Deckare


 

Titel: Döden för oss samman
Författare: Håkan Mattsson
Utgiven år: 2022
Sidantal: 316
Förlag: Modernista
📖
Sommaren 2008 försvinner fyraåriga Linnea spårlöst i ett tryggt villaområde. Polisen, grannarna och familjen söker efter henne, men förgäves. Linneas mamma, pappa och storasyster tvingas hantera försvinnandet på sina olika sätt, och familjen slungas in i en destruktiv spiral. Tolv år senare rymmer storasyster Hannah hemifrån utan förvarning och pappa Mathias dras in i en desperat jakt efter sin enda kvarvarande dotter. Under sökandet efter Hannah upptäcker han ledtrådar till vad som hände Linnea för tolv år sedan. Från ett litet kafé på Kungsholmen, via ett majestätiskt äldreboende, till sektliknande korridorer där man inte drar sig från att utföra vetenskapliga experiment, byggs mysteriet upp.
Frågorna hopar sig, och svaren - när de slutligen infinner sig - väcker nya, större frågor. Är döden verkligen så slutgiltig som vi tror? Mathias hela världsuppfattning utmanas innan han slutligen inser sanningen. Kan det finnas hopp även när man tror att allt hopp är ute?
__________
Spännande & Annorlunda!
Det här är en ”deckare” utöver det vanliga. Första delen i en trilogi! Vilken tur att jag har alla här hemma 😍
Den är välskriven och lättläst och det hände såå mycket så jag bara måste sträckläsa den.
Fängslande läsning med ett större djup än jag anade från början och ett härligt driv framåt.
Karaktärerna är fint gestaltade och miljöbeskrivningarna är målande.
Boken innehåller härliga twister som gjorde den spännande hela vägen fram i mål.
Rekommenderar den verkligen 👌
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
__________

 

 

Titel: Vykort från en bortglömd prins
Författare: Kristina Appelqvist
Utgiven år: 2024
Sidantal: 373
Förlag: Piratförlaget
Recensionsexemplar
📖
Efter en konferens fastnar Nina Storm i ett samtal med en okänd kvinna vid hotellfrukosten. Den pratglada bordsgrannen ber Nina vakta hennes otympliga handväska medan hon uppsöker damrummet, men när kvinnan inte kommer tillbaka måste Nina skynda till tåget. Väskan tar hon med sig.
På jobbet har hon flera akuta kriser att hantera. Inte nog med att Diana Wikman gör vad hon kan för att krossa Nina, som övertagit rollen som generaldirektör på myndigheten. Det stormar dessutom på intranätet och en förslagen rånarliga stjäl konst på landets myndigheter. Nina inser att säkerheten genast måste förbättras.
Samtidigt söker hon väskans ägare. Spåren leder till Mjöbäck och prästgården som Nina nyligen fått ärva. Medan hon gräver djupare i en gammal gåta om en stulen förmögenhet upptäcker hon att fler personer följer i samma spår. Och i skuggorna skymtar en bortglömd prins.
__________
Spännande pusseldeckare!
Det här är en mysig pusseldeckare utan ond bråd död och våld som fångade mig nästan direkt. Välskriven mysdeckare som är lättläst och spännande med både humor och allvar.
Karaktärerna är härligt gestaltade och mycket sympatiska, ja förutom en av dem då 😀 Miljöbeskrivningarna är målande och utspelar sig i en spännande myndighetsmiljö.
Det här är den tredje delen om Diana Wikman som jobbar på myndigheten för kulturstöd. Historien tar upp drömmar, vänskap, relationer och hemligheter!
Tidigare böcker i den här fristående serien är: ”Klänning för korta kvinnor” & ”Lögnaren i skafferiet”
Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack @piratforlaget och @kristinaappelqvist för recex och för att jag fick läsa
__________

Titel: Stormvakt – Del 1 Strindbergserien
Författare: Kristina Ohlsson

Utgiven år: 202
Sidantal:
 490
Förlag: Forum

📖
Efter en räcka framgångsrika spänningsromaner startar Kristina Ohlsson med "Stormvakt" en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han anländer till Hovenäset i Bohuslän samma blåsiga natt som den mycket omtyckta läraren Agnes spårlöst försvinner. Bakom sig har August lämnat en framgångsrik karriär för att förverkliga sin dröm och öppna "Strindbergs second hand". Äntligen ska han få ägna sig åt något han älskar, och dessutom på en plats som han längtat efter att återse. Men hela västkustidyllen skakas av Agnes försvinnande. Polisen, med den empatiska och drivna Maria Martinsson i spetsen, söker efter henne dag och natt. Hoppet om att Agnes ska hittas vid liv blir allt mindre. Vad är det hon har råkat ut för? Och varför får August den obehagliga känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning?
__________

Spännande bladvändare!

Det här är första boken som jag läser av författaren men absolut inte den sista. Har fler böcker i den här serien att utforska.

Boken är spännande, välskriven och lättläst. Det är en lågmäld deckare som successivt för dig närmare gåtans lösning.

Författaren beskriver personerna och miljön så väl att du upplever dig vara med i gemenskapen och att du fysiskt befinner dig i Hovenäset med omnejd. 

Korta kapitel som gör att jag sträckläser då jag vill veta hur det slutar. Är glad att jag har nästa bok här hemma i hyllan som snart ska läsas!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________

 

Titel: Offerlamm
Författare: Emma Olofsson & Cecilia Sahlström
Utgiven år: 2024
Sidantal: 332
Förlag: Bokfabriken
Köpt
📖
Sara Vallén och Rakel Vrede - det nya tillskottet i teamet - kallas till Dalby stenbrott där en kvinna har hittats död i vattnet. Det visar sig att hon är papperslös och vid rättsläkarens undersökning ser man att hon har långt framskriden cancer. Strax därefter hittas delar av en kropp i en brinnande bil. Vid närmare undersökning framkommer omständigheter som gör att polisen börjar misstänka att det inte rör sig om slumpmässiga och enskilda händelser utan att fallen är sammankopplade. Ju mer de gräver i offrens liv, desto er obehagliga detaljer kommer i dagen, och spåren verkar leda till en volontärverksamhet för papperslösa. Samtidigt har Sara en svår uppgift i att hålla samman gruppen. Rakels egensinnighet och impulsiva beslut riskerar att stjälpa utredningen.
Offerlamm är den nionde fristående delen i serien om Sara Vallén
__________
Spännande bladvändare!
Boken är välskriven och lättläst. Roligt att Sara och Rakel har slagit sina påsar ihop.
Jag gillar verkligen Rakel som inte är som någon annan, lite som jag själv faktiskt, gör som hon vill och är rak på sak…😃
Jag tycker det var en intressant handling i boken och att det tas upp viktiga ämnen. Den börjar i lugnt tempo för att sedan trappas upp.
Målande miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer som känns mycket levande och äkta.
En gripande och spännande bok. Missa den inte. Läs gärna från början. Den första boken heter Vit syren.
Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5
Tack för jag fick komma på releasen av boken 💓
@cecilia_sahlstrom_forfattare @_emmaolofsson_forfattare_

__________


 

Titel: 
Detektiv Tillman – Det hemliga sällskapet
Författare: Camilla Lagerqvist

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
297
Förlag: Bazar
Ljudbok: Katarina Ewerlöf
Recensionsexemplar

📖
Ett hemligt sällskap vars medlemmar är beredda att gå över lik för att se till att ingen avslöjar deras hemligheter, en mystisk man som kanske är polisinformatör och kvinnor som slåss för jämställdhet. Det här är första delen i en mysig spänningsserie som utspelar sig under 1920-talet där tre kvinnor bildar en oväntad allians för att hjälpas åt att lösa brott.

Året är 1920 och den unga Ester Tillman är nybliven änka i Uppsala. Äktenskapet var olyckligt och äntligen är hon fri att styra över sitt liv. Hon har en dröm om att arbeta som privatdetektiv, men vet inte om hon vågar ta steget. När hon följer med sin mamma på seans och en av deltagarna under mystiska omständigheter faller från en balkong, får Ester möjlighet att ta sig an sitt första fall.

__________

Mysig & Spännande!

Det här är den första delen i en planerad bokserie!
Åh vad jag tyckte om den här boken. Älskar ju historiska romaner och när det handlar om kvinnor 
💕
Boken är välskriven med ett fint språk och den är lättläst. Lagom långa kapitel och i ett behändigt format.
Inbunden i mindre storlek, ungefär som en storpocket. Svårt att förklara 
😁

Gillar pusseldeckare där man försöker klura ut vem den skyldige/skyldiga är och det är ju ett extra plus om man som jag inte kunde komma på vem det var förrän i slutet på boken!

Jag tyckte mycket om Ester som är huvudkaraktären och en stark kvinna, övriga karaktärer också men på olika sätt, en del älskar man, en del hatar man. Fint gestaltade och kändes äkta.
Blev kär i miljöbeskrivningarna som var mycket målande och det kändes som jag var med på platserna.

Har även lyssnat lite grann på ljudboken och det är fantastiska Katarina Ewerlöf som gör en helt perfekt inläsning av boken.
Nu ser jag otroligt mycket fram att fortsätta följa Ester, hennes fina vänner 
Yarina och Olga i kommande böcker 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket @bazarforlag och lagerqvistcamilla för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 🤗💕

__________

 

Titel: Mordet i grosshandlarvillan
Författare: Carola Segerlund

Sidantal: 182
Förlag: Envis förlag
Förhandsexemplar

📖
Stockholm hösten 1909. I fjärran breder Stockholms sinnessjukhus ut sig på en höjd. Stängsel, murar och galler håller kvar de inspärrade. Från Dårarnas slott är det få som släpps ut.
När en död kvinnokropp hittas nedgrävd i en byggrop på Kungsholmen, visar det sig att det även är svårt att ta sig in - för de oinbjudna. Slottet är en sluten värld, skild från det övriga samhället, där egna lagar och regler gäller.

Detektivöverkonstapel Lukas Ljunghed som har hand om fallet börjar känna sig smått desperat, och än en gång vänder han sig till DN-journalisen Ida Renström. Och han kommer att be henne om en tjänst, som hamnar långt bortom det som kan kallas moraliskt rätt. Om hon tar sig an uppdraget, riskerar hon mycket.

Dårarnas slott är en bok om maktlöshet och om den mentalt klaustrofobiska känslan som de sinnessjuka upplever. Carola Segerlund väver in den filosofiska frågan om vad galenskap är, och hur varje tid har sina särskilda mirakelkurer.
Dårarnas slott är den andra fristående delen i serien om Lukas och Ida. Den första är Nattens oönskade fjärilar.
__________

Spännande, Klurig & Tankeväckande!

En klurig pusseldeckare som både är intressant och fängslande med inslag av det onda och otäcka och där det pågår ett spel bakom kulisserna! Vem kan man egentligen lita på!?

Boken är välskriven och lättläst med spännande karaktärer och målande miljöbeskrivningar.

Carola är duktig på att skriva om olika samhällsklasser och tidsepoker och det märks tydligt att det ligger mycket research bakom!

