16 september 2024

Skuggnamn

 













Titel: Skuggnamn
Författare: Chris Smedbakken

Utgiven år:  2024
Sidantal:
294
Förlag: Vulkan
Recensionsexemplar

📖

 

En mörk natt i Sandviken begår Marcus ett fruktansvärt misstag. Tre dagar senare ringer det på dörren - men det är inte polisen. I stället är det en man med en blodig grillkniv och väldigt specifika villkor för att den inte ska hamna i lagens händer. Han ger Marcus ett nytt namn och en enkelbiljett till Umeå, där den åldrade torpeden Nicholas Wrede med hänsynslösa medel ska förbereda honom för en uppgift som kräver att han blir någon annan.

Skuggorna djupnar ytterligare när ett oväntat möte i Stockholm suddar ut gränserna mellan magi och verklighet. Vem var hon, kvinnan där på taket, och varför kan Marcus plötsligt göra saker som utmanar all logik? Vilka är De namnlösa och Röde kungen, och inte minst: Vilken roll har han själv att spela i allt det här innan det är för sent - och innan hans förflutna hinner i kapp honom?
__________

Spännande & annorlunda

Det var lite svårt att komma in i boken då det var många namn att hålla reda på. Men det lossnade efter ett tag även om jag fick gå tillbaka och läsa om ett par gånger.

Själva storyn var spännande och karaktärerna intressanta. En lite annorlunda bok mot vad jag är van vid att läsa.

Omdöme: ⭐⭐⭐/5

Tack @vulkanmedia och @voeko  för recex och för att jag fick läsa 🙏

__________


15 september 2024

Livet skiljer oss åt

 













Titel: Livet skiljer oss åt
Författare: Håkan Mattsson

Utgiven år: 2023
Sidantal:
313
Förlag: Modernista

📖


Mathias Larssons familj har till sist återförenats när det kommer ett meddelande som ställer allt på ända: Linneas död är inte vad den verkar vara.
Snart befinner sig Mathias och hans vapendragare Hassan mitt i en desperat jakt på svar, där en okänd förövare - som inte drar sig för mord - gör allt för att stoppa dem. Återigen blir familjen Larsson drabbad, och tiden håller på att rinna ut. Mathias måste avslöja sanningen, även om det kräver ett sökande på andra sidan graven. Vem var egentligen deras mystiske granne? Och hur kan händelser som utspelade sig för sextio år sedan påverka det som nu sker?


Livet skiljer oss åt är andra delen i Livet och döden-trilogin. En spänningsroman om tragiska livsöden sammanflätade genom årtionden, och om en familjs desperata ansträngningar för att läka.
__________


Intensiv spänning!

Det här är andra delen i serien och en fortsättning på första boken ”Döden förde oss samman” så jag rekommenderar att man läser den först!

En spänningsserie som jag tror hittat en helt egen nisch. Jag är imponerad av författarens sätt att skriva och berätta.

Boken är smart, välskriven och spännande.  Historien är berättad i både nutid och dåtid och som snyggt vävs ihop och gör allt tydligt.

Intrigen i boken är väl genomtänkt och väl bearbetad. Spänningen byggs upp successivt. En riktig bladvändare.

Karaktärerna är fint gestaltade och miljöerna målande och intressanta. Det här är en bok som sticker ut från mängden.

Nu ser jag mycket fram emot tredje och sista delen som verkar vara ute på marknaden redan!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________


14 september 2024

Bröllopsmordet i Cornwall

 















