Recex - Recensionsexemplar


 
Titel: Infarkt
Författare: Catarina Kent

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
210
Förlag: Visto
Recensionsexemplar

📖
Martin sveper in i Johannas liv med en passion och en öppet redovisad bipolaritet som rubbar hennes välordnade tillvaro i grunden. Förälskelsen får Johanna att tappa taget om sina föreställningar om vad som är sant och riktigt i livet. När är kärlekens pris för högt? Hennes förnuft hamnar i konflikt med passionen och lusten. Insnärjd i en kärleksrelation som söker överleva i skuggan av bipolaritet och beroendesjukdom ställer hon sig frågor utan svar. Infarkt är en kärleksroman inspirerad av verkliga händelser som gestaltar kampen mellan tankens klarhet, hjärtats obotliga ensamhet och den sexuella driftens kraft.
__________

Stark & Känslosam!

Det här är en stark, jobbig och känslosam bok att läsa då man känner såå otroligt mycket för karaktären Johannas alla känslor inför Martin!

Författaren har på ett ypperligt sätt beskrivit tankar och känslor av vad det är och känns att stå bredvid och vara medberoende.
Jag själv har varit medberoende så jag vet hur svårt allt kan vara med både upp och nergångar, ljus och mörker, glatt och sorgligt 
💕

Berättelsen är inspirerad av verkliga händelser. Mycket välskriven, lättläst och en bok jag rekommenderar att läsa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @vistoforlag & @catarinakent för att jag fick läsa 🤗💕

__________

 

Titel:
 Tunna blå
Författare: Richard Blyckert

Utgiven år: 2022
Sidantal:
 535
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Medborgarplatsen i Stockholm förvandlas till ett slagfält. Poliser och våldsamma demonstranter ryker ihop och det blir startskottet till ett hemligt krig mellan den vänsterextrema gruppen Vox Populi och poliserna som tröttnat på att försöka utföra sina jobb med bakbundna händer. När två av hans kollegor hamnar på sjukhuset med livshotande skador bestämmer sig polismannen Jörgen för att ta lagen i sina egna händer. Efter händelserna i Bleka blå har Veronica slutat på polisen och tagit ett jobb på ett säkerhetsbolag. När ett rutinärende sätter henne i konflikt med en maskerad inbrottstjuv bestämmer hon sig för att ta reda på mer om den mystiska mannen och sätta stopp för organisationen som han jobbar för. Under tiden väntar hon tålmodigt på att den enda andra överlevaren från Spegelhuset ska vakna från sin koma.

__________

Spännande bladvändare!


Det här är uppföljaren av Bleka blå. En skickligt välskriven och sjukt spännande bok som trots sin tjocklek var otroligt lättläst, en riktig bladvändare som jag knappt kunde lägga ifrån mig. 

Den handlar om hämnd, solidaritet och rättfärdighet. Den kretsar kring tre moraliska personer som tvingas begå omoraliska gärningar för att skydda människorna de älskar, och därmed riskerar att förlora sig själva på vägen. 

Det här är en bok i högt tempo och driv, som en actionfilm från början till slut. Jaa den skulle jag lätt kunna se på filmduken. Bra språk, intressanta karaktärer och målande miljöbeskrivningar. 

En bok jag varmt rekommenderar!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bigbadblyck & @lavaforlag för spännande läsning 💕

 __________

 
Titel: Sveablot - Korsmärkt
Författare: Jan-Erik Ullström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
503
Förlag: Lind & Co
Recensionsexemplar

📖
Året är 1739 och två decennier har gått sedan Sebastian senast vistades bland människor. När han nu tvingas avbryta sin självvalda isolering är det med ett brådskande syfte. Vännen Anders Celsius i Uppsala har vädjat om hans hjälp för att hindra den unge vetenskapsmannen Carl Linnæus att publicera en fortsättning på sin Systema Naturae. Med stöd av Kungliga Vetenskapsakademien har Linnæus katalogiserat, systematiserat och blottlagt alla de väsen som lever i människornas närhet, men som hittills lyckats hålla sin sanna natur dold. Väsen som med kyrkans makt har satts att styra över hela kungadömen. Men en sådan Systema Creaturae kommer få vidskepelsen att infrias och ta över. Allt det som människorna hittills bara fabulerat om och nästan trott på riskerar att bli sanning. En sådan bok kommer orsaka ett krig mellan skräckslagna människor och maktgiriga väsen. Linnæus och hans vetenskapliga anhang måste till varje pris stoppas.
__________

Spännande & fängslande!

Vad jag sett fram emot att få läsa vidare om Sebastian och återse den fantastiska värld som du byggt upp Jan-Erik. Magiskt! Det här är en värld som man blir totalt fängslad av. En rafflande fantasy!

Miljöbeskrivningarna är fantastiska och målande. Boken är välskriven med ett bra språk som flyter på genom hela boken. Älskar karaktärerna som känns så levande. Bra driv och intressant story gör att den är lättläst och spännande och svår att lägga ifrån sig.

Trots sina 503 sidor så var den snabbläst och vips så var den slut. Nu ser jag fram emot nästa bok! Den här bokserien skulle verkligen göra sig bra som film eller som en serie efter böckerna 🙏
Rekommenderas verkligen.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @jeullstrom och @lindochco för en fantastisk läsupplevelse 🤗

__________

 

Titel:
 Svart guld
Författare: Lana Brunell & Thomas Bodström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
320
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

📖
Ett avhugget finger hittas i en kräftbur.

Nina Malm från Motalapolisen tar sig an fallet. Har fingret någon koppling till tjuvfisket och kampen om Vätterns svarta guld - kräftorna? Snart visar det sig röra sig om något större. Kriminella grupperingar har etablerat sig i lilla Motala. Samtidigt brottas Nina med privata problem. Hennes sambo Mike har varit otrogen och systern Dannys starka vilja att få ett bra scoop skapar problem i syskonrelationen.
Ska Nina lyckas knäcka fallet samtidigt som hennes liv rasar samman?

__________

Spännande & fartfylld

Författarduon Brunell & Bodström har här kommit ut med sin andra gemensamma bok i serien om Motalapolisen Nina Malm. Jag har tyvärr inte läst den första men det gick bra att hoppa in i den här i alla fall.

Det är en välskriven och snabbläst bok där det finns ett bra driv och spänningen byggs upp och håller i sig igenom hela boken. Intressanta karaktärer som är helt vanliga människor med jobb och privatliv, så det är en bra balans och sen är det en lysande story också, vad sägs om tjuvfiskare till exempel? Miljöbeskrivningarna är mycket detaljerade och jag känner igen mig då jag varit mycket i Motala.

Letar du efter en fartfylld och spännande deckare så rekommenderar jag den här boken. Den kanske inte sticker ut från mängden så där som andra deckare gör men den här är verkligen läsvärd!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack till @lanabrunell @bodstromsamhallet & @bokfabriken för möjligheten att få läsa!

__________Titel: Du vet ingenting om mig

Författare: Kikki Danielsson & Sören ”Sulo” Karlsson
Utgiven år: 2022
Sidantal: 
250
Förlag: Bazar
Recensionsexemplar

📖
Kikki Danielsson tar med läsaren på en resa genom ett liv där lycka och framgång alltid balanserat på kanten av den stora avgrunden. Vi får följa vardagens funderingar och bekymmer i radhuset uppe i Bollnäs när Kikki tittar tillbaka på sin över femtio år långa karriär. På ett naket och öppenhjärtigt sätt låter hon sitt okända liv, skuggorna och det trasiga få komma fram i ljuset så helheten äntligen blir synlig. En bok om livet och den ändlösa strävan efter att våga och kunna älska sig själv. Sulo Karlsson tecknar ett porträtt av en av våra mest älskade artister genom att med försiktighet avtäcka människan bakom den stora stjärnan.
__________

Naken & öppenhjärtlig

Det här är en underhållande, ärlig och öppenhjärtlig bok av Kikki Danielsson. Jag har följt henne och hennes framgångar och liv många år och i den här boken får man veta många saker som man inte visste, eller trodde att man visste.

Precis som titeln säger så vet jag inte så mycket om henne som jag trodde, mer än det som pressen skrivit och efter att ha läst boken så ska man inte tro på allt som kvällspressen skriver om någon person. Hon skriver på ett äkta och ärligt sätt och språket är enkelt och lättläst. Hon har verkligen inte haft det så lätt i livet.

Mycket intressant bok där man får veta lite om hennes uppväxt och framgångar. Kikki har en härlig humor och bjuder verkligen på sig själv. Då det är en biografi så har jag valt att inte poängsätta boken.

Är du intresserad och nyfiken på Kikki och hennes liv eller bara uppskattar ett genuint porträtt av en kvinna som många gånger fått betala ett högt pris för sina val i livet så rekommenderar jag dig att läsa boken! Finns nu även som ljudbok!

Tack @bazarforlag & @therealkikkidanielsson för att jag fick möjlighet att läsa 🙏

__________ 

Titel:
 Den brinnande petunian
Författare: Morgan Lundberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
325
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
När änkan Amalia hittar en naken man med minnesförlust vid sin brevlåda ger hon honom kläder och bjuder in på te. Mannen kallar sig för Gabriel och visar sig vara starten på ett oväntat äventyr. Några dagar senare börjar hennes petunia brinna och Amalia får ett viktigt uppdrag. Emot sig har hon en mirakelutredare utsänd av självaste påven, en granne som verkar vara besatt av en demon och skeptiska bybor. Amalia vänder sig till barnbarnet Martina för hjälp. I denna feelgood där bullbaken ständigt avlöser varandra, får läsaren följa med på en spännande skildring av hur goda och onda makter försöker att få grepp om mänskligheten. Den brinnande petunian är en roman om nytändning på ålderns höst och om vikten av att ta sig tid till att fika
__________

Varm, smart & humoristisk

WOW! Vilken bok det här är. Fantastiskt och kvickt språk och med ett härligt driv. Boken är välskriven och lättläst. Fantastiska karaktärer och med helt underbar humor. Och efter varje kapitel så slutar det med en cliffhanger som gör det omöjligt att lägga ifrån sig boken för man vill bara veta vad som ska hända. Boken innehåller även mycket tanke och satir, en härlig kombo. Sen är ju omslaget otroligt vackert 😍

En bok som är en av dom bästa jag läst i den här kategorin. Kan verkligen rekommendera dig att läsa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @morgan.lundberg.skriver för att jag fick möjlighet att läsa din härliga bok 🤗

__________

 

Titel:
 Frank & Amie
Författare: Magnus Ottosson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
237
Förlag: Visto
Recensionsexemplar

📖
Frank och Amie lever sambolivet i New York. De har dejtat i ett halvår, Frank har karriärsklättrat och hans föräldrar är på besök från Sverige för att träffa Amie för första gången. Dessutom ska Frank ge ut sin debutroman. Allt borde vara fantastiskt! Borde vara. Patrics förflutna har kommit i kapp honom och Super-Patric, barndomshjälten som hjälpte Frank när han hade det som tuffast ett år tidigare, finns inget spår av längre. Amie drar sig undan, är alltid för trött för närhet och för disträ för att prata. Och samtidigt dyker Franks kollega Dana upp vid hans skrivbord oftare än vanligt. Det är tydligt vad hon vill. Frågan är bara: vad vill Frank? Hur vet man att man är kär? Kan man hitta tillbaka till varandra efter ett svek? Eller flera. En sak är säker, vintern i New York blir något helt annat än vad Frank någonsin kunnat förställa sig. Frank & Amie är den fristående uppföljaren till Frank.
__________

Jag tyckte mycket om Magnus debutbok om Frank. Den här uppföljaren är minst lika bra och nu har Frank träffat kärleken på nytt i Amie. Boken är välskriven och lättläst. Karaktärerna är mycket intressanta och realistiska och miljöbeskrivningarna fantastiska. En mycket fin och mysig relationsroman om vänskap, kärlek och allt vad det innebär och om relationen till sina föräldrar. Magnus har verkligen lyckats gestalta allt på ett fint sätt. Boken innehåller även juliga inslag i New York men kan självklart läsas året runt. Rekommenderar dig att läsa boken/böckerna om Frank!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @magnusskriverbok för att jag fick läsa din bok & tack även till @vistoforlag

__________

 

Titel:
 I lagens skugga
Författare: David Baldacci

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
447
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

📖
En federal domare och hennes livvakt hittas brutalt mördade i domarens hem i Florida. Det enda mördaren lämnat efter sig är ett märkligt visitkort skrivet på latin. För FBI-agent Amos Decker är dubbelmordet ett mysterium. Domaren måste ha skaffat sig otaliga fiender under åren, men grannarna och den närmaste familjen - alla med vattentäta alibin - har varken sett eller hört något, och det finns inga tecken på inbrott. Det hjälper inte heller att Decker, som genomgår en personlig kris efter en väns självmord, blir påtvingad en ny kollega, FBI-agent Frederica "Freddie" White.
__________

Spännande bladvändare!

I lagens skugga är den sjunde fristående delen i David Baldaccis thrillerserie om FBI:s utredare Amos Decker - agenten med perfekt minne.

Gillar verkligen böckerna om Amos Decker, agenten/utredaren på FBI och den här är inget undantag. Författaren vet hur man skriver spännande thriller och han gör det fantastiskt bra. Boken är välskriven och lättläst och karaktärerna och miljöbeskrivningarna är mycket bra beskrivna. Handlingen och intrigerna mästerliga och det här är en bok som jag hade mycket svårt att lägga ifrån mig. En riktig bladvändare! Har du missat den här bokserien om Amos Decker så rekommenderar jag dom, börja med första boken som heter ”Jakten på Amos Decker” kan läsas fristående!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack till @bokfabriken för spännande läsning 🤗

__________

 

Titel: Vax
Författare: Filippa Törnwall

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
215
Förlag: Ekström & Garay
Recensionsexemplar

📖
Lennon Johnson har lyckats göra det ingen gjort förut. Som ende afro amerikan någonsin har han antagits till Little Big High, en elitskola i den amerikanska Södern. Albin Hudson, skolans fruktade rektor, är dock allt annat än nöjd med sin nya elev. Driven av rashat, men också av en märklig känsla av att tappa fotfästet i pojkens närvaro, går han in för att göra Lennons studietid till ett inferno. Vad ingen av dem vet är att deras liv är ofrånkomligt sammanflätade. Vax är en berättelse om femtiotalets USA. Om klass, rasism och våld. Om ungas maktlöshet i en kontrollerad vuxenvärld. Men också om kärlekens kraft, och att det aldrig är för sent att be om förlåtelse.
__________

 

Det här är Filippa Thörnwall’s debutbok och det är verkligen en bok som sticker ut. Den är välskriven med ett språk som är enkelt men fint. Karaktärerna är fantastiskt beskrivna och intressanta och vissa av dom hatar man och man blir otroligt arg och frustrerad. Handlingen är mycket oförutsägbar och det tycker jag om med en bok. En bok om klass, våld, rasism och maktlöshet bland unga, men den innehåller även kärlek och godhet. Jag hoppas jag får läsa mer av Filippa framöver 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @ekstromgaray & @filippatornwall för intressant läsning 🙏

__________

 

Titel:
 Tedags på cafe solros
Författare: Milly Johnson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
538
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Connie Diamond har alltid trott att hon är sin make Jimmys enda ögonsten. Men när det visar sig att Jimmy vänsterprasslat de senaste tjugofyra åren, och att chokladen han bedyrade sin kärlek med bara var en täckmantel, får Connie nog och svär att hämnas. Till sin hjälp har hon Della Frostick, oumbärlig anställd på Jimmys städfirma, som mer gärna bistår med att sabotera för honom. De beslutar sig för att starta en egen konkurrerande städfirma, och tillsammans med städerskorna som träffas på Café Solros kommer de se till att Jimmy ångrar att han så mycket som ens tittat åt en annan kvinna.
__________

Mysig & härlig feelgood när den är som bäst!

Milly Johnson’s böcker blir jag aldrig besviken på, man vet vad man får och den här boken är också så där mysig och underbar som jag är van vid. Trots det maffiga sidantalet så är den lättläst och välskriven och karaktärerna och miljöbeskrivningarna är helt underbara. Sidorna flyger iväg och den tar slut alldeles för fort. Boken handlar om några starka kvinnor som verkligen inte tar någon skit, påminner lite om mig själv 😁 Om dolda krafter, revanch, vänskap och kärlek.

Huvudkaraktärerna får man oftast följa på var sitt håll och det tycker jag är intressant och man lär känna dom en och en. Bikaraktärerna är också fint beskrivna och intressanta, en del udda och knäppa varelser men det är ju så vissa personer är och gör historien till den det är, helt fantastisk. Även om böckerna oftast innehåller tragiska människoöden så kan man vara trygg i att det är en feelgoodbok med alla de ingredienser en sådan ska innehålla.

Milly Johnson vet hur man trollbinder mig med sitt sätt att skriva, jag blir helt fast. Om du har missat hennes böcker så rekommenderar jag dom varmt om du älskar feelgood när den är som bäst 💕 Nu längtar jag jättemycket efter nästa bok! Sen måste jag ju berömma det fantastiska bokomslaget och alla andra omslag som pryder böckerna, Amazing 😍

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris & @themillyjohnson för att jag fått läsa ännu en fantastisk bok 🤗

__________

 

Titel:
 Havsörnens skrik – Millenium del 7
Författare: Karin Smirnoff

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
431
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander är tillbaka! Nu tar den enastående författaren Karin Smirnoff över stafettpinnen och fortsätter den världsberömda serien Millennium.

Bortom medias spotlight försiggår en rovdrift i Norrland, dagens vilda västern där rika storföretag inte skyr några medel för att komma åt naturtillgångar och landytor. I skuggmarkerna agerar kriminella gäng, lockade av det enorma inflödet av nya pengar. Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas.
__________

Spännande & annorlunda!

Jag hade höga förväntningar på den här boken. Ska det verkligen fungera att Millenieserien byter författare? Jaa jag blev glatt överraskad faktiskt. Smirnoff gör det med bravur och jag blev inte besviken även om det inte blir samma som tidigare böcker men det blir något annorlunda.

Boken är spännande och har ett bra driv, den är välskriven, lättläst och har fantastiska karaktärer och miljöbeskrivningar. Handlingen utspelar sig i Norrland, kanske inte något man räknade med men det är ett perfekt ställe för historien. Och har man läst böckerna om Jana Kippo så känner man igen sig.

Salander och Blomqvist kommer tyvärr lite i skymundan. Och i stället är det den unga Svala som märks tydligast. Hon passar också bäst in i både miljön och terrängen.
 Så det vore ju otroligt roligt om hon återkommer i kommande böcker om det blir fler och det hoppas jag på!

Om man tycker om Smirnoffs tidigare böcker och Millenieböckerna så kommer man säkert tycka om den här 7:e boken!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris & @karinsmirnoff för att jag fick möjlighet att läsa 🤗

__________

 

Titel: Hybris
Författare: John Lapidus

Utgiven år: 2022
Sidantal:

Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Årets vinnare av Sveriges största manustävling

Ingenjören Jonas är en anonym men viktig medarbetare till Byron Frost och hans företagsimperium. Jonas rör sig fritt mellan rymdraketer och elbilar, men har ett särskilt intresse för Synapsföretaget. Där vill man använda robotkirurgi för att operera in trådar i hjärnan, och på så sätt skapa direktkontakt med den artificiella intelligensen. När Jonas och hjärnkirurgen Melissa bestämmer sig för att experimentera bakom ryggen på Frost, har de höga ambitioner. Men komplikationer leder till att deras arbete riskerar att avslöjas och Jonas hamnar i oönskade situationer. Hybris är en uppseendeväckande roman i skärningspunkten människa, maskin och samhälle.


__________

Spänning med det lilla extra!

Hybris är en annorlunda bok med inslag av Sci-Fi och berör ett annorlunda ämne. Det är John Lapidus debutroman och 2022 års vinnare av Sveriges största manustävling!

Historien skulle kunna vara sann och det gör det hela lite skrämmande. Boken är välskriven med ett rappt språk och handlingen har ett bra flyt, lättläst med bra skildrade och intressanta karaktärer och fint beskrivna miljöer. Själva uppbyggnaden känns tyvärr lite långsam, men i andra halvan så sätter det fart ordentligt och jag har svårt att slita mig från boken. Slutet är inte vad jag väntade mig så jag hoppas det blir någon fortsättning. Läsvärd!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @lavaforlag och John Lapidus för intressant läsning 🤗

__________

 

Titel:
 Slottet
Författare: Anna Breitholtz Monsén

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
415
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar

📖
I en svart sopsäck påträffas kvarlevorna av en okänd person på slottet Sindstaholms marker utanför skånska Sandinge. Samtidigt anmäls slottets åttioåriga ägarinna Tyra Syderhielm försvunnen av sina barnbarn. Linas morfar, den pensionerade polisen Eskil, är övertygad om att hans vän Tyra är i fara. Lina, som vill fira en lugn jul med sin morfar och katterna, blir mot sin vilja indragen i en ny mordhistoria som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Slottet är den fristående uppföljaren till Anna Breitholtz Monséns rosade debut Stranden, den första delen i en serie om den före detta polisen och livvakten Lina Lantz, hennes egensinniga morfar och färgstarka närpolisen Madde. Böckerna om Lina Lantz är psykologiska deckare med både svärta och värme, om utanförskap och att finna sin väg.
__________

Otroligt spännande

Det här är den andra fristående boken om Lina Lantz, den första heter stranden och var en riktigt spännande och fängslande bok och den här är inget undantag. Den fångar mig som en magnet och är svår att släppa. Man får tillbakablickar från 1985 och den ena sanningen efter den andra kommer upp till ytan och man tror man kan lista ut vem som gör vad, men icke. Så ska en spännande bok vara att man får veta allt i slutet och inte lista ut på förhand. Boken är lättläst, välskriven och har fantastiska karaktärer och målande miljöbeskrivningar. Så har du missat den här författaren och hennes böcker så måste du bara läsa dom 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack till @bokfabriken & @annabreitholtzmonsen för spännande läsupplevelse 🤗💕

__________


 

Titel: Väninnor – Väninnornas jul

Författare: Lisa Kleypas
Utgiven år: 2022
Sidantal: 189
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
Julen står för dörren och den stilige amerikanen Rafe Bowman har kommit till London för ett möte med lord och lady Blandfords vackra och välartade dotter Natalie. Rafes stiliga yttre imponerar visserligen på den unga damen, men hans chockerande amerikanska stil och skamfilade rykte gör det inte. Det står snart klart att Rafe måste lära sig Londons societetsregler på allvar om han ska ha någon chans att ens få uppvakta Natalie. Och när de fyra väninnorna, en gång kända som panelhönorna, dessutom blandar sig i leken kan vad som helst hända. Att vinna en kvinnas hjärta visar sig vara mer komplicerat än Rafe Bowman förutsett, i synnerhet för en man som är van vid att få allt han pekar på. Men julen är en tid för mirakel, en tid då även den mest inbitne cyniker kan förvandlas till en romantiker och då den blygaste violen kan slå ut och bli en passionerad ros
__________
Jag tycker mycket om bokserien om dom 4 väninnorna och den här julspecialen är inget undantag. Bokomslaget är ju sååå vackert och lockar verkligen till läsning. Boken är underhållande och lättläst.

Handlingen går kanske lite fort fram och det är mycket som händer på ganska få sidantal. Men oavsett det så är det en mysig bok med värme, kärlek, intriger, vänskap och julkänsla! För bästa behållning så rekommenderar jag att man läser dom tidigare böckerna före den här!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket för möjligheten att få läsa boken @bokforlagetpolaris & @lisakleypas 🤗
_________

 


Titel: Familjen Winther – Den största gåvan

Författare: Katrine Wessel
Utgiven år: 2022
Sidantal: 280
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
England 1900. Unga Rose Winther och Dimpy Ashmore är nygifta och ska tillbringa julen på familjens gods, Oaktree Manor. Rose älskar julen och har stora planer för firandet. Det ska bli en oförglömlig jul full av god mat, varm toddy, vackert pynt, värme och kärlek. Förväntningarna och glädjen förvandlas snabbt till sorg och förtvivlan då Dimpy mottar ett brev som får honom att ge sig av hemifrån. Strax därefter anländer en främling till godset och Rose hamnar i ett känslomässigt kaos. Hur väl känner hon egentligen Dimpy? Och kan julen räddas? Den stora gåvan kan läsas som en fristående roman, men är en del av familjen Winthers storslagna universum
__________
Varm, mysig & julig!

Det här är bok 7 i serien om familjen Winther. Jag bara älskar dessa historiska romaner om familjen och just den här utspelar sig både i Norge och London. Just den här är kanske inte den bästa i serien tycker jag då den har en otroligt lång startsträcka innan det händer något, men när det gör det så händer allt på en gång i en rasande fart och jag får svar på frågor jag funderat på och lösa trådar fångas upp och cirkeln sluts.

Wessel får mig verkligen fängslad av dom vackra miljöerna och den romantiska andan och boken innehåller allt som en roman ska innehålla. Kärlek, värme, vänskap, intriger, familjehemligheter, sorg, lycka mm. mm. Boken har ett vackert språk och den är lättläst och en riktig bladvändare. Jag skulle verkligen vilja se dessa böcker bli film eller tv-serie.

Så tycker du om historiska romaner så missa inte böckerna i serien om familjen Winther! Tipsar om att man börjar läsa från början för att kunna hänga med i karaktärerna och historien, för bästa behållning!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris & @k_wesselaas_ristvedt för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 🤗💕
__________

 
Titel:
 Änglarummet
Författare: Ewa Klingberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
270
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖
Angelika, tidigare anställd på begravningsbyrån Tranan, har startat eget och har sin kundmottagning på badhotellet i Tranås. Där tar hon emot människor som befinner sig i livets slutskede och som är i behov av en hand att hålla i när det är dags att somna in. Men det är svårt att livnära sig som dödsdoula och Angelika inser att hennes framtid är osäker. Än värre blir det när hon i all hast måste flytta från sitt kontor. Så när Ladyn på Svaneholm ber om hennes hjälp har hon inte råd att säga nej. Trots att det är uppenbart att den gamla damen inte bara behöver en ledsagare vid dödsbädden. Mot sin vilja tvingas Angelika att agera privatdetektiv i en värld som är en helt annan än den hon är van vid.
__________


Änglarummet är första delen i Ewa Klingbergs serie Evigheten AB, en spinoff på den älskade serien Begravningsbyrån Tranan. Den kreativa Angelika möter människor som står inför döden och måste hantera situationer som kräver ett varmt och öppet hjärta. Spännande med en ny serie. Jag älskade böckerna om begravningsbyrån Tranan och det var roligt att få komma tillbaka till Tranås där jag personligen har mina egna rötter/släktskap. I den här boken får vi stifta bekantskap med några nya karaktärer men även återse Angelica och några från tidigare böcker.  En humoristisk, varm, mysig och även lite sorglig berättelse som tar upp livets slutskede. Nu ser jag fram emot en fortsättning och längtar efter nästa del om livet på Evigheten AB.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @historiskamedia och @ewa_klingberg_forfattare  för en härlig läsupplevelse 🤗💕

__________

 
Titel: Den sista adventskalendern
Författare: Jenny Fagerlund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
210
Förlag: Norstedts
Recensionsexemplar

📖
Mitt i en snöstorm anländer Petra och hennes elvaåriga systerdotter till Nyponvikens handelsträdgård. En plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog och som hon bad Petra åka till om hon någonsin fick bekymmer. Viveka som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar och erbjuder Petra anställning. Sakta börjar Petra och Charlie vänja sig vid sin nya tillvaro och lär känna resten av byborna, men deras ankomst rör upp blandade känslor. En morgon ligger en adventskalender utanför dörren. Den visar sig innehålla en berättelse om byns konstnär Lilly där varje lucka avslöjar en ny detalj om Lilly. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.
__________

Mysig, varm & julig!

Jag har läst alla böcker av Jenny och jag bara älskar hennes sätt att skriva och berätta så att karaktärerna får liv och blir intressanta och hon får mig fångad i alla storys direkt. Den här boken är sååå mysig och julig och miljöbeskrivningarna är otroligt målande och mysiga. Det här är en välskriven och lättläst bok som jag knappt kunde lägga ifrån mig, en riktig bladvändare. Sen så gillar jag verkligen upplägget att boken är som en adventskalender men jag kunde inte läsa bara ett kapitel om dagen utan det blev närapå sträckläsning istället. Hade lätt kunnat vara minst 75 sidor till tycker jag 🤗 En mycket underhållande, varm och mysig julfeelgood och jag skulle gärna läsa en uppföljare för att få läsa mer om dom fantastiska karaktärerna 🙏 Rekommenderar dig att läsa den här boken och dom andra som Jenny skrivit, en riktig feelgoodskatt 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tack så mycket @jenny_fagerlund @norstedts_forlag för att jag fick läsa den här underbara boken 🤗 Och tack för den fina adventskalendern (choklad) och signeringen 💕🙏

__________

 
Titel:
 Julhälsningar från ett slott i Normandie
Författare: Jo Thomas

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
356
Förlag: Polaris
Recensionsexemplar

📖
När Fliss farfar dör ärver hon och hennes systrar hans franska slott. De beger sig omedelbart till Normandie för att få uppleva sitt arv, och gör djärva planer över välsmakande crêpes och cider från trakten. De blir dock snart varse att slottet är i hopplöst behov av renovering, och att en stor arvsskatt väntar Goda råd är dyra när de förstår att de är fast med ett hus de inte får sälja, men inte heller har resurser att ta hand om. Fliss bestämmer sig till slut för att själv fixa till de eleganta gamla rummen och öppna ett bed & breakfast. Jacques, stadens stilige borgmästare, är inledningsvis emot hennes planer. Men när det blir tydligt att det enda sättet att rädda det vackra slottet är genom samarbete, så upptäcker Jacques och Fliss att de har mer gemensamt än de först trott.
__________

Mysig & varm bladvändare

Jag tycker mycket om Jo Thomas mysiga feelgoodböcker och den här är inget undantag även om första halvan av boken inte kändes direkt så julig som jag hade hoppats på. MEN jag tycker den är mycket välskriven, lättläst och har ett härligt persongalleri och miljön är fantastisk, tänk dig ett vackert Franskt slott i snötäckt vinterskrud. Boken innehåller även läckra recept som jag absolut kommer testa och jag kan riktigt känna alla dofter och smaker när jag läser boken 💕 Jo Thomas skriver om värme, kärlek, familjehemligheter och vänskap och har du inte läst dom andra: Hälsningar från-böckerna så gör det, dom är helt fristående från varandra!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris för fantastisk läsupplevelse 💕🙏

__________

 

Titel:
 Dårarnas slott
Författare: Carola Segerlund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
343
Förlag: Envis förlag
Recensionsexemplar

📖
Stockholm hösten 1909. I fjärran breder Stockholms sinnessjukhus ut sig på en höjd. Stängsel, murar och galler håller kvar de inspärrade. Från Dårarnas slott är det få som släpps ut. När en död kvinnokropp hittas nedgrävd i en byggrop på Kungsholmen, visar det sig att det även är svårt att ta sig in - för de oinbjudna. Slottet är en sluten värld, skild från det övriga samhället, där egna lagar och regler gäller. Detektivöverkonstapel Lukas Ljunghed som har hand om fallet börjar känna sig smått desperat, och än en gång vänder han sig till DN-journalisen Ida Renström. Och han kommer att be henne om en tjänst, som hamnar långt bortom det som kan kallas moraliskt rätt. Om hon tar sig an uppdraget, riskerar hon mycket. Dårarnas slott är en bok om maktlöshet och om den mentalt klaustrofobiska känslan som de sinnessjuka upplever. Carola Segerlund väver in den filosofiska frågan om vad galenskap är, och hur varje tid har sina särskilda mirakelkurer. Dårarnas slott är den andra fristående delen i serien om Lukas och Ida.

__________

Välskriven, fängslande & intressant bladvändare

WOW vilken fantastisk bok! Så otroligt välskriven och det märks att Carola har gjort en diger recearch inom ämnet. Jag är själv mycket intresserad av psykologi och psykiatrin då jag jobbat inom dessa områden så boken var extra intressant att läsa. Det är svårt att förstå hur det kunde gå till så här förr i tiden. Detta är 2:a delen i den fristående serien om Ida och Lukas. Missa INTE att först läsa boken Nattens fjärilar som var helt fantastisk men "Dårarnas slott" är nog några snäpp bättre tycker jag!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @carola.segerlund.forfattare  för att jag fick möjlighet att läsa din fantastiska bok 😍

__________ 
Titel: Äldreboendet Pärleporten
Författare: Lilly Emme & Sara H. Olsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
253
Förlag: Historiska media
Recensionsexemplar

📖
På äldreboendet Pärleporten känner Vera Liljeqvist att hon vid 87 års ålder äntligen har hittat hem. Hela boendet är i behov av renovering men det är inte så viktigt när man har hittat vänner för livet. Vera och de andra på äldreboendet gör det bästa av situationen. De pysslar i växthuset, fikar nybakta saffransbullar och dricker specialkryddad snaps. Ända tills en råttinvasion tvingar dem att tillfälligt flytta ut. För att lugna hyresgästerna fortsätter vårdbiträdet Birk att repetera årets luciatåg mitt i flyttkaoset. Vera inser att cheferna på äldreboendet döljer mer än bara råttor och mögelfläckar. Om hon inte avslöjar deras planer kan boendets traditionsenliga julfirande och resten av hennes liv ödeläggas. Till sin hjälp tar hon den neurotiske men godhjärtade Birk.
__________

Mysig, roli & varm bladvändare!

