett riktigt julfirande, en familj ... och kärlek! Men flera i familjen bär på hemligheter som måste upp till ytan om det ska kunna bli en magisk jul.
__________

Varm & Mysig!

Sarah Morgans böcker är alltid ett säkert kort för mig, särskilt hennes julböcker som är något extra!

Det här är en romantisk julroman som innehåller alla ingredienser som en feelgood ska ha. Kärlek, vänskap, hemligheter, familjedrama och mycket humor!

Boken är lättläst och välskriven. Bra beskrivet persongalleri och fina miljöbeskrivningar. Boken är stämningsfull och jag får en riktig julkänsla när jag läser!

Det är en bok som jag vill rekommendera att läsa oavsett årstid! Och missa inte Sarah Morgans tidigare böcker. Riktiga pärlor 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack till @harpercollins_sverige & @sarahmorganwrites för en riktigt mysig läsupplevelse 🤗

__________

 

Titel: Osmekmånad
Författare: Christina Lauren

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
279
Förlag: Modernista
Recensionsexemplar

📖
Olive och hennes tvillingsyster Ami är lika som bär på utsidan, men har helt olika personligheter. Dessutom har Olive otur med det mesta i livet, medan lyckan ständigt ler mot Ami.

Nu ska Ami gifta sig, och hon har finansierat nästan hela sitt drömbröllop genom att vinna en rad internettävlingar. På bröllopet tvingas Olive umgås med brudgummens dryga storebror Ethan, som hon fullkomligen avskyr.

 

Turen vänder plötsligt när brudparet drabbas av ett missöde som gör att Olive och Ethan måste åka på ofrivillig smekmånad till Hawaii i deras ställe. De två ärkefienderna är fast beslutna att undvika varandra till varje pris, men till sin förvåning upptäcker Olive att Ethan är en både underhållande och charmerande reskamrat. Ett tag verkar det gå bra för Olive med såväl karriären som kärleken - nästan lite för bra. Men ödet har fler överraskningar i beredskap...
__________

Charmig & Underhållande

En härlig bok med mycket bra tempo som gör att jag sträckläser då det händer saker och jag vill bara veta vad som ska komma härnäst.

Det är så mycket humor i boken och jag har skrattat så tårarna rinner. Såå härligt!

Boken innehåller många ingredienser för en bra bok såsom kärlek, vänskap, humor, dråpligheter, många helt oväntade överraskningar. Älskar dom rappa replikerna också!

En lättläst och välskriven bok med bra tempo och fantastiskt språk. Mycket läsvärd 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @modernistared & @christinalauren för en fin läsupplevelse 🤗

__________

 


Titel: Stanna en stund
Författare: Carolina Seybold

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
172
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Det har gått fyra år sedan Tove och John gjorde slut från sitt lika långa förhållande när de träffas igen av en slump. Tove minns dagen hon lämnade och inser snart hur mycket hon saknat honom. Ångesten och den mentala ohälsan sa att det var rätt beslut då, men nu inser hon att det kanske var ett misstag. Fyra år tidigare får vi följa John i saknaden. När Tove vägrar svara på hans meddelanden bestämmer han sig till slut för att försöka gå vidare och träffar Jessa. Stanna en stund är en vacker berättelse om ett smärtsamt uppbrott. En berättelse ur två olika tidsperspektiv och synvinklar, där hopp, kärlek och lust kantas av skam, minnen och ångestfyllda livsval.
__________

Vacker & finstämd!

Det här är författarens debutroman, en stark debut. Boken är en berörande relationsroman som tar upp psykisk ohälsa, kärlek och svartsjuka.. Lättläst, välskriven och långsam, alltså det är en bok som inte rusar fram utan i lagom takt och där man får en eftertanke. Mycket tänkvärd! Mycket känslor!

Karaktärerna är fint gestaltade och miljöbeskrivningarna är fantastiska där jag känner igen mig i mitt älskade Göteborg (min uppväxt) och fina Varberg 🤗

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @carolinaseybold för att jag fick möjlighet att läsa din fina bok 💕🙏

__________


 Titel: Från Tranås till Chicago
Författare: Camilla Dahlson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
291
Förlag: Lind & Co

📖
Året är 1926. Ebba i Tranås är arton år. Hon vet att hon ska vara glad över att alls ha fått ett jobb, men åh, vad hon längtar hem till far och mor och åh, vad hon önskar sig en annan framtid än som piga. Dessutom saknar hon sina bröder som farit över havet till Amerika. Men plötsligt tar livet en oväntad vändning och Ebba finner sig ombord på en oceanångare, på väg till bröderna i Chicago och ett helt nytt liv. Väl på plats upptäcker Ebba snart att tillvaron i Amerika är svårare än bröderna velat ge sken av och även om hon får en anställning i ett fint hushåll så går det inte att blunda för de sociala orättvisor som får missnöjet i staden att sjuda. Minneapolis

 

1920. Den lilla familjen April kämpar för sin överlevnad. Även för dem är en livsomvälvande händelse på väg, men just nu handlar allt om att tjäna ihop till mat och hyra. Tänk om de vetat vad som snart kommer att ske. Och att Ebba från Sverige så småningom blir en del av deras liv.
__________

Riktig bladvändare!

Första delen i en planerad bokserie!

Historien griper tag i mig från första kapitlet och håller mig kvar till det sista. Det här var en riktig bladvändare. Jag älskar historiska romaner och mycket intressant då den bygger på verkliga händelser.

Boken är välskriven och lättläst med ett fint språk som flyter på. Karaktärerna är mycket fint gestaltade och jag tyckte om dom alla på olika sätt. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och målande.

Den här boken innehåller det mesta, familjeband, kärlek, klasskillnader förr i tiden, spänning och att våga starta ett nytt liv i ett nytt land. Det var verkligen ingen dans på rosor för många!

Åh vad jag tyckte mycket om den här boken och då jag och min släkt är från Tranås så var det extra roligt att läsa då jag kände igen mig och det kändes som jag var tillbaka i Tranås!
Det bästa är att det ska komma fler böcker och att det blir en serie 
😍 Rekommenderas varmt!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @camilladahlson för att du skrivit en fantastisk bok 🤗💕

__________


 

Titel: 
Tistlar på min grav
Författare: Ellinor Wikman

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
348
Förlag: BOD Sverige
Recensionsexemplar

📖
Sanna, 19 år
Sannas hallmatta är full av räkningar som hon inte har råd att betala. Hon har sagt upp kontakten med sin pappa och ångrar sig, men är för stolt för att ringa honom.
Ett jobb är enda lösningen på hennes problem, men vill hon verkligen arbeta på ett äldreboende med gaggiga gamla människor?


Ellen, 92 år
Ellens ensamhet växer sig allt starkare på äldreboende Gyllene kroken. Signe har förlorat sig i demens och Holger talar bara om krig.
Ellen längtar efter samtal om livet och drömmer om att få uppleva barndomsminnen som kortspel och ordlekar innan hon dör.

__________

Rörande & Fin med en gnutta humor!

Det här är en rörande och fin historia där jag som jobbar i vården med äldre människor känner igen mycket av vad boken handlar om. Olika situationer, människor och händelser.
Huvudkaraktärerna är den unga tjejen Sanna som möter den gamla damen Ellen som bor på boende, men även en kille vid namn André dyker upp och personalen så klart.  

Ellinor har lyckats gestalta karaktärerna äkta och trovärdigt och miljöbeskrivningarna är fint beskrivna. Boken har stor text och korta kapitel och varje kapitel berättar Sanna och Ellen växelvis sina tankar och även André har egna kapitel. Tycker du om relationsromaner och berättelser från vardagen så kan jag varmt rekommendera den här boken 💕

Tack snälla @ellinor_wikman_author för att jag fick möjlighet att läsa din fina bok 🤗💕

 Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

__________

 

Titel: Glashjärtan

Författare: Colleen Hoover
Utgiven år: 2023
Sidantal: 285
Förlag: Modernista
Recensionsexemplar

📖

Det enda Beyah Grims föräldrar gav henne var livet och ett hemskt efternamn. Allt hon åstadkommit har hon sig själv att tacka för. Men bara två månader innan hennes liv ska börja på riktigt inträffar ett dödsfall som förändrar allt.

Beyah tvingas tillbringa sommaren på en halvö i Texas med sin pappa som hon knappt känner. Planen är att hålla låg profil, men den går om intet när hon träffar sin nya granne, Samson. De kommer från väldigt olika bakgrunder, men en sak har de gemensamt: de dras till det som är sorgligt, vilket även innebär att de dras till varandra.

De är dock överens om att deras romans inte ska bli mer än en semesterflirt. Det Beyah inte inser är att en undervattensström är på väg, och att den kommer att dra med sig hennes hjärta ut i havet.
__________
Berörande & kärleksfull 💕

Ännu en bok av Colleen som jag hade stora förväntningar på och jag blev inte besviken. Det här är en välskriven, vacker, lättläst, smärtsam och berörande berättelse om kärlek, lycka, sorg, mod och hopp.

Karaktärerna känns äkta och historien trovärdig. Fina miljöbeskrivningar. Boken fångar mig från första kapitlet och jag har mycket svårt att lägga ifrån mig boken.

Det blev många upp och ner, som en berg och dalbana i mitt känsloregister 💕

Tycker du om C.H böcker så kan jag nog garantera att du kommer tycka om ”Glashjärtan” också!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @modernistared & @colleenhoover för att jag fick läsa 🙏💕

__________

 
Titel: En annan tanke
Författare: Helen Lindman

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
296
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Gabriel har avslutat sista årskursen i grundskolan och han ser fram mot sommarlovet. Några veckor av lovet ska han tillbringa hos farfar som bor på en ö i skärgården, där också hans bästa vän och klasskamrat Tom bor med sin familj. Det är något Gabriel gjort sedan några år tillbaka och han har samlat på sig många fina minnen från dessa somrar. Han står sin farfar nära och uppskattar de samtal och tankar som han delat med honom under deras sommarveckor tillsammans. Den här sommaren berör samtalen även de djupare livsfrågorna och de kommer även in på vad döden innebär. Är döden det definitiva slutet på all upplevelse, eller kanske en dörr in till en annan och annorlunda upplevelse och tillvaro, är bland annat frågor de ställer sig. Föga anar Gabriel hur han senare ska erinra sig det samtalet när dramatiska händelser inträffar som helt omkullkastar hans hittills så trygga tillvaro. Det är händelser som kommer att påverka resten av hans liv. Inte bara hans vardag och nära relationer utan även hans syn på allas vår existens, livet och döden. Berättelsen sträcker sig från den tonårige Gabriels liv upp i vuxen ålder.

__________


En bok med viktiga frågor. Ett barn som vill ha svar. Livet & Döden!
Välskriven och lättläst bok. Den är spännande och intressant och griper tag i en. Fina karaktärer som man tycker om på olika sätt!

Det här är en berättelse om djup sorg men också om hur hopp, vänskap och kärlek kan övervinna även de mörkaste stunder i en människas liv.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @lavaforlag för att jag fick läsa 🤗

__________


 
Titel: Allt till rätta
Författare: Biljana Savic Lundell
Utgiven år: 2023
Sidantal: 263
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Isabella är en iskall karriärkvinna. Hon är också mor, fru och dotter. Hon söker sig till psykoterapeuten Martin och i hans besöksrum tappar hon greppet om verkligheten. Vem är hon egentligen? Flickan som göddes med medberoende via modersmjölken eller kvinnan som alla i hennes närhet skulle vilja byta liv med? Hon gör en lysande karriär i affärsvärlden för att ta revansch på uppväxten i en småstad full av Jante. Hon och hennes syskon försöker på olika sätt navigera i livet från barndomens dysfunktionella familjesituation. De har bara en sak gemensamt - det förflutna. Men Isabella kommer inte undan sin historia. Det visar sig att hon själv lever i ett äktenskap med våld under ytan. Hon tvingas nu ta tag i härvan av hemligheter med så väl sitt förflutna som sitt pågående liv för att rädda sig själv och sina barn.
__________

Allt till rätta är en smärtsam och angelägen berättelse om vår tids största folksjukdom, medberoende.

Det här är en otroligt stark debut!! Mycket välskriven och lättläst och en riktig bladvändare. Det är ett otroligt driv framåt i texten. Det pekar på vikten att tolka varningssignaler, både utifrån och inifrån i en familj, vilka - om de inte ställs till rätta - leder till psykisk ohälsa.

Jag själv har en nära anhörig med psykisk ohälsa och är själv medberoende så den här boken väckte många olika känslor i mig.

Boken är berörande, rörande, gripande, spännande och det är otroligt viktigt att lyfta fram det här viktiga ämnet 💕
En roman om familjehemligheter, skuld och försoning.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket @biljanasaviclundell & @lavaforlag för en fantastisk läsupplevelse 🙏💕
__________


 
Titel: Infarkt
Författare: Catarina Kent

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
210
Förlag: Visto
Recensionsexemplar

📖
Martin sveper in i Johannas liv med en passion och en öppet redovisad bipolaritet som rubbar hennes välordnade tillvaro i grunden. Förälskelsen får Johanna att tappa taget om sina föreställningar om vad som är sant och riktigt i livet. När är kärlekens pris för högt? Hennes förnuft hamnar i konflikt med passionen och lusten. Insnärjd i en kärleksrelation som söker överleva i skuggan av bipolaritet och beroendesjukdom ställer hon sig frågor utan svar. Infarkt är en kärleksroman inspirerad av verkliga händelser som gestaltar kampen mellan tankens klarhet, hjärtats obotliga ensamhet och den sexuella driftens kraft.
__________

Stark & Känslosam!

Det här är en stark, jobbig och känslosam bok att läsa då man känner såå otroligt mycket för karaktären Johannas alla känslor inför Martin!

Författaren har på ett ypperligt sätt beskrivit tankar och känslor av vad det är och känns att stå bredvid och vara medberoende.
Jag själv har varit medberoende så jag vet hur svårt allt kan vara med både upp och nergångar, ljus och mörker, glatt och sorgligt 
💕

Berättelsen är inspirerad av verkliga händelser. Mycket välskriven, lättläst och en bok jag rekommenderar att läsa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @vistoforlag & @catarinakent för att jag fick läsa 🤗💕

__________

 
Titel: Skogslyckan
Författare: Linn Nilsson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
224
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Telefonen avbröt Lillys tankar och när hon läste namnet på skärmen slog hon handen för munnen. Det var ett namn som fick henne att kippa efter andan.
Vad ville han efter alla dessa år? Lilly tryckte bort samtalet. Hon skakade på huvudet. Han var inte värd att hanteras som en kris, han var ingen och han skulle definitivt inte få förstöra den här helgen.
Sigrid höjde blicken från skärmarna. Fan! Vad gjorde han här? På andra sidan rummet stod en lång bredaxlad man och betraktade henne med ett leende på läpparna. Han tecknade att hon skulle komma men hon hade verkligen ingen lust att prata med honom. Det fanns dock andra saker hon gärna gjorde med den mannen. Lilly ville bort från den sorgsna känslan. Hon slog numret, lät två signaler gå fram och lade sedan på luren. Efter en liten stund slog hon samma nummer igen och lät tre signaler gå fram. I den andra änden svarade en man med endast "kommer" för att sedan lägga på luren. Lilly vände på klacken och började gå mot deras mötesplats. Skogslyckan är en gård utanför Lund i Skåne som hyser Lilly och hennes vänner. Här kan de fly den stressiga vardagen och leva tryggt bakom höga grindar. Lilly vill helst skydda både sig själv och sina vänner från otrevligheter men balansen mellan kontroll och välvilja kan vara svår. Gamla och nya relationer rör runt bland vännerna och prövar både deras kärleksrelationer och deras vänskap.

__________

Välskriven och lättläst. Mysig och intressant. Gillade karaktärerna och jag har trivts bra i deras sällskap på Skogslyckan i Skåne 🤗

Här finns en riktig blandning av livet. Kärlek, vänskap, trubbel och annat gott o blandat! En härlig bok som jag gärna rekommenderar 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @lavaforlag & @livlitteratur för läsupplevelsen 🙏

__________

 
Titel:
 Hipster Hill
Författare: Fredrik S Johansson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
275
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
När Julian Skott flyttar in förändras allt. Den världsvane "hipstern" gör grandios entré i kvarteret där en grupp livskrisande grannar tar sig an medelåldern. Nykomlingen bjuder in till storslagna fester i sin vildvuxna trädgård där champagne och jazz flödar. Men samtidigt odlar hans hemlighetsfulla person skvaller. Vem är han? Varför är han här? Och vad är det egentligen som händer bakom lyckta dörrar där uppe på kullen? Grannarna börjar ifrågasätta såväl Skott som sina egna livsval. Misstänksamhet leder till rykten och till handling. Den oundvikliga konfrontationen närmar sig
__________

WOW!
Här kastas man in i handlingen med en rasande fart och det är spännande från start! För slutet är faktiskt bokens början, men i sista kapitlet får man förklaringen. Inte så förvirrande som det låter 😁

Man får följa dom olika karaktärerna i deras tankar och handlingar. Författaren bygger verkligen upp spänningen till max, vem är den där ”Hipstern” egentligen?!

Skicklig twist förekommer också där författaren verkligen har tänkt till och jag tänke….Aha, är det såå 😁
Boken innehåller förutom spänning mycket humor och skratt, familjedrama/relationer.

I slutet av boken höll jag andan, hjärtat dunkade lite extra och jag fick tuppskinn på armarna 😁 
Det här är en bok du inte vill missa. Jag lovar!!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @fredriks.johansson för att jag fick chansen att läsa den här underbara boken 🤗

__________

 Titel: Södra sidan av lagen
Författare: Adam Anstrin

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
250
Förlag: Vulkan
Recensionsexemplar

📖
"Allt finns inom oss. Från det smutsiga till det vackra, mord och hjältedåd. Vi kan begå de hemskaste handlingar, men också de finaste. Oavsett var du kommer ifrån, vad du blivit utsatt för eller på vilken plats du är, så har du ett val. Ett val mellan förlåtelse och hämnd, mellan gott och ont. För din natur är varken god eller ond; den är människa. Och du väljer vilken människa du vill vara, för varje sekund i resten av ditt liv." Tom har bestämt sig för att ta ett ödesmättat steg. Det kan inbringa en stor summa kontanter, eller sluta med fängelse i upp till tio år. Allt är planerat i detalj. Det får inte misslyckas, då hans mammas liv står på spel. Några månader senare är han på väg mot avgrunden. Inget blir som han tänkt sig. Det går så fort att han inte hinner parera det, drömmarna om guld och social revansch blir till ett rent helvete. Anya, en kvinna från Rumänien, ställs inför ett svårt val. Ska hon lämna sitt land för att skapa en bättre framtid för sig själv och sin son, även om det innebär att lämna sonen kvar med sin våldsamma pappa? Hennes beslut tar henne på en smärtsam handelsresa, där hennes kropp är varan och hennes självkänsla förloraren.
__________

Det här är författarens debutbok och vilken debut!! Boken är välskriven, lättläst med ett bra flyt och tempo och så spännande så man är bara tvungen att sträckläsa för det är nästan omöjligt att lägga den ifrån sig!

Författaren balanserar mellan ''rätt'' och ''fel'' på ett imponerande sätt, där man snabbt börjar känna för de starka karaktärerna.

Jag rekommenderar verkligen att läsa boken!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @sodrasidanavlagen för att jag fick möjlighet att läsa din bok 🤗

__________


 
Titel: Den blå gardinen
Författare: Stina Nilsson Bassell

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
473
Förlag: Lumenos
Recensionsexemplar

📖
Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Olga och Helga är två fattighjon som mirakulöst hamnar på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete. Vi befinner oss i Östergötland i mitten av 1800-talet. Ett mord sker, mystiska samtal viskas, rättegångssalen ekar, förälskelserna tumlar runt, bildandet av en kvinnoförening slår näven i bordet. Könsroller och klasskillnader är tydliga i de unga kvinnornas liv. Och i staden pulserar det av textilindustrier, fattigdom och droskor. De skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjliga.
__________

En välskriven bok som innehåller otroligt mycket fakta och man märker att det ligger mycket research bakom. Boken handlar om flera fiktiva karaktärer med ett brett persongalleri med få ordliga introduktioner (utöver huvudkaraktärerna Olga och Helga). Det är ett skiftande berättande mellan nutid och dåtid samt karaktärsperspektiv. Ibland hängde jag tyvärr inte med men det gav sig så småningom.

Boken är väldigt scenisk, med målande miljöbeskrivningar. Detta är både en mordhistoria och en skildring av livet på botten. Det är också ett vackert språk, nästan poetiskt och jag blir berörd när jag läser.

Berättelsen innehåller vänskap, värme, om att kämpa mot fördomar och att skapa ett bra liv trots fattigdomen dom varit med om. Längst bak i boken finns det källor och extra material som jag tyckte var intressant att ta del av!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @forfattarestinanilssonbassell och @_lumenosforlag för att jag fick förfrågan om att läsa din fina bok 🙏💕

__________

 
Titel: Gift – Löftet till min väninna
Författare: Lydia Capoliccio

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
262
Förlag: Ordberoende
Recensionsexemplar

📖
Mitt i sommaridyllen får svenska Sophia ett samtal från sin amerikanska väninna Amy, som hon inte talat med på flera år.
Sophia tror att Amy äntligen träffat mannen i sitt liv och lever sin dröm. Istället berättar hon en fasansfull historia om sin relation och mardrömmen hon lever i. Hur kunde Amy hamna här? Hur ska Sophia kunna hjälpa henne? De bor ju inte ens i samma land längre. För Amy är Sophia den sista utposten till revansch. För Sophia är återföreningen ett sätt att återgälda sin skuld till Amy. Det blir en kamp mot klockan men också en resa i två kvinnors inre liv om hur långt de är beredda att gå för att möta upp allt som förväntas av dem. Och vad händer när de trotsar rädslan och alla normer? Vilka blir egentligen vinnarna och vilka är förlorarna?

