Biografier


 

Titel: Markus bok
Författare: Birgitta Kallenberg Nilsson
Utgiven år: 2024
Sidantal: 228
Förlag: Lava
Recensionsexemplar
📖
Upptäck Markus bok, en gripande resa genom en mors berättelse om kärlek, förlust och hopp. I denna fängslande skildring av en ung mans kamp mot mental ohälsa delar Markus mor sina mest intima minnen och smärtsamma ögonblick. Trots den tunga undertonen av tragedi vävs berättelsen samman med ljusa ögonblick, som avslöjar Markus goda sidor och vackra minnen.
Med anteckningar från Markus själv och insiktsfulla bidrag från hans pappa blir boken en kraftfull reflektion över familj, kärlek och den komplexa verkligheten av mental ohälsa. En djupt gripande och viktig bok som berör hjärtat och öppnar dörren till en djupare förståelse.
__________
Stark, gripande & viktig!
Det är otroligt svårt att recensera och bedöma en så här stark, gripande och utlämnande biografi så jag fattar mig väldigt kort.
Boken är såå fint och kärleksfullt skriven även fast den är mycket sorglig och känslosam att läsa. Fick lägga den ifrån mig flera gånger och reflektera.
Men oavsett det tragiska och ledsamma som hänt (grät floder i olika avsnitt) så är det en fin ”hyllning” från en mor till en älskad son ❤️
Tack för att du så öppenhjärtligt delar med dig av sorgen och även kärleken till din son. Jag har själv en son med psykisk ohälsa så jag förstår mycket av det du skriver 🙏
En oerhört fin bok mitt i allt det sorgliga och det är viktigt att inte glömma bort allt det fina och vackra i alla minnen man bär med sig.
Markus egna anteckningar och ord är vackra och vilken fin människa han var ❤️
Tack Birgitta för att du har delat med dig av en svår förlust. All kärlek till dig och Markus. Mycket fint skriven bok ❤️
Tack till @lavaforlag för att jag fick möjlighet att läsa boken
__________

 

Titel: Det finns gröna hästar
Författare: Anci Lampe
Utgiven år: 2023
Sidantal: 285
Förlag: Lava förlag
Bokvinst
📖
Clara växer upp i en liten stad. I ett välbeställt hem, med högutbildade föräldrar. Allt är dock inte som det ser ut.
"Du borde verkligen vara tacksam över att du är så priviligierad. Det finns många barn som önskar sig ett sådant hem som du har", sa Fröken.
Clara lyckades trycka undan impulsen att himla med ögonen. Nästan. Hon gjorde det lite, lite, men sedan smög känslan av hopplöshet sig på. Inuti var hon ledsnare och ännu ensammare än vanligt.
"Du har allt, Clara", sa Fröken. "Många har ingenting förstår du. Livet är inte rättvist".
Det sista sa hon nästan som om hon pratade med sig själv.
Clara tänkte att hon hade rätt. Livet var sannerligen inte rättvist. Fröken hade dock ingen aning om på vilket sätt det verkligen var orättvist.
Ingen tycktes ana.
__________
Gripande & Smärtsam
Det här är en otroligt gripande bok om ett barns verklighet som var jobbig att läsa.
Jag fick pausa många gånger och bara andas lugnt för att inte slå sönder något i hemmet för att få ut min frustration att inte kunna ”krama om” den lilla flickan.
HUR kan man behandla ett barn på det här grymma sättet? Var finns dom vuxna? Hur kunde dom blunda för det här?
Vilken fruktansvärt grym mamma. Barnmisshandel både fysiskt och psykiskt.
Boken är välskriven med ganska korta kapitel. Miljöerna är målande och karaktärerna bra gestaltade.
Det här är en otrolig bok som alla borde läsa. Då det är en biografi så kan jag inte sätta betyg!
Tack @anci_lampe_forfattare för bokvinsten
________

 

Titel: Jävla karlar
Författare: Andrev Walden

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
376
Förlag: Polaris


📖
"En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant."

Julen 1983 skakas en villa i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Som en indian, säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå. Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans.

__________

Gripande & Charmig

WOW vilken bok! Jag sträckläste och även lyssnade på den ( inläst av Gerhard Hoberstorfer ) när jag gjorde annat, kunde inte släppa taget!

Lysande språk, lättläst och välskriven och en riktig bladvändare. En fin, rolig, gripande, allvarlig historia om en pojkes uppväxt. .

Levande och färgstarka karaktärer, målande miljöbeskrivningar.och intressant livsöde. En bok som ligger i toppen redan i början av året på min lista över bästa lästa böcker 💕

Jag rekommenderar verkligen den här boken till alla! Läs eller lyssna. Det är ren kärlek ⭐️

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Vilken tur att detta var en bokvinst till mig förra året 🙏
Tusen tack 💕 @morsansbokhylla & @adlibrisgbg

__________

 

Titel: 
Aldrig släppa taget
Författare: Tilda & Frida Boisen

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
448
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar

📖
12, vad är det som har hänt?

Sent en fredagskväll i januari 2021 inkommer ett samtal till SOS Alarm. En tonårig flicka har kastat sig ut genom ett öppet fönster. Ärligt, nära och med oförställd öppenhet skildrar Tilda Boisen och Frida Boisen med egna ord upptakten och efterspelet till den ödesdigra natten. Mor och dotter förenas i en livsviktig resa för att förstå varandra, för att förstå sig själva och för att hitta tillbaka till livet.


Aldrig släppa taget är en berättelse som krossar tabun och skam om psykisk ohälsa. Det är en berättelse om en tonårsdotter som kämpar för sitt liv. Om föräldrar som krigar för att hjälpa men inte når fram. Om ett samhälle där resurserna inte räcker till, där unga blir satta på vänt, med de mest fruktansvärda av konsekvenser. Men mest av allt är det en berättelse om kärlek, ork och hopp.
__________

Viktig bok 🙏❤️❤️❤️❤️

Det här är en otroligt viktig bok! Jag vet själv hur det är att leva med psykisk ohälsa då jag är medberoende till ett av mina egna barn ❤️ 🙏 ❤️
Detta ska aldrig behöva hända! Tilda, du är såå stark och det är mycket modigt att skriva den här boken, att du blottar dig själv. Jag är så imponerad ❤️❤️

Jag tycker boken är otroligt välskriven, fantastiskt språk och lättläst, men mycket tung och gripande att läsa emellanåt, dom starka scenerna som jag ser framför mig ger mig flashback!
Som mamma blir det extra känsligt att läsa och jag förstår hur du Frida känner dig ❤️ Men bakom allt det tunga så finns det hopp, tro och massor av kärlek 😍

Du har en fantastisk mamma och familj och så underbart att läsa om all hjälp och stöd under den svåra tiden.
Tyvärr har inte alla samma fina hjälp och stöd i samma situation ❤️

Den här boken rekommenderar jag ALLA att läsa! Såå viktig och psykisk ohälsa är tyvärr vanligare än man kanske förstår 🙏

Tack @tildabo1sen och @fridaboisen för en stark och viktig bok och att ni orkade och vågade berätta 💕🙏
Tack till @bookmarkforlag för att jag fick möjlighet att läsa 
🤗💕

❤️🤗❤️ Jag betygsätter aldrig biografier ❤️🤗❤️

__________


Titel: Ingen skulle få veta
Författare: Anna Kansell

Utgiven år: 2020
Sidantal: 
226
Förlag: @
calidrisforlag 
Recensionsexemplar

📖
Ångesten var ständigt närvarande i vårt hem. Ibland slumrande och osynlig, ibland uppblossande med full kraft. Den passade inga tider. Skoningslöst klampade den på, nästlade sig in i mammas huvud och tog ingen hänsyn. Inte till henne, inte till oss andra.