Titel: Bröllopsmordet i Cornwall
Författare: Fiona Leitch
Utgiven år: 2024
Sidantal: 249
Förlag: Harper Collins
Recensionsexemplar
📖
En oinbjuden gäst, en försvunnen brud och en före detta polis som inte kan låta bli att lägga näsan lite i blöt. Jodie "Nosey" Parker har lämnat polisjobbet i London och en irriterande exmake för att finna lugnet i sin hemby i Cornwall. Dessutom ska hon få tid att ägna sig åt sin dotter och sin passion: matlagning.
Hon startar en cateringfirma och första jobbet hon får blir ett bröllop, och inte vilket som helst. Det visar sig att brudgummen är Jodies gamla pojkvän. När bruden plötsligt försvinner kan Jodie inte hålla sig borta från utredningen – och hon inser snart att livet på landsbygden kanske inte är så pittoreskt som hon minns.
Bröllopsmordet i Cornwall är den första delen i mysdeckarserien Mat och mord i Cornwall, som bjuder på lagom spänning, lite recept och mysiga miljöer.
__________
Underhållande mysdeckare!
Det här är en bok som överraskade mig då jag var lite skeptisk från början. Men man ska aldrig döma innehållet utifrån ett omslag 😀
Boken är välskriven och lättläst i ett behändigt format. Mysiga och pittoreska miljöer kryddat med mat och mord. Ni hör ju själva vilka perfekta ingredienser
Karaktärerna är fint gestaltade och intressanta, lätta att tycka om, eller ogilla. En spännande, lättsam bok med inslag av romans, och humor som överraskar lite här och där.
Det här är första delen i en planerad serie ”Mat och mord i Cornwall” om 8 böcker (Om jag fått rätt information?) och jag ser mycket fram emot att läsa dom 😍
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
Tack @harpercollins_sverige för att jag fick chansen att läsa och recensera boken 🙏💕
__________

13 september 2024

Mord i kräftornas tid

 












Titel: Mord i kräftornas tid
Författare: Anna Ihrén
Utgiven år: 2024
Sidantal: 273
Förlag: LB
Recensionsexemplar
📖
Kräftmörkret faller allt tidigare om kvällarna över skärgårdsborna i Bohuslän. När en ung kvinna hittas drunknad i en av vikarna kallas skärgårdspolisen Bill Strand till platsen. Kvinnans kläder hänger i trasor runt hennes sargade kropp, men ledtrådarna de hittar leder ingenvart.
Utöver det kryptiska fallet tampas Bill med att hålla ihop sin familj efter att hans sambo Katarina har lämnat honom för en annan man. Både Bill och hans dotter Freja, som motvilligt flyttat från området där hon vuxit upp, står inför en påfrestande tid i livet. Bill gör sitt bästa som ensamstående pappa, samtidigt som den känsliga mordutredningen pågår. Hans närmaste kollega Vendela blir ett ljus i tillvaron, men hur kommer det sluta när jakten på en oåtkomlig mördare driver dem till okonventionella metoder?
Med inspiration av tv-serien Skärgårdsdoktorn bjuder Skärgårdspolisen in läsaren till en varm, hänförande och spännande berättelse fylld av älskvärda karaktärer och miljöer.
__________
Spännande mysdeckare!
Så roligt att få läsa första delen i den här bokserien ”Skärgårdspolisen”
Ett mycket behändigt format på boken. Lagom korta kapitel gör boken till en bladvändare. Bara ett kapitel till…..😍
Anna är skicklig på ett målande sätt visa upp miljön i skärgården. Karaktärerna är fint gestaltade och känns äkta.
Det var ett klurigt och intressant mord som sker i boken och jag hade svårt att gissa slutet.
Nu ser jag mycket fram emot att läsa den andra delen i serien som kommer redan i oktober!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
Tack @lbforlag och @annaihren för att jag fick möjlighet att läsa den här fantastiska boken ❤️
__________

Jag vill riva upp himmel och jord

 













Titel: Jag vill riva upp himmel och jord
Författare: Marie Lok Björk

Utgiven år: 2024
Sidantal:
341
Förlag: Bazar

📖

Elise föds år 1886 som det sjuttonde av arton barn i en norsk prostfamilj. När hon ser moderns söndertrasade kropp växer ilskan inom henne. Än större blir den när hennes älskade lillasyster Magnhild förskjuts från familjen efter att ha blivit gravid. Här föds Elises vilja att protestera, hjälpa och förändra, något som ska följa henne livet igenom och ta henne från Norge, vidare till Danmark och slutligen Sverige.