__________

GIFT eller löftet till min väninna är en tankeväckande roman som bör finnas i varje kvinnas hem som en hyllning till de som vågade möta sitt sanna jag. Det är också en berättelse om kvinnlig vänskap, livsfarliga relationer och ett regelrätt brott. Framför allt är den baserad på en sann historia och ett resultat av ett löfte författaren en gång gav sin väninna. Kanske kan den bli någons överlevnadsguide även om den skyldige aldrig fälls


Det här är författarens debutbok och jag blev glatt överraskad. Det är en riktig bladvändare.

Den är välskriven och har ett målande språk och miljöbeskrivningar och den är både gripande, stark och spännande.

Den tar upp svåra relationer och då det är en sann historia så blir den mycket mer intressant och tankeväckande.

Jag kan varmt rekommendera den 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @ordberoendefrlag & @bylydia  för att jag fick chansen att läsa 🙏

__________

 

 
Titel: Smultronhyllan
Författare: Birgitta Bergin

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
380
Förlag: Piratförlaget
Recensionsexemplar

📖
Efter ett liv i rampljuset som framgångsrik författare bestämmer sig Agnes för att förverkliga sin gamla dröm om att vara till nytta och glädje för andra och tar jobb på äldreboendet Smultronhyllan. Även om stället är trevligt bubblar Agnes av idéer om hur man kan göra tillvaron mer meningsfull för de äldre. Men den nye chefen verkar vara fast besluten att sätta käppar i hjulet för henne. Den nyskilda Agnes ger sig också ut på dejtingmarknaden och plötsligt går allt väldigt fort. På ett par dagar har den charmiga Benny flyttat in hos henne och tar alltmer kontrollen över hennes liv. Det nya liv Agnes drömt om glider henne sakta men säkert ur händerna. Hur kan hon se till att inte tappa bort sig själv? Smultronhyllan är en insiktsfull berättelse om kärlek, stark vänskap och äldre människors önskan om att få leva ut en bladvändare med personer att både älska och hata.
__________


Ännu en fantastisk bok av Birgitta Bergin! Den fängslar mig som alla hennes böcker och jag har otroligt svårt att lägga den ifrån mig, en riktig bladvändare.

Lättsamt språk, välskriven, målande miljöbeskrivningar och fängslande historia. Karaktärerna är såå underbara och dom har alla sina egna personligheter. Historien är underbar och innehåller många ingredienser så som kärlek, djup, sorg, humor och värme.

Har du missat Birgitta’s böcker så är det verkligen på tiden att börja läsa dom. Rekommenderar denna och dom andra varmt 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack till @piratforlaget @birgittaberginforfattare  för att jag fick möjlighet att läsa 💕

__________
Titel: Lyckliga gatan tur & retur (Ella Frank del 2)
Författare: Cassandra

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
319
Förlag: LB förlag
Recensionsexemplar

📖
Amits ankomst till Sverige närmar sig. Gården är så gott som färdigrenoverad, Shirin har hyrt ut sin lägenhet i stan och skärgårdsretreatet är fullbokat hela sommaren. Ella kan knappt förstå hur bra allt blev till slut! Men när Amit anländer möts de inte alls i den himlastormande återförening som Ella sett framför sig. Hon har svårt att tyda hans signaler samtidigt som hon själv har fullt upp med att planera dagarna på gården. Ella stöter dessutom allt oftare på journalisthunken Ruben. Han är inte bara nyseparerad och kontaktsökande utan också väldigt snygg. Varför bryr hon sig om honom nu när Amit äntligen är här? En sak är säker. Det var inte så här Ellas nya harmoniska skärgårdsliv skulle bli.
__________

Lyckliga gatan tur och retur är uppföljaren till den rosade debuten En enkel till Indien och handlar om den ädla konsten att omfamna nuet och lära sig leva mitt i det kaos som vi ibland kallar livet. Om naturens läkande krafter och att alla vägar, förr eller senare, leder oss hem. Det här är en jättefin och bra uppföljare som verkligen tar upp vad som är viktigt i livet. Den var lättläst och mycket svår att lägga ifrån sig så jag sträckläste den ganska snabbt. Välskriven är den också och tänkvärd och den innehåller en härlig historia, fantastiska karaktärer som är lätta att tycka om, några återkommande karaktärer men även en del nya dyker upp och alla har sina olika utmaningar i livet.

 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack för recex @cassandra.brunstedt och @lbforlag och för en fantastisk läsupplevelse 🤗

__________

 

 
Titel: Möten vi aldrig glömmer
Författare: Ellinor Wikman

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
218
Förlag: 
@whipmedia
Recensionsexemplar

📖
Möten vi aldrig glömmer utspelar sig i Göteborg och är en feelgoodbok om att känna sig vilsen som ung människa på väg ut i vuxenlivet.
Benjamin, 20 år, vill arbeta med bilar men har hoppat av fordonsprogrammet och hamnat i ett alkoholmissbruk precis som sin far. Nelly, 19 år, har precis avslutat sina studier på stylistprogrammet och erbjudits jobb på Bettans hårverkstad. Hon brottas med negativa tankar och längtar efter att hennes föräldrar ska se och förstå henne. Benjamin och Nelly tvingas till ett kristet sommarläger och placeras av misstag i samma rum. Han blir tagen av hennes skönhet och hon tycker om hans sällskap. När lägret är slut oroas Benjamin över vad som ska hända när han reser hem. Är det sista gången han ser Nelly? Han får ett återfall och Nelly väntar förgäves på att han ska höra av sig.
Ska deras vägar korsas igen?

__________

En fin roman om tro, hopp och kärlek. Lättläst och välskriven med korta kapitel som jag gillar men dom var lite väl korta.

Boken tar upp ämnen som oftast är väldigt svåra att prata om, ensamhet och alkoholmissbruk. Berättelsen går in i mitt hjärta och jag kan känna igen mig själv i några situationer. Gripande och fin!

Även om boken innehåller mycket problematik så finns där många fina saker så som kärlek och värme och att vara modig och att ta hand om varandra 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @ellinor_wikman_author för din förfrågan om att läsa din fina bok 💕

__________
Titel: Systrarna Nyströms begravningsbyrå
Författare: Eva Stilling & Ingrid M Hallberg
Utgiven år: 2022
Sidantal: 324
Förlag: Lava
Recensionsexemplar
📖
Vännerna Meta Bergman och Liz di Fardo bestämmer sig för att skapa en annorlunda begravningsbyrå i domkyrkostaden Strängnäs. I huset som tycks ha sett och hört allt. Drömmen om en mötesplats med tid för samtal, både om ljus och mörker, är från början Metas. Trots hennes vilja att klara allt själv, inser hon snart att det behövs en partner. Liz, som måste kämpa för att våga, söker nya sammanhang och en omstart efter en nedbrytande skilsmässa. Snart ansluter också Amatus Fridell, ett original med poesi i innerfickan, den udda kyrkoherden Riita Salisjärvi, bröderna Nesrim tvärs över gatan, Metas dominanta mamma Ada, och Eda Lien - grannen som visar sig vara expert på sprängämnen.I tolv kapitel, ett för varje månad under begravningsbyråns första år, tar sig Meta och Liz an helt väsensskilda begravningsuppdrag som inte bara utmanar deras kompetens utan också ställer relationer och livspussel på prov. När pandemin drabbar Sverige förändras förutsättningarna, inte minst för hur begravningar ska och kan genomföras. Hur ska det gå med vänskapen, kärleken och ekonomin när det finns så många restriktioner och komplexa önskemål? Nej, ingenting blir väl riktigt som de har tänkt sig. Berättelsens allvar och humor växlar på samma sätt som den zebrarandiga sorgens rörelse mellan mörker och ljus. "Systrarna Nyströms begravningsbyrå" handlar om att våga ta ett språng för att förverkliga drömmar, men också om alla oväntade och omtumlande möten som uppstår runt våra frågor om livet och döden.
__________
Välskriven, rolig & spännande
Det här är en fantastisk bok. Så välskriven och lättläst med ett fantastiskt språk. Med karaktärer som etsar sig fast, som intresserar och känns äkta. Och miljöerna är fint beskrivna.
Berättelsen har 12 kapitel, ett för varje månad där systrarna Liz och Meta tar sig an olika uppdrag. Kan tycka att det blir liiiite för långa kapitel men det går ju att pausa även om det var svårt 😁
Det är allvar, sorg, värme och humor som växelvis återkommer i berättelsen. En mycket livsbejakande och njutbar bok som jag varmt kan rekommendera 💕
Omdöme: 5/5
Tack till @lavaforlag & @imhallbe & @eva_stilling för en fantastisk läsupplevelse 🤗
__________

 

Titel:
 Han som inte ville älska
Författare: Fredrik Ternström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
203
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Marcus är ett riktigt svin. Ett narcissistiskt svin. När han en fredag efter jobbet kommer hem och finner sin fru i säng med en annan man, ställs allt på ända. Händelsen blir början på en resa. En fysisk, psykologisk och filosofisk resa med okänd destination. Och med en högst oväntad reskamrat. Han som inte ville älska är en märklig berättelse som väver samman fiktion med faktaspäckade utläggningar och filosofiska betraktelser. Det är också ett vittnesmål om hur en sprucken självbild kan få ödesdigra konsekvenser.
__________

Humoristisk & udda bladvändare!

Den här boken är något utöver det vanliga och först undrade jag vad den handlade om för den var lite rörig (säkert min hjärna som inte hängde med)  😁
Efter ett tag så släppte det och jag var helt fast i den här märkliga storyn och kunde knappt lägga ifrån mig boken.

Det här är en lättläst, välskriven och helt osannolik berättelse (kanske finns likheter med någon, vad vet jag) och jag skrattade, grät och bara gapade genom hela boken så tur man satt själv när man läste 😁
Det är ett riktigt driv framåt som gör att författaren håller mig kvar i sitt grepp och man blir nyfiken på vad som ska hända och hur det ska sluta.

Karaktärerna är bra beskrivna och så olika varandra men det är så klart det som gör storyn så roande. Slutet är något som jag absolut inte förväntade mig. Men så ska ju en bra bok sluta, eller??

Har du inte läst den här så LÄS!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @fredrik.ternstrm  för att jag fick möjlighet att läsa din fantastiska bok 🤗
Tack även till 
@lavaforlag  

__________

 

Titel:
 Jag brinner
Författare: Rebecca Romero

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
213
Förlag: Ordberoende
Recensionsexemplar

📖
Är det normalt att inte känna någon sexlust efter tio års äktenskap? Angelica har varit gift med sin stora kärlek i över tio år och med sin religiösa bakgrund har hon alltid sett äktenskapet som något heligt. Men den senaste tiden är det något som skaver. Tillsammans med sin bästa vän beger sig Angelica ut på ett äventyr för att hitta det hon saknat. Hon överger plikttrogna samlag under täcket för att få uppleva fontänorgasmer och trekanter. I jakten på sann frihet måste hon stå emot rädslan att dömas och risken att döma sig själv. Jag brinner är en pulserande nutidsroman om en ung kvinna som tänjer på gränserna för att återerövra sin sexualitet i ett samhälle som inte helt befriats från inarbetade patriarkala normer. Den berör både frågor om njutning och om samtycke. Om vad som händer när man ångrar sig och om glädjen i att våga utforska sin kropp och sina känslor.
__________

Den här boken är absolut inget för den som är pryd 😁

Det här är en passionerad och erotisk roman som är rik på heta sexscener och detaljer och som mycket ingående beskriver olika sexakter. 

Men den handlar om så mycket mer, om att vara ärlig mot sig själv och stå för vem man är och om att ta för sig i singellivet. Så det är en tänkvärd story. Boken är lättläst och har ett bra språk och spännande karaktärer.

Det var en intressant bok men tyvärr inte så mycket min sorts läsning! Men jag tycker ändå att den är läsvärd om man tycker om mycket hetta och erotik!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️/5

Tack @ordberoendefrlag & @rebeccaromeroforfattare  för läsupplevelsen 💕

__________

 

Titel:
 Veronas dotter
Författare: Alyson Richman

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
361
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Portofino, Italien, 1943. Elodie vet hur hon ska försvinna obemärkt i mängden av människor som, liksom hon, anlänt till den vackra kuststaden med båt. Men skräcken för att de tyska officerarna i hamnen ska granska hennes dåligt förfalskade identitetshandlingar får henne att stå som fastfrusen på kajen och trots tyskarnas rytande uppmaningar får hon inte fram ett ord. Plötsligt tar en okänd man Elodie under sina vingar och i desperat behov av någonstans att bo följer hon med honom till hans hem vid Portofinos klippor. Bara några månader tidigare var Elodie Bertolotti en lovande cellist i Verona, obekymrad om allt som pågick i omvärlden. Men när Mussolinis terrorvälde drabbar hennes familj lockar Luca, en ung bokhandlare, in henne i motståndsrörelsen. I Portofino får Elodie en fristad hos doctor Angelo Rosselli. Han är en man som bär på sina egna svåra hemligheter, fyllda av skuld och ånger. Men Elodies ankomst väcker hopp och glädje, något som Angelo trodde var förlorat för alltid.
__________

Fängslande, gripande & spännande

Det här är den tredje boken som jag läser av Alyson Richman och jag blir alltid positivt överraskad då författaren får mig att bli helt tagen av alla känslor. Det är en intressant story, lite mörk men motståndsrörelsen och krig var ju ingen dans på rosor. Vackra miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer.

Boken är välskriven, intressant, lättläst och kapitlen är fint indelade och lagom långa. Den är fint och vackert skriven med hopp, kärlek, djup och musik, för musiken ligger i fokus i den här boken.

Andra världskriget är en period som jag är mycket intresserad av så den här boken blev en riktig bladvändare. Spännande och fängslande historia som innehåller det mesta.

Det kanske blev lite för mycket romantik i slutet av boken men det kan man ju överleva 💕
Rekommenderas!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokforlagetpolaris & @alysonrichman för en fin läsupplevelse 🙏

__________

 

Titel: Systrar oavsett
Författare: Eleonora von Essen

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
480
Förlag: Bazar
Recensionsexemplar

📖
Eleonora von Essens skönlitterära debut är en allvarlig och samtidigt komisk roman som djupdyker i relationer, de man föds in i och de man väljer själv. Leona har vuxit upp i en okonventionell familj med en sexterapeut till mamma och fyra syskon. Systrarna Mini och Tintin har alltid varit hennes trygghet och tillsammans har de skapat ett ogenomträngligt kraftfält. De delar sorg och glädje och alla viktiga beslut tillsammans. Men när Leona drabbas av sitt livs största smärta ställs systerskapet på prov. Bortträngda minnen flyter upp till ytan och Leona ifrågasätter sig själv och den relation hon alltid satt främst. Vem är hon utan sina systrar? Hindrar systrarna henne från att hitta sin egen väg? Och varför har hon alltid känt sig utanför?
__________

Humoristisk & sorgkantad debutroman

Det här är Eleonora von Essen’s debutroman. Hon har tidigare skrivit kokböcker. Boken är mycket välskriven och lättläst med ett fint språk.

Det är en fiktiv berättelse men författaren har nog inspirerats av sitt egna liv. Hon har en stor familj och har 8 syskon. Hon har en välkänd mamma som är/var Anna Wahlgren 💕

Jag tyckte mycket om boken och sättet som hon skriver på påminner lite om Fredrik Backman då hon lyckats otroligt bra att blanda innehållet med både skratt och sorg.

Jag skrattade ena stunden och kände sorg i nästa stund. Karaktärerna känns så levande och äkta. Man känner både kärleken och hoppet i berättelsen och boken är mycket tänkvärd.


Omdöme:
 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bazarforlag & eleonorave för en fin läsupplevelse 🤗

__________


 

Titel: Ödet och ursinnet
Författare: Lauren Groff
Utgiven år: 2022
Sidantal: 429
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar
📖
Ödet och ursinnet är först hans, och sedan hennes, version av den storslagna kärlekssagan. Lotto och Mathilde gifter sig bara två veckor efter att ha fallit för varandra. De är unga, vackra och ämnade för storslagenhet.
I deras bohemiska New York-lägenhet surrar vännerna som en bikupa av förväntningar på att Lotto ska slå igenom som skådespelare.
Men åren går, och Mathilde försörjer dem, till dess att lyckan väl vänder för Lotto. Förenade av en glödande passion driver de varandra genom livet i tron om att de är oskiljaktiga.
Men den perfekta fasaden rämnar. Ursinnet kommer ikapp ödet och Lotto förstår inte hur fel han haft förrän det är för sent.
__________
Det här är en mycket speciell bok enligt mig. Antingen tokgillar man den eller så är man mycket tveksam som jag var/är.
Efter nästan halva boken så ville jag ge upp då jag inte förstod så mycket av den och fastnade inte alls och tyckte den var ganska seg.
MEN jag fortsatte läsa och den blev faktiskt liiite intressant. Berättartekniken är bra, likaså karaktärerna och miljöbeskrivningarna.
MEN igen! Den tilltalade mig tyvärr inte alls och jag kände mig faktiskt helt oberörd efter jag slagit ihop boken. Men den är säkert ett mästerverk i andras ögon. Hennes förra bok Matrix var ett mästerverk (enligt mig)
Så med detta sagt så vill jag ändå rekommendera den.
Antingen gillar man den eller inte 🤗
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️/5
Tack till @bookmark_forlag för att jag fick möjlighet att läsa!
__________

 

Titel:
 Den rosa stadens hemligheter
Författare: Alka Joshi

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
432
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
Tidlös familjesaga om kärlek och maktkamp i 1960-talets Indien. Jaipur 1969. Malik har precis avslutat sin utbildning i Shimla i norra Indien, där han också har mött sitt livs kärlek. När han erbjuds en praktikplats vid det kungliga palatset i Jaipur återvänder han ensam till sin hemstad.

Snart märker han att få saker har förändrats i den rosa staden. Makt och pengar rör sig fortfarande sömlöst i den rika överklassen. När en olycka inträffar på stadens nya biograf under öppningskvällen misstänker Malik att en större konspiration ligger bakom. Tillsammans med sin tidigare arbetsgivare Lakshmi bestämmer han sig för att gå till botten med de hemligheter som Jaipurs välbeställda gör allt för att dölja. Samtidigt hamnar Lakshmi mitt i en härva av smuggling och våld i de ödsliga bergstrakterna - och riskerar sitt liv för att sanningen ska vinna.

__________


Indiskfödda Alka Joshi är tillbaka med den andra myllrande och sinnliga delen i Jaipurtrilogin. Debutboken Hennakonstnären filmatiseras nu för Netflix.
Det här är en helt underbar och magisk bok 💕 Författarens fantastiska beskrivningar av mat, färger och konst gör boken till en ren njutning och man känner dofterna och ser alla vackra färger framför sig. 

Spännande och intressanta karaktärer och miljöbeskrivningar som gör att man häpnar och där befinner jag mig. Historien är spännande och handlingen berättas utifrån olika karaktärers perspektiv.

