20 juni 2024

Rädsla och raseri

 

Titel: Rädsla och raseri
Författare: Andreas Johansson

Utgiven år: 2020
Sidantal:
383
Förlag: Insurgent förlag
Recensionsexemplar

📖
Efter en uppmärksammad rasistisk misshandel sommaren 1993 pekas 16-årige Andréas Johansson ut som nazisternas ledare i Trollhättan. Åklagaren säger att han hör hemma bakom lås och bom. Utbildningsnämnden stänger av honom från gymnasiet, medan socialtjänsten griper in med tvångsomhändertagande. När Andréas fyller 22 är han trots samhällets åtgärder en av landets ledande nazister och en av de personer som hösten 1999 hängs ut i kvällstidningarnas stora satsning: "De hotar Demokratin". Vägen till nazitoppen går via våldsamma överfall på invandrare, attentat mot oliktänkande, fängelsevistelser och hemliga möten med SÄPO. Men det här är också en berättelse om att vara omtyckt bland klasskamrater och att bli en uppskattad undersköterska - något som belyser sammanhangets betydelse för individen. För utan andra, vem är man då? Och om våld tidigt blivit en metod för att få sin vilja fram, hur kommer det att påverka relationer till familj, partners och vänner?

I Andréas Johanssons debut lämnar han ut sig till läsaren på ett ovanligt naket sätt, när han skriver om en uppväxt präglad av utanförskap och om svårigheterna med att hantera egna och andras känslor. Ett påträngande förstahandsperspektiv varvas med utdrag från psykoterapeutiska sessioner genomförda inom Kriminalvården, där han idag avtjänar ett fängelsestraff för mord.

__________

Viktig & Tung läsning!

Det här är inte en lätt bok att läsa men jag tycker att den är viktig. En otroligt personlig bok som är gripande och samtidigt ganska vidrig!

Detta är true crime på riktigt. Inget hittepå eller förvanskat utan direkt från verkligheten! Jag fick många perspektiv av läsningen.

Med egna erfarenheter tar författaren upp våld i nära relationer med en öppenhet och ärlighet som är intressant och viktig läsning!

Det här är första boken av Andreas och dom två andra som jag har här hemma som ska läsas är:
Rannsakan och revolt, Burfåglar

Tack för läsexemplar @forfattare.andreas.johansson 💓🙏

__________


Inga kommentarer:

Innan kaffet kallnar

  Titel: Innan kaffet kallnat Författare: Toshikazu Kawaguchi Utgiven år: 2024 Sidantal: 239 Förlag: Mius förlag Recensionsexemplar ...

Populära inlägg