Jag vill riva upp himmel och jord är en känsloladdad roman om Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar. En kvinna som levde ett liv präglat av både ljus och mörker, men som alltid hade förmågan att vända sina sorger till en inneboende kraft. Marie Lok Björk har inspirerats av hennes öde och skrivit en innerlig roman om en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet. Vem var egentligen kvinnan som grundade RFSU? Vilka händelser formade henne? Och hur fann hon modet att trotsa Sveriges lagar och riskera fängelse för den kamp hon trodde på?

__________

Väcker starka känslor!

Det här är en historia som känns väldigt väl recearchad (stavningen?) då den framstår mycket trovärdig. Kvinnoporträtten känns äkta och deras situation beskrivs målande.

Boken följer Ottars liv i stora drag. Det är en fängslande berättelse om en stark och modig kvinna som gick emot mansamhället. För det blev hon utstött och hånad.

Lättläst och med korta kapitel som gjorde boken till en riktig bladvändare. Boken är skriven på ett levande och genuint sätt.

Tack Elise Ottosen Jensen för din kämparglöd. Vilken fantastisk insats 👊🏻
Såå intressant och inspirerande!

LÄS bara läs, eller lyssna!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐⭐/5

Tack @marielokbjork för att du skrivit en fantastiskt fin och viktig bok 💓

__________


08 september 2024

När jag tänker på henne

 












Titel: När jag tänker på henne
Författare: Malin Wollin @malinwollin
Utgiven år: 2021
Sidantal: 242
Förlag: Pirat @piratforlaget
@finastebokklubb
📖

Det sista som överger mig är lojaliteten. Den sista som överger Linda är jag.
Sara och Linda är systrar, nära varandra men ändå så långt ifrån. Sara står i skuggan av Linda, som är rebellisk, till synes fylld av hat och närmast omöjlig för föräldrarna att hantera. Trots att bråken genomsyrar Saras liv så älskar hon sin storasyster. Sedan det värsta har hänt lever Sara ensam med två döttrar, och Sam. Lugnet har lagt sig. Men en dag sitter en man på altanen och väntar.
__________
Berörande & Stark
"När jag tänker på henne" är en berättelse om såriga relationer, viljan att ge upp, om att hitta sin plats i familjen och att kunna förlåta sig själv och andra.
På drygt 200 sidor med ett återhållsamt språk får vi i tillbakablickar som blandas med nutid. Boken är lättläst och välskriven.
En berättelse om en familj som minskar, kvinnorna som går bort och hålen de lämnar kvar i det som kallas familj.
Det här är vackert , ärligt och sorgligt på samma gång. Med korta kapitel får författaren fram alla känslor om moderskap, systerskap och ensamhet. Det är mörkt och mycket vackert.
Mycket läsvärd!

Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

__________

Beska droppar

 












Titel: Beska droppar
Författare: Frida Gråsjö
Utgiven år: 2024
Sidantal: 279
Förlag: Bokfabriken
Recensionsexemplar
📖

Hanna, utarbetad advokat från Stockholm som rest till Dalsland för att ta hand om sin morfar slussvaktaren, hoppas fortfarande att det önskade lugnet vid den 17:e slussen i Dalslands kanal ska infinna sig. Detta trots att hennes mamma Mona svept in till Södra Strandviken, och fört med sig både gröna drinkar och kristallspray. Mammans nya väninna Eva, en influencer för sextioplussare, tillika ägare av byns enda äldreboende, försöker enträget få Hanna att dricka det nyttiga te hon säljer i sin webbshop, allt i ett försök att få Hanna att minnas vad som hände innan hennes mystiska blackout i rättssalen. När Hanna hittar Eva död på badrumsgolvet finns inga ledtrådar till vad som hänt. Enligt polisen är mord inte uteslutet. Hanna tar tillfället i akt och tillsammans med morfar startar hon en utredning om dödsfallet som leder dem rakt mot nya hemligheter i grannskapet.
__________
Spännande pusseldeckare!
Andra delen i serien ”Mord vid 17:e slussen"
Jag har ännu inte läst första boken men köpte den nyligen så jag har den här hemma!
Frida skriver såå bra om det enkla och om vardagen för människorna som bor i det lilla samhället som känns så målande.
Det är klurigt, charmigt, humoristiskt och mysigt på samma gång med en härlig blandning av karaktärer som är fint gestaltade.
Det är en väldigt lättläst bok som jag läste ut ganska snabbt. En bok i ”lagom” tempo. Avkopplande läsning i sann cosy-crime anda.
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
Tack @bokfabriken och @frida_grasjo för härlig läsupplevelse 😍🙏
__________