Man får en inblick i en del av Indiens kultur och historia. Det landet har alltid intresserat mig och jag önskar att få komma dit någon gång. Boken är mycket välskriven och lättläst och storyn är gripande och vacker.
Kapitlen är lagom långa vilket gör att jag bara ska läsa ett kapitel till och ett till. Så svår att lägga ifrån sig. I slutet av boken finns det recept på Indisk mat och en ordlista. Mycket uppskattat 
🙏

En bok som jag varmt rekommenderar 💓

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack till @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 🙏💕

__________

 

Titel:
 Den brinnande petunian
Författare: Morgan Lundberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
325
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
När änkan Amalia hittar en naken man med minnesförlust vid sin brevlåda ger hon honom kläder och bjuder in på te. Mannen kallar sig för Gabriel och visar sig vara starten på ett oväntat äventyr. Några dagar senare börjar hennes petunia brinna och Amalia får ett viktigt uppdrag. Emot sig har hon en mirakelutredare utsänd av självaste påven, en granne som verkar vara besatt av en demon och skeptiska bybor. Amalia vänder sig till barnbarnet Martina för hjälp. I denna feelgood där bullbaken ständigt avlöser varandra, får läsaren följa med på en spännande skildring av hur goda och onda makter försöker att få grepp om mänskligheten. Den brinnande petunian är en roman om nytändning på ålderns höst och om vikten av att ta sig tid till att fika
__________

Varm, smart & humoristisk

WOW! Vilken bok det här är. Fantastiskt och kvickt språk och med ett härligt driv. Boken är välskriven och lättläst. Fantastiska karaktärer och med helt underbar humor. Och efter varje kapitel så slutar det med en cliffhanger som gör det omöjligt att lägga ifrån sig boken för man vill bara veta vad som ska hända. Boken innehåller även mycket tanke och satir, en härlig kombo. Sen är ju omslaget otroligt vackert 😍

En bok som är en av dom bästa jag läst i den här kategorin. Kan verkligen rekommendera dig att läsa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @morgan.lundberg.skriver för att jag fick möjlighet att läsa din härliga bok 🤗

__________

 

Titel:
 Frank & Amie
Författare: Magnus Ottosson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
237
Förlag: Visto
Recensionsexemplar

📖
Frank och Amie lever sambolivet i New York. De har dejtat i ett halvår, Frank har karriärsklättrat och hans föräldrar är på besök från Sverige för att träffa Amie för första gången. Dessutom ska Frank ge ut sin debutroman. Allt borde vara fantastiskt! Borde vara. Patrics förflutna har kommit i kapp honom och Super-Patric, barndomshjälten som hjälpte Frank när han hade det som tuffast ett år tidigare, finns inget spår av längre. Amie drar sig undan, är alltid för trött för närhet och för disträ för att prata. Och samtidigt dyker Franks kollega Dana upp vid hans skrivbord oftare än vanligt. Det är tydligt vad hon vill. Frågan är bara: vad vill Frank? Hur vet man att man är kär? Kan man hitta tillbaka till varandra efter ett svek? Eller flera. En sak är säker, vintern i New York blir något helt annat än vad Frank någonsin kunnat förställa sig. Frank & Amie är den fristående uppföljaren till Frank.
__________

Jag tyckte mycket om Magnus debutbok om Frank. Den här uppföljaren är minst lika bra och nu har Frank träffat kärleken på nytt i Amie. Boken är välskriven och lättläst. Karaktärerna är mycket intressanta och realistiska och miljöbeskrivningarna fantastiska. En mycket fin och mysig relationsroman om vänskap, kärlek och allt vad det innebär och om relationen till sina föräldrar. Magnus har verkligen lyckats gestalta allt på ett fint sätt. Boken innehåller även juliga inslag i New York men kan självklart läsas året runt. Rekommenderar dig att läsa boken/böckerna om Frank!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @magnusskriverbok för att jag fick läsa din bok & tack även till @vistoforlag

__________

 

Titel: Vax
Författare: Filippa Törnwall

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
215
Förlag: Ekström & Garay
Recensionsexemplar

📖
Lennon Johnson har lyckats göra det ingen gjort förut. Som ende afro amerikan någonsin har han antagits till Little Big High, en elitskola i den amerikanska Södern. Albin Hudson, skolans fruktade rektor, är dock allt annat än nöjd med sin nya elev. Driven av rashat, men också av en märklig känsla av att tappa fotfästet i pojkens närvaro, går han in för att göra Lennons studietid till ett inferno. Vad ingen av dem vet är att deras liv är ofrånkomligt sammanflätade. Vax är en berättelse om femtiotalets USA. Om klass, rasism och våld. Om ungas maktlöshet i en kontrollerad vuxenvärld. Men också om kärlekens kraft, och att det aldrig är för sent att be om förlåtelse.
__________

 

Det här är Filippa Thörnwall’s debutbok och det är verkligen en bok som sticker ut. Den är välskriven med ett språk som är enkelt men fint. Karaktärerna är fantastiskt beskrivna och intressanta och vissa av dom hatar man och man blir otroligt arg och frustrerad. Handlingen är mycket oförutsägbar och det tycker jag om med en bok. En bok om klass, våld, rasism och maktlöshet bland unga, men den innehåller även kärlek och godhet. Jag hoppas jag får läsa mer av Filippa framöver 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @ekstromgaray & @filippatornwall för intressant läsning 🙏

__________

 
Titel: En moders val
Författare: Marie Hedegård

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
344
Förlag: Leemos
Recensionsexemplar

📖
Efter lång väntan blir Simone äntligen gravid. Lyckan som hon och maken Alex känner övergår snart i besvikelse och sorg när de upptäcker att fostret kan ha kromosomavvikelser. Hon och Alex har helt olika syn på problemet. För att tänka klart åker Simone ut till familjens ö i skärgården. Ute på ön tar hon sig in i sin faster Louises gamla sjöbod, som stått igenbommad i tjugofem år. Louise gick upp i rök när Simone var barn och hennes namn får inte längre nämnas. Medan Simone försöker reda ut sitt livs tumult hittar hon några av fasterns gamla ägodelar, som får henne att komma närmare sanningen bakom denna gåtfulla kvinna. En kvinna som också kämpade med att få barn. Kvinnorna tillhör en traditionsbunden familj på Lidingö där ytan är viktig. En moders val är en roman om familjehemligheter, livets nyckfullhet, svåra val i livet och längtan efter barn.
__________

Tänkvärd & välskriven!

I den här boken får vi följa Simone och hennes man Alex när dom får ett livsavgörande beslut om fostret i hennes mage, ett foster som kan ha kromosomfel. Hur reagerar man på ett sådant besked? Och hur viktigt det är att man inte blir påverkad av andras åsikter utan följer sitt eget hjärta. Berättelsen innehåller även två parallella historier där Simones faster har en betydande roll och hela berättelsen vävs ihop mycket fint och skickligt i slutet. Boken innehåller familjehemligheter, relationer och skamliga händelser. Boken är lättläst, välskriven och även spännande. Vackert språk och fina gestaltningar av persongalleriet. En bok som fick mig engagerad!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @marie.hedegard för möjligheten att få läsa din fina bok 🤗

__________

 
Titel: Om jag ändå ska dö vill jag fanimej ligga först
Författare: Ida Berner

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
345
Förlag: Lava
Recensionsexemplar från författaren

📖
Beskedet om hjärntumören var lika väntat som fruktat för den 32-åriga journalisten Freja. Prognosen är osäker men det är inte hon, hon tänker inte tyna bort i plågor och bli beroende av andra. Antingen blir hon frisk, eller så avslutar hon sitt liv i Schweiz. Under behandlingen övertalas hon till att delta i samtalsgruppen för människor i behov. Där möter hon bland annat Lollo, en elegant kvinna med ALS (AsLäskig Skitsjukdom) som älskar livet och Amanda som nyss blivit dumpad och drömmer om kärlek och barn. Inspirerade, eller rättare sagt provocerade, av kyrkans samtalsgrupp gör Freja, Lollo och Amanda upp en bucket-list med en enda punkt på agendan: ligga jävligt mycket! För Freja måste det bli sex utan kärlek, hon står inte ut med tanken på att behöva dö ifrån någon. Särskilt inte någon som har vunnit Jeopardy.
__________

Humoristisk & allvarlig

Det här är en allvarlig bok om ett viktigt ämne, cancer och döende. Låter jobbigt och är ju fruktansvärt att få ett sånt besked. Men huvudkaraktären och självklart författaren beskriver och skriver på ett humoristiskt sätt att jag mellan tårar sitter och skrattar 💕 Jag sträckläste den här boken och kunde knappt lägga den ifrån mig. Boken handlar också om oväntad vänskap, värme, gemenskap och så klart sex 💕 Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket Ida @idaforfattare för att jag fick möjlighet att läsa din fantastiska bok 🙏💕

__________

 

 Titel:
 Nattens oönskade fjärilar
Författare: Carola Segerlund

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
346
Förlag: Envis förlag

📖
Det är sensommar i Stockholm 1909 när en prostituerad kvinna hittas strypt på Helgeandsholmen. Detektivkonstapel Lukas Ljunghed tar sig an fallet, som också väcker DN-journalisten Ida Renströms intresse. Men ju djupare Ida gräver, desto mer personligt inblandad blir hon. Vi får också följa den unga pigan Lina, och likt många andra pigor är hennes liv förpestat av dagliga grova sexuella övergrepp. På ett oväntat sätt vävs dessa människors liv samman
__________

Fängslande & tankeväckande bladvändare

Det här är en mycket välskriven bok och det märks att det ligger mycket arbete bakom. Pocketboken som jag läste är väldigt kompakt och tjock med ganska liten text, men trots det så är det en lättläst bok med en historia som verkligen fångade mig när jag kom in i handlingen på allvar och den var otroligt svår att lägga ifrån sig. Fantastiska miljöbeskrivningar och spännande och intressanta karaktärer. 

Och jag tyckte det vore otroligt intressant att få befinna mig i den tidsepoken även om det förekom mycket tragiska saker. En tankeväckande bok som jag varmt kan rekommendera. Och omslaget är verkligen helt fantastiskt fint 💕 Nu ser jag fram emot att dyka in i din andra bok ”Dårarnas slott” 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @carola.segerlund.forfattare för en fantastisk läsupplevelse 🤗

__________

Titel:
 Drömmarnas flod
Författare:  Elisabet Nemert

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
415
Förlag: Bokförlaget Forum

📖
En flod, en båt, ett annat liv. Noha, en oerhört framgångsrik affärsman, har lämnat det flotta kontoret på Wall Street och excesserna i New York för Amazonas regnskog. På flykt från den person han själv blivit och inte längre vill vara.
Kassandra, kvinnan han älskar, har gått ifrån honom och i hemlighet rest till Sverige där hon har sina rötter. Under färden på floden möter Noha utsatthet, fattigdom och vilda djur - och en gammal kvinna som guidar honom på förunderliga vägar. Parallellt, i Blekinge, upplever Kassandra sitt livs mest omtumlande tid. "Drömmarnas flod" är ett svindlande vackert äventyr där de skimrande trådarna skickligt vävs samman och den inre och yttre resan fullbordas till slut på ett överraskande vis

__________

Vacker & kärleksfull bladvändare

Det här är en otroligt vacker bok och Elisabet har även den här gången lyckats fånga mig som läsare i en berättelse som tar upp ett viktigt ämne, urbefolkningen i Amazonas med droger och miljö! Miljöbeskrivningarna är fantastiska, så detaljrika och levande att det känns som om jag är på plats. Boken innehåller även kärlek, sorg, allvar, spänning och historia. Elisabet imponerar verkligen med sin otroliga förmåga att knyta ihop säcken i slutet där alla lösa trådar blir till ett på ett snyggt sätt! Sen är ju omslaget helt magiskt vackert 🤗 Det här är en bok som jag varmt rekommenderar!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @elisabetnemert & @bokforlagetforum för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💕

__________

 

 
Titel: I hans klor
Författare: Jenny Larsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
296
Förlag: Visto

📖
Hur kan man älska en upptagen man?
Det är frågan Linnea ställt sig själv alldeles för länge nu. Men hur förbjudet hon än vet att det är kan hon inte förmå sig att släppa honom. Ingen har någonsin tillfredsställt henne på det sättet han gör och varje gång hon försöker och får chansen att gå vidare drar han henne tillbaka med full kraft. Men det är inte bara deras romans de måste hålla hemlig, utan något ännu viktigare. Något ingen förutom de känner till ...Ingenting blir lättare när Linnea inleder en relation med en annan man. Svartsjuka, lögner, falskhet och samvetskval avlöser varandra. Hon ställer sig frågan om och om igen om det är värt det, men kommer alltid fram till samma svar. Finns det verkligen ingen som kan tillfredsställa henne som han gör? Kommer hon någonsin att bli fri?
__________

Spännande & mystisk!

Det här är en relationsroman om förbjuden kärlek och om makten från en gift man. Att hålla en relation hemlig så länge måste vara fruktansvärt jobbigt och att själv inte veta vad man vill och att vara osäker på sig själv. Jag tyckte boken var spännande och fängslande. Den påminner lite om ”Fifty shades” böckerna. Mycket känslor och många olika turer och vändningar som händer och boken är svår att lägga ifrån sig.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️+/5

Tack @vistoforlag & @j.s.k.larsson för att jag fick möjlighet att läsa boken 🤗
__________

 

Titel:
 Ett liv i färg
Författare: Birgitta Gunnarson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
266
Förlag: Modernista

📖
»Vänner ända sedan mellanstadiet? Så fint!« Lillemor vet inte hur många gånger hon hört de orden. I början höll hon med, men med tiden har det skavt allt mer. Hur fint är det egentligen att hon känt sig stå i skuggan av Beatrice nästan hela sitt liv? Eller att hon funnits med i den lilla vänkretsen kring Bea i åratal, men utan att på riktigt lära känna någon av de andra kvinnorna? Nu när hon har passerat femtio har Lillemor till sist insett att hon vill hoppa av. Men hur ska hon kunna berätta det för Bea? Ett missat tåg hjälper henne på traven, och i stället för en spahelg med väninnorna tillbringar hon ett veckoslut på egen hand i Göteborg. En helg som fortsätter att påverka hennes liv långt efter att hon har åkt hem. Genom kvinnan som så oväntat blir en nära vän. Och de märkvärdiga grodorna. Lillemor börjar fundera allt mer över sin uppväxt. Att förstå och försonas med det förflutna blir en viktig del av hennes väg till ett nytt, friare liv. Och så gör hon sitt bästa för att glömma det korta mötet med den nya väninnans bror...
__________

Charmig, underhållande & tänkvärd!

Jag tyckte mycket om Birgittas förra bok ”Så länge hjärtat kan slå” och den här är inget undantag! Det är en underbar, charmig, rolig, välskriven, hjärtevärmande och lättläst bok med korta kapitel som gjorde att jag sträckläste boken! Birgitta kan verkligen konsten att på ett skickligt sätt beskriva kvinnor som är mitt i livet. Att man vågar se livet och relationer med nya ögon även i mogen ålder. Många saker som jag kände igen mig i och om hur vänskap ska se ut, både på gott och ont. Karaktärerna och miljöbeskrivningarna tycker jag mycket om. En berättelse om att våga vara ärlig mot sig själv och släppa taget om det gamla och gå vidare mot något nytt.

En mycket tänkvärd och fin bok som jag varmt kan rekommendera!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @modernistared och @birgitta_gunnarson  för en fantastisk läsupplevelse 💕

__________

 
Titel: Årstidernas växlingar
Författare: David Danielsson

Utgiven år: 2020
Sidantal: 
191
Förlag: Ekström & Garay

📖
Även om jag hade försökt glömma min uppväxt gjorde den sig påmind som vore den en oönskad, påträngande och extremt ihärdig gäst. Dessa minnen, som hade legat vid ett mörkt okänt djup i mitt inre började gradvis att stiga till ytan, som att en tyngd hade hållit dem nere under alla dessa år som hade passerat, men att den tyngden nu hade avlägsnats. Årstidernas växlingar är en mångbottnad berättelse om utanförskap, och en skildring av medelklassens bräckliga fasad i en svensk avindustrialiserad småstad. I berättarjagets ungdom framträder en upplevelse av en längtan efter att - inifrån och ut - krossa ytskiktet i jakt på en mer autentisk upplevelse av livet.
__________

Välskriven & Tankeväckande!

En roman som handlar om utanförskap, livets resa och ensamhet. Författaren har verkligen lyckats att beskriva detta på ett suveränt sätt. Författaren går in på djupet och jag fångas in i berättelsen. Boken är mycket välskriven, smart, lättläst, intressant med sitt välformulerade språk och boken är svår att lägga ifrån sig. Miljöbeskrivningarna är skickligt beskrivet och det märks att författaren vet vad han beskriver. Stundtals så blir jag lite illa till mods, kanske det beror på att jag kan relatera till vissa saker. Författaren tar upp ämnen som berör oss alla och som många kan relatera till. Det här är en bok som jag rekommenderar alla att läsa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @daviddanielsson12345 för att jag fick förfrågan om att läsa din fantastiska bok 🤗💕

__________

 
Titel: Missgärningar
Författare: Petra Nyberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
279
Förlag: Lava

📖
När arkivarien Emma går igenom sin gammelmoster Idas hus inför bouppteckning och arvskifte hittar hon brev och fotografier som avslöjar att Ida hade många hemligheter. Breven leder till en okänd make, till barn som försvann 1937 och hela vägen tillbaka till ett mord som skedde 1849. Emma börjar nysta i vad som verkligen hände för att förstå hur hennes gammelmoster var inblandad men ju mer Hon hittar desto mer förvirrad blir hon. Hur är allt kopplat? Missgärningar är en fascinerande historisk roman om passion, svartsjuka och mord. Tre århundraden binds samman för en fängslande berättelse där det förflutna spelar stor roll.
__________

Spännande & Fängslande!

Den här historiska romanen utspelar sig över tre århundraden. Från 1800-talet fram till vår tid. Boken är välskriven, lättläst och intressant och handlar om mörka hemligheter, knektar, fattiga torpare, misär, hat, otrohet, passion, mord och svartsjuka. Berättelsen har ett vackert och lite gammaldags språk som förhöjer känslan av en historisk roman. En salig blandning men mycket intressant och annorlunda. Spännande att få ta del av Emmas arkivletande i vår nutid!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Stort tack för en intressant och annorlunda läsupplevelse @petra_charlotte_nyberg och @lavaforlag 🙏

__________

 
Titel: Elvira – Ur min mammas dagbok
Författare: Karin Bäck

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
343
Förlag: Visto

📖
Bland kala klippor och rödmålade fiskebodar ligger idylliska Stocken, ett litet fiskesamhälle i södra Bohuslän. Elviras älskade morföräldrar har efterlämnat ett hus som det fallit på Elviras lott att rensa ut. I en gammal kista på vinden finner Elvira den nakna och ocensurerade sanningen om sina föräldrars relation, i en dagbok skriven av hennes mamma.

Elvira ur min mammas dagbok är en relationsroman med flera bottnar. Boken är i första hand skriven ur en ung kvinnans perspektiv i spåren och konsekvenserna av en frånvarande förälder. Vi får följa Elviras tankar och reaktioner, genom förtvivlan och bestörtning. Såväl Elvira som läsaren presenteras för ett outgrundligt mysterium. Vilken förälder är kapabel att överge sitt eget kött och blod? Romanen är en djupdykning i kärlekens oerhörda kraft, paletter i ljusa färger men också målande betraktelser av svärtan när relationen fastnar i destruktivitetens klibbiga trådar.

__________

Stark & berörande bok!

Det här är författarens debutbok. En mycket stark och fin relationsroman som berör mig mycket. Boken är lättläst även om den berör tunga ämnen som psykisk misshandel och frånvarande förälder och språket är fint och välskrivet. Historien utspelar sig i både nu- och dåtid och det uppskattar jag i en sån här bok. En riktigt bra debut och jag hoppas få läsa mer av Karin i framtiden!

Omdöme: 4/5

Tack @karin.elvira.paloma för att jag fick förfrågan om att läsa din fantastiska bok 💕

__________

 
Titel: Astrid, Ingrid & Wararat
Författare: Camilla Sundqvist

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
273
Förlag: Visto

📖
Jag sätter på mig mina strumpor, skor, tar min jacka och går ut via terrassen. Den dörren jämrar sig ingenting, det vet jag sedan innan. Blomsterarrangemang i svarta krukor står strategiskt utplacerade på den halvcirkelformade terrassen. Det luktar friskt såsom en augustikväll ofta gör, om dagen har varit ljummen med klarblå himmel. Jag rundar trädgårdslandet och lämnar sedan mitt liv.
Vad skulle få dig att bara lämna din tillvaro för något helt okänt?

Astrid, Ingrid och Wararat. Tre kvinnor i olika åldrar, skeden av livet och med olika bakgrunder. De känner inte varandra. Ingen av dem vet att de andra existerar. Ändå kommer de bli ovärderliga i varandras liv.En helg i augusti väljer alla tre att lämna de liv de är vana vid. Utan att förklara, utan att själva riktigt förstå. Av en slump hamnar de alla på samma geografiska plats långt ifrån Sverige. Ibland räcker det för att man ska knyta an till varandra. Snart kommer det visa sig att de har mer gemensamt än vad man kan tro. Alla tre flyr från någonting: Minnen, relationer, döden. Flykten ledde dem bort, men också till varandra.

__________

Spännande & varm berättelse!

Det här är en fin bok med mycket igenkänningsfaktorer. Boken är lättläst och har ett lättsamt språk och korta kapitel så jag läste ut den på ett par dagar. Man får stifta bekantskap med tre kvinnor och får en inblick i deras olika liv. Det blir tydligt hur våra erfarenheter och upplevelser påverkar oss och gör oss till dom vi är. En mycket välskriven och underhållande bok som jag rekommenderar!

Omdöme: 4/5

Tack @vistoforlag & @camilla_sundqvist_ för läsexemplar 🤗

__________

Titel: Det sista mästerverket
Författare: Magnus Johansson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
292
Förlag: Ekström & Garay

📖
Uppsala i slutet av trettiotalet.
Den unge arbetaren Erik Lind försöker hitta sig själv i ett turbulent politiskt klimat. Lockad av en karismatisk arbetskamrat går han med i stadens nazistparti. Men snart visar ideologin sitt rätta ansikte och Eriks övertygelse börjar svaja. Kan han slita sig loss från nazismens järnklor innan det är för sent? Över ett halvt sekel senare har den hyllade författaren Karl-Axel Sandell slagit sig till ro efter nio succéromaner. Men en höstdag ringer telefonen. Någon från hans förflutna är i andra änden. Någon som vet något. Något som absolut inte får läcka ut. Det sista mästerverket är en roman om gamla oförrätter och nya avslöjanden. Om ett våldsdrabbat fyrtiotal och en oresonlig samtid. Men det är också en berättelse om vänskapens kraft, om att det aldrig är för sent att försonas.

__________

Spännande & angelägen bladvändare!

Boken utspelar sig i två tidsplan, i vår samtid och i krigstid och författaren gör det skickligt och spännande. Historien är mycket intressant och underhållande och som lämnar många avtryck. Författaren är inte rädd för att ta upp viktiga ämnen så som att en offentlig person har ett förflutet i ett nazistparti. Välskriven och lättläst bladvändare. En fiktiv historia som kunde vara sann! Rekommenderas!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️4/5

Tack @magnuswriter för förfrågan om att läsa din fantastiska bok

__________

 
Titel: Brevet till Fredrika
Författare: Siri Gustafsson

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
251
Förlag: Bazar

📖
Fredrika och hennes mormor har alltid haft en väldigt nära och innerlig relation. Så när mormor dör och efterlämnar ett hus som ingen kände till blir Fredrika naturligtvis väldigt förvånad. Men mormor har även skrivit ett brev där hon berättar om morfar, och hur han bara försvann på ett oförklarligt vis. Nu hoppas hon att Fredrika ska kunna forska lite i vad som hände den där dagen. Och varför. Fredrikas äktenskap är på upphällningen, det enda som håller dem samman är den lilla son de har. Hon är till en början inte klar över vad hon ska göra med arvet, men allteftersom hon lär känna huset och det lilla samhället det ligger i, blir hon mer och mer övertygad om att hon ska behålla det. Kanske rentav flytta dit och börja om på nytt.
__________

Mysig, varm & berörande feelgoodpärla!