INGEN SKULLE FÅ VETA är en berättelse om skuld, skam och psykisk ohälsa, dolda under en välputsad yta i en svensk småstadsidyll.
Berättelsen skildrar en flickas uppväxt på 70- och 80-talet, med en psykiskt sjuk mamma i en, på ytan, lyckad familj. En sjukdom som alla tystar ner och döljer - både inom familjen och mot omgivningen.
Och hur det är att leva i en dysfunktionell familj som låtsas vara fungerande, där yta och konvention betyder allt. Men när dörren till den fina villan har stängts, styr mammans ångest och utbrott familjen med järnhand.


Med inslag av dagboksanteckningar samt journalutdrag från mammans vistelser på psyket, skildras familjens liv utifrån flickans perspektiv, från treårsåldern och fram till den ödesdigra dagen, då alla till slut får veta.
Boken vill belysa vad psykisk ohälsa kan innebära - för den drabbade och för de närmast anhöriga. Händelserna är självupplevda och skildrar ingående och naket det mörker de drabbade lever i. Samtidigt som den också vill visa att det kan finnas ett parallellt, normalt liv som, trots allt, kan vara relativt bra.

__________

Känslosam & Gripande!


Den här boken är en verklighetsbaserad roman om hur det är att växa upp med en mamma med psykisk ohälsa på 70-/80-talet som var väldigt tabu på den tiden. Att som barn behöva dölja hur det ligger till.
Anna berättar hur det är att vara barn och behöva bära på en sådan hemlighet. Boken är välskriven och lättläst och man får några flashbacks tillbaka till den tiden då jag själv växte upp med ABBA och tidningen Starlet mfl.

Jag tycker det här är en viktig bok. Den här nakna och hudlösa barndomsskildringen går rakt in i hjärtat. En trovärdig och sorglig historia som berörde mig mycket 💕

Tusen tack @annakansell för din förfrågan om att läsa din bok 🤗💕

__________ 
Titel: En skatas memoarer
Författare: Sissel Almgren

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
96
Förlag: BOD
Recensionsexemplar

📖
Skatan Rilka har levt ett långt liv och bär på
många minnen.

Hon tänker tillbaka på skator hon träffat och
andra märkliga fåglar

Hon tänker på hur skator lever och överlever
under rika höstar och hungriga vintrar.

Hon tänker på döden och livet och på hur en
skata bäst bör leva det.

__________

Vilken gullig liten bok. Inte bara det lilla formatet och bokomslaget utan också innehållet! En självbiografi om skatan Riika’s liv. Lite klokheter och poesi.

Boken är lättläst med ett enkelt språk. Jag tyckte bitvis att den hamnar under kategori barnbok, möjligtvis 9-12 år?

Men för den sakens skull så är den absolut inte dålig på något sätt utan den var väl inte i min ”smak” helt enkelt.

Tack @sisselsskrivideer för möjligheten att få läsa 🤗

__________

 

Titel:
 Gå vilse & hitta hem i bonusfamiljen
Författare: Stina Pettersson

Utgiven år: 2023
Sidantal:
 86
Förlag: Parus förlag
Recensionsexemplar

📖
Har du liksom jag blivit överrumplad av alla känslorna i en bonusfamilj? Har du irrat bort dig och visat sidor som du inte är stolt över?
Det här är boken som jag önskar att jag hade haft när det var som svårast att leva i bonusfamiljen. Den handlar om livet när det är utmanande, men också om förändringar och nya perspektiv. Boken är för dig som upplever svartsjuka, ensamhet eller utanförskap. Till dig som känner dig som en gäst i ditt eget hem och som inte lyckas få din partner att förstå allt det där som du tänker och känner. Kanske har du fått höra från omgivningen att "du visste vad du gav dig in på", men hur skulle du kunna veta? Som läsare får du ta del av 
Stina Petterssons personliga berättelse, men också hennes professionella tankar utifrån sitt jobb som samtalsterapeut. Tillsammans med sin man driver Stina Familjeträdet där de coachar, handleder och utbildar i frågor som rör bonusfamiljen.
__________

En informativ och välskriven bok om bonusfamiljen’s fram och baksidor.

Jag kände igen mig i mycket då jag själv levt med bonusbarn och sambos som haft mina barn som bonusbarn.
Detta är inte lätt alla gånger, så mycket som kan bli fel, missuppfattningar, svartsjuka, konflikter och jag önskar att jag hade haft lite mer kunskap i detta när jag levde mitt i det 
💕

Författaren är stark som vågar öppna upp och skriva om sina känslor och boken är mycket läsvärd även om man inte är eller har varit i en bonusfamilj. Den är välskriven och lättläst med ett vackert språk och framför allt så får man många aha-upplevelser och min tanke är att ingen ska behöva tvingas på att leva i en bonusfamilj utan man ska nog ta små steg i taget och att barnen alltid kommer i första hand.

Tack @familjetradet och @parusforlag för att jag fick möjlighet att läsa 🤗

__________
Titel: Du vet ingenting om mig

Författare: Kikki Danielsson & Sören ”Sulo” Karlsson
Utgiven år: 2022
Sidantal: 
250
Förlag: Bazar
Recensionsexemplar

📖
Kikki Danielsson tar med läsaren på en resa genom ett liv där lycka och framgång alltid balanserat på kanten av den stora avgrunden. Vi får följa vardagens funderingar och bekymmer i radhuset uppe i Bollnäs när Kikki tittar tillbaka på sin över femtio år långa karriär. På ett naket och öppenhjärtigt sätt låter hon sitt okända liv, skuggorna och det trasiga få komma fram i ljuset så helheten äntligen blir synlig. En bok om livet och den ändlösa strävan efter att våga och kunna älska sig själv. Sulo Karlsson tecknar ett porträtt av en av våra mest älskade artister genom att med försiktighet avtäcka människan bakom den stora stjärnan.
__________

Naken & öppenhjärtlig

Det här är en underhållande, ärlig och öppenhjärtlig bok av Kikki Danielsson. Jag har följt henne och hennes framgångar och liv många år och i den här boken får man veta många saker som man inte visste, eller trodde att man visste.

Precis som titeln säger så vet jag inte så mycket om henne som jag trodde, mer än det som pressen skrivit och efter att ha läst boken så ska man inte tro på allt som kvällspressen skriver om någon person. Hon skriver på ett äkta och ärligt sätt och språket är enkelt och lättläst. Hon har verkligen inte haft det så lätt i livet.

Mycket intressant bok där man får veta lite om hennes uppväxt och framgångar. Kikki har en härlig humor och bjuder verkligen på sig själv. Då det är en biografi så har jag valt att inte poängsätta boken.

Är du intresserad och nyfiken på Kikki och hennes liv eller bara uppskattar ett genuint porträtt av en kvinna som många gånger fått betala ett högt pris för sina val i livet så rekommenderar jag dig att läsa boken! Finns nu även som ljudbok!

Tack @bazarforlag & @therealkikkidanielsson för att jag fick möjlighet att läsa 🙏

__________ 

 
Titel: Att orka lite till
Författare: Bianca Zenonsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
263
Förlag: Vulkanmedia
Recensionsexemplar

📖
Biancas uppväxt kantades av fruktansvärda trauman. Vuxenvärlden valde att inte se vad som pågick och ignorerade hennes rop på hjälp. Efter föräldrarnas skilsmässa förlorade hon kontakten till sin pappa och sexuella övergrepp av tre förövare pågick hemma som borta i åratal. Separationen mellan mamman och den nya sambon ledde till moderns psykos, vanvård och mycket mer. Bianca tvingades stänga av sina känslor för att överleva. En period var allt lugnt, Bianca pluggade och hade framtidsplaner. Men när hon var 19 år blev modern åter psykotisk vilket utlöste ett okontrollerbart kaos där det förflutna nu kom ikapp henne. Hon vände sig till psykiatrin i hopp om hjälp, men även där valde man att varken förstå eller hjälpa.
Biancas kamp att orka lite till beskriver verkligheten när vården, samhället och föräldrar på alla sätt sviker, men också hur en obeskrivligt lojal kärlek mellan henne och maken, en man som aldrig lämnade hennes sida, bar henne genom elden mot ljuset.

