12 september 2023

Ingen skulle få veta


 











Titel: Ingen skulle få veta
Författare: Anna Kansell

Utgiven år: 2020
Sidantal:
226
Förlag: @
calidrisforlag 
Recensionsexemplar

📖
Ångesten var ständigt närvarande i vårt hem. Ibland slumrande och osynlig, ibland uppblossande med full kraft. Den passade inga tider. Skoningslöst klampade den på, nästlade sig in i mammas huvud och tog ingen hänsyn. Inte till henne, inte till oss andra.

INGEN SKULLE FÅ VETA är en berättelse om skuld, skam och psykisk ohälsa, dolda under en välputsad yta i en svensk småstadsidyll.
Berättelsen skildrar en flickas uppväxt på 70- och 80-talet, med en psykiskt sjuk mamma i en, på ytan, lyckad familj. En sjukdom som alla tystar ner och döljer - både inom familjen och mot omgivningen.
Och hur det är att leva i en dysfunktionell familj som låtsas vara fungerande, där yta och konvention betyder allt. Men när dörren till den fina villan har stängts, styr mammans ångest och utbrott familjen med järnhand.


Med inslag av dagboksanteckningar samt journalutdrag från mammans vistelser på psyket, skildras familjens liv utifrån flickans perspektiv, från treårsåldern och fram till den ödesdigra dagen, då alla till slut får veta.
Boken vill belysa vad psykisk ohälsa kan innebära - för den drabbade och för de närmast anhöriga. Händelserna är självupplevda och skildrar ingående och naket det mörker de drabbade lever i. Samtidigt som den också vill visa att det kan finnas ett parallellt, normalt liv som, trots allt, kan vara relativt bra.

__________

Känslosam & Gripande!


Den här boken är en verklighetsbaserad roman om hur det är att växa upp med en mamma med psykisk ohälsa på 70-/80-talet som var väldigt tabu på den tiden. Att som barn behöva dölja hur det ligger till.
Anna berättar hur det är att vara barn och behöva bära på en sådan hemlighet. Boken är välskriven och lättläst och man får några flashbacks tillbaka till den tiden då jag själv växte upp med ABBA och tidningen Starlet mfl.

Jag tycker det här är en viktig bok. Den här nakna och hudlösa barndomsskildringen går rakt in i hjärtat. En trovärdig och sorglig historia som berörde mig mycket 💕

Tusen tack @annakansell för din förfrågan om att läsa din bok 🤗💕

__________


Inga kommentarer:

Segla på ett moln

  Titel: Segla på ett moln Författare: Birgitta Bergin Utgiven år: 2024 Sidantal: 354 Förlag: Piratförlaget Recensionsexemplar ...

Populära inlägg