Jag hade svårt att gissa vem som var den skyldige! Det var svårt att inte känna att man var på plats i den stora och pampiga villan! Mycket läsvärd och tankeväckande 💗

 

Tusen tack @carola.segerlund.forfattare för att jag fick möjlighet att förhandsläsa boken 🙏🤗

 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

 

Titel: Benny Berg och Falkligan
Författare: Mikael Ressem
Utgiven år: 2024
Förlag: Lind & Co
Ljudbok: Fredde Granberg

📖

I det lilla samhället Brännfors har det lokala fotbollslaget äntligen lyckats ta sig upp till division tre, och det har blivit dags för säsongens första hemmamatch. Benny Berg är ordförande i supporterklubben och tar nästan aldrig av sig den rödvitrandiga fotbollströjan med BFK:s klubbmärke. Dessutom driver han souvenirshopen och den mycket uppskattade Brännforspodden tillsammans med sin bäste vän - den lugna norrlänningen Rogga. För Benny är fotbollen allt annat än en lek, vissa skulle nog säga att han tar det på lite för stort allvar.

Lagom till hemmapremiären dyker två nya förmågor upp: de ökända och oerhört kriminella bröderna Falk, som lokalpolisen Karin har bestämt sig för att stoppa. För det behöver hon hjälp av någon med god insyn i Brännfors fotbollsklubb. Och vem har bättre insyn än Benny Berg?

"Benny Berg och Falkligan" är den första boken i serien om Benny Berg. Det är en färgstark berättelse fylld av både spänning och humor!

__________

Spännande humordeckare!

En fantastiskt rolig, spännande och lite knasig historia där fotbollen står i centrum. Benny är nog lite fixerad, eller ska jag kanske säga mycket 😁

Här får vi följa härliga karaktärer och lustiga upptåg. Jag skrattade mååånga gånger åt alla påhitt och upptåg! Gillar att Benny är en lite udda person som går sin egen väg!

Fredde Granberg är ju helt fantastisk som uppläsare och gestaltar alla karaktärer på ett proffsigt sätt. Ser fram emot fler böcker om Benny!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

 

Titel: Fjällsjön – Kalla fall Nordkalotten
Författare: Anna-Karin & Björn Olofsson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
319
Förlag: Bazar
Recensionsexemplar

📖
En kylig höstkväll samlar kommissarie Britta Lindén sitt nya, tvärnordiska team på Torneträsk strand. Därifrån syns ön dit finländaren Seppo Mannela begav sig för tjugo år sedan för att fiska med sina vänner. Det var även där han senast sågs i livet. Simmade han tillbaka till land för att i hemlighet börja ett nytt liv någonstans? Drunknade han i det kalla vattnet? Eller blev han mördad och kroppen sänkt i den djupa sjön?
Team Kalla fall Nordkalotten har sin bas i Kiruna, i en byggnad som hotas av gruvan. Gruppens uppgift är att ta reda på sanningen där gamla utredningar gått bet. Med hopp om att få ge anhöriga ett avslut kämpar teamet mot både inre stridigheter och ett skoningslöst klimat.

__________

Spännande & Fängslande!

Fjällsjön är första delen i serien om Kalla fall Nordkalotten. Och makarna Olofssons debutbok!

Det här är en bok med mycket fart i, den är lättläst, välskriven och med få transportsträckor och flera vändningar som gör att det hela tiden är riktigt spännande.

Målande miljöbeskrivningar som känns mycket levande och även karaktärerna som är en liten udda grupp. Det går en röd tråd genom hela historien på gåtan som ska lösas och den byggs upp ju närmare man kommer slutet.

Oförutsägbar med oväntande tvister gör den till en riktig bladvändare! Nu ser jag mycket fram emot fortsättningen och hoppas inte väntan blir för lång 😁

Måste tillägga att omslaget är magiskt vackert, älskar Norrsken men här nere i Småland syns det sällan 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bazarforlag och @kallafallnordkalotten för spännande läsning 🤗

__________

 

Titel: Syndare ibland oss – Morden i Glasviken (1)
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
336
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar

📖
Ett begravningståg går genom byn Glasviken och fram till den steniga stranden för att strö ut aska i havet. Det som ska bli ett harmoniskt avsked blir en stund av chock, för vid havet väntar ännu en död kropp. Snart inser invånarna att något är rejält fel i det norrbottniska lilla kustsamhället. Trots att det är det sista som den unge polisen Remi vill, så tvingas han samarbeta med äldre kollegan Anna-Maria från grannkommunen. Tillsammans ger de sig i kast med en gåta som sakta börjar peka på områdets en gång så storslagna glasbruk. Det de hittar i byns förflutna och i sina egna känslor får dem att undra: kan vi någonsin undkomma våra gamla synder?
__________

Spännande & Mysig!

En välskriven och lättläst pusseldeckare med en intressant story. Persongalleriet är härligt och miljöbeskrivningarna målande.

Jag tycker den här nya serien är något av ett mellanting på böckerna om Katarina Zapp och Herkules som jag för övrigt tokgillar 😁
Så om du också bara älskar böckerna om ”Arvidsträsk” och ”Morden runt” så kommer du garanterat att tycka om ”Morden i Glasviken”

Sen måste jag ju bara avsluta med att säga att den här författaren är otroligt produktiv och jag har läst alla hennes fantastiska böcker. Missa INTE!!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @sofiarutbackerikssonforfattar & @lindochco för att jag fick möjlighet att läsa 💕🙏

 __________

 

Titel: 
Vedergällning
Författare: Sebastian Avindell

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
381
Förlag: Modernista
Recensionsexemplar

📖
Andra boken i Östgötamorden-serien

Det är sommar och varmt i Linköping, men under ytan ruvar hat och motsättningar. Ett mordfall skakar stadsdelen Skäggetorp, och ett ogenomtänkt uttalande från myndigheternas sida blir den tändande gnista som sätter det utsatta området i brand. Snart rasar upploppen och de ditkommenderade poliserna hamnar i livsfara. Kriminalinspektör Liv Larsson och kollegan Lars Fredriksson befinner sig inte i frontlinjen, men mordutredningen är krävande och de tampas med privata utmaningar på var sitt håll. Våldsvågen och det påföljande tumultet visar sig vara en perfekt täckmantel för mord. När fler offer påträffas trappas läget upp, och utredarna börjar skönja ett mönster - de döda är alla kvinnor, med vissa karaktäristiska drag. Vem som står näst på tur är omöjligt att veta, men den förlamande skräcken att det skulle kunna vara någon i Lars eller Livs närhet vill inte släppa taget...

__________

Spännande & fängslande

Boken är välskriven och lättläst och har bra flyt i språket. Handlingen har ett intensivt tempo som trappas upp. Miljöerna är fint beskrivna och känns lika levande som karaktärerna.

Jag fastnar snabbt i handlingen och har svårt att lägga ifrån mig boken så det är en riktig bladvändare! Författaren speglar kriminaliteten i vår tid i sin bokserie! Intressant och spännande läsning!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @modernistared & @avindells för att jag fick läsa ännu en spännande bok 🙏💕

__________

 
Titel: 
I döden är vi lika
Författare: Emma Olofsson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
408
Förlag: Saga
Köpt exemplar

📖
Sonja Ljung befinner sig på en 24-timmars kryssning mellan Karlskrona och Gdynia tillsammans med Morten, Navid och resten av teamet från grova brott i Karlskrona. De har precis avrundat en trevlig middag när den goda stämningen avbryts abrupt av att Navid och Sonja upptäcker en brutal brottsscen i en av hytterna. En kvinna och ett barn har blivit mördade, och det dröjer inte länge förrän de förstår att det finns en mördare bland passagerarna. Utredningen sätts i gång direkt. Fartyget vänder tillbaka mot Karlskrona där en intensiv och svår jakt på gärningsmannen tar fart. Sonja är till en början övertygad om vem som ligger bakom det fruktansvärda mordet, men förstår snart att det rör sig om något helt annat, något mycket större. När fler personer faller offer för mördaren upptäcker Sonja att det finns kopplingar långt bak i tiden, och sakta men säkert leds Sonja in i en värld med mörka krafter ...
_________

"I döden är vi lika" är en deckare i högt tempo med oväntade vändningar. Boken är en fristående fortsättning i Emma Olofssons succéserie om polisen Sonja Ljung.

Det här är andra delen om Sonja Ljung vid grova brott i Karlskrona, första boken heter Sorgfågel sjunger och den tyckte jag mycket om och den här uppföljaren gjorde mig inte besviken!

Det är en fartfylld och rapp historia vi får vara med om. Karaktärerna/persongalleriet känns mycket trovärdiga och dom fångar mig, även om jag inte förstår hur Sonja hänger med i detta tempo när hon är höggravid 😁

Lagom långa kapitel gör att jag inte kan sluta läsa så för mig blev den här boken en riktig bladvändare! Jag trodde jag kunde gissa hur det skulle sluta, men icke.

Emma är verkligen fenomenal på att knyta ihop säcken i slutet och är otroligt duktig på att skriva spänning och drama! Jag bara ÄLSKAR Sonja så jag hoppas på fler böcker 🙏

Har du missat dessa böcker om Sonja Ljung så LÄS!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________


 
Titel: En avgörande ledtråd (Michelle Mohlin del 1)
Författare: Peter Gissy

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
612
Förlag: Hoi
Recensionsexemplar

📖
När tjugotvååriga Jessica hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Michelle Mohlin, före detta polis och nybliven rättspsykolog, antar mördarens utmaning om att ta reda på vad kortet står för, och gör strax sina egna tolkningar i ett försök att locka fram en reaktion från förövaren. Snart får hon mycket riktigt ett genombrott, men situationen förändras radikalt när en kvinna samtidigt försvinner under omständigheter som kan kopplas till mordet. Michelle måste hitta den kidnappade kvinnan innan det är för sent. Men så tvingas Michelle konfronteras med mördaren på ett sätt hon inte tänkt sig, och inser snart att hennes eget liv är i fara.
__________

Det här är en riktig tegelsten med sina drygt 600 sidor. Trots det var den väldigt lätt att läsa och det mycket tack vare de korta kapitlen. 

En välskriven och fängslande bok med bra driv och högt tempo och en spänning som stegras ju mer man läser. En riktig bladvändare!
Författaren skriver mycket detaljerat om miljöer och olika händelser, en del ganska brutala men han skriver med en fantastisk finess. Karaktärerna är mycket bra gestaltade!

Det här är en bok som jag tror skulle bli en fantastisk film/serie 😁
Nu vill jag läsa nästa del i den här serien!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @petergissy för att jag fick läsa 🙏💕

__________

 
Titel: Det dåliga samvetet - Erlagruppen del 4
Författare: Pernilla Ericsson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
298
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
När Edith, Rickard, Liv och Aminah - Erlagruppen - återförenas är det för att utreda ett fall som inte liknar något annat. En kvinna har hittats död i sin bostad i centrala Stockholm. Hon är en framgångsrik, omtyckt entreprenör, som plötsligt och oväntat har begått självmord. Men när de börjar skrapa på den glamourösa ytan visar det sig att kvinnan levt ett helt annat liv i kulisserna. Och kort därpå hittas ännu en känd företagare död, även han med mörka hemligheter. Vad har fått personerna att begå självmord? Har de utpressats? Tvingats att ta sitt liv? Jakten på sanningen leder utredningsteamet in på farliga vägar - och skakar om gruppen i grunden.
__________

Det dåliga samvetet är fjärde fristående delen om Erlagruppen.

Den här serien är verkligen bra och jag tycker karaktärerna känns mycket genuina och äkta även om dom är så omaka, men det gör det hela mer intressant.