_________

Välskriven & viktig

Det här är en gripande berättelse som verkligen inte är någon lätt läsning men otroligt viktig. Boken är välskriven och har ett lätt språk som gör att sidorna flyger fram men jag fick pausa många gånger för att hämta andan och reflektera.  Jag har otroligt svårt att sätta orden rätt så jag säger bara LÄS BOKEN!

__________

 

Titel:
 För ditt eget bästa
Författare: Pia Johansson

Utgiven år: 2019
Sidantal: 
391
Förlag: Ordberoende förlag
Recensionsexemplar från författaren

📖
"Allt jag gör är för ditt eget bästa", sa han. Till sist kändes det som om det var sant. I själva verket tog han ifrån mig allt. Den charmiga och uppvaktande mannen jag förälskade mig i, visade sig vara en psykopat. I flera år kastades jag mellan ömhet och våld, mellan dyrkan och sexuella kränkningar. Jag tappade bort mitt egenvärde, mina grundvärderingar och min verklighetsuppfattning. Det här är min berättelse om att brytas ner av den man älskar. Att nästan dö. Men också om att till sist lyckas slå sig fri. Och att börja vandra den svåra och slingriga vägen tillbaka till ett helt liv.
__________

Stark, gripande & välskriven

Det här är en mycket stark och gripande bok som var jobbig att läsa vissa stunder. Lättläst och med ett driv som gör att man sugs in i historien. En oerhört välskriven bok som jag knappt kunde lägga ifrån mig.

Starkt gjort av Pia att berätta sin historia på ett så öppet, utlämnande, gripande och ärligt sätt. Det här är en bok som alla borde läsa. Man tror och tycker så mycket många gånger och ställer sig frågan: Varför går du inte bara? Men efter att ha läst boken så förstår i alla fall jag mycket bättre om hur det är att leva med en psykopat, sexmissbrukare och narcissistisk person.  

Mycket starkt gjort av dig Pia att kämpa och att lämna och komma loss från honom. En mycket viktig bok!!

Tack fina Pia för att jag fick läsa din gripande och intressanta bok 🤗💕

__________

 

Titel:
 Den falske schamanen
Författare: Eva Brenckert

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
260
Förlag: Ordberoende
Recensionsexemplar

📖
Sektens innersta krets berättar.
En man kommer till ett litet samhälle i norra Sverige strax före milleniumskiftet. Han kallar sig schaman och säger sig kunna läsa av människors inre och med sin kosmiska visdom vill han hela deras sjukdomar och trauman. Ensamma, par och familjer dras till mannen med en förhoppning om att hitta den rätta vägen och i förlängningen rädda världen. Steg för steg lägger de sina liv i mannens händer. De fastnar i en tillvaro av underkastelse, psykisk terror och övergrepp. En berättelse om längtan efter mening, förnekelse, grupptryck och grymhet. Men också om vägen ut ur sektens makt.

__________

En mycket välskriven, lättläst, intressant och skrämmande bok som fick mig att sträckläsa för att få veta hur det skulle gå. Jag har alltid varit intresserad av olika sekter och hur dessa människor kan bli så hjärntvättade utan att fatta vad som verkligen händer. Fängslande historia och en sekt som jag aldrig har hört talas om tidigare.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️/5

Tack @ordberoendefrlag för recex och intressant läsning

__________


 
Titel: Gaslightad
Författare: Sofia Larsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
311
Förlag: Ordberoende
Recensionsexemplar

📖
Självupplevd berättelse om manipulation i en destruktiv kärleksrelation.

Han håller telefonen i handen. Jag hör signalerna gå fram. Jag gråter och ber honom berätta vem han ringer till. Han lägger på luren och förklarar lugnt att det var psykakuten. Gör inte slut, snyftar jag i hans varma famn. Det gör han inte heller, istället för han långsamt mitt huvud mot hans mun och med sammanbitna tänder säger han: Glöm inte en sak. Det är du som är sinnessjuk i det här förhållandet, inte jag. Sviken av mannen jag levt med under många år möter jag kärleken igen. Jag får all uppmärksamhet och stora framtidslöften. Men efter bara några månader är allt förändrat. Den person jag trodde var mitt livs kärlek börjar manipulera och övertyga mig om att jag är galen. Till slut tror jag på honom. Tillvaron blir en nedåtgående spiral och den psykiska misshandeln är på väg att kosta mig livet. Men bara nästan, jag klarade mig och lyckades ta mig ur den destruktiva relationen och är med den här boken redo att berätta min egen historia.

__________

Tuff & jobbig att läsa men såå viktig bok!

Å vilken tuff och jobbig bok att läsa men ack såå otroligt viktig. Blir ledsen och fruktansvärt arg under tiden jag läser och vill bara krama om dig Sofia och ge ”J” vad han förtjänar. Är glad att du var stark och tog dig ur detta fruktansvärda förhållande och att du var såå otroligt stark som orkade skriva en bok om allt hemskt du varit med om och att du kunde gå vidare i livet.

Otäckt vad en människa kan göra mot en annan och misshandel både fysiskt, psykiskt och sexuellt är aldrig ok. Sofia berättar så öppet och naket om vad hon gick igenom och hur hon bit för bit bryts ner och till slut tror att hon faktiskt är galen. Det gör ont mestadels av boken att läsa vad hon fick gå igenom och sen veta att det finns många kvinnor där ute som är/varit med om samma hemska upplevelser.

En mycket viktig bok som jag rekommenderar att läsa!

Tack för att du har modet att berätta din fruktansvärda men viktiga historia @sofiassilverlining & tack för recex @ordberoendefrlag och den starka läsupplevelsen 💕🙏

💓  Den här boken sätter jag inte något betyg på då det är oerhört svårt 💓

__________

 

 

Titel:
 Livet som en dyslektiker
Författare: Cecilia Poulsen

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
63
Förlag: Type & Tell
Läsålder: 9-12

📖
Cirka fem till åtta procent av Sveriges befolkning har idag någon form av dyslexi. Detta betyder att cirka tre barn i en klass på 20 barn har någon form av dyslexi. Många tycker precis som jag att det är superjobbigt att få diagnosen dyslexi. Denna boken är en självbiografi och handlar om hur jag fick min diagnos. Och hur jag har fått kämpa mig igenom min skoltid ihop med min dyslexi. Det har inte varit enkelt. Men nu vill jag peppa andra till att göra samma resa som jag har gjort. Oavsett om man har dyslexi eller inte så kommer man att lyckas i livet med en stark vilja. Denna boken är inte korrekturläst av ett stavnings proffs. Och det är lite charmen med hela boken.
__________

Inspirerande & positiv!

