14 oktober 2021

Under radarn


 












Titel:
Under radarn
Författare: Jack Lukkerz

Utgiven år: 2020
Sidantal: 209
Förlag: Hoi förlag

>><< 

Boken:

Drömmen om att få ligga hos sin älskade är också en dröm om frihet och om att bli vuxen. Tomasz är bara tio år när han upptäcker vad kärlek och åtrå gör med honom. Och nyfikenheten på livet bortom järnridån i 1980-talets Polen är stark. Här finns långa varuköer, krigshot och människor som försvinner. Där borta finns alla länder på en karta som han lärt sig utantill. När han väl börjat fundera och längta kan ingenting hålla tillbaka hans fantasier. Om ett mystiskt land i norr som ännu enbart ryms inuti hans lilla tv-apparat. Om att vara nära sin vän. Men drömmar gör konstiga saker med människor. Varför säger de en sak med ord men visar något annat med blicken? Varför vill de bort? Varför dricker de sprit fastän det är äckligt? Och när ska Tomasz få svar på sina frågor – om inte en vacker dag i ett besprutningsflygplan över öppet hav?

>><< 

Mina tankar:

Det här är en annorlunda men gripande bok som handlar om en liten pojke som växer upp i östblocket. En varmhjärtad historia som jag tyckte mycket om att läsa. Pojken Tomasz är full av nyfikna betraktelser av vuxenlivet och av alla dessa kvinnor som kämpar för att få livet att fungera när misären är som värst. Författaren har ett vackert språk och boken är både tankeväckande, lärorik och välskriven. Boken tar också upp olika teman så som sex, homosexualitet, och Polens levnadskultur. Jag blev riktigt uppslukad av berättelsen om den lilla pojkens perspektiv om livets svåra frågor och betraktelser och att han inte riktigt förstår allt som sker runt honom. Samtidigt så är berättelsen en stark skildring om livet i Polen och en stark längtan att en dag få komma till Sverige. Mycket fin bok!

Omdöme: 4/5


Inga kommentarer:

Mörkrets cirklar - 3

  Titel: Mörkrets cirklar – Del 3 Författare: Lou Berg Utgiven år: 2024 Sidantal: 443 Förlag: Piratförlaget @piratforlaget Bokvinst...

Populära inlägg