Historiska romaner


 


Titel: Alix St Pierres tre liv
Författare: Natasha Lester

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
461
Förlag: Bazar
Recensionsexemplar

📖 Året är 1943 och kriget rasar. Den unga Alix St. Pierre värvas som spion för de allierade och på uppdrag i Frankrike kommer hon nära en källa som är villig att hjälpa henne med information. Men kan hon verkligen lita på honom? Innan hon hinner dra sig ur går något fruktansvärt fel. Efter kriget flyttar Alix till Paris för att börja ett nytt liv och får jobb på modehuset Christian Dior. Plötsligt dyker en person från hennes förflutna upp och Alix framtid hotas. Hon inser att hon måste göra något drastiskt om såren efter gamla oförrätter ska kunna läkas och rättvisa skipas. Bästsäljande Natasha Lester är tillbaka med en ny storslagen roman om en dold identitet och en hemlighet som inte får avslöjas.
_________

Spännande & stark berättelse!

Jag bara älskar historiska romaner och Natasha Lesters fantastiska böcker och den här tyckte jag också mycket om!

Boken är mycket välskriven och det märks att det ligger mycket research bakom. Sen att det är ”verkliga” människor som tas upp i boken gör den mycket intressant.

Fantastiska miljöbeskrivningar och vackra kläder ser jag framför mig och karaktärer som känns äkta gör berättelsen otroligt levande.

Det här är en bok som växer och blir starkare ju mer jag läser och den är svår att lägga sig ifrån sig längre stunder.

Betyg: ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Tack @natashalesterauthor och @bazarforlag för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💓🙏

______________

 

Titel: Lycksalighetens ö – Svartåsviten del 2
Författare: Christina Erikson

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
383
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar

📖
Svartå, 1789. När Christinas bror Marcus går bort efter en tids sjukdom ställs Svartå herrgårds framtid på spel. Utan en manlig arvinge till godset blir vikten på Christinas axlar större än någonsin och kravet om att hitta en make gör sig återigen påmint. Christina måste på nytt ta upp kampen om Svartå herrgård. Samtidigt kan hon inte glömma sin ungdomskärlek, murarsonen Gustaf, som sju år tidigare tvingades lämna byn.

I bakgrunden utspelar sig en maktkamp i samhällets övre skikt, där kung Gustav III får allt fler fiender inom adeln medan franska revolutionen sprider stor oro över Europa.

Lycksalighetens ö är den andra delen i historien om kvinnorna som styrt på Svartå herrgård. Sviten som sträcker sig över 250 år berättar om kvinnornas oförtrutna kamp för rätten att styra över sina egna liv, från slutet av 1700-talet ända fram till modern tid. Det är en historia om kvinnlig list, omöjlig kärlek och maktspel i samhällets översta skikt.

__________

Vacker bokdiamant!

Det här är en fantastisk historisk roman. Jag bara älskade första boken och den här är inget undantag.

Otroligt välskriven och lättläst med ett vackert språk. Sidorna bara flög iväg och jag kunde inte släppa boken längre stunder.

Jag dras in i handlingen som en svamp och där stannade jag kvar till sista sidan. Mitt hjärta ömmar för Christina. Tyckte mycket om hennes farmor också som gav ett starkt intryck 💓

Älskar dessa starka kvinnoporträtt med sin historia och drivkraft. Karaktärerna är mycket fint gestaltade och miljöbeskrivningarna är otroligt målande.

Boken innehåller alla ingredienser som en bra bok ska göra. Romantik, dramatik, sorg, glädje, maktspel och kvinnlig list.

Älskar den här tidsepoken och nu längtar jag mycket efter nästa bok. 

Missa inte den här bokdiamanten, börja med första delen!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐+/5

Tusen tack @eriksonchristina & @bookmark_forlag  för en fantastisk läsupplevelse 💓😍🙏

__________

 

Titel: 
Fenixkronan
Författare: Kate Quinn & Janie Chang

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
350
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
Två kvinnoöden flätas samman i en hisnande resa, från jordbävningen i San Francisco till Versailles glittrande palats.

San Fransisco 1906. I en stad full av nyblivna miljonärer och spänningssökande uppkomlingar hoppas två mycket olika kvinnor kunna påverka sitt öde: Gemma, en guldblond, skönsjungande sopran vars karriär desperat behöver återupplivas, och Suling, en brodös från Chinatown som är fast besluten att undkomma ett arrangerat äktenskap. Deras vägar korsas när de dras in i den charmige järnvägsmagnaten Henry Thorntons omloppsbana, vars extraordinära samling av kinesiska antikviteter inkluderar den mytomspunna Fenixkronan, från det legendariska fallna Sommarpalatset i Beijing.

Genom Henry får Gemma och Suling en ny chans, men den hoppingivande tillvaron förvandlas till kaos när en förödande jordbävning tillintetgör San Francisco. Thornton försvinner och lämnar efter sig ett mysterium som sträcker sig längre än någon kunde ha föreställt sig.

Paris 1911. Den mystiska Fenixkronan dyker upp igen, och för samman Gemma och Suling i en sista desperat strävan efter rättvisa.


__________

Spännande & Välskriven

Jag har läst många av Kate Quinns böcker och älskar dom. Den här boken är bättre än jag hade förväntat mig. Då hon skrivit den tillsammans med en annan så hade jag inga större förväntningar och trodde den skulle vara dålig, men ack så fel jag hade. Man ska inte ha förutfattade meningar 😁

Den är både dramatisk och spännande och den växlar i tempo. Tycker mycket om när man får följa flera tidsaspekter i böcker och det får man göra här. San Fransisco 1906 och Paris 1911.

Boken är välskriven och otroligt genomtänkt med en underbar historisk miljö som bara luktar Kate Quinn och miljöbeskrivningarna är otroligt målande.

Karaktärerna är fint gestaltade och en del av dom är verklighetsbaserade, likaså händelser som gör att historien får en sann inlevelse. Boken är spännande, lättläst och har ett bra flyt!

Mycket läsvärd!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tack @harpercollins_sverige @katequinn5975 @janiechang33  för en fantastisk läsupplevelse 💓🙏

__________

 

Titel: Petra Rautiainen
Författare: Ett land av snö och aska

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
276
Förlag: Norstedts

📖
Ett land av snö och aska är en vacker och stark berättelse om andra världskrigets fasor som utspelar sig i vårt nordiska grannland. En berättelse om tystad historia och samernas förtryck, om mänsklig brutalitet och om överlevnad.

Finska Lappland, 1944: En ung soldat kallas in för att arbeta som tolk i ett nazistiskt fångläger. Ett av hundratals som i hemlighet ligger spridda över västra Lappland. Fyllda av landsförrädare, rasförrädare, samer och andra som Tredje riket vill bli av med. Förhållandena i lägret är ohyggliga, ständigt omgiven av grymhet, död och stanken från de olika tälten. Men bland fångarna i lägret märker han snart att en står ut från mängden. En finsk man som behandlas annorlunda än de andra.

1947: Journalisten Inkeri Lindqvist anländer till Lappland för att skriva om den snabba återuppbyggnaden efter kriget. Men hennes egentliga motiv är mer personligt än så. Hon följer ett spår efter sin man, som försvann några år tidgare. Men byborna vill inte uppehålla sig vid det förflutna, och Inkeris frågor provocerar fram fientlighet och misstänksamhet. Först när hon lär känna sin fåordiga hyresgäst, Olavi, och får kontakt med en ung samisk flicka, börjar hon förstå omfattningen av de fasansfulla händelser som aldrig var tänkta att komma fram.

__________

Välskriven & Intressant!

Även om den är både intressant och välskriven så fångade den mig inte riktigt som jag trodde den skulle göra.

Intressant så tillväga att Finska Lappland har varit ett tillhåll för nazismen under andra världskriget för det hade jag ingen aning om.

Boken ger en historisk bild om den här mörka tiden. En vemodig och sorgsen bok men viktig.

Omdöme: ⭐⭐⭐/5

__________

 

Titel: Belägringen – Del 3
Författare: Leffe Sehlander

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
381
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Efter sin insats i det blodiga slaget mot piraterna i Efesos, förväntar sig Harald att få hela äran för segern och gripandet av Dalassenos, den tidigare guvernören i öst. Det politiska spelet i huvudstaden tvingar dock honom att ta ett steg tillbaka. Trots att nordmännen bevisat sig gör gamla regler i Konstantinopel att de måste delas upp i två grupper. Halldors vistelse, med sina män, i den övergivna förläggningen i Sestos visar sig bli svårare än han och Harald räknat med.

I Antiokia gror missnöjet över att deras hertig och guvernör blivit arresterad. Kejsarens utnämning av ny guvernör gör att bägaren rinner över. Riket hotas av splittring. Harald och hans män blir sända mot öst för att lugna situationen. Ett uppdrag som visar sig bli deras svåraste hittills i det Romerska riket.

Harald har nu bestämt sig för att ingen ska kunna ta åt sig äran för vad han själv har åstadkommit. En man kommer dock korsa Haralds väg och störa hans planer.

__________

Spännande & Fartfylld!

Den här serien blir bara bättre och bättre för varje bok. Leif är enastående på att skriva spännande och intressanta böcker.

Att Leif gjort en gedigen research märks tydligt och han kan sin historia mycket väl och är otroligt kunnig i det här området.

Boken är lättläst och välskriven och jag blir totalt uppslukad av berättelsen. Karaktärerna är mycket intressanta och miljöerna är såå målande, som en fartfylld film.

Jag fastnar direkt i storyn och där hänger jag mig kvar till sista sidan då det är omöjligt att lägga boken ifrån mig längre stunder. En riktig bladvändare!

Det här är det bästa jag läst när det gäller vikingar. Jag älskar vikingar och jag älskar Leif’s böcker och han är en av mina absoluta favoritförfattare!

Så gillar du historia och vikingar så missa inte den här bokserien.

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack @leffeselander och @lavaforlag för att jag ännu en gång fick möjlighet att läsa den här fantastiska serien 💓🙏

__________

 

Titel: Kniven i elden
Författare: Ingeborg Arvola

Utgiven år: 2024
Sidantal: 364
Förlag: Albert Bonnier
Recensionsexemplar

📖
Vintern 1859 spänner Brita Caisa Seipajærvi på sig skidorna och stakar sig hela den långa vägen från Finland till Norge tillsammans med sina två söner. Kvar i hembygden lämnar hon sitt skamfilade rykte, vid resans slut hägrar en annan framtid. Brita Caisa har tvingats stå i kyrkotukt som straff för sitt förhållande med en gift man. Hon har förmågan att hela djur och människor. Hennes mål är fiskebyarna längs ishavskusten, där det sägs att havet kokar av torsk.
"Kniven i elden" är första delen i en planerad trilogi som berättar om människorna som levde i nordnorska Finnmark.

__________

Gripande & Fängslande!

Det här är första delen av tre om NordNorges historia.

Boken och historien fängslade mig totalt. Vilken fantastisk bok. Fint språk och mycket välskriven. Så imponerande och episk berättelse.

Miljöbeskrivningarna är målande och karaktärerna mycket intressanta och fint gestaltade. Mycket känslosam och gripande.

Författaren fick Bragepriset (Norges Augustpris) för denna 2022 och det kan man verkligen förstå när man läst den här boken!

Nu ser jag fram emot nästa bok i serien!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @albertbonnierforlag & Ingeborg för en fantastisk läsupplevelse

__________

 

Titel: Den sista livbåten
Författare: Hazel Gaynor

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
344
Förlag: LB Förlag
Recensionsexemplar

📖
1940, Kent: Alice är varken modig eller vågad. Hon håller sig helst till äventyren på sidorna i sina böcker. Men hotet om en tysk invasion hägrar och krigstider kräver mod.

 

När ett plan kraschar nära Alices hem väcker det en styrka hos henne som sedan länge legat gömd. Fast besluten om att dra sitt strå till stacken, finner hon sitt kall.

Hon ska hjälpa till att rädda brittiska barn ur landet. 1940, London: Lily brukade drömma om att använda sin matematiska talang till något mer än att göra tabeller över livsmedelskostnader, men livet och kärleken lade ut en annan kurs för henne. Hennes två livliga barn och kärleksfulle make är allt för henne men en dag skiljer kriget dem hjärtlöst åt.

 

Plötsligt är hennes make borta och Lily ställs inför ett omöjligt val: att låta barnen stanna kvar hos henne i England, där hon inte kan garantera deras säkerhet, eller sätta dem på ett fartyg över Atlanten, där säkerheten är långt borta från henne själv.

 

När nazisternas ubåtar sänker ett av skeppen med brittiska barn på väg till Kanada, klarar sig endast en livbåt undan och flyter nu fritt på Atlantens stormande hav. Alice och Lily, som aldrig tidigare mötts, blir varandras största hopp när deras liv ödesmättat flätas samman.
__________

Känslosam bladvändare!

Den här boken bygger på verkliga händelser kring den evakuering av barn från England som skedde under 2:a världskriget. Barnen skickades till Kanada med fartyg, men ett av fartygen blev torpederat och dom sattes i livbåtar och den ena drev iväg och hittades inte förrän flera dagar senare. En otroligt känsloladdad berättelse.

Man får följa livbåten parallellt och deras kamp om överlevnad. Brist på mat och vatten och den fruktansvärda kylan som råder.

En mycket välskriven bok där karaktärerna och deras kamp tar tag i mig och jag känner med dom. Mycket fint gestaltade och miljöerna är målande.

Det här är en lättläst bok, varm och kärleksfull och en riktig bladvändare som jag varmt rekommenderar 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @lbforlag & @hazelgaynor för en fantastisk läsupplevelse 🙏💕

__________

 

Titel: Mordet i grosshandlarvillan
Författare: Carola Segerlund

Sidantal: 182
Förlag: Envis förlag
Förhandsexemplar

📖
Stockholm hösten 1909. I fjärran breder Stockholms sinnessjukhus ut sig på en höjd. Stängsel, murar och galler håller kvar de inspärrade. Från Dårarnas slott är det få som släpps ut.
När en död kvinnokropp hittas nedgrävd i en byggrop på Kungsholmen, visar det sig att det även är svårt att ta sig in - för de oinbjudna. Slottet är en sluten värld, skild från det övriga samhället, där egna lagar och regler gäller.

Detektivöverkonstapel Lukas Ljunghed som har hand om fallet börjar känna sig smått desperat, och än en gång vänder han sig till DN-journalisen Ida Renström. Och han kommer att be henne om en tjänst, som hamnar långt bortom det som kan kallas moraliskt rätt. Om hon tar sig an uppdraget, riskerar hon mycket.

Dårarnas slott är en bok om maktlöshet och om den mentalt klaustrofobiska känslan som de sinnessjuka upplever. Carola Segerlund väver in den filosofiska frågan om vad galenskap är, och hur varje tid har sina särskilda mirakelkurer.
Dårarnas slott är den andra fristående delen i serien om Lukas och Ida. Den första är Nattens oönskade fjärilar.
__________

Spännande, Klurig & Tankeväckande!

En klurig pusseldeckare som både är intressant och fängslande med inslag av det onda och otäcka och där det pågår ett spel bakom kulisserna! Vem kan man egentligen lita på!?

Boken är välskriven och lättläst med spännande karaktärer och målande miljöbeskrivningar.

Carola är duktig på att skriva om olika samhällsklasser och tidsepoker och det märks tydligt att det ligger mycket research bakom!

Jag hade svårt att gissa vem som var den skyldige! Det var svårt att inte känna att man var på plats i den stora och pampiga villan! Mycket läsvärd och tankeväckande 💗

 

Tusen tack @carola.segerlund.forfattare för att jag fick möjlighet att förhandsläsa boken 🙏🤗

 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

 

Titel: Innan fåglarna vänder åter
Författare: Merja Mäki

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
400
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖
Det är februari 1940 i finska Karelen. Tjugotreåriga Alli har två önskningar: att undkomma kriget och att få leva som fiskare som sin far. Men livet tar inte hänsyn till hennes drömmar.

Finska vinterkriget slutar med en dyrköpt fred och stora delar av Allis älskade Karelen tillfaller Sovjetunionen. Hon tvingas lämna sitt hem och fly västerut.
Väl i Österbotten väntar ytterligare utmaningar – nya levnadsvillkor, stora kulturella skillnader och vardagen på ett militärsjukhus.
I Karelen är stränderna tomma och de enda som vänder åter är fåglarna.
Kan en fiskardotter, van vid sjön Ladogas friska vindar och låga vågor rota sig på nytt i Österbottens flacka landskap?
__________

Vacker, Stark & Gripande!