Det här är en charmig bok där författaren beskriver och berättar hur en dyslektiker blir bemött genom livet. Jag vet av egen erfarenhet (min ena son är dyslektiker) hur det är att gå genom livet med detta och hur viktigt det är med stöd från familjen och omgivningen. Cecilia delar sina tankar och känslor på ett rakt och ärligt sätt.  Trots att man ser att hon har det svårt med vissa delar i sitt sätt att skriva så har hon ändå ett bra ordförråd, vilket visar på att en dyslektiker inte är dum på något sätt. Boken är mycket positiv och den kan garanterat inspirera många. Och att man kan lyckas med rätt inställning och att man ser möjligheterna istället för alla hinder! Rekommenderas varmt.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @ceciliasboktips för att jag fick möjlighet att läsa din fina bok 💕

__________
Titel:
 Välsignad vare fadern
Författare: Rosa Ventrella @rosa.ventrellaofficial

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
265
Förlag: Polaris

📖
Rosa växer upp i San Nicola, det äldsta och farligaste området i Bari i södra Italien. Bland de trånga gränderna som leder ned mot havet, når våldet dig i samma stund som du föds. Rosa och hennes bröder växer upp med en våldsam far, han vars smeknamn är Änglaansiktet. Namnet har han fått på grund av sitt oemotståndliga utseende, men i själva verket finns det inget änglalikt över honom. Faderns humörsvängningar, hans lögner och svek är vardag för familjen. Men trots att han slår, kan inte Rosas mamma sluta älska honom. Rosa förstår att hon måste rädda sig själv. Och när hon träffar Marco väljer hon att byta namn och fly till Rom med honom. Tiden går och många år senare får hon ett telefonsamtal, samtidigt som hennes äktenskap knakar i fogarna. Hon tvingas återvända till sin hemstad, söka sina rötter och framför allt hitta ett sätt att lämna sitt mörka arv bakom sig, befria sig från våldet.
__________

Gripande & äkta!

En fantastisk bok som är mycket gripande, berörande och brutal, men den är samtidigt vacker och inger hopp. Huvudtemat är kvinnlig frigörelse! Miljöskildringarna är målande och språket är vackert och flyter på. Karaktärerna är kärleksfullt gestaltade. En modig roman om våldets rötter och Rosa Ventrella skriver med både ilska och empati på samma gång. En bok som även innehåller värme och empati trots det tunga. Bladvändare!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokforlagetpolaris för recex och en fin läsupplevelse 💕

__________


 

Titel: Jorden skälver, Marken gungar
Författare: Erica Eklund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
257
Förlag: Ordberoende förlag

📖

Det är just när livet ser ut att vända till det bättre som min pappa dör. Jag är 18, han ska snart fylla 45, precis som jag när den här boken kommer ut. Det här är berättelsen om mig och min pappa Uffe. En berättelse om hur vi älskar varandra men där pappas alkoholmissbruk skapar stora konflikter. Jorden skälver, marken gungar handlar om människan bakom missbruket. Den berättar ärligt och naket om hur relationerna påverkas av alkoholen, men också om hur långt en människas kärlek kan sträcka sig och om ett samhällsproblem som fortfarande är ett av våra absolut största. Erica Eklund är uppvuxen i Norrköping och lever där tillsammans med sin familj. Hon är utbildad gymnasielärare i svenska och tyska men efter tolv år i skolan startade hon sitt eget företag och arbetar idag som författare coach och lektör. Jorden skälver, marken gungar är hennes debut.
____________

Gripande, Stark & Verklighetsbaserad bladvändare!

En otroligt välskriven bok av debutanten Erica Eklund. Jag fastnade totalt i berättelsen och kunde inte sluta läsa den. Berättelsen är sååå gripande och stark och jag varnar/tipsar dig som ska läsa att ha många näsdukar till hands. Man får följa med pappans och dotterns perspektiv i olika tidsepoker och jag blir så tagen av berättelsen då den är otroligt nära sanning. Det finns ett stort djup i boken där man skildrar en svår sjukdom – alkoholism. Jag blir tagen, det är så mycket känslor som berörs i boken om både sorg, svek, hopp och kärlek. Stundtals så var det svårt och gjorde ont att läsa!

Omdöme: 3,5/5

__________

Titel:
 Tapetblomman
Författare: Gudrun Wallte

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
285
Förlag: Visto
Omdöme: 3/5

📖
Jag förklarar för henne att det är viktigt att pappa får en fin bukett på sin 50-årsdag, men att jag har så lite att köpa för. Dessutom sitter pappa i soffan och är sjuk. Blommorna är det enda han får idag. Så glad jag är på hemvägen med en stor vacker bukett i handen. Tänk vad glad mamma ska bli som får ge pappa en så storslagen bukett för så lite pengar. Sverige, mitten av femtiotalet. En liten flicka läggs in på sjukhus. Hon drömmer om att börja skolan, sedan drömmer hon om att arbeta med mode. Med en bror som sitter på mentalsjukhus, en pappa som hoppar från jobb till jobb och en morfar som kände Moa Martinsson följer vi sjukhusflickan under de där åren då både hon själv och Sverige är i stor förändring.

__________

Lättläst och intressant!

Tapetblomman är en autofiktiv memoar om att växa upp som flicka i en arbetarfamilj under 1900-talets mitt. Autofiktiv betyder ungefär så här: Fiktiv självbiografi som är en blandning av fiktion och fakta och då vet man inte vad som är sant eller om det är påhittat. Det är intressant tycker jag som älskar historiska böcker. Den här boken utspelar sig på 50-60 talet i Sverige och handlar om Gunilla som man får följa från barndomen till 18-åring. Den är skriven i JAG-form och är uppdelad i olika delar. Boken är lättläst och intressant. Så om du gillar biografier och autofiktiva böcker så läs den här!

Tack till @gudrunwallte @vistoförlag för möjligheten att få läsa boken 💕

__________


Titel: Hakuna Matata
Författare: Linda Fihn
Utgiven: 2021
Förlag: Sivart förlag

🌟
I tidiga tonåren råkar Linda ut för en traumatiserande händelse som sätter djupa själsliga spår och där följderna blir betydligt allvarligare och svårare att hantera än någon kunnat ana. I en tid när gränsen mellan barn och vuxen tar sin början, då skönhetsidealen betyder allt och varje åsikt spelar roll, kommer sjukdomen in i hennes liv.

Den leder henne skoningslöst in i en personlig kris där självförakt och skam avlöser varandra och tillvaron blir en kamp mellan att återfå självkänslan eller förbli fånge i självföraktets klor.

Trots alla motgångar lyckas hon uppnå sin största dröm, att bli polis. Men efter ännu en traumatisk upplevelse, denna gång under tjänsteutövning, slår kroppen bakut och sjukdomsbilden förvärras. Hakuna Matata är en sann berättelse som handlar om att våga utmana sig själv, uppnå drömmar och våga lita på sin inre styrka.

🌟
En mycket gripande, fin och inspirerande berättelse. Författaren skriver så ärligt, äkta, känslosamt och öppet. Jag blev oerhört berörd. Boken är tankeväckande och fick mig att inse att man måste stanna upp och tänka efter innan man fattar beslut.

Boken innehåller mycket smärta och sorg, men också konsten att se det ljusa i tillvaron och glädjas åt det lilla i livet. Många saker i boken träffar mig rakt i hjärtat. En fantastisk bok som jag varmt rekommenderar dig att läsa!

Titel:
 Så förråddes Anne Frank

Författare: Rosemary Sullivan
Utgiven år: 2022
Förlag: @harpercollins

📖
Över trettio miljoner människor har läst Anne Franks dagbok, skriven av en trettonårig flicka som gömde sig för nazisterna i två år? innan hon blev avslöjad och skickad till ett koncentrationsläger. Trots att hennes öde behandlats i böcker, filmer och pjäser har ingen tidigare slagit fast vem eller vad som gjorde att hon och hennes familj hittades av nazisterna. Nu - 75 år senare - vet vi svaret. Tack vare ny DNA-teknik, mer sofistikerade undersökningsmetoder och ett internationellt team, lett av tidigare FBI-agenten Vince Pankoke. Teamet har gått igenom tiotusentals dokument och intervjuat mängder av personer som på något sätt levde nära familjen Frank. Tillsammans har de lyckats återskapa dagarna som ledde fram till familjens arrestering och kommit fram till en ny slutsats. Deras arbete skildras här av författaren och poeten Rosemary Sullivan. Hon ger oss också en naken inblick i hur det var att leva i en ockuperad stad där du oberoende av hur rik, fattig, välutbildad eller försiktig du var, aldrig kunde vara säker på vem du kunde lita på.