Jag bara älskar böckerna om kvarteret Kronan och det här är del 3 i serien. Boken är sååå mysig, rolig och varm och karaktärerna är helt underbara, likaså dom målande miljöbeskrivningarna. Handlingen är suverän och otroligt rolig och lite skruvad och jag fick mig många härliga skratt 😁Det här boendet skulle jag lätt flytta in i. Den är välskriven med ett fint språk och otroligt lättläst och jag hade verkligen svårt att lägga den ifrån mig då det händer sååå mycket som man inte vill missa. En riktig bladvändare. Det här vore perfekt för en film. En underbar feelgoodroman! Har man inte läst dom andra böckerna i serien så gör det innan du dyker ner i den här 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @historiskamedia  @writerlillyemme & @sara.h.olsson för en helt fantastisk läsupplevelse 🙏💕

__________

 
Titel: Kristallklara nätter i juletid
Författare: Sarah Morgan

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
348
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

📖
Vänskap, kärlek och ett gnistrande vackert vinterlandskap
Christy har planerat det ultimata julfirandet: en skön vecka i norra Sverige tillsammans med sin familj och bästa vännen Alix. Men en kris precis före jul ställer allt på ända och nu behöver hon vara ensam med sin man för att de tillsammans ska reda ut den. Alix kan väl åka före, och ta Christys dotter med sig? Alix ställer självklart upp, men känner en viss oro för sin vän som inte verkar säga hela sanningen om de ändrade planerna. Och är hon verkligen rätt person att ta hand om en fyraåring med spring i benen? Då dyker plötsligt oväntad hjälp upp - ett spöke från förr som hon lovat sig själv att aldrig ha något att göra med igen. I det glittrande vinterlandskapet bubblar undangömda känslor upp till ytan och tvingar dem att en gång för alla ta itu med det förflutna. Både hemligheter och drömmar avslöjas, och oväntad kärlek väcks till liv

__________

Mysig julroman

Jag älskar Sarah Morgans böcker och den här är inget undantag även om den är väldigt förutsägbar men ibland så är det tjusningen och att allt slutar lyckligt! Språket är lättsamt och miljöbeskrivningarna är mycket målande och roligt att handlingen utspelar sig i Norrland. Karaktärerna är också fint gestaltade. En del av dom gillar man och en del inte alls. Boken är välskriven och lättläst. Maxad julkänsla om kärlek, vänskap och ett snörikt landskap 💕 Rekommenderas!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @harpercollins_sverige för att jag fick läsa den här fantastiska julromanen 🤗💕

__________

 
Titel: Att orka lite till
Författare: Bianca Zenonsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
263
Förlag: Vulkanmedia
Recensionsexemplar

📖
Biancas uppväxt kantades av fruktansvärda trauman. Vuxenvärlden valde att inte se vad som pågick och ignorerade hennes rop på hjälp. Efter föräldrarnas skilsmässa förlorade hon kontakten till sin pappa och sexuella övergrepp av tre förövare pågick hemma som borta i åratal. Separationen mellan mamman och den nya sambon ledde till moderns psykos, vanvård och mycket mer. Bianca tvingades stänga av sina känslor för att överleva. En period var allt lugnt, Bianca pluggade och hade framtidsplaner. Men när hon var 19 år blev modern åter psykotisk vilket utlöste ett okontrollerbart kaos där det förflutna nu kom ikapp henne. Hon vände sig till psykiatrin i hopp om hjälp, men även där valde man att varken förstå eller hjälpa.
Biancas kamp att orka lite till beskriver verkligheten när vården, samhället och föräldrar på alla sätt sviker, men också hur en obeskrivligt lojal kärlek mellan henne och maken, en man som aldrig lämnade hennes sida, bar henne genom elden mot ljuset.

_________

Välskriven & viktig

Det här är en gripande berättelse som verkligen inte är någon lätt läsning men otroligt viktig. Boken är välskriven och har ett lätt språk som gör att sidorna flyger fram men jag fick pausa många gånger för att hämta andan och reflektera.  Jag har otroligt svårt att sätta orden rätt så jag säger bara LÄS BOKEN!

__________

 

Titel: X
Författare: Pascal Engman

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
623
Förlag: Bookmark
Recensionsexemplar

📖
Sport- och spelindustrin exploderar, men bortom onlinebettingen finns en underjordisk marknad där de stora transaktionerna sker genom matchfixning, våld och korruption. En mördad fotbollsfru i en lyxvilla på Lidingö. En pojke i förorten med en framtid som idrottsstjärna. En utstött mellanstadielärare som drömmer om att bli sedd för den hon är. I den senaste delen i serien om Vanessa Frank vävs deras historier samman till ett fartfyllt drama och en omöjlig ekvation. Nu måste polisinspektör Vanessa Frank hitta den okända variabeln X innan det är för sent. X är en rafflande resa in i de kriminella nätverkens värld. Sportindustrin är en av vår tids mest transaktionstäta marknader och ett fotbollsproffs kan idag tjäna miljarder. Baserad på gedigen research har Engman skapat en fiktiv thriller om det skoningslösa spelet bakom spelen. Med sina mångbottnade karaktärer är X en djuplodande spänningsroman om människans starkaste drivkrafter.
__________

Spännande & intressant bladvändare

Den här boken är femte delen i serien om Vanessa Frank. Pascal är absolut en av dom bästa författarna just nu som skriver spänning/thrillerromaner. Ämnet i boken handlar om "spelet bakom spelen", matchfixning, hot, fusk, korruption, och våld och är mycket intressant och jag har fått lära mig en massa nytt som jag inte hade en aning om.

Jag bara älskar böckerna om Vanessa Frank och den här är inget undantag även om jag inte är någon sportfantast. Pascal Engman är såå skicklig på att fånga mig som läsare och hålla mig fast till sista sidan. Boken är spännande, intressant och med ett härligt driv och full fart. Huvudkaraktären Vanessa är fantastiskt gestaltad liksom alla andra karaktärer i den här boken och miljöbeskrivningarna är fantastiska.

Det märks att det ligger otroligt mycket research bakom den här boken och många av karaktärerna är personer som Pascal träffat på i verkliga livet. Jag var på ett författarsamtal i Värnamo tidigare i höst och fick då höra Pascal berätta om bakgrunden och händelser kring boken, mycket intressant. Så har du missat dom tidigare böckerna om Vanessa Frank så läs dom innan den här och gärna i ordning för att lättare lära känna karaktärerna. Rekommenderar verkligen böckerna!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @pascalengman & @bookmark_forlag för ännu en fantastisk läsupplevelse 🤗💕

__________

 Titel:
 Det som är du känns
Författare: Elisabeth Lendelund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 379

Förlag: Skimra
Recensionsexemplar från författaren

📖
Clarissa lever med en saknad efter sin andra hälft. Ovissheten kring vad som hände ligger som en dimma mellan henne och livet. När hon steg ur barndomens land blev hennes hem kusligt tyst och fyllt av det man inte kan prata om. Clarissas syskon kämpar liksom hon. Jonna har skapat ett själshem som erbjuder allt det hon älskar av miljö, gemenskap, mat, yoga, workshops och kurser. Hon bjuder nu in till systercirklar. Elva kvinnor kommer samman och genom att visa sig för varandra i närvaro och sanning, blir det till stor hjälp för varandra. Är det verkligen en slump att de har träffats?
__________


Det här är 1:a boken i serien ”FÖR EN NY VÄRLD” som tar oss med till underbara Älvaliv ute på ön där allt ryms. Ett hjärtöppnande ställe där elva kvinnor möts av en slump? En mycket själfull bok som både skildrar människor när de inte får vara det som de är och när de får vara det fullt ut, utan rädslor och det som påtvingats oss.

Debutboken ” Clarissas bok” av Elisabeth Lendelund är helt fantastisk och jag sitter med såå mycket känslor i kroppen efter jag har slagit igen boken. Berättelsen är fängslande, intressant och känslosam. Fantastiska karaktärer som är så levande och underbart gestaltade, likaså miljöbeskrivningarna som är otroligt fint beskrivna och målande. Jag sugs in i berättelsen som är helt magisk!

Den är mycket välskriven med ett vackert språk. Varje kapitel börjar med ett ordspråk och det var flera som jag verkligen tog till mig. Det är mycket känslor som berör och det är både svart, mörkt och smärta vissa stunder men i slutänden så är det bara kärlek, vänskap och hopp. Elisabeth tar upp många viktiga ämnen i boken som man måste ta till sig och hon sätter ord på det som är viktigt och känns.

En otroligt vacker bok som berör och stannar kvar i hjärtat och som jag varmt kan rekommendera. Omslaget är otroligt vackert också! Nu ser jag fram emot att få läsa vidare om älvaliv 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @elisabethlendelund @skimra_forlag för en otrolig läsupplevelse 🤗💕

__________


 

Titel:
 För ditt eget bästa
Författare: Pia Johansson

Utgiven år: 2019
Sidantal: 
391
Förlag: Ordberoende förlag
Recensionsexemplar från författaren

📖
"Allt jag gör är för ditt eget bästa", sa han. Till sist kändes det som om det var sant. I själva verket tog han ifrån mig allt. Den charmiga och uppvaktande mannen jag förälskade mig i, visade sig vara en psykopat. I flera år kastades jag mellan ömhet och våld, mellan dyrkan och sexuella kränkningar. Jag tappade bort mitt egenvärde, mina grundvärderingar och min verklighetsuppfattning. Det här är min berättelse om att brytas ner av den man älskar. Att nästan dö. Men också om att till sist lyckas slå sig fri. Och att börja vandra den svåra och slingriga vägen tillbaka till ett helt liv.
__________

Stark, gripande & välskriven

Det här är en mycket stark och gripande bok som var jobbig att läsa vissa stunder. Lättläst och med ett driv som gör att man sugs in i historien. En oerhört välskriven bok som jag knappt kunde lägga ifrån mig.

Starkt gjort av Pia att berätta sin historia på ett så öppet, utlämnande, gripande och ärligt sätt. Det här är en bok som alla borde läsa. Man tror och tycker så mycket många gånger och ställer sig frågan: Varför går du inte bara? Men efter att ha läst boken så förstår i alla fall jag mycket bättre om hur det är att leva med en psykopat, sexmissbrukare och narcissistisk person.  

Mycket starkt gjort av dig Pia att kämpa och att lämna och komma loss från honom. En mycket viktig bok!!

Tack fina Pia för att jag fick läsa din gripande och intressanta bok 🤗💕

__________

 
Titel: Galtgården
Författare: Robin Bergström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
435
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Tre bröder hittas ihjälskjutna på sin gård, någon kilometer från Vätterns västra stränder. På samma plats hittas en sedan ett år försvunnen kvinna vid liv i en ljudisolerad cell. Vad har de gjort mot henne? Var hon den enda? Inspektör Thomas Forsberg vid grova brottsenheten får utredningen, men förstår snart att han behöver hjälp. Andrea Sander som ett drygt år tidigare brände sin karriär inom journalistiken blir inkopplad. När hon och Thomas kommer till insikt om vad bröderna bedrev på gården och vad de gjorde med kvinnan, inser de att ingen går att lita på. Samtidigt har Sander egna gastar att ta hand om, gastar som vägrar lämna henne ifred. Och som vill henne illa.
__________

Spännande & skrämmande!

Det här är författarens debutbok och vilken debut sen. Galtgården är en rapp, mörk och stundtals rå thriller om vad som kan hända i en småstad när det ofattbara kommer upp till ytan, om människors sköra psyken och om tillit. Ja jisses vilken spännande och obehaglig bok. Även om boken är ganska tjock med över 400 sidor så är det en bok som jag slukade ganska fort. Det är en lättläst bok med intressanta karaktärer och fantastiska miljöskildringar. Den är rapp med högt tempo och en riktig bladvändare. Rekommenderas verkligen!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack till @lavaforlag & @robin.bergstroem för en fantastisk läsupplevelse 🙏

__________

 
Titel: En moders val
Författare: Marie Hedegård

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
344
Förlag: Leemos
Recensionsexemplar

📖
Efter lång väntan blir Simone äntligen gravid. Lyckan som hon och maken Alex känner övergår snart i besvikelse och sorg när de upptäcker att fostret kan ha kromosomavvikelser. Hon och Alex har helt olika syn på problemet. För att tänka klart åker Simone ut till familjens ö i skärgården. Ute på ön tar hon sig in i sin faster Louises gamla sjöbod, som stått igenbommad i tjugofem år. Louise gick upp i rök när Simone var barn och hennes namn får inte längre nämnas. Medan Simone försöker reda ut sitt livs tumult hittar hon några av fasterns gamla ägodelar, som får henne att komma närmare sanningen bakom denna gåtfulla kvinna. En kvinna som också kämpade med att få barn. Kvinnorna tillhör en traditionsbunden familj på Lidingö där ytan är viktig. En moders val är en roman om familjehemligheter, livets nyckfullhet, svåra val i livet och längtan efter barn.
__________

Tänkvärd & välskriven!

I den här boken får vi följa Simone och hennes man Alex när dom får ett livsavgörande beslut om fostret i hennes mage, ett foster som kan ha kromosomfel. Hur reagerar man på ett sådant besked? Och hur viktigt det är att man inte blir påverkad av andras åsikter utan följer sitt eget hjärta. Berättelsen innehåller även två parallella historier där Simones faster har en betydande roll och hela berättelsen vävs ihop mycket fint och skickligt i slutet. Boken innehåller familjehemligheter, relationer och skamliga händelser. Boken är lättläst, välskriven och även spännande. Vackert språk och fina gestaltningar av persongalleriet. En bok som fick mig engagerad!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @marie.hedegard för möjligheten att få läsa din fina bok 🤗

__________

 
Titel: Svart midsommar
Författare: Marie Strutzenblad

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
378
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Cornelia trivs med livet. Hon har ett bra jobb och ett stabilt socialt umgänge. En kall vinterkväll springer hon på Nicklas och kort därefter flyttar hon in i hans våning på Östermalm. Dyra presenter och flotta middagar blir hennes vardag, men bakom den glamorösa fasaden döljer sig ett mörker. När förhållandet tar en ny vändning ser hon ingen annan utväg än att fly för sitt liv, tillbaka hem till Österlen. När Nicklas kommer hem från en utlandsresa står ytterdörren öppen, lägenheten är tom och Cornelia försvunnen. Bara tanken på att hon lämnat honom gör honom rasande. Samtidigt som han försöker lista ut vart hon tagit vägen blir hans tillvaro allt mer invecklad. När han till slut får ett uppdrag i Skåne, bestämmer han sig för att söka upp Cornelias föräldrar. Efter sin skilsmässa flyttar polisen Andreas tillbaka in i sitt gamla pojkrum på Brantevik och han har inte bråttom därifrån. Ett oväntat möte skapar förväntningar, men livet är inte så harmoniskt som han önskar. Förutom ett olöst fall som gnager och en exfru som ber om hjälp, ligger hemligheter och pyser under ytan.
Allt kulminerar en ödesdiger midsommar.

__________

Spännande bladvändare med flyt

Det här är författarens debutroman och det är en riktigt bra debutbok. Den är spännande, har bra tempo och flyt och intriger som gör det så spännande att det är svårt att lägga den ifrån sig långa stunder. Och jag dras in i handlingen direkt och där stannar jag kvar till slutet. Författaren är skicklig på att beskriva karaktärerna på ett trovärdigt sätt och miljöbeskrivningarna är detaljrika. Boken är lättläst och har ett fint och enkelt språk. Handlingen är intressant och tar upp droger, svek och kärlek och där jakten på status i den kriminella världen har ett högt pris. En bok som jag verkligen rekommenderar att läsa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @lavaforlag och @mariestrutzenblad för att jag fick läsa den här fantastiska boken 🤗

__________

 
Titel: Urskog
Författare: Oscar Lind Alexandersson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
195
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Hösten, år 1931. Den ekonomiska krisen som råder i landet har drivit föräldrarna Knut och Elise till ruinens brant. Snart står de hemlösa och till råga på allt har de precis fått sitt andra barn. Med stort vemod ser Knut inget annat alternativ än att ta med sig familjen till sitt barndomshem i Åkersberga: platsen han svurit på att aldrig återvända till. Där, på en enslig gård vid skogens rand, lever Knuts pappa ensam och brukar jorden efter bästa förmåga. Den stillsamma gården bär emellertid på ett tragiskt förflutet med mörka hemligheter. Det dröjer inte länge innan märkliga, för att inte säga obehagliga saker börjar äga rum. Kulmen nås en morgon när deras nyfödde son är försvunnen. Men något otäckt har lämnats i utbyte. Knuts pappa, Nils, vet mer än de andra: nämligen var barnet går att hitta. Om han fortfarande lever. Verkligheten omkullkastas av det osannolika, samtidigt som en hemlighetsfull familjetragedi nystas upp. "Urskog" är en blodisande berättelse om vidskepelse och en familjs hjärtskärande förtvivlan i sökandet efter sitt försvunna barn. Det är en skildring av kraften i såväl hat som kärlek, tillika de fruktansvärda beslut som de båda kan leda till när vi är desperata. Under den regntunga himlen och höstskogens dunkla sceneri rör sig denna våldsamma och pulshöjande berättelse steg för steg mot en ytterst brutal upplösning.

__________

Skrämmande, spännande bladvändare

Jösses vilken spännande debutbok. Det här är en riktigt pulshöjande skräckis med fart och driv, där författaren verkligen håller en i ett stadigt grepp och man knappt kan lägga ifrån sig boken. En riktig bladvändare!

Här blandas Svensk folktro med hat, kärlek och familjehemligheter och vidskepelser. Härligt persongalleri och fantastiska miljöskildringar. Och det fantastiska omslaget hintar ju om vad det är för bok!

Den här boken kan jag verkligen rekommendera om du gillar skräck, men kan självklart läsas av alla andra också som gillar spänning 😁

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @lavaforlag och @forfattare_oscar_l.a för att jag fick möjlighet att läsa 🤗

__________

 

 
Titel: Blodröd snö
Författare: Katarina Waderius

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
224
Förlag: Tibblin & Partner
Recensionsexemplar

📖
Ett vittne till ett brutalt mord lever med de ohyggliga bilderna på sin näthinna.
Carina Karlqvist lever ett till synes normalt liv, men under ytan döljer sig mer illavarslande skepnader som hotar att förgöra hennes tillvaro och liv.
Vad har hon gjort? Vad är det hon inte minns? Är det hon som ligger bakom allt? Människor hon känner verkar drabbas av samma förbannelse.
Vi får följa hennes liv och andra familjers utmaningar i vardagslivet och hur olika livsöden vävs samman. Vilka skonas och vilka faller offer för nästa vansinnesdåd?
Vem vågar sluta sina ögon i natt?
__________

Spännande & lättläst bladvändare

En mycket snabb och lättläst bok med text som är ganska stor och som gjorde att jag läste ut den på ett dygn 🤗 Jag gillar också att det är uppdelade stycken i varje kapitel. Författaren har lyckats att hålla mig i sitt grepp med spänning hela boken igenom och det är en riktig sträckläsarbok och bladvändare. Fint gestaltade karaktärer och miljöbeskrivningar. Handlingen är lite som en pusseldeckare där karaktärerna råkar ut för en del saker och att pusselbitarna/upplösningen flätas samman i slutet och jag kunde inte för mitt liv lista ut vem mördaren var. Me like 😁 det här är en bok jag verkligen rekommenderar!
Det här är Katarina Waderius debutdeckare. Hon har tidigare gett ut diktsamlingar.

 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @katarinawaderius för din förfrågan om att läsa din fantastiska bok 💕
@tibblinpartner

__________
Titel: Om jag ändå ska dö vill jag fanimej ligga först
Författare: Ida Berner

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
345
Förlag: Lava
Recensionsexemplar från författaren

📖
Beskedet om hjärntumören var lika väntat som fruktat för den 32-åriga journalisten Freja. Prognosen är osäker men det är inte hon, hon tänker inte tyna bort i plågor och bli beroende av andra. Antingen blir hon frisk, eller så avslutar hon sitt liv i Schweiz. Under behandlingen övertalas hon till att delta i samtalsgruppen för människor i behov. Där möter hon bland annat Lollo, en elegant kvinna med ALS (AsLäskig Skitsjukdom) som älskar livet och Amanda som nyss blivit dumpad och drömmer om kärlek och barn. Inspirerade, eller rättare sagt provocerade, av kyrkans samtalsgrupp gör Freja, Lollo och Amanda upp en bucket-list med en enda punkt på agendan: ligga jävligt mycket! För Freja måste det bli sex utan kärlek, hon står inte ut med tanken på att behöva dö ifrån någon. Särskilt inte någon som har vunnit Jeopardy.
__________

Humoristisk & allvarlig

Det här är en allvarlig bok om ett viktigt ämne, cancer och döende. Låter jobbigt och är ju fruktansvärt att få ett sånt besked. Men huvudkaraktären och självklart författaren beskriver och skriver på ett humoristiskt sätt att jag mellan tårar sitter och skrattar 💕 Jag sträckläste den här boken och kunde knappt lägga den ifrån mig. Boken handlar också om oväntad vänskap, värme, gemenskap och så klart sex 💕 Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket Ida @idaforfattare för att jag fick möjlighet att läsa din fantastiska bok 🙏💕

__________

 

Titel:
 Skred
Författare: Sara Strömberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
365
Förlag: Modernista
Recensionsexemplar

📖
Sommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter. Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade
__________

Spännande, intensiv & rapp

SKRED är del 2 i en serie och utspelar sig i Åre och byarna runtomkring. Den här boken är en riktig bladvändare. Fantastiskt spännande, välskriven och rapp med ett härligt driv som gör den till en riktig bladvändare som är svår att lägga ifrån sig. Karaktärerna är fint gestaltade och oerhört levande, antingen så gillar man dom eller så ogillar man dom 😁 Storslagna miljöbeskrivningar. Den har två spår som sammanflätas i slutet och det gör den extra spännande. Missa inte den här boken och läs även den första om du inte gjort det än som heter SLY. Måste även slå ett slag för omslaget som är såå snyggt och passar oerhört bra ihop med föregångaren samt att den även förmedlar vad boken har för innehåll!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @ modernistared & @ sarastromberg.se  för en fantastiskt spännande läsupplevelse 🙏

__________

 
Titel:
 Det som inte syns
Författare: Benny Haag & Lennart Karlsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
303
Förlag: Ordfront
Recensionsexemplar

📖
Wollter och Bergström är knarkspanare med Sergels torg och Klarakvarteren som huvudsaklig arbetsplats. Vid ett tillslag hittas en langares kontaktuppgifter till olika köpare i Stockholmstrakten. Högt uppsatta män i samhället, till och med inom den egna kåren, hittas i registret. Wollter och Bergström märker snart att det har en tendens att tystas ner från högsta ort. De bestämmer sig för att tillsammans med åklagaren Dorte Jacobsen börja bedriva egna spaningar vid sidan om. Snart öppnas en värld för dem som de bara anat förut men inte förstått vidden av. Det handlar inte bara om narkotika utan även om afghanska pojkar som utnyttjas i en helt omänsklig lek. Allt enligt principen "det som inte syns finns inte". Det som inte syns är en verklig hetsnära polisdeckare om Stockholm idag. Det är en skildring där man känner dofterna från gatorna, de kalla vindarna som viner runt gathörnen, men också värmen från några poliser som ända försöker göra rätt i en ojämlik värld.
__________

Spännande & trovärdig bladvändare

Det här är en tänkt serie av narkotikapolisen Lennart Karlsson och Benny Haag, skådespelare, föreläsare. Den här boken är deras första gemensamma. Lättläst bladvändare som är mycket trovärdig och välskriven och med ett fantastiskt persongalleri och miljöbeskrivningar. Historien fångade mig från första sidan och höll mig i ett fast grepp med sin spänning men historien är även mycket tragisk och otäck och jag känner i hjärtat. Jag ser mycket fram emot att få läsa nästa del i serien. Rekommenderas varmt!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @karlssonohaag för att jag fick läsa den här fantastiska boken 💕

__________

 

Titel: BRF Kramsnö
Författare: Jens Hellström

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
225
Förlag: Ekström & Garay
📖
Ingela behöver träffa en ny man, tycker Bodil. Det är nätdejting som gäller och Bodil hjälper gärna till, snickrar ihop en profil och tar hand om de kontaktförfrågningar som strömmar in. Bodil chattar och sorterar, och när hon vaskat fram en bra kandidat så meddelar hon Ingela att det är dags för blinddejt, givetvis under diskret övervakning. Ingela är skeptisk till upplägget, men går ändå med på att försöka. Hon har liksom inget bättre för sig.
__________

Det här är författarens debutbok och handlar om vänskap och kärlek, och om att en god intention inte alltid är tillräcklig. Boken är välskriven, lättläst och svår att lägga ifrån sig. Jag skrattade gott många gånger och tyckte det var en rolig och charmig historia. Träffsäkra karaktärer som man bara älskar. Så levande och trovärdiga. Rekommenderas!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

Titel: Grannar & Fiender
Författare: Jens Hellström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
172
Förlag: Ekström & Garay
📖
Ingela har inte gett upp nätdejtingen. Tvärtom - hon har utökat sökområdet. Nästa blinddejt blir med en man som är bosatt i Paris, och de ska träffas utanför självaste Notre-Dame. Det får bli en weekendresa till den franska huvudstaden. Bodil ska med såklart, som resesällskap och stöd, och inte minst som kritisk övervakare. Samtidigt på hemmaplan råder det en djup konflikt mellan de två falangerna i bostadsrättsföreningen, något som Peder varit lyckligt ovetande om ända fram till nu. Som nyligen invald i styrelsen kastas han rakt in i konfliktens epicentrum: Ska han bli tvungen att välja sida? Båda falangerna försöker värva Peder, och innan han vet ordet av har han allierat sig med båda två.

__________

Här fortsätter tråden från förra boken. Det är också en dråplig och härlig bok med hög igenkänningsfaktor. Med härlig humor och mycket kärlek och jag sitter och småler hela tiden. Härliga karaktärer som känns både trovärdiga och levande och fina miljöbeskrivningar!  LÄS Båda!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

Tack @jenshellström för recex & att jag fick möjlighet att läsa 💕

__________


 

Titel:
 Den falske schamanen
Författare: Eva Brenckert

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
260
Förlag: Ordberoende
Recensionsexemplar

📖
Sektens innersta krets berättar.
En man kommer till ett litet samhälle i norra Sverige strax före milleniumskiftet. Han kallar sig schaman och säger sig kunna läsa av människors inre och med sin kosmiska visdom vill han hela deras sjukdomar och trauman. Ensamma, par och familjer dras till mannen med en förhoppning om att hitta den rätta vägen och i förlängningen rädda världen. Steg för steg lägger de sina liv i mannens händer. De fastnar i en tillvaro av underkastelse, psykisk terror och övergrepp. En berättelse om längtan efter mening, förnekelse, grupptryck och grymhet. Men också om vägen ut ur sektens makt.

__________

En mycket välskriven, lättläst, intressant och skrämmande bok som fick mig att sträckläsa för att få veta hur det skulle gå. Jag har alltid varit intresserad av olika sekter och hur dessa människor kan bli så hjärntvättade utan att fatta vad som verkligen händer. Fängslande historia och en sekt som jag aldrig har hört talas om tidigare.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️/5

Tack @ordberoendefrlag för recex och intressant läsning

__________


 

 
Titel: Gaslightad
Författare: Sofia Larsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
311
Förlag: Ordberoende
Recensionsexemplar

📖
Självupplevd berättelse om manipulation i en destruktiv kärleksrelation.

Han håller telefonen i handen. Jag hör signalerna gå fram. Jag gråter och ber honom berätta vem han ringer till. Han lägger på luren och förklarar lugnt att det var psykakuten. Gör inte slut, snyftar jag i hans varma famn. Det gör han inte heller, istället för han långsamt mitt huvud mot hans mun och med sammanbitna tänder säger han: Glöm inte en sak. Det är du som är sinnessjuk i det här förhållandet, inte jag. Sviken av mannen jag levt med under många år möter jag kärleken igen. Jag får all uppmärksamhet och stora framtidslöften. Men efter bara några månader är allt förändrat. Den person jag trodde var mitt livs kärlek börjar manipulera och övertyga mig om att jag är galen. Till slut tror jag på honom. Tillvaron blir en nedåtgående spiral och den psykiska misshandeln är på väg att kosta mig livet. Men bara nästan, jag klarade mig och lyckades ta mig ur den destruktiva relationen och är med den här boken redo att berätta min egen historia.

__________

Tuff & jobbig att läsa men såå viktig bok!

Å vilken tuff och jobbig bok att läsa men ack såå otroligt viktig. Blir ledsen och fruktansvärt arg under tiden jag läser och vill bara krama om dig Sofia och ge ”J” vad han förtjänar. Är glad att du var stark och tog dig ur detta fruktansvärda förhållande och att du var såå otroligt stark som orkade skriva en bok om allt hemskt du varit med om och att du kunde gå vidare i livet.

Otäckt vad en människa kan göra mot en annan och misshandel både fysiskt, psykiskt och sexuellt är aldrig ok. Sofia berättar så öppet och naket om vad hon gick igenom och hur hon bit för bit bryts ner och till slut tror att hon faktiskt är galen. Det gör ont mestadels av boken att läsa vad hon fick gå igenom och sen veta att det finns många kvinnor där ute som är/varit med om samma hemska upplevelser.

En mycket viktig bok som jag rekommenderar att läsa!

Tack för att du har modet att berätta din fruktansvärda men viktiga historia @sofiassilverlining & tack för recex @ordberoendefrlag och den starka läsupplevelsen 💕🙏

💓  Den här boken sätter jag inte något betyg på då det är oerhört svårt 💓

__________

 
Titel: Livet på distans
Författare: Katarina Lundholm

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
248
Förlag: Visto
Recensionsexemplar

📖
En pandemi vänder upp och ner på tillvaron och det mesta ska ske på distans. Det blir en utmaning, men det dyker även upp oväntade möjligheter.

Anders, ensamstående tvåbarnspappa, stortrivs med att få mer tid över både för sig själv och barnen. Den tilldragande Mimmi får honom att öppna upp sig. Men vem är hon egentligen? Och är han redo för en relation?
Annika, nybliven chef, brottas med det dåliga samvetet att inte räcka till för medarbetarna på distans. När sedan hennes gamla pappa blir sjuk ställs allt på sin spets. Orkar hon fortsätta som chef?
Jenny, den duktiga tjejen som vill ha kontroll på tillvaron, trivs inte alls med att ha ett hemmakontor i sin prydliga lägenhet. Kollegan David dyker upp och finns där när det känns svajigt hemma med Emil. Men vad vill hon egentligen med sitt liv?
Martina, en nyanställd ung ekonom, är partyprinsessan som inte räknat med att hennes nya jobb ska innebära att sitta ensam hemma i sin lilla enrummare och arbeta. Vågar hon bryta upp för en dröm om att leva livet?

__________

Härlig feelgood med stor igenkänning!

Välskriven och lättläst härlig bok med mycket igenkänning. En mycket rapp och varm berättelse om vanligt folk på en statlig myndighet, där människor utsätts för allehanda kaos, förändringar och utmaningar på kontoret. Här blandas både humor och allvar. Karaktärerna känns både levande, trovärdiga och äkta och författaren skriver så träffsäkert. 

Livet på distans är en härlig feelgood och en fristående uppföljare till boken Värket. Vi får återse några av personerna från kontoret och följa hur deras liv förändras när de tvingas ställa om till hemmakontor och leva livet på distans.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @katarina_lundholm och @vistoforlag för att jag fick möjlighet att läsa boken ❤️

__________Titel: Diamantögat
Författare: Kate Quinn

Utgiven år:  2022
Sidantal: 
454
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar

💎
Den oförglömliga berättelsen om historiestudenten som blev en av andra världskrigets största hjältar.

Året är 1941 och i Odessa studerar den ensamstående mamman Mila Pavlitjenko historia och roar sig med sina vänner. Men när Tyskland invaderar Sovjetunionen vänds hennes tillvaro uppochner. Hon lämnar allt och ansluter sig till Röda armén för att strida vid fronten. Det dröjer inte länge förrän hon förvandlas från en flitig student till en ökänd och fruktad prickskytt. När nyheten om hennes trehundrade träff gör henne till en nationell hjältinna förs Mila från slagfälten till Amerika för en goodwillturné. Omtumlad anländer hon till Washington D.C., där hon oväntat blir vän med Eleanor Roosevelt. Men vistelsen tar en tvär vändning när en gammal fiende dyker upp ? och Mila tvingas slåss i vad som visar sig vara hennes livs viktigaste strid.
💎

Det här är en bok som börjar i ett ganska lugnt tempo och jag trodde hela boken skulle vara så här långsam. Men ju längre in jag kom i handlingen, desto bättre och intressantare blev den. Quinn kan konsten att berätta om krig på ett fantastiskt och lättläst språk och det känns i hjärtat och vad gäller krig så handlar inte boken enbart om krig och elände utan också om hopp, drömmar och framtidstro. 


Intressant historia som var helt ny för mig om den här kvinnliga prickskytten. Miljöbeskrivningarna och karaktärerna är mycket fint gestaltade. Roskoden är min absoluta favorit av Quinn’s böcker och den här är inte så långt efter. Har du inte läst några böcker av Kate Quinn så rekommenderar jag dom om man är intresserad av krigsromare/historier. 


Boken är baserad på den ukrainska prickskytten Ljudmila Pavlitjenkos liv och är en fascinerande berättelse om en mamma som blev soldat och hur hon under sitt alias Lady Death kom att påverka historiens gång. 