Siri’s böcker är såå mysiga och fina och den här är inget undantag, en riktig pärla! Jag sögs in i historien och fastnade för karaktärerna och miljöbeskrivningarna. Enkelt och vackert språk och en välskriven bok. Boken innehåller det mesta så som hemligheter, kärlek, mod och skuld. Jag satt med näsdukar i beredskap då den verkligen berör och både grät och smålog om vartannat. Den här boken är 1:a delen i Borghamnsserien. Det är en riktigt varm och mysig feelgood som jag verkligen rekommenderar 💕

Omdöme: 4/5

__________

 

 Titel: Kärlekens färger
Författare: I. Lemos

Utgiven år: 2021
Sidantal: 172
Förlag: Ekström & Garay

📖
Jag faller, gravitationen trycker mig ner i det kolsvarta mörkret, och det känns som en evighet. Några bekanta ansikten passerar förbi i minnet. Alla stunder och alla val som har lett till det här [...] Nästa sekund slukas min kropp av mörka och kalla vågor och jag hamnar snabbt flera meter under vattenytan. Det lilla ljuset vid havsytan blir allt svagare medan jag sjunker ner. Jag håller på att tappa kopplingen till verkligheten när en kraft inom mig väcks. Med all min viljestyrka kämpar jag mig uppåt och efter ett tag händer det något. Det är som om jag får osynlig hjälp utifrån. Jag kommer över vattenytan. [...] Ett svagt ljud av sirener som närmar sig hörs. Sedan försvinner allting ...

Mia, en ung och begåvad modedesigner, anländer till Dubrovnik mitt i natten. Hon har nyligen separerat och bestämt sig för att fly från den verklighet som hon hamnat i efter separationen. Hon vill inte acceptera att livet förändras så drastiskt. Mia åker iväg för att få vara ensam och reflektera, helt aningslös om att resan kommer att förändra hennes liv.

__________

Boken är lättläst och välskriven med korta kapitel så den gick snabbt att läsa ut. Tyvärr så kom jag aldrig in i boken och jag fastnade inte helt då jag tyckte det fattades ett djup. En historia som är skriven i Jag-form och kan liknas som en dagbok. Men den passar säkert någon annan så välj inte bort den på grund av mig 🤗

Omdöme: 3/5

Tack @ekstromgaray och @irena.lemos för att jag fick möjlighet att läsa boken 🙏🏻💕

__________
 

Titel: Döttrarna i Cornwall
Författare: Fern Britton

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
379
Förlag: Harper Collins

📖
1918 Första världskriget är slut och Clara har klivit ombord på tåget som ska ta henne till Cornwall. Hennes fästman har stupat i strid och med sig till hans familj har hon en hemlighet som under inga omständigheter får avslöjas.
1939 Claras dotter Hannah lever en sorglös vardag i familjens hem i Cornwall, men när andra världskriget bryter ut förändras tillvaron i ett slag. Hon tar värvning med övertygelsen om att det är det enda rätta, men precis som hennes mamma tvingades göra inser hon snart att allt har ett pris.
Nutid Hannahs dotter Caroline har alltid förutsatt att hon visste sanningen om sin bakgrund. När hon en dag tar emot en gammal koffert med minnessaker från två generationer inser hon att allt inte varit som hon trott.

__________

En charmig, varm & kärleksfull släktkrönika!

Fern Britton kan verkligen konsten att skriva böcker som fångar mig som läsare. Det här är en otroligt fin och varm roman som värmer hjärtat. Boken är välskriven med ett lättsamt språk och den är lättläst, sidorna flyger fram trots sina 379 sidor. Jag slukas in i handlingen och där stannar jag kvar ända till slutet. Spännande hemligheter gör att boken flyter på och jag vill veta mer och mer. Karaktärerna och miljöbeskrivningarna är fantastiska och vem skulle inte vilja besöka Cornwall 💕 En bok som jag blev helt såld på och man förstår varför författarens böcker är så populära! Boken innehåller både sorg och kärlek och precis dom ingredienserna ska det vara i en roman.

Rekommenderas verkligen 
🤗

Omdöme: 5/5

Tack @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 🙏

__________


Titel:
 longingforlove.se
Författare: Monika Thormann

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
323
Förlag: Ordalaget

📖
Var hittar man kärleken när man passerat 40 plus? Tinder? Andra nätdejtingsajter? Cecilia har förlorat tron på kärleken men är ändå inte beredd att ge upp hoppet. 


- Jag valde att göra Cecilia i longingforlove.se lite arg, med kortklippta naglar och platta skor för att jag hade läst så många romaner där jag inte alls kände igen mig. Alla kvinnor klapprade runt i högklackat, bröt av sina konstgjorda naglar, shoppade dagarna i ända, kunde inte köra bil och drömde om att starta kaféer, säger Monika Thormann. Huvudpersonen Cecilia är arg på män, inte speciellt deprimerad och hon försöker välja en man med intellektet och inte efter sina känslor. Cecilia arbetar som bibliotekarie, älskar böcker och vill själv skriva. 


För att närma sig den drömmen åker hon på en skrivkurs i skärgården som leds av Ruben, en känd författare, som väcker Cecilias nyfikenhet. Bland deltagarna finns Jari, en förvuxen ungdom, och den vältränade norrmannen Eldar som båda blir dejtingaspiranter. Kursveckan blir intensiv för Cecilia. Förvecklingar, längtan efter kärlek, åtrå, en mystisk kontakt på dejtingsidan, men även misstro mot sig själv, sin skrivförmåga och omgivningen. 


Hur kommer sensommarveckan och den efterföljande resan till Island att påverka resten av hennes liv?
__________

Finstämd, jordnära & kärleksfull bladvändare!

Det här är en bok som jag verkligen kunde relatera till och igenkänning om en  medelålders kvinnas längtan efter kärlek. Huvudkaraktärerna är Ruben och Cecilia som jag tyckte mycket om men boken handlar om så mycket mer. 

Historien har ett bra tempo och driv, är välskriven och med ett budskap och härlig humor i dråpliga situationer. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och hela boken känns äkta. En riktig bladvändare och mycket fin feelgoodbok.

Omdöme: 4,5/5

Tusen tack @monicathormann för att jag fick läsa din fantastiska bok och även tack till förlaget @ordalagetbokforlag 💕

__________

 
Titel:
 Mamma till en ängel
Författare: Monica Swensson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
340
Förlag: Lava

📖
Lyckan är total när Nea och John äntligen blir gravida. Men så händer det som inte får hända. Kort innan förlossningen dör barnet i magen. Hur lever man vidare utan sitt barn? Under tiden som följer är hjärtesorgen total och paret gör vad de kan för att hantera förlusten. Sjukvårdspersonalen sluter upp under förlossningen och många runt omkring paret ger sitt stöd. Snart nog finner de vänner i samma situation och på något sätt lyckas de bygga upp ett liv efter sin son, deras lilla ängel."Mamma till en ängel" är en roman om längtan efter att bli gravid. Om lyckan och förväntan när drömmen äntligen slår in och hur livet fullständigt raseras när barnet dör. Men också hur livet fortsätter och så småningom blir lyckligt. Ur det absolut mörkaste kan något vackert växa, likt lotusblomman. Inspirerad av en verklig historia.

__________

Sorglig, gripande & vacker bok som berör!

Det här är en gripande och vacker berättelse som är fiktiv men är inspirerad av verkliga händelser. Det är en mycket viktig bok som verkligen berörde mig och jag storgrät, så var beredd med massa näsdukar 💓 Boken är välskriven, lättläst och med ganska korta kapitel. Boken är trots sin sorglighet både kärleksfull, hoppfull och skriven med massor av kärlek. Boken är författarens debut och jag rekommenderar dig att läsa den, såå fin, varm och viktig bok 🙏

Det går knappt att betygsätta en sån här bok då den är mycket personlig men:
Omdöme:
 4/5

Tack @lavaforlag och @monicaswensson_forfattare för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💕

__________

 

Titel:
 Micke & Miranda
Författare: Cecilia Johansson

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
215
Förlag: Vulkanmedia

📖
Micke säger upp sig och flyttar från Sverige till London. Han får jobb på en populär tidning. Tillvaron kantas av en del motgångar och otur för honom. En skadad papegoja blir hans vän. Och Micke umgås alltmer med sin chef, Miranda.
Han trivs i hennes sällskap. Hans känslor för henne blir starkare ju längre tiden går. Frågan är: Känner hon verkligen likadant för honom? Kan man verkligen hitta kärleken igen efter att ha förlorat sin själsfrände?
 Den frågan har författaren Cecilia Johansson ställt sig, vilket resulterat i hennes första roman om Micke och Miranda, som träffar varandra på ålderns höst när Micke vid 62 års ålder får ett uppdrag på en tidning i London - där Miranda är chef. Hon debuterade 2012 som författare med boken i samma tema - kärlek:Jag blev frisk av kärlek.

____________

Blir så glad att få läsa en bok där karaktärerna är i min egen ålder 🤗 Boken är lättläst, välskriven med fina karaktärer så jag läste ut den ganska snabbt. En mycket fin historia som innehåller mycket känslor, sorg och kärlek och att hitta kärleken på nytt när man passerat 60. Kan man det? Är man för gammal? Vågar man? Jaa absolut, varför inte 💕 Rekommenderar dig att läsa boken!! 📖 Boktips

Omdöme: 4/5

Tusen tack för förfrågan om att läsa din fina bok @cecilias_bokhorna 🤗

____________

 

 

Titel: Flyg i skymning – Första boken om Vanja
Författare: Lena Gennerud

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
342
Förlag: Visto

📖
Vad händer när barndomsvännen gifter sig med mannen du älskar, och du bär på en -hemlighet som ingen vet? Flyg i skymning är relationsdramat om flera generationer i nutid. Berättelsen utforskar hemligheten i en släkt; det några vet men ingen pratar om. I denna roman är det oförlöst kärlek som påverkar hela klanen. Inte bara huvudpersonen Vanja och mannen hon fortfarande älskar, utan även guddottern Kerstin som lever i ett olyckligt äktenskap. Kerstin ber Vanja om råd, men hon kan inte hjälpa, då skulle ju allt komma fram. Så en dag händer det, den första brickan faller och Vanja väljer att agera. När sanningen visar sig krackelerar alla medberoende i släkten samtidigt. Och till ytan lyfter en hemlig kärlek. Flyg i skymning är frigörelseromanen om Vanja Tidblom, kvinnan på 69 år som börjar stå för sina behov, säga vad hon vill och leva livet hon längtat efter länge. Det är en bok om hopp, att bli fri från medberoende och hitta sig själv även på äldre dagar, att det aldrig är för sent att bli sitt bästa jag.

____________

Intressant & välskriven bladvändare!

Den här debutromanen har två olika startkapitel och läsaren kan själv välja vägen in i boken! Finurligt och mycket annorlunda och det tyckte jag mycket om. Sen att huvudkaraktären är 60+ är också något som jag uppskattade! Berättelsen handlar om Vanja, en kvinna på 69 år som börjar stå upp för sig själv, hitta sig själv och leva livet som hon länge längtat efter! Boken är lättläst, välskriven och mycket intressant. Lagom långa kapitel men också uppdelade i korta stycken så det är lätt att bara fortsätta läsa. En bladvändare! Vill du läsa en annorlunda och intressant bok så läs den här! Ser fram emot att fortsätta följa Vanja i kommande böcker!

Omdöme: 4/5

Tack @vistoforlag & @lenagennerud för möjligheten att få läsa 💓

____________

Titel: Jag drömmer dig hit
Författare: Marianne Boklund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
349
Förlag: Lava

📖

Den unge Gustaf från Norrahammar ser en möjlighet att få studera och slippa ifrån drängstugelivet när han går med i Frälsningsarmén och blir officer. Han trivs med att bli förflyttad runt landet till olika kårer, men när han träffar Maria inser han att han saknar en kvinna vid sin sida. När rykten går om att de två setts tillsammans blir Gustaf förflyttad till Vilhelmina. Maria är inte officer, och då är äktenskap uteslutet. Maria, som är aktiv i Frälsningsarmén på fritiden, påbörjar en utbildning till barnträdgårdslärarinna på Fröbelseminariet hemma i Norrköping men känner sig kluven när kärleken väcker hopp om en annan framtid. Inte bara Armén ställer krav; Marias mamma vägrar att släppa ifrån sig sin hemmadotter och gör allt hon kan för att förhindra det. Andra världskriget pågår och Gustaf får ta emot finska flyktingar i Vilhelmina. 


Medan möteslokalen är fylld av våningssängar, håller han möten ute på gårdar dit han skidar i väglöst land bland fjällen. Han känner en allt större mening i sitt kall, men saknar Maria. De kan bara träffas när han reser hem med tåget och smyger sig till en paus i Norrköping. Postgången är fri, så de skriver brev efter brev där de längtar och väntar, hoppas och tvivlar. Kärleken är stark, men övervinner den allt? 


Jag drömmer dig hit är verklighetsbaserad och utspelar sig mellan våren 1944 och hösten 1946, huvudsakligen i Norrköping med omnejd och i Vilhelminatrakten.

Romanen bygger på brev, dagböcker och berättelser.


____________

Gripande verklighetsbaserad kärlekshistoria

En fin och mycket intressant berättelse, men också smärtsam och tankeväckande. Den utspelar sig på 40-talet och handlar om två unga människor. Boken är mycket välskriven, lättläst och språket flyter på. Karaktärerna och miljöbeskrivningarna är fantastiska och man ställer sig även frågan, vad är rätt eller orätt i livsfrågan. Jag känner igen vissa händelser som min egen mor berättat för mig, då hon var frälsningssoldat på 50-talet. Det här är en bok som jag varmt rekommenderar!

_
Omdöme: 4/5

Tack @lavaforlag och @mariannebokblad för möjligheten att läsa 🤗

____________


Titel: Natten, Sömnen, Döden, Och stjärnorna
Författare: Joyce Carol Oates

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
862
Förlag: Harper Collins
Omdöme: 3/5

📖

Whitey McClaren är före detta borgmästare och en respekterad man i samhället där han bor. När han en dag stannar bilen för att hindra två poliser som brutalt misshandlar en man, slutar det med att han själv blir angripen. Den korta tid som återstår av hans liv tillbringar han på sjukhus, omgiven av sin hustru Jessalyn och de fem vuxna barnen. I Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. berättar Joyce Carol Oates historien om hur en familj prövas i svallvågorna av en tragedi, hur banden mellan familjemedlemmarna påverkas och hur var och en reagerar på sitt eget vis - mer eller mindre oväntat. Det här är en storslagen roman av en av vår tids största författare: en levande, inträngande och naken skildring av ras- och klassfrågor i dagens USA, om psykologiskt trauma, sorg, och att till slut gå vidare och bli hel igen.
__________

Annorlunda, intressant och läsvärd!

Jaa det tog några månader att läsa den här tjocka boken och jag läste några kapitel då och då! Den var ganska lättläst trots det höga sidantalet men otroligt svår att hålla i och det kändes som ryggskottet var nära 😁 

Berättelserna är mycket trovärdiga (Ja det är flera berättelser i en) och en skrämmande skildring av ett mörkt men aktuellt ämne i USA om klass och rasfrågor. Den innehåller sorg och trauman där Oates gestaltar olika karaktärer och lyfter fram dom komiska sidorna och skildrar en hel nation och inte bara en familj. 

Tyvärr så tilltalar mig ingen av familjemedlemmarna i den här boken och jag blir inte uppslukad av den som hennes tidigare böcker. Men trots det så är det en välskriven, intressant och läsvärd bok och jag ångrar inte att jag läst den. Så du får bilda dig en egen uppfattning och inte bry dig om mina tankar 🤗

Tusen tack till @harpercollins_sverige för recex och att jag fick möjlighet att läsa boken 💕

__________


 


Titel: Gröna villan
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson

Utgiven år: 2022
Format: 
Inbunden
Sidantal: 
288
Förlag: Lind & Co
Omdöme: 5/5

📖
När pensionärerna på Gröna Villan får höra att verksamheten ska läggas ned vänds hyresgästernas vardag upp och ner. De kan inte acceptera att deras gemenskap ska gå förlorad. Alla har kommit till boendet ensamma, men har tillsammans blivit till en grupp som inte längre kan tänka sig ett liv utan varandra. När ingen annan väg är framkomlig får Gun en idé som innefattar en högst olaglig växtodling i källaren. Men när hon presenterar sin plan tror alla att hon har blivit galen. Inte kan väl respektabla äldre ta till vad som helst för att få behålla zumba, fester och bokcirklar? Eller är det så att målen ibland helgar medlen? Gröna Villan är en skruvad, fartfylld och varm berättelse om oväntad vänskap och om vikten av att hålla ihop och stå för det man tror på.

📖
WOW vilken bok! En riktigt fartfylld, skruvad, varm, mysig och fantastisk bok om underbara seniorer som går till handling i stället för att sitta passiva och låta saker ske! MEN kan man gå hur långt som helst? Jaaoo, när det gäller detta lite crazy gäng så verkar det gå alldeles utmärkt 
😁 Jag har skrattat åt dessa dråpliga och underbara karaktärer. Boken är riktigt fartfylld och sidorna bara flyger iväg. Kunde knappt lägga ifrån mig boken. Ju längre in i berättelsen, ju mer sitter jag som på nålar, hur ska det gå, hur ska detta sluta!? Det är en bok som också tar upp ett viktigt ämne 💕

Älskar Sofias sätt att skriva. Har läst alla böcker om Katarina Zapp, Greta och gänget i katarinas eminenta detektivbyrå, Mordnatt råder och som i ett vykort Hon skriver fantastiskt bra och fängslande böcker oavsett vilken genrer hon väljer. En mästarinna 💕

Tusen tack snälla  @sofiarutbackerikssonforfattar @lindochco för att jag fick läsa den här fantastiska boken 🙏


******

Titel:
 En familj som vår

Författare: Katherine Heiny
Utgiven år: 2022
Förlag: Piratförlaget

📖
Småskolelärarinnan Jane är nyinflyttad i Boyne City, Michigan, och när hon träffar Duncan blir hon snabbt förälskad. Han är charmig, gladlynt och snygg, men deras förhållande hade varit enklare om han inte hade legat med varenda kvinna inom tre mils radie. Och varför måste han fortfarande klippa gräset hos sin exfru Aggie? När Jane precis håller på att vänja sig vid livet i den lilla staden, och vid Duncans röriga relationer, inträffar en olycka som ställer allt på ända. Och Jane måste fråga sig hur hon vill att hennes liv ska se ut. Kanske finns lyckan inom närmare räckhåll än hon tror?
En familj som vår är en roman i fin amerikansk tradition, närmast att jämföra med Stekta gröna tomater eller Anne Tylers böcker. En varm, rolig och lite vemodig roman med stort hjärta, som ställer frågan: Vad är egentligen en familj?

📖
Den här boken hade jag lite för höga tankar om då jag läst så mycket positivt om den. Men jag hade tyvärr svårt att komma in i boken och handlingen och tyckte den var lite för seg och rörig för min smak och kunde inte få något grepp om karaktärerna. Så sorry, jag läste ut den men inte mer!

Min recension får ju inte vara en nackdel för er andra. Ni kanske tycker bättre om den än jag gjorde 🤗

Tack @piratförlaget för att jag fick möjlighet att läsa 🙏 
Titel: 
När kärleksörten blommar på hösten

Författare: Carina Blid
Utgiven år: 2022
Förlag: Visto förlag

📖
När kärleken slår till ställs det omöjliga valet på sin spets. Gunnar och Marita lever sina parallella liv i Göteborg med barn och barnbarn. Gunnar den lugne som känner sig otroligt ensam efter att hans fru har gått bort. Marita har blivit lämnad av sin man och är osäker på om hon vill inleda någon mer relation, har hon det inte bra som hon har det? De träffas och blir djupt förälskade och där skulle egentligen romanen kunna sluta. Men då växer ett komplext drama fram om bitterhet, avståndstagande, sorg men också om det svåra med kärleken.


📖
När kärleksörten blommar på hösten är en finstämd roman som väcker frågor om relationer och när de urartar, men också om hur man som människa ska överleva det som gör ont och sårar för att inte själv gå under. Boken är lättläst och har korta kapitel som gjorde att jag läste ut den ganska snabbt. Det är ett fint språk och underbara karaktärer. En kärleksfull bok som fick mig att gråta en skvätt när jag kom till sista kapitlet i boken! Tyckte mycket om boken och kan varmt rekommendera den 🤗

Tack till @vistoforlag och @carina_blid för att jag fick möjlighet att läsa boken 💕


Titel: 78 slag i minuten
Författare: Johanna Sernelin
Utgiven år: 2022
Förlag: Ordberoende förlag

📖
För att inte riskera att möta sitt förflutna vägrar Julia lämna hemmet. Men när hon motvilligt finner sig i Högskolans föreläsningssal och träffar kärleken, eller i alla fall vad hon tror är kärleken, i den gifta universitetsläraren Jesper blir det skenbart enklare att leva igen. Vad Julia inte förutsett är vilken kraft deras förbjudna relation satt igång, och hur hon själv kommer att drabbas av den. För vad döljer sig egentligen i äktenskapet hon trängt in i? Sjuttioåtta slag i minuten är ett psykologiskt triangeldrama och en berättelse om att våga möta sitt inre mörker. Om att utvecklas. Eller att inte göra det. Julia vet inte vad som är bruklig tid att ligga kvar efter att precis ha inlett en affär så hon känner diskret på handleden. 