📖

En spännande, intressant, välskriven, fängslande och gedigen bok. Men jag tyckte den var lite för rörig och långdragen. Jag har ju läst mycket om Anne Frank´s liv och här får man läsa om hur man riktigt gräver efter sanningen om vem som förrådde henne och hennes familj. Många relationer, namn, platser och befattningar att hålla ordning på och det orkade jag bitvis inte riktigt med. Detta är ett angeläget och tungt ämne och jag har som många andra haft funderingar på vem som förrådde Anne Frank. I det stora hela så var det en intressant och bra bok och jag har fått bättre insikt i hur det var. Rekommenderar dig att läsa boken om du vill veta mer om andra världskriget, ett liv på flykt och vem som förrådde Anne Frank! 

 🌸 

 

Titel:
 Från Östermalm till Hinseberg

Författare: Monica K. Guerra
Utgiven år: 2021
Förlag: Idus förlag

📖
Toppmäklaren som hamnade på kåken - En berättelse om tiden i kvinnofängelset.

"Domen kom den 30/7-2019 och var på hela fyra år. Jag minns inte vad jag tänkte när domen föll, men hela min värld snurrade, som om jag befann mig upp och ner. Jag måste ringa mina barn, tänkte jag. Men mina döttrar hade redan fått reda på detta då tidningarna hade hunnit skriva om det innan jag fick domen i handen." 2018 mottar Monica ett gåvobrev från vad hon tror är hennes mamma. Det ska visa sig bli början på en lång livsavgörande resa som kantas av ångest, tårar och förvirring när hon blir dömd till att sitta inne på ett av Sveriges mest omtalade fängelser.
Från Östermalm till Hinseberg är Monicas historia, hennes upplevelser av tiden där hon inte bara försöker överleva, utan även söker upprättelse.

📖
Den här boken var mycket intressant att läsa. Man får insyn hur livet kan se ut på en anstalt för kvinnor och Monica berättar öppet, ärligt på ett lättfattligt sätt om hur hon överlevde både negativa och positiva händelser och senare fick upprättelse. Att hela ens liv kan ändras på ett ögonblick och man plötsligt inte är värd något. Och det finns också med hur covid påverkade livet innanför murarna då det är en ganska ny bok. En läsvärd bok jag rekommenderar!

 🌸 

 
Titel: Vårdnaden
Författare: Irene Kolare
Utgiven år: 2021
Förlag: Ekström & Garay

📖
Platsen är Mörbylånga, flickan som bor där älskar sin pappa över allt annat. Men med åberopande av barnets bästa tas pappan och det goda livet ifrån henne i samband med föräldrarnas skilsmässa.
Vårdnaden är en berättelse om en pappa som rustar dottern för livet, samt en skildring av det nära samtalet i en relation fylld av humor, förlåtelse och kärlek.


📖
Vilken fin, äkta, varm, stark och välskriven bok. Jag känner igen mig i mycket då jag är född i början av 60-talet. Irene skriver om en verklighet i 1980-talet där en vårdnadstvist mellan hennes föräldrar som skilde sig redan på 60-talet ligger i fokus, en verklighet där ordet ”för barnets bästa” inte existerar. En pappa som hon älskar över allt annat. Han fostrar henne med kunskap och kärlek men också med fasta principer. Men trots det så vill inte hennes mamma att hon ska bo hos honom efter separationen. Det är korta kapitel vilket gör att jag sträckläser boken. En brevkorrespondens mellan fadern och dottern ger berättelsen ett personligt liv, en egen röst. Läsaren får svar på frågan ”varför” då författaren bifogar urval av den ursprungliga utredningen kring vårdnaden. En lättläst och gripande bok som får mig att tänka tillbaka på min egen barndom och det blir stundtals lite känslomässigt jobbigt.


🌸 🌸 

Titel: Tillsammans var vi oslagbara
Författare: @linnea.engstrom_
Utgiven år: 2021
Förlag: @idusforlag @vistoforlag

📖
Handling:
En pappa utesluts ur Jehovas vittnen. Familj, vänner och sammanhang försvinner över en natt. Trettio år senare tvingas en dotter bort från sin plats i EU-parlamentet under förödmjukande omständigheter. Situationen påminner om pappans. Minnen som länge tryckts undan kommer tillbaka, och många frågor och tankar väcks. Vad har en frireligiös sekt gemensamt med ett modernt politiskt parti? Linnéa Engströms berättelse handlar om de egna erfarenheterna från tiden som miljöpartistisk EU-parlamentariker varvat med hennes pappa Dans resa från lovande ung förmåga som frikyrkopastor till katastrofen som följde på ett plötsligt insjuknande i psykos.

📖
Mina tankar:
Jag som inte är intresserad av politik, tyckte dessvärre att boken var lite seg och ointressant och jag tappade fokus många gånger. MEN jag tycker språket är ganska lätt och det fungerar att hänga med i boken mestadels. Tillbakablickarna i boken uppskattar jag men det blir en aning rörigt i historien och jag har svårt att hänga med ordentligt och (det beror på att jag inte är intresserad av politik) då jag känner att det inte finns någon riktigt röd tråd. Så det blir lite förvirrande när man ena stunden läser om vilket politiskt arbete som utförs i detalj och i nästa så är det fokus på hennes upplevelser och liv. För många delar är inte alls relevanta för historien. Men jag förstår hennes funderingar kring sin pappas upplevelser och att boken är en upprättelse för honom. Skulle velat läst lite mer om hans liv för att lättare kunna se någon slags koppling hur han blev utfryst av Jehovas vittnen. Det är chockerande hur människor inom politiken med mycket makt kan bete sig så här med maktspel, fruktansvärd kvinnosyn och allmänt svek. I det stora hela så var boken läsvärd och jag fick se ”bakom kulisserna” hur det går till i verkligheten så det var lite intressant.
🌸 🌸

Titel: Vilse i verkligheten
Författare: @elisabetkallin
Utgiven år: 2021
Förlag: @vistoforlag @idusforlag

📖 📖
Boken:
Handlar om att vara anhörig till någon som drabbas av en demenssjukdom och att stå bredvid och se sin livspartner, förälder eller mor- och farförälder bli allt sämre och personlighetsdrag bli förändrade. Och det är både tufft, känslomässigt och en stor sorg att bearbeta. En dagboksliknande bok om hur det är att vara anhörig till någon som drabbas av demenssjukdom. Här drabbas en make och far, i ganska tidig ålder. Från början vet de knappt om det själva men när diagnosen finns kan vissa situationer klart kopplas till hans försämring. En vardag skildras, på gott och ont. Först läser vi om hur de tar sig an utmaningarna med att ha honom boende hemma. Vilket går rätt bra till en början, men när sjukdomen eskalerar blir det snart ohållbart. Det är en kamp både för den drabbade och de anhöriga.

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken tycker jag är otroligt viktig, välskriven, en
sann berättelse och stundtals jobbig och tung att läsa. Men med en stark, rak och öppen beskrivning som ger en bra och tydlig bild hur påfrestande det kan vara för en anhörig att kämpa med bristande stöd från samhället. Boken berörde mig mycket och den har fått mig att både le och känna smärta. Den fick mig även att känna igen mig själv i mycket då jag haft en nära anhörig med demens och även i mitt arbete! Rekommenderas varmt!