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 🤗

__________


 Titel:
 Nattens oönskade fjärilar
Författare: Carola Segerlund

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
346
Förlag: Envis förlag

📖
Det är sensommar i Stockholm 1909 när en prostituerad kvinna hittas strypt på Helgeandsholmen. Detektivkonstapel Lukas Ljunghed tar sig an fallet, som också väcker DN-journalisten Ida Renströms intresse. Men ju djupare Ida gräver, desto mer personligt inblandad blir hon. Vi får också följa den unga pigan Lina, och likt många andra pigor är hennes liv förpestat av dagliga grova sexuella övergrepp. På ett oväntat sätt vävs dessa människors liv samman
__________

Fängslande & tankeväckande bladvändare

Det här är en mycket välskriven bok och det märks att det ligger mycket arbete bakom. Pocketboken som jag läste är väldigt kompakt och tjock med ganska liten text, men trots det så är det en lättläst bok med en historia som verkligen fångade mig när jag kom in i handlingen på allvar och den var otroligt svår att lägga ifrån sig. Fantastiska miljöbeskrivningar och spännande och intressanta karaktärer. 

Och jag tyckte det vore otroligt intressant att få befinna mig i den tidsepoken även om det förekom mycket tragiska saker. En tankeväckande bok som jag varmt kan rekommendera. Och omslaget är verkligen helt fantastiskt fint 💕 Nu ser jag fram emot att dyka in i din andra bok ”Dårarnas slott” 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @carola.segerlund.forfattare för en fantastisk läsupplevelse 🤗

__________

 
Titel: Av djävulen utvald
Författare: Eva de Ron

Utgiven år:  2022
Sidantal: 
255
Förlag: Lava

📖
Vad gör du när du håller på att förlora förståndet, ondskan lurar och du inser att du är helt själv? Den rutinerade fastighetsmäklaren Clara Liif får i uppdrag att sälja en sekelskiftesvilla i ett av Göteborgs finare områden. Villans ägare ska skilja sig och uppdraget ser ut att vara både enkelt och lönsamt. Under ytan ruvar dock mörka hemligheter och Clara börjar uppleva skrämmande saker i huset. Ondskan förföljer henne, även på mäklarkontoret blir hon alltmer påverkad av sin omgivning. Vad är verkligt och vad är hallucinationer? Och vad är det för rött märke som plötsligt dyker upp på armen?
__________

Spännande bladvändare

Det här är en isande och spännande psykologisk triller som får skinnet att knottra sig och småkryp som äcklar. Boken är välskriven och lättläst med intressanta karaktärer och miljöer. Det är spänning med lite övernaturliga inslag. En bok som jag sträckläste. Älskar omslaget som verkligen får mig intresserad av att läsa boken och innehållet var minst lika bra. Tycker du om det övernaturliga, lösa mysterium så tipsar jag om den här boken. En riktigt bra debut så nu hoppas jag få se mer från författaren!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack för förfrågan att läsa din bok @eva_de_ron 🤗 @lavaforlag

__________

 
Titel:
 Där himlen inte syns
Författare: Susanne Jobs

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
250
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖
Det är 1700-tal i Falun. I koppargruvan sliter hundratals människor under slavliknande former. Tät och giftig rök skymmer himlen. I de trånga små stugorna på Elsborg råder fattigdom och elände. Fylla, misshandel och hungersnöd är vardag. De vanskötta ungarna dör som flugor och deras fäder slår ihjäl sig i gruvan. För att överleva säljer änkorna öl och brännvin från sina hem. I centrum av detta står Sofia, leksandskullan som tvingades vandra till Falun när hennes bror fick överta barndomshemmet. Trots att Falun är helvetet på jorden lyckades Sofia finna kärleken och få en egen familj. Men lyckan blir kortvarig.
__________

Stark & gripande

Det här var en fantastisk läsupplevelse. Så intressant, gripande och välskrivet med en stark skildring av ett Sverige i djup misär och elände. Men den innehåller även ljusglimtar i form av kärlek och drömmen om ett annat liv. Boken tog slut alldeles för fort och jag blev helt fast i historien. Fint språk, lättläst, fantastiska miljöbeskrivningar och ett intressant persongalleri. En bok jag rekommenderar om du tycker om historia och hur folk levde och gjorde.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @lavaforlag & @susjobs för en fin läsupplevelse 💕

__________

 
Titel:
 I eldens onda öga
Författare: Helena Antonia Carlsson

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
315
Förlag: Visto

📖
Alexander och Belicia hatar varandra redan från första stund. Han ger Sanna, Belicias bästa kompis, böter när hon försöker åka på barnbiljett på tåget där han gör sin samhällstjänst. Det leder till ett bråk mellan dem som kommer att förändra deras liv. När två svartklädda män tränger sig in i Alexanders hus och brutalt skadar hans alkoholiserade pappa, tar Belicias familj hand om honom. Han förstår snart att Belicia bär på en stor hemlighet, något som nästan ingen utanför hennes familj känner till. Men hennes mysterium är inte det enda som är oklart. Hur är deras familjer egentligen kopplade till varandra? Vem bär på den verkliga ondskan? Vem är den lille killen som har bosatt sig på Centralstationen? Och det viktigaste av allt: Vem är mannen som dyker upp vid flera tillfällen och verkar känna till Belicias fördolda mörker?
__________

Spännande med högt tempo!

Det här är författarens debutbok och riktar sig till unga vuxna. Det är en lättläst och välskriven bok. Jag hade lite svårt att komma in i handlingen då det är många karaktärer att hålla ordning på och ett tempo som går snabbt framåt. Men efter ett tag så gick det bättre och berättelsen blev riktigt spännande och intressant. Det är även en tänkvärd historia om att våga erkänna sina brister och acceptera varandras olikheter. Fina karaktärbeskrivningar och en miljö som tar mig till en fantasyvärld och även om boken innehåller inslag av fantasy så kategoriserar jag den inte som en renodlad sådan. Mycket läsvärd och jag hoppas se mer från författaren!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @helenaantoniacarlsson för förfrågan om att läsa din bok som jag tyckte var annorlunda men spännande och tack @vistoforlag för recensionsexemplar 💕

__________

 
Titel: Rosenträdgårdens hemlighet
Författare: Marie Sammeli

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
323
Förlag: Harper Collins

📖
Att driva ett pensionat i sydafrikanska Kapstaden visar sig vara svårare än vad Julia och hennes mamma Gunvor kunnat ana. När de dessutom drabbas av en vattenläcka bestämmer de sig för att stänga pensionatet för renovering medan Julia åker på safari - vilket ger Gunvor fria tyglar att ensam sköta allt. Hon bestämmer sig för att i hemlighet hålla Rose Garden öppet och locka gäster genom att erbjuda en självhjälpskurs. Tre frusna själar från Sverige checkar in: Martin, utbränd affärsman, Barbro som har tappat livsgnistan och så Judith, skribenten som bär på en stor hjärtesorg. Med hjälp av Gunvors speciella syn på tillvaron och aptit på livet får de chansen att ta kontrollen över sina liv. Vad ingen vet är att Judith också har ett annat syfte med resan: att nysta i historien kring sin morbror Lars som verkade som präst i Sydafrika under apartheid. När allt fler hemligheter avslöjas får hon möjlighet att ställa ödesdigra handlingar i det förflutna till rätta ...
__________

Mysig, varm & humoristisk!

Den här är den fjärde fristående boken i serien om Julia, nu med Gunvor i centrum som är Julias mamma. Gunvor’s  mantra vi kreativa själar är såå klockren. Det är en välskriven, lättläst, varm och humoristisk berättelse med rappa dialoger, om relationer, hundar och att hitta tillbaka när livet tagit en på avvägar. En riktigt mysig feelgood och den bästa i serien tycker jag. Vackra målande miljöer och ett underbart persongalleri. Marie är fantastisk på att skriva med ett vackert språk och hon väver in empati med en underbar humor och jag bara älskar hennes böcker. Missa inte den här pärlan till bok!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket @harpercollins_sverige & @mariesammeli för att jag fick möjlighet att läsa den här fina boken 💕

__________

 

 Titel: För din skull
Författare: Kicki Sehlstedt

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
431
Förlag: Bazar

📖
För din skull utspelar sig mitt i gängkrigens Stockholm - men nu är det kvinnornas historia som berättas. En ung kille skjuts till döds i en kolonistuga i centrala Stockholm och alla tror att han är ett offer i kriget om innerstadens droghandel. När 15-åriga Mira tar på sig skulden ställs allt på ända. Kriminologiprofessorn Kajan Berglund och journalisten Aida Svanteson bestämmer sig för att ta reda på sanningen om vem som har skjutit pojken och varför. Snart upptäcker Aida att det finns en koppling till hennes eget liv - och att hon och hennes dotter är i fara.
__________

Spännande bladvändare

Det här är den fjärde delen i Probono-serien. Ett högaktuellt ämne i ett nytt perspektiv. Målande miljöbeskrivningar och levande karaktärer samt en otroligt spännande handling som fängslade mig från första början och där blev jag fast till slutet. Mycket välskriven och en bok som både upprör och berör. Det här är nog den bästa boken i serien. Rekommenderas verkligen, men läs dom i ordning för bästa behållning!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @kickisehlstedt_ & @bazarforlag för en fantastisk läsupplevelse 💕

__________

Titel: Underbarnet
Författare: Johan Ripås

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
293
Förlag: Polaris

📖
En tryckande varm höstnatt hittas en flicka drivande ute till havs i en båt tillsammans med en kniv och två blodiga nallar. Misstankar väcks om att flickan kan ha tagit livet av sin egen mamma. För Nora Wagner som får i uppdrag att utreda fallet är det tydligt att flickan bär på mörka hemligheter, men är hon skyldig till det hon anklagas för? Samtidigt kämpar en man för sitt liv i den iskalla vårvinden på klipporna vid Godahoppsudden i Sydafrika. Han vet att de som jagar honom inte skulle tveka att mörda. Han måste överleva och ta sig till andra sidan jorden för att återförenas med sitt barn. När polisen får information om ett omfattande attentat mot en klimatkonferens dras Nora in i en kamp mot klockan i stadens katakomber. Snart upptäcker hon att allt hänger ihop. Till slut vet hon inte om hon kan lita på någon, inte ens sin närmaste chef. Nora och flickan hamnar i en jakt på liv och död.
__________

Fängslande & spännande!

Underbarnet är den andra boken om Nora Wagner och  handlar om hur övertygelse kan växla till fanatism och om att sanningen kan visa sig vara en ren lögn. Det är den andra fristående boken om polisen Nora Wagner och jag rekommenderar att man först läser ”Sönderlandet”. Det här är en riktig bladvändare som fångade mig från början till slut. Mycket välskriven och lättläst med en stigande spänning och högt tempo som gör att den var otroligt svår att lägga åt sidan. Målande miljöbeskrivningar och fantastiska karaktärer. Och som den förra boken så är författaren suverän på att knyta ihop säcken i slutet och man får svar på sina frågor. LÄS!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris & @johanripas för att jag fick möjlighet att även få läsa den här fantastiska boken 🤗

__________

 

Titel:
 Sönderlandet
Författare: Johan Ripås

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
335
Förlag: Polaris

📖
Från Sönderlandets öar fem, kommer ingen levande hem.
Det har gått ett år sedan Nora Wagners närmaste kollega sköts till döds. Både hon själv och hennes kollegor anser att hon borde ha kunnat stoppa mordet, och mardrömmarna förföljer henne. Hennes närmaste chef skickar iväg henne på en nyinrättad tjänst i skärgården för att ge henne tid att läka. Men ute bland öarna vilar sedan länge dolda hemligheter och när en ung kvinna faller ihop medvetslös på polisstationens golv dras Nora in i ett händelseförlopp långt större än hon kunnat ana. Till slut vet hon inte vem som är vän och vem som är fiende. Tre år tidigare reser en kolonn av svenska läkare och FN-soldater genom Kongo för att rädda liv. När de blir kidnappade av gerillan och placerade i fångläger finns det bara ett sätt att överleva: att hålla ihop gruppen, vad som än händer.

__________

Spännande & fängslande bladvändare!

Sönderlandet är en underhållande och spännande kriminalroman. Men det är också en berättelse om vad som händer med människor när de pressas till det yttersta och är tvungna att välja mellan att dö eller låta dö. Det är den första boken om polisen Nora Wagner. Boken är välskriven, otroligt spännande och lättläst och jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Detaljrika miljöbeskrivningar och ett fantastiskt persongalleri. Boken är skriven i både dåtid och nutid och jag är fascinerad över att jag hela tiden funderar över hur allt hänger ihop. Jag känner obehaget smyga sig på för varje kapitel för att sen explodera i ett pulshöjande slut. Suveränt ihopknutet i slutet! Jag ser mycket fram emot att få läsa nästa bok i den här serien om Nora Wagner!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @bokforlagetpolaris & @johanripas för spännande läsning 🤗

__________

 
Titel: Eldbarnet
Författare: Elisabeth Berglund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
256
Förlag: 
Possibilia Förlag

📖
Vivya är på flykt. Allt som var hennes är krossat. Nyss var hon fri och bekymmerslös - nu måste hon använda all sin magiska kraft och träning för att undkomma soldaterna och hitta det hon söker: ett barn med unika egenskaper. Hennes enda hjälp på resan är en pedantisk Överdomare med mindre magisk förmåga än vad som ryms på en avklippt tånagel. Ylmar är strandsatt och ensam i en främmande kultur där ingen värdesätter ordning och stadgar. Mot sin vilja tvingas han följa med en ung och arrogant Glädjeryttare på en desperat irrfärd över land och hav. Men inom honom vaknar något urgammalt och bortglömt.
Vem är barnet? Och kan de finna henne i tid?

__________

Välskriven & spännande fantasy

Jag tycker mycket om fantasy och blir också riktigt nyfiken på debutanter och nya författare så självklart tackade jag ja till att läsa den här boken när jag fick en förfrågan. Omslaget är fantastiskt fint och baksidestexten lockar till läsning. Författaren skriver på ett lättläst språk.

Fantastiska och målande miljöer och karaktärer. Jag älskar den mytologiska mystiken och den fascinerande världen som författaren har skapat. Jag är mycket imponerad av författarens sätt att skriva och att jag som läsare fångas in i handlingen och där stannar jag kvar! Rekommenderas verkligen 💕

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack för förfrågan om att läsa din fantastiska bok Elisabeth Berglund @possibilia.se 🥰

 __________

 
Titel: Och skuggan faller
Författare: Lou Berg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
393
Förlag: Piratförlaget

📖
En konstnär med drömmar
En hemlighet som riskerar att avslöjas
En polis som aldrig slutar ställa frågor

Tvåbarnsmamman Nea Hallgrens största problem är att hon har dödat en människa ett faktum som tvingar henne djupare in i de bedrägerier med förfalskad konst som plötsligt blivit hennes vardag. Frågan är bara hur länge hon kan övertala Nadezhda Volkova att fortsätta måla någon annans motiv. Förfalskningarna kan vara Neas räddning ur en omöjlig situation, men Nadezhda vill satsa på sin egen konst. När polisen börjar ställa frågor om Nadezhdas försvunne styvfar behåller de lugnet. Men när en rysk vän dyker upp i samma ärende dras nätet åt och sanningen riskerar att avslöjas. Samtidigt har de bestämt sig för att lura ett av världens mest ansedda auktionshus, deras största och mest riskabla kupp hittills

__________

Spännande & välskriven bladvändare!

Förra boken ”Gryning falsk” gillade jag mycket och den här boken är minst lika bra. Som i förra boken så får man även i denna vara med om en spännande historia och skickligt skriven intrig. Välskriven och lättläst bok med karaktärer som är fint gestaltade. Inget jättehögt tempo men det gör inte så mycket då boken är intressant och att man får veta vad som pågår i konstens värld och om svåra val och etiska dilemman. Rekommenderas!

Tack @piratforlaget & @louberg.author för recex och spännande läsning

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

 

Titel:
 Galen i dig
Författare:  Mhairi McFarlane

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
390
Förlag: Harper Collins

📖
Harriet Hatley är bröllopsfotograf, men själv tror hon inte på romantik längre. Hon ryggar inför tanken på äktenskap och avskyr chokladfontäner mer än allt annat. Så när hennes pojkvän friar gör hon det enda rätta - gör slut och flyttar ut. Istället hyr hon in sig hos Cal Clarke, som själv har upplevt en riktig bröllopskatastrof. Men med ett ex som vägrar släppa taget och ett annat som beslutat sig för att hämnas upptäcker Harriet snart hur snabbt tillvaron kan rasa samman. Medan hon kämpar för att rädda sin karriär och sitt rykte går Harriet och Cal från rumskompisar till vänner, och det visar sig snart att båda två har hemligheter och erfarenheter som de måste ta itu med.
__________

Humoristisk & varm

Det här är en underbart underhållande och lättläst feelgoodbok. Välskriven med härliga karaktärer och ett rappt språk som får sidorna att flyga fram. Här spelar känslorna en mycket viktig roll och boken handlar även om utstuderande hämndaktioner, svek och om manipulativa psykopater! En bok jag rekommenderar!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @harpercollins_sverige för recensionsexemplar 💕

__________

 
Titel: Tornsvalan – Del 2
Författare: Sara H. Olsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
313
Förlag: Harper Collins

📖
Hösten 1941. När kärlek och nya vänskaper föds väcks frågan om blod är tjockare än vatten.
Britt Hedin har hittat sin stora kärlek i Lage, en frånskild, äldre lärare. Men eftersom hennes far motsätter sig förhållandet utvecklas relationen i smyg - tills ett enkelt misstag raserar allt. Hon tvingas gå med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och skickas till norska gränsen som luftbevakare - i folkmun kallad tornsvala. Där träffar hon nya väninnor men får även se livet från en annan sida när hon möter judiska flyktingar, korrupta poliser och brittiska bombplan. Och hemma i Halland finns Lage. Kommer han att vänta på henne eller är deras kärlekshistoria över? I nutida Ellinge gräver Paula och hennes vän Holger efter mysterier i bygdens historia. När de hittar en ovanlig dedikation i en bok anar de att de är något på spåren - ett olöst mord från 1940-talet - och ledtrådarna leder till Britt och Lage.
Tornsvalan är den andra fristående boken i Ellingeserien, ett spännande och romantiskt drama om en del av Sveriges historia som få känner till.
Om Fiendevän:
Vilken bok!! Älskar historiska romaner och den här är något utöver det vanliga.? @Cias_bokylla (Min första blurb)

__________

Fängslande, gripande & spännande bladvändare!

Det här är andra fristående delen i Ellingeserien! Jag älskade första boken och den här är inget undantag. Alltså, Sara du skriver såå bra och fängslande att jag blev helt uppslukad av den här boken också och det var en riktig bladvändare! Boken är välskriven, lättläst, intressant, fängslande och oerhört spännande med massor av romantik. Den berörde mig också mycket och jag fick också veta nya intressanta saker. Till exempel att tornsvalorna funnits och att kvinnorna gjorde en mycket viktig insats för Sverige under kriget. 

Britt och dom andra karaktärerna tyckte jag mycket om och dom var fint gestaltade, likaså miljöbeskrivningarna! Handlingen utspelar sig i två tidsepoker även i den här boken, 1940-talet och nutid och alla lösa trådar flätas ihop på ett proffsigt sätt i slutet. Jag ville inte att boken skulle ta slut och nu hoppas jag att man inte behöver vänta allt för länge på nästa del 🤗

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @sara.h.olsson & @harpercollins_sverige för recex och en fantastisk läsupplevelse 💕

__________


 

 

Titel:
 Irrvägar
Författare: Cecilia Sahlström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
388
Förlag: Stellar förlag & Saga Egmont

📖
På sin femtionde födelsedag hamnar Malmöpolisen Rakel Vrede i en situation som hon aldrig kunnat föreställa sig. Just som hon själv befinner sig i området inträffar en explosion vid stadens största kyrka, Sankt Petri. Målet för attentatet är ett möte mellan judar, muslimer och medlemmar ur Svenska Kyrkan. Att utredningen kommer ske långt över Rakels huvud förstår hon direkt, men det dröjer inte länge förrän ett mystiskt mordfall landar på hennes skrivbord. En ung syrisk man har skjutits till döds i en park - och han visar sig snart ha en koppling till den imam som dödats i sprängningen. Kan mordet rentav ha något med terrordådet att göra? Att behöva arbeta tillsammans med andra människor är en utmaning för Rakel. Att tvingas göra det med Säpo i hasorna är etter värre. Och ju djupare in i utredningen hon kommer, desto säkrare blir hon på att det är något med de två fallen som inte stämmer. Kan hon verkligen lita på kollegorna vid säkerhetspolisen? Och kommer någon att tro henne om hon ger sina tvivel till känna?
__________

Spännande bladvändare

Åh vilken bok! Älskar den nya karaktären Rakel Vrede, vilket fantastiskt namn som passar henne perfekt. Cecilia, du har skrivit en otrolig bok och vilken intressant story. Jag blev fast från första kapitlet och det är verkligen ett toppbetyg. Du skriver om aktuella ämnen och det är något som jag uppskattar mycket. Fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer. Jag som läsare får följa ett gediget polisarbete vid Malmöpolisen. Mycket välskriven, spännande och en riktig bladvändare! Irrvägar är första delen i serien om Malmöpolisen Rakel Vrede och jag ser mycket fram att få fortsätta följa Rakel i kommande böcker!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @cecilia_sahlstrom_forfattare & @stellarforlag @sagaegmont för recex och en härlig läsupplevelse 💕

__________

Titel:
 Drömmarnas flod
Författare:  Elisabet Nemert

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
415
Förlag: Bokförlaget Forum

📖
En flod, en båt, ett annat liv. Noha, en oerhört framgångsrik affärsman, har lämnat det flotta kontoret på Wall Street och excesserna i New York för Amazonas regnskog. På flykt från den person han själv blivit och inte längre vill vara.
Kassandra, kvinnan han älskar, har gått ifrån honom och i hemlighet rest till Sverige där hon har sina rötter. Under färden på floden möter Noha utsatthet, fattigdom och vilda djur - och en gammal kvinna som guidar honom på förunderliga vägar. Parallellt, i Blekinge, upplever Kassandra sitt livs mest omtumlande tid. "Drömmarnas flod" är ett svindlande vackert äventyr där de skimrande trådarna skickligt vävs samman och den inre och yttre resan fullbordas till slut på ett överraskande vis

__________

Vacker & kärleksfull bladvändare

Det här är en otroligt vacker bok och Elisabet har även den här gången lyckats fånga mig som läsare i en berättelse som tar upp ett viktigt ämne, urbefolkningen i Amazonas med droger och miljö! Miljöbeskrivningarna är fantastiska, så detaljrika och levande att det känns som om jag är på plats. Boken innehåller även kärlek, sorg, allvar, spänning och historia. Elisabet imponerar verkligen med sin otroliga förmåga att knyta ihop säcken i slutet där alla lösa trådar blir till ett på ett snyggt sätt! Sen är ju omslaget helt magiskt vackert 🤗 Det här är en bok som jag varmt rekommenderar!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @elisabetnemert & @bokforlagetforum för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💕

__________

 
Titel:
 Den sista marionetten
Författare: Andreas Ek

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
337
Förlag: Stellar & Saga

📖
Joel Adler är en före detta operatör vid Sveriges hemligaste specialförband som efter en förödande insats i Somalia nu lever ett ensamt och kringflackande liv. Krig har varit hans arbetsplats och åren som elitsoldat har format både hans starka psyke och imponerande fysik. Efter ett slumpmässigt möte på ett hotellrum vaknar han upp med den vackra Tess mördad bredvid sig i sängen. Innan Joel hinner göra något åt situationen ringer telefonen samtidigt som polisen bankar på dörren. Rösten i andra änden ger honom ett ultimatum, antingen straffas för mordet eller följa instruktionerna och bli en marionett. Joel fattar ett snabbt beslut. Ett beslut han för evigt kommer att ångra.
__________

Spännande & pulshöjande bladvändare!

Jag säger bara WOW! Vilken spännande bok 😍 Citerar: @boknjutaren Det finns böcker som borde ha en varningstext på omslaget ”börja inte läs efter klockan 21”, och jag håller verkligen med 😁 Jag vet inte när jag sträckläste en bok så här intensivt så nattsömnen rubbades totalt 😁 En välskriven, smart och lättläst bok med korta kapitel och med en handling som står i fokus utan massa sidospår som det oftast är i andra böcker. Karaktärerna är intressanta och miljöbeskrivningarna är mycket fint beskrivna. Det är ett hisnande och pulshöjande tempo och flyt i historien som gör att jag bara vill läsa mer….och mer…..och vips så var boken utläst! Det här vore fantastiskt att få uppleva på bioduken 🤩 Ser mycket fram att få läsa nästa del om Joel och Emma! Om du gillar thriller och spänning så är detta boken för dig! Missa inte.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️+/5

Tusen tack @andreasekenek och @stellarforlag @sagaegmont för en fantastiskt spännande läsupplevelse utöver det vanliga 🙏🤗

__________

 

 

Titel:
 Någon annans tidsfördriv
Författare: Ann Edliden

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
365
Förlag: Polaris

📖
Den goda nyheten är att Petter har potential att bli en perfekt pojkvän. Den dåliga nyheten är att han inte existerar, men det vet inte Doris om. Än. När han inte dyker upp till deras första dejt börjar hon ana oråd och snart visar det sig att hon inte är den enda han lurat via olika dejtingappar. I jakten på Petters riktiga identitet tar Doris hjälp av sociala medier och startar ett kvinnligt hämndkollektiv med syfte att avslöja honom en gång för alla. Samtidigt tvingas hon hantera sin krångliga familj hemma i Värmland. Familjen är dock inte krångligare än de oregerliga deltagare hon tampas med i jobbet som pressansvarig för skandalsåpan Château Amore. Säsongen, som beskrivs som den sjukaste någonsin, innehåller allt från fuskanklagelser och homofobi till en dramatisk final som också får förödande konsekvenser för Doris egen framtid.
__________

Underhållande & välskriven!

Den här boken var riktigt underhållande och smart. En feelgoodroman som är en hyllning till chic lit genren, lite lik Bridget Jones dagbok. Nätdejting och dokusåpa står i fokus precis som det är i vår värld. Jag kan verkligen relatera till mycket. Tyckte mycket om karaktärerna, speciellt då karaktären Doris. Mycket välskriven, lättläst, rapp och realistisk. Den handlar även om drömmen om att hitta den rätta, karriär och vänskap. Vem kan man lita på därute? Tyckte också det var roligt när Doris pappa ger sig ut på Facebook, jag fick många goa skratt. Det är författarens debutbok och jag rekommenderar den varmt. Nästa bok av författaren är boken ”Dör för dig” som jag snart ska läsa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokforlagetpolaris och @annedliden för recensionsexemplar 💕

__________

 

Titel:
 Svartfågel
Författare: Frida Skybäck

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
421
Förlag: Polaris

📖
En kall vintermorgon jagas en ung kvinna ut på isen på Vombsjön där hon går igenom och drunknar. Hon är nyinflyttad i skånska Harlösa och ingen verkar veta vem hon är eller varför hon kommit dit. Polisutredaren Fredrika Storm, som är uppvuxen i den lilla byn, tar sig an fallet tillsammans med sin nya kollega Henry Calment. Men utredningen blir komplicerad när det visar sig att flera av spåren leder till mörka hemligheter i Fredrikas egen familjehistoria. Vad har den drunknade kvinnan för koppling till Tobias Falk som lämnade byn tjugo år tidigare, och hur hänger fallet samman med Fredrikas mamma som försvann spårlöst samma sommar?
__________

Välskriven & spännande bladvändare!

Svartfågel är första boken i en serie om utredarna Fredrika Storm och Henry Calment. Det här är en otroligt bra deckardebut som Frida skrivit. Välskriven och lättläst. Karaktärerna känns genuina och äkta och det är lätt att tycka om Fredrika och vad hon har i bagaget och hennes spännande historia. Miljöbeskrivningarna är mycket målande och detaljrika och fint beskrivna. En riktigt spännande bok som var svår att lägga ifrån sig och jag fastnade direkt i handlingen och var fast. Och upplösningen är noga genomtänkt och man slipper dessa cliffhanger 😁 Omslaget är sååå fint och mystiskt att bara det gör att man vill läsa boken. Rekommenderar verkligen den här boken!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @fridaskyback_author och @bokforlagetpolaris för att jag fick läsa den här fantastiska boken 🤗💕

__________


 
Titel: I hans klor
Författare: Jenny Larsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
296
Förlag: Visto

📖
Hur kan man älska en upptagen man?
Det är frågan Linnea ställt sig själv alldeles för länge nu. Men hur förbjudet hon än vet att det är kan hon inte förmå sig att släppa honom. Ingen har någonsin tillfredsställt henne på det sättet han gör och varje gång hon försöker och får chansen att gå vidare drar han henne tillbaka med full kraft. Men det är inte bara deras romans de måste hålla hemlig, utan något ännu viktigare. Något ingen förutom de känner till ...Ingenting blir lättare när Linnea inleder en relation med en annan man. Svartsjuka, lögner, falskhet och samvetskval avlöser varandra. Hon ställer sig frågan om och om igen om det är värt det, men kommer alltid fram till samma svar. Finns det verkligen ingen som kan tillfredsställa henne som han gör? Kommer hon någonsin att bli fri?
__________

Spännande & mystisk!

Det här är en relationsroman om förbjuden kärlek och om makten från en gift man. Att hålla en relation hemlig så länge måste vara fruktansvärt jobbigt och att själv inte veta vad man vill och att vara osäker på sig själv. Jag tyckte boken var spännande och fängslande. Den påminner lite om ”Fifty shades” böckerna. Mycket känslor och många olika turer och vändningar som händer och boken är svår att lägga ifrån sig.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️+/5

Tack @vistoforlag & @j.s.k.larsson för att jag fick möjlighet att läsa boken 🤗
__________

Titel:
 Ett liv i färg
Författare: Birgitta Gunnarson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
266
Förlag: Modernista

📖
»Vänner ända sedan mellanstadiet? Så fint!« Lillemor vet inte hur många gånger hon hört de orden. I början höll hon med, men med tiden har det skavt allt mer. Hur fint är det egentligen att hon känt sig stå i skuggan av Beatrice nästan hela sitt liv? Eller att hon funnits med i den lilla vänkretsen kring Bea i åratal, men utan att på riktigt lära känna någon av de andra kvinnorna? Nu när hon har passerat femtio har Lillemor till sist insett att hon vill hoppa av. Men hur ska hon kunna berätta det för Bea? Ett missat tåg hjälper henne på traven, och i stället för en spahelg med väninnorna tillbringar hon ett veckoslut på egen hand i Göteborg. En helg som fortsätter att påverka hennes liv långt efter att hon har åkt hem. Genom kvinnan som så oväntat blir en nära vän. Och de märkvärdiga grodorna. Lillemor börjar fundera allt mer över sin uppväxt. Att förstå och försonas med det förflutna blir en viktig del av hennes väg till ett nytt, friare liv. Och så gör hon sitt bästa för att glömma det korta mötet med den nya väninnans bror...
__________

Charmig, underhållande & tänkvärd!

Jag tyckte mycket om Birgittas förra bok ”Så länge hjärtat kan slå” och den här är inget undantag! Det är en underbar, charmig, rolig, välskriven, hjärtevärmande och lättläst bok med korta kapitel som gjorde att jag sträckläste boken! Birgitta kan verkligen konsten att på ett skickligt sätt beskriva kvinnor som är mitt i livet. Att man vågar se livet och relationer med nya ögon även i mogen ålder. Många saker som jag kände igen mig i och om hur vänskap ska se ut, både på gott och ont. Karaktärerna och miljöbeskrivningarna tycker jag mycket om. En berättelse om att våga vara ärlig mot sig själv och släppa taget om det gamla och gå vidare mot något nytt.

En mycket tänkvärd och fin bok som jag varmt kan rekommendera!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @modernistared och @birgitta_gunnarson  för en fantastisk läsupplevelse 💕

__________

 

 
Titel: Gamla kirurgen
Författare: Tomas Akenine Möller & Andre Möller

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
357
Förlag: Lava

📖
Lundaprofessorn Luka Zlatar ska precis bli invald i ett hemligt sällskap när initieringen avbryts av ett dödsfall. Han finner sig abrupt inkastad i en virvel av mord, svarta affärer och familjehemligheter. Frågan ekar inom honom: Varför var just hon tvungen att dö? Det har gått tjugotre år sedan han sist träffade sin gamla studiekamrat och exflickvän Jessica. Därför tror han först att hon har fått en psykos när hon plötsligt kontaktar honom och berättar att han är i fara. När fler illdåd följer och ledtrådarna verkar peka på honom inser Luka att hon hade rätt. Han är jagad.
__________

Spännande & Gåtfull bladvändare!

Boken utspelar sig i en akademisk miljö som är fylld av desperation, hemligheter, mystiska sällskap, familjelojalitet och obesvarade frågor. En riktigt spännande bok som är välskriven och har intressanta karaktärer.

Det är bra flyt i storyn och jag sitter lite på nålar och undrar hur det ska gå i slutet. Men på ett skickligt sätt så fixar författarna det galant och alla pusselbitar faller på plats och säcken knyts ihop och avslutas på ett sätt som jag aldrig kunde tänka mig.

En riktig bladvändare som du inte får missa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack så mycket @tomasochandre för möjligheten att läsa den här fantastiska boken 🤗💕

__________
Titel: Ellen på Tuvängen
Författare: Martine Christensen Odenhall

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
159
Förlag: Visto
Läsålder: 9-12

📖
Skriver du så mycket måste du ha en riktig bok! 
Så säger mamma när Ellen och hon går till mataffären, och Ellen gång på gång vill ha ett litet randat kollegieblock. Då köper mamma det första riktiga skrivhäftet med svarta pärmar åt henne. Ellen börjar skriva dagbok när hon är sju. Ellen är en ganska blyg liten tjej, men mycket fantasifull. Som tur är blir hon snabbt bästa kompis med Maria som går i samma klass. Hon har också andra kamrater hemma på gatan, men så är det den där blygheten Hon måste träna sig så att hon törs! Tänk första gången hon vågar gå till Konsum själv, eller hälsa på kattungarna tvärs över vägen, hos familjen som de kallar Flytta-till-Norrlands. Tänk när hon får se en riktig häxa! I villaområdet där Ellen växer upp får barnen leka väldigt fritt. De genar över andras trädgårdar när de jagar varandra i Röda Vita Rosen, de spelar brännboll mitt i korsningen, de samlar sniglar på en vildvuxen tomt där den svartklädda damen på hörnet bor ja, de klättrar faktiskt också på hustaken! Hela området blir som en egen liten värld Ellens värld.