Innan fåglarna vänder åter är finska Merja Mäkis glimrande debutroman om tillhörighet, exil, krigets brutalitet och människans förunderliga förmåga att knyta nya band.

Vilken vacker bok, både på utsidan och insidan. Den grep tag i mig och mitt hjärta svämmade över av känslor allt eftersom jag kom in i boken. Blev djupt berörd 💕

Det här är en oerhört gripande berättelse om svåra livsförhållanden och överlevnadsförmåga under kriget och Karelen i Finland. Vacker trots all smärta.
Jag lärde mig mycket om Karelen och Finland som jag inte visste något om och det var mycket lärorikt!

Språket är fantastiskt och boken är lättläst. Karaktärerna fint gestaltade och kändes mycket trovärdiga. Sen var miljöbeskrivningarna otroligt målande.

En oerhört magisk och stark läsupplevelse. Tycker man om historiska romaner och mångas liv under kriget så missa inte den här fantastiska boken 💕


Omdöme:
 ⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack till @historiskamedia & @merja.e.maki för att jag fick möjlighet att läsa 💕🙏

_________

 

Titel: Djävulsdansen
Författare: Kiran Millwood Hargrave

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
313
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

📖

En het sommardag i Strasbourg 1518 börjar en ensam kvinna dansa på torget. Och hon slutar inte, hon dansar i dagar. Fler och fler kvinnor ansluter och snart är de flera hundra. Myndigheterna kallar in musiker för att spela Djävulen ur kvinnorna. En bit utanför staden bor Lisbet med sin man och svärmor där de är verksamma som biodlare. I kölvattnet efter danspesten på stadens gator återvänder Lisbets svägerska Nethe från bergen där han avtjänat ett straff för ett brott som ingen vågar nämna. Lisbet är fast besluten att avslöja Nethes hemlighet. Medan staden rämnar under tusen stampande fötter trasslar hon in sig i ett nät av svek och hemlig passion men det är en dans med farliga steg.
__________

Fängslande & Gripande bladvändare!

Jag är mycket fascinerad över författarens sätt att skriva, så välskrivet och vackert språk som trollband mig och jag kunde knappt lägga den ifrån mig.
Boken är baserad på verkliga händelser som gör den extra intressant och fängslande!

Det här är en bok med gripande kvinnoöden. Det var verkligen brutalt att vara kvinna på den här tiden!

Boken innehåller passion, vänskap, sorg och längtan, maktlöshet, familjehemligheter, satthet och förbjuden kärlek,

Har du inte läst den så rekommenderar jag den varmt om du tycker om historiska romaner 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokfabriken för att jag fick läsa den här fängslande boken 💕

__________

 Titel: De förbjudna böckernas bibliotekarie
Författare: Brianna Labuskes

Utgiven år: 2024
Sidantal: 
352
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
Kärleken till böcker kan övervinna allt

Berlin 1933. Efter framgångarna med sin debutroman får den amerikanska författaren Althea James en inbjudan från självaste Joseph Goebbels att delta i ett kulturutbytesprogram i Tyskland. För Althea är Berlin gnistrande och spännande, en möjligheternas stad. Men den föreställningen förändras snabbt när hon möter Dev, en kvinna som visar henne det riktiga Berlin.

Paris 1936. Hanna Brecht har flytt Tyskland och förföljelsen efter att ha förlorat allt hon hållit kärt. Paris är inte den fristad hon tänkt sig, men på De förbjudna böckernas bibliotek fylls hennes liv sakteliga med ny mening.
New York 1944. Sedan Vivian Childs man dödades i striderna mot nazisterna har hon fört ett eget krig mot den politiker som beslutat att avbryta hennes hjärteprojekt: att tillhandahålla väl utvalda böcker till miljontals soldater utomlands. Hon måste få senatorn att dra tillbaka beslutet och till hjälp tar hon en alldeles särskild bibliotekarie.

__________

Intressant bladvändare!

Det här är en bok som känns mycket aktuell i vår egen tid. Älskar ju historiska romaner, såå fängslande och intressant!

Gedigen research gör boken trovärdig och realistisk. Den håller mig på sträckbänken från början till slut .En riktig bladvändare.

Karaktärerna är intressanta och fint gestaltade. Underbara miljöbeskrivningar. Välskriven med ett fint språk som flyter fram.

Vi kan väl alla hålla med om att kärleken till böcker övervinner allt 💕

 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @harpercollins_sverige & @brilabuskes för att jag fick läsa den här fina boken 🤗

__________

 

Titel: 
Lundens hjärta
Författare: Linda Edgarsson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
428
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar

📖
Vid sjutton års ålder står Erika Skog på tröskeln till vuxen livet, en tröskel som tycks lika orubblig som stenen på åkern. Hon har bara vaga minnen av sin mor Hilda, och hennes far har lagt över ansvaret för dotterns uppfostran på Anna och Oskar Hansson som bor på gården Sjölund. Men Erika har svårt att finna sig i rollen som kvinna och plågas av en inre rotlöshet. Snart får hon veta att allt hon har fått berättat om sin bakgrund är en lögn, upprätthållen av hennes närmaste.

__________

Spännande, Rolig & Gripande!

Boken utspelar sig i Småland i början av 1900-talet och skildrar varmt den egensinniga Erikas kamp för att hitta sin plats i världen.
LUNDENS HJÄRTA är den fristående uppföljaren till Linda Edgarssons debutroman DÄR VASSEN VIKER som jag tyckte lika mycket om som den här boken!.

Jag älskar historiska romaner och speciellt med ”starka” kvinnohistorier och här träffar vi en stark kvinna som dessutom lever i Småland där jag bor 💕

Boken är välskriven och lättläst och den är skriven på Småländsk dialekt. Den har ett fint språk som flyter på bra och boken var mycket svår att lägga ifrån sig.

Det är intressanta karaktärer och målande miljöer. Så fint och noga beskrivet. Självklart så innehåller boken även kärlek och romantik, klasskildringar och vänskap 🤗

Precis som den första boken så avslutas även denna med en rafflande chliffanger! Så jag väntar med spänning på nästa del.

Det här är en bok som jag varmt rekommenderar! Läs gärna första boken innan om du inte gjort det för bäst behållning.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bookmark_forlag @linda.edgarsson för ännu en fantastisk läsupplevelse 🙏💕

__________


 

Titel: Änglatrumpeten
Författare: Ewa Klingberg

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
264
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖
När Angelika kliver in på den närliggande handelsträdgården Grönkulla är det som att komma till en annan värld, nästan som till Amazonas regnskog. Den förföriska doften från de stora klockliknande änglatrumpeterna är berusande.

Det visar sig att ägaren Hilding har gjort allt i sin makt för att förvalta arvet efter sin farfar. Nu befinner sig Hilding själv på ålderns höst och står utan nära arvingar, och han vägrar lämna jordelivet utan en plan för vem som ska fortsätta driva upp blommorna. Angelika, som vid det här laget är van vid att hon som dödsdoula kan behöva utföra högst oväntade uppgifter, tar sig an uppdraget att hitta gudbarnet som familjen sedan länge förlorat kontakten med. Men att hon skulle behöva söka på andra sidan jordklotet förväntade hon sig inte.
Under tiden som Angelika försöker säkerställa handelsträdgårdens framtid gör hon ett försök att reda ut sin egen röra. Välkommen till Evigheten AB, här kan vad som helst hända!

__________

Mysig & härlig feelgoodpärla!

Det här är en bok(serie) som jag fastade för direkt. Den har fantastiska karaktärer, målande miljöbeskrivningar och är både välskriven och lättläst. En riktig bladvändare!

Den här boken innehåller massor av viktiga ingredienser såsom kärlek, sorg, humor, vänskap  och livets alla vedermödor. Ewa har lyckats på ett skickligt sätt att väva ihop allt detta till en fantastisk helhet 💕

Jag bara älskar den här serien om Evigheten AB som är en spinoff på Begravningsbyrån Tranan 💕 Så lite sorgligt och vemodigt att detta var den sista och avslutande boken 🤗
Har du inte läst den så rekommenderar jag den varmt!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @historiskamedia & @ewa_klingberg_forfattare för underbar läsning & för blurben i boken 🙏💕

__________

 

Titel: Vildliljan ”Ellingeserien” Del 3
Författare: Sara H. Olsson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
250
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
Rapporter om fasorna på kontinenten får hundratals svenskar att åka med Röda Korsets vita bussar för att evakuera krigsflyktingar ur de tyska koncentrationslägren. En av de frivilliga är sjuksköterskan Sonja Berg från Ellinge i Halland. Sonja får kämpa hårt för att hålla känslorna i schack ? det hon möter i lägren är något hon aldrig kunnat förbereda sig på. Hon finner tröst i den danska läkaren Frederik och snart uppstår kärlek. Men när hon av en slump träffar på Ellingebon Gunnar Hedin, som anslutit sig till nazitrupperna, sätts allt hon arbetat för på spel. I nutida Ellinge har Paula funnit en lapp som väcker nyfikenhet om vad som egentligen hände Sonja och Gunnar den där våren i krigets slutskede. Men när hon visar den för sin vän Holger får allt en annorlunda vändning. Det visar sig nämligen att Holger är personligt indragen i historien, och sanningen är inte vad man tror.
__________

Spännande & lättläst bladvändare!

Det här är en bokserie som jag bara älskar och det var såå underbart att komma tillbaka till Ellinge och träffa alla fantastiska karaktärer 💕

Historien är otroligt spännande och intressant och innehåller både hopp, drama och kärlek. Välskriven, fint språk och bra flyt gör att jag sträckläser.
Målande miljöer, intressanta karaktärer och en story som jag fastnar för direkt. Boken är skriven i både nutid och dåtid, en mycket trovärdig historia!

Har du inte läst den här boken så rekommenderar jag dig att läsa dom i ordning för att lättare hänga med även om böckerna är fristående!
"Fiendevän" och "Tornsvalan"
 är dom tidigare böckerna i den ordningen!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @harpercollins_sverige & @sara.h.olsson för en mycket fin läsupplevelse och tack för att jag fick ha med min blurb i boken 🤗💕

__________

 

 

Titel: Brytningstid
Författare: Charlotte Sirc

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
234
Förlag: HarperLove
Recensionsexemplar

📖
Årets balsäsong står för dörren men den artonåriga Henrietta von Weidenhof är inte intresserad av att gifta sig. Helst av allt vill hon studera vidare i Uppsala. För att stilla Henriettas bildningshunger anställs kammarjungfrun Lina, en jämnårig bokhandlardotter från Småland. Flickorna läser romaner tillsammans och kommer varandra nära, samtidigt som Henrietta märker att Lina bär på något som smärtar henne djupt. Medan vänskapen spirar träder den välbärgade friherren Albert Riddersparre fram som en ytterst lämplig blivande man och Henrietta börjar överväga äktenskap. Men ett oväntat möte med den charmerande litteratören Gustaf Byrén ställer allt på ända och med honom möter hon Stockholms kulturella elit. Med Lina som förkläde beger sig Henrietta ut i ett myllrande, växande Stockholm och en ny värld öppnas för henne. Samtidigt gäckar Linas förflutna och Henrietta inser att Lina bär på en hemlighet som kan bli ett hot mot hennes egen lycka och välgång.
__________

Intressant bladvändare!

Det här är första delen i en planerad serie om familjen von Weidenhof och som utspelar sig i 1880- talets Stockholm.. Författaren har hämtat inspiration från Hallwylska palatset och boken är en mix av Downton Abbey och Herrskap och tjänstefolk.

Boken är välskrivenmed ett fint språk och lden är ättläst. Boken innehåller herrskap och tjänstefolk, kärlek, fattiga, rika och hemligheter och sorg, med 2 fantastiska kvinnliga karaktärer gör den här boken till en fin romance.

Målande miljöer och underbara karaktärer, inredning och kläder, fantastiskt!

Nu ser jag mycket fram emot att läsa nästa bok i serien 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @harperlove_sverige och @charlottesirc_forfattare för en fantastisk läsupplevelse 🤗💕

__________

 


Titel: Döda kvinnor förlåter inte
Författare: Katarina Wennstam

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
443
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar

📖
Första delen av Sekelskiftesmorden

Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning.

Boken är en ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet. Med ett oemotståndligt språk och rasande driv skildrar Katarina Wennstam en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl staden som utsökta klädedräkter. En gedigen research ligger bakom Katarina Wennstams mest passionerade bokprojekt någonsin.


__________

 

Fantastisk läsupplevelse!

Vilken intressant och fängslande bok. En historia som grep tag i mig och jag var fast. Älskar historiska romaner och den här var utöver det vanliga då man fick läsa om kvinnor vid sekelskiftet.

Varje kvinna i boken har ett eget kapitel och det tyckte jag var bra och det blev lättare att hålla isär dom. Det är kvinnor från olika samhällsklasser men dom kämpar alla för rättvisa.

En fantastisk historieskildring där jag fick lära mig mycket om hur det var på den tiden. Många gripande historier som berörde mig på djupet 💕

Språket är fantastiskt, likaså karaktärerna som är fint gestaltade och känns mycket äkta. Underbara miljöbeskrivningar av Stockholm, såå detaljerade. Det märks mycket tydligt att Katarina gjort en gedigen research och är kunnig inom detta område. 

Nu ser jag fram emot att läsa nästa bok i den här fantastiska serien!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bokmark_forlag & @katarinawennstam för en fantastisk läsupplevelse 🤗💕

__________ Titel: Från Tranås till Chicago
Författare: Camilla Dahlson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
291
Förlag: Lind & Co

📖
Året är 1926. Ebba i Tranås är arton år. Hon vet att hon ska vara glad över att alls ha fått ett jobb, men åh, vad hon längtar hem till far och mor och åh, vad hon önskar sig en annan framtid än som piga. Dessutom saknar hon sina bröder som farit över havet till Amerika. Men plötsligt tar livet en oväntad vändning och Ebba finner sig ombord på en oceanångare, på väg till bröderna i Chicago och ett helt nytt liv. Väl på plats upptäcker Ebba snart att tillvaron i Amerika är svårare än bröderna velat ge sken av och även om hon får en anställning i ett fint hushåll så går det inte att blunda för de sociala orättvisor som får missnöjet i staden att sjuda. Minneapolis

 

1920. Den lilla familjen April kämpar för sin överlevnad. Även för dem är en livsomvälvande händelse på väg, men just nu handlar allt om att tjäna ihop till mat och hyra. Tänk om de vetat vad som snart kommer att ske. Och att Ebba från Sverige så småningom blir en del av deras liv.
__________

Riktig bladvändare!

Första delen i en planerad bokserie!

Historien griper tag i mig från första kapitlet och håller mig kvar till det sista. Det här var en riktig bladvändare. Jag älskar historiska romaner och mycket intressant då den bygger på verkliga händelser.

Boken är välskriven och lättläst med ett fint språk som flyter på. Karaktärerna är mycket fint gestaltade och jag tyckte om dom alla på olika sätt. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och målande.

Den här boken innehåller det mesta, familjeband, kärlek, klasskillnader förr i tiden, spänning och att våga starta ett nytt liv i ett nytt land. Det var verkligen ingen dans på rosor för många!

Åh vad jag tyckte mycket om den här boken och då jag och min släkt är från Tranås så var det extra roligt att läsa då jag kände igen mig och det kändes som jag var tillbaka i Tranås!
Det bästa är att det ska komma fler böcker och att det blir en serie 
😍 Rekommenderas varmt!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @camilladahlson för att du skrivit en fantastisk bok 🤗💕

__________Titel: Svartåsviten - Om du var min
Författare: Christina Erikson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
347
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar

📖
Svartå, 1782. Sextonåriga Christina har storslagna ambitioner för herrgården som hennes far håller på att bygga utanför Örebro. Trots att hon skickas till Stockholm för att introduceras vid hovet och hitta en lämplig make, är det för hästarna och murarsonen Gustaf som hennes hjärta brinner.  I Stockholm dras Christina in i intrigerna runt kungen och hans syster, samtidigt uppdagas en fejd mellan Svartås förvaltare och Gustafs far som får förödande konsekvenser. Den enda Christina verkar kunna lita på är sin piga.