🌸 🌸
Titel: Frihet att vara jag
Författare: Camilla Johansson
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖 📖
Boken:
Jag ska bara ... När det där är klart, då ska jag ... Det är lite mycket just nu men sen ...Camilla Johansson var en bitterfitta, martyr och höll på att arbeta ihjäl sig. Hon trodde att det var så för alla, att alla levde i konstant stress och ångest. Med dåliga ursäkter hindrade hon sig själv från att ta en paus och känna efter. Målet var att prestera och vara tillräcklig. Men kan man någonsin känna sig tillräcklig med en gränslös prestationsångest? Till slut kom utmattningsdepressionen som blev Camillas vändpunkt och räddning. Hon tvingades stanna upp och verkligen rannsaka sig själv. Vad gick hennes liv egentligen ut på? Och vad ville hon att livet skulle gå ut på?

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken handlar om utmattningssyndrom i kategorin personlig utveckling och som handlar om författarens resa vidare till ett betydligt mer välmående och medvetet liv. Det är en viktig bok som ämnar att så ett frö i sin läsare att det är möjligt att förändra tillvaron och må bättre. Den är intressant, lättläst, tankeväckande och utlämnande och helt omöjlig att betygsätta. Jag känner igen mig i en hel del som författaren beskriver och att man måste lyssna på sin kropp och att det går att vända negativitet mot positivitet. Rekommenderar alla att läsa den för vem som helst kan hamna där!


🌸 🌸  

 Titel: Under skinnet – En manlig strippas bekännelser
Författare: Karl Frid & Sofia Skog
Utgiven år: 2021
Förlag: Bokfabriken

📖 📖
Boken:
Karl Frid (Karl of Sweden) är Sveriges mest anlitade manliga strippa. Men när han drabbas av problem med hjärtrytmen i fängelset ser det ut att vara på väg åt ett annat håll. Efter den traumatiska händelsen börjar Karl analysera sitt liv: vem är han och hur har han hamnat i en cell med Sveriges värsta brottslingar? Från början en blyg och annorlunda kille med stora drömmar, uppväxt i en dysfunktionell familj och i tonåren med våld och missbruk. Men den blyga killen hårdnar, glider ifrån skolan och hamnar i kriminellt umgänge. Samtidigt blir han erkänd för sitt yttre och värvas till en dokusåpa. Ett vilt krogliv följer och tar Karl vidare till uppdrag som manlig strippa och en värld med droger, sprit och pengar. Karls pengahunger växer och drar in honom i ekonomisk brottslighet. Han åker fast och döms till fyra års fängelse. Hjärtrusningen i cellen blir början på Karls resa in i sig själv och till ett nytt liv. Med sin självbiografi Under skinnet, En manlig strippas bekännelser vill Karl inspirera andra till att oavsett vad du utsatts för, så går det att göra en förändring och ta kontroll över sitt liv.

📖 📖
Mina tankar:
En mycket bra och intressant bok som handlar om killen som blev Karl of Sweden, den manliga strippan. Han får via en dokusåpa en väg in i karriären som manlig strippa. Här lämnar han ut sig själv på ett ärligt och öppet sätt och man får verkligen läsa om många olika händelser och vägen mot framgången. Men innan dess så får vi läsa om en dålig uppväxt med alkoholmissbruk och en del våld. Han söker bekräftelsebehov, tar dåliga beslut och olika frestelser där allt leder till en punkt och Karl döms till ett fängelsestraff och då tvingas han stanna upp och tänka efter. Boken handlar om Karl och dom händelser som har format hans liv till den han är idag. En välskriven och intressant bok!


🌸 🌸
Titel: Bakom uniformen
Författare: Tobbe Isaksson
Utgiven år: 2021
Förlag: Idus Förlag

📖 📖

Boken:
Bakom uniformen - en polismans berättelser är en skakande och kompromisslös men också varm och personlig skildring av polisarbete som aldrig nämns eller syns i media.
Polisinspektör Tobbe Isaksson vid Lundapolisen ger här en unik inblick bakom kulisserna vid många av de ärenden han upplevt under sin 20 år långa karriär i yttre tjänst. Följ med på en berg- och dalbana av känslor och intryck där adrenalin blandas med humor, dödligt allvar med distans och där mord, psykisk ohälsa och tragedier beskrivs utifrån en erfaren polis perspektiv.

📖 📖

Mina tankar:
På ett intressant, äkta, ärligt, fascinerande och många gånger humoristiskt sätt får man här inblick i en polismans arbete. Många olika händelser som både berör med tragiska livsöden, men även lyckliga slut. Boken är välskriven, lättläst med korta kapitel. Stark, gripande, värmande, kärleksfull, empatisk och medmänsklighet är dom nyckelord som jag tycker beskriver den här fina boken! Boken riktar sig till alla som är intresserade av svensk polis och dess vardag. Du som läser boken kommer få en ny och djupare förståelse för polisens arbete. Fantastisk bok som jag rekommenderar!

Omdöme: 4/5

>><<Titel: Munkavle
Författare: Sofie Sarenbrant
Format: Inbunden
Utgiven: 2021
Förlag: Bookmark förlag
Betyg: 5/5

När jag började läsa boken så kunde jag inte sluta. Men jag fick efter en stund ta en paus för det blev så känslosamt och jag hade väldigt svårt att ta in det Sofie varit med om och alla andra som är/varit drabbade. Det här är en mycket viktig bok och du är så stark och modig som valde att berätta din historia.

Du skriver så äkta, rakt, ärligt och modigt om det hemska som hände. Otroligt starkt! Sen fällde jag några tårar till, då du berättade om hur du träffade din prins och den kärlek som ni har till varandra ❤
Jag säger som dom flesta redan sagt:

Lägg skulden och skammen hos förövaren där den hör hemma ❤  

         Titel:
 Den lyckligaste mannen på jorden
Författare: Eddie Jaku
Format: Inbunden

Kategori: Biografi
Utgiven år: 2021
Förlag: Bazar förlag
Betyg: 5/5

Den här boken är såå mörk, gripande, hjärtskärande och skrämmande och jag blev helt tagen efter jag läst klart den.
Men samtidigt en så hoppfull, varm och stark berättelse om överlevnad. Tänk att författaren är 100 år och överlevde koncentrationslägret.
Författarens berättelse genom hela boken fick mig att känna förtvivlan, vanmakt, sårbarhet och det han var med om gick rakt in i mitt hjärta.
Men vilken underbar och stark person han verkar vara som tog sig ur det fruktansvärda och kunde gå vidare och uppleva lycka och kärlek.
En man som överlevde förintelsen och berättar varför hopp och kärlek är mycket starkare än att hata.
En rörande och gripande berättelse om det hemska som skedde under kriget och jag ger all min kärlek till alla drabbade.
Detta är en otroligt viktig bok.
Vi får ALDRIG glömma!

Handling:

Eddie Jaku betraktade sig alltid först och främst som tysk, i andra hand som jude. Han var stolt över sitt land.
Men allt detta förändrades den 9 november 1938, då han misshandlades, arresterades och fördes till koncentrationsläger.
Under de kommande sju åren utsattes Eddie för alla otänkbara fasor, i Buchenwald, Auschwitz, och under nazisternas dödsmarscher.
Han förlorade sin familj, sina vänner och sitt land.

När han överlevde förintelsen bestämde sig Eddie att möta varje dag med ett leende under resten av sitt liv.
Han bestämde sig för att hylla alla som dött genom att berätta sin historia, dela sin visdom och leva ett så bra liv som möjliga.
Han känner att han är den lyckligaste mannen på jorden.

         

 

Författare: 
Barbara O`Hare

Titel: Hospitalet - Fångad, drogad, utnyttjad
Format: E-bok
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2020
Betyg: 5/5

En mycket gripande, fruktansvärd och sann historia där Barbara O’Hare modigt berättar om det öde hon delar med otaliga andra patienter på Aston Hall och hur hon som vuxen hittade en väg ut ur traumat. Detta är den sanna historien om ett ofattbart övergrepp bakom stängda dörrar inom en institution som skulle hjälpa och skydda barn i behov av vård. Var beredd med näsdukar 💓

Handling:

Bara tolv år gammal skrevs Barbara O’Hare in på mentalsjukhuset Aston Hall år 1971. Men istället för räddningen undan hennes svåra hemsituation var det början på ett nytt helvete.
Barbara utsattes för ofattbara fysiska och mentala övergrepp och ofrivilliga medicinska experiment.

