02 januari 2022

De sorgsna pilarna

 












Titel: De sorgsna pilarna
Författare: Gustav Rydergård
Utgiven år: 2021
Förlag: Lava förlag

📖 📖
Boken:
Jasmina går i skolan och njuter av livet på väg in i vuxenvärlden när kriget bryter ut i Bosnien. Från att ha lekt med sin bästa Jovan utan ett enda riktigt bekymmer i världen vänds livet upp och ner när det viktigaste av allt blir vad du heter och vilken etnicitet du har. Bästa vänner blir fiender, Jasmina och hennes familj flyr, men Jasmina tvingas ändå in i vuxenlivet med och får bära både förödande sorg och ansvar för stort för någon att bära. Över en natt så kastas Jasmina in i en värld där ens hjältar är någon annans bödlar och där ens namn blir det som avgör om man ska få leva eller dö. Efter att ha förlorat allt ställs hon inför ett val: Ge upp eller slåss för rätten att få leva.

📖 📖
Mina tankar:
Den här boken är baserad på verkliga händelser. Historien tar oss rakt in i Balkans hjärta mitt under det brutala inbördeskriget. En historia som innehåller kärlek och lidande och den präglas av alla dom man saknar. En välskriven, stark, välgestaltad och skickligt berättad bok. Svår att lägga ifrån sig och det är svårt att sätta sig in i, hur en människa/människor tvingas bära på allt jobbigt och samtidigt orka genomlida det men ändå fortsätta kampen. Hela den här historien kryper under skinnet på mig och den väcker mycket starka känslor, ilska och frustration då ingen ska behöva vara med om det här. Genom hela boken kastas både Jasmina och jag som läsare, genom hopp och förtvivlan. Det är en tänkvärd, omskakande, hemsk, rå och sorglig bok om krigets fasor. En mycket viktig bok. För vi får aldrig glömma bort kriget och dess fasor på Balkan. LÄS DEN!!

🌸 🌸

Inga kommentarer:

Släppa taget?

  Titel: Släppa taget? Författare: Marie Sammeli Utgiven år: 2024 Sidantal: 269 Förlag: Harper Collins Recensionsexemplar 📖 ...

Populära inlägg