OM DU VAR MIN är första delen i historien om kvinnorna som styrt på Svartå herrgård. Sviten som sträcker sig över 250 år berättar om kvinnornas oförtrutna kamp för kärleken och rätten att styra över sina egna liv, från slutet av 1700-talet ända till modern tid. Det är en historia om himlastormande kärlek, kvinnlig list och maktspel i samhällets översta skikt.

__________

ROMANTIK, SPÄNNING OCH 1700-TAL
Starka kvinnor i ny serie om kärlek och maktspel.

När författaren Christina Erikson flyttade in på Svartå herrgård uppdagades inte bara ett långt led av kvinnligt styre utan också att många hetat exakt samma sak som hon själv: Christina.

Åh vad jag har försökt att läsa sakta för jag ville inte att boken skulle ta slut 🤩 Såå vackert så man får tårar i ögonen och jag ÄR i 1700-talet, i dess underbara miljöer, i fattiga och rika kvarter och tillsammans med karaktärerna.

Boken är verkligen en fröjd för hjärta och själ och såå romantisk! Intressant handling och en mycket intressant tid man får vara i. Författaren har gjort ett digert arbete med den här boken och jag kan bara säga att den berör och väcker känslor.

Otroligt välskriven, lättläst med ett vackert språk och en riktig bladvändare. Det här är en gripande historia som innehåller hat och konflikter, men också så mycket kärlek, lycka och värme 💕

Jag säger bara Wow så många böcker som är planerade i den här serien! 21 stycken! 
🤩 Sju stycken trilogier!!  HUR ska jag kunna vänta tills nästa del släpps? Svårt 🤗

Omdöme:
 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket @bookmark_forlag & @eriksonchristina för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 🙏💕

__________ 
Titel: Käraste vänner – Del 3
Författare: Katarina Widholm

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
408
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖
Året är 1949 och Betty fyller 30 år. 

Födelsedagen firar hon tryggt tillsammans med man, barn, släkt och vänner. Äktenskapet med Olof bygger på förtrolighet och vänskap, tillsammanshar de fått sonen Anders. Betty arbetar i sin bokhandel, sköter Småtrycksförlaget och harhuvudansvaret för hushållet. Hon bestämmer sig dessutom för att ta körkort. Men under ytan är allt inte lika bekymmersfritt. Betty känner sig ofta otillräcklig och har dåligt samvete för att hon inte hälsar på oftare hos modern i Hudiksvall. Olof börjar dra sig undan och Betty saknar deras gemenskap. Dottern Martina spås en lysande framtid som sångerska och när hennes biologiske far, Martin Fischer, vill ta uppkontakten med henne blir Betty djupt orolig. Samtidigt hopar sig de ekonomiska bekymren och när Betty dessutom blir osams med bästa väninnan Viola är inget längre som det varit.
__________

Älskar Betty!

Vilket kärt återseende att åter igen få läsa om Betty 💕 Böckerna är verkligen beroendeframkallande!

Boken är som alltid mycket välskriven med ett vackert språk. Miljöbeskrivningarna är målande och karaktärerna känns så äkta och levande.
Den är lättläst och man vill bara läsa utan avbrott. En riktig bladvändare. Jag rekommenderar den här bokserien varmt om du tycker om historiska romaner 
💕

Hoppas att det kommer fler böcker om Betty. Vill gärna läsa mer 🙏

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @historiskamedia & @bockerombetty för ännu en fantastisk bok 🤗💕

__________

 
Titel: Pennskaft & Pessar
Författare: Ann Gewecke

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
374
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Året är 1926. Kvinnor har nyligen fått rösträtt och nu öppnas också allt fler möjligheter för dem att göra karriär. Ruth vill ha ett eget yrke men hennes far vill se henne tryggt gift med sonen till Cloetta-fabrikören. Trots sin strävan att bli oberoende faller Ruth ändå för en charmig säljare, gifter sig och ger upp sina planer. Drömmarna om självständighet kommer så småningom i fatt henne samtidigt som det äktenskapliga skimret falnar. En kväll tar maken ett ödesdigert beslut som får katastrofala konsekvenser för dem båda, men som efter en svår period leder Ruth framåt om än på ett helt annat sätt än hon från början tänkt sig. Pennskaft & pessar är ett stycke svensk kvinnohistoria i romanform, en berättelse om en av de kvinnor som valde att engagera sig för att förändra och förbättra livet för de svenska kvinnorna.
__________

Välskriven & intressant!

Det här är författarens debutroman och den första boken i en trilogi!

Jag älskar historiska romaner och den här är mycket intressant och spännande. Boken innehåller ett stycke svensk kvinnohistoria. Hur var det att vara kvinna på 1920-talet? Det var en spännande tidsepok där drivande kvinnor vägrade att tystas och stred mot kvinnliga rättigheter. Boken innehåller mycket kärlek och känslor 💕

Boken är mycket välskriven och lättläst. Fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer. Jag läste ut den ganska fort trots att det är en bok på nästan 400 sidor.
Så det här är en riktig bladvändare som jag varmt rekommenderar 
💕 Ser fram emot nästa bok i den här trilogin!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @lavaforlag & @ann.gewecke.lektor.forfattare för en fin läsupplevelse 🙏💓

__________

 
Titel: Edenbrooke
Författare: Julianne Donaldson

Utgiven år: 2017
Sidantal:
 254
Förlag: LB

📖
Låt dig svepas med av en härlig historisk romans!
Marianne Daventry är olycklig. Hennes mor har omkommit i en olycka och hennes far har i djup sorg flytt till Frankrike och placerat ut sina tvillingdöttrar hos släktingar. Marianne är hos sin mormor i Bath och systern Cecily är hos en kusin i London. Marianne längtar efter sin syster och när Cecily erbjuder henne att följa med till en väninnas herrgård på landet, Edenbrooke, blir hon överlycklig. Föga anar hon att det kommer blir en dramatisk sommar som för alltid kommer att förändra hennes liv.

__________

Romantisk & Mysig!

Det här är en mycket vacker kärlekshistoria 💕 Jag gillar ju Jane Austen, historiska romaner och romance och den här boken hade verkligen allt detta.
En varm kärleksfull roman som utspelar sig i Bath 1816. Både 1800 talet och England är stora favoriter.

Boken är välskriven med ett vackert språk, lättläst och med underbara karaktärer och målande miljöbeskrivningar!

Det här är en historia som håller ihop med spännande slut. Jag kommer definitivt att köpa uppföljaren

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

 
Titel: 
Den övergivna trädgården
Författare: Kelly Bowen

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
439
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖
Normandie, 2021. Att restaurera gamla slott är Isabelles specialitet. En dag står hon framför en förfallen 1700-talsbyggnad som väcker minnen till liv. Isabelle brukade leka i den övergivna slottsträdgården som barn och inser att hon nu får en möjlighet att upptäcka den mytomspunna platsens inre och samtidigt återknyta kontakten med sin syster. Är det nu de ska få redan på vad som döljer sig i slottet där ingen satt sin fot sedan nazisternas ockupation?

Normandie, 1930-talet
. Det enda som tycks förena den unga Stasia och pojken Nicolas är vetskapen om hur ett krig kan krossa en människa. Men under sina möten i den övergivna slottsträdgården kommer de att dela mer än de anar, och platsen som är deras hemlighet kommer att spela en viktig roll när de själva tvingas hantera krigets fasor.

__________

Fantastisk roman!

Det här är den andra boken som jag läser av författaren. Den förra ”Den hemliga våningen” tyckte jag mycket om och den här var inget undantag till och med ett snäpp bättre!

Boken är mycket välskriven och lättläst. På ett skickligt sätt så växlar författaren både mellan nutid och dåtid och mellan dom olika karaktärerna. Målande miljöbeskrivningar och fantastiska karaktärer.

Det lämnas en cliffhanger varje gång vid skiftet så man vill ju bara fortsätta att läsa för att få veta hur det går. Historien är känslosam, mörk och gripande och mycket intressant och spännande.

Det här är en riktig bladvändare! LÄS!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack  @historiskamedia & @kellybowen09 för en fantastisk läsupplevelse 🙏

__________


 
Titel: Laurentius krönika – Slaget på Nebreon
Författare: Stefan Eriksson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
528
Förlag: Lionvalley Publishing
Recensionsexemplar

📖
När en ny tid gryr utmanas den rådande ordningen och glömda kunskaper återuppväcks. Vänskap fördjupas och prövas. Laurentius inser sin svaghet, Ars högmod splittrar och Edurons mänsklighet ifrågasätts.

Rannvi utmanas av den Höge och Varghuvud möter sitt livs mörker. Den stora planen för fred kräver att alla krafter samlas på Nebreons slagfält. Hinner de i tid?
"Vapen skall vina
människor vandra
hädan på helsväg.
Hör mina ord!"
__________

Slaget på Nebreon är den tredje boken i serien och sluter Stefan Erikssons berättelse om en ny tids gryning i Erborigien.

Jag har verkligen uppskattat och njutit av hela bokserien och Laurentius krönika och det känns liiite vemodigt att den nu är slut 🙏

Stefan är otroligt duktig på att skriva på ett sätt som trollbinder mig och jag är fast i historien från början till slut. Mycket fängslande och en riktig bladvändare!

Målande miljöbeskrivningar, underbara äventyr och fantastiska karaktärer. Jag har njutit av varje boksida och Stefan har lyckats knyta ihop säcken och historien på ett skickligt sätt!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @lionvalley_publishing & @laurentius_kronika för att jag har fått förtroende och möjlighet att få läsa den här boken och hela serien 🙏💕

__________

 

Titel: Det vi inte ser
Författare: Kristina McMorris

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
510
Förlag: LB
Recensionsexemplar

📖
1928, Michigan. Fenna växer upp i det fattiga gruvområdet Copper Country, där hon och hennes pappa gör vad de kan för att hanka sig fram. När fadern dör hamnar hon på barnhem, ett barnhem hon sedan flyr ifrån för att finna sin barndomsvän Arie, den enda personen hon fortfarande kan lita på. 


1942, Chicago. Även om Fenna officiellt arbetar som assistent till den, inte helt medgörlige, illusionisten Charlie, är det hon som är hjärnan bakom deras framträdanden. Sedan en otäck händelse då hon var liten har hon varit besatt av utbrytarkungen Houdini och har noga studerat hans trick. Hennes uppfinningsrikedom och problemlösningsförmåga är tillförlitliga egenskaper när det kommer till att förtränga sin traumatiska barndom. Trots dessa lyckas Fenna inte förutse ett besök från den brittiska underrättelsetjänsten. De behöver hennes hjälp för att konstruera verktyg åt de brittiska soldaterna. Hon tackar motvilligt ja och flyttar till London för att arbeta för MI9, ett inte helt enkelt arbete i en tid när alla misstror varandra. I London stöter hon på Arie för första gången sedan barndomen, och hon kastas huvudstupa in i ett farligt spel för att rädda hans syster och hennes familj ut ur det tyskockuperade Nederländerna.
__________

Det vi inte ser är inspirerad av häpnadsväckande händelser under andra världskriget.
Det är en fängslande berättelse om kärlek och förlust, om krigen vi utkämpar, på fälten och inom oss själva, och om att finna mod där vi inte trodde att det fanns.

Jag har en förkärlek till historiska romaner. Författarens förra bok ”Såld på en måndag” var verkligen en bok jag tyckte om och den här är absolut inget undantag!

Det här är en spännande, gripande och intressant historia. Boken är mycket välskriven och lättläst trots sina 510 sidor och storyn griper tag och håller mig kvar kapitel efter kapitel, en riktig bladvändare!

Om du gillar historiska romaner eller har läst ”Såld på en måndag” så rekommenderar jag verkligen den här boken 🤗

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @lbforlag & @kristina.mcmorris för en fantastisk läsupplevelse 🙏
__________


 Titel: Änglarnas bukt
Författare: Joakim Weman
Utgiven år: 2023
Sidantal: 316
Förlag: Lava
Recensionsexemplar
📖
Året är 1855. Meg, som snart ska fylla sjutton, är en vanlig engelsk flicka med stora drömmar. Med hjälp av en bekant som kommit upp sig i världen vill hon ta chansen till att finna ett bättre liv i världens huvudstad: kejsarens Paris. Algernon, en ung faderlös greve och änkling, har med sin styvbror slagits och segrat på Krim och är nu på väg hem till Paris. Som diplomat i det civila hoppas han att den kommande fredskonferensen ska ge honom en chans att visa upp sig för Napoleon III, som dock redan har andra mål i sikte - den italienska halvön och en liten stad vid den medelhavsbukt som lokalbefolkningen säger är änglarnas egen. Snart kommer deras öden att vävas samman med varandra och tidens oförutsägbara storpolitik på sätt som ingen av dem kunnat ana. Detta är en gripande berättelse om krig, kärlek och död som spänner sig från slottsbalernas och de politiska klubbarnas Paris till blommornas och vintergästernas Nice.
__________
Vilken fantastisk debutbok! Kanske lite för mycket politik för min smak men annars en fantastisk bok. Intressanta karaktärer och fina miljöer.
Boken är lättläst och välskriven och språket är fint och flyter på. Historien är mycket intressant. Det här är en historisk roman om vänskap, kärlek och politik i Frankrike under 1850-talet.
Änglarnas bukt är den första delen i en planerad släktkrönika om fem romaner. Och jag ser fram emot att läsa dom kommande böckerna!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
Tack @joakimweman för förfrågan om att läsa din fina bok 🙏🏻
__________

 
Titel: Den blå gardinen
Författare: Stina Nilsson Bassell

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
473
Förlag: Lumenos
Recensionsexemplar

📖
Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Olga och Helga är två fattighjon som mirakulöst hamnar på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete. Vi befinner oss i Östergötland i mitten av 1800-talet. Ett mord sker, mystiska samtal viskas, rättegångssalen ekar, förälskelserna tumlar runt, bildandet av en kvinnoförening slår näven i bordet. Könsroller och klasskillnader är tydliga i de unga kvinnornas liv. Och i staden pulserar det av textilindustrier, fattigdom och droskor. De skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjliga.
__________

En välskriven bok som innehåller otroligt mycket fakta och man märker att det ligger mycket research bakom. Boken handlar om flera fiktiva karaktärer med ett brett persongalleri med få ordliga introduktioner (utöver huvudkaraktärerna Olga och Helga). Det är ett skiftande berättande mellan nutid och dåtid samt karaktärsperspektiv. Ibland hängde jag tyvärr inte med men det gav sig så småningom.

Boken är väldigt scenisk, med målande miljöbeskrivningar. Detta är både en mordhistoria och en skildring av livet på botten. Det är också ett vackert språk, nästan poetiskt och jag blir berörd när jag läser.

Berättelsen innehåller vänskap, värme, om att kämpa mot fördomar och att skapa ett bra liv trots fattigdomen dom varit med om. Längst bak i boken finns det källor och extra material som jag tyckte var intressant att ta del av!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @forfattarestinanilssonbassell och @_lumenosforlag för att jag fick förfrågan om att läsa din fina bok 🙏💕

__________

 

Titel:
 Systrarna vid fyren
Författare: Gill Thompson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
448
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖
Kriget skiljer systrarna åt

1940 - Systrarna Alice och Jenny är i tjugoårsåldern och har livet framför sig när tyskarna ockuperar deras hem, kanalön Jersey. Sjuksköterskan Alice beordras till tjänstgöring på ett tyskt sjukhus. Vad hon inte vet är att arbetet kommer leda till stor kärlek - men också till fruktansvärda prövningar. För Jennys del innebär ockupationen att hennes drömmar om studier vid Cambridge krossas. Rastlösheten får henne att söka sig till en grupp öbor som står upp mot ockupanterna.


1996 - En äldre kvinna ser tillbaka på sitt liv. Hon minns särskilt uppväxten på Jersey och sin systers sorglösa skratt. Hon minns hur kriget drabbade ön och systerns motvilliga resa därifrån. Men genom åren fanns en fast punkt i tillvaron: fyren som alltid ledde dem tillbaka till land.

__________

Den här boken bygger på verkliga händelser. Jag älskar historiska romaner och jag hade höga förväntningar på den här boken då jag tycker mycket om författarens tidigare böcker. Jag blev inte besviken den här gången heller.