Boken är välskriven och otroligt spännande och svår att pausa då jag sugs in i handlingen och vill stanna kvar där så länge som möjligt. Den har ett driv framåt och intrigen är genomtänkt och obehaglig, 

Miljöerna är målande och historien är riktigt spännande. Ser fram emot fler böcker!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5


Tack @harpercollins_sverige & @pernillaericson för spännande läsning 
🤗

__________

 

Titel:
 Hotellet
Författare: Sarah Pearse

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
412
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

📖
Utanför Devons kust i sydvästra England ligger ön Cary Island. Men den är mer känd som Dödens klippa. Förr i tiden härjade en seriemördare där och ryktet säger att ön har en förbannelse över sig. Nu har det öppnat ett lyxhotell på ön, en retreat som inbjuder till rekreation och vila. För vissa blir dock vilan evig.När en kvinna hittas död på stenarna under yogapaviljongen kopplas kriminalaren Elin Warner in. Det visar sig snart att den döda kvinnan inte skulle ha varit på ön över huvud taget. Och när en till person dör under en mystisk dykolycka kort därefter står det klart att dödsfallen inte är en slump. Någon på hotellet är ute efter hämnd. Elin måste hitta mördaren, och det fort, innan öns blodiga historia upprepar sig...
__________

Spännande bladvändare!

Efter förra boken ”Sanatoriet” så hade jag höga förväntningar på den här och författaren har lyckats att skriva ännu en spännande bladvändare som var svår att lägga ifrån sig.

Spännande och intressanta karaktärer som känns mycket trovärdiga och miljöerna är målande och känns äkta. Jag får rysningar av hotellet och något kallt tar tag i mig, en kuslig historia.
Det här är en spännande pusseldeckare och jag tros veta vem mördaren är men icke, jag hade fel hela tiden ända till slutet.

Boken är välskriven med ett bra och lätt språk och lagom korta kapitel.
Tycker man om pusseldeckare så är den här boken ett måste!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokfabriken för en fantastisk läsupplevelse 🤗

__________

 

Titel:
 Svart guld
Författare: Lana Brunell & Thomas Bodström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
320
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

📖
Ett avhugget finger hittas i en kräftbur.

Nina Malm från Motalapolisen tar sig an fallet. Har fingret någon koppling till tjuvfisket och kampen om Vätterns svarta guld - kräftorna? Snart visar det sig röra sig om något större. Kriminella grupperingar har etablerat sig i lilla Motala. Samtidigt brottas Nina med privata problem. Hennes sambo Mike har varit otrogen och systern Dannys starka vilja att få ett bra scoop skapar problem i syskonrelationen.
Ska Nina lyckas knäcka fallet samtidigt som hennes liv rasar samman?

__________

Spännande & fartfylld

Författarduon Brunell & Bodström har här kommit ut med sin andra gemensamma bok i serien om Motalapolisen Nina Malm. Jag har tyvärr inte läst den första men det gick bra att hoppa in i den här i alla fall.

Det är en välskriven och snabbläst bok där det finns ett bra driv och spänningen byggs upp och håller i sig igenom hela boken. Intressanta karaktärer som är helt vanliga människor med jobb och privatliv, så det är en bra balans och sen är det en lysande story också, vad sägs om tjuvfiskare till exempel? Miljöbeskrivningarna är mycket detaljerade och jag känner igen mig då jag varit mycket i Motala.

Letar du efter en fartfylld och spännande deckare så rekommenderar jag den här boken. Den kanske inte sticker ut från mängden så där som andra deckare gör men den här är verkligen läsvärd!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack till @lanabrunell @bodstromsamhallet & @bokfabriken för möjligheten att få läsa!

__________

 
Titel: Blodröd snö
Författare: Katarina Waderius

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
224
Förlag: Tibblin & Partner
Recensionsexemplar

📖
Ett vittne till ett brutalt mord lever med de ohyggliga bilderna på sin näthinna.
Carina Karlqvist lever ett till synes normalt liv, men under ytan döljer sig mer illavarslande skepnader som hotar att förgöra hennes tillvaro och liv.
Vad har hon gjort? Vad är det hon inte minns? Är det hon som ligger bakom allt? Människor hon känner verkar drabbas av samma förbannelse.
Vi får följa hennes liv och andra familjers utmaningar i vardagslivet och hur olika livsöden vävs samman. Vilka skonas och vilka faller offer för nästa vansinnesdåd?
Vem vågar sluta sina ögon i natt?
__________

Spännande & lättläst bladvändare

En mycket snabb och lättläst bok med text som är ganska stor och som gjorde att jag läste ut den på ett dygn 🤗 Jag gillar också att det är uppdelade stycken i varje kapitel. Författaren har lyckats att hålla mig i sitt grepp med spänning hela boken igenom och det är en riktig sträckläsarbok och bladvändare. Fint gestaltade karaktärer och miljöbeskrivningar. Handlingen är lite som en pusseldeckare där karaktärerna råkar ut för en del saker och att pusselbitarna/upplösningen flätas samman i slutet och jag kunde inte för mitt liv lista ut vem mördaren var. Me like 😁 det här är en bok jag verkligen rekommenderar!
Det här är Katarina Waderius debutdeckare. Hon har tidigare gett ut diktsamlingar.

 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @katarinawaderius för din förfrågan om att läsa din fantastiska bok 💕
@tibblinpartner

__________

 
Titel:
 Det som inte syns
Författare: Benny Haag & Lennart Karlsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
303
Förlag: Ordfront
Recensionsexemplar

📖
Wollter och Bergström är knarkspanare med Sergels torg och Klarakvarteren som huvudsaklig arbetsplats. Vid ett tillslag hittas en langares kontaktuppgifter till olika köpare i Stockholmstrakten. Högt uppsatta män i samhället, till och med inom den egna kåren, hittas i registret. Wollter och Bergström märker snart att det har en tendens att tystas ner från högsta ort. De bestämmer sig för att tillsammans med åklagaren Dorte Jacobsen börja bedriva egna spaningar vid sidan om. Snart öppnas en värld för dem som de bara anat förut men inte förstått vidden av. Det handlar inte bara om narkotika utan även om afghanska pojkar som utnyttjas i en helt omänsklig lek. Allt enligt principen "det som inte syns finns inte". Det som inte syns är en verklig hetsnära polisdeckare om Stockholm idag. Det är en skildring där man känner dofterna från gatorna, de kalla vindarna som viner runt gathörnen, men också värmen från några poliser som ända försöker göra rätt i en ojämlik värld.
__________

Spännande & trovärdig bladvändare

Det här är en tänkt serie av narkotikapolisen Lennart Karlsson och Benny Haag, skådespelare, föreläsare. Den här boken är deras första gemensamma. Lättläst bladvändare som är mycket trovärdig och välskriven och med ett fantastiskt persongalleri och miljöbeskrivningar. Historien fångade mig från första sidan och höll mig i ett fast grepp med sin spänning men historien är även mycket tragisk och otäck och jag känner i hjärtat. Jag ser mycket fram emot att få läsa nästa del i serien. Rekommenderas varmt!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @karlssonohaag för att jag fick läsa den här fantastiska boken 💕

__________

 

 

Titel:
 Irrvägar
Författare: Cecilia Sahlström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
388
Förlag: Stellar förlag & Saga Egmont

📖
På sin femtionde födelsedag hamnar Malmöpolisen Rakel Vrede i en situation som hon aldrig kunnat föreställa sig. Just som hon själv befinner sig i området inträffar en explosion vid stadens största kyrka, Sankt Petri. Målet för attentatet är ett möte mellan judar, muslimer och medlemmar ur Svenska Kyrkan. Att utredningen kommer ske långt över Rakels huvud förstår hon direkt, men det dröjer inte länge förrän ett mystiskt mordfall landar på hennes skrivbord. En ung syrisk man har skjutits till döds i en park - och han visar sig snart ha en koppling till den imam som dödats i sprängningen. Kan mordet rentav ha något med terrordådet att göra? Att behöva arbeta tillsammans med andra människor är en utmaning för Rakel. Att tvingas göra det med Säpo i hasorna är etter värre. Och ju djupare in i utredningen hon kommer, desto säkrare blir hon på att det är något med de två fallen som inte stämmer. Kan hon verkligen lita på kollegorna vid säkerhetspolisen? Och kommer någon att tro henne om hon ger sina tvivel till känna?
__________

Spännande bladvändare

Åh vilken bok! Älskar den nya karaktären Rakel Vrede, vilket fantastiskt namn som passar henne perfekt. Cecilia, du har skrivit en otrolig bok och vilken intressant story. Jag blev fast från första kapitlet och det är verkligen ett toppbetyg. Du skriver om aktuella ämnen och det är något som jag uppskattar mycket. Fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer. Jag som läsare får följa ett gediget polisarbete vid Malmöpolisen. Mycket välskriven, spännande och en riktig bladvändare! Irrvägar är första delen i serien om Malmöpolisen Rakel Vrede och jag ser mycket fram att få fortsätta följa Rakel i kommande böcker!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @cecilia_sahlstrom_forfattare & @stellarforlag @sagaegmont för recex och en härlig läsupplevelse 💕

__________

Titel:
 Svartfågel
Författare: Frida Skybäck

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
421
Förlag: Polaris

📖
En kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit. Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria. Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?
__________

Välskriven & spännande bladvändare!

Svartfågel är första boken i en serie om utredarna Fredrika Storm och Henry Calment. Det här är en otroligt bra deckardebut som Frida skrivit. Välskriven och lättläst. Karaktärerna känns genuina och äkta och det är lätt att tycka om Fredrika och vad hon har i bagaget och hennes spännande historia. Miljöbeskrivningarna är mycket målande och detaljrika och fint beskrivna. En riktigt spännande bok som var svår att lägga ifrån sig och jag fastnade direkt i handlingen och var fast. Och upplösningen är noga genomtänkt och man slipper dessa cliffhanger 😁 Omslaget är sååå fint och mystiskt att bara det gör att man vill läsa boken. Rekommenderar verkligen den här boken!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @fridaskyback_author och @bokforlagetpolaris för att jag fick läsa den här fantastiska boken 🤗💕

__________


 

Titel:
 Avgrunden
Författare: Yrsa Sigurdardottir

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
345
Förlag: Harper Collins

📖
En ung, rik investerare hittas hängande i en snara på den gamla avrättningsplatsen Gálgahraun - ett lavafält strax utanför Reykjavik. När kroppen tas ner blir det uppenbart att det inte rör sig om ett självmord. På mannens bröstkorg sitter en bit av en papperslapp med ett bleknat meddelande, fastnaglad med en spik. Polisen Huldar skickas till den döde mannens lägenhet där han till sin förvåning hittar barnpsykologen Freyja tillsammans med en fyraårig pojke som inte kan förklara varför han befinner sig där. Det enda han kan berätta om sig själv är sitt förnamn, och hans teckningar visar något högst oroväckande. Medan Huldar letar efter mördaren måste Freyja gå till botten med pojkens bakgrund och hitta hans föräldrar - innan det är för sent.
__________

Spännande med bra driv. En riktig bladvändare!

Såå spännande den här var. Jag kunde inte släppa taget om boken. Vilket driv och intriger blandat med mystik. Karaktärerna är fint beskrivna och det är fantastiska miljöbeskrivningar. Island har jag alltid velat åka till och nu ännu mer! Slutet var helt oväntat och gjorde det hela sååå mycket bättre. Det här är en bok man inte får missa. Glöm inte doom tidigare böckerna i serien! Avgrunden är fjärde fristående delen i Yrsa Sigurdardóttirs hyllade serie om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.