 












Titel: Skuggläge
Författare: Kristina Ohlsson
Utgiven år: 2023
Sidantal: 500
Förlag: Forum
📖

Efter "Stormvakt" och "Isbrytare" är Kristina Ohlsson tillbaka med den tredje boken i den älskade Strindbergserien. Sommaren står i blom, havet glittrar och August har dragit i gång en stor bakningstävling på Hovenäset. Men så rullar plötsligt dimman in, och samtidigt skakas idyllen av att en man hittas hängd i ett hopptorn vid badplatsen. Dödsfallet väcker snabbt misstankar hos kriminalinspektören Maria Martinsson och hennes kollegor inom polisen. Vem är mannen och vad har fört honom till Hovenäset?
Utredningen leder dem bakåt i tiden till den förfärliga sommaren 1989 då Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem på Hovenäset. Dömdes verkligen rätt gärningsman den gången? Och hur långt är de som vill att det förflutnas hemligheter ska få vara i fred beredda att gå?
__________
Spännande bladvändare!
Det här är tredje delen i Strindbergserien. Jag tyckte mycket om dom två tidigare böckerna och den här är inget undantag!
Kärt återseende med August, Maria, Ray-Ray och Gunnar med vänner och poliskollegor i Hovenäset nära Smögen i Bohuslän.
Spännande, lättläst, underhållande och välskriven. Komplexa personligheter i kombination med hemligheter och brott från förr, samt trovärdig och väl beskriven miljö.
Trots sina 500 sidor så kändes den inte lång. Jag slukade boken. Bra tempo och driv i storyn. Härlig pusseldeckare när det är som bäst.
Nu ser jag fram emot att snart läsa den fjärde delen ”Frälsarkransen” som ligger i min tbr!
Omdöme: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
Boken är utgiven av @bokforlagetforum 📚
__________

05 september 2024

Revor av ljus

 













Titel: Revor av ljus
Författare: Jenny Elfving

Utgiven år: 2024
Sidantal:
360
Förlag: Historiska media

📖

Den ensligt belägna ön Högbonden och dess gamla fyrplats är uppseendeväckande, vacker och okuvlig. Och berget är lika orubbligt som de minnen Josefin försöker fly ifrån. Hon har rest till Höga kusten och den isolerade ön för att förbereda en utställning, men istället för att packa upp sina färger fyller hon sensommardagarna med att försöka ta reda på vilka som en gång levde där på klipporna. Undan för undan blir hon varse de berättelser huset och omgivningarna rymmer.

En kall decemberkväll, knappt hundra år tidigare, kommer den unga lärarinnan Agnes till ön. Hon undervisar fyrfamiljernas barn och blir snabbt någon som de unga tyr sig till. När första världskriget bryter ut posteras en grupp soldater på den lilla ön – men för Agnes bär livet på Högbonden på långt större utmaningar och risker än världen utanför. Med havet och berget som fond vävs de två kvinnornas öden samman, och vissa hemligheter tycks längta efter att få komma fram i ljuset.
__________


Stämningsfull bladvändare!

Boken har två parallella berättelser som kretsar kring Högbonden, fyren och dess omgivning.

Jag upplevde att jag snabbt förflyttades till denna speciella plats, författaren gestaltar Högbonden så innerligt och tydligt.