Att historien utspelar sig i två tidsepoker tycker jag otroligt mycket om där allt vävs samman i slutet av historien.

Boken är lättläst och välskriven och karaktärerna och miljön är fint beskrivna. Dock tyckte jag att den var lite seg i början men efter ett tag, ja ungefär efter halva boken så lossnade det och den blev riktigt bra och jag hade svårt att lägga den ifrån mig.

Historien är gripande och berörde mig. Innehåller det mesta som jag tycker ska finnas med i en sådan här historia så som syskonrelationer, mörker, hopp, sorg, glädje, kärlek, krig och fattigdom.

Rekommenderas varmt!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @historiskamedia för en fin läsupplevelse 💓

 

Titel:
 Tillbaka till Rosenlyst (Familjen Winther del 9)
Författare: Katrin Wessel

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
269
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Familjen Winther är samlad på Rosenlyst, släktens sommarbostad och herrgård vid Trondheimsfjorden, där de tillbringar dagarna med att cykla i kapp, spela tennis, bada i fjorden och dricka te på terrassen. Gitte är fortfarande irriterad på Fredrik för att han skickade hennes bror Karsten till ett sanatorium, men annars är sommardagarna både ljusa och långa. Den idylliska tillvaron slås dock i spillror när Babette Hartmann plötsligt gör entré. Tillbaka till Rosenlyst är den nionde boken i Katrine Wessels populära serie om Wintherdynastins drömmar, ambitioner och förhoppningar på tröskeln till 1900-talet och in i det spirande nya århundradet
__________

 

Tillbaka till Rosenlyst är den nionde boken i Katrine Wessels populära serie om Wintherdynastins drömmar, ambitioner och förhoppningar på tröskeln till 1900-talet och in i det spirande nya århundradet
Jag bara älskar böckerna om familjen Winther och den här är inget undantag 💕

Den här boken liksom dom andra i serien innehåller allt som en bra roman ska göra. Kärlek, familjeintriger och hemligheter, sorg och drama och mycket mer!

Boken är mycket välskriven och lättläst och har fantastiska miljöbeskrivningar. Karaktärerna gillar jag och antingen älskar man dom eller inte.

Å omslaget är ju helt fantastiskt vackert eller hur 💕
Nu ser jag mycket fram att få fortsätta läsa om den här familjen och längtar redan efter nästa bok 
🤗

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack till @bokforlagetpolaris &  @k_wesselaas_ristvedt för att jag fick möjlighet att läsa ännu en bok i den här underbara serien 🙏

__________

 

Titel:
 Veronas dotter
Författare: Alyson Richman

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
361
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Portofino, Italien, 1943. Elodie vet hur hon ska försvinna obemärkt i mängden av människor som, liksom hon, anlänt till den vackra kuststaden med båt. Men skräcken för att de tyska officerarna i hamnen ska granska hennes dåligt förfalskade identitetshandlingar får henne att stå som fastfrusen på kajen och trots tyskarnas rytande uppmaningar får hon inte fram ett ord. Plötsligt tar en okänd man Elodie under sina vingar och i desperat behov av någonstans att bo följer hon med honom till hans hem vid Portofinos klippor. Bara några månader tidigare var Elodie Bertolotti en lovande cellist i Verona, obekymrad om allt som pågick i omvärlden. Men när Mussolinis terrorvälde drabbar hennes familj lockar Luca, en ung bokhandlare, in henne i motståndsrörelsen. I Portofino får Elodie en fristad hos doctor Angelo Rosselli. Han är en man som bär på sina egna svåra hemligheter, fyllda av skuld och ånger. Men Elodies ankomst väcker hopp och glädje, något som Angelo trodde var förlorat för alltid.
__________

Fängslande, gripande & spännande

Det här är den tredje boken som jag läser av Alyson Richman och jag blir alltid positivt överraskad då författaren får mig att bli helt tagen av alla känslor. Det är en intressant story, lite mörk men motståndsrörelsen och krig var ju ingen dans på rosor. Vackra miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer.

Boken är välskriven, intressant, lättläst och kapitlen är fint indelade och lagom långa. Den är fint och vackert skriven med hopp, kärlek, djup och musik, för musiken ligger i fokus i den här boken.

Andra världskriget är en period som jag är mycket intresserad av så den här boken blev en riktig bladvändare. Spännande och fängslande historia som innehåller det mesta.

Det kanske blev lite för mycket romantik i slutet av boken men det kan man ju överleva 💕
Rekommenderas!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokforlagetpolaris & @alysonrichman för en fin läsupplevelse 🙏

__________

 
Titel:
 Hären som försvann (Laurentius krönika del 2)
Författare: Stefan Eriksson

Utgiven år: 2023
Sidantal: 
512
Förlag: Lionvalley Publishing
Recensionsexemplar

📖
Överlever Edurons ädla föresatser Varghuvuds djuriska blodtörst? Erbjudande om hjälp i frihetskriget kommer från oväntat håll. Hur långt är Eduron beredd att gå? Rannvi är den yngsta någonsin att träda i den Höges främsta tjänst. Är hennes sökande efter förbjudna kunskaper till allas gagn eller för hennes egen? Laurentius oroas av den Höges spådom och omprövar gamla sanningar i sökandet efter den okände fienden: Upp ser jag redan ur askan en annan, mörkare makt med kronan stiga.
__________

Spännande bladvändare!

"Hären som försvann" är 2:a delen  "Laurentius Krönika". Insatserna höjs när kriget tvingar var och en välja väg. Vi följer karaktärerna från första delen när deras vardag rycks undan.

Även den här boken är helt fantastisk! Såå storstilad! Historien trollbinder mig och språket är så vackert. Alla karaktärerna, både gamla och nya är fint gestaltade och miljöbeskrivningarna är så målande och det känns som jag är med på plats. Det är en mycket detaljerad karta i boken som jag tycker är otroligt bra och man kan hänga med bättre i alla olika platser som besöks i handlingen.

Det är många karaktärer att hålla ordning på men efter ett tag är det lätt att hålla isär dom. Författaren kan sin sak när det gäller historia och skriver på ett lättsamt sätt.
Den här bokserien skulle jag gärna se som film eller serie 
🤗

Berättelsen är mycket väl uppbyggd och beskrivningen av händelser är fantastiska.
Författaren är duktig på att gestalta både människor och miljöer. Mycket autentisk och levande.

Det här är en mycket spännande fantasybok som jag varmt kan rekommendera. Missa inte första delen i serien som heter ”En ny tids gryning”

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @lionvalley_publishing & @laurentiuz_kronika för att jag fick möjlighet att läsa även den här fantastiska boken 🙏

__________

 
Titel: Havets erövrare – Den hårda vägen (del 2)

Författare: Leif Selander
Utgiven år: 2023
Sidantal: 371
Förlag: Lava
Förhandsläst recex
Boksläpp: 15/3

📖

Harald Sigurdsson tar sig ner längs floden Dnjepr mot Konstantinopel tillsammans med sitt manskap och bästa vännen Atle. Målet är att ansluta sig till Väringagardet, men det visar sig inte vara så lätt som de trott. Såväl petjeneger som pirater står i deras väg. I Konstantinopel är den nya kejsarens position svag och matbrist hotar riket. Haralds rykte och en oväntad kontakt ger honom en möjlighet att visa vad han går för. I en tid fylld av palatsintriger, otrohet och giftmord är dock utmaningarna många. "Havets erövrare" är den andra delen i serien "Den hårda vägen", en verklighetsbaserad berättelse om Harald Sigurdssons spännande livsöde.

__________
Spännande, fängslande bladvändare!

I den här andra delen i serien ”Den hårda vägen” så möter vi Harald Sigurdsson igen på hans äventyr och denna gången mot Konstantinopel och dess svårigheter när han ska ansluta sig till Väringagardet tillsammans med sina vänner.

Han måste visa sig värdig och visa vad han går för och vad han kan och det visar sig inte vara så lätt. Det här blir ett äventyr utan dess like. Och för att inte avslöja för mycket så går jag inte in på några detaljer 🤗

Berättelsen innehåller allt som en riktig äventyrsbok ska innehålla och det är en riktigt spännande berättelse som gör det nästan omöjligt att pausa. Man får vara med om fängslande spänning, intriger och svek, mord och givetvis pirater. Att boken är verklighetsbaserad gör den ännu mer intressant.

Leif Selander kan konsten att skriva på ett lätt och begripligt sätt och han är otroligt skicklig på att gestalta karaktärerna och den fantastiska miljöbeskrivningen. Ja miljöerna är så målande att det känns som jag är på plats i berättelsen.

Boken är mycket välskriven och man märker ganska snabbt att det ligger otroligt mycket kunskap bakom och en gedigen research. Kapitlen är korta och typsnittet är lagom stor och lätt att läsa.

Det här är en bok jag varmt rekommenderar om man tycker om historia, äventyr, vikingar, intriger, spänning mm och verklighetsbaserade böcker. Och har du missat första delen ”FLYKTEN” i den här serien så läs den först.

Missa heller inte Leif Selander´s andra bokserie ”Väringasagan” som även den är verklighetsbaserad!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack Leif @leffeselander för att jag fick möjlighet att förhandsläsa din fantastiska bok 🙏 Nu väntar jag med spänning på nästa del!
__________

 

 

Titel: Väninnor – Väninnornas jul

Författare: Lisa Kleypas
Utgiven år: 2022
Sidantal: 189
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Julen står för dörren och den stilige amerikanen Rafe Bowman har kommit till London för ett möte med lord och lady Blandfords vackra och välartade dotter Natalie. Rafes stiliga yttre imponerar visserligen på den unga damen, men hans chockerande amerikanska stil och skamfilade rykte gör det inte. Det står snart klart att Rafe måste lära sig Londons societetsregler på allvar om han ska ha någon chans att ens få uppvakta Natalie. Och när de fyra väninnorna, en gång kända som panelhönorna, dessutom blandar sig i leken kan vad som helst hända. Att vinna en kvinnas hjärta visar sig vara mer komplicerat än Rafe Bowman förutsett, i synnerhet för en man som är van vid att få allt han pekar på. Men julen är en tid för mirakel, en tid då även den mest inbitne cyniker kan förvandlas till en romantiker och då den blygaste violen kan slå ut och bli en passionerad ros
__________
Jag tycker mycket om bokserien om dom 4 väninnorna och den här julspecialen är inget undantag. Bokomslaget är ju sååå vackert och lockar verkligen till läsning. Boken är underhållande och lättläst.

Handlingen går kanske lite fort fram och det är mycket som händer på ganska få sidantal. Men oavsett det så är det en mysig bok med värme, kärlek, intriger, vänskap och julkänsla! För bästa behållning så rekommenderar jag att man läser dom tidigare böckerna före den här!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket för möjligheten att få läsa boken @bokforlagetpolaris & @lisakleypas 🤗
_________


Titel: Familjen Winther – Den största gåvan

Författare: Katrine Wessel
Utgiven år: 2022
Sidantal: 280
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
England 1900. Unga Rose Winther och Dimpy Ashmore är nygifta och ska tillbringa julen på familjens gods, Oaktree Manor. Rose älskar julen och har stora planer för firandet. Det ska bli en oförglömlig jul full av god mat, varm toddy, vackert pynt, värme och kärlek. Förväntningarna och glädjen förvandlas snabbt till sorg och förtvivlan då Dimpy mottar ett brev som får honom att ge sig av hemifrån. Strax därefter anländer en främling till godset och Rose hamnar i ett känslomässigt kaos. Hur väl känner hon egentligen Dimpy? Och kan julen räddas? Den stora gåvan kan läsas som en fristående roman, men är en del av familjen Winthers storslagna universum
__________
Varm, mysig & julig!

Det här är bok 7 i serien om familjen Winther. Jag bara älskar dessa historiska romaner om familjen och just den här utspelar sig både i Norge och London. Just den här är kanske inte den bästa i serien tycker jag då den har en otroligt lång startsträcka innan det händer något, men när det gör det så händer allt på en gång i en rasande fart och jag får svar på frågor jag funderat på och lösa trådar fångas upp och cirkeln sluts.

Wessel får mig verkligen fängslad av dom vackra miljöerna och den romantiska andan och boken innehåller allt som en roman ska innehålla. Kärlek, värme, vänskap, intriger, familjehemligheter, sorg, lycka mm. mm. Boken har ett vackert språk och den är lättläst och en riktig bladvändare. Jag skulle verkligen vilja se dessa böcker bli film eller tv-serie.

Så tycker du om historiska romaner så missa inte böckerna i serien om familjen Winther! Tipsar om att man börjar läsa från början för att kunna hänga med i karaktärerna och historien, för bästa behållning!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris & @k_wesselaas_ristvedt för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 🤗💕
__________

 

Titel:
 Dårarnas slott
Författare: Carola Segerlund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
343
Förlag: Envis förlag
Recensionsexemplar

📖
Stockholm hösten 1909. I fjärran breder Stockholms sinnessjukhus ut sig på en höjd. Stängsel, murar och galler håller kvar de inspärrade. Från Dårarnas slott är det få som släpps ut. När en död kvinnokropp hittas nedgrävd i en byggrop på Kungsholmen, visar det sig att det även är svårt att ta sig in - för de oinbjudna. Slottet är en sluten värld, skild från det övriga samhället, där egna lagar och regler gäller. Detektivöverkonstapel Lukas Ljunghed som har hand om fallet börjar känna sig smått desperat, och än en gång vänder han sig till DN-journalisen Ida Renström. Och han kommer att be henne om en tjänst, som hamnar långt bortom det som kan kallas moraliskt rätt. Om hon tar sig an uppdraget, riskerar hon mycket. Dårarnas slott är en bok om maktlöshet och om den mentalt klaustrofobiska känslan som de sinnessjuka upplever. Carola Segerlund väver in den filosofiska frågan om vad galenskap är, och hur varje tid har sina särskilda mirakelkurer. Dårarnas slott är den andra fristående delen i serien om Lukas och Ida.

__________

Välskriven, fängslande & intressant bladvändare

WOW vilken fantastisk bok! Så otroligt välskriven och det märks att Carola har gjort en diger recearch inom ämnet. Jag är själv mycket intresserad av psykologi och psykiatrin då jag jobbat inom dessa områden så boken var extra intressant att läsa. Det är svårt att förstå hur det kunde gå till så här förr i tiden. Detta är 2:a delen i den fristående serien om Ida och Lukas. Missa INTE att först läsa boken Nattens fjärilar som var helt fantastisk men "Dårarnas slott" är nog några snäpp bättre tycker jag!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @carola.segerlund.forfattare  för att jag fick möjlighet att läsa din fantastiska bok 😍

__________


 Titel: Diamantögat
Författare: Kate Quinn

Utgiven år:  2022
Sidantal: 
454
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

💎
Den oförglömliga berättelsen om historiestudenten som blev en av andra världskrigets största hjältar.

Året är 1941 och i Odessa studerar den ensamstående mamman Mila Pavlitjenko historia och roar sig med sina vänner. Men när Tyskland invaderar Sovjetunionen vänds hennes tillvaro uppochner. Hon lämnar allt och ansluter sig till Röda armén för att strida vid fronten. Det dröjer inte länge förrän hon förvandlas från en flitig student till en ökänd och fruktad prickskytt. När nyheten om hennes trehundrade träff gör henne till en nationell hjältinna förs Mila från slagfälten till Amerika för en goodwillturné. Omtumlad anländer hon till Washington D.C., där hon oväntat blir vän med Eleanor Roosevelt. Men vistelsen tar en tvär vändning när en gammal fiende dyker upp ? och Mila tvingas slåss i vad som visar sig vara hennes livs viktigaste strid.
💎

Det här är en bok som börjar i ett ganska lugnt tempo och jag trodde hela boken skulle vara så här långsam. Men ju längre in jag kom i handlingen, desto bättre och intressantare blev den. Quinn kan konsten att berätta om krig på ett fantastiskt och lättläst språk och det känns i hjärtat och vad gäller krig så handlar inte boken enbart om krig och elände utan också om hopp, drömmar och framtidstro. 