Sjukhusets föreståndare och chefsläkare dr Kenneth Milner utnyttjade Barbara och många andra barn sexuellt och utsatte dem för regelrätt tortyr som kom att påverka dem resten av deras liv.


         

Författare: Magnus Uggla
Titel: Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen
Format: Ljudbok (Magnus Uggla)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2019
Betyg: 5/5

Om man som jag gillar Magnus Uggla så är det ett måste att läsa denna boken. Han är såå härlig, varm och samtidigt rolig så det gav mig många skratt av att höra om hans många dråpliga händelser i livet!

Handling:

"Jag har aldrig känt mig manad att sätta mina personliga livsöden på pränt. Jag är 63 år - snart pensio­när, jag vet - och jag har aldrig ens tänkt tanken på att skriva en bok. Förrän nu.

Det skall sägas att egentligen ogillar jag böcker starkt. Till skillnad från mina föräldrar som läste för jämnan när jag var barn. Mammas ständiga devis var att "har man bara en bok har man aldrig tråkigt" och eftersom både hon och pappa levde enligt den devisen blev också böckerna min största konkurrent om mina föräldrars uppmärksamhet.

Att jag detta till trots lyckats plita ner 300 sidor, av förvisso rätt ointressanta anekdoter från min uppväxt, ska därför ses som en bedrift. Och det hade troligtvis aldrig hänt om jag inte beslutat mig för att göra en ADHD-utredning för att komma tillrätta med min ständiga rastlöshet. Att tvingas berätta för en psykolog om sin barndom sätter igång en del tankar.

När jag sen fick en roll i My Fair Lady på Stads­tea­tern som Elizas pappa - i min enfald trodde jag att jag förärats en av huvudrollerna - visade det sig att min medverkan i musikalen var ringa. Under den långa repetitionsperioden kom rastlösheten åter krypande. Vad skulle jag sysselsätta mig med hela dagarna?

En morgon kom titeln på mina ännu oskrivna memoarer farandes. Bara sådär. Den sammanfattade det mesta och det kändes på något sätt omöjligt att inte slå sig ned vid datorn och ge liv åt titeln." Magnus Uggla

Magnus Uggla är en av Sveriges största artister. Det här är en memoarbok som tar sin utgångspunkt i hans beslut att göra en ADHD-utredning. Samtalen med psykologen tvingar honom att berätta och gå tillbaka till uppväxtåren, familjerelationerna och den tidiga önskan om att bli berömd, slå igenom som musikartist.

Det är en öppenhjärtig, drastisk och rapp berättelse om en ung man vars rastlöshet både sätter krokben för honom och ständigt driver honom framåt trots nya motgångar. Redan som barn har han ett stort behov av bekräftelse vilket han skildrar med stor insikt och humor.

Vi får följa honom från tidig barndom med ständiga flyttar och uppbrott, via de vilda glamåren och fram till skivdebuten, som inte blev den hyllade framgång han hade hoppats på. Men van vid motgångar ger Magnus Uggla aldrig upp och snart står han inför sitt stora genombrott.


         

Författare: Anna Mannheimer
Titel: Mitt liv som gift 
Format: Ljudbok 
(Anna Mannheimer)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2015
Betyg: 4/5

Vilken underbar människa, så klok, rolig, mysig. Jag skrattade så mycket genom hela boken där hon verkligen bjuder på sig själv och hennes Göteborgsdialekt är så härlig.

Handling:

Anna Mannheimer har varit gift med Peter Apelgren ett deccennium och nu bjuder hon generöst på scener ur sitt äktenskap. Detta är en bok om konsten att leva tillsammans med någon man älskar och att arbeta tillsammans med någon man är gift med.

Anna Mannheimer lotsar oss genom vardagslivet som gift och hon väjer inte för något. Hur är det som samlare att bo ihop med en slängare? Hur sjutton ska man gräla när båda är fruktansvärt konflikträdda? Och hur hinner man både umgås med sina barn, sova och dessutom ha sex?

Med underhållande ögonblicksbilder, personliga berättelser från deras gemensamma scenprojekt och avväpnande skildringar visar Anna Mannheimer att det krävs en hel del humor och självdistans för att få en relation att hålla i längden.


         


Författare: Isabel Eriksson
Titel: I bunkerläkarens våld
Format: Ljudbok (Callin Öhrvall Delmar)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2017
Betyg: 3/5

Vilken otäck historia men är glad att jag lyssnade. En otäck historia men tjejen är stark som delar med sig av sin berättelse. Vilken sjuk och störd människa som utsatte henne för denna traumatiska upplevelse. Läsvärd

Handling:

Jag snurrar runt på stället. Vacklar till. Ser mig omkring. Utrymmet är grått, dammigt och stökigt. Som ett litet garage ungefär, eller en byggarbetsplats. Eller som ett skyddsrum, en... En bunker. När Isabel Eriksson vaknar vet hon först inte var hon befinner sig. Det första hon ser är ett plåttak med träbjälkar, i armen har hon en kanyl och bredvid sängen hon ligger i sitter en man och stirrar på henne. Han berättar att han kidnappat henne och tänker hålla henne inlåst. Hon ska vara hans flickvän - kanske släpper han henne om ett par år, kanske inte.

Isabel inser att det enda sättet för henne att komma därifrån är att på något sätt förmå mannen att släppa henne, och det blir en psykologisk kamp där det gäller att spela korten rätt, eller för alltid bli kvar i bunkern. Den 38-årige läkaren Martin Trenneborg, som i september 2015 drogade och förde bort Isabel Eriksson och höll henne inlåst i sex dygn, blev känd i media som "bunkerläkaren". Han dömdes så småningom till tio års fängelse, vilket han överklagade och domen sänktes till åtta år. För Isabel Eriksson lever mardrömmen vidare. En del av henne kommer alltid vara kvar i bunkerläkarens våld. Här berättar hon för första gången om sin fruktansvärda upplevelse i bunkern och hur hon lyckades ta sig därifrån. ISABEL ERIKSSON heter egentligen något annat och lever idag under skyddad identitet.


         


Författare:
Kalle Moraeus

Titel: Tjur på retur - En kärleksförklaring till alla gubbar
Format: Ljudbok (Kalle Moraeus)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

Vilken härlig bok om och med Kalle. Hans sätt att berätta och förklara gör att boken blir smårolig samtidigt som den berör rakt in i hjärtat!


Handling:

En tjur på retur är en älg av hankön som har sina bästa år bakom sig. Hornen blir mindre och han får färre taggar för varje år. Han har varit kung i skogen, fortplantat sig, dessutom lyckats undvika att bli skjuten. Men nu är det inte många som har nytta av honom längre. Det var så Kalle Moraeus kände sig i början av 2010-talet.

Han hade slagit igenom i Melodifestivalen och fått eget TV-program. Han fick träffa Kungen och skriva autografer. Han blev till och med utsedd till julvärd i Sveriges Television. Han stod på toppen - men han var också på botten. Inombords mådde han sämre än nånsin förut.

Det var inte bara de sedvanliga ålderstecknen som drabbar alla män som närmar sig 50. Hans sätt att leva hade också satt sina tydliga spår. Han åt för mycket, drack för mycket, rörde sig för lite. När det var som värst kunde han knappt få på sig nånting i garderoben, han kunde inte knyta skorna och vid läkarundersökningen fick han höra sanningar som han bara ville glömma.