__________

Lättläst med lugnt tempo!

Det här är en vardagsberättelse som lunkar framåt i ett lugnt tempo. Karaktärerna är fint gestaltade. Boken är välskriven, har bra flyt och är lättläst. Perfekt att läsa högt i och varva ner till på kvällen.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️/5

Tack @vistoforlag för recensionsexemplar

__________

 

 

Titel:
 Skuggbarnen i parken
Författare: Ingrid Ljungström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
167
Förlag: Visto
Läsålder: 9-12

📖
Maggan och Åke flyttar med sina tvillingar Lars och Anna till Kalmarsvik under sommarlovets första vecka. Att den idylliska hamnstaden döljer en mörk hemlighet är inget familjen anar. Det är först efter att Lars och Anna försvunnit spårlöst från en park som den skrämmande sanningen börjar nystas upp. Flera barn har tidigare försvunnit under mystiska omständigheter, ingen vet vart de har tagit vägen. Maggan bestämmer sig för att hitta dem, inte bara sina egna, utan alla barn. Men vägen dit visar sig vara kantad av utmaningar. Kommer barnen någonsin komma hem igen?
__________

Spännande & lite läskig!

Vilket spännande äventyr man får vara med på i den här boken. Berättelsen flyter på bra och boken är välskriven och lättläst. Miljöskildringarna och karaktärerna är fint gestaltade. Bra och spännande story med lite övernaturliga inslag. Lite läskig ibland (men inte för mig som vuxen) så kanske högläsning för barnen? Men ett lyckligt slut i alla fall. Fast jag hade några frågetecken som jag inte fick svar på, så är det en bra bok rakt igenom!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️/5

Tack @vistoforlag för recensionsexemplar

__________
Titel: Årstidernas växlingar
Författare: David Danielsson

Utgiven år: 2020
Sidantal: 
191
Förlag: Ekström & Garay

📖
Även om jag hade försökt glömma min uppväxt gjorde den sig påmind som vore den en oönskad, påträngande och extremt ihärdig gäst. Dessa minnen, som hade legat vid ett mörkt okänt djup i mitt inre började gradvis att stiga till ytan, som att en tyngd hade hållit dem nere under alla dessa år som hade passerat, men att den tyngden nu hade avlägsnats. Årstidernas växlingar är en mångbottnad berättelse om utanförskap, och en skildring av medelklassens bräckliga fasad i en svensk avindustrialiserad småstad. I berättarjagets ungdom framträder en upplevelse av en längtan efter att - inifrån och ut - krossa ytskiktet i jakt på en mer autentisk upplevelse av livet.
__________

Välskriven & Tankeväckande!

En roman som handlar om utanförskap, livets resa och ensamhet. Författaren har verkligen lyckats att beskriva detta på ett suveränt sätt. Författaren går in på djupet och jag fångas in i berättelsen. Boken är mycket välskriven, smart, lättläst, intressant med sitt välformulerade språk och boken är svår att lägga ifrån sig. Miljöbeskrivningarna är skickligt beskrivet och det märks att författaren vet vad han beskriver. Stundtals så blir jag lite illa till mods, kanske det beror på att jag kan relatera till vissa saker. Författaren tar upp ämnen som berör oss alla och som många kan relatera till. Det här är en bok som jag rekommenderar alla att läsa!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tusen tack @daviddanielsson12345 för att jag fick förfrågan om att läsa din fantastiska bok 🤗💕

__________

 

 

Titel:
 Bokfestivalen i djupa skogen
Författare: Sofie Axelzon

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
350
Förlag: Lind & Co

📖
Den lilla biblioteksfilialen i Sidhäll har till bybornas stora glädje öppnats igen och det mesta har återgått till det normala. Bibliotekets dag står för dörren och just i år vill man passa på att fira lite extra genom att bjuda in tre författare, en trollkarl och en trubadur. Kommunen har gått in med extra pengar och allt ser ut att bli ett trevligt och lagom hanterbart arrangemang för bibliotekarierna Eva och Lisa, vars brinnande, kreativa engagemang gjort att Sidhäll utsetts till "Årets kulturkommun" i Sverige. På kommunhuset har dock kulturnämndens ordförande helt andra planer. I hemlighet planerar han att göra om filialens lilla evenemang till en gigantisk bokfestival. Den extra uppmärksamhet som bygden fått genom media ska utnyttjas till max - och det finns inga gränser för vilka stjärnförfattare han bokar in och hur storslaget allt ska bli! Därefter anser han sig inte behöva ta mer ansvar, och som en överraskande present lämnar han åt bibliotekarierna i Sidhäll att "ta hand om det praktiska". Snart får Lisa, Eva, nyanställda Saga, pensionerade Kåge och stödtruppen i Bibliotekets vänner ännu en kalldusch. Men med hjälp av generösa bybor, de lokala raggarna, en bokälskande bonde, en korsordskonstruktör och en rejäl dos koka-soppa-på-en-spik ska de se till att genomföra den där förbenade bokfestivalen trots att inget talar för att det ens är möjligt!
__________

Mysig & Inspirerande!

Åh vilken underbar bok. Jag älskade den förra ”Bokbussen kommer vid midnatt” och den här är inget undantag. Boken är välskriven och lättläst och sidorna bara flyger iväg, en riktig bladvändare. Karaktärerna är klockrena och intressanta och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Historien är lysande och inspirerande och här snackar vi jävlaranamma 😁 Mysig, varm och härlig feelgood som handlar om det bästa jag vet, böcker 💕 Och om att aldrig ge upp oavsett! Rekommenderas varmt!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5


Tusen tack till @lindochco och @sofieaxelzon_forfattare för en fantastiskt mysig bok 
🤗💕
__________

 

Titel:
 Livet som en dyslektiker
Författare: Cecilia Poulsen

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
63
Förlag: Type & Tell
Läsålder: 9-12

📖
Cirka fem till åtta procent av Sveriges befolkning har idag någon form av dyslexi. Detta betyder att cirka tre barn i en klass på 20 barn har någon form av dyslexi. Många tycker precis som jag att det är superjobbigt att få diagnosen dyslexi. Denna boken är en självbiografi och handlar om hur jag fick min diagnos. Och hur jag har fått kämpa mig igenom min skoltid ihop med min dyslexi. Det har inte varit enkelt. Men nu vill jag peppa andra till att göra samma resa som jag har gjort. Oavsett om man har dyslexi eller inte så kommer man att lyckas i livet med en stark vilja. Denna boken är inte korrekturläst av ett stavnings proffs. Och det är lite charmen med hela boken.
__________

Inspirerande & positiv!

Det här är en charmig bok där författaren beskriver och berättar hur en dyslektiker blir bemött genom livet. Jag vet av egen erfarenhet (min ena son är dyslektiker) hur det är att gå genom livet med detta och hur viktigt det är med stöd från familjen och omgivningen. Cecilia delar sina tankar och känslor på ett rakt och ärligt sätt.  Trots att man ser att hon har det svårt med vissa delar i sitt sätt att skriva så har hon ändå ett bra ordförråd, vilket visar på att en dyslektiker inte är dum på något sätt. Boken är mycket positiv och den kan garanterat inspirera många. Och att man kan lyckas med rätt inställning och att man ser möjligheterna istället för alla hinder! Rekommenderas varmt.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @ceciliasboktips för att jag fick möjlighet att läsa din fina bok 💕

__________

 
Titel: Prinsen som försvann
Författare: Johan Arvidsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
342
Förlag: Ekström & Garay
Läsålder: 12-15

📖
När storkungen Rimbor går en bestialisk död till mötes tar han sina arvtagare med sig i graven. Oraklen på Il Mar spår om illavarslande omen. Unionen Bad står utan monark och hotas av tronföljdskrig. Ett digert uppdrag väntar ambassadör Silvertunga när han ger sig iväg för att söka allierade hos alverna på Il No. Samtidigt kämpar två alviska väktare längs oändlighetens vägar. Yoya och Yegir reser till människornas hemplanet, men ska de finna den de söker? Vad måste offras? Och vem är egentligen den rättmätiga härskaren?
__________

Spännande fantasy!

Prinsen som försvann är del 1 i Väktarstenen. En riktigt spännande fantasybok med fantastiska karaktärer som alver, monster och människor. Jag tycker mycket om världen som byggs upp och dom smarta vändningarna som sker i boken och intressant att den utspelar sig i vår värld. Ett snabbt tempo och mycket välskriven och den var en riktig bladvändare. Nu ser jag fram emot kommande bok i serien.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @prinsen.som.forsvann och @ekstromgaray för recensionsexemplar

__________
Titel:
 Välsignad vare fadern
Författare: Rosa Ventrella @rosa.ventrellaofficial

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
265
Förlag: Polaris

📖
Rosa växer upp i San Nicola, det äldsta och farligaste området i Bari i södra Italien. Bland de trånga gränderna som leder ned mot havet, når våldet dig i samma stund som du föds. Rosa och hennes bröder växer upp med en våldsam far, han vars smeknamn är Änglaansiktet. Namnet har han fått på grund av sitt oemotståndliga utseende, men i själva verket finns det inget änglalikt över honom. Faderns humörsvängningar, hans lögner och svek är vardag för familjen. Men trots att han slår, kan inte Rosas mamma sluta älska honom. Rosa förstår att hon måste rädda sig själv. Och när hon träffar Marco väljer hon att byta namn och fly till Rom med honom. Tiden går och många år senare får hon ett telefonsamtal, samtidigt som hennes äktenskap knakar i fogarna. Hon tvingas återvända till sin hemstad, söka sina rötter och framför allt hitta ett sätt att lämna sitt mörka arv bakom sig, befria sig från våldet.
__________

Gripande & äkta!

En fantastisk bok som är mycket gripande, berörande och brutal, men den är samtidigt vacker och inger hopp. Huvudtemat är kvinnlig frigörelse! Miljöskildringarna är målande och språket är vackert och flyter på. Karaktärerna är kärleksfullt gestaltade. En modig roman om våldets rötter och Rosa Ventrella skriver med både ilska och empati på samma gång. En bok som även innehåller värme och empati trots det tunga. Bladvändare!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokforlagetpolaris för recex och en fin läsupplevelse 💕

__________


 

 
Titel: Sönderfall – Hundberget del 1
Författare: Axel Hellby

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
270
Förlag: Lava

📖
Filip gillade rock och bärs. Nu är han död. Albert är som folk är mest, frånskild och lite för snäll. Nu har han hittat ett lik. Och en geigermätare. Stina är sjuksyster och kaxig. För kaxig, verkar anabolakollegan tycka. Maggan är en liten tant som jobbar på skolan. Tursamt nog för Stina är hon också aikidofantast. Alla bor de i Hundberget, en liten kommun i nordvästra Sörmland med gamla pengar och urholkad arbetsmarknad. Nånstans ute bland granarna norr om stan finns dessutom en alldeles ny och hemlig industritomt bakom taggtråd. Sönderfall är del ett av två i en spänningshistoria om kärnkraft, våld och vanligt folk.
__________

Välskriven & aktuell

En spännande, välskriven, intressant och rolig bok. Bra flyt rakt igenom och ett snyggt och rappt språk. Karaktärerna tyckte jag om, speciellt Maggan. Dom kändes äkta och författaren gestaltar dom otroligt bra. Målande miljöbeskrivningar som gör att jag blir nyfiken på Hundberget även om det är en fiktiv ort. 

Boken är lättläst och en riktig bladvändare! Spännande handling och intriger som gjorde den lite läskig men det gillade jag mycket. Nu vill jag veta mer om Hundberget då den slutade med en cliffhanger! Rekommenderas varmt! Finns även som ljudbok.

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

 Tack @lavaforlag och @hellby_skriver för spännande läsupplevelse 💕

__________

 
Titel: Missgärningar
Författare: Petra Nyberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
279
Förlag: Lava

📖
När arkivarien Emma går igenom sin gammelmoster Idas hus inför bouppteckning och arvskifte hittar hon brev och fotografier som avslöjar att Ida hade många hemligheter. Breven leder till en okänd make, till barn som försvann 1937 och hela vägen tillbaka till ett mord som skedde 1849. Emma börjar nysta i vad som verkligen hände för att förstå hur hennes gammelmoster var inblandad men ju mer Hon hittar desto mer förvirrad blir hon. Hur är allt kopplat? Missgärningar är en fascinerande historisk roman om passion, svartsjuka och mord. Tre århundraden binds samman för en fängslande berättelse där det förflutna spelar stor roll.
__________

Spännande & Fängslande!

Den här historiska romanen utspelar sig över tre århundraden. Från 1800-talet fram till vår tid. Boken är välskriven, lättläst och intressant och handlar om mörka hemligheter, knektar, fattiga torpare, misär, hat, otrohet, passion, mord och svartsjuka. Berättelsen har ett vackert och lite gammaldags språk som förhöjer känslan av en historisk roman. En salig blandning men mycket intressant och annorlunda. Spännande att få ta del av Emmas arkivletande i vår nutid!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Stort tack för en intressant och annorlunda läsupplevelse @petra_charlotte_nyberg och @lavaforlag 🙏

__________

 
Titel: Det lilla pensionatet i gröna dalen
Författare: Marie Sammeli

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
299
Förlag: Bladh by Bladh

📖
Julia lever sin dröm utanför Kapstaden med veterinären Max, sonen Theo och deras två hundar. Vingården hon sköter om blomstrar med alltfler gäster som uppskattar att prova vin i den mysiga miljön. Men allt förändras när ägarna beslutar sig för att sälja. Samtidigt impulsköper Julias pensionerade och framgångsrikt vloggande mamma Gudrun pensionatet Rose Garden i närheten av vingården. Hon ångrar snart sitt köp, men när de undersöker möjligheterna att snabbt sälja det gamla pittoreska viktorianska huset med sin prunkande rosenträdgård uppenbarar sig en spännande historia som gör att Julia får svårare och svårare att skiljas från det. Men är verkligen att driva ett pensionat i Kapstaden tillsammans med en excentrisk mamma vägen framåt i yrkeslivet?
__________

Charmig, mysig & humoristisk feelgood!

Det här är den tredje fristående boken i den omtyckta serien om Julia! Det är en varm, mysig, charmig och humoristisk feelgood om vänskapsförhållanden, familjeband, ödet, hundar och om livet som tar andra vägar än man tänkt sig. Boken är välskriven och lättläst med fantastiska miljöbeskrivningar och ett härligt persongalleri. En bok jag sträckläste då sidorna bara flög fram! Älskar omslaget, såå fint 🤗
Tipsar om att läsa dom tidigare böckerna i serien för att få rätt känsla!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bladhbybladh och @mariesammeli för recensionsexemplar 💕

__________
Titel:
 Neo Sapiens Anno 2073
Författare: Johan Leth

Utgiven år: 2020
Sidantal:
 407
Förlag: Visto

📖
När Linn Andersen bestämmer sig för att föda ett konventionellt barn blir hon motarbetad av systemet. Istället rekommenderas en Neo baby, ett certifierat embryo med biogenetiskt odlad hjärna. Linn blir misstänksam, börjar gräva och dras in i en händelsekedja som till sist tvingar in henne i en desperat kamp mot en empatilös fiende. En grupp artificiella intelligenser har bestämt sig för att låta evolutionen gå vidare och förpassa människosläktet in i historien. Neo Sapiens utspelar sig år 2073 när vi lever sida vid sida med artificiella intelligenser. Det är första delen i en trilogi med ambitionen att måla bilden av framtiden och hur den kan komma att se ut under övergångsstadiet. Inspiration är utvecklingen inom AI och böcker som Life 3.0, Superintelligens och Homo Deus.
__________

Spännande & Tänkvärd

Del 1 i Neo-Sapiens-trilogin. Det här är en intressant bok stundtals men tyvärr fastnade jag inte ordentligt och tyckte det fattades något. Kändes som om jag läste en faktabok!
Omslaget är fantastiskt och gör ju att man bara vill läsa boken men tyvärr hjälpte det inte, jag kom inte in i den alls. Kanske passar den någon annan så haka inte upp er på min recension 
😁

Omdöme: ⭐️⭐️/5

Tack @vistoforlag för recex

__________

  
Titel: Något är fel i universum
Författare: Stefan Olsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
176
Förlag: Visto

📖
Jerry var mycket olycklig för att han hade glömt pelargonen på den blå planeten från början och Jennifer hade upp repade gånger bett om ursäkt för att hon tagit den. Desmond försökte förklara för dem att det inte spelade någon roll. Mixtrar man med universum så händer det konstiga saker. Eller, det h änder konstiga saker i universum helt enkelt. Så är det bara.

På planeten som kallas jorden, men egentligen heter Tellus, vandrar en ensam man i regnet. Han är på väg till något, men har ingen aning om vad. I en stad, inte så långt från den ensamma mannen, packar en kvinna inför en resa. Samtidigt, på en grön planet på andra sidan universum, sitter en tokig man inlåst och väntar på något. På samma planet vankar en frustrerad härskare runt i ett trekantigt rum. Dessa fyra har till synes ingenting gemensamt, mer än att de är ovetande om att de alla har en viktig roll att spela i de kosmiska katastrofer som nalkas. Detta är berättelsen om dem. Men också om en hårig hund, en försvunnen kung, en vildsint best och om en pelargon som äntligen fick komma ut och se sig omkring lite.

__________

Klurig & Humoristisk!

Språket är bra och passar genren. Jag märker att jag skrattar väldigt ofta under läsningen och det är helt omöjligt att räkna ut var vi ska hamna i slutändan. Det är snyggt gjort med många kluriga vändningar och inga lösa trådar som hänger kvar. Detta är en riktigt smart story med klurig upplösning. Lite för stort persongalleri för att jag ska hänga med ordentligt och jag måste tänka till flera gånger. Det är en spännande resa genom tid och rymd och jag tycker om att tiden inte är linjär utan att saker kan hända i olika tidsrymder men ändå påverkas av varandra. En lättläst, intressant och välskriven bok!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @vistoforlag för recensionsexemplar

__________

 
Titel: Gammelboken & hans vänner
Författare: Lise-Lott Ökvist

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
83
Förlag: Visto
Ålder: 6-9 år

📖
Vet du vad vi böcker gör när ni människor inte ser? I denna bok får du ta del av vår värld!

Här möter du superkittliga anteckningsböcker, mystiska almanackor, vresiga matteböcker och musikljudböcker som inte kan låta bli att spela upp sig. Du får följa med den nya boken Pelle när han upptäcker livet som bok och vad som ger en boks liv mening. Historien tar sin början en sensommarkväll då Pelle hamnar bredvid den högt snarkande Gammelboken. Den gamle boken är full med revor och märken och hela framsidan täcks av en mystiskt mörk och sötdoftande fläck ...
För vem?

Gammelboken & hans vänner är en perfekt bok för alla som tycker om roliga, fantasifulla och mysiga sagostunder tillsammans. Man blir aldrig för gammal för en högläsningsstund! Boken fungerar också utmärkt att läsa själv för alla som knäckt läskoden, likväl som diskussionsunderlag för barn i för- och grundskoleåldern där de, utan pekpinnar, kan reflektera kring sin egen läsning och värdet av saker i allmänhet - och böcker i synnerhet!
__________


Jag läste den här boken tillsammans med ena barnbarnet som är 9 år och även hennes lillasyster på 4 år lyssnade och uppskattade boken! Boken 
är underfundig, värmande och nytänkande. Den är lättläst, rolig och innehåller många olika ämnen/delar som är aktuella när du är ett litet barn och ska formas till en fri tänkande vuxen med goda värderingar och värdegrund. Charmig bok som är mycket välskriven. Vad sägs om superkittliga anteckningsböcker 🤗 Såå mysig bok! Rekommenderas!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @vistoforlag för att vi fick läsa den här fina boken 🙏

__________

 

Titel:
 Hollywood Hills Forever
Författare: Lisa Willman

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
394
Förlag: Lionvalley Publishing

📖
Det är inte lätt att vara bipolär, fråga bara Alice Häll. Hon kan inte ens impulsresa till Los Angeles utan att föräldrarna hotar med att ringa Interpol.
City of Angels visar upp sin sämsta sida, när allt borde vara fantastiskt. Det efterlängtade mötet med hårdrocksbandet Vyper blir historiskt av helt fel anledning, och dessutom måste hon tydligen bli attraherad av en halvdryg, helgalen amerikan.
Vad har Armenien med saken att göra och kan man verkligen ha för många gitarrer?

__________

Fängslande & Underhållande!

WOW! Vilken fantastisk bok. Jag fångas direkt av berättelsen och där stannar jag kvar till slutet, en lätt och snabbläst bok. Det här är en välskriven och rapp historia med underbara karaktärer och fint beskrivna miljöer. Varje kapitel har en låttitel som rubrik, fantastiskt och nostalgiskt. Jag får många goa skratt emellanåt och bara tokälskar dom färgstarka karaktärerna. Och kolla bara på omslaget, såå fint och tilldragande 💕

Så gillar man feelgood och rockmusik så är det här en bok för dig!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

Titel:
 Den sista hemligheten – Familjen Deverillsviten
Författare: Santa Montefiore

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
493
Förlag: Polaris

📖
Året är 1939 och fredstiden efter första världskriget går obönhörligen mot sitt slut.

Hos familjen Deverill blåser förändringens vindar än en gång och en ny generation står redo att ta över. Martha Wallace reste till Dublin från sitt barndomshem i Amerika för att söka efter sin biologiska mor. I stället fann hon kärleken i den unge och oemotståndligt charmige JP Deverill, och när JP visar sig komma från samma by som modern hon söker tycks Marthas öde vara beseglat. Bridie Doyle, numera grevinnan Marcantonio tillika slottsfru på slottet Deverill, är fast besluten att göra godset där hon en gång tjänade till ett ståndsmässigt hem åt sig själv och sin familj. Hennes extravagante make Cesare har dock andra planer, och omgivningen får anledning att undra om greve di Marcantonio verkligen är den han utger sig för att vara. Kitty Deverill har funnit sig till rätta i familjelivet med maken Robert och deras två barn. När hennes stora kärlek Jack O Leary oväntat återvänder till Ballinakelly ställs tillvaron på ända, men den här gången tillhör hans hjärta inte längre Kitty.

__________

Eftersom jag inte hade läst dom 2 tidigare böckerna i den här serien så lyssnade jag på dom innan jag började läsa den här boken! Det är en fantastisk släktsaga som innehåller det mesta. Kärlek, mysterier, krig, hat, värme mm. Boken är lättläst och en riktig bladvändare trots sin tjocklek och sidantal. Den är välskriven och med intressanta karaktärer. Jag älskar historiska romaner så den här rekommenderar jag och läs gärna dom 2 tidigare böckerna innan om du inte gjort det så blir det lättare att hänga med i den här historien! Det här är den sista och avslutande delen om familjen Deverill! Älskar omslaget, såå fint 💓

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack @bokforlagetpolaris för recex och möjligheten att läsa den här boken 💕

__________

 

 
Titel: Elvira – Ur min mammas dagbok
Författare: Karin Bäck

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
343
Förlag: Visto

📖
Bland kala klippor och rödmålade fiskebodar ligger idylliska Stocken, ett litet fiskesamhälle i södra Bohuslän. Elviras älskade morföräldrar har efterlämnat ett hus som det fallit på Elviras lott att rensa ut. I en gammal kista på vinden finner Elvira den nakna och ocensurerade sanningen om sina föräldrars relation, i en dagbok skriven av hennes mamma.

Elvira ur min mammas dagbok är en relationsroman med flera bottnar. Boken är i första hand skriven ur en ung kvinnans perspektiv i spåren och konsekvenserna av en frånvarande förälder. Vi får följa Elviras tankar och reaktioner, genom förtvivlan och bestörtning. Såväl Elvira som läsaren presenteras för ett outgrundligt mysterium. Vilken förälder är kapabel att överge sitt eget kött och blod? Romanen är en djupdykning i kärlekens oerhörda kraft, paletter i ljusa färger men också målande betraktelser av svärtan när relationen fastnar i destruktivitetens klibbiga trådar.

__________

Stark & berörande bok!

Det här är författarens debutbok. En mycket stark och fin relationsroman som berör mig mycket. Boken är lättläst även om den berör tunga ämnen som psykisk misshandel och frånvarande förälder och språket är fint och välskrivet. Historien utspelar sig i både nu- och dåtid och det uppskattar jag i en sån här bok. En riktigt bra debut och jag hoppas få läsa mer av Karin i framtiden!

Omdöme: 4/5

Tack @karin.elvira.paloma för att jag fick förfrågan om att läsa din fantastiska bok 💕

__________

 
Titel: Astrid, Ingrid & Wararat
Författare: Camilla Sundqvist

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
273
Förlag: Visto

📖
Jag sätter på mig mina strumpor, skor, tar min jacka och går ut via terrassen. Den dörren jämrar sig ingenting, det vet jag sedan innan. Blomsterarrangemang i svarta krukor står strategiskt utplacerade på den halvcirkelformade terrassen. Det luktar friskt såsom en augustikväll ofta gör, om dagen har varit ljummen med klarblå himmel. Jag rundar trädgårdslandet och lämnar sedan mitt liv.
Vad skulle få dig att bara lämna din tillvaro för något helt okänt?

Astrid, Ingrid och Wararat. Tre kvinnor i olika åldrar, skeden av livet och med olika bakgrunder. De känner inte varandra. Ingen av dem vet att de andra existerar. Ändå kommer de bli ovärderliga i varandras liv.En helg i augusti väljer alla tre att lämna de liv de är vana vid. Utan att förklara, utan att själva riktigt förstå. Av en slump hamnar de alla på samma geografiska plats långt ifrån Sverige. Ibland räcker det för att man ska knyta an till varandra. Snart kommer det visa sig att de har mer gemensamt än vad man kan tro. Alla tre flyr från någonting: Minnen, relationer, döden. Flykten ledde dem bort, men också till varandra.

__________

Spännande & varm berättelse!

Det här är en fin bok med mycket igenkänningsfaktorer. Boken är lättläst och har ett lättsamt språk och korta kapitel så jag läste ut den på ett par dagar. Man får stifta bekantskap med tre kvinnor och får en inblick i deras olika liv. Det blir tydligt hur våra erfarenheter och upplevelser påverkar oss och gör oss till dom vi är. En mycket välskriven och underhållande bok som jag rekommenderar!

Omdöme: 4/5

Tack @vistoforlag & @camilla_sundqvist_ för läsexemplar 🤗

__________

Titel:
 Avgrunden
Författare: Yrsa Sigurdardottir

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
345
Förlag: Harper Collins

📖
En ung, rik investerare hittas hängande i en snara på den gamla avrättningsplatsen Gálgahraun - ett lavafält strax utanför Reykjavik. När kroppen tas ner blir det uppenbart att det inte rör sig om ett självmord. På mannens bröstkorg sitter en bit av en papperslapp med ett bleknat meddelande, fastnaglad med en spik. Polisen Huldar skickas till den döde mannens lägenhet där han till sin förvåning hittar barnpsykologen Freyja tillsammans med en fyraårig pojke som inte kan förklara varför han befinner sig där. Det enda han kan berätta om sig själv är sitt förnamn, och hans teckningar visar något högst oroväckande. Medan Huldar letar efter mördaren måste Freyja gå till botten med pojkens bakgrund och hitta hans föräldrar - innan det är för sent.
__________

Spännande med bra driv. En riktig bladvändare!

Såå spännande den här var. Jag kunde inte släppa taget om boken. Vilket driv och intriger blandat med mystik. Karaktärerna är fint beskrivna och det är fantastiska miljöbeskrivningar. Island har jag alltid velat åka till och nu ännu mer! Slutet var helt oväntat och gjorde det hela sååå mycket bättre. Det här är en bok man inte får missa. Glöm inte doom tidigare böckerna i serien! Avgrunden är fjärde fristående delen i Yrsa Sigurdardóttirs hyllade serie om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.

Omdöme: 5/5

Tack @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 💕

__________

 
📖 BOKRECENSION 📖

Titel: H.O.L.O
Författare: Theo & Ulla Gabay

Utgiven år: 2022
Sidantal: 413

Förlag: Visto

📖
Göteborg, år 2053.

Sektionschef Ellen Hennung kallas ut till Västra Frölunda en snöslaskig måndagsmorgon efter ett rapporterat självmord. Liket av en naken man påträffas i ett badkar, fastkedjad vid en cementklump. Det som först verkar vara ett makabert självmord blir i stället upptakten till en kapplöpning med en seriemördare som systematiskt siktar in sig på offer från den ytliga underhållningsbranschen, där Hologrammet styr. Under utredningen plågas Ellen av sitt förflutna, något som tycks interagera med mördarens eget mörker och deras öden kommer oundvikligen att sammanflätas.

H.O.L.O. är första boken i serien om Ellen Hennung och Sektion Fyra.
__________

Spännande & intressant framtidsvision!

En riktigt bra debutbok som är första boken i en kommande trilogi. Liite svårt att komma in i handligen men det släpper efter ett tag. Huvudkaraktären är en komplex, stark och tuff kvinna, men med svagheter och problem som alla oss andra. Boken är skriven på ett lite annorlunda sätt och det tyckte jag bara var intressant. En mycket bra deckare med inslag av dystopisk science fiction. I slutet så lämnas man med en rejäl cliffhanger, som en säsongsavslutning av en tv-serie 😁 Gillar du den här sortens böcker så rekommenderar jag den. Ser fram emot att fortsätta läsa bokserien!

Omdöme: 4/5

Tack @vistoforlag för recex 💕

__________

 
Titel: Laurentius krönika
Författare: Stefan Eriksson @laurentius_kronika

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
476
Förlag: LionValley Publishing @lionvalley_publishing

📖
Hur länge kan man tåla ett förtryck, bara för att det pågår bortom det egna landet gränser?

När en spådom varnar för en ny fiende, samlar prins Eduron krafter till det godas försvar. Han stöter på motstånd hos de misstänksamma upp- rorsledarna i norr och de kärva ryttarna i öst, men även bland de egna jarlarna. När hans far förskjuter honom, riskerar han att förlora allt. Laurentius Krönika utspelar sig i en medeltids-inspirerad fantasyvärld, med gudar ur den nordiska mytologin. Berättelsen baseras på Sveriges äldsta lajvkampanj där omsjungna värdshus som den Gyllene Hjorten och Tre Kannor känns igen.
__________

Välskriven, Fängslande & Storslagen bladvändare!

WOW vilken bok, vilken fantastisk historia! Jag blev totalt uppslukad och fängslad. En mycket välskriven och spännande historia. Jag bara älskar medeltidsböcker med nordisk mytologi, äventyr och fantasy. Stefan har gjort ett storslaget och gediget arbete bakom den här boken, det märks verkligen. Språket är vackert och fint och karaktärerna är såå intressanta. Det här är bok 1 och nu ser jag fram emot nästa bok! Sen måste jag berömma omslaget, såå vackert och det finaste jag sett på länge! Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Omdöme:  🗡🗡🗡🗡🗡/5

Tack Stefan för att jag fick chansen att läsa den här fantastiska boken 💕
Du missar väl inte min giveaway som pågår där du kan vinna just den här boken?!

__________

 

Titel: Det sista mästerverket
Författare: Magnus Johansson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
292
Förlag: Ekström & Garay

📖
Uppsala i slutet av trettiotalet.
Den unge arbetaren Erik Lind försöker hitta sig själv i ett turbulent politiskt klimat. Lockad av en karismatisk arbetskamrat går han med i stadens nazistparti. Men snart visar ideologin sitt rätta ansikte och Eriks övertygelse börjar svaja. Kan han slita sig loss från nazismens järnklor innan det är för sent? Över ett halvt sekel senare har den hyllade författaren Karl-Axel Sandell slagit sig till ro efter nio succéromaner. Men en höstdag ringer telefonen. Någon från hans förflutna är i andra änden. Någon som vet något. Något som absolut inte får läcka ut. Det sista mästerverket är en roman om gamla oförrätter och nya avslöjanden. Om ett våldsdrabbat fyrtiotal och en oresonlig samtid. Men det är också en berättelse om vänskapens kraft, om att det aldrig är för sent att försonas.

__________

Spännande & angelägen bladvändare!

Boken utspelar sig i två tidsplan, i vår samtid och i krigstid och författaren gör det skickligt och spännande. Historien är mycket intressant och underhållande och som lämnar många avtryck. Författaren är inte rädd för att ta upp viktiga ämnen så som att en offentlig person har ett förflutet i ett nazistparti. Välskriven och lättläst bladvändare. En fiktiv historia som kunde vara sann! Rekommenderas!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️4/5

Tack @magnuswriter för förfrågan om att läsa din fantastiska bok

__________

 

Titel:
 Tända stjärnor
Författare: Anneli Olsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
326
Förlag: Stellar

📖
Vid nio års ålder har Karins livsdröm redan tagit form: hon vill bli astronaut och ge sig ut i rymden. Tjugofem år senare jobbar hon som robotingenjör på ett företag som samarbetar med både NASA och ESA. Hon är nära - men inte tillräckligt nära. Kommer tillfället någonsin att dyka upp? När den europeiska rymdorganisationen plötsligt går ut med att de behöver tre nya astronauter tvekar Karin inte en sekund. Ivrigt påhejad av bästa vännen Emil och sin familj påbörjar hon den långa, och svåra, ansökningsprocessen. Men vad ska hon göra om allt faller redan på läkarundersökningen? Kan det ligga henne i fatet att hennes pappa tampas med psykisk ohälsa? Hon är bara en utav tiotusentals som vill åt de eftertraktade platserna. Ändå kan hon inte låta bli att hoppas. För kanske, bara kanske, finns det en chans att drömmen kan bli verklighet. 