Intressant historia som var helt ny för mig om den här kvinnliga prickskytten. Miljöbeskrivningarna och karaktärerna är mycket fint gestaltade. Roskoden är min absoluta favorit av Quinn’s böcker och den här är inte så långt efter. Har du inte läst några böcker av Kate Quinn så rekommenderar jag dom om man är intresserad av krigsromare/historier. 


Boken är baserad på den ukrainska prickskytten Ljudmila Pavlitjenkos liv och är en fascinerande berättelse om en mamma som blev soldat och hur hon under sitt alias Lady Death kom att påverka historiens gång. 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 🤗

__________


 
Titel:
 Där himlen inte syns
Författare: Susanne Jobs

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
250
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Det är 1700-tal i Falun. I koppargruvan sliter hundratals människor under slavliknande former. Tät och giftig rök skymmer himlen. I de trånga små stugorna på Elsborg råder fattigdom och elände. Fylla, misshandel och hungersnöd är vardag. De vanskötta ungarna dör som flugor och deras fäder slår ihjäl sig i gruvan. För att överleva säljer änkorna öl och brännvin från sina hem. I centrum av detta står Sofia, leksandskullan som tvingades vandra till Falun när hennes bror fick överta barndomshemmet. Trots att Falun är helvetet på jorden lyckades Sofia finna kärleken och få en egen familj. Men lyckan blir kortvarig.
__________

Stark & gripande

Det här var en fantastisk läsupplevelse. Så intressant, gripande och välskrivet med en stark skildring av ett Sverige i djup misär och elände. Men den innehåller även ljusglimtar i form av kärlek och drömmen om ett annat liv. Boken tog slut alldeles för fort och jag blev helt fast i historien. Fint språk, lättläst, fantastiska miljöbeskrivningar och ett intressant persongalleri. En bok jag rekommenderar om du tycker om historia och hur folk levde och gjorde.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @lavaforlag & @susjobs för en fin läsupplevelse 💕

__________

 
Titel: Tornsvalan – Del 2
Författare: Sara H. Olsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
313
Förlag: Harper Collins

📖
Hösten 1941. När kärlek och nya vänskaper föds väcks frågan om blod är tjockare än vatten.
Britt Hedin har hittat sin stora kärlek i Lage, en frånskild, äldre lärare. Men eftersom hennes far motsätter sig förhållandet utvecklas relationen i smyg - tills ett enkelt misstag raserar allt. Hon tvingas gå med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och skickas till norska gränsen som luftbevakare - i folkmun kallad tornsvala. Där träffar hon nya väninnor men får även se livet från en annan sida när hon möter judiska flyktingar, korrupta poliser och brittiska bombplan. Och hemma i Halland finns Lage. Kommer han att vänta på henne eller är deras kärlekshistoria över? I nutida Ellinge gräver Paula och hennes vän Holger efter mysterier i bygdens historia. När de hittar en ovanlig dedikation i en bok anar de att de är något på spåren - ett olöst mord från 1940-talet - och ledtrådarna leder till Britt och Lage.
Tornsvalan är den andra fristående boken i Ellingeserien, ett spännande och romantiskt drama om en del av Sveriges historia som få känner till.
Om Fiendevän:
Vilken bok!! Älskar historiska romaner och den här är något utöver det vanliga.? @Cias_bokylla (Min första blurb)

__________

Fängslande, gripande & spännande bladvändare!

Det här är andra fristående delen i Ellingeserien! Jag älskade första boken och den här är inget undantag. Alltså, Sara du skriver såå bra och fängslande att jag blev helt uppslukad av den här boken också och det var en riktig bladvändare! Boken är välskriven, lättläst, intressant, fängslande och oerhört spännande med massor av romantik. Den berörde mig också mycket och jag fick också veta nya intressanta saker. Till exempel att tornsvalorna funnits och att kvinnorna gjorde en mycket viktig insats för Sverige under kriget. 

Britt och dom andra karaktärerna tyckte jag mycket om och dom var fint gestaltade, likaså miljöbeskrivningarna! Handlingen utspelar sig i två tidsepoker även i den här boken, 1940-talet och nutid och alla lösa trådar flätas ihop på ett proffsigt sätt i slutet. Jag ville inte att boken skulle ta slut och nu hoppas jag att man inte behöver vänta allt för länge på nästa del 🤗

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @sara.h.olsson & @harpercollins_sverige för recex och en fantastisk läsupplevelse 💕

__________


 
Titel: Missgärningar
Författare: Petra Nyberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
279
Förlag: Lava

📖
När arkivarien Emma går igenom sin gammelmoster Idas hus inför bouppteckning och arvskifte hittar hon brev och fotografier som avslöjar att Ida hade många hemligheter. Breven leder till en okänd make, till barn som försvann 1937 och hela vägen tillbaka till ett mord som skedde 1849. Emma börjar nysta i vad som verkligen hände för att förstå hur hennes gammelmoster var inblandad men ju mer Hon hittar desto mer förvirrad blir hon. Hur är allt kopplat? Missgärningar är en fascinerande historisk roman om passion, svartsjuka och mord. Tre århundraden binds samman för en fängslande berättelse där det förflutna spelar stor roll.
__________

Spännande & Fängslande!

Den här historiska romanen utspelar sig över tre århundraden. Från 1800-talet fram till vår tid. Boken är välskriven, lättläst och intressant och handlar om mörka hemligheter, knektar, fattiga torpare, misär, hat, otrohet, passion, mord och svartsjuka. Berättelsen har ett vackert och lite gammaldags språk som förhöjer känslan av en historisk roman. En salig blandning men mycket intressant och annorlunda. Spännande att få ta del av Emmas arkivletande i vår nutid!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Stort tack för en intressant och annorlunda läsupplevelse @petra_charlotte_nyberg och @lavaforlag 🙏

__________

 

Titel:
 Den sista hemligheten – Familjen Deverillsviten
Författare: Santa Montefiore

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
493
Förlag: Polaris

📖
Året är 1939 och fredstiden efter första världskriget går obönhörligen mot sitt slut.

Hos familjen Deverill blåser förändringens vindar än en gång och en ny generation står redo att ta över. Martha Wallace reste till Dublin från sitt barndomshem i Amerika för att söka efter sin biologiska mor. I stället fann hon kärleken i den unge och oemotståndligt charmige JP Deverill, och när JP visar sig komma från samma by som modern hon söker tycks Marthas öde vara beseglat. Bridie Doyle, numera grevinnan Marcantonio tillika slottsfru på slottet Deverill, är fast besluten att göra godset där hon en gång tjänade till ett ståndsmässigt hem åt sig själv och sin familj. Hennes extravagante make Cesare har dock andra planer, och omgivningen får anledning att undra om greve di Marcantonio verkligen är den han utger sig för att vara. Kitty Deverill har funnit sig till rätta i familjelivet med maken Robert och deras två barn. När hennes stora kärlek Jack O Leary oväntat återvänder till Ballinakelly ställs tillvaron på ända, men den här gången tillhör hans hjärta inte längre Kitty.

__________

Eftersom jag inte hade läst dom 2 tidigare böckerna i den här serien så lyssnade jag på dom innan jag började läsa den här boken! Det är en fantastisk släktsaga som innehåller det mesta. Kärlek, mysterier, krig, hat, värme mm. Boken är lättläst och en riktig bladvändare trots sin tjocklek och sidantal. Den är välskriven och med intressanta karaktärer. Jag älskar historiska romaner så den här rekommenderar jag och läs gärna dom 2 tidigare böckerna innan om du inte gjort det så blir det lättare att hänga med i den här historien! Det här är den sista och avslutande delen om familjen Deverill! Älskar omslaget, såå fint 💓

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokforlagetpolaris för recex och möjligheten att läsa den här boken 💕

__________


 
Titel: Laurentius krönika
Författare: Stefan Eriksson @laurentius_kronika

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
476
Förlag: LionValley Publishing @lionvalley_publishing

📖
Hur länge kan man tåla ett förtryck, bara för att det pågår bortom det egna landet gränser?

När en spådom varnar för en ny fiende, samlar prins Eduron krafter till det godas försvar. Han stöter på motstånd hos de misstänksamma upp- rorsledarna i norr och de kärva ryttarna i öst, men även bland de egna jarlarna. När hans far förskjuter honom, riskerar han att förlora allt. Laurentius Krönika utspelar sig i en medeltids-inspirerad fantasyvärld, med gudar ur den nordiska mytologin. Berättelsen baseras på Sveriges äldsta lajvkampanj där omsjungna värdshus som den Gyllene Hjorten och Tre Kannor känns igen.
__________

Välskriven, Fängslande & Storslagen bladvändare!

WOW vilken bok, vilken fantastisk historia! Jag blev totalt uppslukad och fängslad. En mycket välskriven och spännande historia. Jag bara älskar medeltidsböcker med nordisk mytologi, äventyr och fantasy. Stefan har gjort ett storslaget och gediget arbete bakom den här boken, det märks verkligen. Språket är vackert och fint och karaktärerna är såå intressanta. Det här är bok 1 och nu ser jag fram emot nästa bok! Sen måste jag berömma omslaget, såå vackert och det finaste jag sett på länge! Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Omdöme:  🗡🗡🗡🗡🗡/5

Tack Stefan för att jag fick chansen att läsa den här fantastiska boken 💕
Du missar väl inte min giveaway som pågår där du kan vinna just den här boken?!

__________

 

Titel: Det sista mästerverket
Författare: Magnus Johansson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
292
Förlag: Ekström & Garay

📖
Uppsala i slutet av trettiotalet.
Den unge arbetaren Erik Lind försöker hitta sig själv i ett turbulent politiskt klimat. Lockad av en karismatisk arbetskamrat går han med i stadens nazistparti. Men snart visar ideologin sitt rätta ansikte och Eriks övertygelse börjar svaja. Kan han slita sig loss från nazismens järnklor innan det är för sent? Över ett halvt sekel senare har den hyllade författaren Karl-Axel Sandell slagit sig till ro efter nio succéromaner. Men en höstdag ringer telefonen. Någon från hans förflutna är i andra änden. Någon som vet något. Något som absolut inte får läcka ut. Det sista mästerverket är en roman om gamla oförrätter och nya avslöjanden. Om ett våldsdrabbat fyrtiotal och en oresonlig samtid. Men det är också en berättelse om vänskapens kraft, om att det aldrig är för sent att försonas.

__________

Spännande & angelägen bladvändare!

Boken utspelar sig i två tidsplan, i vår samtid och i krigstid och författaren gör det skickligt och spännande. Historien är mycket intressant och underhållande och som lämnar många avtryck. Författaren är inte rädd för att ta upp viktiga ämnen så som att en offentlig person har ett förflutet i ett nazistparti. Välskriven och lättläst bladvändare. En fiktiv historia som kunde vara sann! Rekommenderas!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️4/5

Tack @magnuswriter för förfrågan om att läsa din fantastiska bok

__________ 

Titel: Döttrarna i Cornwall
Författare: Fern Britton

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
379
Förlag: Harper Collins

📖
1918 Första världskriget är slut och Clara har klivit ombord på tåget som ska ta henne till Cornwall. Hennes fästman har stupat i strid och med sig till hans familj har hon en hemlighet som under inga omständigheter får avslöjas.
1939 Claras dotter Hannah lever en sorglös vardag i familjens hem i Cornwall, men när andra världskriget bryter ut förändras tillvaron i ett slag. Hon tar värvning med övertygelsen om att det är det enda rätta, men precis som hennes mamma tvingades göra inser hon snart att allt har ett pris.
Nutid Hannahs dotter Caroline har alltid förutsatt att hon visste sanningen om sin bakgrund. När hon en dag tar emot en gammal koffert med minnessaker från två generationer inser hon att allt inte varit som hon trott.

__________

En charmig, varm & kärleksfull släktkrönika!

Fern Britton kan verkligen konsten att skriva böcker som fångar mig som läsare. Det här är en otroligt fin och varm roman som värmer hjärtat. Boken är välskriven med ett lättsamt språk och den är lättläst, sidorna flyger fram trots sina 379 sidor. Jag slukas in i handlingen och där stannar jag kvar ända till slutet. Spännande hemligheter gör att boken flyter på och jag vill veta mer och mer. Karaktärerna och miljöbeskrivningarna är fantastiska och vem skulle inte vilja besöka Cornwall 💕 En bok som jag blev helt såld på och man förstår varför författarens böcker är så populära! Boken innehåller både sorg och kärlek och precis dom ingredienserna ska det vara i en roman.

Rekommenderas verkligen 
🤗

Omdöme: 5/5

Tack @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 🙏

__________


 
Titel: De som överlevde
Författare: Kelly Rimmer

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
404
Förlag: LB

📖
Våren 1942. Den unga Emilia ser stridigheterna växa fram på gatorna utanför sitt hem i Warszawa. Tyskarna tillfångatar systematiskt judar och förflyttar dem till ett närliggande ghetto. Ingen på utsidan vet vad som händer innanför ghettots murar men Emilia har sett tyskarnas brutalitet och döljer därför sin sanna identitet. Hennes granne Sara arbetar som sjuksköterska i ghettot och en dag följer Emilia med för att assistera henne. Innanför murarna möter hon för första gången krigets verklighet, en syn hon aldrig kommer att glömma. Hon möter också den jämnåriga Roman och en skör men djup vänskap växer fram mellan dem. När Romans föräldrar tvingas välja mellan att lämna hans nyfödda syster eller se henne svälta under sitt eget beskydd får han nog och går med i den judiska motståndsrörelsen. Romans övermod drar tyskarnas uppmärksamhet till sig, vilket försätter Emilia och hennes familj i stor fara.
____________

Gripande & sorglig men även hoppfull bladvändare!

Jag älskar Kelly Rimmer’s böcker och den här var inget undantag. Boken handlar om den grymhet som judarna fick utstå och det var sådan ondska och hemskheter. MEN den innehåller mycket kärlek, hoppfullhet och kämparglöd och viljan att leva. En kärlekshistoria som är full av sorg, hopp, förtvivlan och godhet. Språket är fint och flyter på och den är mycket välskriven och lärorik. Karaktärerna är fantastiska och kapitlen lagom långa. Den är svår att lägga ifrån sig och jag läste ut den på två dagar trots att det är en ganska tjock bok med sina 404 sidor! En fantastisk bok som berörde mig och som du inte får missa!

Omdöme: 5/5

Tack @lbforlag @kelrimmerwrites för recex!

____________

 

Titel:
 En ny värld
Författare: Natasha Lester 
@natashalesterauthor
Utgiven år: 2022
Sidantal: 
394
Förlag: Bazar förlag

📖
Evie Lockhart växer upp i en överklassfamilj i Boston, och hennes framtid är utstakad. Hon ska gifta sig med barndomsvännen Charlie och därefter ägna sig åt hem och familj. Men Evie har helt andra drömmar. Hon vill läsa vid universitetet och bli läkare, liksom sin far. Vägen till studierna möter många hinder. Hennes ambitioner misstros inte bara av omvärlden, utan även av fästmannen och familjen. Ändå vägrar Evie ge upp, och till slut kan hon börja läsa till gynekolog i New York. Där upptäcker hon en helt ny värld, fylld av jazz, glamour och äventyr. I det glada 1920-talet tycks allt möjligt, men Evie får betala ett högt pris för att uppfylla sin dröm.

____________

Fängslande, intressant & en riktig bladvändare!

Det här är en fängslande roman som dom tidigare böckerna "Den franska fotografen" och "Den hemliga gåvan" som jag bara älskade. Boken handlar om kärlek, starka kvinnor och om hopp att lyckas i världen och bryta sig loss från normen! En välskriven och mycket intressant historia som var svår att lägga ifrån sig. Glamour och Jazz, kärlek, intriger och mycket mer får man läsa om i den här boken och jag blev totalt uppslukad av historien, den grep tag i mig och jag såg mig själv vara med i kretsen, eller som någon som står i bakgrunden och tjuvlyssnar och hejar på 🤗 Natasha Lester skriver med ett fint språk, med målande och fantastiska miljöer och intressanta karaktärer. En riktig bladvändare! Och omslaget är helt AMAZING!
____________

Omdöme: 4/5

Tack @bazarforlag @jennyschyttberg för chansen att få läsa 🙏

____________

Titel: Väringasagan – Trilogi
Författare: Leif Selander

Förlag: Lava
Omdöme: 
 /5

__________


Del 1 – Svekens tid

Detta är berättelsen om färden som blev inledningen till bildandet av det mytomspunna Väringagardet, den romerska kejsarens personliga livvakt och elitgarde. Svekens tid är den första delen av Väringasagan, en välskriven serie historiska äventyrsromaner i vikingamiljö. Markus tar värvning till viking året 979.