Inte nog med det: Dottern flyttade hemifrån och frun meddelade att hon ville skiljas. Plötsligt satt Kalle med en kastrerad katt som enda sällskap i ett stort hus och undrade var hans liv hade tagit vägen.

Han insåg att han hade blivit en sån som män i generationer före honom hade blivit. En hopplös gubbe. Han måste ändra på saker. Framför allt måste han ändra på sig själv.

Inte så lätt om man är en riktig gubbe. Gubbar tycker inte om förändring. De vill att saker och ting ska vara som de alltid har varit. Vadå, sluta äta potatis? Då slutar man hellre sina dagar.

Den här boken handlar om resan tillbaka. Från att vara nån som sitter hemma och tjurar och väntar på nödslakt - till att ta tag i sin tillvaro, ändra på gamla vanor och försöka hitta meningen med livet igen. Om man inte är skogens konung längre, vem är man då? När hornen slutar växa, hur blir man då taggad igen?

Det här är en bok för alla gubbar. Alla som känner en gubbe. Alla som en dag kommer att bli gubbar. Och för alla er andra som hoppas att livet inte är över - bara för att man är en tjur på retur.

         

Författare: Anne-Britt Harsem
Titel: Den mörka hemligheten i Tysfjord
Format: Ljudbok (Callin Öhrvall Delmar)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2021
Betyg: 3/5

En ofattbar historia. Skrämmande samhälle där barn inte blir trodda. Boken var mycket bra och jag hade inte hört talas om dessa händelser tidigare men det är ett viktigt ämne.

Handling:

2016 vände sig elva personer, både kvinnor och män, till media för att berätta om sexuella övergrepp i Tysfjords kommun i Nordnorge.
Polisutredningarna som följde avslöjade sammanlagt 150 övergreppsfall, varav de flesta hade anknytning till den lulesamiska miljön i Tysfjord.

Det här är historien om ett samhälle som svek de mest skyddsbehövande, berättat genom ett av offrens upplevelser. Det är en berättelse om när vuxna brister i sitt ansvar för barnen och om konflikten mellan samhället i sin helhet och små, isolerade sociala miljöer.


         

Författare: Dean Nicholson
Titel: Nalas värld
Format: Ljudbok (Fredde Granberg)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2020
Betyg: 5/5

Vilken fantastisk bok och historia. Riktig bladvändare, fin berättelse om en man som cyklar jorden runt, räddar en katt och får en vän för livet. Riktigt bra berättad av Fredde Granberg. Vill man veta mer, se film mm om deras resa så hittar man mycket på tex Youtube.

Handling:

När 30-årige Dean Nicholson gav sig iväg för att cykla världen runt var hans mål att lära sig så mycket om jorden som möjligt. Han hade aldrig trott att han också skulle få lära sig en hel del av sin oväntade och osannolika reskamrat.

Tre månader efter det att Dean lämnat Skottland cyklade han längs en enslig väg på gränsen mellan Bosnien och Montenegro när han upptäckte en övergiven liten kattunge. Något med de genomborrande ögonen och det sorgliga jamandet fick honom att plocka upp henne och sätta henne på cykeln. Med hjälp av lokala veterinärer blev Nala snart stark och frisk.

Dean döpte kattungen till Nala och ett starkt band knöts snabbt dem emellan. Videon som visar deras första möte har visats 20 miljoner gånger.


         Författare:
Rachel Deloache Williams
Titel: Min vän Anna
Format: Ljudbok (Sofia Berntsson)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2020
Betyg: 4/5

Den sanna berättelsen om den falska arvtagerskan som svindlade New Yorks societet! Denna boken finns även som film!
Jag funderade mycket över hur enkelt människor kan lura andra människor för egen vinnings skull utan att känna någon skuld ju längre in i boken jag kom. Blev också otroligt arg på "Anna" och kände sådan sympati för Rachel som råkade ut för denna bedragerska. Boken var spännande och en riktig bladvändare. 

Handling:
Anna Delvey är världsvan, ambitiös, förmögen och tar sig på nolltid in i New Yorks innersta kretsar. Rachel, som jobbar på tidskriften Vanity Fair, träffar Anna under en utekväll med gemensamma kompisar och de blir snabbt goda vänner. Anna är generös – hon bjuder på middagar, drinkar och träningspass med en av New Yorks mest eftertraktade personliga tränare.
När Anna bjuder med Rachel på en resa till Marrakech säger hon ja. Men Annas kreditkort slutar mystiskt att fungera och drömresan övergår i ett mardrömsscenario. Anna ber Rachel lägga ut pengar för flygbiljetter, shopping, middagar och den lyxiga villan de hyr.

Anna svär att hon ska betala tillbaka så fort de är hemma i New York, men väl där händer ingenting. När Rachel alltmer desperat försöker få tag på henne upptäcker hon att Anna har lämnat ett spår av obetalda fakturor efter sig, var hon än har varit. Efter en osannolik händelsekedja är Rachel plötsligt inblandad i jakten på stadens mest ökända bedragerska.

 

 

Författare:
Stephen Smith

Titel: Pojken i källaren
Format: Ljudbok (Matias Holm)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

En fruktansvärd och gripande bok, många tårar blev det. Att kunna gå vidare i livet efter att ha blivit behandlad värre än ett djur är för mig en gåta, Såå starkt gjort att berätta om sin fruktansvärda uppväxt. Men det fanns många fina ljuspunkter i boken också. Även om jag hade svårt att lyssna vidare på boken så är jag glad att jag gjorde det!

Handling:

I tretton år gömde Stephens föräldrar honom i källaren. Han föddes utanför äktenskapet i början av 1960-talet och föräldrarna valde att dölja honom för världen genom att låsa in honom.
Den lilla pojkens värld begränsades till ett mörklagt rum med en enkel säng, en naken glödlampa i taket och ett bord. Han svalt och blev slagen. 

Steve ägnade dagarna åt fantasier om monster i låtsasvärldar, vilket hjälpte honom att förtränga den fysiska smärta och psykologiska tortyr hans brutale far utsatte honom för. Med undantag för några turer till sjukhuset blev Steve kvar i sitt källarfängelse i familjens hus där han berövades dagsljus, hela barndomen, skolgången och all mänsklig närhet – ända tills han blev tonåring.


Till slut lyckades han rymma men blev i stället offer för två platser som båda är exempel på de värsta fallen av institutionell misshandel som avslöjats i England: Aston Hall och St William’s Catholic School.


         
Författare: Björn Natthiko Lindeblad
Titel: Jag kan ha fel - och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk
Format: Ljudbok (Författaruppläst)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5


Bästa biografin jag läst/lyssnat på det här året!!
Vilken otrolig och klok människa han är och så mycket fantastiskt han varit med om men även jobbiga saker. Han säger många kloka saker hur han levt/lever sitt liv och hur viktigt det är att vara sann mot sig själv. Vilken fantastisk resa han gjort! Jag tog till mig vartenda ord han berättade! Gripande, äkta, klokheter, varm och mycket tänkvärd bok.

Handling:

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.

Förord av Adyashanti är inläst av Ludvig Josephson.         

 

Författare: 
Tara Westover

Titel: Allt jag fått lära mig
Format: Ljudbok (Katharina Cohen)
Kategori: Biografi
Utgiven år: 2019
Betyg: 5/5

En mycket gripande skildring av av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om en familj, lojalitet och självförverkligande. En bok som verkligen tog taget om mig på alla sätt och vis.

"Denna välskrivna självbiografi är en riktig bladvändare. Det här är en bok som alla bör läsa, även tonåringar på väg mot sin utvecklingsresa."


Handling:

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag. Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.


Inga kommentarer:

Markus bok

  Titel: Markus bok Författare: Birgitta Kallenberg Nilsson Utgiven år: 2024 Sidantal: 228 Förlag: Lava Recensionsexemplar Upptäck Markus b...

Populära inlägg