Tända stjärnor är den första delen av tre i den planerade feelgoodserien Gravitationsserien. Stora drömmar, stark vänskap och tuffa utmaningar att ta sig igenom för att komma närmare stjärnorna.
__________

Kärleksfull, varm & berörande!

Det här är en mycket annorlunda feelgood-bok mot dom jag är van vid att läsa. Den är otroligt välskriven, intressant, lättläst och beroendeframkallande och det märks också att det har krävts otroligt mycket research bakom boken och jag är mycket imponerad. Kanonbra! 

En feelgood som är såå mycket mer, innehåller kärlek, vänskap, massor av drömmar och om att våga satsa på sin stora dröm och övervinna svårigheter. Varm och mysig bok som är första delen i en ny kommande serie, Gravitationsserien! 

Ser mycket fram emot att följa den här serien 💕 LÄS!!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5

Tack för recex och en fantastisk läsupplevelse @forfattaranneli @sagasverige och @stellarforlag

__________

 

Titel:  Ensam ö – Del 4 i Rivieranserien 
Författare: Britt Peruzzi

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
350
Förlag: Bazar

📖
Nice har sakta hämtat sig från det första covid-året och är redo för en glittrande Medelhavssommar. Men två mystiska försvinnanden gör slut på friden. Kommissarie Alda Luppi kallas hem från sin semester och får ansvar för båda utredningarna. Vad har hänt 8-åriga Léon som försvann på vägen mellan skolan och gitarrlektionen? Och har 19-åriga Chloé från Nice avvikit frivilligt från ett svenskt karmelitkloster eller har hon blivit utsatt för ett brott? I en kamp mot klockan försöker Alda lösa inte bara dessa fall utan även ett olöst mord som länge tyngt hennes samvete.
__________

Spännande & välskriven bladvändare

Den här boken är 4:e delen i Rivieran-serien. Boken innehåller det mesta som en bra deckare ska göra. Karaktärerna är intressanta och fantastiskt beskrivna. Miljöbeskrivningarna är fenomenala och vackra och kretsar kring Nice och dess omnejder. Sen kan man nästan känna doften av den härliga maten och vinet. Det märks att författaren har mycket goda kunskaper av Nice. Boken är välskriven, lättläst och en riktig bladvändare. Gillar du deckare som är välskrivna så rekommenderar jag den här serien, men börja med dom föregående böckerna för bäst behållning!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️4/5

Tack @bazarforlag och @britt.peruzzi för recex och en fantastisk läsupplevelse 💕

__________

 

Titel:
 Vargavinter
Författare: Ida Pedone

Utgiven år: 2022
Förlag:
 Ekström & Garay

📖
Vargavinter är en diktsamling som gestaltar kärlek, relationer, rädslor och högkänslighet. Läsaren förflyttas genom de fyra årstiderna, från en färgrik vår till en kall vargavinter, och framvisas ett liv ur både mörka och ljusa synvinklar.

__________

Jag är ingen specialist på prosa och dikter så det var lite svårt att ta till mig dessa dikter och jag fick gå tillbaka och läsa om flera gånger. Men boken är välskriven, har ett vackert språk, fina bilder och med vackra och kärleksfulla ord som gestaltar relationer, rädslor, högkänslighet och kärlek. Läsaren tas med genom dom 4 årstiderna. Och sen så förmedlar dikterna också om hur livet kan upplevas av en person som är högkänslig.

Jag kan inte tänka lagom,
bara för mycket.

Jag har skrivit regler,
men jag bryter dom alltid.

^^

Morgonen är värst.

En enda skopa kaffe.
En enda sked
och en enda tallrik

^^

Omdöme: 3,5/5

Tack @idapedone för att jag fick möjlighet att läsa din bok 💕

__________


 

Titel:
 De fallna
Författare: Mattias peterberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
636
Förlag: Ekström & Garay

📖
En gång i tiden brann Manheim, människornas värld, av förödande krig. De fallna, utkastade från himmeln för ett brott de begått, ville som hämnd lägga gudarnas älskade skapelse under sig. Efter stora förluster på båda sidor bestämde sig de fallnas härskare för att ingå en fred med människornas kungar. Åttahundra solvarv senare konspirerar härskarens högra hand, Fenrir, med högt uppsatta rådgivare och herremän för att störta tronen, återuppta krigen och lägga människornas riken under de fallnas styre. I Älvarike ligger kung Amund Grip sjuk och hans son, prins Are, trånar efter kungatronen. Men prinsen är inte en lämplig tronföljare. När han får höra att kungen vill tillsätta Ulv Stormvråk, rikets skattemästare, som ställföreträdande regent brister Ares hjärta och får honom att smida egna planer. 

Ulv Stormvråk har just förlorat sin fru i ett stråtrövaröverfall, och försöker hantera förlusten tillsammans med sin dotter Tora, då han hamnar i maktspelet mellan kungen och hans son. Prinsen anklagar Ulv för ett brott han inte har begått och skeppar iväg honom för att träla hos de fallna medan Tora skickas till ett ökänt barnhem. Ulv måste nu fly för att försöka rädda sin dotter, stoppa prins Are och återupprätta sin heder. Men behöver Tora verkligen räddas? Hon har inte gett upp och har inga planer på att snällt stå ut med terrorn. I hennes bröst brinner hämndens låga
__________

Äventyr, fantasy & kärlek i vikingatid!

Den här äventyrsromanen är helt fantastisk bra, att det är en debut har jag svårt att tro. Det är första delen i en kommande serie Den är full med kärlek, hämnd och intriger. Otroligt välskriven och beroendeframkallande och trots sin tjocklek på 636 sidor så är den mycket läsvärd, lättläst och spännande. Boken utspelar sig i en episk fantasyvärld under vikingatiden och jag bara älskar det 💕

Karaktärerna och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Berättarperspektivet utgår från tredjeperson så det är flera personer som blir berättade. Huvudpersonerna är Fenrir, Ulf och Tora, jag tyckte nog bäst om Ulf om man nu måste välja. Om man gillar nordisk mytologi, vikingar och fantasy så rekommenderar jag verkligen den här boken. Jag älskade den och jag ser mycket fram emot att få läsa dom andra böckerna när dom kommer ut!

Omdöme: 5/5

Tack @mattiaspeterberg och @ekstromgaray för möjligheten att få läsa den här fantastiska boken 🤗

__________ 

Titel: Döttrarna i Cornwall
Författare: Fern Britton

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
379
Förlag: Harper Collins

📖
1918 Första världskriget är slut och Clara har klivit ombord på tåget som ska ta henne till Cornwall. Hennes fästman har stupat i strid och med sig till hans familj har hon en hemlighet som under inga omständigheter får avslöjas.
1939 Claras dotter Hannah lever en sorglös vardag i familjens hem i Cornwall, men när andra världskriget bryter ut förändras tillvaron i ett slag. Hon tar värvning med övertygelsen om att det är det enda rätta, men precis som hennes mamma tvingades göra inser hon snart att allt har ett pris.
Nutid Hannahs dotter Caroline har alltid förutsatt att hon visste sanningen om sin bakgrund. När hon en dag tar emot en gammal koffert med minnessaker från två generationer inser hon att allt inte varit som hon trott.

__________

En charmig, varm & kärleksfull släktkrönika!

Fern Britton kan verkligen konsten att skriva böcker som fångar mig som läsare. Det här är en otroligt fin och varm roman som värmer hjärtat. Boken är välskriven med ett lättsamt språk och den är lättläst, sidorna flyger fram trots sina 379 sidor. Jag slukas in i handlingen och där stannar jag kvar ända till slutet. Spännande hemligheter gör att boken flyter på och jag vill veta mer och mer. Karaktärerna och miljöbeskrivningarna är fantastiska och vem skulle inte vilja besöka Cornwall 💕 En bok som jag blev helt såld på och man förstår varför författarens böcker är så populära! Boken innehåller både sorg och kärlek och precis dom ingredienserna ska det vara i en roman.

Rekommenderas verkligen 
🤗

Omdöme: 5/5

Tack @harpercollins_sverige för en fantastisk läsupplevelse 🙏

__________

Titel: longingforlove.se
Författare: Monika Thormann

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
323
Förlag: Ordalaget

📖
Var hittar man kärleken när man passerat 40 plus? Tinder? Andra nätdejtingsajter? Cecilia har förlorat tron på kärleken men är ändå inte beredd att ge upp hoppet. 


- Jag valde att göra Cecilia i longingforlove.se lite arg, med kortklippta naglar och platta skor för att jag hade läst så många romaner där jag inte alls kände igen mig. Alla kvinnor klapprade runt i högklackat, bröt av sina konstgjorda naglar, shoppade dagarna i ända, kunde inte köra bil och drömde om att starta kaféer, säger Monika Thormann. Huvudpersonen Cecilia är arg på män, inte speciellt deprimerad och hon försöker välja en man med intellektet och inte efter sina känslor. Cecilia arbetar som bibliotekarie, älskar böcker och vill själv skriva. 


För att närma sig den drömmen åker hon på en skrivkurs i skärgården som leds av Ruben, en känd författare, som väcker Cecilias nyfikenhet. Bland deltagarna finns Jari, en förvuxen ungdom, och den vältränade norrmannen Eldar som båda blir dejtingaspiranter. Kursveckan blir intensiv för Cecilia. Förvecklingar, längtan efter kärlek, åtrå, en mystisk kontakt på dejtingsidan, men även misstro mot sig själv, sin skrivförmåga och omgivningen. 


Hur kommer sensommarveckan och den efterföljande resan till Island att påverka resten av hennes liv?
__________

Finstämd, jordnära & kärleksfull bladvändare!

Det här är en bok som jag verkligen kunde relatera till och igenkänning om en  medelålders kvinnas längtan efter kärlek. Huvudkaraktärerna är Ruben och Cecilia som jag tyckte mycket om men boken handlar om så mycket mer. 

Historien har ett bra tempo och driv, är välskriven och med ett budskap och härlig humor i dråpliga situationer. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och hela boken känns äkta. En riktig bladvändare och mycket fin feelgoodbok.

Omdöme: 4,5/5

Tusen tack @monicathormann för att jag fick läsa din fantastiska bok och även tack till förlaget @ordalagetbokforlag 💕

__________

 
Titel:
 Mamma till en ängel
Författare: Monica Swensson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
340
Förlag: Lava

📖
Lyckan är total när Nea och John äntligen blir gravida. Men så händer det som inte får hända. Kort innan förlossningen dör barnet i magen. Hur lever man vidare utan sitt barn? Under tiden som följer är hjärtesorgen total och paret gör vad de kan för att hantera förlusten. Sjukvårdspersonalen sluter upp under förlossningen och många runt omkring paret ger sitt stöd. Snart nog finner de vänner i samma situation och på något sätt lyckas de bygga upp ett liv efter sin son, deras lilla ängel."Mamma till en ängel" är en roman om längtan efter att bli gravid. Om lyckan och förväntan när drömmen äntligen slår in och hur livet fullständigt raseras när barnet dör. Men också hur livet fortsätter och så småningom blir lyckligt. Ur det absolut mörkaste kan något vackert växa, likt lotusblomman. Inspirerad av en verklig historia.

__________

Sorglig, gripande & vacker bok som berör!

Det här är en gripande och vacker berättelse som är fiktiv men är inspirerad av verkliga händelser. Det är en mycket viktig bok som verkligen berörde mig och jag storgrät, så var beredd med massa näsdukar 💓 Boken är välskriven, lättläst och med ganska korta kapitel. Boken är trots sin sorglighet både kärleksfull, hoppfull och skriven med massor av kärlek. Boken är författarens debut och jag rekommenderar dig att läsa den, såå fin, varm och viktig bok 🙏

Det går knappt att betygsätta en sån här bok då den är mycket personlig men:
Omdöme:
 4/5

Tack @lavaforlag och @monicaswensson_forfattare för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💕

__________

 

Titel:
 Micke & Miranda
Författare: Cecilia Johansson

Utgiven år: 2021
Sidantal: 
215
Förlag: Vulkanmedia

📖
Micke säger upp sig och flyttar från Sverige till London. Han får jobb på en populär tidning. Tillvaron kantas av en del motgångar och otur för honom. En skadad papegoja blir hans vän. Och Micke umgås alltmer med sin chef, Miranda.
Han trivs i hennes sällskap. Hans känslor för henne blir starkare ju längre tiden går. Frågan är: Känner hon verkligen likadant för honom? Kan man verkligen hitta kärleken igen efter att ha förlorat sin själsfrände?
 Den frågan har författaren Cecilia Johansson ställt sig, vilket resulterat i hennes första roman om Micke och Miranda, som träffar varandra på ålderns höst när Micke vid 62 års ålder får ett uppdrag på en tidning i London - där Miranda är chef. Hon debuterade 2012 som författare med boken i samma tema - kärlek:Jag blev frisk av kärlek.

____________

Blir så glad att få läsa en bok där karaktärerna är i min egen ålder 🤗 Boken är lättläst, välskriven med fina karaktärer så jag läste ut den ganska snabbt. En mycket fin historia som innehåller mycket känslor, sorg och kärlek och att hitta kärleken på nytt när man passerat 60. Kan man det? Är man för gammal? Vågar man? Jaa absolut, varför inte 💕 Rekommenderar dig att läsa boken!! 📖 Boktips

Omdöme: 4/5

Tusen tack för förfrågan om att läsa din fina bok @cecilias_bokhorna 🤗

____________

 

Titel:
 Stad i brand
Författare: Don Winslow

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
387
Förlag: Harper Collins

📖
Två kriminella imperier har tillsammans makten över New Englands undre värld - irländska Murphys och italienska Morettis. Tills en nutida Sköna Helena dyker upp och hamnar mitt emellan dem. Kriget som bryter ut kommer att kräva liv, krossa allianser och sätta staden i brand. Danny Ryan drömmer om ett "vanligt", hederligt liv, och när den uppblossande konflikten blir allt blodigare inser han att han måste göra något för att skydda sina vänner och sin familj. Han måste kliva fram och bli en ledare, en hänsynslös strateg, och göra allt för att ta kontrollen över detta spel på liv och död. Han måste bygga upp en ny dynasti som sträcker sig ända från Providences dammiga gator till Hollywoods glitter och Las Vegas gyllene kasinon. Stad i brand är första delen i en trilogi där Don Winslow återvänder till den plats där han växte upp - en modern Iliaden, en släktsaga som spänner över flera generationer, med klassiska teman som ära, svek och lojalitet.
__________

Spännande, detaljrik & knivskarp bladvändare!


Det här är det första jag läser av författaren Don Winslow. Boken är första delen i en trilogi. Välskriven och mycket detaljrik med målande beskrivningar och karaktärer. Ett språk som flyter på och en otroligt spännande historia om svek och lojalitet. I början så hade jag lite svårt att komma in i boken och det blev lite rörigt med många namn att hålla ordning på. Men ju längre in i boken jag kom så blev den bara bättre och bättre. En maffiaberättelse som har liknats vid Sopranos som jag själv gillade väldigt mycket. Den drar även referenser till Illiaden. 
Om man gillar berättelser om maffian och gängkrig så är "Stad i brand" ett säkert kort. Den är dessutom mycket bra översatt av Camilla Jacobsson. Så ett boktips!

Omdöme: 4/5

Tack @harpercollins_sverige för recex 💕

____________

 

 
Titel: De som överlevde
Författare: Kelly Rimmer
Utgiven år: 2022
Sidantal: 404
Förlag: LB

📖
Våren 1942. Den unga Emilia ser stridigheterna växa fram på gatorna utanför sitt hem i Warszawa. Tyskarna tillfångatar systematiskt judar och förflyttar dem till ett närliggande ghetto. Ingen på utsidan vet vad som händer innanför ghettots murar men Emilia har sett tyskarnas brutalitet och döljer därför sin sanna identitet. Hennes granne Sara arbetar som sjuksköterska i ghettot och en dag följer Emilia med för att assistera henne. Innanför murarna möter hon för första gången krigets verklighet, en syn hon aldrig kommer att glömma. Hon möter också den jämnåriga Roman och en skör men djup vänskap växer fram mellan dem. När Romans föräldrar tvingas välja mellan att lämna hans nyfödda syster eller se henne svälta under sitt eget beskydd får han nog och går med i den judiska motståndsrörelsen. Romans övermod drar tyskarnas uppmärksamhet till sig, vilket försätter Emilia och hennes familj i stor fara.
____________

Gripande & sorglig men även hoppfull bladvändare!

Jag älskar Kelly Rimmer’s böcker och den här var inget undantag. Boken handlar om den grymhet som judarna fick utstå och det var sådan ondska och hemskheter. MEN den innehåller mycket kärlek, hoppfullhet och kämparglöd och viljan att leva. En kärlekshistoria som är full av sorg, hopp, förtvivlan och godhet. Språket är fint och flyter på och den är mycket välskriven och lärorik. Karaktärerna är fantastiska och kapitlen lagom långa. Den är svår att lägga ifrån sig och jag läste ut den på två dagar trots att det är en ganska tjock bok med sina 404 sidor! En fantastisk bok som berörde mig och som du inte får missa!

Omdöme: 5/5

Tack @lbforlag @kelrimmerwrites för recex!

____________

 

Titel: Flyg i skymning – Första boken om Vanja
Författare: Lena Gennerud
Utgiven år: 2022
Sidantal: 342
Förlag: Visto

📖
Vad händer när barndomsvännen gifter sig med mannen du älskar, och du bär på en -hemlighet som ingen vet? Flyg i skymning är relationsdramat om flera generationer i nutid. Berättelsen utforskar hemligheten i en släkt; det några vet men ingen pratar om. I denna roman är det oförlöst kärlek som påverkar hela klanen. Inte bara huvudpersonen Vanja och mannen hon fortfarande älskar, utan även guddottern Kerstin som lever i ett olyckligt äktenskap. Kerstin ber Vanja om råd, men hon kan inte hjälpa, då skulle ju allt komma fram. Så en dag händer det, den första brickan faller och Vanja väljer att agera. När sanningen visar sig krackelerar alla medberoende i släkten samtidigt. Och till ytan lyfter en hemlig kärlek. Flyg i skymning är frigörelseromanen om Vanja Tidblom, kvinnan på 69 år som börjar stå för sina behov, säga vad hon vill och leva livet hon längtat efter länge. Det är en bok om hopp, att bli fri från medberoende och hitta sig själv även på äldre dagar, att det aldrig är för sent att bli sitt bästa jag.

____________

Intressant & välskriven bladvändare!

Den här debutromanen har två olika startkapitel och läsaren kan själv välja vägen in i boken! Finurligt och mycket annorlunda och det tyckte jag mycket om. Sen att huvudkaraktären är 60+ är också något som jag uppskattade! Berättelsen handlar om Vanja, en kvinna på 69 år som börjar stå upp för sig själv, hitta sig själv och leva livet som hon länge längtat efter! Boken är lättläst, välskriven och mycket intressant. Lagom långa kapitel men också uppdelade i korta stycken så det är lätt att bara fortsätta läsa. En bladvändare! Vill du läsa en annorlunda och intressant bok så läs den här! Ser fram emot att fortsätta följa Vanja i kommande böcker!

Omdöme: 4/5

Tack @vistoforlag & @lenagennerud för möjligheten att få läsa 💓

____________Titel: Ghettoprinsessan
Författare: Sammy Jeridi
Utgiven år: 2022
Förlag: Bokfabriken


📖
Leon Jaziri tänker bli vit som snö.
Men ödet har andra planer när han kommer ut från fängelset. För att få sina undangömda miljoner måste han göra en sista grej. Bli en fucking Sherlock Homie och hitta det alla vill ha - arvet efter Prästen. Ryktet om hans död har spridit sig som en löpeld. Prästen visste allt om alla, och Leon är inte ensam om att leta efter de smutsiga hemligheterna. En av dem är Lexia Jobo, som vill bli drottning över den undre världen. En annan är Margareta "Maggan" Palm, kriminalkommissarie från Boden, som utreder mordvågen efter Prästens död. När Leon med sin gamle vapendragare Sarmed ger sig ut i den undre världen korsas hans väg av Ayanda Karlsson, som måste rädda sin cancersjuka mamma. Det finns ett botemedel i Thailand. Enda problemet är att behandlingen kostar en halv mille.
____________

Spännande, fartfylld & nagelbitande bladvändare!

WOW!! Sammy, vad ska jag säga om den här uppföljaren 🤔? Jaa du Sammy, du har verkligen gjort det igen men såå mycket bättre! Jag riktigt sögs in i historien från första kapitlet och där stannade jag kvar tills boken var slut. Korta kapitel och en rafflande story. En mycket välskriven bok med ett himla driv och med karaktärer som man bara älskar. Det är emellertid ganska råa inslag men mitt i allt detta så kommer en härlig humor fram och det älskar jag. Vad sägs om GW och Camilla Läckberg? Jaa där kom humorn tillbaka och mer tänker jag inte berätta. Det var mycket trevligt att stifta bekantskap med några nya karaktärer och en del gamla från tidigare böcker dök självklart upp. Kvinnorna står lite i centrum i den här boken och det är superbra och härligt. Den här bokserien är en av mina absoluta favoriter och har du inte läst någon så ska du absolut börja med bok 1 som heter Ghettokungen, så blir det lättare att hänga med vad som händer! Jag kan nästan garantera att du kommer fastna direkt som jag gjorde och bara vill läsa mer om Leon och hans bror med flera! Nu ser jag otroligt mycket fram emot nästa bok!

Omdöme: 5++/5

Tack sååå mycket @sammyjeridi & @bokfabriken för en helt fantastisk läsupplevelse 🙏

____________
    

 

Titel: Jorden skälver, Marken gungar
Författare: Erica Eklund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
257
Förlag: Ordberoende förlag

📖

Det är just när livet ser ut att vända till det bättre som min pappa dör. Jag är 18, han ska snart fylla 45, precis som jag när den här boken kommer ut. Det här är berättelsen om mig och min pappa Uffe. En berättelse om hur vi älskar varandra men där pappas alkoholmissbruk skapar stora konflikter. Jorden skälver, marken gungar handlar om människan bakom missbruket. Den berättar ärligt och naket om hur relationerna påverkas av alkoholen, men också om hur långt en människas kärlek kan sträcka sig och om ett samhällsproblem som fortfarande är ett av våra absolut största. Erica Eklund är uppvuxen i Norrköping och lever där tillsammans med sin familj. Hon är utbildad gymnasielärare i svenska och tyska men efter tolv år i skolan startade hon sitt eget företag och arbetar idag som författare coach och lektör. Jorden skälver, marken gungar är hennes debut.
____________

Gripande, Stark & Verklighetsbaserad bladvändare!

En otroligt välskriven bok av debutanten Erica Eklund. Jag fastnade totalt i berättelsen och kunde inte sluta läsa den. Berättelsen är sååå gripande och stark och jag varnar/tipsar dig som ska läsa att ha många näsdukar till hands. Man får följa med pappans och dotterns perspektiv i olika tidsepoker och jag blir så tagen av berättelsen då den är otroligt nära sanning. Det finns ett stort djup i boken där man skildrar en svår sjukdom – alkoholism. Jag blir tagen, det är så mycket känslor som berörs i boken om både sorg, svek, hopp och kärlek. Stundtals så var det svårt och gjorde ont att läsa!

Omdöme: 3,5/5

__________


 
Titel: Sorgfågel sjunger – En Sonja Ljung-Deckare
Författare: Emma Olofsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
384
Förlag: Stellar & Saga Egmont

📖

Kriminalinspektör Sonja Ljung får en minst sagt tumultartad första dag på grova brott i Karlskrona. Hon har knappt fått träffa sina nya arbetskamrater när de får in ett larm om en beväpnad man som tagit sig in på Mariaskolan. När polisen anländer på plats är kaoset ett faktum och en kvinnlig lärare hittas död, med flera knivhugg i bröstet. Inte långt därefter hittas ännu en kvinna mördad. Kroppen hittas i ett skjul på kvinnans familjegård, med bröstkorgen uppskuren. Där hjärtat suttit finns nu bara en sten. Och när man finner en lapp med ett citat från en känd barnbok ökar oroskänslorna hos polisen. Sonja börjar ana att morden på de två kvinnorna hänger ihop. När hon gräver vidare hittar hon samma citat hemma hos det första offret, och när en videofilm skickas till polisen befarar de det värsta: det finns en kropp som de ännu inte hittat. Hundratals mil därifrån möter vi Mona, en kvinna från Iran som flyr mot Sverige för att leta reda på sin älskade pojkvän som har försvunnit. Men vad ingen väntat sig är vad Monas resa ska betyda för utredningen.

____________

Fängslande, spännande bladvändare!

WOW! Det här är en pulshöjande och mycket välskriven spänningsroman. Boken är lättläst med stor text och korta kapitel. En riktig bladvändare. Karaktärerna tycker jag mycket om, Sonja, Navid och Mårten. Första delen i en ny serie om Sonja Ljung, en deckare som jag varmt rekommenderar och nu ser jag fram emot nästa bok i serien! Jag har inte läst någon av Emmas tidigare böcker men nu ska jag verkligen kolla in dom också 🤗

Omdöme: 5/5

Tack @stellarforlag @sagaegmont & @_emmaolofsson_forfattare_ för recex och en fantastisk läsupplevelse 💓

____________
Titel: Jag drömmer dig hit
Författare: Marianne Boklund

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
349
Förlag: Lava

📖

Den unge Gustaf från Norrahammar ser en möjlighet att få studera och slippa ifrån drängstugelivet när han går med i Frälsningsarmén och blir officer. Han trivs med att bli förflyttad runt landet till olika kårer, men när han träffar Maria inser han att han saknar en kvinna vid sin sida. När rykten går om att de två setts tillsammans blir Gustaf förflyttad till Vilhelmina. Maria är inte officer, och då är äktenskap uteslutet. Maria, som är aktiv i Frälsningsarmén på fritiden, påbörjar en utbildning till barnträdgårdslärarinna på Fröbelseminariet hemma i Norrköping men känner sig kluven när kärleken väcker hopp om en annan framtid. Inte bara Armén ställer krav; Marias mamma vägrar att släppa ifrån sig sin hemmadotter och gör allt hon kan för att förhindra det. Andra världskriget pågår och Gustaf får ta emot finska flyktingar i Vilhelmina. 


Medan möteslokalen är fylld av våningssängar, håller han möten ute på gårdar dit han skidar i väglöst land bland fjällen. Han känner en allt större mening i sitt kall, men saknar Maria. De kan bara träffas när han reser hem med tåget och smyger sig till en paus i Norrköping. Postgången är fri, så de skriver brev efter brev där de längtar och väntar, hoppas och tvivlar. Kärleken är stark, men övervinner den allt? 


Jag drömmer dig hit är verklighetsbaserad och utspelar sig mellan våren 1944 och hösten 1946, huvudsakligen i Norrköping med omnejd och i Vilhelminatrakten.

Romanen bygger på brev, dagböcker och berättelser.


____________

Gripande verklighetsbaserad kärlekshistoria

En fin och mycket intressant berättelse, men också smärtsam och tankeväckande. Den utspelar sig på 40-talet och handlar om två unga människor. Boken är mycket välskriven, lättläst och språket flyter på. Karaktärerna och miljöbeskrivningarna är fantastiska och man ställer sig även frågan, vad är rätt eller orätt i livsfrågan. Jag känner igen vissa händelser som min egen mor berättat för mig, då hon var frälsningssoldat på 50-talet. Det här är en bok som jag varmt rekommenderar!

_
Omdöme: 4/5

Tack @lavaforlag och @mariannebokblad för möjligheten att läsa 🤗

____________ 
Titel: Hälsningar från den spanska körsbärsträdgården
Författare: Jo Thomas

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
447
Förlag: Polaris

📖
Efter tre brutna förlovningar är Beti i stort behov av en nystart i livet. Vad kan passa bättre än att bege sig till södra Spanien och börja en ny tillvaro i solen? Men allt är inte bara sangria och siesta. Beti får jobb på en andalusisk gård där man odlar körsbär, där ska bären plockas och träden vattnas, dessutom är hennes temperamentsfulle chef Antonio en riktig utmaning. Medan solen ger henne färg njuter hon mer och mer av sitt nya liv. Och när hon dessutom upptäcker flamencon så händer något med henne. Hon måste bara släppa taget och lyssna till sitt hjärta. Den spanska körsbärsträdgården är en bok fylld av sol, kärlek och familjehemligheter.

____________

Varm, spännande, kärleksfull bladvändare!

Det här är en fantastisk bok om familjehemligheter, kärlek, sol och ett ämne som fängslar och förmedlar vikten av att tro på sin förmåga av att vara viktig för andra, lita på sig själv och tänka positivtJo Thomas skriver såå fint med underbara karaktärer och helt fantastiska miljöbeskrivningar att man känner sig delaktig och här känner jag solens strålar. Boken är lättläst och svår att lägga ifrån sig. Jag har bara läst en bok tidigare av författaren ”Den franska lavendelgården” som jag också tyckte mycket om och den här blev också en favorit. Alla böckerna är fristående. En riktig feelgood som jag rekommenderar!

Omdöme: 4/5

Tack @bokforlagetpolaris för recex och möjligheten att få läsa 💓

__________

 

Titel:
 Hjärtat talar grekiska
Författare: Angela Rizzo

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
349
Förlag: Hoi förlag

📖
Den trettioåriga läkaren Maria sitter i ett flygplan, på väg tillbaka till barndomens ö i Grekland där moderns sida av släkten bor. Hon vet inte varför hon har kallats dit, eller vad hon kan förvänta sig. Hon har aldrig förstått varför kontakten med familjen bröts när hon var tio år och har svårt att förlåta att de övergav henne. Återföreningen väcker starka känslor till liv och hon går från att ha varit ensam till att plötsligt vara en del i en stor, kärleksfull familj som styrs av den godhjärtade men excentriska mormodern. Maria blir snart varse att med gemenskap och tillhörighet följer inte bara trygghet och mening, utan även ansvar och krav. När hon möter kärleken tillåter hon sig för första gången att bortse från förnuftet och kastar sig in i en passionerad relation som låter henne utforska sin egen lust och kvinnlighet, men saker blir komplicerade när en tragedi inträffar och snart befinner hon sig mitt i ett äkta grekiskt drama.

____________

Mysig, lättläst, välskriven feelgood/romance!

Det här är första boken i en serie. Många härliga karaktärer som man bara älskar. Boken innehåller det mesta, kärlek, romantik, värme, sorg, känslor, längtan och hopp. Vackra och målande miljöbeskrivningar som gör att man längtar till Grekland 💓 Ibland så tar kanske dom erotiska scenerna över lite för mycket och själva handlingen kommer i skymundan, men helt ok. Boken är välskriven, intressant och lättläst och gillar man romance så är detta boken för dig! Ser mycket fram emot nästa bok!

Omdöme: 3,5/5                         

Tack @angelarizzoforfattare och @hoiforlag för att jag fick möjlighet att läsa 🤗

____________

 

Titel:
 En ny värld
Författare: Natasha Lester 
@natashalesterauthor
Utgiven år: 2022
Sidantal: 
394
Förlag: Bazar förlag

📖
Evie Lockhart växer upp i en överklassfamilj i Boston, och hennes framtid är utstakad. Hon ska gifta sig med barndomsvännen Charlie och därefter ägna sig åt hem och familj. Men Evie har helt andra drömmar. Hon vill läsa vid universitetet och bli läkare, liksom sin far. Vägen till studierna möter många hinder. Hennes ambitioner misstros inte bara av omvärlden, utan även av fästmannen och familjen. Ändå vägrar Evie ge upp, och till slut kan hon börja läsa till gynekolog i New York. Där upptäcker hon en helt ny värld, fylld av jazz, glamour och äventyr. I det glada 1920-talet tycks allt möjligt, men Evie får betala ett högt pris för att uppfylla sin dröm.

____________

Fängslande, intressant & en riktig bladvändare!

Det här är en fängslande roman som dom tidigare böckerna "Den franska fotografen" och "Den hemliga gåvan" som jag bara älskade. Boken handlar om kärlek, starka kvinnor och om hopp att lyckas i världen och bryta sig loss från normen! En välskriven och mycket intressant historia som var svår att lägga ifrån sig. Glamour och Jazz, kärlek, intriger och mycket mer får man läsa om i den här boken och jag blev totalt uppslukad av historien, den grep tag i mig och jag såg mig själv vara med i kretsen, eller som någon som står i bakgrunden och tjuvlyssnar och hejar på 🤗 Natasha Lester skriver med ett fint språk, med målande och fantastiska miljöer och intressanta karaktärer. En riktig bladvändare! Och omslaget är helt AMAZING!
____________

Omdöme: 4/5

Tack @bazarforlag @jennyschyttberg för chansen att få läsa 🙏

____________

Titel:
 Den bästa sommaren
Författare: Sarah Morgan

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
317
Förlag: Harper Collins

📖
Stekande sol och skamlös matchmaking är perfekta ingredienser för att skapa den bästa sommaren! Även om Kathleen är åttio år och precis haft inbrott vill hon inte alls ha den hjälp som hennes dotter försöker tvinga på henne. Det hon behöver nu är ett riktigt äventyr! Hon börjar därför smida planer på en efterlängtad roadtrip. Liza håller på att gå under av vardagens alla måsten och det sista hon behöver är att hennes envisa mamma ska dra iväg på en ogenomtänkt semester - är det bara hon som har förståndet i behåll? När Martha, som inte vet vad hon ska göra med sitt liv och dessutom försöker bli kvitt ett efterhängset ex, får syn på Kathleens annons har hon svaret på sina böner. Chaufför på en "episk roadtrip" låter som något för henne. Enda kruxet är att hon ogärna kör bil. Tack vare Kathleens äventyrslusta och lite jävlar anamma får de tre kvinnorna uppleva en sommar de sent ska glömma.