Del 2 – Fruktans tid

I den här boken får vi träffa sköldmön Ylva som blir tillfångatagen som träl och såld, men turen är med henne och hon träffar på Björn som är vikingahövdingens son. Nu får hon visa att hon kan bli en tillgång i krigarsällskapet.
Fruktans tid är en parallell och fristående fortsättning på Svekens tid.

Del 3 – Föreningens tid

Ett år har gått sedan slaget om makten i Konstantinopel avgjordes. Väringagardet har bildats och i den stora staden har utrensningar skett i samband med att kejsaren försökt befästa sin position. Orosmoln seglar upp såväl i nordväst som öst, i form av den bulgariske upprorsledaren som vill åt makten i Konstantinopel och den gamle antagonisten Skleros, som åter utmanar om tronen. Samtidigt kommer ett förslag från norr, ett förslag som återigen kommer utsätta Markus och Grim för stor fara. Föreningens tid är den tredje delen i serien Väringasagan och är en fristående fortsättning på Fruktans tid. Men jag rekommenderar att man läser i ordning!

__________


Välskrivna, spännande, intressanta, magiska böcker med fartfyllt innehåll!

Trilogin handlar om det mystiska Väringagardet och vikingarnas färder i Österled. Baserade på verkliga händelser!

Jag har verkligen njutit när jag läst dessa böcker om vikingarnas äventyr och fått en fantastisk historielektion samtidigt! Jag har fått följa med på ett spännande och fartfyllt äventyr både till sjöss och på land med fantastiska karaktärer. Böckerna är mycket intressanta, välskrivna och språket flyter på och är fantastiskt, likaså miljöbeskrivningarna. 

Det märks att författaren har koll på både föremål, platser, människor och hur vikingarna levde och det märks att det ligger noggrann och massor av research bakom! Leif Selander är en otroligt bra och skicklig författare och böckerna griper tag om mig och jag känner mig delaktig i berättelserna.

En riktig bladvändare! LÄS!!

__________


 

Titel:
 Sommaren på Oaktree Manor – Familjen Winther
Författare: Katrine Wessel

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
281
Förlag: Polaris
Omdöme: 4/5

📖
Rose Winther skall gifta sig med Dimpy Ashmore, och Cecilia Winther reser till England för att hjälpa sin dotter med förberedelserna. Cecilia är förväntansfull inför att träffa dottern, föräldrarna och sin syster för första gången på många år, men allra mest gläder hon sig åt att komma bort från salongen där hemma. Hon är trött på sitt liv och sitt äktenskap, men det kan hon inte berätta för någon.I England träffar Cecilia konstnären Rufus Pratt. Han är bohem, frigjord och charmerande och Cecilias värderingar och moral sätta på prov. Men är hon verkligen villig att ge upp sitt behagliga liv som societetsfru? Det blir en varm och intensiv sommar på Oaktree.

__________

Mysig, Varm, Kärleksfull & en riktig bladvändare!

Jag bara älskar den här historiska bokserienDe tidigare böckerna lyssnade jag ikapp på innan jag läste den här och jag förstår inte att jag inte läst den här fantastiska serien tidigare!
Sommaren på Oaktree Manor är den 6:e delen i serien om familjen Winther. Boken utspelar sig både i England och Norge. Karaktärerna är intressanta, men vissa av karaktärerna blir jag riktigt irriterad på 
😁 Miljöerna är underbara och jag ser mig där ibland dessa tidsenliga människor. Fantastiskt språk och en lättläst bok där sidorna bara flyger fram. Kan sakna lite mer romantik som dom tidigare böckerna innehöll, men annars en fantastisk bok! Nu väntar jag på nästa del i serien, för visst kommer det fler 🙏

Tack @bokforlagetpolaris och @k_wesselaas_ristvedt för recensionsexemplar 💕

__________

 

Titel:
 En skandal om våren – Del 4 i serien väninnor
Författare: Lisa Kleypas

Utgiven år: 2022
Förlag:
 Polaris
Omdöme: 4/5

📖
Charmiga arvtagerskan Daisy Bowman gillar fest och upptåg. Hon är den enda av väninnorna som fortfarande är ogift. Hennes far har tappat tålamodet och meddelat att om hon inte hittar en man själv så kommer han tvinga henne att gifta sig med den hänsynslöse affärsmannen Matthew Swift. Daisy är förskräckt. Men en Bowman erkänner sig aldrig besegrad, så hennes mål är att hitta någon annan som kan bli hennes man kosta vad det kosta vill. Vad hon däremot inte har räknat med är Matthews oväntade charm och snart märker hon hur hon dras ohjälpligt till honom. Det kanske faktiskt är så at att den man som hon alltid har hatat visar sig vara den rätte? Men när en skandalös hemlighet kommer i dagen, kan det krossa Matthew och förstöra båda deras framtid.

📖
En skandal om våren är den fjärde boken i Väninne-serien. Då jag inte hade läst dom tidigare böckerna i den här serien så lyssnade jag på dom först! Jag har verkligen tyckt om den här serien om Daisy och den här boken är lika br.. En fin berättelse om kärlek, sorg, värme, hemligheter och humor. Historiska romaner är något visst! Boken är lättläst och språket flyter fram. Älskar karaktärerna och miljöbeskrivningarna. Skulle vilja se en fortsättning!

Tack till @bokförlagetpolaris & @lisakleypas för recensionsexemplar och för chansen att läsa 💕 

********
Titel: Där vassen viker
Författare: Linda Edgarsson
Utgiven år: 2022
Förlag: Bookmark förlag

📖
Gripande debutroman om kärlek och sorg i 1800-talets Småland
Torpardottern Hilda är en inbunden person, tärd av minnen från barndomen. När hennes faster Anna ber om hjälp på gården Sjölund är det första gången Hilda sätter sin fot där sedan den olycksaliga vinterdagen då hennes far och bror drunknade i sjön. På Sjölund finns också Annas våldsamme make August, som tittar alltför djupt i flaskan, och deras fosterson Erik. Han, som bara var en pojke sist Hilda såg honom och som hon lovat sig själv att aldrig förlåta för det som hände, är nu en ung man. Nere vid sjön skiftar vassen från gult till grönt och i gryningen hörs koltrastens sång. Någonting börjar gro mellan Hilda och Erik och det växer sig snabbt starkare.


📖
Fängslande, gripande & vacker 💞
Jag bara älskar historiska romaner och den här boken tog mig med storm! Boken är otroligt välskriven med ett underbart språk. Historien är mycket fängslande att jag knappt kunde lägga ifrån mig boken. Miljöbeskrivningarna är såå vackert beskrivna och det är värme och kärlek men också allvar och död i handlingen, mycket gripande. En oerhört bra kombo som ni förstår! Ja man kan inte förstå att den här boken är Linda Edgarsson´s debutbok. En bok som fastnade i mitt hjärta och sinne! Där vassen viker är ett fängslande stycke kvinnohistoria om arbete, kärlek och sorg. På ett lika lättillgängligt som vackert språk skildrar författaren det småländska torparlivet under sent 1800-tal, den omvälvande kärlekens makt och tragikens förlamande kraft. Där vassen viker är den första boken i en trilogi och jag ser verkligen fram emot fler böcker om Hilda! Jag har ju slutat att ge omdömespoäng till böcker men den här får en GULDSTJÄRNA av mig och kanske börjar jag med poängskala igen, vem vet 🤗

Tusen tack till @bookmark förlag och @lindaedgarsson för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💕

 
Titel: 
Breven som länkar oss samman

Författare: Anne-Lie Högberg
Utgiven år: 2022
Förlag: LB förlag

📜
Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat som ligger vid Mälarens strand. Stället hon drivit i tio års tid. När det tillfälligt måste stängas ner rasar hennes tillvaro och hon tvingas fylla sin tid med annat. Av en slump hittar hon ett brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som hennes mormor själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna. Axel bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaro som han och hans mor och syskon hamnade i när fadern dog. I tron om att hans flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt på ångfartyget till New York endast arton år gammal. Bit för bit lägger Maria pusslet av sin släkthistoria och snart framkallas en bild av ett mörkt familjedrama, som kommer att ta henne över havet till 1900-talets Amerika.


📜
Breven som länkar oss samman är en relationsroman om att gå vidare efter en tragedi och om hur en familj kan hitta tillbaka till varandra trots att det skiljer flera årtionden och ett hav mellan dem. En mycket finstämd historia om att hitta både sig själv och sitt förflutna. Inspirerad av sin egen släkts historia berättar Anneli Högberg om relationer och om ett liv som utvandrare som inte alltid blev som man tänkt sig. Historien varvar både dåtid och nutid för att mycket fint länkas samman på slutet. Boken är mycket välskriven och fängslande. Det är en varm och gripande släktroman som är lättläst och har ett vackert språk och intressanta karaktärer. Rekommenderas varmt!

Tack till @anneliehogberg och @lbforlag för att jag fick möjlighet att läsa den här fina boken 💕

 
Titel: Timmar av sammet
Författare: Alyson Richman
Utgiven år: 2022
Förlag: Polaris

📖
Medan Paris står inför en tysk ockupation, stänger en ung fransk kvinna dörren till sin bortgångna mormors hem, en våning fylld av skatter, osäker på om hon någonsin kommer att återvända. Marthe de Florian, en gång omsusad kurtisan har byggt upp ett liv bland konst och vackra ting, allt för att lämna sin fattiga barndom i de mörka gränderna i Montmartre bakom sig. När Europa står inför ett världskrig väljer hon att berätta sin historia och sina innersta hemligheter för sondottern Solange. I berättelsen om Marthes liv är tingen viktiga, alldeles särskilt ett vackert pärlhalsband och ett porträtt av Marthe, målat av den italienska konstnären Giovanni Boldini. Medan Marthes berättelse vecklas ut likt våder av sammet, hjälper det Solange på hennes väg genom livet.


📖
Jag älskade förra boken ”En förlorad kärlek” så jag hade mycket höga förväntningar på den här boken. Jag blev inte besviken! Men den här är lite annorlunda mot den förra. En tänkvärd bok i krigstider. Jag dras in i berättelsen som är spännande och intressant och jag kan inte sluta läsa. En bladvändare. Boken är välskriven och historien är vackert beskriven, likaså miljöbeskrivningarna, såå fint. Alyson Richman skriver verkligen med kärlek och hopp. Den här boken är inspirerad av den sanna berättelsen om en övergiven våning i Paris och om Solange Beaugiron, en ung kvinna som tvingas överge sin farmors arv. Rekommenderas! Missa heller inte förra boken.

Tack till @bokforlagetpolaris och @alysonrichman för recensionsexemplar och för att jag fick chansen att läsa den här fina boken 💕

 

Titel: 
Såld på en måndag

Författare: Kristina McMorris
Utgiven år: 2022
Förlag: LB förlag

📖
Två barn till salu.

Skylten är en sista utväg. År 1931 kan man finna den utanför en bondgård i Pennsylvania, men under depressionen med dess konkurser, matbrist och trasiga drömmar hade den kunnat stå var som helst i USA, skriven av vilken förälder som helst som stod inför omöjliga val. För reportern Ellis Reed väcker skylten starka minnen från hans eget förflutna. Han tar ett fotografi av barnen, dock inte avsett för publicering. Men när bilden ändå trycks och leder till hans stora genombrott blir konsekvenserna mer förödande än han kunnat föreställa sig. Lillian Palmer tyngs av sitt eget ansvar i det som hände. Hon är alldeles för bekant med sorgen hos barn som betraktas som oönskade. Nu måste hon och Ellis Reed bestämma sig för hur mycket de är villiga att riskera för att försöka laga en splittrad familj.


📖
Vilken hjärtskärande och tragisk historia. Berättelsen skildrar fattigdomen under depressionen i USA på 1930-talet då många familjer inte hade pengar till boende eller mat och att man då sålde sina barn i hopp om att dom skulle få det bättre. Boken och handlingen berörde mig så mycket och var oerhört stark bitvis att jag fick stanna upp och pausa en stund. Boken är inspirerad av ett verkligt tidningsfotografi men karaktärerna och historien är fiktiv. Boken är en stark roman om konsekvenserna av våra handlingar och om vad vi är beredda att göra för dem vi älskar.

Tack @lbförlag för att jag fick möjlighet att läsa den här gripande boken 💕

 

Titel: 
Flykten - Del 1 
"Den hårda vägen"
Författare: Leif Selander
Utgiven år: 2022
Ljudbok: Lars Winclair
Förlag: Lava förlag

📖
Året är 1030 när den femtonårige Harald flyr skadad från slagfältet vid Stiklestad. Där lämnar han sin döde halvbror Olaf Haraldsson bakom sig. Flykten går via Sveariket mot öst. Omständigheterna gör att han stannar i Gårdarike i tre år. Innan han går vidare med sitt eget liv, måste han först förhindra en mordkomplott mot sin brorson. Något som visar sig bli oerhört farligt för den unge krigaren.


📖
Det här är verkligen en bok i min smak och som jag tyckte mycket om. Jag hade lyssnat på nästan halva ljudboken när den här dök upp i min brevlåda och jag fortsatte läsa själv för det är det bästa. Jag älskar ju att läsa om vikingatiden och även se filmer, så jag riktigt slukade den här boken! Den är välskriven, lättläst med ganska korta kapitel och författaren är suverän på att gestalta både karaktärer, miljöer och en spännande historia och det märks att det ligger mycket förarbete bakom och författaren vet precis vad han berättar om. Det var mycket intressant att få följa karaktärerna i den här första delen i bokserien och jag ser mycket fram emot att få fortsätta följa med på nya äventyr! Skicklig, spännande och genialisk berättelse! "Flykten" är den första delen i serien "Den hårda vägen", en verklighetsbaserad berättelse om Harald Sigurdssons år i österled. Ett av historiens mest spännande livsöden. Missa heller inte "Den hårda vägen" som är Leif Selanders andra bokserie. Den första av författaren heter "Väringasagan", en välskriven serie historiska äventyrsromaner i vikingamiljö. Bokserien är baserad på verkliga händelser.

Tack till @lavaforlag och @leffeselander för läsex och att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💕

 

Titel: 
Flickan på perrongen

Författare: Gill Thompson @gillthompson
Utgiven år: 2022
Förlag: Historiska media @historiskamedia

📖
Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien.
För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman. Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter. Precis som i debuten Haven som skiljer oss åt baserar Gill Thompson sin historia på verkliga händelser. Denna gång kretsar handlingen kring räddningsaktionen Kindertransport, som mellan 1938 och 1940 förde tusentals judiska barn från naziockuperade länder i säkerhet runtom i Europa. Fiktiva karaktärer vävs skickligt samman med historiska händelser när Gill Thompson griper tag och berör med en berättelse full av längtan, lidande och sorg - men där mörkret samtidigt bär på glimtar av hopp, glädje och godhjärtade människors osvikliga mod.


📖
Det här är en historia som berörde och grep tag i mig såå mycket. En riktigt fängslande och lättläst bok som var en riktig bladvändare. Jag älskar historiska romaner och att den bygger på verkliga händelser gör att den blir ännu bättre. En mycket välskriven bok där man växelvis får läsa om Pamela och Eva. Gill Thompson är skicklig på att fläta ihop handlingen mellan de båda kvinnorna i varsitt land. Starka karaktärer och fantastiska miljöbeskrivningar. En berättelse som pendlar mellan sorg, glädje, hopp, mörker och ljus. Men det som är så fint i den här boken är hur musiken får ta plats och inger hopp och en känsla av meningsfullhet när allt är som hemskast. En stark och viktig bok!
💓


 
Titel: Sveablot: Dödsbringaren (1)
Författare: Jan-Erik Ullström
Utgiven: 2022
Förlag: Lind & Co


När Sebastian år 1718, med fingret på avtryckaren, står redo att avsluta den svenske konungens liv, är det långt ifrån första gången han påverkat historiens gång. I eviga tider har han varit handgången man åt de som egentligen styr över riket. De som har makten och visheten att utse vilka av skuggornas och legendernas varelser som ska få beträda tronen och snärja sig kring regentlängden. Väsen vars sanna natur människorna blott anar eller faller offer för. När nu ulvens tid har runnit ut står andra redo. Karl XII kommer falla död ner, men sanningen om hans hädanfärd är ett större hot mot landet än den silverknapp som blir hans öde.

