19 oktober 2021

Att välja ett liv

 













Titel:
Att välja ett liv
Författare:
Marie Lok Björk
Utgiven år: 2021
Sidantal: 351
Förlag: Bazar förlag

>><< 

Boken:
Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En bok i samma anda som Moa Martinssons älskade statarromaner — om en kvinna som går från välstånd till armod, men hela tiden står upp för sig själv och sina barn. Året är 1921 och handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 21-årsdag. Myndighetsdagen, då hon äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek.

Men lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som statare på Överjärva gård utanför Stockholm.
Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.

>><<
 
Mina tankar:
Vilken fantastisk debut!! Historien är gripande med vackert skildrade kvinnoöden, ett vackert språk, en otroligt stark berättelse, fängslande, intressant och oerhört välskriven. Det fanns så många starka kvinnor förr och jag kan inte föreställa mig hur dom orkade och hur dom klarade av det hemska liv dom var tvungna att leva många gånger som ensamstående och som statare. 

Boken är också väldigt viktig i det syftet att vi aldrig någonsin får glömma hur fruktansvärt det var att vara kvinna i början av förra seklet. Självklara rättigheter som tyvärr inte fanns då och vilka val som var viktiga för kvinnorna. Dessa modiga kvinnor har vi mycket att tacka för i dagens samhälle och för vår höga standard. En mycket tankeväckande och stark bok. Jag hoppas författaren fortsätter sitt intressanta skrivande och att vi får njuta av fler böcker i framtiden!

Omdöme: 5/5


Inga kommentarer:

Mörkrets cirklar - 3

  Titel: Mörkrets cirklar – Del 3 Författare: Lou Berg Utgiven år: 2024 Sidantal: 443 Förlag: Piratförlaget @piratforlaget Bokvinst...

Populära inlägg