Omdöme: 5/5

Tack @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 💕

__________

 
📖 BOKRECENSION 📖

Titel: H.O.L.O
Författare: Theo & Ulla Gabay

Utgiven år: 2022
Sidantal: 413

Förlag: Visto

📖
Göteborg, år 2053.

Sektionschef Ellen Hennung kallas ut till Västra Frölunda en snöslaskig måndagsmorgon efter ett rapporterat självmord. Liket av en naken man påträffas i ett badkar, fastkedjad vid en cementklump. Det som först verkar vara ett makabert självmord blir i stället upptakten till en kapplöpning med en seriemördare som systematiskt siktar in sig på offer från den ytliga underhållningsbranschen, där Hologrammet styr. Under utredningen plågas Ellen av sitt förflutna, något som tycks interagera med mördarens eget mörker och deras öden kommer oundvikligen att sammanflätas.

H.O.L.O. är första boken i serien om Ellen Hennung och Sektion Fyra.
__________

Spännande & intressant framtidsvision!

En riktigt bra debutbok som är första boken i en kommande trilogi. Liite svårt att komma in i handligen men det släpper efter ett tag. Huvudkaraktären är en komplex, stark och tuff kvinna, men med svagheter och problem som alla oss andra. Boken är skriven på ett lite annorlunda sätt och det tyckte jag bara var intressant. En mycket bra deckare med inslag av dystopisk science fiction. I slutet så lämnas man med en rejäl cliffhanger, som en säsongsavslutning av en tv-serie 😁 Gillar du den här sortens böcker så rekommenderar jag den. Ser fram emot att fortsätta läsa bokserien!

Omdöme: 4/5

Tack @vistoforlag för recex 💕

__________

 
Titel:
 Sjöjungfrun
Författare: Anki Edvardsson

Utgiven år: 2022
Ljudbok: 
Maria Lyckow @storytelsverige
Förlag: Norstedt

📖
En hemlös kvinna hittas brutalt mördad i Umeälven. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg kopplas på fallet och en intensiv jakt på mördaren inleds. Allt förändras i ett slag när en ung man ställer sig på Rådhustorget med en bombväst. Hänger händelserna samman på något vis? Per och Charlotte inser att de måste agera snabbt för att få stopp på det accelererande våldet som drabbat staden. Samtidigt tampas Per med sjukdom i familjen och Charlotte ser sin nyfunna trygghet rämna när en gammal bekantskap dyker upp på polisstationen. Det är bäddat för konflikter, men trots sina olikheter och privata problem är de båda poliserna ett oslagbart team.
__________

Spännande & fartfylld bladvändare!

Det här är andra boken om poliserna Charlotte von Klint & Per Berg. Första boken ”Snöängeln” var fantastiskt bra och den här är såå suverän och snäppet bättre! Redan efter ett par kapitel så är jag totalt fast och uppslukad av boken. Jag kastas fram och tillbaka och trodde att jag skulle veta vem som var den skyldige, men jag hålls på halster till slutet innan min gissning visade sig vara helt fel  😁 mycket skickligt gjort! Karaktärerna och miljöbeskrivningarna är perfekta och det är ett fantastiskt driv och tempo. Sen innehåller boken aktuella samhällsproblem som berör. Boken slutar med en riktig cliffhanger. Uppläsaren Maria Lyckow är perfekt för den här boken. En riktig bladvändare som jag rekommenderar!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

 

 

Titel:  Ensam ö – Del 4 i Rivieranserien 
Författare: Britt Peruzzi

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
350
Förlag: Bazar

📖
Nice har sakta hämtat sig från det första covid-året och är redo för en glittrande Medelhavssommar. Men två mystiska försvinnanden gör slut på friden. Kommissarie Alda Luppi kallas hem från sin semester och får ansvar för båda utredningarna. Vad har hänt 8-åriga Léon som försvann på vägen mellan skolan och gitarrlektionen? Och har 19-åriga Chloé från Nice avvikit frivilligt från ett svenskt karmelitkloster eller har hon blivit utsatt för ett brott? I en kamp mot klockan försöker Alda lösa inte bara dessa fall utan även ett olöst mord som länge tyngt hennes samvete.
__________

Spännande & välskriven bladvändare

Den här boken är 4:e delen i Rivieran-serien. Boken innehåller det mesta som en bra deckare ska göra. Karaktärerna är intressanta och fantastiskt beskrivna. Miljöbeskrivningarna är fenomenala och vackra och kretsar kring Nice och dess omnejder. Sen kan man nästan känna doften av den härliga maten och vinet. Det märks att författaren har mycket goda kunskaper av Nice. Boken är välskriven, lättläst och en riktig bladvändare. Gillar du deckare som är välskrivna så rekommenderar jag den här serien, men börja med dom föregående böckerna för bäst behållning!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️4/5

Tack @bazarforlag och @britt.peruzzi för recex och en fantastisk läsupplevelse 💕

__________

 
Titel: Dyningar
Författare: Elinor Kapp

Utgiven år: 2022
Ljudbok: 
Gunilla Leining/@storytelsverige
Förlag: Bokfabriken

📖
En drunknad kvinna påträffas i vattnet av två fritidsseglare. Fyndet av ett avskedsbrev får det att framstå som ett tragiskt självmord. När Eddie, kriminalkommissare vid Stenungsundspolisen, upptäcker ett samband med ett tidigare suicidfall inser han att han begått ett fruktansvärt misstag. De två självmorden kan i själva verket vara ett verk av en seriemördare.
__________

Spännande, trovärdig & gripande bladvändare!

Det här är spänning från början till slut, en riktig bladvändare. Författaren blir bara bättre och bättre! Trovärdiga karaktärer som jag gillar mycket och fantastiska miljöskildringar. Boken är välskriven och lätt”lyssnad” med en story som flyter på och med ett härligt driv. Helt oförutsägbar där man inte vet vem mördaren är förrän till slutet, helt i min smak. Och slutet lämnar en riktig cliffhanger 😁
Dyningar är den 3:e fristående fortsättningen på böckerna Sjörök och Dödsjö i deckarserien ”Mord i skärgården”. Uppläst av fantastiska Gunilla Leining  💕 Jag rekommenderar dessa böckerna och har du inte läst någon så börja med första boken!

Omdöme: 4/5

__________
Titel: Åskmakaren
Författare: Tina N Martin

Utgiven år: 2022
Ljudbok: 
Lo Kauppi / @storytelsverige
Förlag: Polaris

📖
Det är 22 minusgrader ute när en man hittas död och lemlästad på isen. Den döde identifieras snart och det visar sig vara få personer som sörjer honom. När Idun Lind ska utreda fallet får hon hjälp av Tareq Shaheen. Det blir en utredning som tar dem till en värld fylld av pengar, våld och makt. En värld där unga kvinnors liv är en handelsvara. Många år tidigare får vi följa Peter och Silje, två barn i utkanten. Peter är ett ständigt mobbningsoffer i skolan, Silje en flicka som bara önskar att få bli lämnad ifred. De bildar starka vänskapsband och varje dag blir en ny dag då de kan överleva tillsammans. Till sist knyts nu och då ihop och blir till en intensivt spännande kriminalroman där värdet av ett människoliv väger alltför lätt.
__________

Spännande, berörande & välskriven!

Åskmakaren är 2:a delen i bokserien om kriminalinspektör Idun Lind i Luleå, den första boken heter Befriaren och den tyckte jag mycket om så jag hade höga förväntningar på den här och jag blev absolut inte besviken, tvärtom så är den här snäppet bättre. Boken är spännande, välskriven, gripande, otäck, berörande, och en riktig bladvändare med flera historier i boken som till slutet vävs samman. Och den var helt oförutsägbar, i alla fall för mig. 

Rekommenderar den här boken, och även den föregående. Ser fram emot fler böcker av författaren Tina N Martin, och gärna om Idun Lind och hennes kollegor. 

Omdöme: 5/5

__________

 
Titel: Sommarmord - Jessica Jackson (del 5)
Författare: Samuel Karlsson

Utgiven år: 2022
Ljudbok: 
Gunilla Leining @storytel
Förlag: Lind & Co

📖
Ett filmteam åker ut till en ö i Tjust skärgård utanför Västervik, där det finns en övergiven kyrka. Planen är att spela in en spökfilm och en scen med en seans under midsommarhelgen. Några dagar senare hittas flera i teamet döda, uppradade inne i kyrkan. På ön bor en enstöring som dragit sig undan från världen och som fångar polisens intresse. Under utredningen visar det sig också att det funnits konflikter i filmteamet efter en misslyckad inspelning i Skottland som satt dem i ekonomisk kris. Jessica Jackson ansvarar för utredningen och åker till Skye för att undersöka Skottlandsspåret. Sommarmord är den femte delen i serien om kriminalinspektör Jessica Jackson, en serie som bjuder på högoktanig spänning i country noir-stil.
__________

Spännande, nagelbitare & en riktig bladvändare!

Åh vilken bok!! Böckerna om Jessica Jacksson blir bara bättre och bättre och den här är nog den bästa i hela serien då den verkligen går utanför den vanliga zoonen som författaren brukar skriva om! Det är ett fartfyllt och spännande äventyr med fantastiska karaktärer och mystisk stämning. Jag skulle lätt kunna åka med det filmteamet då jag tycker det är så fascinerande 😁 Man sitter med andan i halsen och på nålar genom hela boken (i alla fall jag) och vill veta vad som kommer hända härnäst? Rekommenderar den här boken och har du inte läst/lyssnat på någon bok i serien om Jessica Jacksson så börja med bok 1 som heter ”Morden på Mörkö”

Omdöme: 5/5

__________

 

Titel:
 Stad i brand
Författare: Don Winslow

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
387
Förlag: Harper Collins

📖
Två kriminella imperier har tillsammans makten över New Englands undre värld - irländska Murphys och italienska Morettis. Tills en nutida Sköna Helena dyker upp och hamnar mitt emellan dem. Kriget som bryter ut kommer att kräva liv, krossa allianser och sätta staden i brand. Danny Ryan drömmer om ett "vanligt", hederligt liv, och när den uppblossande konflikten blir allt blodigare inser han att han måste göra något för att skydda sina vänner och sin familj. Han måste kliva fram och bli en ledare, en hänsynslös strateg, och göra allt för att ta kontrollen över detta spel på liv och död. Han måste bygga upp en ny dynasti som sträcker sig ända från Providences dammiga gator till Hollywoods glitter och Las Vegas gyllene kasinon. Stad i brand är första delen i en trilogi där Don Winslow återvänder till den plats där han växte upp - en modern Iliaden, en släktsaga som spänner över flera generationer, med klassiska teman som ära, svek och lojalitet.
__________

Spännande, detaljrik & knivskarp bladvändare!


Det här är det första jag läser av författaren Don Winslow. Boken är första delen i en trilogi. Välskriven och mycket detaljrik med målande beskrivningar och karaktärer. Ett språk som flyter på och en otroligt spännande historia om svek och lojalitet. I början så hade jag lite svårt att komma in i boken och det blev lite rörigt med många namn att hålla ordning på. Men ju längre in i boken jag kom så blev den bara bättre och bättre. En maffiaberättelse som har liknats vid Sopranos som jag själv gillade väldigt mycket. Den drar även referenser till Illiaden. 
Om man gillar berättelser om maffian och gängkrig så är "Stad i brand" ett säkert kort. Den är dessutom mycket bra översatt av Camilla Jacobsson. Så ett boktips!