__________

Mysig, humoristisk, välskriven sommarfeelgood!

Sarah Morgan kan verkligen skriva böcker som får mig att bli helt fast. Miljöbeskrivningarna och karaktärerna är fantastiska. I den här storyn så är det berättaren Kathleen, en 80 årig ganska tjurig och envis  kvinna, men såå härlig, och dottern Liza samt Martha som är chaufför, som alla berättar i tredje persons perspektiv. En underbar feelgood som innehåller både sorg, kärlek, familjehemligheter, relationer och härlig humor, är även spännande och har en härlig blandning av sött och salt. Dessa kvinnor tar dig med på ett riktigt äventyr med spännande intriger och visar att det aldrig är för sent att leva livet och drömma oavsett ålder. En underbar och mysig bok med många fina budskap! Välskriven bladvändare som jag varmt rekommenderar!

Omdöme: 5/5

Tack @harpercollins_sverige och @sarahmorganwrites för rexex och för möjligheten att få läsa den här fantastiska boken 💕

____________Titel: Sommar, hopp och vänskap på Kanelholmen
Författare: Yvonne Ehn

Utgiven år: 2022
Förlag: Stellar förlag

📖
Det oväntade sms:et som precis landat i telefonen känns som ett slag i magen. Cornelia behöver ingen betänketid - hon vet att hon måste lämna allting bakom sig. Lägenheten, jobbet och sakerna betyder ingenting längre. Hon måste fly, någonstans dit avsändaren inte kan spåra henne. Valet faller på Kanelholmen, en avlägsen ö ute i Stockholms pittoreska skärgård. Utan några löften om bostad eller arbete sätter hon sig på båten mot sitt nya liv. Det får bära eller brista. På Kanelholmen möter Cornelia en gemenskap som välkomnar henne med öppna armar. Men ön visar sig också bjuda på utmaningar hon inte kunnat föreställa sig. Vad skulle hennes älskade morfar säga om han såg henne nu? Samtidigt som Cornelias brokiga förflutna kommer allt närmare, snubblar hon själv över ett mysterium. Ett mysterium, som hon inte kan låta bli att försöka lösa. Kanelholmen är en feelgood-serie i flera delar om livet på en skärgårdsö. Lär känna invånarna och bli själv en del av gemenskapen på mysiga Kanelholmen.

____________

Varm, mysig, tänkvärd och en riktig sommarbok!

Det här är en riktig sommarbok. Jag känner havsluften och alla dofter genom boksidorna. Älskar karaktärerna och dom underbara miljöbeskrivningarna. Såå mysig och charmig feelgood som innehåller det mesta, vänskap, 
kärlek, glädje och lite smärta och en samling hundar, precis rätt ingredienser. Boken är välskriven, lättläst och sidorna bara flyger fram, en riktig bladvändare. En riktigt mysig sommarbok perfekt för att läsas i hängmattan, solvarma klippor eller hemma i läsfåtöljen. Den här boken är första delen i en serie och jag ser redan fram emot att fortsätta läsa om Kanelholmen.
Omdöme: 5/5


Tusen tack @stellarforlag och @yvonneehn för recex och chansen att få läsa 
🙏

____________

 

Titel: En drömresa för fyra
Författare: Milly Johnson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
500
Förlag: Polaris

📖
Vännerna Roz, Olive, Ven och Frankie träffades i skolan och fann varandra omedelbart. Tillsammans dagdrömde de om en högtflygande framtid, full av fantastiska framgångar och rosaskimrande romantik. Världen låg vid deras fötter. Tjugofem år senare är verkligheten en annan. Olive försörjer sin late man och hans sjukliga mamma som städerska. Roz hjärta har blivit så krossat att inte ens hennes nye partner Manus omsorg och kärlek verkar kunna läka det. Och hon har brutit kontakten med Frankie. Men Ven har bestämt sig för att gänget ska återförenas och vad kan vara bättre än att åka på den lyxiga medelhavskryssningen som de alltid drömt om? Plötsligt befinner sig de fyra vännerna långt hemifrån på öppet hav, redo att njuta av en välbehövlig semester. I takt med att de soldränkta dagarna går ter sig vardagen alltmer avlägsen, men vad väntar egentligen på dem när det är dags att gå i land?

__________

Varm & mysig

Ännu en småmysig bok av Milly Johnson. Kanske inte den bästa av hennes böcker. Men jag älskar hennes sätt att skriva berättelser om intressanta människor och livsöden. Språket är enkelt och flyter på och karaktärerna   känns så levande. Miljöbeskrivningen är fantastisk och jag blir riktigt sugen på att åka på en kryssning efter jag har läst boken. Lättläst bok som trots sina många sidor gick snabbt att läsa.

Tusen tack @bokforlagetpolaris för chansen att få läsa ännu en fin bok av Milly

Omdöme: 4/5

__________

 

Titel:
 Sandänglar
Författare: Susanne Schemper

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
370
Förlag: Stellar/Saga

📖

Författaren Paulina Pihl ser fram emot både skrivtid och lugn nära hav och natur på nyöppnade Saltmålla Resort. Den senaste tiden har varit stressig och förhållandet hon har med den temperamentsfulla och svartsjuka Milla tar allt mer energi. Ingela Salo befinner sig också på hotellet. Hennes längtan efter gemenskap överskuggas av hennes förlamande rädsla för att inte passa in. När hon oväntat får uppleva hur det är att höra till, och sedan lika snabbt hamnar utanför igen, blir besvikelsen för stor att hantera. Hon finner sig beredd att göra vad som helst för att återigen få känna sig sedd. Samtidigt kan Ingela inte tolka de omvälvande känslor hon snabbt får för Paulina. Kan det vara äkta kärlek? Paulina, som till en början roas av den udda kvinnan, drabbas snart av en stark känsla av obehag. Är Ingelas intresse verkligen sunt - eller är hon rent av besatt av henne?

__________

Spännande, fängslande, välskriven, bladvändare!

Sandänglar är den första delen i nya serien ”Sandmålla” 
Det är en mörk psykologisk spänningsroman om en ensam kvinnas desperata längtan efter att bli omtyckt. Men var går egentligen gränsen för beundran och besatthet av en annan människa?! 

Wow vilken otroligt spännande bok! Jag var helt fast i storyn från början och håren reste sig på mina armar ju mer jag läste, vilken otäck och obehaglig känsla det måste vara att ha någon stalker efter sig som är helt besatt av ”dig”, eller är det något annat? Spänningen i boken byggs på lite i taget och den är lättläst med bra flyt. Karaktärerna är fantastiska med intressanta liv och fina miljöbeskrivningar. 

Susanne är mästerlig och såå skicklig på att skriva fängslande och spännande böcker och jag slukade boken på 2 dagar så detta var en riktig bladvändare och en fantastisk läsupplevelse. 

Nu längtar jag otroligt mycket efter nästa bok i serien då den här avslutas med en riktig cliffhanger som verkligen gav mig ilningar av obehag efter ryggraden! 

MISSA INTE!!

Omdöme: 5/5

Tusen tack till @sagasverige @stellarförlag och @susanneschemper för en fantastisk läsupplevelse 💕🙏

__________


Titel:
 Mord under augustimånen
Författare: Lena Risberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
191
Förlag: Lava

📖

Sköna augusti störs av att en okänd människa hittas död på en byggnadsställning utanför bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm i Stockholm. Omständigheterna är både mystiska och oklara. Polisen misstänker mord och en utredning startar. Bästa väninnorna Ninni och Bim hamnar återigen mitt i händelsernas centrum. Nyinflyttade grannar, gamla bekanta och utomstående blir misstänkta när damerna startar sin egen mördarjakt. En händelserik och dramatisk utflykt till skärgårdsön Utö väcker ännu fler frågor.

__________


"Mord under augustimånen" är den 3:e boken i serien om Ninni och Bim. Jag är glad att få vara tillbaka med Bim och Ninni på Konvaljen och jag fångas in i storyn från första kapitlet. Det är en underhållande bok med fantastiskt personporträtt, matinspiration, nostalgitrippar, spännande intriger toppat med mysterier och mordgåtor. Författaren 
har öga för dom små detaljerna som bidrar så mycket till själva helhetenBoken är såå mysig och varm och en riktig feelgood/mysdeckare. Det är ett fantastiskt språk och bra flyt och driv i berättelsen som gör den lättläst och svår att lägga ifrån sig. Och väninnorna har verkligen utvecklats från tidigare böcker och det är så härligt. Har ni missat den här serien så rekommenderar jag den varmt! Läs gärna dom 2 tidigare böckerna först om du inte gjort det. Jättebra 🤗

Tusen tack fina 
@forfattare_lena_risberg för att jag fick förhandsläsa den här fantastiska boken och jag ser redan fram emot nästa bok 💕

Omdöme: 4,5/5

____________

 Titel: Blodsprängd
Författare: Kristina Emanuelsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
351
Förlag: 
@wordaudiopublishingsweden

📖
"Blodsprängd" är namnet på journalisten Anders Wikanders stora artikelserie om osynligt våld. Det sista han kommer att skriva innan han tragiskt omkommer i en bilolycka 1994. Något år senare möter hans änka, Sonja, den karismatiske kulturpersonligheten Glenn Spångberg, vars fru Elin försvann bara ett par veckor efter Anders död. Hon har aldrig återfunnits, och Sonja och Glenn finner tröst hos varandra.När Anders och Sonjas dotter, Frances Wikander, många år senare har en vernissage med temat "spår av försvunna kvinnor" ställs allting på sin spets. Frances storebror Milo befarar att utställningen kommer att väcka liv i den hemlighet och mardröm han levt med sedan den där ödesdigra sommaren då hans pappa dog. Vad hände egentligen med Elin? Och var Anders död verkligen en olycka?
__________


Spännande & välskriven bladvändare!

En suverän, otäck, välskriven och spännande story som lyfter upp ämnet som osynligt våld innanför hemmets väggar. Denna bok är en så kallad domestic noir-thrillerKorta kapitel som gör att boken är mycket lättläst och karaktärerna delas upp i dom olika kapitlen med årtal och händelser. Mycket intressant och fängslande. En riktig bladvändare.

Omdöme: 4/5

Tack för förfrågan om att läsa din fantastiska bok @kristina_emanuelsson 🤗

____________

 
Titel: Berätta en detalj
Författare: Malin Tuvesson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
311
Förlag: Ordberoende

📖
Romanceförfattaren Julia lämnar ett förhållande på sparlåga hemma i Sverige och drar till London för att göra PR och skriva manus när en av hennes böcker ska filmatiseras. Beskedet om att Paul Thompson, en av de mest eftertraktade filmstjärnorna för tillfället, tackat ja till rollen som Antonio gör alla överlyckliga. Alla utom Julia. Hur kan den överreklamerade, stroppiga skådisen passa för rollen som ligger henne så varmt om hjärtat? En grillfest hemma hos Paul håller på att sluta i tragedi och plötsligt är det Julia som kommer att spela en viktig roll för Paul. Hon tvingas successivt omvärdera sin inställning - kanske finns det ett djup bakom hans snygga fasad trots allt.

__________

Underhållande, Lättläst, Mysig & Intressant

Den här boken är författarens debutroman. Bokomslaget är såå fint och tilltalar mig till läsning! Handlingen är intressant där man får följa karaktären Julia på hennes olika intervjuer som författare. Boken är lättsam, lättläst, mysig och underhållande och det är lagom med sexscener 😁 Innehåller kärlek, vänskap, intriger och är en härlig blandning av feelgood/romance!

Omdöme: 4/5

Tack till @ordberoendefrlag och @tuvessonmalinför möjligheten att läsa 💕

____________

 


Titel: Morden i Fleat House
Författare: Lucinda Riley
Utgiven år: 2022
Sidantal: 456
Förlag: Bazar
Omdöme: 3,5/5

📖
När en elev hittas död i Fleat House på St Stephen"s - en avlägset belägen internatskola i Norfolk - vill rektorn avfärda det inträffade som en olycka. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott och den ambitiösa kriminalinspektören Jazmine "Jazz" Hunter får utredningen på sitt bord. Det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska. Men de anställda på skolan sluter leden och Jazz inser snart att hon har hamnat i sitt livs mest utmanande mordutredning. På Fleat House skyddas hemligheter som är mörkare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

__________

Fin stämning, spänning & småmysig
Jag har inte läst bokserien om systrarna som dom flesta redan gjort, så vad har jag att jämföra med 
🤔 Jag kan i alla fall försöka recensera den här boken så gott det går då jag förstått att hon inte skrev deckare i vanliga fall! Hennes äldste son har skrivit en fin dedikation/förord om sin mamma Lucinda i bokens början och den här boken skrev hon redan år 2006 men har legat orörd fram tills nu 💕 Boken är lättläst, välskriven och med ett fint språk som flyter på och underbara miljöskildringar. Ingen wowkänsla eller nagelbitare för mig tyvärr, men helt klart läsvärd. Småmysig och intressant!

Tack @bazarförlag för recensionsexemplar och för chansen att få läsa 💕

__________ Titel: Natten, Sömnen, Döden, Och stjärnorna
Författare: Joyce Carol Oates

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
862
Förlag: Harper Collins
Omdöme: 3/5

📖

Whitey McClaren är före detta borgmästare och en respekterad man i samhället där han bor. När han en dag stannar bilen för att hindra två poliser som brutalt misshandlar en man, slutar det med att han själv blir angripen. Den korta tid som återstår av hans liv tillbringar han på sjukhus, omgiven av sin hustru Jessalyn och de fem vuxna barnen. I Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. berättar Joyce Carol Oates historien om hur en familj prövas i svallvågorna av en tragedi, hur banden mellan familjemedlemmarna påverkas och hur var och en reagerar på sitt eget vis - mer eller mindre oväntat. Det här är en storslagen roman av en av vår tids största författare: en levande, inträngande och naken skildring av ras- och klassfrågor i dagens USA, om psykologiskt trauma, sorg, och att till slut gå vidare och bli hel igen.
__________

Annorlunda, intressant och läsvärd!

Jaa det tog några månader att läsa den här tjocka boken och jag läste några kapitel då och då! Den var ganska lättläst trots det höga sidantalet men otroligt svår att hålla i och det kändes som ryggskottet var nära 😁 

Berättelserna är mycket trovärdiga (Ja det är flera berättelser i en) och en skrämmande skildring av ett mörkt men aktuellt ämne i USA om klass och rasfrågor. Den innehåller sorg och trauman där Oates gestaltar olika karaktärer och lyfter fram dom komiska sidorna och skildrar en hel nation och inte bara en familj. 

Tyvärr så tilltalar mig ingen av familjemedlemmarna i den här boken och jag blir inte uppslukad av den som hennes tidigare böcker. Men trots det så är det en välskriven, intressant och läsvärd bok och jag ångrar inte att jag läst den. Så du får bilda dig en egen uppfattning och inte bry dig om mina tankar 🤗

Tusen tack till @harpercollins_sverige för recex och att jag fick möjlighet att läsa boken 💕

__________

Titel: Väringasagan – Trilogi
Författare: Leif Selander

Förlag: Lava
Omdöme: 
 /5

__________


Del 1 – Svekens tid

Detta är berättelsen om färden som blev inledningen till bildandet av det mytomspunna Väringagardet, den romerska kejsarens personliga livvakt och elitgarde. Svekens tid är den första delen av Väringasagan, en välskriven serie historiska äventyrsromaner i vikingamiljö. Markus tar värvning till viking året 979.

Del 2 – Fruktans tid

I den här boken får vi träffa sköldmön Ylva som blir tillfångatagen som träl och såld, men turen är med henne och hon träffar på Björn som är vikingahövdingens son. Nu får hon visa att hon kan bli en tillgång i krigarsällskapet.
Fruktans tid är en parallell och fristående fortsättning på Svekens tid.

Del 3 – Föreningens tid

Ett år har gått sedan slaget om makten i Konstantinopel avgjordes. Väringagardet har bildats och i den stora staden har utrensningar skett i samband med att kejsaren försökt befästa sin position. Orosmoln seglar upp såväl i nordväst som öst, i form av den bulgariske upprorsledaren som vill åt makten i Konstantinopel och den gamle antagonisten Skleros, som åter utmanar om tronen. Samtidigt kommer ett förslag från norr, ett förslag som återigen kommer utsätta Markus och Grim för stor fara. Föreningens tid är den tredje delen i serien Väringasagan och är en fristående fortsättning på Fruktans tid. Men jag rekommenderar att man läser i ordning!

__________


Välskrivna, spännande, intressanta, magiska böcker med fartfyllt innehåll!

Trilogin handlar om det mystiska Väringagardet och vikingarnas färder i Österled. Baserade på verkliga händelser!

Jag har verkligen njutit när jag läst dessa böcker om vikingarnas äventyr och fått en fantastisk historielektion samtidigt! Jag har fått följa med på ett spännande och fartfyllt äventyr både till sjöss och på land med fantastiska karaktärer. Böckerna är mycket intressanta, välskrivna och språket flyter på och är fantastiskt, likaså miljöbeskrivningarna. 

Det märks att författaren har koll på både föremål, platser, människor och hur vikingarna levde och det märks att det ligger noggrann och massor av research bakom! Leif Selander är en otroligt bra och skicklig författare och böckerna griper tag om mig och jag känner mig delaktig i berättelserna.

En riktig bladvändare! LÄS!!

__________


 

Titel:
 Sommaren på Oaktree Manor – Familjen Winther
Författare: Katrine Wessel

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
281
Förlag: Polaris
Omdöme: 4/5

📖
Rose Winther skall gifta sig med Dimpy Ashmore, och Cecilia Winther reser till England för att hjälpa sin dotter med förberedelserna. Cecilia är förväntansfull inför att träffa dottern, föräldrarna och sin syster för första gången på många år, men allra mest gläder hon sig åt att komma bort från salongen där hemma. Hon är trött på sitt liv och sitt äktenskap, men det kan hon inte berätta för någon.I England träffar Cecilia konstnären Rufus Pratt. Han är bohem, frigjord och charmerande och Cecilias värderingar och moral sätta på prov. Men är hon verkligen villig att ge upp sitt behagliga liv som societetsfru? Det blir en varm och intensiv sommar på Oaktree.

__________

Mysig, Varm, Kärleksfull & en riktig bladvändare!

Jag bara älskar den här historiska bokserienDe tidigare böckerna lyssnade jag ikapp på innan jag läste den här och jag förstår inte att jag inte läst den här fantastiska serien tidigare!
Sommaren på Oaktree Manor är den 6:e delen i serien om familjen Winther. Boken utspelar sig både i England och Norge. Karaktärerna är intressanta, men vissa av karaktärerna blir jag riktigt irriterad på 
😁 Miljöerna är underbara och jag ser mig där ibland dessa tidsenliga människor. Fantastiskt språk och en lättläst bok där sidorna bara flyger fram. Kan sakna lite mer romantik som dom tidigare böckerna innehöll, men annars en fantastisk bok! Nu väntar jag på nästa del i serien, för visst kommer det fler 🙏

Tack @bokforlagetpolaris och @k_wesselaas_ristvedt för recensionsexemplar 💕

__________


 Titel: Tvillingblod
Författare: Anette Jacobsson

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
344
Förlag: JW Förlag
Omdöme: 4/5

📖
Han räckte över den sovande babyn till mig.
"Jag dränker honom annars. Ingen annan än du får ta hand om honom.
Du har hans öde i din hand!"
Det fanns inget val för jag visste att Fabian var i stånd att
genomföra precis allt som han sa. Sådan var han, min tvillingbror.

Tvillingbröderna Benjamin och Fabian växte upp i ett lugnt villakvarter i Saltsjöbaden. Men innanför väggarna på det välskötta huset utspelade sig mardrömslika scener och hemligheter som för alltid länkar dem samman.
Som vuxen lever Benjamin ett ordnat familjeliv och försöker ha så lite kontakt som möjligt med sin tvillingbror som är legosoldat i Franska främlingslegionen och oftast ute på slagfältet i något blodigt krig. Under Benjamins semester i Thailand dyker Fabian spontant upp och kräver att få tillbaka sin son - det barn som han låtit Benjamin ta hand om och uppfostra från att han var baby. Ett blint raseri och en beslutsamhet väcks hos Benjamin för han vet vem Fabian är och vilka faror det skulle innebära för sonen. Han får oväntat stöd från en ny bekantskap och kanske vore det bäst för alla om hans tvillingbror inte fanns längre?


__________

Spännande, fängslande och en riktig bladvändare!
WOW vilken debut! Storyn fångade mig från första sidan och höll mig fast till slutet. En riktigt spännande handling, fina karaktärer och fantastiska miljöbeskrivningar. Boken innehåller kärlek, sorg, starka relationer, hemska hemligheter och mycket spänning. En riktig bladvändare som utspelar sig i Stockholm, Thailand och Frankrike. Slutet känns som det kan bli en fortsättning och det hoppas jag verkligen. Missa INTE!


Tusen tack 
@anette_storyteller  och @jwforlag för recex och för att jag fick möjlighet att läsa 💕

__________

 
Titel:
 Sorgebarn – Ormvattnet del 2
Författare: Caroline Engvall

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
350
Förlag: Forum
Omdöme: 5/5

📖
Efter förlusten av sin mamma har Smilla Lundgren funnit kärleken i polisen Aryan och hittat sitt drömjobb i Stockholm. Hon arbetar med att ta hand om unga tjejer med självskadeproblematik, ett arbete som kräver hennes totala dedikation och styrka. Men om bara några dagar är det minnesstund för Ella-Maria. Hon var tio år gammal när hon spårlöst försvann i Ormvattnet, byn där Smilla tillbringade sina barndomssomrar och där Smillas mormor Britta nu bor ensam på äldreboende. Smilla och kompisen Adrienne var de sista som såg Ella-Maria i livet den där natten för snart tio år sedan. När Smilla får reda på att Britta ligger för döden återvänder hon till sin släkts hembygd. En resa som blottar hemligheter som verkar hålla en hel by i sitt grepp.
__________


Spännande, mystisk och en riktig bladvändare!

 

Första boken var kanonbra enligt mig och den här uppföljaren gjorde mig inte besviken. Kan nog säga att den här är ännu bättre än första! Boken trollbinder mig och jag kan inte sluta läsa. Boken är spännande och fängslande med ett underbart driv i berättelsen. Fina miljöbeskrivningar och karaktärer och hemligheter som kommer upp till ytan, viktigt ämne som berör (som alltid när Caroline skriver) . Dåtid och nutid flätas samman på ett skickligt sätt. Såå spännande och i slutet bjuds man på en riktig cliffhanger som gör att man redan nu längtar efter nästa bok! Jag rekommenderar den här boken men glöm inte läsa den första boken ”Blodskam” först!

 

Tack @engvallcaroline och @bokforlagetforum för chansen att få läsa den här boken 💕

__________
Titel:
 Tapetblomman
Författare: Gudrun Wallte

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
285
Förlag: Visto
Omdöme: 3/5

📖
Jag förklarar för henne att det är viktigt att pappa får en fin bukett på sin 50-årsdag, men att jag har så lite att köpa för. Dessutom sitter pappa i soffan och är sjuk. Blommorna är det enda han får idag. Så glad jag är på hemvägen med en stor vacker bukett i handen. Tänk vad glad mamma ska bli som får ge pappa en så storslagen bukett för så lite pengar. Sverige, mitten av femtiotalet. En liten flicka läggs in på sjukhus. Hon drömmer om att börja skolan, sedan drömmer hon om att arbeta med mode. Med en bror som sitter på mentalsjukhus, en pappa som hoppar från jobb till jobb och en morfar som kände Moa Martinsson följer vi sjukhusflickan under de där åren då både hon själv och Sverige är i stor förändring.

__________

Lättläst och intressant!

Tapetblomman är en autofiktiv memoar om att växa upp som flicka i en arbetarfamilj under 1900-talets mitt. Autofiktiv betyder ungefär så här: Fiktiv självbiografi som är en blandning av fiktion och fakta och då vet man inte vad som är sant eller om det är påhittat. Det är intressant tycker jag som älskar historiska böcker. Den här boken utspelar sig på 50-60 talet i Sverige och handlar om Gunilla som man får följa från barndomen till 18-åring. Den är skriven i JAG-form och är uppdelad i olika delar. Boken är lättläst och intressant. Så om du gillar biografier och autofiktiva böcker så läs den här!

Tack till @gudrunwallte @vistoförlag för möjligheten att få läsa boken 💕

__________Titel: Ingen ska skonas
Författare: Johan Brännström

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
414
Förlag: Ordfront
Omdöme: 5/5

📖
Ett bostadshus fullt av döda hyresgäster. Det blir den chockerande starten för Mikaela Sköld på hennes nya jobb som handläggare på polisens underrättelsetjänst. Dådet tycks först vara gängrelaterat men snart förs utredningen in i en annan riktning. Ingen ska skonas är en oupphörligt spännande thriller där jakten på den skoningslösa massmördaren ständigt tar nya vändningar.
____________

Välskriven, spännande, trovärdig, bladvändare.


WOW! Johan Brännström har åter igen skrivit en riktigt spännande bok med många oväntade vändningar. Den tar upp aktuella och nutida ämnen som är intressanta men skrämmande. Språket är fantastiskt och boken är otroligt välskriven, pulshöjande och mycket trovärdig och det gör att jag sträckläser för det är sååå spännande. Det märks att författaren lagt ner oerhört mycket tid på 
researchen och bara det gör hela storyn fantastisk bra från början till slut. Persongalleriet och miljöskildringarna är fint skildrat och jag gillar utvecklingen hos huvudkaraktärerna Mikaela, Stefan och Vanja. En riktig bladvändare som var svår att lägga ifrån sig. 


Rekommenderar att läsa hela den här serien och då i ordning! Det här är 3:e boken om Mikaela Sköld. Nu ser jag fram emot nästa bok i serien för jag vill fortsätta följa Mikaela Sköld 💕

Tack till @johanbrännström och @ordfronförlag för en fantastisk läsupplevelse 🙏💕 

____________
Titel: Pestkung
Författare: Mikael Strömberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
219
Förlag: LB förlag
Omdöme: 4/5

📖
För att en berättelse ska bli till behövs inte mer än ett ytterst litet uppslag, ibland inte mer än ett ord. I flera månaders tid har Mikael Strömberg kämpat med en tilltagande skrivkramp. Inspirationen tryter och skrivandet har stagnerat. Något måste till, annars fruktar Mikael att författarkarriären kan vara över. Från ingenstans kommer det till honom, bara så där i förbifarten, just som endast ett ord - pestkung. Ett ord som fascinerar, och Mikael börjar söka efter svaret på dess innebörd. Utifrån det här abstrakta ordet vecklar en makalös, ohygglig och högst konkret historia ut sig. En historia där personer fått sina liv förstörda, där husdjur blivit bortrövade, ungdomar försvunnit och människor bragts om livet. Mitt i denna tidigare okända verklighet befinner sig nu författaren själv, och plötsligt växer en helt ny fruktan fram hos honom.

📖
En andlöst spännande bladvändare!
Jag vet inte vad jag förväntade mig av den här boken men blev glatt överraskad. Titeln låter ju spännande och innehållet gjorde mig inte besviken! En riktigt ryslig bok med övernaturligt blandat med skräck i vardagen. Mikael skriver fantastiskt bra och lättläst om outforskade, skrämmande miljöer där författaren själv blir indragen, men är det på riktigt eller är det påhittat, ja det är frågan 
🤔 Den är skriven och berättad som en dokumentär och innehåller även bilder som förstärker den dokumentära känslan, tummen upp! Det är såå spännande att jag knappt kan lägga ifrån mig boken. En bok man ska läsa på dagen, om du inte är lättskrämd och det är inte jag

😁 Boken finns nu även som E-bok och ljudbok och det är Mikael själv som läser och ett par till.

 

Tack till @mikaelstromberg_  och @lbforlag  för möjligheten att läsa boken 💕

 

Titel:
 Den frusne mannen
Författare: Hans Rundberg

Utgiven år: 2022
Sidantal: 
361
Förlag: Lava
Omdöme: 4/5

📖
Hur hänger ett terrorattentat ihop med Himalaya och ett äktenskap på upphällningen? När advokaten Harald oväntat får chansen att leda ett projekt i Kashmir, Indien, kan han inte tacka nej. Hans äktenskap håller på att haverera och han har börjat önska sig mer av livet än en relation som skaver. Men projektet leder till ett större äventyr än han väntat sig. Det blir en dramatisk resa som ställer krav på honom som man och människa. Han får hjälp av den lokala kontaktpersonen, Miss Eva Gelanijh, men kan han verkligen lita på henne? Den bäste vännen Erik anser att Haralds fru, Louise, behandlar sin man likt en överambitiös arborist. Vännen blir ett viktigt stöd när äventyren vid Himalayas fot förföljer Harald tillbaka till Stockholm, där han på nära håll blir indragen i ett terrorattentat.

📖
"Den frusne mannen" är en dystopisk spänningsroman om faran med livet och glädjen i kärlek. Vi får ta del av Haralds sökande efter ett liv som känns äkta i en tillvaro som rymmer internationella konflikter och terrorister. Berättelsen skildrar en längtan efter intimitet, ärlighet och innerlighet. Ska man akta sig för att önska för mycket? En relationsroman som utspelade sig i olika miljöer och med mycket fint målande språk. Karaktärerna var mycket trovärdiga och kändes så levande och allt är så fint detaljerat. Tempot och texten i boken är också härligt och jag slukade varje sida. En bok jag kan rekommendera

Tack till @hansrundberg och @lavaförlag för möjligheten att läsa den här fantastiska boken 💕

>><< 

Titel:
 En skandal om våren – Del 4 i serien väninnor
Författare: Lisa Kleypas

Utgiven år: 2022
Förlag:
 Polaris
Omdöme: 4/5

📖
Charmiga arvtagerskan Daisy Bowman gillar fest och upptåg. Hon är den enda av väninnorna som fortfarande är ogift. Hennes far har tappat tålamodet och meddelat att om hon inte hittar en man själv så kommer han tvinga henne att gifta sig med den hänsynslöse affärsmannen Matthew Swift. Daisy är förskräckt. Men en Bowman erkänner sig aldrig besegrad, så hennes mål är att hitta någon annan som kan bli hennes man kosta vad det kosta vill. Vad hon däremot inte har räknat med är Matthews oväntade charm och snart märker hon hur hon dras ohjälpligt till honom. Det kanske faktiskt är så at att den man som hon alltid har hatat visar sig vara den rätte? Men när en skandalös hemlighet kommer i dagen, kan det krossa Matthew och förstöra båda deras framtid.

📖
En skandal om våren är den fjärde boken i Väninne-serien. Då jag inte hade läst dom tidigare böckerna i den här serien så lyssnade jag på dom först! Jag har verkligen tyckt om den här serien om Daisy och den här boken är lika br.. En fin berättelse om kärlek, sorg, värme, hemligheter och humor. Historiska romaner är något visst! Boken är lättläst och språket flyter fram. Älskar karaktärerna och miljöbeskrivningarna. Skulle vilja se en fortsättning!

Tack till @bokförlagetpolaris & @lisakleypas för recensionsexemplar och för chansen att läsa 💕 

********


Titel: Gröna villan
Författare: Sofia Rutbäck Eriksson

Utgiven år: 2022
Format: 
Inbunden
Sidantal: 
288
Förlag: Lind & Co
Omdöme: 5/5

📖
När pensionärerna på Gröna Villan får höra att verksamheten ska läggas ned vänds hyresgästernas vardag upp och ner. De kan inte acceptera att deras gemenskap ska gå förlorad. Alla har kommit till boendet ensamma, men har tillsammans blivit till en grupp som inte längre kan tänka sig ett liv utan varandra. När ingen annan väg är framkomlig får Gun en idé som innefattar en högst olaglig växtodling i källaren. Men när hon presenterar sin plan tror alla att hon har blivit galen. Inte kan väl respektabla äldre ta till vad som helst för att få behålla zumba, fester och bokcirklar? Eller är det så att målen ibland helgar medlen? Gröna Villan är en skruvad, fartfylld och varm berättelse om oväntad vänskap och om vikten av att hålla ihop och stå för det man tror på.

📖
WOW vilken bok! En riktigt fartfylld, skruvad, varm, mysig och fantastisk bok om underbara seniorer som går till handling i stället för att sitta passiva och låta saker ske! MEN kan man gå hur långt som helst? Jaaoo, när det gäller detta lite crazy gäng så verkar det gå alldeles utmärkt 
😁 Jag har skrattat åt dessa dråpliga och underbara karaktärer. Boken är riktigt fartfylld och sidorna bara flyger iväg. Kunde knappt lägga ifrån mig boken. Ju längre in i berättelsen, ju mer sitter jag som på nålar, hur ska det gå, hur ska detta sluta!? Det är en bok som också tar upp ett viktigt ämne 💕

Älskar Sofias sätt att skriva. Har läst alla böcker om Katarina Zapp, Greta och gänget i katarinas eminenta detektivbyrå, Mordnatt råder och som i ett vykort Hon skriver fantastiskt bra och fängslande böcker oavsett vilken genrer hon väljer. En mästarinna 💕

Tusen tack snälla  @sofiarutbackerikssonforfattar @lindochco för att jag fick läsa den här fantastiska boken 🙏


📖 📖 


Titel:
 Themis – Längs vägen dör vänskapen #2
Författare: Stefan Di-Omnia

Utgiven år: 1/6 2022
Format: 
Digitalt manus på datorn
Ljudbok: 
Fredde Granberg
Förlag: 
@kadabraljudboksforlaget
Omdöme:  🌟🌟🌟🌟🌟/5
__________

Jag fick den stora äran att vara en av några utvalda testläsare som fått förhandsläsa!