Otroligt välskriven med ett vackert språk. Karaktärerna är fint gestaltade och miljöerna otroligt målande.

Det här är en bok fylld av sorg, trauma, kärlek, historia och en stor dos med familjehemligheter.
Många tårar har runnit och en och annan kall kår längst ryggraden har också kommit.

Rekommenderas varmt!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

__________


04 september 2024

Deadline

 













Titel: Deadline
Författare: Martina Royy

Utgiven år: 2022
Sidantal:
251
Förlag: Lava
Recensionsexemplar

📖

Alivia Krans har lämnat livet som konsttjuv i den så kallade Projektgruppen bakom sig. Ändå är samtalet från hennes före detta arbetsgivare, den gåtfulla M, inte oväntat. Inte när Alivia samma dag fått reda på att hennes personliga skatt vid regnbågens slut - Fabergés kejserliga mosaikägg - kommer till Stockholm. När hennes pappa Henry i samma veva diagnostiseras med cancer och plötsligt står inför ekonomiska svårigheter bestämmer sig Alivia för att tacka ja till erbjudandet. Snart slits Alivia mellan sjukhusbesök och intensiv planering inför den tidspressade kuppens Deadline. Dessutom skapas oreda bland hennes känslor när hon på nytt behöver arbeta tillsammans med sitt ex Adrian. Och vad är det för nyfikenhet som väckts till liv av kvinnan med de isblå ögonen? Parallellt söker den nyexaminerade polisen Lina Wallson tillsammans med kriminalinspektör Stellan Andersson efter spår som kan leda dem till den eller de personer som under flera år stulit ovärderliga antikviteter. Men förblindar Linas ambition henne för vad hon har mitt framför sig?
__________

Spännande debut!

Välskriven, detaljerad och fängslande bok. Älskar att man får följa storyn från flera perspektiv. 

Fint gestaltade karaktärer och miljöbeskrivningar. Det är en spännande och intressant bok med oväntade vändningar.

Lite spretig i början men det lossnade ganska snabbt. Slutet bäddar för en fortsättning och jag har den boken i min tbr!

Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack @lavaforlag och @martinaroyy för jag fick möjlighet att läsa 💓🙏

__________


03 september 2024

Den grymme prinsen

 












Titel: Den grymme prinsen
Författare: Holly Black
Utgiven år: 2024
Sidantal: 408
Förlag: Mius
Recensionsexemplar
📖

När Jude är sju år mördas hennes föräldrar och hon och hennes två systrar tvingas flytta till älvafolkets rike. Tio år senare vill Jude inget hellre än att höra hemma där, trots sin dödlighet. Men många av älvorna föraktar människor och Jude hånas för sitt ursprung.
Särskilt prins Cardan, yngste sonen till rikets kung, gör livet svårt för henne. För att vinna en plats vid hovet måste hon trotsa honom och ta konsekvenserna. Jude blir alltmer indragen i intriger och oegentligheter. När landet hotar att gå under i ett inbördeskrig måste Jude riskera sitt liv i en livsfarlig allians för att rädda sina systrar och hela riket.
Frågan är vem det går att lita på?
__________
Gripande & Spännande!
Vilken vacker bok både på utsidan och insidan.
Jag har inte läst så många YA böcker tidigare så min första reaktion var OM jag skulle tycka om den här boken. Och Jaa det gjorde jag verkligen!
Jag har lite svårt att komma in i boken men det lossnar efter några kapitel. Mycket välskriven och spännande. Fantasyböcker är ju något alldeles speciellt!
Alvhem är ett parallellt samhälle med vår värld där alla väsen bor och lever, men i stället för godhet och fin magi får vi i stället moraliskt grå karaktärer, intriger och blod.
Karaktärerna är fint gestaltade och intressanta och miljöbeskrivningarna är fantastiska, vackra och magiska. WOW vilka världar att befinna sig i.
Kusligt och magiskt innehåll i en riktigt spännande värld.
Nu ser jag fram emot att läsa fortsättningen om Jude och dom andra.
Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5