Omdöme: 4/5

Tack @harpercollins_sverige för recex 💕

____________

 
Titel: Sorgfågel sjunger – En Sonja Ljung-Deckare
Författare: Emma Olofsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
384
Förlag: Stellar & Saga Egmont

📖

Kriminalinspektör Sonja Ljung får en minst sagt tumultartad första dag på grova brott i Karlskrona. Hon har knappt fått träffa sina nya arbetskamrater när de får in ett larm om en beväpnad man som tagit sig in på Mariaskolan. När polisen anländer på plats är kaoset ett faktum och en kvinnlig lärare hittas död, med flera knivhugg i bröstet. Inte långt därefter hittas ännu en kvinna mördad. Kroppen hittas i ett skjul på kvinnans familjegård, med bröstkorgen uppskuren. Där hjärtat suttit finns nu bara en sten. Och när man finner en lapp med ett citat från en känd barnbok ökar oroskänslorna hos polisen. Sonja börjar ana att morden på de två kvinnorna hänger ihop. När hon gräver vidare hittar hon samma citat hemma hos det första offret, och när en videofilm skickas till polisen befarar de det värsta: det finns en kropp som de ännu inte hittat. Hundratals mil därifrån möter vi Mona, en kvinna från Iran som flyr mot Sverige för att leta reda på sin älskade pojkvän som har försvunnit. Men vad ingen väntat sig är vad Monas resa ska betyda för utredningen.

____________

Fängslande, spännande bladvändare!

WOW! Det här är en pulshöjande och mycket välskriven spänningsroman. Boken är lättläst med stor text och korta kapitel. En riktig bladvändare. Karaktärerna tycker jag mycket om, Sonja, Navid och Mårten. Första delen i en ny serie om Sonja Ljung, en deckare som jag varmt rekommenderar och nu ser jag fram emot nästa bok i serien! Jag har inte läst någon av Emmas tidigare böcker men nu ska jag verkligen kolla in dom också 🤗

Omdöme: 5/5

Tack @stellarforlag @sagaegmont & @_emmaolofsson_forfattare_ för recex och en fantastisk läsupplevelse 💓

____________

 

 

Titel:
 Mord under augustimånen
Författare: Lena Risberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
191
Förlag: Lava

📖

Sköna augusti störs av att en okänd människa hittas död på en byggnadsställning utanför bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm i Stockholm. Omständigheterna är både mystiska och oklara. Polisen misstänker mord och en utredning startar. Bästa väninnorna Ninni och Bim hamnar återigen mitt i händelsernas centrum. Nyinflyttade grannar, gamla bekanta och utomstående blir misstänkta när damerna startar sin egen mördarjakt. En händelserik och dramatisk utflykt till skärgårdsön Utö väcker ännu fler frågor.

__________


"Mord under augustimånen" är den 3:e boken i serien om Ninni och Bim. Jag är glad att få vara tillbaka med Bim och Ninni på Konvaljen och jag fångas in i storyn från första kapitlet. Det är en underhållande bok med fantastiskt personporträtt, matinspiration, nostalgitrippar, spännande intriger toppat med mysterier och mordgåtor. Författaren 
har öga för dom små detaljerna som bidrar så mycket till själva helhetenBoken är såå mysig och varm och en riktig feelgood/mysdeckare. Det är ett fantastiskt språk och bra flyt och driv i berättelsen som gör den lättläst och svår att lägga ifrån sig. Och väninnorna har verkligen utvecklats från tidigare böcker och det är så härligt. Har ni missat den här serien så rekommenderar jag den varmt! Läs gärna dom 2 tidigare böckerna först om du inte gjort det. Jättebra 🤗

Tusen tack fina 
@forfattare_lena_risberg för att jag fick förhandsläsa den här fantastiska boken och jag ser redan fram emot nästa bok 💕

Omdöme: 4,5/5

____________

 


Titel: Morden i Fleat House
Författare: Lucinda Riley
Utgiven år: 2022
Sidantal: 456
Förlag: Bazar
Omdöme: 3,5/5

📖
När en elev hittas död i Fleat House på St Stephen"s - en avlägset belägen internatskola i Norfolk - vill rektorn avfärda det inträffade som en olycka. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott och den ambitiösa kriminalinspektören Jazmine "Jazz" Hunter får utredningen på sitt bord. Det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Men de anställda på skolan sluter leden och Jazz inser snart att hon har hamnat i sitt livs mest utmanande mordutredning. På Fleat House skyddas hemligheter som är mörkare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

__________

Fin stämning, spänning & småmysig
Jag har inte läst bokserien om systrarna som dom flesta redan gjort, så vad har jag att jämföra med 
🤔 Jag kan i alla fall försöka recensera den här boken så gott det går då jag förstått att hon inte skrev deckare i vanliga fall! Hennes äldste son har skrivit en fin dedikation/förord om sin mamma Lucinda i bokens början och den här boken skrev hon redan år 2006 men har legat orörd fram tills nu 💕 Boken är lättläst, välskriven och med ett fint språk som flyter på och underbara miljöskildringar. Ingen wowkänsla eller nagelbitare för mig tyvärr, men helt klart läsvärd. Småmysig och intressant!

Tack @bazarförlag för recensionsexemplar och för chansen att få läsa 💕

__________ 

Titel: Besk medicin
Författare: Weström & Eriksson
Utgiven år: 2022
Förlag: BOD Sverige

📖
1986

Det som många fruktat har hänt. Ett kärnkraftverk i Sovjetunionen havererar och sprider sitt avfall över världen. Hemma i Sverige sker ett illdåd, vår statsminister blir brutalt mördad på öppen gata. Vart skall detta sluta?
Men konstigt nog fortsätter allt som vanligt. Solen skiner från en klar himmel och badvattnet runt ön är fortfarande lika blått och klart som förr. Vallmoblommorna lyser alltjämt lika röda på åkerfälten trots allt elände. Ja allt ser fortfarande ut som en idyll på vår ljuva ö Gotland. Men när en kvinna hittas död i ett badkar på Gråbo seniorboende, rubbas lugnet. Det tisslas och tasslas bland seniorerna medan någon med ont uppsåt smyger omkring i korridorerna nattetid. För väninnorna Betty och Ester, som sett fram emot att få njuta av en lugn tillvaro i varandras sällskap på äldre dagar, blir starten allt annat än fridfull. En gammal bekant dyker upp och det förflutna väcks åter till liv, på gott och ont.


📖
Dessa författare är helt nya för mig och den här boken verkar vara en uppföljare på någon tidigare bok, för jag hade lite svårt att hänga med vilka personerna var och deras relationer till varandra. Så jag skulle nog ha kollat upp tidigare böcker först för att få bäst behållning av den här boken och dess karaktärer och vad som hände tidigare år. Men oavsett så var det en fin och ganska spännande bok och den var lättläst ändå.

Tack till @bodsverige och författarna för att jag fick läsa 💕Titel: Sluta aldrig fly
Författare: Harlan Coben
Utgiven år: 2022
Förlag: Bookmark

📖
För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arvtagare till familjen Lockwoods förmögenhet. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men förövarna försvann utan ett spår. Tills nu. På en mordplats i New York upptäcks dyrbart stöldgods, bland annat en väska och tavla som tillhör familjen Lockwood. På väskan är initialerna WHL3 ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet. Windsor Horne Lockwood III - eller Win, som han också kallas - är en man med omåttlig rikedom, oklanderlig stil och en benägenhet att ta lagen i egna händer. Han är dessutom kusin till Patricia, och polisens fynd leder honom in i en mörk värld av hemligheter där han tvingas ta till okonventionella metoder för att skydda sina nära.

📖
Harlan Coben gör mig aldrig besviken och det brukar vara ett säkert kort att läsa hans böcker! Den här boken har redan från start ett mycket starkt driv framåt och det fortsätter så rakt igenom hela boken. Tempot är högt och boken bjuder på oväntade vändningar hela tiden. Det skymtar en hel del humor i den här boken och det gillar jag. Boken är vansinnigt spännande ändå in i kaklet och sista delen blir i princip hetsläst bara för att jag vill få veta slutet. Så en riktig bladvändare enligt mig som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Harlan Coben är otroligt skicklig på att skriva pulshöjande och välskrivna bladvändare! Den här boken är den första delen i en serie om huvudpersonen Win och hans vän Myron Bolitar. Rekommenderar starkt att läsa!


Tack @bookmark_forlag för chansen att få läsa den här boken 💕


Titel: 
Den tunna röda linjen (Cold Case Karlstad Del 2)
Författare: Lotta Lundh
Ljudbok: Fredde Granberg
Utgiven: 2022
Förlag: Lind & Co


📖
Efter att den nytillsatta cold case-gruppen inom Karlstadspolisen rönt sin första stora framgång, väntar nu nya utmaningar. Drygt tjugo år tidigare knivmördades en ung kvinnlig lärare på en skolgård. Brottet är fortfarande inte uppklarat och har satt djupa sår hos de närstående och gnager i ansvariga polisers medvetande. Hoppet står därför till att det udda men numera sammansvetsade gänget i polishusets källare - Jon, Simon, Ofelia, Peo och Amanda - ska kunna finna något i den gamla utredningen som kan föra dem närmare en lösning. Någonstans där ute finns en mördare som trodde sig ha kommit undan och de som petar i ormboet anar inte vilken livsfara de nu utsätter sig själva för.

📖
Den här boken är lika bra som den första. Spännande och obehaglig. Gillar karaktärerna och i denna boken får man lära känna dom ännu mer och det är fint att läsa att man ska acceptera varje person precis som den är då vi alla är olika individer. Jag trodde att jag hade listat ut hur allt låg till ganska tidigt, men det gjorde jag inte alls. Så, det var bara att fortsätta spekulera vidare och svaret fick jag i slutet. Riktigt bra av författaren att låta läsaren tro att ”den” personen är skyldig och hålla oss på halster! Jag bara ääälskar Fredde Granberg som uppläsare 💓 Nu ser jag fram emot nästa bok i serien!


🌸


Titel: Mord i bistra vinternatten
Författare: Lena Risberg
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava

📖
Det lackar mot en fröjdefull jul men i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm störs den stundande julefriden av ett dubbelmord. Eller är det en tragisk olycka? Bästa väninnorna och grannarna Ninni och Bim hamnar återigen mitt i händelsernas centrum. Vad döljer deras grannar? Såväl nyinflyttade som gamla bekanta är misstänkta till motsatsen bevisats. Dessutom verkar det som om kärleken hittat till den olycksdrabbade bostadsrättsföreningen.

📖
"Mord i bistra vinternatten" är den andra boken i serien om Bim & Ninni. Den första är "Mord, det är mord" som jag tyckte mycket om och den här boken är ett snäpp bättre, så det märks att författaren har utvecklats i sitt skrivande. I den här boken så får vi ta del av underhållande personporträtt, nostalgitrippar och spännande intriger. Det är en rolig, lättsam, klurig och fartfylld mordgåta toppad med matinspiration och fina miljöbeskrivningar.

En feelgood-deckare i ordets rätta bemärkelse. Boken är välskriven, lättläst och med korta kapitel vilket gör att man lätt sträckläser. Men det beror också på att det är en fantastisk historia och ett härligt språk och med fantastiska karaktärer. Det är också roligt att berättelsen kretsar kring en bostadsrättsförening och där vissa av karaktärerna i huset är lite speciella, så härliga och dom sätter avtryck på mig! Såg någonstans att det ska komma en fortsättning, del 3 och det ser jag mycket fram emot! Det här är en bok jag verkligen rekommenderar att läsa!