Dödsbringaren är den första delen i serien SVEABLOT nordisk fantasy när den är som bäst!
Aldrig kommer man åter kunna betrakta den svenska historien på det sätt som vi blivit förledda att tro på den!

🌸 


Jag bara älskar historiska romaner och fantasy, den här boken är inget undantag. En riktig bra, spännande, äventyrsresa med en fartfylld historia i Svea rike. Nordisk mytologi och fantasy vävs samman med verkliga händelser. Boken är otroligt svår att lägga ifrån sig, en riktig bladvändare. Jag gillar att det inte är så långa kapitel men det gör det också svårt att inte läsa ett kapitel till, jaa bara ett kapitel till 😅

Fantastiskt persongalleri och miljöskildringarna och en historia som man blir helt uppslukad av. Jag säger bara, LÄS DEN om du gillar historiska böcker och fantasy! Dödsbringaren är den första delen I den historiska fantasyserien Sveablot boken inleds i slutet på år 1718, som är samma år då Karl XII dog vid Fredrikstens fästning i Fredrikshald i Norge, som numera heter Halden.

🌸  

Titel: Räkna hjärtslag – Del 1 om Betty
Författare: Katarina Widholm
Utgiven år: 2021
Förlag: Historiska media
Ljudbok: Katarina Ewerlöf

📖 📖
Boken:
Räkna hjärtslag är författaren Katarina Widholms romandebut om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som på många sätt liknar vår egen. Det är en spännande och varm roman med färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till tiden strax före andra världskriget. Året är 1937 när den 17-åriga Betty lämnar sin norrländska hemstad för att bli hembiträde hos en doktorsfamilj på Östermalm i Stockholm. Betty får det genast kämpigt – hennes goda hushållskunskaper räcker inte till i doktorinnans ögon, som tar alla tillfällen i akt att klaga och vara vass mot Betty. Som tur är finner hon tröst hos nyblivna vänner, som det glada hembiträdet Viola som bor i grannhuset. Viola hjälper Betty tillrätta i huvudstaden och de delar vardagens bekymmer och glädjeämnen med varandra. I hennes omgivning finns också den varme och uppmärksamme Martin Fischer, en universitetslektor av judisk börd. Betty, som älskar att läsa, skriver ett entusiastiskt brev till Fischer, som tar med henne djupare in i böckernas värld. Så småningom inleder de en på många sätt omöjlig kärleksrelation och förlovar sig. När Martin plötsligt en dag försvinner under oklara omständigheter, förbyts Bettys glädje i förtvivlan.

📖 📖
Mina tankar:
Vilken fantastisk bok och historia! Svårt att tro att det är författarens debutbok. Ett underbart språk, målande miljöbeskrivningar, karaktärer som man bara älskar och där flera samhällsklasser framställs. En berättelse som fängslar och är otroligt skickligt välskriven och gripande. Boken trollbinder mig från första kapitlet. Den är spännande och otroligt romantiskt och en riktig bladvändare. Jag älskar historiska berättelser hur man levde och hade det förr i tiden och det märks att författaren gjort noggrann research. Ser fram emot kommande böcker om Betty!

🌸 🌸 

Titel: Stumt ljus
Författare: Boris Zetterlund
Utgiven år: 2021
Förlag: Hoi förlag

📖 📖
Boken:
Året är 1912. Filmens pionjärtid har just inletts och den unge Vilhelm får i uppdrag att resa till Trieste för ett möte med en filmdistributör. Vägen genom Europa blir en karusell av vandringar i okända städers mörka kvarter, möten med märkliga karaktärer – både levande och möjligen döda – på caféer, kabaréer och tågresor, och diskussioner om tillvarons och filmens villkor. En dag träffar Vilhelm den några år äldre Simone som arbetar för ett franskt filmbolag. Hon har, liksom Vilhelm, ett tragiskt förflutet. Men är det verkligen en slump att deras vägar korsas? Den utmanande resan och mötet med Simone kommer att påverka Vilhelms syn på existensen, konsten och framtiden inom filmens värld. Simone får anledning och tid att fundera över sin relation till män, kvinnor och livet.

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken var verkligen en bok för mig som älskar historiska berättelser. Liite svårt i början att komma in i berättelsen och dom olika karaktärerna utan att veta vem eller vad som sker, saknades nog någon form av introduktion. Men det lossnade efter ett tag när man väl kom in i bokens handling. Jag tyckte mycket om den här boken. Författaren har verkligen noga koll och har läst på om sin historia och språket är vackert, fina miljöskildringar och handlingen intressant. Vissa händelser och personer är baserade på verkliga händelser till en viss del av vad jag förstått. Stumt ljus är en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmens banbrytare, särskilt kvinnorna och deras framträdande roll. En berättelse om att förhålla sig till sig själv, sanningen och ödet. Hur svårt det än kan vara. En bok jag rekommenderar att läsa!

Omdöme: 4/5

🌸 🌸 
Titel: Matrix
Författare: Lauren Groff
Utgiven år: 2021
Sidantal: 284
Förlag: Bookmark förlag


>><<
Boken:
Marie de France är utslängd från hovet eftersom hon är för ful för att giftas bort. Sjutton år gammal blir hennes öde att ansvara för ett utfattigt nunnekloster som rids av svält och sjukdomar. Året är 1158 och Maries förtvivlan är lika intensiv som det tunga regnet, som smutsen och den överväldigande stanken av ruttnande kött och själar. Men när valet står mellan att begravas levande eller bygga upp klostret ser hon ingen annan utväg än att kavla upp ärmarna. Med list, mod och passion leder Marie sina unnor till ett isolerat liv i lyx och lust, undan farorna av illasinnade män och köttsliga frestelser.

>><<
Mina tankar:
Jag bara älskar böcker som fångar mig in i en svindlande historia och håller mig på sträckbänken, historier om kvinnor (och män) som levde för många epoker sen och oavsett om det är fiktivt eller baserat på verkliga händelser så är det intressant, mycket intressant om en stark och listig kvinna med mycket passion och en onekligen speciell abbedissa. Den här boken har en språklig läsupplevelse, magiska miljöer på medeltiden. Den är häpnadsväckande och man får ett nytt perspektiv på klosterliv och vår historia och kvinnorna genom historien. Mycket skickligt skriven och en historia som fick mig att sträckläsa för den var så lockande.

Omdöme: 4,5/5

>><<Titel: 
Turkräden

Författare: Mats Röyter
Utgiven år: 2019
Förlag: Lumenos förlag

>><<
Efter anfallet på den lilla isländska byn på Hemön en sommardag år 1627 har Armann inte kunnat sluta sina ögon utan att höra turkarnas vrål och skriken av människor, innebrända i sina egna hus. På näthinnan ser han sina båda pojkar ligga dräpta i leran och hustrun och dottern släpas ombord på det främmande fartyget. Han ser ingen annan väg att välja än att ge sig av för att försöka rädda dem.
Det är början på en svår och strapatsfylld färd. Men om han ens finner dem, hur slutar då resan? Och kan någon vara densamma efter att ha varit i slavägarnas våld?

>><<
En otroligt intressant bok om en historia som både intresserade mig och väckte starka känslor. Så fruktansvärda händelser som människor fick utstå på den tiden. Jag blev verkligen berörd och jag fick veta saker jag aldrig trodde var möjligt. Men kärlek och hopp är en viktig del i hela den här historien och att aldrig ge upp. Viktigt att vi inte glömmer bort historiska händelser. Mycket bra och välskriven bok som jag varmt rekommenderar!

Författaren vill belysa bortglömda frågor som ger ett nytt perspektiv för läsaren. I Turkräden möter vi en tid när befolkningen i norra Europa riskerade att föras till Nordafrika som slavar. Boken bygger på en verklig händelse som ägde rum på Island 1627 när slavjägare från Marocko och Algeriet skapade skräck bland öbefolkningen. Vi får följa en familj under den långa färden till det nya landet och deras tillvaro som slavar. Det är också en stark berättelse om familjeband, hopp och uthållighet som inte lämnar någon oberörd. Miljöbeskrivningen av ett främmande land och historia är knivskarp och byggd på författarens djupa kunskap om ämnet. För läsaren är boken ett tillfälle att möta en tid och en historia som är ny för många, samtidigt som man drabbas av Armanns och hans familjs öde.

Omdöme: 4/5

         Titel: Den hemliga gåvan
Författare: Natasha Lester
Utgiven år: 2021
Sidantal: 490
Förlag: Bazar förlag

>><<
Boken:
Ny stor roman av författaren till Den franska fotografen. En gripande historia om hur långt vi är villiga att gå för att skydda varandra, och om en kärlek som mot alla odds aldrig dör. När den australiensiska modekonservatorn Kat Jordan tittar till sin mormors hus i Cornwall, hittar hon till sin förvåning en samling Diorklänningar. I sin jakt efter svaret på hur de hamnade där stöter hon på historien om två systrar som kämpade för England under andra världskriget och fick betala ett högt pris.

>><<
Mina tankar:
Vilken bok!! Om ni som jag älskade den Franska fotografen så får ni absolut inte missa denna! Jag älskar historiska romaner då man förutom får en spännande bok även får sig en historielektion som är mycket intressant. Jag hade otroligt svårt att lägga ifrån mig den så det blev riktig sträckläsning. Boken är gripande, varm, spännande, och med ett vackert språk och karaktärer som man bara älskar. Natasha har verkligen gjort ett fantastisk jobb på researchen och boken är mycket välskriven. Dessa fantastiska kvinnor som engagerade sig och var så viktiga i det Engelska flygvapnet under kriget. Den här boken är också inspirerad av historien om Christian Dior och hans syster Catherine, som var aktiva i den franska motståndsrörelsen. Men även av verkliga berättelser från kvinnliga piloter och spioner som utkämpade en dubbel kamp i en mansdominerad värld. En historia som tar upp både dåtid och nutid som flätas samman. Där karaktären Kat (i nutid) får veta en del hemligheter om mormoderns liv. Väldig känslosam och sen att den är inspirerad av verkliga händelser gör historien och boken extra spännande, gripande och helt fantastisk! LÄS DEN!

Omdöme: 5/5  

         


Titel: 
Att välja ett liv
Författare: 
Marie Lok Björk
Utgiven år: 2021
Sidantal: 351
Förlag: Bazar förlag

>><< 

Boken:
Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En bok i samma anda som Moa Martinssons älskade statarromaner — om en kvinna som går från välstånd till armod, men hela tiden står upp för sig själv och sina barn. Året är 1921 och handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 21-årsdag. Myndighetsdagen, då hon äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek.

Men lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som statare på Överjärva gård utanför Stockholm.
Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

>><<
 
Mina tankar:
Vilken fantastisk debut!! Historien är gripande med vackert skildrade kvinnoöden, ett vackert språk, en otroligt stark berättelse, fängslande, intressant och oerhört välskriven. Det fanns så många starka kvinnor förr och jag kan inte föreställa mig hur dom orkade och hur dom klarade av det hemska liv dom var tvungna att leva många gånger som ensamstående och som statare. 

Boken är också väldigt viktig i det syftet att vi aldrig någonsin får glömma hur fruktansvärt det var att vara kvinna i början av förra seklet. Självklara rättigheter som tyvärr inte fanns då och vilka val som var viktiga för kvinnorna. Dessa modiga kvinnor har vi mycket att tacka för i dagens samhälle och för vår höga standard. En mycket tankeväckande och stark bok. Jag hoppas författaren fortsätter sitt intressanta skrivande och att vi får njuta av fler böcker i framtiden!

Omdöme: 5/5 

         

Titel: 
Fiendevän - Del 1 i Ellingeserien
Författare: Sara H. Olsson

Format: Ljudbok (Sofia Berntson)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

Vilken bok!! Älskar historiska romaner och den här är något utöver det vanliga. Rafflande, spännande, hemligheter och mystik, intressant historia och helt enkelt en riktig bladvändare. Älskar karaktärerna och den spännande och gripande historien och när dåtid möter nutid och vävs ihop i slutet!

Handling:

I idylliska Ellinge i Halland väntar en gammal och omskakande hemlighet på att uppdagas.

1941: Tvillingarna Inger och Ingvar har haft en lycklig uppväxt på familjens gård och ska nu ta steget in i vuxenlivet. Men tillvaron skuggas av andra världskriget. Tysktågen börjar köra genom trakten och med både fascination och fasa samlas ortsborna vid stationen för att få en glimt av soldaterna.

Samma dag som ett av tågen passerar är Ingvar en hårsmån från att köra på en skadad ung man och när han ser att mannen bär tysk uniform ställs han inför ett svårt val. Ska han följa sitt samvete och rädda en sårad medmänniska eller lämna honom åt sitt öde? Han anar inte då hur hans beslut kommer att påverka hans och systern Ingers framtid.

Nutid: Paula och hennes familj har flyttat från Stockholm till sitt nybyggda hus i Ellinge. Av den gamla gården på tomten återstår bara en ruin och ingen verkar veta vad som hände med familjen som en gång bodde där. Paula börjar – med oväntad hjälp av grannen och enstöringen Holger – att gräva efter ledtrådar. Hon förstår snart att hon är en åttio år gammal hemlighet på spåren. En hemlighet som handlar om förbjuden kärlek, mod, medmänsklighet och familjeband.

         
Författare: Anna Fridh
Titel: En pil i mitt hjärta
Format: Ljudbok (Celeste Cappelen)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2020
Betyg: 4/5

Fantastisk bok som är en historisk roman. Den innehåller förbjuden kärlek och spänning. En gripande berättelse om att få skriva sin egen historia och stå upp för sig själv när livet är som allra svårast. 

Handling:

Året är 1910 när föräldralösa Klara för första gången lämnar sin hemstad Stockholm. Hon är på väg till en avlägsen herrgård i Norrland där hon får arbete som barnpiga åt herrgårdsparets sexåriga dotter Emelie.

Ganska snart inser dock Klara att livet på herrgården inte är vad det verkar vara. Samtidigt som hon lockas av en kärlek så förbjuden att den knappt får nämnas i ord slits hon också mellan viljan att vara till lags och den egna kampen för självständighet.

-        

 Författare: Kristin Fagerskjöld
Titel: Nattens färger
Format: Ljudbok (Charlotta Åkerblom)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

Efter förra boken så slängde jag mig på denna boken!
Och jag blev absolut inte besviken på den här heller. Så fantastisk. 
Riktigt spännande, varm, härlig, intressant historia. Bladvändare!
Glöm inte näsdukar 💓


Handling:

1938. Elsa är nyutexaminerad sjuksköterska i Jönköping. På väg för att besöka sitt föräldrahem strax innan jul, möter hon en ung man och blir blixtförälskad. Tillsammans lämnar de Sverige och rymmer till Paris. Ett år senare är hon höggravid och precis innan hon ska föda barnet överger han henne. Ensam, i ett främmande land under hot om ett världskrig, tvingas Elsa ta ett svårt beslut. När tyskarna ockuperar Frankrike sommaren 1940 har hon inga möjligheter att ta sig hem till Sverige längre, varken med eller utan sin dotter.

1970. Vivianne har vuxit upp med sin mamma Elsa och morbror Gunnar på en gård i Småland. Efter att hennes mamma råkat ut för en olycka och blivit glömsk och förvirrad, har Vivianne börjar tänka allt mer på sina franska rötter som hon fortfarande vet så lite om. När en gammal skolkamrat till henne köper en gård i Normandie, ser Vivianne sin chans att ta reda på mer om sitt förflutna. Ganska snart upptäcker hon att det hennes mamma berättat inte stämmer. Själv minns Vivianne nästan ingenting från tiden i Frankrike. Varför kan hon inte minnas sin barndom och vad var det egentligen som hände när tyskarna retirerade i juli 1944? Hennes morbror tror att hon kan hitta svaren i Elsas gamla dagböcker, som visar sig vara spårlöst försvunna.