Pek- och långfingret mot artären.
Vilopulsen är hög, men hon vilar inte mer. Är det grundpulsen som förändrats? En markör för den nya hon blivit? Hon kollar på väggklockans sekundvisare och räknar. Sjuttioåtta slag i minuten. Det är nu det börjar.


📖
Den här historien kryper nära inpå och under skinnet och den är sååå spännande att den är omöjlig att lägga ifrån sig. Mycket skickligt skriven! Det är en mycket vacker bok som beskriver oerhört fint hur det är att ta sig tillbaka från tomhet och lära känna sig själv och livet igen, samtidigt så beskriver den sorg på både ett sårbart och obehagligt sätt. Författaren har lyckats oerhört bra med att beskriva karaktärerna och psykisk ohälsa som finns i olika former. Handlingen är ganska unik med ett triangeldrama och en mörk historia. 

Hela tiden som jag läser så blir jag överraskad om det som händer och som jag inte var beredd på och spänningen stiger och blir starkare och starkare. Mycket bra!

Tack till @ordberoendefrlag och @johannasernelin för att jag fick chansen att läsa den här fantastiska boken 💕 

Titel:
 Arv

Författare: Karin Linder
Utgiven år: 2022
Förlag: Lava förlag

📖
När Klara upptäcker att hennes pappa vägrar söka vård blir hon frustrerad. Efter flera misslyckade övertalningsförsök ser hon till slut ingen annan utväg än att kontakta Katarina, systern hon inte pratat med på flera år. Systrarna lever helt olika liv. Katarina är en framgångsrik marknadschef i Stockholm som dricker en flaska vin varje kväll och sedan länge lämnat hemstaden bakom sig. Klara är sjukskriven för utmattningssyndrom och gör sitt bästa för att ta hand om pappan hemma i Norrtälje. Under återföreningen gör sig den krångliga släkthistorien påmind. Den återkommande alkoholismen, svårigheterna att kommunicera och de djupt begravda hemligheterna. Minnena hindrar systrarna från att komma varandra nära, konfrontationen blir oundviklig.


📖
Den här boken är mycket välskriven, intressant och lågmäld och en riktig bladvändare. Boken handlar om en familj som har många dolda problem såsom psykisk ohälsa och alkoholism, skam och skuld och som resulterat i krossade familjerelationer. Karaktärerna i boken får jag lära känna på djupet med alla deras oförmågor och mänskliga brister att ta sig ur dom invanda mönstren. Historien utspelar sig både i dåtid och nutid och det tycker jag om då man får följa karaktärerna och får bättre inblick i varför det blev som det blev och allt vävs ihop och skapar en klarhet för mig som läsare. Systrarna i boken tycker jag mycket om och jag känner med dom, deras saknad, frustration och smärta. Berättelsen grep tag i mig på djupet! En bok som jag varmt kan rekommendera!

Tack @karinlinder_forfattare för att jag fick läsa din fantastiska bok 💕


Titel: 
Leva är att dö en smula

Författare: Pernilla Lindroos
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava Förlag


📖
Två kvinnor flyr till Bali. Den ena för att överleva. Den andra för att dö.
Anna misstänker att hennes man är otrogen. När det visar sig vara sant rasar livet samman. Allt hon blundat för kommer smärtsamt ifatt henne. Hur mycket har hon egentligen förträngt för att slippa se verkligheten om sig och sitt äktenskap? Anna ser bara en utväg att resa till dottern på Bali. Där kan hon få tid att hitta tillbaka till sig och sitt liv igen. Men är det kanske för sent?
Noras liv blir alltmer komplicerat. Hennes psykiska ohälsa allt svårare att hantera. Både hon, hennes älskade Tobias och hela deras relation dras med i fallet. Nora inser att hon måste lämna honom och som sanndrömmare vet hon vad som väntar. Och man kan väl inte förändra ödet. Inte ens om det innebär en för tidig död. De två kvinnornas flyktvägar korsas. Tiden på Bali blir dramatisk och omstörtande. Inget verkar längre vara vad man trott. Tillvaron blir både invecklad och oförutsägbar. Vad är då normalt och sant och vad är galenskap?


📖
Det här är en lättläst bok som man inte vill lägga ifrån sig, sidorna bara flyter fram och den är fängslande och fascinerande. Språket är enkelt men fint skrivet och karaktärerna så levande och med gripande öden. Boken börjar på ett sätt enkelt men utvecklas genom sidorna och slutar på ett sätt som jag inte förväntade mig. Att fly vardagen till en exotisk plats är som ljuv musik. Handlingen blir mycket intressant och det blir mystiskt och dramatiskt på Bali, även lite romantik ingår. De båda kvinnorna möts och de har olika bagage och olika mål. Boken är full av värme, andlighet och medmänsklighet, men med ett djup och en mörk sida bestående av sjukdom, död och svek .En fantastisk berättelse som berör och som får mig att längta till sol och värme, kanske ända till Bali! En riktig pärla som jag varmt rekommenderar!

Tack till @lavaförlag och @pernillalindroos för att jag fick möjlighet att läsa boken 💕

  Titel: Refuserad
Författare: Lotta Frantz
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

<<📖>>
"Mitt onda samvete fortsätter att gnaga, långsamt tuggar det i sig bit för bit av min själ. Jag är en fru som sviker och en mamma som inte hinner umgås med mina barn så mycket som jag borde. Inte lika mycket som alla de där lyckade Insta-mammorna, de perfekta kvinnorna som både hinner laga näringsriktig kost från grunden, spela pedagogiska spel med sina barn, umgås med sina väninnor, träna för triathlon och suga av sin man." Johanna är mitt i livet och borde ha allt man kan önska sig. Hon borde vara nöjd, men det är hon inte. Hon känner sig misslyckad - som fru, mamma, psykolog och aspirerande författare - och avundas andra som verkar ha allt, framför allt dem som faktiskt lyckats få sina böcker utgivna. Hon intalar sig att om hon bara fick bli författare, då skulle hon vara lycklig. Och kanske om hon fick byta ut sin man, den långhåriga hårdrockaren med tusen vinyler i hyllan som hon varit tillsammans med sedan tonåren och nu inte vet om hon älskar längre. När den snygga klienten kliver in på hennes mottagning tar hennes liv en oväntad vändning. Allt blir dock inte som hon tänkt sig och hon tvingas konfrontera konsekvenserna. Kan man gå tillbaka? Hennes dagbok blir hennes förtrogna och den som får höra allt det hon inte kan berätta för någon annan; om längtan, minnen och förhoppningar, och om hur hon till slut knappt känner igen sig själv längre.


<<📖>>


Det här var en mycket intressant och fängslande bok. Om drömmar, misslyckanden, många känslor både bra och dåliga, författarskap och att konfrontera konsekvenserna av sitt handlande. Kärlek och ånger?! En bok jag rekommenderar!

Tack till @lavaforlag för att jag fick möjlighet att läsa boken 💕

<<📖>>
Titel: Hotel Portofino
Författare: J.P. O´Connell
Utgiven år: 2022
Förlag: Polaris

📖
Ett livligt historiskt drama om en brittisk familj som öppnar ett lyxhotell på den italienska Rivieran under det glada 20-talet. Hotel Portofino har bara varit öppet några veckor, men omedelbart börjar problemen hopa sig för Bella Ainsworth, en av ägarna. Hon har ont om både personal och pengar och hennes överklassgäster är krävande. Dessutom har hon blivit mål för en beräknande och korrupt lokalpolitiker, som hotar med att dra in henne i en kokande politisk kittel i Mussolinis Italien. otellet kräver allt av henne, men hon har också sin egen familj att oroa sig för som kämpar med sviterna efter första världskrige. Bella förstår inte hur hon ska mäkta med att göra alla nöjda. Och värst av allt, hon vet inte ännu vad hennes charmige make ägnar sig åt bakom hennes rygg

📖
Det här är en fantastiskt charmig och lättläst bok som innehåller bra blandning av karaktärer, ett fint persongalleri, underbara miljöskildringar som fängslar mig och med spänning och dramatik Jag dras snabbt in i handlingen och den är en riktig bladvändare. Jag hoppas verkligen att det kommer en fortsättning! Hotel Portofino är en berättelse om uppvaknanden i en tid där världen står inför stora dramatiska förändringar men också om hur den italienska kulturen, maten och värmen får människor att våga prova nya vägar i livet. En berättelse för alla som älskar Downton Abbey och The Crown. En bok jag verkligen rekommenderar att läsa! 

Nu ska jag börja kolla på serien också som bygger på boken och som går på Svt Play!

Stort tack till @bokforlagetpolaris för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken!
💓

 

Titel:
 Själv

Författare: Marika Andersson
Utgiven år: 2022
Förlag: Lava förlag

📖
Karin lämnar sitt förhållande och sin barnlängtan i Stockholm och åker upp till stugan i Hälsingland för att komma bort från allt. Men hennes spontana weekendresa råkar sammanfalla med en katastrof som är mycket större än hennes egen livskris och helgvistelsen blir mer långvarig och äventyrlig än hon tänkt sig. Snart är det kallt, mörkt och strömlöst i skogen. Andra människor blir det största hotet i en tillvaro där det är ont om mat. Är hon den enda överlevande? Eller är faran redan över? Har hon rentav inbillat sig allt? Hon kan inte veta, eftersom inga kommunikationer fungerar och det är farligt att närma sig byn några kilometer bort. Tillvaron blir avskalad, med svälten och svärtan som en darrande bordunton.


📖
I denna välskrivna och sparsmakade roman får man uppleva en samhällskatastrof utifrån en helt ensam människas perspektiv. Kommer Karin att klara sig? Skulle du göra det? En spännande roman som var lättläst och med ganska korta kapitel som gjorde att det flöt på ganska bra och man läste ut den snabbt (i alla fall jag) för att få veta hur det går i historien. Hur ska det gå att leva i en stuga mitt i skogen, utan kommunikationer, brist på mat, ingen el och att du kanske är den enda överlevande människan? Jaa du får läsa den här boken som jag tyckte var hisnande bra och man kan riktigt känna paniken som karaktären Karin har. Fina miljöbeskrivningar och en historia som kan bli/vara sann. En katastrof som man inte är beredd på!

Tack till @lavaforlag och Marika Andersson för att jag fick möjlighet att läsa boken 💓

 
Titel: En Göteborgstrilogi
Författare: Markus Lenngren @markuslenngren
Utgiven år: 2022
Förlag: Visto/Idus förlag @idusforlag

📖
Erik är gymnasielärare i historia. Han är även ny dumpad, deprimerad och ofantligt ensam. Samtidigt som Erik tar sin nyfyllda kopp från kaffeautomaten letar sig morgonsolens skarpa strålar in genom 21-årige Hassans persienner i en nordöstlig förort till Göteborg. Han ska göra sin första arbetsdag på sitt nya jobb. Samtidigt som Hassan slumrar till på spårvagnen gör sig Anna redo framför den runda LED-listupplysta badrumsspegeln på revisorskontoret i centrala Göteborg. Erik, Hassan och Anna verkar till synes inte ha något gemensamt, men under ytan finns fler likheter än man först kunnat tro. Över kullerstensbelagda gator och runt parkbänkar invid kajen rör de sig mot nya möten och mål hela tiden bevakade av Poseidon. Alla tre längtar efter kärleken.


📖
Det här är författarens debutroman. En verklighetsskildring i 3 parallella berättelser. Det som huvudkaraktärerna har gemensamt i dessa berättelser är att dom längtar efter kärleken och blir kära i helt otippade personer. Boken är känsloladdad och trovärdig och en fantastisk människoskildring som tar tydlig ställning mot främlingsfientlighet! Jag som är en före detta Göteborgare tyckte det var intressant att läsa den här boken då jag kände igen mig mycket i miljöerna och det var som att återse kära Göteborg på nytt!

📖📖

 
Titel: Dö som en konstnär
Författare: Jonas Rydin @rydin.jonas
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag @lavaförlag

📖
Föreställ dig att du heter Erik Hagelin och just har återvänt till Sverige efter tjugo år och mer i Ukraina. Du är en framgångsrik affärsman och har nyligen publicerat en bok som rönt viss uppmärksamhet. Föreställ dig att du försöker återvinna kontakten med din vuxne son trots att du inte ens vet hur man återvinner sopor. Nu bevittnar du nationalisternas frammarsch i hemlandet och känner ett oförklarligt obehag inför din egen hall. Du är en person med stora drömmar och bär på mycket obearbetat bagage. En dag får du en inbjudan till 100-årsjubileet på teatern där du som ung var vaktmästare och förälskade dig för första gången. Föreställ dig att allt är bitar i samma pussel.


📖
Detta är andra boken av författaren där handlingen utspelar sig i Stockholm och till viss del i Ukraina. Och författaren visste nog inte då hur rätt i tiden den här romanen blivit helt plötsligt. Den här historien är ett drömspel om förklädnad, självbedrägerier, improvisationer och orimligheter. Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt. Det är en skickligt komponerad historia och boken är lättläst, tänkvärd och intressant, med ett tilltalande språk som är enkelt på ett positivt sätt. Berättelsen utspelar sig både i nutid och dåtid och boken är underhållande med både humor och allvar. Jag småler åt alla fyndiga och lågmält humoristiska formuleringar. En annorlunda bok som jag blev glatt överraskad av att läsa! Nu måste jag kolla in hans första bok som heter ”Världens åttonde underverk” som fått fantastiska recensioner!


🌸

 
Titel: Sarahs lag
Författare: Marie H Lundh @marie.h.lundh
Utgiven år: 2022
Förlag: Polaris @bokforlagetpolaris

📖
Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne. De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om. Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. I två år ska hon vara domare vid tingsrätten i fjällkommunen Nordmyr men inte bara det, hon ska även bo och leva här, vilket är en helt annan sak. Samtidigt är hon glad att slippa vistas i samma stad som mannen som påminner henne om varför hon vill arbeta i domstolsvärlden. Det första året i Nordmyr är omtumlande. Vem är den hotfulle killen i cargobyxor som dyker upp på hennes första rättegång? Hur kommer det sig att bästa väninnan Laura är avståndstagande? Och varför måste mormor (av alla människor) vara en mästare på längdskidor?

📖
Sarahs lag är en både rolig och mörk roman, om att bryta invanda mönster och ta itu med rädslor. Om att hitta hem. Det är Marie H Lundhs debut och första delen i serien Nordmyr.
Det här är en fantastisk och stark bok. Den är välskriven, underhållande, rolig och lättläst. Men den innehåller även allvar och svärta och att ta itu med rädslor och att bryta mönster. Intressanta karaktärer som till exempel personalen på tingsrätten och mormor Yvonne som jag bara älskar. Boken är skickligt författat och historien byggs upp en bit i taget utan att den avslöjas för mycket. Nu ser jag fram emot nästa del i serien!


🌸
Titel: Tillflykten
Författare: Sandra Trankell @sandratrankell
Utgiven år: 2022
Förlag: BOD Sverige @bod_sverige

📖
Flygande Jacob serveras på middagsbordet. Kaklet i köket är brunt, jeansen är utsvängda och Björn Borgs pannband har aldrig varit svettigare. Året är 1978. Mario trivs med sitt stillsamma liv som snickare i en småstad i Norrbotten. Men livet vänds upp och ned när den förmögna familjen Lejonswärd köper ett sommarhus i staden. Krocken mellan två olika världar blir extra påtaglig i mötet med Jessica Lejonswärd, familjens svarta får och skvallertidningarnas drottning. Det blir ett möte som kommer att röra till livet mer än vad Mario hade kunnat ana.

📖
Det här var en riktig nostalgitripp tillbaka till 1978 (då var jag 15 år) så jag kommer ihåg ganska mycket av hur det var då. Mörka tapeter (vi hade medaljongtapeter i mörkt vinrött i storarummet), orange eller brunt kakel i köket, vinylskivor på skivspelaren med ABBA och Pugh som spelades flitigt. En härlig feelgoodroman om fördomar, förväntningar, klasskillnader och om oväntad kärlek. Intressanta karaktärer, målande miljöer som jag kan se framför mig och alla dofterna. Boken är lättläst med ett flytande språk och en fin historia! En underhållande bok där jag även fick mig ett och annat gott skratt. Det här är författarens debutbok och jag hoppas få se mer av Sandra Trankell i bokform!


🌸

 
 


Titel: Kristallfasader
Författare: Kim Karlsson @kimkarlssonforfattare 
Utgiven år: 2022
Förlag: Lava förlag @lavaforlag


📖
Alexander sitter på trappen när Eva kommer hem. Det har gått flera månader sedan hon sist hörde från sin son. Nu är han plötsligt där och de båda känner en oväntad glädje.
Alexander har alltid haft en inpräntad rastlöshet och det enda sättet för honom att känna sig lugn har varit substanser. Nu har han släppt narkotikan efter en tid på behandlingshem och han håller sig till alkohol och kringdrivande. Han har kontroll. Tror han i alla fall. Eva har i sitt försök att kontrollera stressen över sonens beteende, strävat efter att vara perfekt. Hon jobbar plikttroget, uppträder korrekt, tränar och tar hand om sitt yttre. Hennes lugn kommer från att städa, städa, städa så att det blir fint igen. Nu har de kommit i kontakt igen, men alldeles för länge har mor och son slagit spikar i kistan för den inbördes relationen. Går den att rädda eller är det för sent?


📖
Det här är en emotionell berättelse om känslan av att vara både ifrågasatt och misslyckad, men också om att djupt inom sig bevara kärlek och hoppets låga. Berättandet driver hela tiden historien framåt och med tillbakablickar som gör allt ännu mer förståeligt. En välskriven och mycket trovärdig skildring av en utmanande relation. Skickliga miljö- och personbeskrivningar som gör att man verkligen lever sig in i berättelsen. Rekommenderas!


🌸 🌸

 
Titel: Matriarkatet
Författare: Hanna Svanberg @hsvanberg
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag @lavaforlag

📖
26-åriga Mikael har fått ett sommarjobb på en tidning i Stockholm och flyttar i hopp om att utvecklas som journalist. När han en dag hör två 30-åriga kvinnor prata om hur de köper sex trots att de är i relationer bestämmer han sig för att skriva ett reportage om prostitutionen i Stockholm. Till sin hjälp har han Igor, en rysk prostituerad man som vill sluta sälja sex. Vägen till publiceringen är minst sagt gropig och hans chef Ulla verkar inte vilja att han ska färdigställa reportaget. För att kunna bolla alla nya tankar och funderingar som dyker upp på vägen startar Mikael en diskussionsgrupp på jobbet - bara för män. Men varför möter Mikaels reportage på så mycket motstånd? Hur ska han kunna hjälpa Igor komma ur hallickens grepp? Och vad kan diskussionsgruppen få för konsekvenser?

📖
Det här är en bok som fångar mig direkt, välskriven och med en stark inledning. En annorlunda bok som berör och som väcker många tankar. Handlar om en värld där det är ombytta roller. Kvinnor som våldtar, mördar, tjänar mest pengar och har all makt så könsrollerna är ombytta och gör boken speciell och mycket intressant. Det här är en bok som skulle passa bra för diskussioner i tex en bokcirkel/bokklubb. Rekommenderas!


🌸 

 
Titel: 
Carpe Fucking Diem

Författare: Sofie Weidemann
Utgiven år: 2021
Förlag: Bazar

📖
Carpe fucking diem är en bitterljuv kärlekshistoria som utspelar sig i dödens skugga på Los Angeles solbelysta gator.
I Hannas telefonbok finns mängder med namn, men när hennes liv plötsligt ställs på ända har hon ändå ingen att ringa. Inte ens Peter, hennes filmstjärna till pojkvän som säger sig älska henne över allt annat, finns där för henne. Hon kastar sin mobil i en gatubrunn och flyr på ren impuls till Los Angeles. Där återförenas hon med sin barndomsvän Gabriel - utan att berätta varför hon lämnat allt bakom sig. Gabriel drömmer om att bli musikalartist, men efter tio år i Hollywood bor han ovanpå ett garage och jobbar som poolskötare åt patologen Henry som är folkskygg och udda - och den vackraste man Hanna någonsin har sett.

📖
Jag trodde att det här skulle vara en feelgood när jag såg omslaget och titeln. Men tji fick jag för det här är en bok som är allt annat än en feelgood utan en bok som är både sorglig, rå och en djupt tragisk historia, men även vacker och underbar. Boken är lättläst och har korta kapitel och det gillar jag. Man lär känna karaktärerna på djupet och man får ta del av dom från olika perspektiv, mycket bra. Underbar bok där jag blir varm i hjärtat, gråter en skvätt och funderar lite över mina egna livsval. Jag rekommenderar dig verkligen att läsa den här boken
T

💓

 

Titel: En tredje värld
Författare: Martin Björklind
Utgiven år: 2021
Förlag: Ekström & Garay

📖
"Han gick ut i vardagsrummet och tände de stearinljus som han tidigare placerat på fönsterbrädor och bokhyllor. Släckte alla elektriska lampor. Vankade av och an i lägenheten. Tankarna fladdrade iväg till ett dunkelt och oklart område. Det var något som inte stämde. Något han missat" I Stockholm sker en rad brutala mord vars gärningsmän gäckar polisen. I det råa våldets kölvatten tornar en slutgiltig katastrof upp sig som tycks hota hela huvudstaden.
För Tage Levander, examenslös före detta lingvistikstudent och Systembolagsarbetare, är saker inte som de brukar; livet känns inte tryggt längre och han råkar ut för den ena oförklarliga händelsen efter den andra. En serie händelseförlopp leder honom till Gruppen, en skara människor som lever i samhällets periferi. Motvilligt dras han in i deras arbete för att förhindra den annalkande katastrofen.