🌸


 

Titel:
 Än brinner lågan

Författare: Susanne Fellbrink
Utgiven: 2021
Förlag: Bokfabriken

Cilla Fallander startar en festvåning i Sundsvall, vilket inte går helt smärtfritt. Förutom problem med illasinnade kockar och okända inkräktare hör hon konstiga ljud inifrån fläktrummet. Men bara på nätterna och bara när hon är ensam kvar. En natt när hon är på väg därifrån gör hon en fruktansvärd upptäckt i en sopcontainer och kastar sig handlöst ut i den kalla vinternatten.

I en annan del av stan hotas den unga Alva av sin manipulerande pojkvän, samtidigt som tvåbarnsmamman Julia har fastnat i ett spelberoende och änkan Milly kämpar för att rädda sin vuxne son ur hans drogmissbruk. De tre kvinnorna möts i Cillas festvåning och en oväntad vänskap uppstår. Deras öden vävs samman och de hamnar i en droghärva där längtan efter pengar ställer allt på sin spets.

Någon kommer att dö.


🔥
Detta är den 4:e delen om Cilla Fallander och fristående. Bokserien är en riktig mysdeckare enligt mig!

Jag har ännu en gång fått läsa om fantastiska Cilla och hennes liv. Hon är en enastående stark person även under kämpiga tider som hon tar sig igenom.

Författaren är suverän på att skriva böcker som flyter fram i både handling, språk och kortare kapitel och det gör boken såå spännande och fängslande att det är omöjligt lägga den ifrån sig.

Historien innehåller fina relationer mellan karaktärerna och jag känner värme, glädje och hopp och tycker det är så fantastiskt hur dom porträtteras.

Hoppas att få träffa Cilla snart igen 🥰

🔥
Detta är den 4:e delen om Cilla Fallander och fristående. Bokserien är en riktig mysdeckare enligt mig!

Jag har ännu en gång fått läsa om fantastiska Cilla och hennes liv. Hon är en enastående stark person även under kämpiga tider som hon tar sig igenom.

Författaren är suverän på att skriva böcker som flyter fram i både handling, språk och kortare kapitel och det gör boken såå spännande och fängslande att det är omöjligt lägga den ifrån sig.

Historien innehåller fina relationer mellan karaktärerna och jag känner värme, glädje och hopp och tycker det är så fantastiskt hur dom porträtteras.

Hoppas att få träffa Cilla snart igen 🥰

🌸 🌸 

 


Titel:
 Julmord i skärgården – Morden på Smögen 5

Författare: Anna Ihrén
Utgiven år: 2021
Förlag: LB förlag

📖 📖
Boken:
Smögen är täckt av snö och is. Den kallaste vintern på många år har lagt sig över det vackra kustlandskapet. På myren uppe i bergen där barnen brukar åka skridskor, hittar två pojkar en död kvinna till hälften fastfrusen i isen. Bredvid henne ligger ett mycket gammalt föremål. Det är bara några dagar kvar till julafton. Precis när Dennis och Sandra börjat hitta lugnet inför julledigheten landar ärendet på deras bord. Victoria har förberett firandet i flera veckor. En jul i skärgården är något hon längtat efter i många år och nu har Björn äntligen gått med på att fira i fiskarstugan på Smögen. När hon förstår att Dennis och Sandra inte kommer att få ledigt över julhelgen blir hon förtvivlad, samtidigt som hon förstår att en mordutredning går före allt – även ett julbord fyllt av skaldjur och andra skärgårdsdelikatesser. Vem är kvinnan på isbanan och vad har hänt henne? Har fyndet vid myren något med mordet att göra, eller är det ett värdefullt föremål från vikingatiden som bara råkat hamna bredvid kvinnan? Dennis och Sandra tvingas söka efter svaren i en tusenårig bohuslänsk historia.

📖 📖
Mina tankar:
En lättläst, välskriven, varm mysdeckare som även har lite historiska tecken i handlingen. Man slipper mängder av blod och den handlar mer om olika relationer så den kändes mer som en feelgoodroman. Men det som är det viktigaste i hela handlingen är det oerhörda och viktigaste budskapet som förmedlas. Mäns våld mot kvinnor! Det måste upphöra!!! En helt ok bok att läsa så här i juletider med riktig julkänsla som man fick! Det här är den första boken som jag läser av författaren och även om det är bok 5 så gick det väldigt bra att läsa den även om det tog ett tag att lära känna karaktärerna. Så jag ska nog läsa den här serien från början framöver!

🌸 🌸  

Titel: Författarmorden
Författare: Erika Rockborn
Utgiven år: 2021
Förlag: Hoi förlag

📖 📖
Boken:
Årets bokmässa i Göteborg har just inletts och man räknar med publikrekord. Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och noterar att vattnet i utomhuspoolen på Gothia Towers färgats rött – och där flyter en livlös kropp. Det är den berömda deckarförfattaren Francesca Liljegren som mördats på samma sätt som offret i hennes debutroman. Inom kort blir ännu en känd författare mördad, även denna gång precis som sin egen romankaraktär. Varför just deckarförfattare? Och vem döljer sig bakom signaturen ”Öga för Öga” som skriver inlägg hos bokbloggarna? Alicia Lundberg, en ung polis, har nyligen tillträtt sin tjänst som kriminalinspektör vid enheten för grova brott och deltar i utredningen. Ett intensivt spaningsarbete tar sin början och en katt-och-råtta-lek med förövaren inleds. När Alicia allra minst anar det gillrar mördaren en fälla.

📖 📖
Mina tankar:
Det här är en mycket bra bok med driv och där spänningen stegras upp allt eftersom man kommer framåt i handlingen. Dom intressanta karaktärerna är lätta att lära känna och jag kände igen många platser då jag själv bott i Göteborg med omnejd så det blev en extra bonus. Så fina miljöbeskrivningar, lättläst, korta kapitel (tummen upp) och mycket välskriven bok. Det är även ett stort plus att man får följa ”mördaren” och hans tänk och hur hans planer framskrider. Man får även följa Alicia i vardagen och vad hon gör och vem hon träffar, så det blir en fantastisk blandning av spänning och en roman. Det här är en riktig bladvändare med oväntat slut. Jag hoppas man får fortsätta följa Alicia i fler böcker! Har tidigare inte läst något av Erika men det lär inte bli det sista efter denna fantastiska bok!

🌸 🌸  
Titel: Kaninfaktorn – Del 1 i Parken
Författare: Antti Tuomainen
Utgiven år: 2021
Förlag: Romanus & Selling
Uppläsare: Fredde Granberg

📖 📖
Boken:
Henri Koskinen älskar det förutsägbara. När han oväntat blir arbetslös och samtidigt får beskedet att hans bror Juhani är död och han ärvt broderns kaotiska äventyrspark Skoj-ohoj, skakar hans ordnade och ensamma tillvaro som försäkringstjänsteman rejält. Horder av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma indrivare av broderns spelskulder blir en regelrätt mardröm, men i parken finns också den förtjusande driftansvariga Laura. Snart inser Henri att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd. Men också att han kan ha ett liv fyllt av äventyr och kärlek framför sig, om han bara vågar.

📖 📖
Mina tankar:
Detta är första boken i en kommande serie! Boken är inte en hisnande thriller som den verkar vara om man läser handlingen men den är en underfundig varm och ganska rolig komedi som fick mig att skratta många gånger och Fredde Granberg är som alltid toppen med sin fantastiska inläsning och gör boken levande. Men!! Ibland blev det lite för tramsigt så man ska vara beredd på att det flyter på i många kapitel med lite allmänt svammel. Själva historien är helt ok och man vill bara fortsätta läsa för att få veta hur allt slutar. Den skulle kunna bli en bra filmatisering! Så jag rekommenderar den i alla fall! Kanske den blir ännu bättre om jag hade läst boken istället för att lyssna?!

>><<

 


Titel: Väktarna
Författare: John Grisham
Utgiven år: 2021
Förlag: Albert Bonnier förlag

📖 📖
Boken:
En ung advokat hittas skjuten till döds på sitt kontor. Trots att polisen egentligen inte hittar några bindande bevis faller misstankarna mot en av advokatens tidigare klienter, den unge svarte Quincy Miller. Miller fälls för mordet och döms till ett tjugotvåårigt fängelsestraff. Hela tiden bedyrar Miller att han är oskyldig. Från sin cell försöker Miller få någon att intressera sig för hans fall. Till slut får han kontakt med Guardian Ministries, en liten byrå som drivs av Cullen Post och som enbart tar sig an ett begränsat antal fall åt gången. När Post börjar engagera sig i Quincy Miller märker han snabbt att mäktiga människor såg till att sätta Miller i fängelse för tjugotvå år sedan, och mäktiga krafter är fortfarande aktiva.

📖 📖
Mina tankar:
Detta är 3:e delen om Washington Poe och Tilly Bradshaw om jag minns rätt. Jag gillar John Grisham’s böcker som jag läst (inte alla 20+ 😊 än ) och den här är inget undantag. Grisham levererar som han alltid gör! Spänning som sakta kommer krypande ju mer man läser och kommer in i handlingen och jag var totalt fast efter bara ett par kapitel. Vi får i boken följa flera fall. Men det är 2 som är längre. En mycket intressant spänningsroman med bra karaktärsbeskrivningar och den känns både äkta och trovärdig. Ska dom hinna lösa fallet/fallen? Läs boken om du vill veta!!
Omdöme: 5/5


>><<
Titel: Ett dödligt tillstånd
Författare: Kjell Eriksson
Utgiven år: 2021
Förlag: Polaris


📖 📖
Boken:
Sammy Nilsson vaknar upp på thoraxintensiven efter ett omfattande ingrepp, föranlett av ett dödligt tillstånd. Plötsligt hör han en mördares röst i sjuksängen bredvid. En man han har jagat i flera år. Ingen tror på Sammy. Alla skyller på morfinruset. Efter fyra veckor på sjukhus kan han sjukskriven ta upp sökandet. Oddsen är emot honom. Han får hjälp av sin före detta kollega Ann Lindell. Men han får jaga ensam. Spåren leder till Skåne. Sammy reser dit, men känner sig allt mer försvagad och desperat. Mördaren gäckar honom. Skräcken i det annars vinterlugna Österlen får honom att glömma sig själv och de regler han har att följa som polis. Du måste lugna ner dig, säger Ann Lindell. Annars säger ditt hjärta stopp. Mitt hjärta är med offren, svarar han.

📖 📖
Mina tankar:
Det här är den trettonde boken i en prisbelönt serie om Uppsalapoliserna Ann Lindell och Sammy Nilsson. Jag har inte läst alla men några stycken och jag hoppas det kommer fler. Boken är lågmäld och med ett vackert och långsamt tempo. Lite svårt ibland att hålla reda på alla karaktärerna. Det ligger sorgsenhet över historien men allt är skildrat på ett fint sätt. Mycket spännande och välskriven bok och en riktig bladvändare. Kriminalhistorien som boken handlar om blev stundtals på ett krypande sätt otäck men inte för mycket. Rekommenderar boken och har du inte läst någon tidigare så går det bra att läsa i alla fall.
Omdöme: 4/5

>><< 


Titel: Armasjärvi – Nordmark 2
Författare: Engström & Richert
Utgiven år: 2021
Förlag: Bokfabriken

>><<
Boken:
Välkommen till Nordmark, år 11 Efter Befrielsen.
Syskonen Sofia och Erik har skilts åt. I Kiruna, där tillvaron ändå är bättre än på andra håll i det nya riket i norr, har Sofia mer att stå i än andra barn i hennes ålder. Vid sidan om skolan och arbetet på ett värdshus är hon spion åt säkerhetstjänsten. sextonårige Erik har infiltrerat de mystiska hesekelianerna och hamnat på församlingens elitskola i Armasjärvi. Inte en dag går utan att han längtar efter att få återförenas med sin syster.