📖

THEMIS är i den grekiska mytologin ordet för överenskommelse, som likt en lag fastslår det ingångna, mer än ett handslag.
För vännerna Jonathan Skoglund och Carl-Magnus Mörner är deras överenskommelse, en bindande lag. Där ett liv är ett liv för ett liv.

Themis är andra delen av fem i serien Längs vägen dör vänskapen. En verklighetsbaserad spänningsserie om barndomsvännerna Jonathan, Carl-Magnus och Sergio. 

__________

Mina tankar
452 dagar senare!
 Ja så börjar boken i den här andra delen. Stefan Di-Omnia! Du har verkligen gjort det igen!! Du lyckas få mig som läsare i ett fast grepp med den här historien. Jag sträckläser och sveps in i handlingen som en svamp för det är sååå spännande och intressant och jag vill bara veta hur det går! Det är fint att få ”träffa” vännerna igen. Språket flyter på och det är lättläst. Förra boken innehöll lite mer brutala händelser än den här som var liite ”snällare” fast det hände saker som inte är ok i min värld. Vänskapen till Carl-Magnus står på spel när Jonathan måste hjälpa till med en sak som M satt i rullning, ja han riskerar även sitt eget liv. M är inte vad/vem hon verkar vara. Ja det är mycket som händer och jag satt på helspänn när ondskan kom krypande av obehag under skinnet. Otroligt bra bok och det enda negativa är att den tog slut alldeles för fort! Jag kunde nästan höra Freddes röst när jag läste så nu ska jag även lyssna på hans härliga röst! Ser redan fram emot fortsättningen på den här bokserien!
Tusen tack bästa Stefan för att jag fick äran att förhandsläsa 
🙏

📖 
@kadabraljudboksforlaget @author_stefan_di_omnia #themis #längsvägendörvänskapen #ljudbok #ljudbokstips #bokrelease #inläsare #freddegranberg #kadabraljudboksforlaget #StefanDiOmnia #recensionsexemplar #förhandsläsning #svenskbookstagram #bookstagram #storytel @storytel #cias_bokhylla

📖 

 

Titel:
 Dominoeffekten
Författare: Carolina Angelis

Utgiven år: 2022
Format: 
Inbunden
Sidantal: 
243
Förlag: Stellar förlag
Omdöme: 4/5

📖
Jackie Philipsson håller sig gömd för världen i en hyrd lägenhet i Visby. Efter tjugo år i den militära underrättelsetjänsten har hennes senaste uppdrag lämnat henne med sår som kanske aldrig kommer att läkas. Häpnadsväckande information om hennes familjebakgrund har dessutom fått henne att tvivla på om hon någonsin kommer att kunna vändatillbaka till sitt gamla liv. När hennes chef och mentor Anton ber henne leda operation Vit Snö har hon dock inget val. Hennes kunskaper och expertis behövs mer än någonsin. Sverige skakas av oförklarliga strömavbrott, sabotage och datahaverier i samhällsviktiga system. Handlar det verkligen bara om slumpen eller finns det allvarligare orsaker?

Vad ingen vet är att den ryska underrättelsetjänsten redan har satt sin plan i verket. En plan där Sverige och Gotland bara är en bricka i spelet om kontrollen av hela Östersjöområdet. Faller den brickan, så följer de andra snart efter. För Jackie och hennes team väntar en farofylld kamp mot klockan, där dubbelspel och förräderi får ödesdigra konsekvenser.
Första delen i serien Jackie Philipsson, Tunn is, gavs ut 2018. Delarna i serien är fristående.

 

📖
Då jag såg att den här boken är del 2 i en serie så lyssnade jag på första boken innan som heter ”Tunn is” och jag rekommenderar att man gör det för att hänga med i den här andra boken! Redan efter prologen var jag helt fast.
Det märks att författaren har gjort 
gedigen research och allt känns otroligt trovärdigt och författaren har inspirerats av verkliga händelser och egna erfarenheter!

Boken är lättläst, fängslande, spännande och svår att lägga ifrån sig, en riktig bladvändare med ganska korta kapitel vilket gör att man lätt sträckläser.
Den är mycket samhällsaktuell nu när det pågår så mycket elände i världen! En bok jag kan rekommendera!

Tack till @stellarforlag  @sagasverige för chansen att få läsa boken 🙏


🌸
 🌸 

 

Titel: 
Bedragarna - Greger Triologin, del 1

Författare: Susanne Hydén & Björn Ljungqvist
Utgiven år: 2022
Förlag: BOD Sverige

📖
En affärsman i penningknipa befinner sig på Kattegatt i en sjunkande segelbåt. Religiösa fanatiker planerar en hänsynslös kapning. En frakt med hundraåttiosjutusen liter sprit är spårlöst försvunnen i Västsverige. En mördare lurar i mörkret...Greger Blomstrand är en bekväm man i sina bästa år som lever för sköna åkturer på sin Harley-Davidson, härligt slappande i bubbelbadet, god husmanskost och en vispad öl på Halta Lottas Krog. Under veckorna tar jobbet som chef på skadeutedningen på Nordia Försäkring det mesta av hans tid och fokus. Hans arbetsgrupp är landets bästa på att lösa knepiga fall genom konventionella och okonventionella metoder och snart kommer de att få sin största utmaning någonsin.

📖
Spännande, välskriven, lättläst och en riktig bladvändare!

Första delen i trilogin om Greger Blomstrand. För det första så bara älskar jag bokomslaget med Harleyn och bron vid vattnet 💕 Rött och svart är sååå snyggt ihop. Sen att boken utspelar sig i Göteborg gör den ännu mer intressant för en gammal Göteborgare som mig och halta Lottas krog har man ju besökt många gånger 💕

Boken är mycket välskriven och spännande. Älskar storyn och alla härliga karaktärer och den röda tråden som gör att berättelsen flyter fram. Den här världen som historien utspelar sig i är helt ny för mig men intressant.

Nu längtar jag otroligt mycket efter nästa bok. Rekommenderas verkligen!

Tack @hyden_susanne och @bodsverige för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 🤗

🌸 🌸

 
Titel: 
Vända blad (del 2 om Schantz förlag)

Författare: Johanna Schreiber
Utgiven år: 2022
Förlag: Norstedts förlag

📖
Förläggaren Clara är den eviga singeln som är fast övertygad om att kärlek aldrig blir lika fantastisk som i böckerna. Stukad efter att ha tappat sin största författare till en av Schantz förlags värsta konkurrenter ser hon äntligen en ljusning när manuset till en otrolig kärleksroman landar på hennes skrivbord. Vad Clara inte räknat med är att hon ska bli lika förälskad i författaren som hon är i manuset. Hon är övertygad om att romanen kommer att bli en succé - om den nya snobbiga förlagschefen inte hinner göra sig av med henne innan dess. Valet mellan kärlek och karriär borde vara enkelt för en romantiker, men med kolleger som sviker, chefer som ljuger och en familj som vägrar prata om sår som aldrig riktigt läker blir det svårare än Clara hade kunnat föreställa sig.

📖
Det här är andra fristående boken om Schantz förlag. Jag tyckte mycket om förra boken ”mellan raderna” och den här var inget undantag. Det är humor, intriger, svärta, kärlek, vänskap och värme i en salig blandning och karaktärerna känns så levande och fantastiskt beskrivna. Miljöskildringarna är så härliga och vem skulle inte vilja tillbringa tid i böckernas värld 💕
En charmig, mysig och underbar feelgood och otroligt intressant hur det går till i processen att ge ut en bok. En riktig bladvändare så missa inte! Nu ser jag fram emot nästa bok 🤗

Tack till @norstedts_forlag och @joschreiber för recex och att jag fick möjlighet att läse den här fantastiska boken 🌸

Titel: Besk medicin
Författare: Weström & Eriksson
Utgiven år: 2022
Förlag: BOD Sverige

📖
1986

Det som många fruktat har hänt. Ett kärnkraftverk i Sovjetunionen havererar och sprider sitt avfall över världen. Hemma i Sverige sker ett illdåd, vår statsminister blir brutalt mördad på öppen gata. Vart skall detta sluta?
Men konstigt nog fortsätter allt som vanligt. Solen skiner från en klar himmel och badvattnet runt ön är fortfarande lika blått och klart som förr. Vallmoblommorna lyser alltjämt lika röda på åkerfälten trots allt elände. Ja allt ser fortfarande ut som en idyll på vår ljuva ö Gotland. Men när en kvinna hittas död i ett badkar på Gråbo seniorboende, rubbas lugnet. Det tisslas och tasslas bland seniorerna medan någon med ont uppsåt smyger omkring i korridorerna nattetid. För väninnorna Betty och Ester, som sett fram emot att få njuta av en lugn tillvaro i varandras sällskap på äldre dagar, blir starten allt annat än fridfull. En gammal bekant dyker upp och det förflutna väcks åter till liv, på gott och ont.


📖
Dessa författare är helt nya för mig och den här boken verkar vara en uppföljare på någon tidigare bok, för jag hade lite svårt att hänga med vilka personerna var och deras relationer till varandra. Så jag skulle nog ha kollat upp tidigare böcker först för att få bäst behållning av den här boken och dess karaktärer och vad som hände tidigare år. Men oavsett så var det en fin och ganska spännande bok och den var lättläst ändå.

Tack till @bodsverige och författarna för att jag fick läsa 💕

 
Titel: 
En enkel till Indien

Författare: Cassandra Brunstedt
Utgiven år: 2022
Förlag: LB förlag

📖
Modejournalisten Ella Franks vildaste dröm blir till verklighet när hon tackar ja till tjänsten som chefredaktör för världens största modemagasin, som ska lanseras i Skandinavien. Men mitt i drömmen inser Ella att hon borde varit försiktig med vad hon önskade sig. Erbjudandet som verkar för bra för att vara sant, med inflytande, pengar och lyxiga champagnemingel, visar sig snart vara just det. Och en olycka kommer sällan ensam. När Ellas liv rasar samman vet hon inte längre vad hon ska ta sig till. Utmattad och besviken bokar hon en enkel biljett till Indien och checkar in på ett ashram. Där möter hon meditationsläraren Amit som öppnar hennes ögon på fler sätt än hon trodde var möjligt. En enkel till Indien är en roman om att nå en återvändsgränd och lära sig hitta nya vägar framåt. Om livsförändrande insikter och den magi som först kan uppstå när man saktar ner och skapar rum för den.


📖
Åh vilken fantastisk debutbok! Tyckte otroligt mycket om den här boken på alla sätt. Jag har själv drömt om att få åka till Indien på en retreat och jag älskar kristaller och använder dom dagligen, likaså healing och yoga 💕 Fantastiska miljöbeskrivningar och ett fint persongalleri och en otroligt trovärdig historia. Det märks att författaren har mycket bra kunskaper och egna erfarenheter. En varm och kärleksfull feelgood som var svår att lägga ifrån sig! Jag hoppas få se mer av Cassandra framöver!

Tusen tack till @lbforlag och @cassandra.brunstedt för chansen att få läsa den här fantastiska boken 💕
Titel: En av oss står på tur (Del 2)
Författare: Karen M. McManus
Utgiven år: 2022
Förlag: Albert Bonniers förlag


📖
Den här gången är det inte en app, utan ett spel.
Sanning eller konsekvens.
Någon har bestämt sig för att föra Simons arv vidare på Bayview High.
Med helt nya regler.

📖
Jag har inte läst första boken ”En av oss ljuger” men sett serien på Netflix och det gick bra att hoppa in i den här boken. ”En av oss står på tur” äger rum några år efter förra boken. Riktigt spännande bok men tycker nog att den första är ett snäpp bättre än den här, fast jag ”bara” sett serien. Många intriger och spel med livet som insats. Jaa den här gången är det inte en app det handlar om utan ett spel, sanning eller konsekvens. Riktigt otäcka lekar där ungdomar både skadas och dör. Man vet inte hur saker fungerar på nätet där många ungdomar på riktigt råkar ut för hemska saker. Författaren är duktig på att skildra ungdomar och att skriva en spännande story. Boken slutar med en riktig cliffhanger och jag ser fram emot nästa bok i den här trilogin!

Tack @albertbonnierforlag för möjlighet att läsa boken 💕

 
Titel: Sommargästen
Författare: Anna Sundbeck Klav
Utgiven år: 2022
Förlag: Harper Collins

📖
När Agneta blir änka känns hennes hus i Mölle plötsligt alldeles för stort, och hon beslutar sig för att hyra ut ett rum för att dryga ut hushållskassan. Hemligheten som maken Henning berättade före sin död - att han har en dotter utanför äktenskapet - skaver i henne, och hon måste också bestämma vad hon ska göra med hans aska som hon gömt under sängen. Sophie har vuxit upp med sin danska rockstjärna till mamma, och när hon får veta att hennes far gått bort reser hon till hans hemstad Mölle. Hon hyr av en slump in sig hos Agneta och sommaren som följer blir ett hisnande äventyr kantat av sorg och lycka, rödvin och jordgubbssaft, kärlek och besvikelse. Och en stark, ny vänskap som ingen av kvinnorna hade väntat sig.

📖 Det här var en riktigt fantastisk bok helt i min smak! Första delen i serien ”Huset i Mölle” en feelgood. Jag älskar när man får vara med i historien både i dåtid och nutid! Såå mysig och lättläst och en riktig bladvändare. Boken är skriven med ett vackert språk och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Vänskapsband mellan ung och äldre är såå fint beskrivet och som växer fram genom sorg, hemligheter och saknad! Rekommenderas verkligen. Perfekt bok för riktig sommarfeeling och nu ser jag fram emot fortsättningen i nästa del. Omslaget är sååå somrigt och vackert 💕

Tusen tack till @harpercollins och @annasundbeckklav för att jag fick chansen att läsa den här fantastiska boken 🙏Titel:
 En familj som vår

Författare: Katherine Heiny
Utgiven år: 2022
Förlag: Piratförlaget

📖
Småskolelärarinnan Jane är nyinflyttad i Boyne City, Michigan, och när hon träffar Duncan blir hon snabbt förälskad. Han är charmig, gladlynt och snygg, men deras förhållande hade varit enklare om han inte hade legat med varenda kvinna inom tre mils radie. Och varför måste han fortfarande klippa gräset hos sin exfru Aggie? När Jane precis håller på att vänja sig vid livet i den lilla staden, och vid Duncans röriga relationer, inträffar en olycka som ställer allt på ända. Och Jane måste fråga sig hur hon vill att hennes liv ska se ut. Kanske finns lyckan inom närmare räckhåll än hon tror?
En familj som vår är en roman i fin amerikansk tradition, närmast att jämföra med Stekta gröna tomater eller Anne Tylers böcker. En varm, rolig och lite vemodig roman med stort hjärta, som ställer frågan: Vad är egentligen en familj?

📖
Den här boken hade jag lite för höga tankar om då jag läst så mycket positivt om den. Men jag hade tyvärr svårt att komma in i boken och handlingen och tyckte den var lite för seg och rörig för min smak och kunde inte få något grepp om karaktärerna. Så sorry, jag läste ut den men inte mer!

Min recension får ju inte vara en nackdel för er andra. Ni kanske tycker bättre om den än jag gjorde 🤗

Tack @piratförlaget för att jag fick möjlighet att läsa 🙏 

 
Titel: 
Gourmand

Författare: Peter Westberg @author_westberg
Utgiven år: 2022
Förlag: Lava förlag

📖
Samira Falkegrens dotter försvinner i en misstänkt kidnappning och en potentiell gärningsman fångas på bild. När bevisningen inte räcker till och polisen tycks handfallen anlitar Samira privatdetektiven Conny Erixon, som snabbt inser att fallet är betydligt större och mer riskabelt än något han tidigare tagit sig an. Ju närmre sanningen de kommer, desto farligare blir tillvaron för såväl dem själva som människorna i deras närhet. Kändiskocken Daniel Pontis trygga tillvaro skakas om när han tvingas axla en av huvudrollerna i ett mystiskt projekt, lett av en hänsynslös man med information som kan ödelägga både hans karriär och privatliv. Pressen ökar och det blir allt svårare för Daniel att hålla projektet hemligt för sin fru, som misstänker att något inte står rätt till. En desperat mor i jakt på sanning. En excentrisk privatdetektiv på sitt viktigaste uppdrag. En kändiskock med kniven mot strupen. Mörka hemligheter avslöjas och farliga individer träder ut ur skuggorna. Ingen går säker och allt går att köpa för pengar.


📖
WOW vilken bok! Såå spännande och välskriven men också fruktansvärt äcklig, bisarr och otäck, men jag gillar det, helt fantastiskt och det här är ingen ”vanlig” bok mina damer och herrar. Så är du äckelmagad så kommer en liten varning här. Språket, storyn och upplägget flyter på kanonbra genom hela boken och jag hade svårt att lägga den ifrån mig då jag bara måste få veta hur det går i handlingen. Bara älskar alla karaktärerna, så klockrena. Boken är riktigt fascinerande och har mig fullständigt i sitt grepp till sista sidan! Och vilken cliffhanger på slutet, jösses. Vill ju ha nästa bok NU!

Tusen tack till @lavaforlag och @author_westberg för att jag fick chansen att få läsa den här fantastiska boken 🙏
Titel: Där vassen viker
Författare: Linda Edgarsson
Utgiven år: 2022
Förlag: Bookmark förlag

📖
Gripande debutroman om kärlek och sorg i 1800-talets Småland
Torpardottern Hilda är en inbunden person, tärd av minnen från barndomen. När hennes faster Anna ber om hjälp på gården Sjölund är det första gången Hilda sätter sin fot där sedan den olycksaliga vinterdagen då hennes far och bror drunknade i sjön. På Sjölund finns också Annas våldsamme make August, som tittar alltför djupt i flaskan, och deras fosterson Erik. Han, som bara var en pojke sist Hilda såg honom och som hon lovat sig själv att aldrig förlåta för det som hände, är nu en ung man. Nere vid sjön skiftar vassen från gult till grönt och i gryningen hörs koltrastens sång. Någonting börjar gro mellan Hilda och Erik och det växer sig snabbt starkare.


📖
Fängslande, gripande & vacker 💞
Jag bara älskar historiska romaner och den här boken tog mig med storm! Boken är otroligt välskriven med ett underbart språk. Historien är mycket fängslande att jag knappt kunde lägga ifrån mig boken. Miljöbeskrivningarna är såå vackert beskrivna och det är värme och kärlek men också allvar och död i handlingen, mycket gripande. En oerhört bra kombo som ni förstår! Ja man kan inte förstå att den här boken är Linda Edgarsson´s debutbok. En bok som fastnade i mitt hjärta och sinne! Där vassen viker är ett fängslande stycke kvinnohistoria om arbete, kärlek och sorg. På ett lika lättillgängligt som vackert språk skildrar författaren det småländska torparlivet under sent 1800-tal, den omvälvande kärlekens makt och tragikens förlamande kraft. Där vassen viker är den första boken i en trilogi och jag ser verkligen fram emot fler böcker om Hilda! Jag har ju slutat att ge omdömespoäng till böcker men den här får en GULDSTJÄRNA av mig och kanske börjar jag med poängskala igen, vem vet 🤗

Tusen tack till @bookmark förlag och @lindaedgarsson för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💕

 
Titel: 
Breven som länkar oss samman

Författare: Anne-Lie Högberg
Utgiven år: 2022
Förlag: LB förlag

📜
Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat som ligger vid Mälarens strand. Stället hon drivit i tio års tid. När det tillfälligt måste stängas ner rasar hennes tillvaro och hon tvingas fylla sin tid med annat. Av en slump hittar hon ett brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som hennes mormor själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna. Axel bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaro som han och hans mor och syskon hamnade i när fadern dog. I tron om att hans flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt på ångfartyget till New York endast arton år gammal. Bit för bit lägger Maria pusslet av sin släkthistoria och snart framkallas en bild av ett mörkt familjedrama, som kommer att ta henne över havet till 1900-talets Amerika.


📜
Breven som länkar oss samman är en relationsroman om att gå vidare efter en tragedi och om hur en familj kan hitta tillbaka till varandra trots att det skiljer flera årtionden och ett hav mellan dem. En mycket finstämd historia om att hitta både sig själv och sitt förflutna. Inspirerad av sin egen släkts historia berättar Anneli Högberg om relationer och om ett liv som utvandrare som inte alltid blev som man tänkt sig. Historien varvar både dåtid och nutid för att mycket fint länkas samman på slutet. Boken är mycket välskriven och fängslande. Det är en varm och gripande släktroman som är lättläst och har ett vackert språk och intressanta karaktärer. Rekommenderas varmt!

Tack till @anneliehogberg och @lbforlag för att jag fick möjlighet att läsa den här fina boken 💕

 
Titel: Varför blir det fint när man krattar?
Författare: Carl Joakim Britta Hedström
Utgiven år: 2022
Förlag: Eget förlag

📖
En feelgood-roman om en katt, en Ikea-säng och världens mest udda par.

När Richard lägger sig för att provsova en säng på Ikea har han ingen aning om att det för alltid ska förändra hans liv. Snart kommer han inte längre att leva ensam och instängd i sig själv, utan dras ut på de vardagsäventyr som livet är fullt av. Mötet på Ikea blir upptakten till en hjärtevärmande berättelse som också handlar om en nyfiken kille som dyker upp från ingenstans, en gubbe som har fått nog av falska vänner, en hungrig katt, ett antal grodor och ett ex som har börjat hitta sig själv. En historia där relationer, förvirrade tankar och inte minst de många användningsområdena för toaletter tillåts ta plats. Joakim Hedströms debutroman är en hyllning till vardagens små händelser, där det ofta är de små detaljerna som ger den stora underhållningen. Det är en pricksäker feelgood-berättelse om att hitta det du aldrig letade efter, i samma anda som En man som heter Ove och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.


📖
Åh vilken underbar bok och en fantastisk debut av författaren! Jag bara älskar dom härliga karaktärerna som beskrivs så fantastiskt. Får mig många härliga skratt och kände igen mig i mycket. Det är bra flyt i handlingen och boken är lättläst och den är svår att lägga ifrån sig. Så mycket galenskap men på ett positivt sätt. Historien handlar om känslor, funderingar, tankar och möten. En må-bra-bok helt enkelt. Ser mycket fram emot uppföljaren! Har du inte läst den här boken så gör det!!

Tack för att jag fick läsa den här fantastiska boken @carljoakimbritta!

🌸 🌸

 
Titel: 
När kärleksörten blommar på hösten

Författare: Carina Blid
Utgiven år: 2022
Förlag: Visto förlag

📖
När kärleken slår till ställs det omöjliga valet på sin spets. Gunnar och Marita lever sina parallella liv i Göteborg med barn och barnbarn. Gunnar den lugne som känner sig otroligt ensam efter att hans fru har gått bort. Marita har blivit lämnad av sin man och är osäker på om hon vill inleda någon mer relation, har hon det inte bra som hon har det? De träffas och blir djupt förälskade och där skulle egentligen romanen kunna sluta. Men då växer ett komplext drama fram om bitterhet, avståndstagande, sorg men också om det svåra med kärleken.


📖
När kärleksörten blommar på hösten är en finstämd roman som väcker frågor om relationer och när de urartar, men också om hur man som människa ska överleva det som gör ont och sårar för att inte själv gå under. Boken är lättläst och har korta kapitel som gjorde att jag läste ut den ganska snabbt. Det är ett fint språk och underbara karaktärer. En kärleksfull bok som fick mig att gråta en skvätt när jag kom till sista kapitlet i boken! Tyckte mycket om boken och kan varmt rekommendera den 🤗

Tack till @vistoforlag och @carina_blid för att jag fick möjlighet att läsa boken 💕

 

Titel: 
Frank

Författare: Magnus Ottosson @magnusskriverbok
Utgiven år: 2022
Förlag: Visto & Idus förlag

📖
När Frank är på väg hem från jobbet får han ett samtal som förändrar hans liv. En tragisk händelse har gjort att det senaste året varit mörkt och utan framtidstro, men när Patric ringer och erbjuder honom boende och ett jobb i New York är det som att han får en andra chans. Ett vikariat på The New York Times, en av de mest anrika tidningarna i världen. Inget håller honom kvar i Växjö längre. Uppsägningen från hans tjänst på Smålandsposten är odramatisk och den 10 april 2012 lyfter planet mot JFK Airport i New York. Hans förflutna plågar honom, men ett oväntat möte redan första arbetsdagen får honom att trotsa osäkerheten och övertygar honom om att det är rätt beslut att börja om. För musikern och skaparen Magnus Ottosson var steget till att skriva böcker inte särskilt långt. Magnus debuterar nu med Frank, den första boken i en kommande serie om Smålandsjournalisten Frank. En serie som ska locka till en skön stund i hängmattan eller i soffan en söndagseftermiddag.


📖
Det här är författarens debutbok och första i en kommande bokserie! En härlig och välskriven feelgood med ganska korta kapitel som gör att den är lättläst och kapitlen flyger fram i en rasande fart. Fina miljöbeskrivningar, intressant handling och ett härligt persongalleri. Som gammal Göteborgare är det en fröjd att läsa boken och man känner igen sig ganska mycket. Nu ser jag mycket fram emot dom kommande böckerna i serien. En läsvärd och fantastisk bok som jag kan rekommendera!

Tack @idusforlag @vistoforlag @magnusskriverbok för möjligheten att få läsa den här boken 🤗

Titel: 78 slag i minuten
Författare: Johanna Sernelin
Utgiven år: 2022
Förlag: Ordberoende förlag

📖
För att inte riskera att möta sitt förflutna vägrar Julia lämna hemmet. Men när hon motvilligt finner sig i Högskolans föreläsningssal och träffar kärleken, eller i alla fall vad hon tror är kärleken, i den gifta universitetsläraren Jesper blir det skenbart enklare att leva igen. Vad Julia inte förutsett är vilken kraft deras förbjudna relation satt igång, och hur hon själv kommer att drabbas av den. För vad döljer sig egentligen i äktenskapet hon trängt in i? Sjuttioåtta slag i minuten är ett psykologiskt triangeldrama och en berättelse om att våga möta sitt inre mörker. Om att utvecklas. Eller att inte göra det. Julia vet inte vad som är bruklig tid att ligga kvar efter att precis ha inlett en affär så hon känner diskret på handleden. 

Pek- och långfingret mot artären.
Vilopulsen är hög, men hon vilar inte mer. Är det grundpulsen som förändrats? En markör för den nya hon blivit? Hon kollar på väggklockans sekundvisare och räknar. Sjuttioåtta slag i minuten. Det är nu det börjar.


📖
Den här historien kryper nära inpå och under skinnet och den är sååå spännande att den är omöjlig att lägga ifrån sig. Mycket skickligt skriven! Det är en mycket vacker bok som beskriver oerhört fint hur det är att ta sig tillbaka från tomhet och lära känna sig själv och livet igen, samtidigt så beskriver den sorg på både ett sårbart och obehagligt sätt. Författaren har lyckats oerhört bra med att beskriva karaktärerna och psykisk ohälsa som finns i olika former. Handlingen är ganska unik med ett triangeldrama och en mörk historia. 

Hela tiden som jag läser så blir jag överraskad om det som händer och som jag inte var beredd på och spänningen stiger och blir starkare och starkare. Mycket bra!

Tack till @ordberoendefrlag och @johannasernelin för att jag fick chansen att läsa den här fantastiska boken 💕

 

Titel: 
Timmar av sammet

Författare: Alyson Richman
Utgiven år: 2022
Förlag: Polaris

📖
Medan Paris står inför en tysk ockupation, stänger en ung fransk kvinna dörren till sin bortgångna mormors hem, en våning fylld av skatter, osäker på om hon någonsin kommer att återvända. Marthe de Florian, en gång omsusad kurtisan har byggt upp ett liv bland konst och vackra ting, allt för att lämna sin fattiga barndom i de mörka gränderna i Montmartre bakom sig. När Europa står inför ett världskrig väljer hon att berätta sin historia och sina innersta hemligheter för sondottern Solange. I berättelsen om Marthes liv är tingen viktiga, alldeles särskilt ett vackert pärlhalsband och ett porträtt av Marthe, målat av den italienska konstnären Giovanni Boldini. Medan Marthes berättelse vecklas ut likt våder av sammet, hjälper det Solange på hennes väg genom livet.


📖
Jag älskade förra boken ”En förlorad kärlek” så jag hade mycket höga förväntningar på den här boken. Jag blev inte besviken! Men den här är lite annorlunda mot den förra. En tänkvärd bok i krigstider. Jag dras in i berättelsen som är spännande och intressant och jag kan inte sluta läsa. En bladvändare. Boken är välskriven och historien är vackert beskriven, likaså miljöbeskrivningarna, såå fint. Alyson Richman skriver verkligen med kärlek och hopp. Den här boken är inspirerad av den sanna berättelsen om en övergiven våning i Paris och om Solange Beaugiron, en ung kvinna som tvingas överge sin farmors arv. Rekommenderas! Missa heller inte förra boken.

Tack till @bokforlagetpolaris och @alysonrichman för recensionsexemplar och för att jag fick chansen att läsa den här fina boken 💕

 
Titel: Nu dör vi
Författare: Stina Flodén
Utgiven år: 2022
Förlag: Bokfabriken

📖
Lugnet i villaidyllen förbyts snabbt i panik när Camillas man Mikael skjuts till döds i hemmet samtidigt som Camilla och barnen gömmer sig i badrummet. Mikaels död är obegriplig och familjen hamnar i chock. I sorgen har Camilla ingen aning om hur hon ska närma sig barnen. När polisen kör fast försöker Camilla själv ta reda på vad som har hänt, men när en stor sten kastas genom fönstret blir hon rädd att någon även är ute efter henne och barnen. Trots det måste hon ta reda på sanningen, och när fruktansvärda hemligheter avslöjas inser Camilla att hon inte har en aning om vem hennes man egentligen var.


📖
Nu dör vi är författaren Stina Flodéns debutbok. Det kan man verkligen inte tro. Jag var fast från första sidan och sögs in i handlingen som en svamp. En riktig bladvändare. Boken och historien är en nervkittlande thriller som kryper in under skinnet och jag fick rysningar många gånger. Jag älskar böcker där man inte kan lösa mysteriet förrän vid bokens slut. Handlingen utspelar sig både i dåtid och nutid. Korta kapitel som gör att man ”bara” ska läsa ett kapitel till 😁
Boken är en skickligt skriven spänningsroman som lever kvar långt efter sista sidan. Avslutas med en cliffhanger som gör att jag vill läsa nästa bok nu! Rekommenderas verkligen så missa inte den här boken!

Tack @bokfabriken och @stina.floden för att jag fick möjlighet att läsa den här spännande boken 💕

 
Titel: Bali, bullar och bröllop
Författare: Tove Höglund
Utgiven år: 2022
Förlag: BOD Sverige

📖
Candice lever sedan 8 år tillbaka på Bali med Vince. Hon är nykter alkoholist och umgås mest med vänner i AA-gemenskapen och försörjer sig som konstnär. Livet skulle vara perfekt om det inte vore för sorgen över den trasiga relationen med dottern Majken och barnbarnet Lina. Majken är perfektionist ut i fingerspetsarna och kämpar för att hålla ihop. När en kollega på skolan i Stockholm blir sjukskriven och Majken måste jobba dubbelt är hon nära nog att brista. Lina kämpar på med studierna på Stockholms universitet. Men är utbildningen verkligen rätt för henne? Hon har redan hoppat av en utbildning och har stora krav på sig att läsa vidare. Så dyker en vänförfrågan upp på Facebook. Hur vågar Candice höra av sig efter det hon gjorde för 24 år sedan?


📖
Den här boken är såå fantastisk och den fångade mig direkt och grep tag i mitt innersta, mitt hjärta och själ. Mycket av det som dom fantastiska karaktärerna är med om och som boken handlar om, alkoholism, adhd, dåliga familjerelationer, har jag själv erfarenheter av, både via jobbet och privatlivet, så det kändes mycket träffande på många plan. En feelgoodroman med svärta men även mycket kärlek och människors förmåga att förlåta och förändra. En varm och fin roman som är författarens debut och det kan man inte tro, såå bra skriven, lättläst och miljöbeskrivningar som är helt fantastiska. Det märks att författaren har stor kännedom i dom tunga ämnena. Jag skulle väldigt gärna vilja åka till Bali! Sen hoppas jag verkligen att det kommer ut fler böcker framöver av Tove 💕

Tack till @bod_sverige och @tovehoglund_forfattare för att jag fick chansen att läsa den här fantastiska boken 🙏

📖📖

 

Titel: 
Såld på en måndag

Författare: Kristina McMorris
Utgiven år: 2022
Förlag: LB förlag

📖
Två barn till salu.

Skylten är en sista utväg. År 1931 kan man finna den utanför en bondgård i Pennsylvania, men under depressionen med dess konkurser, matbrist och trasiga drömmar hade den kunnat stå var som helst i USA, skriven av vilken förälder som helst som stod inför omöjliga val. För reportern Ellis Reed väcker skylten starka minnen från hans eget förflutna. Han tar ett fotografi av barnen, dock inte avsett för publicering. Men när bilden ändå trycks och leder till hans stora genombrott blir konsekvenserna mer förödande än han kunnat föreställa sig. Lillian Palmer tyngs av sitt eget ansvar i det som hände. Hon är alldeles för bekant med sorgen hos barn som betraktas som oönskade. Nu måste hon och Ellis Reed bestämma sig för hur mycket de är villiga att riskera för att försöka laga en splittrad familj.


📖
Vilken hjärtskärande och tragisk historia. Berättelsen skildrar fattigdomen under depressionen i USA på 1930-talet då många familjer inte hade pengar till boende eller mat och att man då sålde sina barn i hopp om att dom skulle få det bättre. Boken och handlingen berörde mig så mycket och var oerhört stark bitvis att jag fick stanna upp och pausa en stund. Boken är inspirerad av ett verkligt tidningsfotografi men karaktärerna och historien är fiktiv. Boken är en stark roman om konsekvenserna av våra handlingar och om vad vi är beredda att göra för dem vi älskar.