Tusen tack @miusforlag för att jag fick möjlighet att läsa 🙏💓
__________

02 september 2024

Solgränd - Ljus och mörker

 












Titel: Solgränd - Ljus och mörker
Författare: Annemo Grahm
Utgiven år: 2024
Sidantal: 240
Förlag: Lava
Recensionsexemplar
📖

Välkommen till Solgränd, en gata där fasaderna är vackra, men där en hemlighet döljer sig bakom varje dörr.
I denna gripande roman möter vi fyra familjer som nyligen flyttat in på samma gata. Varje familj bär på hemligheter som hotar att spränga deras till synes idylliska liv. Anna kämpar med ett alkoholberoende som hon inte kan erkänna för sig själv. Fredrik brottas med sin sexuella identitet, fast i en fasad av ett traditionellt familjeliv. Märta ristar in en ny initial för varje erövring, medan Sara, polisen, lever under kontrollen av sin dominerande man.
Denna psykologiska thriller öppnar med ett chockerande mord, och väver skickligt ihop deras berättelser i ett nät av intriger och förbjudna relationer. Vem är offret? Vem döljer sig i skuggorna? Och viktigast av allt, vem kan man lita på i en värld där fasader är allt?
__________
Bladvändare!
Vilken fantastisk debutbok det här är!
Boken är välskriven. spännande och lättläst och sidorna bara flyger fram i rasande fart. En riktig bladvändare!
Blev förtjust i att det är personernas namn som rubriker i boken där man får stifta bekantskap i varje persons liv och tankar.
Det gör att jag lättare får inblick i karaktärerna som är fint gestaltade. Mycket tydligt och bra!
Historien innehåller hemligheter och konsekvenser som kan uppstå om man inte litar på andra människor.
Missa inte den här!
Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5
Tack @lavaforlag för jag fick möjlighet att läsa 🙏💓
__________

En skärva av sanning


 











Titel: En skärva av sanning (Del 3)
Författare: Krillan Ahlsen
Utgiven år: 2024
Sidantal: 319
Förlag: Bokfabriken
📖
Det är värmebölja på Österlen. Iris Lund tampas med en känslighet för ljud, en svit av de senaste årens kriser, som förvärras av oväsendet från nye grannen Jepson.
När Iris vaknar efter en utekväll har stora delar av den fallit ur minnet, och hon möts dessutom av nyheten att Jepson påträffats död. När det framkommer att Iris och han haft en öppen konflikt kvällen före blir hon misstänkt. Iris är övertygad om sin oskuld, men måste rentvå sig inför polisen och dessutom bemöta skvallret i den lilla byn. När till och med hennes vänner börjar undra inser Iris att hon själv måste försöka ta reda på vad som egentligen hände den där kvällen. Medan sommargästerna njuter av sol och bad jagar Iris sanningen. Den karismatiska men skrävliga och självcentrerade Jepson hade stött sig med fler än Iris, och det är många som kan ha önskat livet ur honom.
En skärva av sanning är den tredje delen i serien om journalisten Iris Lund på Österlen.
__________
Spännande bladvändare!
Det här är en bokserie som jag verkligen tycker mycket om. Lättläst, välskriven och med härligt gestaltade karaktärer.
Miljöbeskrivningarna är målande och historien otroligt spännande.
Krillan är fantastisk på att väva samman psykisk ohälsa, familjesituationer och kriminaldrama.
Det här är 3:e delen om Iris Lund som är journalist på Österlen.
Har du inte läst den här bokserien så rekommenderar jag den verkligen!
Omdöme: ⭐⭐⭐⭐/5
Tack för bokvinsten @krillanahlsen
__________

Skuggnamn

  Titel: Skuggnamn Författare: Chris Smedbakken Utgiven år:   2024 Sidantal: 294 Förlag: Vulkan Recensionsexemplar 📖   En...

Populära inlägg