>><<
Mina tankar:
Det här är del 2 i serien Nordmark, första boken heter Nattavaara. Boken är mycket välskriven och den är en otäck skildring som stegras upp genom historien, en dystopi som känns helt realistiskt så det är ett ganska hemskt framtidsscenario. Lite långsammare tempo och längre transportsträcka mot den förra boken men absolut inte tråkig, tvärtom. Det är flera karaktärer och historier i historien som pågår parallellt genom hela boken. Mycket tankeväckande och spännande story. Nu ser jag verkligen fram emot den sista delen i den här fantastiska trilogin!

Omdöme: 4/5 

>><<Titel:
 Debutanten (Forsete: 4)
Författare: 
Christina Erikson
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Sidantal: 400
Förlag: Bonnier förlag

>><< 

Boken:

Författaren Sandra Thulin har tagit sitt liv. Hon lämnar en förkrossad make och två små barn efter sig. När Sandras pappa kontaktar kommissarie Elias Svensson och ber honom undersöka självmordet öppnas fallet på nytt. Elias och Cornelia Lind börjar gräva i Sandras bakgrund och konstaterar snabbt att den fasad familjen Thulin visade upp dolde en sårigare verklighet. Men poliserna får inte bara information om Sandra och hennes familj, komprometterande uppgifter om Sandras pappa ställer utredningen på ända.

Var Sandras död ett tragiskt självmord? Och vem berättar egentligen sanningen?

>><< 

Mina tankar:

Det här är en riktigt nervkittlande spänningsroman som handlar om familjehemligheter, makt, girighet och olika relationer. En historia som får mig att sitta på helspänn och sträckläsa boken för den är såå spännande. Det är ett driv i handlingen där det ena efter det andra av hemligheter avslöjas och jag vill bara veta mer ju längre in i handlingen jag kommer. Man märker inte av något så den är inte förutsägbar men i slutet så börjar man förstå hur allt ligger till och det är just detta som gör boken såå bra och spännande. Att allt inte är som det verkar vara. Gillar man nagelbitare, en spännande historia och en bok man inte kan lägga ifrån sig, då ska man absolut läsa den här boken!

Omdöme: 5/5 

>>>>>>>><<<<<<<<  


Titel:
 Där isarna råmar (Bottenviken: 1)
Författare: 
Lundgren & Lundgren
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Sidantal: 340
Förlag: Albert Bonnier förlag

>><< 

Boken:

Snön tinar och djupt inne i de norrbottniska skogarna hittas en cykel, som visar sig tillhöra en pojke vars försvinnande har förbryllat polisen. Irene har nyligen lämnat Stockholm för jobbet som polis i yttre tjänst, men på stationen i Kalix hamnar hon snart i konflikt med både chefer och fördomsfulla kollegor. I den glest befolkade bygden försiggår samtidigt verksamhet som undgår lagen. I en liten by bor flickan Nina med sin moster och sin allvarligt sjuka mamma. Framtiden är oviss, och mosterns vänner är farliga vänner. Mellan islossning och lövsprickning trappas en jakt upp, där människors sanna väsen ska träda i dagen.

>><< 

Mina tankar:

Vilken debut!! Man kan verkligen ”se” miljöbeskrivningarna och omgivningarna framför sig och känna av det Norrländska klimatet. Det är ett långsamt och vilande tempo i handlingen men otroligt spännande och fängslande. Karaktärerna är trovärdiga, språket är underbart, likaså historien som får mig att fortsätta läsa. Det märks att författarna har äkta Norrländsk bakgrund och kan skriva realistiskt om den speciella och levande miljön. Ser fram emot en fortsättning av boken då jag senare läste att detta är första delen på en serie?!

Omdöme: 5/5

>>>>>>>><<<<<<<<  


Titel: Polcirkeln
Författare: 
Liza Marklund

Format: 
Inbunden (Ljud: Lo Kauppi)
Utgiven år: 
2021
Förlag: 
Piratförlaget
Omdöme:
 3/5

Mina tankar:

Jaa, vet inte vad jag tyckte om den här comebacken. Jag hade nog för höga förväntningar som inte infriades. Berättelsen tog mig inte med stormsteg och den fångade mig tyvärr inte alls men den är i alla fall läsvärd. Och lite nostalgi från 80-talet fick jag och det var ganska positivt i alla fall. Jag tycker boken var välskriven. Jag både lyssnade och läste varvat för att se om det skulle hjälpa, men tyvärr. Men Lo Kauppi läste suveränt!

Handling:
Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980. Fyrtio år senare hittas hon, mördad. Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande. Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick. POLCIRKELN är den första delen i en praktfull ny trilogi som utspelar sig i staden Stenträsk i Norrbotten.  

         


Titel: 
Dödsspelet - Jessica Jackson: 4
Författare: Samuel Karlsson

Format: Ljudbok (Gunilla Leining)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Förlag: Lind & Co

Betyg: 5/5

Vilken fantastisk bok! Det här är 4:e boken om Jessica Jacksson på Mörkö.
Jag sträcklyssnade på boken och den är faktiskt mycket bättre än föregående böcker i denna serien även om dom också är riktigt bra. Spännande och fängslande med ett högt tempo och driv, en riktig bladvändare och fullständig nagelbitare. Den knockade mig. Jag gillar att det var parallella historier!

Handling:

En grupp tungt kriminella män blir fritagna från kriminalvårdsanstalten i Västervik där de sitter av sina straff för grova våldsbrott. En av dem är ledaren, Sergei Barkov, en våldsverkare som när ett intensivt hat mot Jessica Jackson efter tidigare sammandrabbningar. Nu hamnar de återigen på olika sidor om lagen när Jessica dras in i en intensiv jakt på de förrymda fångarna.

Samtidigt är Johannes, Jessicas son, på långresa i Sydostasien. I staden Chanthaburi i östra Thailand börjar reskassan sina och han blir snabbt ett tacksamt offer för en av de många bedragare som skor sig på aningslösa ungdomar långt hemifrån och innan Johannes vet ordet av är han indragen i en farlig härva med ortens gangsterkung och tvingas in i ett spel med livet som insats. Kommer han någonsin kunna ta sig hem till tryggheten i Småland igen?


Men på Mörkö står ingen trygghet att finna. En kamp på liv och död utspelar sig mellan Jessica och Sergei. Vem vinner och vem förlorar i dödsspelet?

         


Då jag lyssnat på bägge dessa böcker efter varandra (Sträcklyssnade) så lägger jag recensionerna i samma inlägg! Böckerna är fristående men jag rekommenderar att man läser i ordning för att kunna ha behållning och lära känna karaktärerna!

         


Titel: 
Sjörök - Mord i skärgården 1
Författare: Elinor Kapp

Format: Ljudbok (Gunilla Leining)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2020
Förlag: Bokfabriken

Betyg: 3/5

Mord i skärgården om kriminalkommissarie Eddie Öhlund på Stenungsundspolisen där vi får följa karaktärerna i en deckare med ganska lugnt tempo men det är absolut inget negativt för det händer mycket i historien och man får lära känna karaktärerna bra (inför kommande bok 2) och det är mycket av det i denna boken så själva deckarhistorien tar inte så mycket plats. Eddie kämpar med sorgen efter sin fru nästan hela boken. Men jag tycker den är spännande och läsvärd och slutet är helt oväntat. Jag tyckte tyvärr inte att Gunilla Leining passade som uppläsare till denna boken!

Handling:

Kriminalkommissarie Eddie Öhlund jobbar på Stenungsundspolisen, där han utreder stora och små brott i skärgårdsidyllen. Hans eget liv är däremot ingen idyll. Eddie kämpar med att hålla sig över vattenytan efter att hans fru omkommit i en bilolycka.
 

I samband med en utredning av ett dödsfall på en hotellanläggning stöter han på Stella Hart som är på genomresa. Eftersom hon saknar bostad får hon bo hos Eddie några dagar medan han utreder ytterligare ett dödsfall. Den här gången handlar det om ett mord. Samtidigt som han blir förälskad i henne inser han att Stella kanske inte är så oskyldig som hon utger sig för att vara.

         


Titel: 
Dödsjö - 
Mord i skärgården 2
Författare: 
Elinor Kapp
Format: 
Ljudbok (Sofia Berntson)
Kategori: 
Deckare
Utgiven år: 2021
Förlag: 
Bokfabriken
Betyg: 4/5

Den här boken tyckte jag bättre om än den första. Jag kom in i handlingen ganska snabbt och boken var mer spännande än jag hade förhoppning på måste jag erkänna. Rafflande tempo som varvas med Eddies privatliv som jag tycker är både gulligt, romantiskt men även lite sorgligt. Det gör att boken tar mig framåt och jag bara vill höra mer för att få veta vad som kommer hända. Riktigt bra och jag ser fram emot en fortsättning. Sofia Berntson passade mycket bättre som uppläsare.

Handling:

Kriminalkommissarie Eddie Öhlund kallas till platsen för ett vägbygge ute på Tjörn. En grävmaskinist har upptäckt kvarlevorna efter ett spädbarn. Stenungsundspolisens utredning kan inte avgöra vem som grävt ner barnet och varför, men när ytterligare ett nergrävt bylte påträffas i närheten inser Eddie Öhlund att han och kollegorna står inför prövning som de kanske aldrig kommer att hämta sig ifrån. 


          
Titel: Olyckan
Författare: C.L Taylor
Format: Inbunden
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2016
Betyg: 3/5

Den här boken har bokstaven O i titeln. 
Så jag bockar av rutan B i Höst-Bingo utmaningen

Jag tyckte boken var lite seg och en lång startsträcka tills det hände något och i slutet så hände det massor kan jag säga och det vände rejält och den/dom jag minst anade var inblandade i historien visade sig vara det. I det stora hela en bra bok med

Handling: 

Att bevara en ohygglig hemlighet kan vara så svårt att det rent av kan kännas lättare att inte längre finnas till. Kanske var det så det kändes för Charlotte? Ingen vet, men hennes mamma Sue misstänker det. Varför skulle hennes älskade tonårsdotter annars ha klivit rakt ut i gatan framför en buss? Nu ligger Charlotte i koma och Sue och hennes make kämpar för att både hitta svar, få till stånd något slags normal vardag och förstås för att dottern äntligen ska vakna upp. 

En dag hittar Sue Charlottes dagbok och via en kommentar i den tvingas hon rannsaka sig själv. Till slut har hon inget annat val än att konfrontera sina egna demoner. Handlar allt det här om henne och ett förflutet hon kämpat hårt för att lämna bakom sig? Eller ser hon spöken mitt på ljusa dagen? Och varför verkar hennes make inte se det hon ser? Frågan är om han vet mer än han låter påskina. Kan det vara så att det som hänt Charlotte i själva verket handlar om Sue?