Tack @lbförlag för att jag fick möjlighet att läsa den här gripande boken 💕

 

Titel:
 Arv

Författare: Karin Linder
Utgiven år: 2022
Förlag: Lava förlag

📖
När Klara upptäcker att hennes pappa vägrar söka vård blir hon frustrerad. Efter flera misslyckade övertalningsförsök ser hon till slut ingen annan utväg än att kontakta Katarina, systern hon inte pratat med på flera år. Systrarna lever helt olika liv. Katarina är en framgångsrik marknadschef i Stockholm som dricker en flaska vin varje kväll och sedan länge lämnat hemstaden bakom sig. Klara är sjukskriven för utmattningssyndrom och gör sitt bästa för att ta hand om pappan hemma i Norrtälje. Under återföreningen gör sig den krångliga släkthistorien påmind. Den återkommande alkoholismen, svårigheterna att kommunicera och de djupt begravda hemligheterna. Minnena hindrar systrarna från att komma varandra nära, konfrontationen blir oundviklig.


📖
Den här boken är mycket välskriven, intressant och lågmäld och en riktig bladvändare. Boken handlar om en familj som har många dolda problem såsom psykisk ohälsa och alkoholism, skam och skuld och som resulterat i krossade familjerelationer. Karaktärerna i boken får jag lära känna på djupet med alla deras oförmågor och mänskliga brister att ta sig ur dom invanda mönstren. Historien utspelar sig både i dåtid och nutid och det tycker jag om då man får följa karaktärerna och får bättre inblick i varför det blev som det blev och allt vävs ihop och skapar en klarhet för mig som läsare. Systrarna i boken tycker jag mycket om och jag känner med dom, deras saknad, frustration och smärta. Berättelsen grep tag i mig på djupet! En bok som jag varmt kan rekommendera!

Tack @karinlinder_forfattare för att jag fick läsa din fantastiska bok 💕

 

Titel: 
Leva är att dö en smula

Författare: Pernilla Lindroos
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava Förlag


📖
Två kvinnor flyr till Bali. Den ena för att överleva. Den andra för att dö.
Anna misstänker att hennes man är otrogen. När det visar sig vara sant rasar livet samman. Allt hon blundat för kommer smärtsamt ifatt henne. Hur mycket har hon egentligen förträngt för att slippa se verkligheten om sig och sitt äktenskap? Anna ser bara en utväg att resa till dottern på Bali. Där kan hon få tid att hitta tillbaka till sig och sitt liv igen. Men är det kanske för sent?
Noras liv blir alltmer komplicerat. Hennes psykiska ohälsa allt svårare att hantera. Både hon, hennes älskade Tobias och hela deras relation dras med i fallet. Nora inser att hon måste lämna honom och som sanndrömmare vet hon vad som väntar. Och man kan väl inte förändra ödet. Inte ens om det innebär en för tidig död. De två kvinnornas flyktvägar korsas. Tiden på Bali blir dramatisk och omstörtande. Inget verkar längre vara vad man trott. Tillvaron blir både invecklad och oförutsägbar. Vad är då normalt och sant och vad är galenskap?


📖
Det här är en lättläst bok som man inte vill lägga ifrån sig, sidorna bara flyter fram och den är fängslande och fascinerande. Språket är enkelt men fint skrivet och karaktärerna så levande och med gripande öden. Boken börjar på ett sätt enkelt men utvecklas genom sidorna och slutar på ett sätt som jag inte förväntade mig. Att fly vardagen till en exotisk plats är som ljuv musik. Handlingen blir mycket intressant och det blir mystiskt och dramatiskt på Bali, även lite romantik ingår. De båda kvinnorna möts och de har olika bagage och olika mål. Boken är full av värme, andlighet och medmänsklighet, men med ett djup och en mörk sida bestående av sjukdom, död och svek .En fantastisk berättelse som berör och som får mig att längta till sol och värme, kanske ända till Bali! En riktig pärla som jag varmt rekommenderar!

Tack till @lavaförlag och @pernillalindroos för att jag fick möjlighet att läsa boken 💕


Titel: Sluta aldrig fly
Författare: Harlan Coben
Utgiven år: 2022
Förlag: Bookmark

📖
För mer än tjugo år sedan kidnappades Patricia, arvtagare till familjen Lockwoods förmögenhet. Efter flera månader i fångenskap lyckades hon fly, men förövarna försvann utan ett spår. Tills nu. På en mordplats i New York upptäcks dyrbart stöldgods, bland annat en väska och tavla som tillhör familjen Lockwood. På väskan är initialerna WHL3 ingraverade, vilket leder polisen till en man med koppling till fallet. Windsor Horne Lockwood III - eller Win, som han också kallas - är en man med omåttlig rikedom, oklanderlig stil och en benägenhet att ta lagen i egna händer. Han är dessutom kusin till Patricia, och polisens fynd leder honom in i en mörk värld av hemligheter där han tvingas ta till okonventionella metoder för att skydda sina nära.

📖
Harlan Coben gör mig aldrig besviken och det brukar vara ett säkert kort att läsa hans böcker! Den här boken har redan från start ett mycket starkt driv framåt och det fortsätter så rakt igenom hela boken. Tempot är högt och boken bjuder på oväntade vändningar hela tiden. Det skymtar en hel del humor i den här boken och det gillar jag. Boken är vansinnigt spännande ändå in i kaklet och sista delen blir i princip hetsläst bara för att jag vill få veta slutet. Så en riktig bladvändare enligt mig som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Harlan Coben är otroligt skicklig på att skriva pulshöjande och välskrivna bladvändare! Den här boken är den första delen i en serie om huvudpersonen Win och hans vän Myron Bolitar. Rekommenderar starkt att läsa!


Tack @bookmark_forlag för chansen att få läsa den här boken 💕

 

Titel: 
Allt du inte vet

Författare: Tarryn Fisher
Utgiven år: 2022
Förlag: Harper Collins

📖
Juno trodde att hon visste allt om familjen Crouch. Men det var innan hon flyttade in hos dem och fortfarande såg Winnie och hennes man Nigel som det perfekta paret med den perfekta sonen och det perfekta förortslivet. När Juno en dag råkar höra ett fasansfullt samtal mellan Winnie och Nigel förstår hon att de har en mörk hemlighet. Det visar sig att mycket döljer sig bakom familjens fina fasad och det är nu omöjligt för Juno att inte bli inblandad. Samtidigt har hon själv en hel del att stå till svars för och är knappast rätt person att döma andra ... För sent inser Juno att besluten hon fattar kommer få förödande konsekvenser för dem alla.

📖
För ungefär ett år sedan så läste jag boken Fruarna skrivna av denna författaren och tyckte mycket om den och den här senaste boken är inget undantag. Det här är en psykologisk triller som den förra boken också var och jag gillar när man läser kapitel efter kapitel utan att veta vad som ska hända och dom olika vändningarna i storyn gör att det kan vara tvära kast och man vet till slut inte vem som ljuger, talar sanning eller vem man ska lita på. En riktigt bra bok som var svår att släppa. Välskriven, lättläst, såå spännande och gripande och även med lite humor i den. En bok jag rekommenderar!


Tack till @harpercollins för att jag fick möjlighet att läsa boken 💕

 

Titel:
 Den som överlever

Författare: Victor Pavic Lundberg
Utgiven år: 2022
Förlag: Albert Bonnier

📖
Precis före jul, den 16 december 2000, kraschar ett passagerarplan mitt i Stockholm och krossar allt i sin framfart. 119 människor dör. Den obegripliga katastrofen skakar ett helt land. Nästan tjogo år senare återvänder Loa Bergman till Journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande årsdagen av flygolyckan ramlar han över ett spår som ligger närmare hans eget öde än vad han först vill erkänna. Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.

📖
Vilken fantastisk debutbok. Jag är helt golvad! Det här är en rafflande spänningsroman i högt tempo och så beroendeframkallande, en riktig bladvändare. Hur reagerar vi människor i kris. Om hur moral, tillfälligheter och girighet styr våra livsöden. Boken är otroligt välskriven och en skickligt ihopvävd historia med fantastiska karaktärer och alla lösa trådar knyts ihop och allt faller på plats i slutet. Jag tror att det kommer fler böcker och det gör mig väldigt glad för denna är en riktig fullträff som inte gick lägga ifrån sig. Såå spännande och samtidigt lite skrämmande. Det här skulle bli en riktigt bra filmatisering! jag säger bara LÄS!

Tusen tack till @albertbonniersforlag och @victorpaviclundberg för möjligheten att få läsa den här fantastiska boken 🙏

📖📖 

Titel: Refuserad
Författare: Lotta Frantz
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

<<📖>>
"Mitt onda samvete fortsätter att gnaga, långsamt tuggar det i sig bit för bit av min själ. Jag är en fru som sviker och en mamma som inte hinner umgås med mina barn så mycket som jag borde. Inte lika mycket som alla de där lyckade Insta-mammorna, de perfekta kvinnorna som både hinner laga näringsriktig kost från grunden, spela pedagogiska spel med sina barn, umgås med sina väninnor, träna för triathlon och suga av sin man." Johanna är mitt i livet och borde ha allt man kan önska sig. Hon borde vara nöjd, men det är hon inte. Hon känner sig misslyckad - som fru, mamma, psykolog och aspirerande författare - och avundas andra som verkar ha allt, framför allt dem som faktiskt lyckats få sina böcker utgivna. Hon intalar sig att om hon bara fick bli författare, då skulle hon vara lycklig. Och kanske om hon fick byta ut sin man, den långhåriga hårdrockaren med tusen vinyler i hyllan som hon varit tillsammans med sedan tonåren och nu inte vet om hon älskar längre. När den snygga klienten kliver in på hennes mottagning tar hennes liv en oväntad vändning. Allt blir dock inte som hon tänkt sig och hon tvingas konfrontera konsekvenserna. Kan man gå tillbaka? Hennes dagbok blir hennes förtrogna och den som får höra allt det hon inte kan berätta för någon annan; om längtan, minnen och förhoppningar, och om hur hon till slut knappt känner igen sig själv längre.


<<📖>>


Det här var en mycket intressant och fängslande bok. Om drömmar, misslyckanden, många känslor både bra och dåliga, författarskap och att konfrontera konsekvenserna av sitt handlande. Kärlek och ånger?! En bok jag rekommenderar!

Tack till @lavaforlag för att jag fick möjlighet att läsa boken 💕

<<📖>>

 
Titel: Hotel Portofino
Författare: J.P. O´Connell
Utgiven år: 2022
Förlag: Polaris

📖
Ett livligt historiskt drama om en brittisk familj som öppnar ett lyxhotell på den italienska Rivieran under det glada 20-talet. Hotel Portofino har bara varit öppet några veckor, men omedelbart börjar problemen hopa sig för Bella Ainsworth, en av ägarna. Hon har ont om både personal och pengar och hennes överklassgäster är krävande. Dessutom har hon blivit mål för en beräknande och korrupt lokalpolitiker, som hotar med att dra in henne i en kokande politisk kittel i Mussolinis Italien. otellet kräver allt av henne, men hon har också sin egen familj att oroa sig för som kämpar med sviterna efter första världskrige. Bella förstår inte hur hon ska mäkta med att göra alla nöjda. Och värst av allt, hon vet inte ännu vad hennes charmige make ägnar sig åt bakom hennes rygg

📖
Det här är en fantastiskt charmig och lättläst bok som innehåller bra blandning av karaktärer, ett fint persongalleri, underbara miljöskildringar som fängslar mig och med spänning och dramatik Jag dras snabbt in i handlingen och den är en riktig bladvändare. Jag hoppas verkligen att det kommer en fortsättning! Hotel Portofino är en berättelse om uppvaknanden i en tid där världen står inför stora dramatiska förändringar men också om hur den italienska kulturen, maten och värmen får människor att våga prova nya vägar i livet. En berättelse för alla som älskar Downton Abbey och The Crown. En bok jag verkligen rekommenderar att läsa! 

Nu ska jag börja kolla på serien också som bygger på boken och som går på Svt Play!

Stort tack till @bokforlagetpolaris för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken!
💓

 

Titel: 
Flykten - Del 1 
"Den hårda vägen"
Författare: Leif Selander
Utgiven år: 2022
Ljudbok: Lars Winclair
Förlag: Lava förlag

📖
Året är 1030 när den femtonårige Harald flyr skadad från slagfältet vid Stiklestad. Där lämnar han sin döde halvbror Olaf Haraldsson bakom sig. Flykten går via Sveariket mot öst. Omständigheterna gör att han stannar i Gårdarike i tre år. Innan han går vidare med sitt eget liv, måste han först förhindra en mordkomplott mot sin brorson. Något som visar sig bli oerhört farligt för den unge krigaren.


📖
Det här är verkligen en bok i min smak och som jag tyckte mycket om. Jag hade lyssnat på nästan halva ljudboken när den här dök upp i min brevlåda och jag fortsatte läsa själv för det är det bästa. Jag älskar ju att läsa om vikingatiden och även se filmer, så jag riktigt slukade den här boken! Den är välskriven, lättläst med ganska korta kapitel och författaren är suverän på att gestalta både karaktärer, miljöer och en spännande historia och det märks att det ligger mycket förarbete bakom och författaren vet precis vad han berättar om. Det var mycket intressant att få följa karaktärerna i den här första delen i bokserien och jag ser mycket fram emot att få fortsätta följa med på nya äventyr! Skicklig, spännande och genialisk berättelse! "Flykten" är den första delen i serien "Den hårda vägen", en verklighetsbaserad berättelse om Harald Sigurdssons år i österled. Ett av historiens mest spännande livsöden. Missa heller inte "Den hårda vägen" som är Leif Selanders andra bokserie. Den första av författaren heter "Väringasagan", en välskriven serie historiska äventyrsromaner i vikingamiljö. Bokserien är baserad på verkliga händelser.

Tack till @lavaforlag och @leffeselander för läsex och att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken 💕

 

Titel:
 Själv

Författare: Marika Andersson
Utgiven år: 2022
Förlag: Lava förlag

📖
Karin lämnar sitt förhållande och sin barnlängtan i Stockholm och åker upp till stugan i Hälsingland för att komma bort från allt. Men hennes spontana weekendresa råkar sammanfalla med en katastrof som är mycket större än hennes egen livskris och helgvistelsen blir mer långvarig och äventyrlig än hon tänkt sig. Snart är det kallt, mörkt och strömlöst i skogen. Andra människor blir det största hotet i en tillvaro där det är ont om mat. Är hon den enda överlevande? Eller är faran redan över? Har hon rentav inbillat sig allt? Hon kan inte veta, eftersom inga kommunikationer fungerar och det är farligt att närma sig byn några kilometer bort. Tillvaron blir avskalad, med svälten och svärtan som en darrande bordunton.


📖
I denna välskrivna och sparsmakade roman får man uppleva en samhällskatastrof utifrån en helt ensam människas perspektiv. Kommer Karin att klara sig? Skulle du göra det? En spännande roman som var lättläst och med ganska korta kapitel som gjorde att det flöt på ganska bra och man läste ut den snabbt (i alla fall jag) för att få veta hur det går i historien. Hur ska det gå att leva i en stuga mitt i skogen, utan kommunikationer, brist på mat, ingen el och att du kanske är den enda överlevande människan? Jaa du får läsa den här boken som jag tyckte var hisnande bra och man kan riktigt känna paniken som karaktären Karin har. Fina miljöbeskrivningar och en historia som kan bli/vara sann. En katastrof som man inte är beredd på!

Tack till @lavaforlag och Marika Andersson för att jag fick möjlighet att läsa boken 💓

 
Titel: Drottningen av önsketänkande
Författare: Milly Johnson @themillyjohnson
Utgiven år: 2022
Förlag: Polaris förlag @bokforlagetpolaris

📖
När Lewis Harley får en hjärtattack precis efter att ha fyllt fyrtio är det en riktig varningssignal. Det är dags att lämna den stressiga tillvaron i storstaden och göra det han alltid har drömt om. Tillsammans med sin fru Charlotte öppnar han en antikaffär. När Bonnie Brookland en dag kliver in I butiken känner hon sig som hemma. Hon har vuxit upp med en pappa som var antikhandlare, nu arbetar hon för mannen som köpte hennes pappas butik, något hon inte alls trivs med. När Bonnie och Lewis börjar jobba tillsammans märker de snart att de dras till varandra. Bonnie är fast i ett kärlekslöst äktenskap, och Lewis och Charlotte har fler problem i sin relation än vad de vill erkänna. Dessutom har båda hemligheter i sitt förflutna som snart inte går att dölja. Kan de få den lycka de båda förtjänar?


📖
Jag bara älskar alla böckerna av Milly Johnson och den här är inget undantag! Den är otroligt charmig, mysig, underhållande och en riktig bladvändare. Här bjuds man på en hel del vänskap, värme, allvar, humor och kärlek. En välskriven bok med mysiga miljöbeskrivningar och karaktärer och ett språk som är fantastiskt och gör boken lättläst trots sina nästan 500 sidor. Milly Johnson är så skicklig på att gestalta olika personer och det finns sådant djup i varje berättelse. Hon är enligt mig den stora drottningen av feelgood och jag blir aldrig besviken! Nu ser jag fram emot att få läsa nästa bok av Milly Johnson! Och om du har missat den här eller dom andra böckerna så rekommenderar jag varmt att du läser!

Tack så mycket @bokforlagetpolaris och @themillyjohnson för att jag fick möjlighet att läsa ännu en fantastisk bok 🙏🏻 💓

 
Titel: Sanatoriet
Författare: Sarah Pearse
Utgiven år: 2022
Förlag: Bokfabriken @bokfabriken

📖
På ett imponerade, isolerat hotell, högt uppe i de schweiziska alperna, befinner sig polisen Elin Warner, högst motvilligt. Hon har tagit ledigt från jobbet som polis, och när hon får en inbjudan att fira sin bror Isaacs förlovning har hon inget annat val än att acceptera. Trots att hotellet är vackert med storslagna omgivningar gör stället Elin nervös. När Isaacs fästmö Laure plötsligt försvinner, växer Elins oro. Stormen gör att ingen kommer vare sig in eller ut, och ju längre Laure saknas, desto mer växer paniken hos de andra gästerna. Det ingen insett är att ytterligare en kvinna har försvunnit. Och hon är den enda som kunde ha varnat dem för hur stor fara de befinner sig i . . .

📖
Ännu en fantastiskt spännande bok!

Det här är en kuslig och spännande roman som fick mig på helspänn och jag var fast ganska snabbt in i handlingen, en riktig bladvändare. Det är ett otroligt driv i handlingen som ger mig som läsare kalla kårar och det gör att jag bara måste fortsätta läsa för det är sååå spännande och det är korta kapitel och då säger man till sig själv, bara ett kapitel till och vips så har man nästan läst halva boken 😁. 

Välskriven, oförutsägbar, lättläst, händelserik, intressant och fantastiskt väl beskrivna miljöer och karaktärer. En uppbyggande stämning och snabba vändningar som gör det olidligt spännande. Och slutet som hintar om att det kommer mera och det hoppas jag verkligen!

Jag visste inte att den här boken är första delen i en kommande serie men jag förstod det mot slutet. Det här skulle bli en otroligt bra filmatisering!
Varning för sträckläsning!!

📖📖

 
Titel: En Göteborgstrilogi
Författare: Markus Lenngren @markuslenngren
Utgiven år: 2022
Förlag: Visto/Idus förlag @idusforlag

📖
Erik är gymnasielärare i historia. Han är även ny dumpad, deprimerad och ofantligt ensam. Samtidigt som Erik tar sin nyfyllda kopp från kaffeautomaten letar sig morgonsolens skarpa strålar in genom 21-årige Hassans persienner i en nordöstlig förort till Göteborg. Han ska göra sin första arbetsdag på sitt nya jobb. Samtidigt som Hassan slumrar till på spårvagnen gör sig Anna redo framför den runda LED-listupplysta badrumsspegeln på revisorskontoret i centrala Göteborg. Erik, Hassan och Anna verkar till synes inte ha något gemensamt, men under ytan finns fler likheter än man först kunnat tro. Över kullerstensbelagda gator och runt parkbänkar invid kajen rör de sig mot nya möten och mål hela tiden bevakade av Poseidon. Alla tre längtar efter kärleken.


📖
Det här är författarens debutroman. En verklighetsskildring i 3 parallella berättelser. Det som huvudkaraktärerna har gemensamt i dessa berättelser är att dom längtar efter kärleken och blir kära i helt otippade personer. Boken är känsloladdad och trovärdig och en fantastisk människoskildring som tar tydlig ställning mot främlingsfientlighet! Jag som är en före detta Göteborgare tyckte det var intressant att läsa den här boken då jag kände igen mig mycket i miljöerna och det var som att återse kära Göteborg på nytt!

📖📖

 

Titel: 
Parmiddagen

Författare: Martin Österdahl
Utgiven år: 2022
Förlag: Bookmark förlag @bookmark_forlag

📖
Tre par. Två familjer.
En katastrofal middag.

Det är tidig nyårsdagsmorgon när Nackapolisen möts av en makaber syn i ett av de ståtligare hemmen. I botten av den uttömda och vinterstängda poolen ligger två nakna, förvridna kroppar. Kvällen innan har ett förälskat tonårspar planerat att låta sina föräldrar träffas för första gången. Lisa Kjellvander älskar sin enda dotter Ebba över allt annat och ställer upp på sin dotters önskan om en gemensam nyårsmiddag, trots att det är kris på jobbet och äktenskapet skaver. När sällskapet väl samlats försvinner illusionerna om en lyckad kväll. Runt det dukade bordet väcks minnet av en gammal oförrätt till liv och snart skenar händelserna mot det oåterkalleliga slutet. Det här är ett gastkramande kammarspel som utspelar sig i Stockholms nyförmögna medelklass. Under sju akter utvecklas ett känsloladdat drama med förödande konsekvenser för alla inblandade.


📖
Det här är en bok som fängslade mig från första kapitlet och jag kunde knappt lägga ifrån mig den! En otroligt välskriven, lättläst, spännande och läskig bok, men också ett relationsdrama där saker rullas upp ju längre in i boken du kommer. Historien börjar med en förrätt och sen vidare till varmrätten, för att avslutas med efterrätten! Historien tar läsaren tillbaka 18 år i tiden för att man ska förstå hur allt hänger ihop. Imponerande hur författaren bygger upp den psykologiska spänningen och har mig i sitt grepp. Det här är en av dom bästa böckerna jag läst hittills i år i kategorin spänningsroman/triller! Så om du gilla thriller och spänning så rekommenderar jag dig att läsa den här boken!

📖📖

 

Titel: 
Flickan på perrongen

Författare: Gill Thompson @gillthompson
Utgiven år: 2022
Förlag: Historiska media @historiskamedia

📖
Året är 1939 och nazisterna har ockuperat stora delar av Tjeckoslovakien.
För att rädda livet på sin dotter Miriam ställs den unga mamman Eva inför ett omöjligt val. Det enda sättet att föra Miriam i säkerhet är att skicka iväg henne från Prag, även om det betyder att hon aldrig kommer att få se sin dotter igen. I London kämpar frivilligarbetaren Pamela med att hitta nya hem till de judiska barn som anländer. När vänskap uppstår mellan Pamela och en av de räddade flickorna bestämmer hon sig för att själv ta hand om henne. Men när Pamelas egen son tar värvning inser hon hur lätt även hennes värld kan rasa samman. Flickan på perrongen är en hjärtskärande bladvändare om livsöden, flykt och mörka hemligheter. Precis som i debuten Haven som skiljer oss åt baserar Gill Thompson sin historia på verkliga händelser. Denna gång kretsar handlingen kring räddningsaktionen Kindertransport, som mellan 1938 och 1940 förde tusentals judiska barn från naziockuperade länder i säkerhet runtom i Europa. Fiktiva karaktärer vävs skickligt samman med historiska händelser när Gill Thompson griper tag och berör med en berättelse full av längtan, lidande och sorg - men där mörkret samtidigt bär på glimtar av hopp, glädje och godhjärtade människors osvikliga mod.


📖
Det här är en historia som berörde och grep tag i mig såå mycket. En riktigt fängslande och lättläst bok som var en riktig bladvändare. Jag älskar historiska romaner och att den bygger på verkliga händelser gör att den blir ännu bättre. En mycket välskriven bok där man växelvis får läsa om Pamela och Eva. Gill Thompson är skicklig på att fläta ihop handlingen mellan de båda kvinnorna i varsitt land. Starka karaktärer och fantastiska miljöbeskrivningar. En berättelse som pendlar mellan sorg, glädje, hopp, mörker och ljus. Men det som är så fint i den här boken är hur musiken får ta plats och inger hopp och en känsla av meningsfullhet när allt är som hemskast. En stark och viktig bok!
💓

 
Titel: Dö som en konstnär
Författare: Jonas Rydin @rydin.jonas
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag @lavaförlag

📖
Föreställ dig att du heter Erik Hagelin och just har återvänt till Sverige efter tjugo år och mer i Ukraina. Du är en framgångsrik affärsman och har nyligen publicerat en bok som rönt viss uppmärksamhet. Föreställ dig att du försöker återvinna kontakten med din vuxne son trots att du inte ens vet hur man återvinner sopor. Nu bevittnar du nationalisternas frammarsch i hemlandet och känner ett oförklarligt obehag inför din egen hall. Du är en person med stora drömmar och bär på mycket obearbetat bagage. En dag får du en inbjudan till 100-årsjubileet på teatern där du som ung var vaktmästare och förälskade dig för första gången. Föreställ dig att allt är bitar i samma pussel.


📖
Detta är andra boken av författaren där handlingen utspelar sig i Stockholm och till viss del i Ukraina. Och författaren visste nog inte då hur rätt i tiden den här romanen blivit helt plötsligt. Den här historien är ett drömspel om förklädnad, självbedrägerier, improvisationer och orimligheter. Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt. Det är en skickligt komponerad historia och boken är lättläst, tänkvärd och intressant, med ett tilltalande språk som är enkelt på ett positivt sätt. Berättelsen utspelar sig både i nutid och dåtid och boken är underhållande med både humor och allvar. Jag småler åt alla fyndiga och lågmält humoristiska formuleringar. En annorlunda bok som jag blev glatt överraskad av att läsa! Nu måste jag kolla in hans första bok som heter ”Världens åttonde underverk” som fått fantastiska recensioner!


🌸 Titel: Servitrisen
Författare: Stina Roxlund @authorroxlund
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag @lavaförlag


📖
Efter en turbulent tid ska Lotten och Rasmus förnya sina äktenskapslöften. Rasmus affär var svår för Lotten att hantera, men till slut gick hon med på att stanna kvar. Ovetande om att kvinnan han var otrogen med, och fullkomligt kär i, faktiskt var hennes bästa vän Carin. Bröllopsfesten ska ske på en herrgård som Lottens mamma nyligen ärvt från Lottens mormor, Wiola. Hur herrgården kom i mormoderns ägandeskap har de ingen aning om. Väl på herrgården får både Lotten och Carin en obehaglig känsla. De hör saker som ingen annan hör, de hittar rum som ingen annan kan se och de är de enda som ser den ljudlösa servitrisen som ilsket blänger på Lotten. Herrgården verkar vara hemsökt. Samtidigt som vi får läsa om helgen på herrgården, får vi följa Liselottes historia. Liselotte som levde i början av 1900-talet, gifte sig med herrgårdsägaren Henric och senare fick dottern Wiola. Historien bakom herrgården luckras upp och visar sig vara en tragisk historia om svek och ära.


📖
Den här boken är såå spännande, en riktig bladvändare! Historien är genialisk och författaren har lyckats beskriva miljön och karaktärerna på ett fantastiskt sätt. Boken är lättläst och språket flyter på och man vill bara läsa vidare för att få svar på olika frågor som kommer upp och hur det ska gå. På ett målande och skickligt sätt beskriver författaren relationer i nutid och i början av 1900-talet, parallellt. Spänningen stegras efter varje kapitel och det förflutna visar sig, bara Lotten och Carin ser servitrisen som uppträder aggressivt, frågan är vad hon vill. Jag gillar hur allt vävs ihop och får sin förklaring. Det här är verkligen en bok i min smak då den innehåller allt som jag gillar, spänning, skräck, sorg, lögner, tragedier, kärlek och hemligheter! Boken är författarens debutbok och det kan man verkligen inte tro.

🤗Titel: Sarahs lag
Författare: Marie H Lundh @marie.h.lundh
Utgiven år: 2022
Förlag: Polaris @bokforlagetpolaris

📖
Sarah går domarutbildningen i Svea hovrätt och framtiden är utstakad. Tror hon i alla fall, tills det visar sig att högsta chefen har lånat ut henne. De kommande åren ska inte alls tillbringas i Stockholm som planerat, utan i Norrland på en tingsrätt i en stad Sarah aldrig har hört talas om. Några veckor senare kliver hon av propellerplanet. I två år ska hon vara domare vid tingsrätten i fjällkommunen Nordmyr men inte bara det, hon ska även bo och leva här, vilket är en helt annan sak. Samtidigt är hon glad att slippa vistas i samma stad som mannen som påminner henne om varför hon vill arbeta i domstolsvärlden. Det första året i Nordmyr är omtumlande. Vem är den hotfulle killen i cargobyxor som dyker upp på hennes första rättegång? Hur kommer det sig att bästa väninnan Laura är avståndstagande? Och varför måste mormor (av alla människor) vara en mästare på längdskidor?

📖
Sarahs lag är en både rolig och mörk roman, om att bryta invanda mönster och ta itu med rädslor. Om att hitta hem. Det är Marie H Lundhs debut och första delen i serien Nordmyr.
Det här är en fantastisk och stark bok. Den är välskriven, underhållande, rolig och lättläst. Men den innehåller även allvar och svärta och att ta itu med rädslor och att bryta mönster. Intressanta karaktärer som till exempel personalen på tingsrätten och mormor Yvonne som jag bara älskar. Boken är skickligt författat och historien byggs upp en bit i taget utan att den avslöjas för mycket. Nu ser jag fram emot nästa del i serien!


🌸

Titel: 
Tillflykten

Författare: Sandra Trankell @sandratrankell
Utgiven år: 2022
Förlag: BOD Sverige @bod_sverige

📖
Flygande Jacob serveras på middagsbordet. Kaklet i köket är brunt, jeansen är utsvängda och Björn Borgs pannband har aldrig varit svettigare. Året är 1978. Mario trivs med sitt stillsamma liv som snickare i en småstad i Norrbotten. Men livet vänds upp och ned när den förmögna familjen Lejonswärd köper ett sommarhus i staden. Krocken mellan två olika världar blir extra påtaglig i mötet med Jessica Lejonswärd, familjens svarta får och skvallertidningarnas drottning. Det blir ett möte som kommer att röra till livet mer än vad Mario hade kunnat ana.

📖
Det här var en riktig nostalgitripp tillbaka till 1978 (då var jag 15 år) så jag kommer ihåg ganska mycket av hur det var då. Mörka tapeter (vi hade medaljongtapeter i mörkt vinrött i storarummet), orange eller brunt kakel i köket, vinylskivor på skivspelaren med ABBA och Pugh som spelades flitigt. En härlig feelgoodroman om fördomar, förväntningar, klasskillnader och om oväntad kärlek. Intressanta karaktärer, målande miljöer som jag kan se framför mig och alla dofterna. Boken är lättläst med ett flytande språk och en fin historia! En underhållande bok där jag även fick mig ett och annat gott skratt. Det här är författarens debutbok och jag hoppas få se mer av Sandra Trankell i bokform!


🌸

 


  
 


Titel: Kristallfasader
Författare: Kim Karlsson @kimkarlssonforfattare 
Utgiven år: 2022
Förlag: Lava förlag @lavaforlag


📖
Alexander sitter på trappen när Eva kommer hem. Det har gått flera månader sedan hon sist hörde från sin son. Nu är han plötsligt där och de båda känner en oväntad glädje.
Alexander har alltid haft en inpräntad rastlöshet och det enda sättet för honom att känna sig lugn har varit substanser. Nu har han släppt narkotikan efter en tid på behandlingshem och han håller sig till alkohol och kringdrivande. Han har kontroll. Tror han i alla fall. Eva har i sitt försök att kontrollera stressen över sonens beteende, strävat efter att vara perfekt. Hon jobbar plikttroget, uppträder korrekt, tränar och tar hand om sitt yttre. Hennes lugn kommer från att städa, städa, städa så att det blir fint igen. Nu har de kommit i kontakt igen, men alldeles för länge har mor och son slagit spikar i kistan för den inbördes relationen. Går den att rädda eller är det för sent?


📖
Det här är en emotionell berättelse om känslan av att vara både ifrågasatt och misslyckad, men också om att djupt inom sig bevara kärlek och hoppets låga. Berättandet driver hela tiden historien framåt och med tillbakablickar som gör allt ännu mer förståeligt. En välskriven och mycket trovärdig skildring av en utmanande relation. Skickliga miljö- och personbeskrivningar som gör att man verkligen lever sig in i berättelsen. Rekommenderas!


🌸 🌸

 

Titel: Alla försvann, vi blev kvar

Författare: Cannie Möller
Utgiven: 2021
Förlag: Lava förlag

🌻

"Den som får kännedom om att människor bryter mot karantänslagarna är skyldig att anmäla detta. Tag ditt ansvar som medborgare! Ring 112 och meddela omgående all information om brott mot undantagslagarna!"

Under natten har en militärjunta tagit makten i landet och nu införs stränga tvångslagar för att bekämpa den pandemi som sätter skräck i befolkningen.
När John,15, springer hem den här eftermiddagen är gatorna fulla av militärfordon. Han oroar sig för sina föräldrar som ligger sjuka i sovrummet och han kommer lagom för att se hur de knuffas in i en jeep och förs bort.
Redan samma eftermiddag stängs John in bakom