02 januari 2022

Räkna hjärtslag – Del 1 om Betty

 












Titel: Räkna hjärtslag – Del 1 om Betty
Författare: Katarina Widholm
Utgiven år: 2021
Förlag: Historiska media
Ljudbok: Katarina Ewerlöf

📖 📖
Boken:
Räkna hjärtslag är författaren Katarina Widholms romandebut om en ung kvinnas väg ut i livet, i en historisk tid som på många sätt liknar vår egen. Det är en spännande och varm roman med färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till tiden strax före andra världskriget. Året är 1937 när den 17-åriga Betty lämnar sin norrländska hemstad för att bli hembiträde hos en doktorsfamilj på Östermalm i Stockholm. Betty får det genast kämpigt – hennes goda hushållskunskaper räcker inte till i doktorinnans ögon, som tar alla tillfällen i akt att klaga och vara vass mot Betty. Som tur är finner hon tröst hos nyblivna vänner, som det glada hembiträdet Viola som bor i grannhuset. Viola hjälper Betty tillrätta i huvudstaden och de delar vardagens bekymmer och glädjeämnen med varandra. I hennes omgivning finns också den varme och uppmärksamme Martin Fischer, en universitetslektor av judisk börd. Betty, som älskar att läsa, skriver ett entusiastiskt brev till Fischer, som tar med henne djupare in i böckernas värld. Så småningom inleder de en på många sätt omöjlig kärleksrelation och förlovar sig. När Martin plötsligt en dag försvinner under oklara omständigheter, förbyts Bettys glädje i förtvivlan.

📖 📖
Mina tankar:
Vilken fantastisk bok och historia! Svårt att tro att det är författarens debutbok. Ett underbart språk, målande miljöbeskrivningar, karaktärer som man bara älskar och där flera samhällsklasser framställs. En berättelse som fängslar och är otroligt skickligt välskriven och gripande. Boken trollbinder mig från första kapitlet. Den är spännande och otroligt romantiskt och en riktig bladvändare. Jag älskar historiska berättelser hur man levde och hade det förr i tiden och det märks att författaren gjort noggrann research. Ser fram emot kommande böcker om Betty!
🌸 🌸

Inga kommentarer:

Släppa taget?

  Titel: Släppa taget? Författare: Marie Sammeli Utgiven år: 2024 Sidantal: 269 Förlag: Harper Collins Recensionsexemplar 📖 ...

Populära inlägg