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢


Författare: 
Kristin Fagerskjöld
Titel: Klar himmel
Format: Ljudbok (Ellen Jelinek)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg:
5/5

Jag tror jag har fått en ny favoritförfattare bland svenska historiska romaner!
En gripande roman 
💓 om kärlek, sorg och vänskap och hur tre kvinnors liv oåterkalleligen förändras av kriget. Fantastisk, underbar och mycket trovärdig. Klar himmel är hennes debutroman som har inspirerats av hennes farfars berättelser om sin tid i flygvapnet under andra världskriget.


Handling:


Det är tidigt 1940-tal i Stockholm. Sekreteraren Karin bär på mörka upplevelser som konstant gör sig påminda. Hon verkar vara den enda som inte bidrar till att förkorta kriget, så när hon får frågan om hon vill vara hemlig kurir tvekar hon inte en sekund.

Violet har tre söner. Hennes yngste befinner sig i Oxford för studier när Hitler börjar bomba Storbritannien och hon blir utom sig av oro. En stormig aprilnatt lämnar hon det trygga livet i Sverige och reser i hemlighet för att träffa honom.

Léonie gör sin plikt som lotta i det brittiska flygvapnet. På flygbasen är döden ständigt närvarande och hon vågar därför inte släppa folk inpå livet. Men allting förändras när hon en dag håller på att köra över någon med sin cykel.

Sextio år efter andra världskrigets slut hittar Karin en koffert på vinden, med ett obehagligt innehåll som väcker gamla minnen till liv. Samtidigt dyker ett brev upp, som aldrig nådde sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att en gång för alla gå till botten med hur allting hänger ihop.


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢


 Författare: Gill Thompson
Titel: Haven som skiljer oss åt
Format: Ljudbok (Lo Kauppi)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

Den här boken är baserad på verkliga händelser. Efter andra världskriget skickades tusentals förmodat föräldralösa barn till Australien. De brittiska myndigheterna släppte taget om barnen som tvingades överleva bäst de kunde i det nya landet, utan beskydd. En mycket gripande men vacker bok som beskriver en pojkes längtan efter sin mamma och även hennes sökande efter sonen. Var beredd att ha näsdukar till hands 💓

Handling:

En kvinna skadas i ett flyganfall i London år 1941. Hennes hus är raserat och hon vandrar planlöst längs gatorna. Hon minns ingenting – inte sitt namn, inte sin adress, inte vilket år det är. Det enda hon vet är att hon har förlorat något mycket dyrbart.

På ett barnhem väntar den femårige Jack på att hans mamma ska komma och hämta honom. Åren går och när mamman dödförklaras skickas han med ett fartyg till Australien, där det är sagt att han ska få ett bättre liv. Men i det nya hemlandet blir inget som utlovat, och Jack tvingas arbeta hårt under hemska villkor. Det som håller honom vid liv är tankarna på modern – han har inte gett upp hoppet om att hon en dag ska komma och hämta honom. Men hur ska hon hitta honom på andra sidan jordklotet?➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢


Författare: Kate Quinn
Titel: Roskoden
Format: Ljudbok (Maria Lyckow)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5

Ännu en storslagen historisk roman, den här gången om några av de skickliga kvinnor som bidrog till de allierades seger i andra världskriget. En spännande bladvändare med mycket intressant historia. Baserad på verkliga händelser.

Handling:

Året är 1940 och England förbereder sig för strid mot nazisterna. Tre väldigt olika kvinnor: Osla, Mab och Beth, kallas till den hemlighetsfulla egendomen Bletchley Park mitt ute på den engelska landsbygden. Där tränas de, tillsammans med Storbritanniens främsta hjärnor, för att dekryptera de tyska militära koderna.

Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sätter deras oväntade vänskap på prov, och de slutar som bittra fiender.

Efter kriget, medan hela landet förbereder sig för drottning Elizabeths bröllop, förs de tre samman igen av ett krypterat meddelande. Det visar sig att det fanns en förrädare på Bletchley Park, någon som står dem nära. Osla, Mab och Beth tvingas mot sin vilja samarbeta igen, för att knäcka en sista kod och avslöja vem det är.


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢Författare: M.L Stedman

Titel: Fyren mellan haven
Format: Ljudbok (Anna Maria Käll)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2014
Betyg:
4/5

En hjärtskärande berättelse om längtan och saknad, och om hur livets omöjliga vägval tvingar ut människan i ett landskap där gränsen mellan rätt och fel inte längre är uppenbar. Spännande och gripande. Jag har även sett filmen som är baserad på denna boken! 💓

Handling:

En berättelse om rätt och fel, och hur det ibland inte går att skilja dem åt.

Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ.

En aprilmorgon några år senare spolas en båt upp på stranden och i den vinddrivna farkosten finner fyrvaktarparet en död man och ett levande spädbarn. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror.➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢Författare: Sarah Jio

Titel: Alla blommor i Paris
Format: Ljudbok (Viktoria Flodström)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2021
Betyg: 4/5

Ännu en fantastisk historisk roman!
En gripande och vacker roman som rör sig mellan nutid och fyrtiotalets Frankrike, och som handlar om krigets mörker, föräldraskapets kamp och spirande förälskelse. Älskar att dåtid knyts samman med nutid.

Handling:

När amerikanska Caroline vaknar upp på ett sjukhus i Paris har hon få minnen av sitt förflutna. Först när hon skjutsas hem till sin lägenhet på Rue Cler inser hon att hon lever ett tillbakadraget och ensamt liv i den stora våningen. Hon tycker sig minnas en man och ett barn, men var är de?

Sextio år tidigare, i ett nazistockuperat Paris, försöker unga änkan Céline bygga upp ett liv för sig själv och sin dotter, samtidigt som hon jobbar i sin fars blomsterbutik. Men när en tysk officer får reda på hennes judiska arv kastas hon in i en livsfarlig lek. Och för att rädda sin dotter måste hon offra allt.

När Caroline hittar brev från Céline inser hon att den stora lägenheten döljer stora hemligheter. Kan hon nysta upp husets historia – samtidigt som hon upptäcker sin egen?


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢


Författare: Imogen Kealey

Titel: Befrielsen
Format: Ljudbok (Katarina Ewerlöf)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2020
Betyg: 5/5

Den här boken är baserad på den sanna historien om andra världskrigets mest legendariska spion. Handlar om en kvinnas omöjliga uppdrag att vända kriget, rädda mannen hon älskar och hämnas dem som har plågat henne. Riktigt spännande och bladvändare, en bok jag knappt kunde lägga ifrån mig.

För de allierade var hon en orädd frihetskämpe, den främsta av agenter och en kvinna långt före sin tid. För Gestapo var hon en gäckande skuggfigur, den mest eftersökta personen i världen,
med ett skyhögt pris på sitt huvud. Hennes namn var Nancy Wake.

Handling:

Marseille, 1940. Nancy och hennes make Henri njuter av kärleken och det goda livet. Men när tyskarna ockuperar Frankrike förändras allt. Nancy Wake engagerar sig inom motståndsrörelsen, och priset på hennes huvud sätts till fem miljoner franc. När Henri arresteras flyr Nancy till England, där hon tränas till hemlig agent. Via fallskärm tar hon sig tillbaka till Frankrike och inleder en våldsam katt och råtta-lek med den Gestapoofficer som grep hennes man.


➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢Författare: Mandy Roboham
Titel: Führerns barnmorska 
Format: Ljudbok (Lo Kauppi)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2020
Betyg: 5
/5

Fantastisk bok om en ung kvinnas mod i ett krig som ingen någonsin får glömma.
En varm och stark berättelse med mycket spänning, jag satt som på nålar många gånger och levde mig in i handlingen!

Handling:

Under andra världskriget mördades hundratusentals spädbarn. Vad skulle hända om mannen som dömde dem till döden själv blev far?

Barnmorskan Anke Hoff arresteras och sätts i koncentrationsläger för att ha förlöst en kvinna i Berlins getto. I lägret blir hon de judiska mödrarnas sista hopp. Med outtömlig tro på mänskligheten gör hon vad hon kan för att de ska kunna minnas sina nyfödda barn efter att de avrättats av fångvaktarna.

Ryktet om hennes skicklighet sprider sig och när Führern väntar en arvinge hämtas hon av Gestapo för att ansvara för Eva Braun som hålls gömd i bergen. Nedkomsten tvingar Anke till handlingar hon aldrig trott sig kapabel till, men värst av allt är ändå att hennes hjärta börjar slå för SS-officeren som är satt att övervaka henne.

FÜHRERNS BARNMORSKA är en lovsång till livet och det under som sker varje gång ett barn kommer till världen. Det är en berättelse som ställer livsavgörande frågor och beskriver en historia så fasansfull men trovärdig att den inte går att lägga ifrån sig.

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢


Författare: 
Kristin Harmel

Titel: De bortglömda namnens bok
Format: Ljudbok (Gunilla Leining)
Kategori: Historisk roman - Baserad på en sann historia
Utgiven år: 2021
Betyg: 5/5


En mycket välskriven bok! Jag bara älskade den här boken som har det mesta. Spännande, gripande, varm och otroligt intressant historia!

Handling:

I den här oförglömliga historiska romanen, baserad på en sann historia, lyckas en ung kvinna hjälpa hundratals judiska barn att fly undan nazisterna under andra världskriget.

Paris, 1942. Den unga Eva Traube lever ett lyckligt liv med sina föräldrar när tyska trupper plötsligt börjar samla ihop alla judar och skicka dem till arbetsläger i Polen. Eva och hennes mor lyckas fly medan fadern förs bort av nazisterna. De två kvinnorna tar sig till en liten stad nära den schweiziska gränsen i förhoppningen om att snart kunna korsa den.

Men när motståndsrörelsen upptäcker att den konstnärliga Eva är en mycket skicklig dokumentförfalskare blir hon en värdefull tillgång. Det dröjer inte länge innan Eva i största hemlighet förfalskar id-handlingar åt hundratals barn som på så sätt kan föras i säkerhet. Tillsammans med en katolsk präst och den mystiske förfalskaren Rémy uppfinner Eva ett system för att logga barnens verkliga namn för att de ska kunna återförenas med sina föräldrar efter kriget. Genom ett intrikat kodsystem förs alla namn in i en gammal religiös bok. Men när nazisterna slutligen intar den lilla staden försvinner boken.

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

Författare: Fiona Valpy
Titel: Sömmerskans gåva - Bok 1 i serien Krig & Kärlek
Format: Ljudbok (Katarina Ewerlöf)
Kategori: Historisk roman
Utgiven år: 
Betyg: 
5/5

En gripande och ödesmättad roman om mödrar och döttrar, kärlek och vänskap, och om att möta vår egen historia. Fantastisk bok!

Handling:

Paris 1940. Staden är ockuperad av nazisterna och tre unga sömmerskor bär på stora hemligheter. Mireille är med i motståndsrörelsen, Claire har blivit förförd av en tysk officer och Viviennes hemlighet är större än vad någon kan ana. De tre sömmerskorna ställs inför omöjliga val. Är deras förbund starkt nog, kan de överleva mänsklighetens mörkaste tid utan att slitas isär? Långt senare åker Claires barnbarn Harriet till Paris för att söka sina rötter. Hon upptäcker sanningen om sin familjs mörka historia, en sanning långt mer dramatisk än hon kunnat föreställa sig.

➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

Författare: 
Mikaela Nykvist

Titel: Rök i fjärran (Runsorserien)
Format: E-bok
Kategori: Historisk roman
Utgiven år: 2018
Betyg: 4/5


Bra bok som var mycket intressant hur människor levde och verkade förr i tiden. Vad mycket fruktansvärt som drabbade en del människor men ändå kunde gå vidare.

Handling:

Wasa är en vacker, stor stad med livlig handel och många fartyg som anlöper hamnen.

Året är 1852, sommaren är ovanligt varm och vattnet sinar i brunnarna. Just då slarvar någon med elden, mossan fattar eld och innan dagen är till ända har staden Wasa brunnit ner till grunden.

Elna står på fältet utanför staden när hon noterar att den brinner, en brand som skulle förändra hennes liv totalt. Färden genom den brinnande staden etsar sig fast i hennes minne trots att hon klarat sig helskinnad ur det brinnande helvetet. Amalia sitter och speglar sig när pigan avbryter henne abrupt. Hon tar med sig sin faster och de flyr hals över huvud ut ur staden. Alfred och hans familj i byn Runsor utanför stadsgränsen tar varmhjärtat emot de flyende när de anländer. Både Elna och Amalia kommer till hans gård.

Uppbyggnaden av staden tar länge tid och det är mycket politik involverat innan några beslut tas. Invånarna lever i en stad utan stad en lång tid och utmaningarna är många.


 ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢


Författare: 
Armando Lucas Correa

Titel: Den tyska flickan
Format: E-bok
Kategori: Historisk roman - Baserad på verkliga händelser
Utgiven år: 2020
Betyg: 4/5

En fantastisk bok! Jag som älskar historiska romaner och är intresserad av ww2 var den här boken ett måste och jag blev inte besviken. En spännande och gripande berättelse med en parallell historia.


Handling:

Unga Hannah Rosenthal levde ett sorglöst liv innan allt förändrades. Men nu, 1939, är Berlins gator draperade med röd-vit-svarta flaggor, hennes familjs ägodelar fraktas bort och de är inte längre välkomna på platser som tidigare känts som hemma. Hannah och hennes bästa vän Leo Martin sluter en pakt: vad framtiden än har i sitt sköte, så ska de möta den tillsammans.

Nytt hopp anländer när familjerna Rosenthal och Martin lyckas få visum till Kuba och avseglar med lyxångaren M/S St. Louis mot Havanna. Men snart börjar det gå illavarslande rykten om Kuba. Från ena dagen till nästa verkar det fartyg som varit deras räddning förvandlas till deras undergång.

Sjuttiofem år senare, i New York, får tolvåriga Anna Rosen ett egendomligt paket från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma beslutar sig för att resa till Havanna för att ta reda på sanningen om familjens mystiska och tragiska förflutna.

Den tyska flickan är en mästerlig roman baserad på verkliga händelser. En berättelse som sträcker sig från Berlin vid tiden för andra världskrigets utbrott till Kuba på revolutionens rand, till New York efter den 11:e september, och når sin upplösning i vår tids Havanna.➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢


Författare: John Boyne
Titel: Pojken i randig pyjamas
Format: Ljudbok (Peder Falk)
Kategori: Roman
Utgiven år: 2015
Betyg: 3/5

Jag såg tips om den här boken och det står att den lämpar sig för barn i ålder 9-12 år, men jag måste säga att den passar verkligen för alla åldrar, ung som äldre då den handlar om ett viktigt ämne som man aldrig slutar tänka på. 
En otroligt fin men sorglig, tankeväckande berättelse! 

Handling:

”Finns det många andra pojkar där borta?” frågade Bruno.
”Flera hundra”, sa Schmuel.
Bruno spärrade upp ögonen. ”Flera hundra?” sa han förbluffad. 
”Det är verkligen orättvist. Det finns inte någon att leka med på den här sidan om stängslet. Inte en enda.”

Nioårige Bruno har precis flyttat till ett nytt hus tillsammans med sin familj. Där finns nästan inget att göra och ingen att leka med. Bruno och hans storasyster vantrivs.

Utanför huset sträcker sig ett taggtrådsstängsel så långt ögat kan nå, och snart upptäcker Bruno att det finns människor på andra sidan stängslet, som alla bär randiga kläder. Bruno bestämmer sig för att ta reda på mer. Det är så han lär känna den jämnårige pojken Schmuel, och äntligen får någon att leka med. En vänskap som får katastrofala följder.➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢

Författare: Kjell Ola Dahl
Titel: Täcknamn: Hilde
Format: Ljudbok (Maria Lyckow)
Kategori: Roman/Deckare
Utgiven år: 2018
Betyg: 4/5

Jag har lagt den här boken i kategorin historiska romaner eftersom den utspelar sig under krigstider och även under Deckare, då båda passar bra! 
Med en nutida ramberättelse och en huvudhandling förlagd till Oslo senhösten 1967 och med tillbakablickar till krigets 1942, skriver Kjell Ola Dahl fram en elegant och trovärdig historia. Mycket spännande, trovärdig och ett fint språk.

Handling:

Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i.

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän.

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?

Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge.
Inga kommentarer:

Markus bok

  Titel: Markus bok Författare: Birgitta Kallenberg Nilsson Utgiven år: 2024 Sidantal: 228 Förlag: Lava Recensionsexemplar Upptäck Markus b...

Populära inlägg