📖
Det här är en riktigt fängslande och spännande bok som handlar om en helt vanlig människa som hamnar i en lite ovanlig livsfas. Jag hade först lite svårt att komma in i boken då det var ganska mycket information men som var nödvändig för mig som läsare. Författaren har ett fint och effektfullt språk som flyter på och miljöbeskrivningarna är från Stockholm och mycket välkända om man är bekant med staden. En historia som gör att det känns som jag är där, mitt i händelserna. Det här skulle kunna bli en bra film!


🌸
Titel: Du kan få min glömda sång att gråta
Författare: Anita Leandersson
Förlag: Lava förlag

📖
Bröllopsdagen blev precis så fantastisk som Kristin hade drömt om, ändå gnager en oro inom henne. Minnen från hennes frikyrkouppväxt förföljer henne, minnen fyllda av skuld och ensamhet.
Vera bearbetar en separation genom att skriva lyrik. Trots att känslorna ibland är som ett stort, mörkt hål vill hon inte bara trycka undan dem. Hon behöver sin sorg, behöver förstå sin längtan.
När en svår tragedi drabbar Kristins familj, korsas kvinnornas vägar och de blir varandras stöd i svåra livshändelser. Men tragedin driver också Kristin tillbaka till sin bakgrund: till kyrkan.
Du kan få min glömda sång att gråta är en finstämd berättelse om två kvinnors vänskap; om händelser, musik och ord som blir avgörande i sökande efter identitet och livsväg.

📖
Det här är en ganska kort bok som verkligen berör och där kvinnlig vänskap står i fokus. En mycket fin beskrivning av olika relationer, smärta, sorg, påtvingade uppfattningar i det frireligiösa. Boken är både känslig, varm och sorglig men den är mycket läsvärd och fascinerande och en bok man kan reflektera över. Den har ett fint språk och den tar tag i mig som läsare och jag blir lugn i själen efteråt att ”känna igen” sig.
Bokens titel är hämtad från Höstkänning, en visa av Ola Magnell 💓


🌸

 
Titel: En annan del av mig
Författare: Emelie Joners
Utgiven år: 2021
Förlag: Ekström & Garay

📖 📖
Våra själar är som slöjor i vinden, skira, böljande och så lätta att tappa taget om. Och har vi en gång förlorat greppet spelar det ingen roll hur långt vi springer, eller hur högt vi hoppar. Vi kan inte nå dem. Vi kan bara stå med nakna, såriga fötter på jorden och se hur de virvlar upp mot himlen, innan de slutligen försvinner. När Anna Svensson blir lämnad av sin pojkvän, rasar hennes liv samman. Samtidigt dör hennes kalla och reserverade mormor Alva och tar med sina hemligheter i graven. För att få veta mer om Alvas liv och komma ifrån hemstaden, beger sig Anna till Hälsingland och den övergivna släktgården. Där träffar hon Evert, som bor ensam i skogen och skyr omvärlden, och hans enda vän, lantbrukaren Jonas, vars liv har stagnerat.

📖 📖
Det här är författarens debutbok och det kan man inte tro, en helt fantastisk bok. En mycket fängslande och välskriven berättelse om obotlig sjukdom, brustna drömmar, ensamhet, barnlöshet, missbruk och otrohet. Och en vacker historia som är lättläst och har ett fint språk och sidorna bara flög fram och jag fastnar direkt i handlingen. Om man tror att det ska vara en tung och jobbig bok att läsa så är den inte det fast den har många svåra inslag. Huvudpersonernas berättelser berör på djupet och är gripande och genom gamla dagböcker och brev så nystas tragiska historier upp på ytan och man får en förklaring till allt. Alla känslor och tankar känns mycket trovärdiga och realistiska och slutet gör mig både ledsen, förhoppningsfull och glad. En bok som väcker starka känslor!

🌸 🌸

 
Titel: Livet som blev mitt
Författare: Petra Olsson
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖
Emelie växer upp i Brandbergen med föräldrar och sin tvillingsyster Rebecka. Hon lever i en vardag fylld av alkohol och våld som är både skrämmande och hotfull och som när som helst kan sätta Emelie i omedelbar livsfara.
En dag tar Emelies liv en fasansfull vändning, där hela familjens liv förändras för alltid. Helt utan kontroll försöker hon hantera en värld fylld av hot, våld och skräck.


📖
Boken bygger på verkliga händelser och är en gripande och smärtsam berättelse. Jag blir såå ledsen och berörd av att läsa hur barnen har det, att dom blir svikna om och om igen av dom vuxna och straffade när dom till slut vågar berätta för en utomstående vuxen. Att leva i en ”tillfällig” familj där alkoholen är i centrum och där hårda ord och dålig stämning är vardag. Emelie lär sig att skydda sin syster och att mammans alla löften bara är tomma. Barn ska inte behöva leva i oro och rädsla och kan man gå vidare som vuxen och glömma vad som hänt? Det här är en bok som handlar om att växa upp som maskrosbarn! En berättelse som tyvärr är verklighet och vardag för så många barn!


🌸 🌸

 
Titel: Kunde varit vi
Författare: @piahagmar
Utgiven år: 2019
Förlag: @vistoforlag @idusforlag

📖
Boken:
Johanna är tilltufsad av livet och försöker bygga upp en ny tillvaro. Hon har köpt ett förfallet torp i Dalsland, hittat ett nytt jobb som journalist på en lokaltidning och börjat hitta nya vänner i stallet dit hon flyttat sin häst. Ändå finns ensamheten där och såren från förr gör henne sårbar. Utan att riktigt förstå hur, är hon plötsligt inblandad i en komplicerad kärlekshistoria som hon inte vet hur hon ska hantera. När ett litet barn försvinner och sedan hittas död, troligen mördad, vänds tillvaron upp och ner. Johanna börjar långsamt inse att människor hon tror sig känna bär på hemligheter precis som hon själv, hemligheter som gör det omöjligt att veta vem det egentligen går att lita på. Det finns avgrunder som inte syns, avgrunder som kan resultera i de mest fasansfulla handlingar.

📖
Mina tankar:
En bok som i början var lite seg och handlade mycket om hästar och kompisar men den tog sig rejält med många tvära kast, hemligheter och oväntad vändning. Jag kan säga att det är en psykologisk thriller men i början kändes den som en feelgood, men ack vad jag bedrog mig. Jag gillar att sitta på helspänn och bli uppslukad i en bok och i den här boken finns både kärlek, spänning och en lättläst och mycket välskriven historia. Författaren har en fantastisk förmåga att få fram nästan alla känslor hos läsaren. Jag som läsare upplever glädjen, rädslan, känslan av ovisshet, passionen och ensamheten, ja dom flesta känslor ryms här. Rekommenderas verkligen!


🌸 🌸


Titel:
 Introitus

Författare: @jillcarlsonevent
Utgiven: 2021
Förlag: @ekstromgaray

Ett vitt hus med glasveranda och stor trädgård. Att det är något alldeles speciellt med platsen i 60-talets Stäket utanför Stockholm, kände Helena direkt och flyttade in med sin make. Martin är färdigutbildad cellist och på väg upp på karriärstegen. Helenas musikaliska ambitioner och drömmar om att sjunga opera skjuts upp när dottern Marianne föds.

Marianne växer upp och står sin mor nära trots tonårsuppror, medan avståndet till fadern växer. När föräldrarna reser utomlands förändras allt. Mariannes liv går i spillror.

Hennes morbror och gudfar Emanuel kommer till hennes undsättning. Tillsammans med sin livskamrat och sambo Billy flyttar de in i huset för att finnas vid hennes sida.

Vad ingen av dem vet är att Marianne i sin djupa sorg döljer en hemlighet.


❤📖❤

Det tog ett bra tag innan jag läst klart den här boken då jag läste ett par kapitel lite då och då. Jag hade lite svårt att hålla ordning på karaktärerna och det blev lite rörigt men med tiden så lossnade det.

Berättelsen handlar om olika familjer och deras relationer under åren 1960-talet till ca 80-tal så det spänner över flera sekel. Det är en vardaglig historia och där det ingår värme, kärlek, hemligheter, gemenskap, svek och död, ja det mesta. Det känns som att jag är där på plats då miljöbeskrivningarna är såå fantastiska att jag riktigt kan känna av dofterna från alla blommor och fruktträd.

Och det vackra huset med glasverandan påminner om mina somrar hos min mormor. Ser fram emot att få läsa fler böcker av den här författaren i framtiden!


🌸 🌸 
   Titel: De sorgsna pilarna
Författare: Gustav Rydergård
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖 📖
Boken:
Jasmina går i skolan och njuter av livet på väg in i vuxenvärlden när kriget bryter ut i Bosnien. Från att ha lekt med sin bästa Jovan utan ett enda riktigt bekymmer i världen vänds livet upp och ner när det viktigaste av allt blir vad du heter och vilken etnicitet du har. Bästa vänner blir fiender, Jasmina och hennes familj flyr, men Jasmina tvingas ändå in i vuxenlivet med och får bära både förödande sorg och ansvar för stort för någon att bära. Över en natt så kastas Jasmina in i en värld där ens hjältar är någon annans bödlar och där ens namn blir det som avgör om man ska få leva eller dö. Efter att ha förlorat allt ställs hon inför ett val: Ge upp eller slåss för rätten att få leva.

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken är baserad på verkliga händelser. Historien tar oss rakt in i Balkans hjärta mitt under det brutala inbördeskriget. En historia som innehåller kärlek och lidande och den präglas av alla dom man saknar. En välskriven, stark, välgestaltad och skickligt berättad bok. Svår att lägga ifrån sig och det är svårt att sätta sig in i, hur en människa/människor tvingas bära på allt jobbigt och samtidigt orka genomlida det men ändå fortsätta kampen. Hela den här historien kryper under skinnet på mig och den väcker mycket starka känslor, ilska och frustration då ingen ska behöva vara med om det här. Genom hela boken kastas både Jasmina och jag som läsare, genom hopp och förtvivlan. Det är en tänkvärd, omskakande, hemsk, rå och sorglig bok om krigets fasor. En mycket viktig bok. För vi får aldrig glömma bort kriget och dess fasor på Balkan. LÄS DEN!!

🌸 🌸Titel:
 Glimmer

Författare: Mats Samuelsson
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖 📖
Boken:
"Allt, precis allt, kommer att bli bra. Allt kommer att bli bra. Allt."
En man på Rörstrandsgatan i Stockholm, med italiensk pudertvål i portföljen och titeln beteendedesigner på visitkortet. En kvinna i 1920-talets Uppsala, hängiven vetenskapen och sina känslor för en viss tysk gästforskare. En man i Östberlins maktelit, med uppdrag att producera guldmedaljer åt republiken. De är hängivna sina projekt. De är övertygade om att skapa lycka, renhet, styrka och framgång. För allas bästa, eller åtminstone nästan alla till gagn. Med sina såväl korta som längre nedslag tecknar Glimmer en bild av människans ibland underbara men ofta föga smickrande väsen. Är detta en lustig skrattspegel eller ett hotfullt skräckkabinett? Glimmer är en samling noveller och andra bokstavskombinationer om kärlek, lust, längtan, passion och skönhet. Samt hat, missunnsamhet, galenskap och desperation. Inte minst tonar en berättelse fram om den blinda tron och hur den kan leda oss in i det totalitära, in mot undergången. Glimmer spänner över hundra år av mänskliga steg och snedsteg. Inte minst idag är den mer brännande aktuell än du anar. "Jag ska bara se på när månen trillar ner. När midnattståget passerar vandrar jag längs rälsen. Och ser på när månen trillar ner."

📖 📖
Mina tankar:
Det här är en bok med mycket humor mellan raderna av intressanta händelser som får mig att tänka till och vända blad efter blad och vill bara läsa mer. Boken är skrivet i novellform om olika slags människor, olika händelser i olika tidsåldrar. En annorlunda och lite galen bok som fick mig att känna både hopp, glädje och desperation. Intressant språk och välskriven bok. Första boken som jag läst av den här författaren som även gett ut böckerna: Debutromanen Muren och roman nummer två som heter Hatten. Läs den om du inte gjort det än!
Omdöme: 4/5
🌸 🌸

Titel: Finner du mig?
Författare: Stina Sundling
Utgiven år: 2021
Förlag: Hoi förlag

📖 📖
Boken:
Livet är kaos och ensamheten ett faktum. Efter otaliga misslyckade dejter är det slutligen en pandemi som sätter stopp för Stillas jakt på kärlek. Behovet att känna hud mot hud finns fortfarande där, men i den sociala distanseringens tid går det inte ens att få en välbehövlig kram när allt verkar gå käpprätt utför. För att ta sig igenom året då hela världen tycks ha stannat upp behöver Stilla en plan – både för sitt liv och dejtandet. Länge har hon snubblat och rasat fram på sin inslagna väg. Trots att hon längs vägen har ramlat omkull och rent av blivit nersparkad, så har hon aldrig förmått byta riktning. För att göra det måste Stilla rasera de murar hon byggt ända sedan hon var en liten flicka. Det kommer att göra ont. Men det är något hon är tvungen att ta sig förbi för att finna det hon söker.

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken är den fristående fortsättningen på Söker du här? Böckerna handlar om en mogen kvinnas sökande efter kärlek i en samtida dejtingvärld, skildrat med både humor och svärta. Boken börjar ganska starkt och det är lite svart humor i berättelsen. Jag kan känna igen mig i en del om dejtingvärlden på samma sätt som huvudkaraktären Stilla, det är inte alltid så lätt. Tycker mestadels att hon verkar en aning virrig och naiv men så ska hon säkert vara. En lättläst och stundtals intressant historia som säkert passar den yngre generationen bättre än mig. Men en härlig och läsvärd bok i alla fall där man får många tankar om Stilla kommer hitta den stora kärleken till slut!

🌸 🌸  

 
Titel: Projekt jul
Författare: Cathy Bramley
Utgiven år: 2021
Förlag: Piratförlaget

📖 📖
Boken:
Julen är inställd! Eller?
I den pittoreska lilla staden Wetherley ser julen inte ut att bli som den brukar.
Merry Shaw har en deprimerande jul framför sig. Hon hade tänkt tillbringa den med sin pojkvän i hans tjusiga hus, nyförlovad och lycklig. Men när hennes frieri inte riktigt går som förväntat står hon plötsligt hemlös och ensam inför julen. Var ska hon bo, och var ska hon tillverka sina doftljus till sitt nystartade företag? Cole Robinson är nyskild och saknar sina barn som flyttat till Kanada med sin mamma. För att slippa tänka på det, lägger han ner ännu fler arbetstimmar i sin byggfirma jul eller ej.
Såväl Merry som Cole har bestämt sig för att julen är inställd i år. Så hur i hela världen kommer det sig att de plötsligt blir ansvariga för att arrangera stadens julfirande? Tack vare en härlig samling familj och vänner, en livlig liten stad, lite snö och en mistel här och där, blir julen mer glittrande och magisk än Merry och Cole någonsin kunnat föreställa sig.

📖 📖
Mina tankar:
Å vilken fantastisk pärla till bok! Den innehåller precis allt som får vem som helst i julstämning. Doftande juleljus, kryddiga pepparkakor, snö, värme, gemenskap, julförberedelser, romantik, omtanke, mistlar och massor av kärlek. Projekt jul är en välskriven, mysig feelgood som utspelar sig i en brittisk småstadsmiljö. Här får vi vara med om känslor av utanförskap och hur de kan överbryggas om man släpper sina egna förutfattade meningar. Lättläst bok och charmig berättelse där författaren verkligen har lyckats att skildra dom fina miljöerna och dom fantastiska karaktärerna. En riktig bladvändare. Den fick mig at bli riktigt varm i hjärtat och mina egna tankar snurrade igång. Vilken affärsidé 🤔 Så gillar du allt detta så missa INTE den här fantastiska boken! Trevlig och romantisk läsning!
Omdöme: 5/5


🌸 🌸   

 Titel: Och så var de bara två
Författare: Mikael Ryding
Utgiven år: 2021
Förlag: Whip media

📖 📖
Boken:
Efter en händelserik kryssning på Nilen uppstod en oväntad romans mellan Asta och Evert, utan hänsyn till deras höga ålder. Trots att Astas väninna ansåg att till och med trädgårdstomten Rasmus var ett bättre val av make stundar nu bröllopet ute på en enslig ö i Östersjön. När gästerna samlats urartar en förinspelad bröllopshälsning som istället avslöjar deras mest intima hemligheter och konflikterna hopar sig. Då den första personen hamnar på golvet i plågor är det bara början på en rad av bisarra händelser. Och när ingen trodde det kunde bli värre så slocknar ljuset. Privatdetektiv Ove Björck ställs inför sitt knivigaste fall hittills när han anländer till ön. Vem är den gamle gubben som ingen verkar känna men ändå har ett inbjudningskort?! Vem äter upp en efter en av de 10 marsipanfigurerna som står på brickan i köket? Varifrån kommer alla mystiska krabbor?

📖 📖
Mina tankar:
Vilken fantastisk debut! Boken är en komisk hyllning till mysdeckaren och innehåller några av dess mest kända verk. En härlig, lättläst, händelserik, skruvad, knäpp och charmig bok med mycket humor, komiska och tänkvärda situationer och även en gnutta spänning. Mycket läsvärd med ett oväntat slut!🌸 🌸


Titel: Innan juldagsmorgon glimmar – Del 1 I serien ”Alla sina dagar”
Författare: Hanna Christensson @hannamariachristenson
Utgiven år: 2021
Förlag: Saga Egmont @sagaegmont
Ljudbok: Hanna K. Schmitz

📖 📖
Boken:
I hela Ellas tjugofyraåriga liv har det varit hon och hennes pappa Artur. Men när han drabbades av Alzheimers förändrades allt och Ella har ägnat de senaste åren åt att ta hand om sin pappa hemma i lägenheten i norrländska Vinterdal. Just som årets första snöstorm drar in händer det som inte får hända. I ett obevakat ögonblick får Artur tag på bilnycklarna och ger sig iväg i snöyran. När Ella äntligen hittar honom står hon plötsligt i skuld till en ung, och minst sagt otrevlig, godsägare. I ren desperation tvingas hon ta anställning på den dystra herrgården där all form av julstämning tycks vara strängt förbjuden. Vad har hänt den unge herr Wittenberg som gjort honom så kall och avståndstagande? Lite ljus och julefrid har väl ingen dött av ... eller?

📖 📖
Mina tankar:
Det här är en riktig pärla, såå mysig, varm, tankeväckande, lättläst och med ett vackert språk. Hela boken igenom så kom jag på mig själv med att le och den gjorde mig varm i hjärteroten. Serien är inspirerad av klassiska berättelser, som här får möta dagens ljus i nya tappningar. Den handlar inte bara om mys utan även om hur sjukdom kan bryta ner en person och att det inte alltid är så lätt att hjälpa. Men kärleken är stark och den kan bryta ner murar som man byggt upp. Ska bli riktigt roligt att få fortsätta läsa fler böcker i serien av den här författaren.

>><<


Titel: 
Tebutiken på hörnet

Författare: Milly Johnson
Utgiven år: 2021
Förlag: Polaris

📖 📖
Boken:
Spring Hill Square är en av dessa platser i världen som får besökare att andas ut och njuta av lugnet. Och där ligger också Leni Merrymans omtalade tebutik på hörnet, specialiserad på bakverk, bokrelaterade pappersvaror och omtanke. Och för tre människor, som alla behöver lite sympati och kärlek är det en plats där du kan hitta en verklig vän. Molly Jones exman har dykt upp i hennes liv igen och vill rätta till allt innan det är försent. Will Lintons företag har gått omkull och hans fru har lämnat honom att ensam ta hand om spillrorna av sitt liv. Han försöker hitta styrkan att börja om igen. Carla Pride har precis upptäckt att hennes framlidne make inte alls var den hon trodde. Hon måste hitta ett sätt att gå vidare och lämna det förflutna bakom sig. Kan de hitta den tröst och trygghet de behöver i tebutiken hos Leni? Och framförallt, när Leni plötsligt behöver dem som mest kan de göra detsamma för henne?

📖 📖
Mina tankar:
Vilken underbar bok, precis lika mysig och bra som den förra boken ”En enda rätta” och man vill ju bara besöka det lilla gulliga tehuset på hörnet! Det här är en bok om vänskap, kärlek och andra chanser. Och om en alldeles speciell butik på en vacker plats i Yorkshire. Boken gör mig oerhört varm inombords och det finns även med ledsamheter och ibland lite ilska men handlar om att alltid finnas där för sina medmänniskor. Fina och många karaktärer som är lätta att tycka om och även om boken är tjock så kändes den inte allt för lång, tvärtom så var den lättläst och man vill bara läsa mer för att få veta hur det går för personerna! Fantastisk bok som jag rekommenderar!

Omdöme: 5/5

>><<

 Titel: En storm i juletid
Författare: Camilla Davidsson
Utgiven år: 2021
Förlag: Printz publishing


>><<
Boken:
Första advent står för dörren och hela Stockholm förbereder sig för den stundande högtiden. Vanligtvis älskar Alice allt gnistrande pynt och alla ljusdekorationer, men inte i år. Hon har svårt att komma över det stora svek hon utsattes för julen innan och har dragit sig undan i en liten andrahandslägenhet på Mariaberget på Södermalm. För att hanka sig fram hjälper hon aspirerande författare med deras bokmanus, fjärran från den lysande framtid hon en gång varit spådd. När Alice kontaktas av Samuel Engman, en omtalad deckarförfattare, angående hans nya manus, tackar Alice mot sin vilja ja till uppdraget, eftersom bankkontot är tomt. Samarbetet går trögt till en början, och till råga på allt blir Alice hela tiden störd av den lilla flickan Poppy och av katten Confucius, vars excentriska ägarinna gör allt för att locka ut Alice ur ensamheten. I takt med att julen närmar sig mjuknar Alice, men klarar hon att lägga förra vinterns svek åt sidan och börja lita på människor igen?