          

Titel: 
Inte alla män (1: Emilia Berg)
Författare: Veronica Palm
Format: Inbunden
Kategori: Spänningsroman
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

Den här boken är mycket bra skriven tycker jag med en bedrift att både skriva en spänningsroman och trovärdigt beskriva hur livet kan se ut för den som utsätts för våld i nära relationer. En otroligt stark bok som jag knappt kunde lägga ifrån mig. Ser mycket fram emot nästa bok!

Handling:

Emilia Berg brottas med varannan vecka-livet på hemmaplan och storpolitiken i Riksdagen. Livspusslet blir inte enklare när hon av en slump upptäcker att hennes barndomsvän Josefine blir misshandlad av sin beundrade make. Kan hon hjälpa någon som inte vill bli hjälpt?
Och om hon inte gör något, vad är hon då för människa? Är alla fina ord i plenisalen bara en fasad?

Det eskalerande våldet, rädslan och Josefines försök att ta sig vidare driver utvecklingen fram till det oundvikliga. Inte alla män handlar om män som smiter, sviker, slarvar och slår, men ändå framstår som helt normala. Och om kvinnor som på olika sätt hanterar sina liv i närheten av dessa män.
Den ger dessutom en nära inblick i hur arbetsdagarna egentligen ser ut för våra toppolitiker.

 

          

 

Författare: 
Sammy Jeridi

Titel: Ghettokungen (Ghettokungen 1)
Format: Ljudbok (Jonas Malmsjö)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2020
Betyg: 5/5

Det här är första boken (3:e kommer senare i höst) om Leon.
Såå spännande, fartfyllt och snabbt tempo, en riktig bladvändare som man bara vill ha mer av så jag hoppade direkt på 2:a boken Ghettobröder och lägger upp båda i samma inlägg!

Handling:

Leon har en dröm.

Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått – ett Svenssonliv, med bra utbildning och respektabelt yrke.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt.

Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla.

         


Författare: 
Sammy Jeridi

Titel: Ghettobröder (Ghettokungen 2)
Format: Ljudbok (Jonas Malmsjö)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

Den här var det samma rasande tempo och spänning som första boken och jag gillar författarens skrivsätt och handlingen och karaktärerna där spänningen stiger ju längre fram man kommer i boken!

Handling:

Leon, ägare till det halvkriminella företaget Ghettosäljarna, tar ett uppdrag han egentligen inte vill ha. Att hitta den försvunna miljonärsdottern Julia Falk. Istället kommer han något mycket värre på spåren, en mystisk organisation som är beredd att döda för att bevara sin hemlighet. När det visar sig att även kriminalkommissarie Eva Möller utreder fallet tvingas det omaka paret ännu en gång samarbeta för att överleva.  


         


Författare: Peter James
Titel: Levande begravd (Roy Grace 1)
Format: Ljudbok (Peder Falk)
Kategori: Spänningsroman
Utgiven år: 2016
Betyg:
5/5

Oj vilken spännande bok och en riktig nagelbitare och bladvändare!
Boken utspelar sig i Brighton och för första gången möter vi polisinspektör Roy Grace. Den här boken har blivit film (Svtplay) men jag tycker att boken var mycket bättre! Jag satt på nålar genom hela boken och historien är skräckinjagande.

Handling:

Vilken mardröm! Vad skulle du säga om du på din svensexa blev begravd i en kista tillsammans med en flaska whisky och en walkie-talkie? Hur skulle du känna dig när du hörde spaden i jorden och det första smattret mot kistans tak.

Vad skulle du tänka när du plötsligt inte längre får kontakt med dina kamrater, trots att du trycker på sändknappen upprepade gånger. När du inser att de kanske inte kommer tillbaka för att hämta dig!         

Författare: Caroline Engvall
Titel: Blodskam
Format: Ljudbok (Anna Maria Käll)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Betyg: 3/5

Det här är första delen i en ny spänningsserie om systerskap och hemligheter som tar oss från paradisvita stränder i Thailand till Norrlands mörka inland. 

Spännande och bra story med massa hemligheter och miljöskildringarna känns äkta och ibland känns det som jag är på platsen.

Handling:

Elizabeth åker till Thailand på julsemester tillsammans med sin mamma, systern Sofia och hennes familj. På nyårsafton försvinner Sofia, några timmar senare hittas hon död i vattnet. Det som skulle varit en underbar semester slutar istället i katastrof. Händelsen för Elizabeth tillbaka till ett mörkt förflutet, till barndomen och till Ormvattnet. Vad var det egentligen som hände på paradisön? Och vad var det som egentligen hände i det där ensliga huset vid sjön?


         


 


Författare: Andreas Norman
Titel: Svart sol
Format: Ljudbok (Angela Kovács)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5


Den här boken skulle passa bättre in på kategorin Triller/Spänningsroman!
Handlingen är intressant och med ett rafflande tempo, tvungen att sträcklyssna för det var så spännande.

Handling:

Juni 2020. En desperat kvinna blir tvångsintagen på Mälarsjukhusets psykiatriska avdelning. Enligt läkarna är hon psykotisk. Själv hävdar hon att hon måste förhindra ett terrordåd.

Bente Jensen leder en infiltration mot svenska högerextremister och är en grupp hårdföra medlemmar på spåren. På nätet går rykten om en förestående attack. Men när hotet visar sig finnas på närmare håll rämnar Bentes tillvaro och hon tvingas gå i närkamp med en undflyende fiende ur sin egen historia. Samtidigt samlar sig mäktiga krafter till en attack som kan förändra

Sveriges framtid för alltid.

Svart sol är en thriller i samtiden, en mångfacetterad berättelse om gränsen mellan kärlek och hat, vänskap och politik i en värld där ingen går att lita på.


 

 


Författare: 
Tony Fischier

Titel: Mannen som försvann
Format: Ljudbok (Jonas Malmsjö)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5


Riktigt spännande debutbok. Författaren har lyckats med att hålla mig på halster genom hela boken och jag fängslas direkt i historien.


Handling:

Bokhandelsbiträdet Hans Arnesson räddar en fyraårig flicka från att drunkna i Hamnkanalen. Kort därpå hittas han knivhuggen till döds i sitt eget hem. 
Kriminalkommissarie Niklas Ragnvik och hans kollegor vid Göteborgspolisen utreder fallet som visar sig vara fullt av frågetecken. Vem var egentligen Hans Arnesson?

Finns det en koppling till ”Kilroy” – den skugglike seriemördare som tidigare härjade i trakten och tömde sina offer på blod?

Och vad har hänt med Ragnviks syster Viveca? Hon är spårlöst försvunnen sedan arton år, men plötsligt hittar Ragnvik tecken på internet som tyder på att hon fortfarande kan vara vid liv.


 Författare: Mikael Ressem
Titel: Kodnamn Styx
Format: Ljudbok (Jonas Malmsjö)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Betyg:4/5


Det här är första boken i en helt ny serie som heter Sjukvårdens nationella insatsgrupp. SNI....

Handlar om traumaläkaren KG som får uppdraget att sätta ihop en ny specialistgrupp som kan leda sjukvårdsinsatsen på plats vid eventuella dåd. Udda karaktärer med stökiga livsöden handplockas till SNI, under ledning av KG. Denna boken är verkligen en actionspäckad spänningsroman som aldrig upphör att förvåna med sina oväntade tvistar!

Handling:

Militären har elitförbanden. Polisen har den nationella insatsstyrkan. Sjukvården har saknat en motsvarighet. Tills nu.


När traumaläkaren KG får ett samtal från Sveriges inrikesminister ställs allt på sin spets. En hemlig grupp vid namn Styx hotar med att attackera Sverige som nation.
KG får uppdraget att sätta ihop en ny specialistgrupp som kan leda sjukvårdsinsatsen på plats vid eventuella dåd.

Udda karaktärer med stökiga livsöden handplockas till sjukvårdens nationella insatsgrupp - under ledning av KG. Men de hinner knappt inleda samarbetet förrän det första terrordådet sker.

När en minister kidnappas blir det tydligt att den grupp som ligger bakom attackerna inte skyr några som helst medel.


 Författare: Ann Rosman
Titel: Marvatten - Marstrandserien (Bok 7)
Format: Ljudbok  (Mirja Turestedt)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2020
Betyg: 5/5


Jag tycker mycket om författarens böcker i serien Marstrand som handlar om kriminalinspektör Karin Adler och hennes poliskollegor. Med en känsla för stämning och dramatik vävs nu och då skickligt samman, händelserna i böckernas dåtid är verkliga händelser. Miljöbeskrivningarna är fantastiska. 


Handling:

1867 totalförstörs flera kvarter i Marstrand av en våldsam brand. Många familjer ställs på bar backe. Johanna, som för en tid sedan kommit som ung piga till Marstrand för att arbeta hos den ogifte guldsmeden, är en av de drabbade. Men var branden en olyckshändelse?

Till samma plats flyttar Lotta nästan hundrafemtio år senare för att driva ett hotell. Kriminalinspektör Karin Adler har nyligen fått sitt första barn och är föräldraledig. Hemma i Marstrand blir hon bekant med Lotta. Samtidigt kopplas Karins poliskollegor, Robert och Folke, in på en arbetsplatsolycka. En matros har omkommit på ett lastfartyg. Eller ligger det ett brott bakom dödsfallet? Och är alla de övningar som Sjöfartsverket gör med sin räddningshelikopter verkligen slumpmässiga?


 


Författare: Mari Jungstedt
Titel: Där sista lampan lyser
Format: Ljudbok  (Katarina Ewerlöf)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

Senaste boken om kommissarie Anders Knutas. Jag sträcklyssnade på hela serien och jag kan bara säga WOW. Knutas är en härlig och lite egen person men alla böckerna är beroendeframkallande, så även denna. Bokserien som verkligen gör alla rätt; spänningen är tät och intrigerna ännu tätare, morden är häpnadsväckande och detaljbeskrivningarna av den undersköna Gotlandsmiljön är drömska


Handling:

Två Stockholmspojkar som tillbringar höstlovet på ett grådisigt och stillsamt Gotland försvinner spårlöst under en cykeltur till raukområdet Holmhällar. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband. Anders Knutas och hans kollega och partner Karin Jacobsson får ett svårgripbart fall att lösa, samtidigt som de står inför stora utmaningar i privatlivet.

 

 
Författare: Camilla Grebe
Titel: Alla ljuger (Bok 5 - Flickorna och mörkret)
Format: Ljudbok (Katarina Ewerlöf)
Kategori: Deckare
Utgiven år: 2021
Betyg: 3/5

Detta är den fristående boken i serien "Flickorna i mörkret"
Jag har läst dom tidigare böckerna i den här serien och denna boken är också mycket bra och spännande.

Handling:

Maria är lyckligt lottad. Hon trivs med sitt jobb, hon älskar sin son, sin nye man Samir och – oftast – bonusdottern Yasmin. Men när Yasmin försvinner och Samir anklagas för att ha dödat sin dotter rasar Marias tillvaro.

Inte kan väl någon mörda sitt eget barn?

"Alla ljuger" handlar om den fina linjen mellan lögn och sanning. Ett isande kriminaldrama och en förödande precis skildring av en familj i fritt fall.


Inga kommentarer:

Markus bok

  Titel: Markus bok Författare: Birgitta Kallenberg Nilsson Utgiven år: 2024 Sidantal: 228 Förlag: Lava Recensionsexemplar Upptäck Markus b...

Populära inlägg