31 oktober 2021

Turkräden

 

Titel:
Turkräden

Författare: Mats Röyter
Utgiven år: 2019
Förlag: Lumenos förlag

>><<
Efter anfallet på den lilla isländska byn på Hemön en sommardag år 1627 har Armann inte kunnat sluta sina ögon utan att höra turkarnas vrål och skriken av människor, innebrända i sina egna hus. På näthinnan ser han sina båda pojkar ligga dräpta i leran och hustrun och dottern släpas ombord på det främmande fartyget. Han ser ingen annan väg att välja än att ge sig av för att försöka rädda dem.
Det är början på en svår och strapatsfylld färd. Men om han ens finner dem, hur slutar då resan? Och kan någon vara densamma efter att ha varit i slavägarnas våld?

>><<
En otroligt intressant bok om en historia som både intresserade mig och väckte starka känslor. Så fruktansvärda händelser som människor fick utstå på den tiden. Jag blev verkligen berörd och jag fick veta saker jag aldrig trodde var möjligt. Men kärlek och hopp är en viktig del i hela den här historien och att aldrig ge upp. Viktigt att vi inte glömmer bort historiska händelser. Mycket bra och välskriven bok som jag varmt rekommenderar!

Författaren vill belysa bortglömda frågor som ger ett nytt perspektiv för läsaren. I Turkräden möter vi en tid när befolkningen i norra Europa riskerade att föras till Nordafrika som slavar. Boken bygger på en verklig händelse som ägde rum på Island 1627 när slavjägare från Marocko och Algeriet skapade skräck bland öbefolkningen. Vi får följa en familj under den långa färden till det nya landet och deras tillvaro som slavar. Det är också en stark berättelse om familjeband, hopp och uthållighet som inte lämnar någon oberörd. Miljöbeskrivningen av ett främmande land och historia är knivskarp och byggd på författarens djupa kunskap om ämnet. För läsaren är boken ett tillfälle att möta en tid och en historia som är ny för många, samtidigt som man drabbas av Armanns och hans familjs öde.

Omdöme: 4/5

Inga kommentarer:

Markus bok

  Titel: Markus bok Författare: Birgitta Kallenberg Nilsson Utgiven år: 2024 Sidantal: 228 Förlag: Lava Recensionsexemplar Upptäck Markus b...

Populära inlägg