>><<
Mina tankar:
Då har jag läst den första julboken för i år. Det här är en lättsam, varm och mysig bok som andas snö, vinter, böcker, kyla, jul, och mycket kärlek. En härlig historia som jag tyckte mycket om och karaktärerna älskade jag, speciellt lilla barnet som var otroligt gullig. Kanske att huvudkaraktären var lite naiv i sitt tänk ibland och vissa saker förutsägbara, men i det stora hela en charmig bok.
Omdöme: 3,5/5
Tack @printzpublishing och @camilladavidsson för att jag fick chansen att läsa och recensera den här mysiga boken!

>><<

Titel: Leons bok
Författare: Gabriel Francke Rodau
Utgiven år: 2021
Förlag: The Book Affair
Ljudbok: Reuben Sallmander

>><<
Boken:
Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons liv som den stora kärleken. Och också öppnat dörren till det svenska samhället. En värld som Leon med två förintelseöverlevande föräldrar mest sett på avstånd. Med Anna får Leon fira påsk och midsommar på riktigt. Och Anna får fira de judiska helgerna hemma hos Leons föräldrar. Kärleken och det ständigt pågående samtalet mellan Anna och Leon framstår som evig. Men det är ändå något som skaver. Leon vill få judiska barn. Måste få judiska barn. Och när Leon vid en middag med vännerna försäger sig en gång för mycket får Anna nog och flyr. Från Leon. Från Sverige. Femtio år senare har Leon fått insikt. Han måste få tag på Anna. Ge deras kärlek en andra chans. En sista chans. Men frågan är om Leon väntat för länge. I Leons bok får vi följa en andra generationens förintelseöverlevande. Hans tankar om livet som varit. Och hans planer på livet som väntar.

Mina tankar:
Åh, vilken fantastisk bok, vilken debut. Jag är knockad! Älskade historien och karaktärerna och slukades in i boken från första sidorna. En varm, finstämd, lågmäld, kärleksfull, sorglig, smärtsam och tankeväckande bok om att inte passa in ordentligt och modet att våga satsa och om att aldrig ge upp sina drömmar. Samtidigt så är det en magisk kärlekshistoria. Boken har ett fantastiskt vackert språk och är otroligt välskriven. Reuben Sallmander passade oerhört bra att berätta den här fängslande historien. Den här boken kommer jag bära med mig länge, såå fin. Har du inte läst/lyssnat på den här boken så gör det!
Omdöme: 5/5

>><<

Titel: De sammanbundna
Författare: Stacey Halls
Utgiven år: 2021
Sidantal: 328
Förlag: Bokfabriken

>><<
Boken:
I 1600-talets England är det farligt att vara kvinna. Misstankar och anklagelser finns överallt. Fleetwood Shuttleworth, husmor på Gawthorpe Hall, är 17 år gammal, gift och gravid för fjärde gången. Men inget av hennes barn har överlevt, och hennes man Richard är angelägen om en arvinge. Fleetwood hittar ett undangömt brev från läkaren som förlöste hennes tredje dödfödda barn, och läser där att det inte är troligt att hon överlever ytterligare en graviditet. Av en slump träffar hon Alice Gray, en ung barnmorska. Alice lovar att hjälpa henne att föda ett friskt barn och att bevisa att läkaren har fel. Alice anklagas för att vara en häxa och Fleetwood riskerar att förlora allt för att hjälpa henne. De två kvinnornas liv blir oupplösligt sammanbundna medan den legendariska rättegången i Lancaster närmar sig, och Fleetwoods mage fortsätter att växa. Tiden håller på att rinna ut, och bådas liv står på spel. De är de enda som vet sanningen. Ingen annan kan rädda dem.

>><<
Mina tankar:
Jag tyckte mycket om förra boken, Hittebarnet av den här författaren och den fick full pott. Hade därför ganska höga förhoppningar om den här boken. Den kom inte riktigt upp i samma nivå men den är inte på något vis dålig, tvärtom så var det en intressant historia om hur dåtidens kvinnor levde i fara och fattigdom. Stacey Hall är suverän på att skildra fattiga och rika, kvinnor och mäns olika sätt att vara under den tidsepoken. Och miljöbeskrivningarna och språket är så vackert. Början av boken gick lite trögt men den tog sig i slutet och blev mycket bättre och spännande att jag var tvungen att sträckläsa. Mycket läsvärd om du tyckte om hennes förra bok och även om man gillar historiska romaner. Böckerna är helt fristående!

Omdöme: 4/5 

         

 

Titel:
 Bokcafé & Bistro Hållplatsen

Författare: Monica Folkesson
Utgiven år: 2020
Sidantal: 230
Förlag: Idus/Visto förlag

>><<
Boken:
I början av 80-talet ger sig systrarna Karin och Maria äntligen ut på sin drömresa: en fyra månaders roadtrip i USA. Vid ett stopp i Minneapolis upptäcker de av en slump det lilla bokcaféet Books, Hope & Happiness, vars berättarkvällar lockar en hängiven publik. Det slutar med att systrarna återvänder flera kvällar i rad och efteråt kan de omöjligt sluta tänka på det underbara caféet. Hemma i Göteborg får Karin idén att försöka återskapa magin de upplevt i Minnesota. Och till slut, efter många om och men, slår systrarna äntligen upp portarna till Bokcafé & Bistro Hållplatsen. Caféet blir snabbt en omtyckt mötesplats och succén är ett faktum. Men plötsligt rasar allting samman när katastrofen slår ner som en blixt från en klar himmel. Vad gör man egentligen när allt är förlorat och bortom räddning?

>><<
Mina tankar:
Den här boken är lättläst, mysig & tankeväckande. Tuffa livsöden som skildras med såå mycket värme, glädje, kämparglöd och kärlek. Ett drömcafé som man önskar skulle finnas i verkliga livet. Jag drogs med i berättelsen ganska snabbt. Boken bjuder på många aha-upplevelser och man tänker till flera gånger under berättelsens gång, hur skulle man själv reagera när det oundvikliga inträffar utan att man kan påverka och hur gör man för att gå vidare och känna riktig glädje igen! En bok som absolut är läsvärd!

Omdöme: 
3,5/5 

          


Titel: 
Inte bara amen och halleluja
Författare: Aili Lundmark

Utgiven år: 2021
Sidantal: 258
Förlag: Hoi förlag

>><< 

Boken:

För Josefin är det självklart att hon ska stå vid den karismatiske pastor Torstens sida. Både för att hjälpa honom förverkliga sina andliga visioner, och som hans fru. Ett erbjudande om arbete inom Påskkyrkan verkar vara svaret på hennes böner – och ett gyllene tillfälle att visa Torsten vem hon verkligen är. Men pastorn har egna planer, och en djävulsk charm. Hans makt växer sig allt starkare i församlingen och Josefin börjar mer och mer se världen på hans sätt, samtidigt går det hårda arbetet ut över hennes eget liv. Är hans avsikter verkligen goda? När Torstens ledarskap ifrågasätts tar saker och ting en mörk vändning. Kommer Josefin att inse sanningen i tid? 
Inte bara amen och halleluja är en varm och humoristisk berättelse om en ung kvinnas liv i frikyrkan, men precis som bokens titel antyder finns det en annan sida också – allt är mycket riktigt inte bara amen och halleluja.

 >><< 

Mina tankar:

Det här var tyvärr inte någon bok i min smak. Väldigt udda och märklig bok med för mycket upprepningar på gud och Jesus. Ingen spänning eller flyt i berättelsen. Samtidigt är det en lite skrämmande och verklighetsfrämmande skildring om en frikyrka som kan liknas som en sekt och det har man läst mycket om att det tar över hela deras liv och existens. Men det finns säkert andra som uppfattar boken annorlunda.

Omdöme: 2,5/5 

         


Titel: 
Under radarn
Författare: Jack Lukkerz

Utgiven år: 2020
Sidantal: 209
Förlag: Hoi förlag

>><< 

Boken:

Drömmen om att få ligga hos sin älskade är också en dröm om frihet och om att bli vuxen. Tomasz är bara tio år när han upptäcker vad kärlek och åtrå gör med honom. Och nyfikenheten på livet bortom järnridån i 1980-talets Polen är stark. Här finns långa varuköer, krigshot och människor som försvinner. Där borta finns alla länder på en karta som han lärt sig utantill. När han väl börjat fundera och längta kan ingenting hålla tillbaka hans fantasier. Om ett mystiskt land i norr som ännu enbart ryms inuti hans lilla tv-apparat. Om att vara nära sin vän. Men drömmar gör konstiga saker med människor. Varför säger de en sak med ord men visar något annat med blicken? Varför vill de bort? Varför dricker de sprit fastän det är äckligt? Och när ska Tomasz få svar på sina frågor – om inte en vacker dag i ett besprutningsflygplan över öppet hav?

>><< 

Mina tankar:

Det här är en annorlunda men gripande bok som handlar om en liten pojke som växer upp i östblocket. En varmhjärtad historia som jag tyckte mycket om att läsa. Pojken Tomasz är full av nyfikna betraktelser av vuxenlivet och av alla dessa kvinnor som kämpar för att få livet att fungera när misären är som värst. Författaren har ett vackert språk och boken är både tankeväckande, lärorik och välskriven. Boken tar också upp olika teman så som sex, homosexualitet, och Polens levnadskultur. Jag blev riktigt uppslukad av berättelsen om den lilla pojkens perspektiv om livets svåra frågor och betraktelser och att han inte riktigt förstår allt som sker runt honom. Samtidigt så är berättelsen en stark skildring om livet i Polen och en stark längtan att en dag få komma till Sverige. Mycket fin bok!

Omdöme: 4/5

         

 

Titel: 
Fortfarande här
Författare: 
Åsa Hofverberg
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Sidantal: 404
Förlag: Hoi förlag

::::::::::

Boken:

Efter 27 års olyckligt äktenskap har Paula Born samlat mod till att lämna sin manipulative man Rai. Men just som hon ska ta steget faller han i koma. Vad gör hon nu med alla planer? Lukas, Paulas och Rais son, ska precis ta studenten. Det sista han vill är att bli som sin pappa, men han är rädd för att det inte går att undvika. Kanske är det dags att lämna allt och alla bakom sig? Mila är pastorsdottern som inte vet vem hon egentligen är. Det enda hon vet säkert är att hon är galen i Lukas, men den perfekta Saga verkar vara allt för honom. Eller? Fortfarande här är en feelgoodroman om tre livsöden i den fiktiva staden Born. Boken handlar både om kärleken till sig själv och till andra, men också om hur det aldrig är för sent att förändra sitt liv till det bättre. Romanen är den första i en serie om fyra böcker.

::::::::::

Mina tankar:

I den här boken så får man följa tre karaktärer. Det här är en bok som verkligen tar tag i en och i varje historia får man ta del av flera olika livsöden som är mycket intressanta att följa. Jag fångades ganska snabbt in i historierna och dom olika karaktärerna och jag kände mycket av deras hopp, förtvivlan och enorma smärta. Man kan förklara boken som en relationsroman och där skenet kan bedra och där allt inte är som det ser ut att vara. Alla scener och dialoger för handlingen rappt och spännande framåt och den är mycket välskriven. En roman som är mycket tänkvärd och man får en aha-upplevelse att det aldrig är för sent att förändra sitt liv till det bättre.  Så den ger mig hopp om framtiden!

Omdöme: 4/5 

         

Titel:
 En bättre värld
Författare: Anthony Doerr

Format: Inbunden
Kategori: Roman
Sidantal: 528
Utgiven år: 2021
Förlag: Bookmark förlag
 

:::::::::

Boken:


Konstantinopel 1453: Föräldralösa Anna kämpar för sin systers liv på insidan av stadsmurarna medan Omeir, tillsammans med tusentals andra tvångskommenderade män, är på väg för att anfalla staden. 

Idaho 2020: Den unge aktivisten Seymour står i begrepp att bomba ett bibliotek, ovetande om barnen och den gamle mannen som befinner sig på ovanvåningen. 
Parallellt med berättelserna om Seymour, Anna och Omeirs kamp för att överleva och accepteras, befinner sig Konstance i en rymdkapsel på jakt efter en ny exoplanet eftersom jorden drabbats av en katastrofal miljöförstöring. Alla deras öden binds samman av en bok skriven innan vår tideräkning ens börjat. 
 

:::::::::  

Mina tankar:

Det var en hel del karaktärer att hålla ordning på så jag hade lite svårt i början att hänga med och den här boken kunde jag inte sträckläsa utan jag fick läsa något kapitel per gång för att verkligen hänga med och lära känna alla. Men efter ett tag så lossnade det och den röda tråden visade sig och man förstår att det är ”boken” i boken som binder samman historien. 


Handlingen utspelar sig i olika tidsåldrar, (vilket jag gillar) och den speciella ”boken” skrivs många år tidigare innan 1450 då karaktären Anna får tag på den. I mitten av år 1450 så får man stifta bekantskap med Anna och även hennes syster Maria som är sjuk och Anna gör allt för att sköta om henne och blir en viktig person för en ”boks” överlevnad. 


Jag tycker att ”En bättre värld” är mycket ovanlig och en fängslande, spännande, mystisk och skickligt skriven bok och det går rysningar i kroppen när man förstår hur allt hänger ihop och hur historien vävs samman i slutet och det var oväntat som en bra skriven bok ska vara, i alla fall tyckte jag det. Rekommenderas!

Omdöme: 4/5

         

Titel: Det enda jag vill är att leva
Författare: 
Birgitta Bergin

Format: 
Inbunden
Utgiven år: 
2021
Förlag: 
Piratförlaget
Omdöme: 5/5


En otroligt fin roman som gick rakt in i hjärtat. Linneas och Nike´s möte över generationer och deras vänskap är både realistiskt och värmande. Jag blev otroligt rörd av historien som är såå fint skildrad och är både tankeväckande och berörande ända in i själen. Om drömmar, familjehemligheter och oväntad vänskap. Det finns så många sjuka och gamla människor som sitter ensamma helt ofrivilligt och saknar anhöriga så här i Coronatider. Och karaktären Nike som är en riktig ensamvarg men som bygger upp sin självkänsla, öppnar upp sig och finner sig själv och kärleken. Många tankar och känslor! En mycket stark och känslosam bok som jag varmt rekommenderar! 

Handling:

”Mitt namn är Linnea Ingrid Wilhelmina, och det enda jag vill är att leva.” När Nike hör den gamla damens röst på radion väcks något inom henne.
Nike själv lever ett inrutat och snävt liv med sin man Elvis, utan barn och utan vänkrets. Men hon kan åtminstone gå ut, medan denna Linnea sitter helt isolerad i sin lägenhet på grund av coronapandemin.
Nikes hjärta värker för kvinnan med den varma rösten.

Nike tar mod till sig och letar upp Linnea, och ringer och erbjuder sig att gå promenader med henne.
Det blir upptakten till en vänskap och en frigörelseresa för den blyga ensamvargen Nike, som alltid levt under sin mans regler och inte vågat ta för sig eller stå upp för sig själv.

När hon sedan börjar på en kurs i akvarellmålning öppnar det dörrar i livet som Nike aldrig hade kunnat föreställa sig: till skapande, till oväntad självkänsla – och oväntad kärlek. 

         


Titel: 
100 år med Lenni och Margot
Författare: Marianne Cronin

Format: Inbunden
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Förlag: Bazar förlag

Betyg: 5/5

Alltså, vilken debut! Den här boken innehåller såå mycket känslor och humor. Språket och berättelsen är så vackert. Den är sorglig, varm, empatisk och helt ljuvlig. Karaktärerna är så levande och historien är så fin och handlar bl.a om livets stora gåtor. Jag tycker om att författaren låter både Lenni och Margot ha jag-form. Lenni i nutid och Margot i dåtid. Fint att läsa om hur deras vänskap växer fram och väljer att göra något meningsfullt av dom år dom har fått leva och tiden dom har kvar. En bok som gjorde stort avtryck. Jag grät, men mestadels så skrattade jag hysteriskt! En bok som jag verkligen rekommenderar!

Handling:

Livet är kort. Ingen vet det bättre än 17-åriga Lenni som bor på en terminalvårdsavdelning på Glasgows sjukhus. När hon går med i en konstterapigrupp träffar hon Margot, en rebellisk åttiotreåring från avdelningen bredvid. I väntan på det oundvikliga bestämmer de sig för ett gemensamt projekt: tillsammans ska de måla etthundra tavlor, en för varje år som de levt. Genom att gestalta och dela med sig av sina livsberättelser kommer de allt närmare varandra och Lenni inser vilken gåva livet kan vara även när det håller på att tas ifrån oss. 

         


Titel:
 Dungen
Författare: Rachel Mohlin

Format: Inbunden
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Förlag: Polaris förlag

Betyg: 5/5

Wow vilken debutbok. Jag blev helt golvad!  Och vilket vackert och eget språk. Fantastiskt!
Hemligheter från det förflutna skildras parallellt med nutid och dåtid. En otroligt stark berättelse med ett fantastiskt persongalleri.
Historien är både glad och sorgsen på samma gång och jag säger, ÄNTLIGEN en bok som tar upp olika människors
erfarenheter i religiösa sammanhang. Berättelsen är äkta, obehaglig, dramatisk, sorgsen och omtumlande men även en del humor.
Boken berörde mig verkligen på djupet! Jag hoppas få se fler böcker av Rachel i framtiden.

Handling:

Om du fick en chans att göra upp med ditt förflutna – skulle du ta den då?

Adina lever ensam i en stor Stockholmsvåning. Hon kryssar mellan välbetalda uppdrag som talarcoach, vidlyftiga sexuella kontakter och aggressiv boxning.
En årsdag hon vill undvika är i antågande och när det ringer på dörren och hennes barndomsvän Malin står utanför briserar allt.

Nästan trettio år tidigare lever tonåriga Adina i en liten by utanför Nässjö med sin ensamstående mamma.
Livet kretsar kring frikyrkoförsamlingen där hierarkin är kvävande och ledarna har all makt över medlemmarna.
Därför vill Malin bli Guds utvalda och hon tar med sig Adina till den förbjudna Dungen.

Men inget går som det är tänkt. Ondskan hinner före och Adinas och Malins liv förändras för all framtid 


         


Titel: Den enda rätta
Författare: Milly Johnson
Format: Inbunden
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Förlag: Bokförlaget Polaris 
Betyg: 4/5

Boken innehåller det mesta som en bra feelgood ska göra enligt mig.
Kärlek, vänskap, humor, skratt, sorg, relationer och hemligheter.
Först så blev jag lite ”skraj” då det är en ganska tjock bok på 470 sidor. Men jag glömde snabbt bort sidantalet och tjockleken
när jag börjat läsa och kom snabbt in i handlingen och sen flöt det på och jag var fast.
Lättläst bok, intressanta karaktärer som jag blev kär i och ämnen som berörde mig.
En bok i min smak och jag ser fram emot fler böcker av Milly Johnson.
Rekommenderas varmt! Tack 
@bokforlagetpolaris för recensionsexemplaret

Handling:

Laurie och Pete borde aldrig ha träffats. Men ödet för dem samman av en anledning.
Pete är brandman och Laurie arbetar på ett advokatkontor. De träffas i en stödgrupp för de som mist en närstående.
Ett halvår tidigare, under samma kväll, har de båda förlorat sin älskade.
Efter en tid märker de hur lika deras öden är. Men samtidigt som Laurie kämpar med att hitta lyckan i livet igen uppdagas en sanning för Pete som förändrar allt.
Hemligheter som kanske skulle ha förblivit hemligheter kommer i dagen. 

         


Titel: 
Konsten att höra hjärtslag - Burmaserien: 1
Författare: Jan-Philipp Sendker

Format: Inbunden
Kategori: Roman
Utgiven år: 2014
Förlag: Bokförlaget Forum

Betyg: 5/5

Den här boken har ett så vackert språk och den innehåller så mycket känslor, romantik, magi, hjärtesorg och andlighet,  så fram med näsdukarna. Den inspirerade mig och rörde vid mitt hjärta. Otroligt bra!

Handling:

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker är en storslagen kärleksroman. 

Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.
En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. 

Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.

          
Titel: 
Små eldar överallt
Författare: Celeste Ng

Format: Inbunden
Kategori: Roman
Utgiven år: 2019
Förlag: 
Albert Bonniers förlag
Betyg: 4/5

Vilken underbar och vacker bok!
Jag blev lite tveksam i början då handlingen kändes svårtolkad och det tog ett tag innan jag kom in i boken. Men sen grep den tag om mig ordentligt och jag kunde inte sluta läsa. Boken tar upp många olika livsfrågor och handlar om olika personer/personligheter och olika sätt att leva. Slutet var väl lite abrupt och kändes inte riktigt avslutat men jag gillade boken och den var både gripande, varm, viktig och tankeväckande!

Handling:

Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.

         


Titel: 
Fiendevän - Del 1 i Ellingeserien
Författare: Sara H. Olsson

Format: Ljudbok (Sofia Berntson)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

Vilken bok!! Älskar historiska romaner och den här är något utöver det vanliga. Rafflande, spännande, hemligheter och mystik, intressant historia och helt enkelt en riktig bladvändare. Älskar karaktärerna och den spännande och gripande historien och när dåtid möter nutid och vävs ihop i slutet!

Handling:

I idylliska Ellinge i Halland väntar en gammal och omskakande hemlighet på att uppdagas.

1941: Tvillingarna Inger och Ingvar har haft en lycklig uppväxt på familjens gård och ska nu ta steget in i vuxenlivet. Men tillvaron skuggas av andra världskriget. Tysktågen börjar köra genom trakten och med både fascination och fasa samlas ortsborna vid stationen för att få en glimt av soldaterna.

Samma dag som ett av tågen passerar är Ingvar en hårsmån från att köra på en skadad ung man och när han ser att mannen bär tysk uniform ställs han inför ett svårt val. Ska han följa sitt samvete och rädda en sårad medmänniska eller lämna honom åt sitt öde? Han anar inte då hur hans beslut kommer att påverka hans och systern Ingers framtid.

Nutid: Paula och hennes familj har flyttat från Stockholm till sitt nybyggda hus i Ellinge. Av den gamla gården på tomten återstår bara en ruin och ingen verkar veta vad som hände med familjen som en gång bodde där. Paula börjar – med oväntad hjälp av grannen och enstöringen Holger – att gräva efter ledtrådar. Hon förstår snart att hon är en åttio år gammal hemlighet på spåren. En hemlighet som handlar om förbjuden kärlek, mod, medmänsklighet och familjeband.

          

Titel: 
Bokförlaget Gyllendufva (Kvarteret Kronan 1)
Författare: Sara H. Olsson & Lilly Emme

Format: Ljudbok (Frida Hallgren)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

Det här är en bok som handlar om böcker!
Så jag bockar av rutan B i Höst-Bingo utmaningen

Bokförlaget Gyllendufva är den färgsprakande inledningen på serien om kvarteret Kronan, ett mysigt område i Huvudstaden där butiker och företag kanske drivs lite okonventionellt, men med stort hjärta. I denna skruvade, humoristiska skildring av böckernas värld får läsaren följa med till ett traditionellt förlag som plötsligt får två påhittiga kvinnor i toppen. Hemligheter avslöjas och vänskapsband knyts när författarna Sara H. Olsson och Lilly Emme tar sig an bokbranschen i detta kärleksbrev till feelgoodgenren. Underbar bok och Frida Hallgren är otrolig som uppläsare!

Handling:

Gunilla von Schmeeren är nybliven änka och har ärvt sin makes anrika bokförlag Gyllendufva, som trots prestigefylld utgivning lider av stora, ekonomiska utmaningar. Om situationen inte vänder inom åtta månader kommer hon att tvingas att sälja företaget för att betala banken. Gunilla bestämmer sig för att anställa den erfarna förläggaren Petra, och tillsammans jobbar de för att få förlaget på fötter. Men kommer de att få tag i den lysande debutanten som inte svarar på mail? Kommer den bittra agenten göra allvar i sina hot om stämning? Och kommer de att ha råd att ställa ut på Bokmässan? 

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢   


Titel: 
Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske
Författare: Emmy Abrahamson

Format: Pocket
Kategori: Roman
Utgiven år: 2016
Betyg: 3/5

Den här boken har en titel som börjar på H så jag bockar av den rutan i Höst-Bingo utmaningen

Det var själva titeln på boken som fångade mitt intresse av att läsa den, låter spännande, eller hur?
En 
härlig kärleksberättelse om att våga välja med hjärtat och se bortom yta, förväntningar och trasiga kläder. Stundtals ganska rolig med en allvarlig underton men jag hade hoppats på ett bättre slut men man kan ju inte få allt man önskar sig 😊 Läsvärd!

Handling:

Julia lever ensam med sin katt i Wien. En dag kommer hon att bli kompis med Elfriede Jelinek och sluta med att ständigt besvara enkäter som tidsfördriv. Till dess får hon arbeta som språklärare för överambitiösa företagsledare och underpresterande ungdomar. 

På en parkbänk möter hon Ben och kärlek uppstår. Allt är perfekt, förutom det lilla faktum att Ben bor i en buske.

 ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢   


Författare: 
Moa Herngren

Titel: Svärmodern
Format: Ljudbok (Charlotta Jonsson)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2020
Betyg: 4/5

Den här boken var så gripande och tänkvärd på alla sätt. En tragisk berättelse om hur lätt det är att en sambo, make, maka kan förstöra förhållandet med ens mamma (eller pappa) boken grep tag om mig och jag kände igen mig en del från min barndom. Mycket bra men sorgligt på slutet!

Handling:

Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men den relationen, som Åsa har tagit för given, förändras när sonen träffar sin flickvän. När paret akut behöver någonstans att bo ställer Åsa sin egen lägenhet till förfogande. Men att plötsligt bo tillsammans med sin vuxne son och hans flickvän ställer helt andra krav på relationerna. Och när Åsa en dag, med de godaste av intentioner, råkar få veta något hon inte borde, blir det början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Missförstådd lämnas Åsa med en ny bild av sin sons uppväxt, fylld av anklagelser hon inte alls känner igen. Är det verkligen han själv, eller har han låtit sig påverkas av någon annan? Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i hennes sons liv inte längre är hon själv, utan hennes svärdotter. Och när hennes egen mamma går bort, så finns ingen längre vid hennes sida.

Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man sett som självklara bryts upp och förändras.


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢  
 

Författare: Viola Ardone
Titel: Hoppets tåg
Format: Ljudbok (Kristofer Kamiyasu)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

Vilken varm, gripande och fin bok. Jag blev rörd av det vackra språket och karaktären som trots fruktansvärd uppväxt blir stark och självständig i vuxen ålder. Mycket bra bok.


Handling:

Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Allt är annorlunda i Emilia Romagna - språket, människorna, maten - men Amerigo anpassar sig snabbt till de nya levnadsvillkoren, inte minst tack vare musiken.

Men så en dag har det blivit dags att återvända till Neapel. Amerigo ser med nya ögon på smutsen och fattigdomen i Quartiere Spagnuolo och den olyckliga Antonietta. Han gör det han måste göra för att överleva, smyger ombord på ett tåg som tar honom tillbaka till sin fostermor Derna.

Många år senare när Amerigo återvänder till Neapel som en vuxen man och berömd fiollärare konfronteras han med sitt ursprung och det förflutna. Ska han sträcka ut en hjälpande hand till sin bror, som han själv blivit hjälpt en gång? Hur långt sträcker sig en människas skyldigheter gentemot en annan?

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢  


Författare: 
Mike Gayle

Titel: En halv väg bort
Format: Pocketbok 
Ljudbok: Storytel/Viktoria Flodström
Kategori: Roman
Utgiven år: 2019
Betyg: 5/5

Mike Gayle skriver fantastiska böcker om människor och deras liv och den här boken är så oerhört gripande och samtidigt upplyftande!
En varm och känslosam berättelse om hur viktigt det är att veta sin bakgrund för att på riktigt förstå vem man är.

Handling:

Kerry Hayes är en ensamstående mamma boende i ett socialt utsatt område i södra London. Hon försörjer sig med att städa hus, hus som hon aldrig skulle ha råd att bo i själv. Uppväxt i olika fosterhem har Kerry aldrig kunnat glömma sitt förflutna.

Noah Martineau är en framgångsrik advokat, med fru och barn och ett stort hus i Primrose Hill. Som barn blev han bortadopterad och han har sedan dess aldrig blickat bakåt. Hans föräldrar har alltid gett honom samma kärleksfulla bemötande som hans syskon, och den lilla detaljen att de har olika färg på sin hud har aldrig haft någon betydelse. Trots det så är det något som skaver. Något som har skavt i honom hela hans liv utan att han har kunnat sätta fingret på vad det är.

När Kerry skriver ett brev till det syskon hon en gång förlorat, sätter hon igång en kedja av händelser som kommer att förändra livet för dem båda. Plötsligt står Noah öga mot öga med ett förflutet han aldrig tidigare ägnat en tanke.

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢  

  
Författare: Rebecca Serle
Titel: Fem år senare
Format: Ljudbok (Viktoria Flodström)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

Den här bokens genre ligger som roman, men jag tycker personligen att den även passar in på spänningsroman. Jag tyckte den var mycket spännande och historien flög fram, riktig bladvändare och slutet var oväntat.

Handling:

Var ser du dig själv om fem år?

Dannie Kohans liv går precis som hon planerat, och hon har inga problem att leverera ett perfekt svar på frågan. Hon får jobbet och tackar dessutom ja till sin pojkväns frieri senare på kvällen.

Men när hon vaknar nästa morgon ligger en helt annan man bredvid henne. Nyheterna visas på tv:n och datumet i rutan är fortfarande den 15 december – men året är 2025.

Efter en chockartad timme vaknar Dannie igen i sin vanliga lägenhet år 2020.
Hon kan inte skaka av sig vad som har hänt. Det kändes annorlunda mot en vanlig dröm. Men hon är en framgångsrik advokat, och lever i verkligheten. Drömtydning och annat trams får new age-typer, som hennes bästa kompis Bella, hålla på med. Övertygad om att det inte betyder något lägger Dannie det hela bakom sig. 
Tills hon fyra och ett halvt år senare stöter på mannen från sin märkliga vision.

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢  


Författare: 
Emma Hamberg

Titel: je m'apelle Agneta (Agneta 1)
Format: Ljudbok (Författaruppläst)
Kategori: Feelgoodroman
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

Bland det roligaste jag lyssnat på i den här kategorin i år. Underbart att Emma läser själv! En underbar bok om att hitta mening i livet och att våga en förändring.


Handling:

”Alla människor kan tydligen delas in i färggrupper efter personlighetstyp numera. Min färggrupp är genomskinlig.”

Agneta är fyrtionio år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar, och arbetskamraterna har absolut noll intresse för henne.

Agnetas man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att ”din kropp är ditt tempel” och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Lyckligtvis finns ett utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning.

Men när Agneta får syn på en radannons i tidningen vaknar något inom henne.

Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig – varje fredagar 17.00 sitt på bar.
Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com

Några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan sannerligen börja.

Je m’appelle Agneta är en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden. En roman där Emma Hambergs karaktäristiska livsglädje och människokärlek syns på varje sida.


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 

Författare: Olséni & Hansen
Titel: Hotellgästen (#7 i Mord i Falsterbo)
Format: Ljudbok (Anton Körberg)
Kategori: Feelgood/Mysdeckare
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

En humoristisk deckare med samvetslösa pensionärer, en församling i fritt fall och en polis helt utan moralisk kompass. Jag älskar denna serien som är en riktig mysdeckare & feelgood!

Underbara karaktärer och jag får alltid många goa skratt och när det gäller mördare och gärningsmän/kvinnor så blir jag alltid lika förvånad i varje bok att det inte är den jag trodde det skulle vara. Riktigt bra uppläst av Anton Körberg!


Välkommen till det idylliska Falsterbo! Här möter vi ett piggt men opålitligt pensionärsgäng med den överenergiska Egon i spetsen, ständigt redo att lägga näsan i blöt. Mord i Falsterbo-serien kännetecknas av varm men skruvad humor och lättsamt hanterade mord i somriga småstadsmiljöer.


Handling:

Sommaren på Falsterbonäset har knappt börjat när en känd influencer hittas död i poolen på Hotell Gässlingen. Skanörpolisen Mårten Lind, som blivit dumpad av sin fru, är sjukskriven för depression. För att skingra tankarna kastar han sig huvudstupa in i mordutredningen och tar hjälp av vännen Egon, 88 år, för att slippa undan kollegan Agatha Björk, en paragrafryttare med sjuklig bacillskräck. När ännu en hotellgäst mister livet, samtidigt som församlingen med Egon i spetsen har besök av en delegation från Knislinge kyrka, blir saker och ting dödligt komplicerade.

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

 


Författare: Helena Stjernström

Titel: Miraklet i Tunneberga (#1 i Kyrkoherden på Kullahalvön)

Format: Ljudbok
Kategori: Deckare/Feelgood
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

Det här var en underbar, rolig, spännande och fartfylld historia som överraskade mig. Mycket feelgood fast den tillhör kategorin deckare. Ser fram emot fortsättningen i serien!

Handling:

I Tunneberga by bär invånarna på en hemlighet - och inte vilken hemlighet som helst. Kyrkoherden Ylva är ofrivilligt i centrum av det hela och har vakat över den i alla år, i skydd av sin till synes fläckfria prästfasad.

När den pensionerade kriminalkommissarien Walter flyttar till Tunneberga börjar det genast tisslas och tasslas bland byborna. Med sitt idoga grävande i byns historia lär det inte dröja länge innan han är dem på spåren.
Men om hemligheten och historien bakom kommer ut så står hela byn på spel.
Hur ska de kunna stoppa honom?

"Miraklet i Tunneberga" är en humoristisk, spännande och fartfylld berättelse, där byborna måste enas för att genomföra den största blåsningen i skånsk historia. Allt för att förhindra att deras väl bevarade hemlighet avslöjas – och hotar att förstöra allt de byggt upp.


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

 

Författare: 
Barbara Kjellström

Titel: Inte vilken håla som helst-Från Strandvägen till Stallarholmen
Format: Ljudbok (Sofia Berntsson)
Kategori: Feelgoodroman
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5


Vilken bok! Helt underbar historia som fångade mig direkt och det måste böcker göra så fort som möjligt för annars tröttnar jag. Jag kan inte riktigt förklara varför just denna bok fångade mitt intresse men mycket är att huvudpersonen ägnar sig åt en syssla som jag själv har haft tankar på när man bor på landet. Boken innehåller även en hel del humor, värme, glädje, oväntad vänskap, kärlek mm.


Handling:

Charlotta Silverstake tvingas lämna lyxlivet på Östermalm och hamnar av en slump på landet. Men hur hon ska ha råd att hyra sekelskiftesvillan och försörja tonåringarna utan inkomst har hon ingen aning om. Till hennes förtjusning visar sig villaträdgården vara en före detta handelsträdgård.

Trots igenväxta grönsaksland bestämmer hon sig för att börja odla för att dryga ut den skrala hushållskassan. Omgiven av en skock halvgalna höns och grannar som vägrar prata med varandra träffar hon Robert, ortens veterinär. Men det finns fler som visar intresse för Charlotta och som får henne att omvärdera allt hon stått för. Med oväntat gröna fingrar och oanad förmåga att mäkla fred, stormar Charlotta in och vänder upp och ner på det mesta i byn. Frågan är bara: Är hon verkligen redo för en helt ny livsstil och ett nytt förhållande?

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

 
Författare: Henning Mankell
Titel: Italienska skor - Del 1
Format: Ljudbok  (Anton Körberg)
Kategori: Feelgood/Roman
Utgiven år: 2020
Betyg: 5/5


Det här är första boken - Andra boken heter Svenska gummistövlar!
En mycket fin bok, tänkvärd och rörande med ett kärleksfullt slut.


Handling:

En hund, en katt och en myrstack. Mer sällskap än så finns det inte för Fredrik Welin på hans ö i skärgården, om man inte är generös och räknar in postbåten. Men hur blev det egentligen såhär? En morgon står plötsligt anledningen ute på isen. Harriet, kvinnan han en gång svikit och lämnat utan ett ord, har hittat honom. Nu är hon döende och insisterar på att Fredrik ska hålla ett trettio år gammalt löfte. Är detta hans chans att rätta sitt misstag?

Tillsammans med Harriet ger sig Fredrik ut på en resa som omkullkastar hela hans tillvaro. Det blir en upplevelse han sent ska glömma - med möten som han aldrig trott var möjliga ...

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

 Författare: Josefine Sandblom
Titel: Fridlysta Fridolf
Format: Ljudbok  (Maria Lyckow)
Kategori: Feelgood
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

Feelgood när den är som bäst!! Dråpliga, roliga karaktärer, härlig berättelse!

"Fridlysta Fridolf" är den fristående fortsättningen på läsarfavoriten Selektiva Selma. Böckerna handlar om ett gift pensionärspar i Motala med ett alldeles särskilt sätt att handskas med omvärlden.

Handling:

Selma vill väl, men ofta blir det på något märkligt sätt fel. Fast egentligen är det kanske mest när hennes man Fridolf lägger näsan i blöt? Ja, så är det nog.

När Eva-Lisa, som i många år längtat efter ett syskon till sin tonårsson, äntligen blir gravid igen överskuggas lyckan av ett svartsjukt ex som gör vad han kan och lite till för att förstöra idyllen. 
Selma och Fridolf tar det som sitt uppdrag att lösa problemet med det påstridiga exet. Vad lagen säger om tillvägagångssättet har de faktiskt inte tid att bry sig om.


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

 Författare: Karin Brunk Holmqvist
Titel: Stenhimlen
Format: Ljudbok  (Kerstin Andersson)
Kategori: Feelgood
Utgiven år: 2013
Betyg: 3/5


Författaren skriver riktigt bra och underhållande böcker och den här är inget undantag, man får skratta en hel del men boken har även ett budskap, värme, kärlek och gemenskap.


Handling:

Erna är 34 år och okysst. En dag ropar hon in en låda med hembygdsböcker på auktionen efter rektor Påhlsson. Den öppnar nya dörrar. I fantasin och i verkligheten. Erna Henningsson är klipsk, konstnärligt begåvad och har ett hjärta av guld. Hon bor kvar hemma på gården på Österlen och hennes stränga pappa underlättar inte direkt livet för Erna och hennes mamma. I sitt auktionsfynd med hembygdsföreningens gamla årsböcker hittar hon ett brev. Det är ett innerligt kärleksbrev till framlidne rektor Egon Påhlsson från Maria. Men Erna vet att rektorns fru hette Marta.

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

 


Författare: Jennifer Anglade Dahlberg
Titel: Sommaren på Nornö
Format: Ljudbok  (Rachel Mohlin)
Kategori: Feelgood
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5


En mysig bok som handlar mycket om dotter-mor relation och om hur det är att bo på en ö och gamla och nya hemligheter lurar runt hörnet.

Handling:

Artonåriga Zoë Holmgren har levt hela sitt liv på den lilla ön Nornö i Stockholms skärgård. Hon har vuxit upp med sin stökiga mamma Linn och mormor Agnes, och har aldrig träffat sin pappa, en haitisk-amerikansk soldat som hennes mamma Linn mötte en kväll för snart nitton år sedan.

Inget spännande brukar hända på Nornö, men när Camilla Gunnarsson Easton, utlandssvensk, före detta modell och numera Manhattanbo, anländer till sin nybyggda sommarbostad, ställs deras tillvaro på ända. Både Zoë och Linn dras direkt till familjen Eastons sofistikerade och tillsynes perfekta liv, ljusår från deras egen trassliga vardag. Men snart visar det sig att under den polerade ytan gömmer sig hemligheter som hotar att krossa den sköra idyll de lever i.

Sommaren på Nornö växlar mellan Zoë och Linns perspektiv och handlar om komplicerade mor-dotter-relationer, om ursprung och identitet och om de hemligheter som alltid verka komma fram, hur väl vi än försöker gömma dem. 


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

 

Författare: 
Åse Åsenlund

Titel: Saligt uppdrag
Format: Ljudbok (Gunilla Leining)
Kategori: Feelgoodroman
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

En riktigt bra debutant. Boken är allvarsam men innehåller samtidigt humoristiskt drama i småstadsmiljö. Det är en spännande roman med tydlig feelgoodkänsla. Ett levande språk, intressanta och mångfacetterade karaktärer och en fängslande samt oförutsägbar handling gör lyssningen till ett sant nöje.

Handling:

Efter åratal av kringflackande prästliv har Ulrika Johannesson, 45, nått höjden av sin karriär som kyrkoherde i Vassätra, en gudsförgäten ort utanför Halmstad. Med bra lön, stort ansvar och vacker prästgård har hon äntligen hittat hem. Bakom den perfekta fasaden bubblar dock de mörka sidorna av hennes personlighet – hennes förakt för barn, bristande impulskontroll, fördomsfulla människosyn och spirande spelmissbruk.

En händelse i kyrkan delar det lilla samhället i två läger och Ulrika inser att hon nu tvingas kämpa för att inte bli av med såväl jobbet som sin perfekta tillvaro. Allt kompliceras ytterligare när hon en sen kväll utsätts för en chockartad upplevelse i sin trädgård...


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

Författare: Mikael Bergstrand
Titel: Ingemar Modigs uppvaknande
Format: Ljudbok (Stefan Sauk)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2019
Betyg: 4/5


En mysig, rolig och tänkvärd bok med värme och vänskap. Tycker du om boken Delhis vackraste händer så kommer du garanterat tycka om denna också.

Handling:

Varje morgon vaknar Ingemar Modig sjöblöt av svett, precis innan klockradion slår på. Om han inte hinner stänga av den innan väckningssignalen ljuder kommer någon att dö. Tvångstankarna har tagit över Ingemars liv.

Men så träffar han Dalia, en elvaårig flicka från krigets Syrien. Dalia är inte bara fruktansvärt envis och en jäkel på att svära på svenska. Hon är dessutom en väldigt bra fotbollsspelare och accepterar inte ett nej.

Tillsammans försöker vännerna hitta en väg som går bortom plågsamma minnen och kulturkrockar. Vad de inte vet är att den avdankade lokalreportern Ludvig Nilsson smider onda planer. Vardagslunken i Borstafors kommer snart vara ett minne blott.

Ingemar Modigs uppvaknande är en lika delar sorglig som rolig berättelse om ensamhet, vänskap och mod.


Inga kommentarer:

Markus bok

  Titel: Markus bok Författare: Birgitta Kallenberg Nilsson Utgiven år: 2024 Sidantal: 228 Förlag: Lava Recensionsexemplar Upptäck Markus b...

Populära inlägg